ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Traditional,Christmas,Fruit,Cake,,Pudding,With,Dried,Fruits,,Nuts,And

Βασιλόπιτα και γεμιστό κοτόπουλο για τη νέα χρονιά

Βρισκόμαστε στις παραμονές της Πρωτοχρονιάς και η βασιλόπιτα είναι η σταρ των ημερών. Είτε επιλέξουμε κέικ είτε τσουρέκι, υπάρχουν κάποια μυστικά που εγγυώνται την επιτυχία της. Πρώτα από όλα φροντίζουμε ώστε τα υλικά που θα επιλέξουμε για να την παρασκευάσουμε να είναι τα καλύτερα.

Και ξεκινάμε! Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε όλα τα υλικά μας σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να αναμειχθούν σωστά και να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο και αφράτο μείγμα. Δεν αμελούμε να κοσκινίσουμε το αλεύρι, μετράμε σωστά τις ποσότητες και τηρούμε πιστά τις οδηγίες της συνταγής μας χωρίς να κάνουμε πειραματισμούς και παρεμβάσεις. Το χτύπημα των υλικών είναι το σημαντικότερο βήμα για την επιτυχία της συνταγής, είτε είναι κέικ είτε τσουρέκι. Όταν η βασιλόπιτα είναι κέικ το βασικότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να χτυπήσουμε πάρα πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, ρίχνοντας σταδιακά τα αυγά ώστε να έχουμε ένα αφράτο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά τα υπόλοιπα υλικά (στερεά και υγρά, εναλλάξ) συνεχίζοντας το χτύπημα. Το αποτέλεσμα στο τέλος θα είναι ένα αφράτο μείγμα, που θα φουσκώσει σωστά όταν ψηθεί. Κατά το ψήσιμο δεν πρέπει να ανοίγουμε τον φούρνο καθόλου, καθώς υπάρχει κίνδυνος να «καθίσει» η βασιλόπιτα αν πέσει απότομα η θερμοκρασία και διακοπεί το ψήσιμο.

Εμείς, για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι προτείνουμε Πολίτικη βασιλόπιτα, αλλά και Γιορτινό χοιρινό με εσπεριδοειδή και βερίκοκα, Κοπεγχάγη, Κρεατόπιτα με ζύμη ανεβατή, Κοτόπουλο γεμιστό με σταφίδες, μανιτάρια και λιαστή ντομάτα, και Κλασικό γαλακτομπούρεκο. Καλή χρονιά!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Βασιλόπιτα και γεμιστό κοτόπουλο για τη νέα χρονιά

Βρισκόμαστε στις παραμονές της Πρωτοχρονιάς και η βασιλόπιτα είναι η σταρ των ημερών. Είτε επιλέξουμε κέικ είτε τσουρέκι, υπάρχουν κάποια μυστικά που εγγυώνται την επιτυχία της. Πρώτα από όλα φροντίζουμε ώστε τα υλικά που θα επιλέξουμε για να την παρασκευάσουμε να είναι τα καλύτερα.

Και ξεκινάμε! Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε όλα τα υλικά μας σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να αναμειχθούν σωστά και να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο και αφράτο μείγμα. Δεν αμελούμε να κοσκινίσουμε το αλεύρι, μετράμε σωστά τις ποσότητες και τηρούμε πιστά τις οδηγίες της συνταγής μας χωρίς να κάνουμε πειραματισμούς και παρεμβάσεις. Το χτύπημα των υλικών είναι το σημαντικότερο βήμα για την επιτυχία της συνταγής, είτε είναι κέικ είτε τσουρέκι. Όταν η βασιλόπιτα είναι κέικ το βασικότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να χτυπήσουμε πάρα πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, ρίχνοντας σταδιακά τα αυγά ώστε να έχουμε ένα αφράτο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά τα υπόλοιπα υλικά (στερεά και υγρά, εναλλάξ) συνεχίζοντας το χτύπημα. Το αποτέλεσμα στο τέλος θα είναι ένα αφράτο μείγμα, που θα φουσκώσει σωστά όταν ψηθεί. Κατά το ψήσιμο δεν πρέπει να ανοίγουμε τον φούρνο καθόλου, καθώς υπάρχει κίνδυνος να «καθίσει» η βασιλόπιτα αν πέσει απότομα η θερμοκρασία και διακοπεί το ψήσιμο.

Εμείς, για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι προτείνουμε Πολίτικη βασιλόπιτα, αλλά και Γιορτινό χοιρινό με εσπεριδοειδή και βερίκοκα, Κοπεγχάγη, Κρεατόπιτα με ζύμη ανεβατή, Κοτόπουλο γεμιστό με σταφίδες, μανιτάρια και λιαστή ντομάτα, και Κλασικό γαλακτομπούρεκο. Καλή χρονιά!

Πολίτικη βασιλόπιτα
Υλικά
    Για ταψί διάμ. 32 εκ.
  • 1 κιλό (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 80γρ. μαγιά νωπή
  • 1½ φλιτζάνι χλιαρό φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,5%
  • 4 αυγά Νώμα Κ.Μακεδονίας ολόκληρα και 2 ασπράδια
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1½ φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος (πρόβειο)
  • 1 κουτ. σούπας μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 κρόκο για το άλειμμα
  • λίγο σουσάμι
  • αμύγδαλα ασπρισμένα
Διαδικασία
  • 1.

    Κοσκινίζετε το αλεύρι και στη συνέχεια το βάζετε σε πολύ χλιαρό φούρνο για λίγα λεπτά. Διαλύετε τη μαγιά με 2 κουτ. σούπας ζάχαρη και χλιαρό γάλα. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι περίπου από το χλιαρό αλεύρι και φτιάχνετε μια αραιή ζύμη. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει 15 λεπτά περίπου.

  • 2.

    Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη για 6-8 λεπτά στο μίξερ. Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνετε να γίνει χλιαρό.

  • 3.

    Σε μια λεκάνη (καλύτερα πήλινη), την οποία έχετε ζεστάνει λίγο με το σεσουάρ, βάζετε τη φουσκωμένη μαγιά και ανακατεύετε το μίγμα των αβγών. Προσθέτετε το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ζυμώνετε καλά, προσθέτοντας λίγο λίγο αλεύρι και βούτυρο. Το περισσότερο βούτυρο το βάζετε προς το τέλος. Όταν η ζύμη απορροφήσει όλο το βούτυρο, είναι έτοιμη. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος (μακριά από ρεύματα) για 3-4 ώρες περίπου, μέχρι να φουσκώσει.

  • 4.

    Πιέζετε τη ζύμη χωρίς να την ξαναζυμώσετε και τη μεταφέρετε στο βουτυρωμένο ταψί. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου για 2 ώρες ακόμη.

  • 5.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με τον κρόκο αβγού, στολίζετε με τα αμύγδαλα και ψήνετε για 30 λεπτά.

  • 6.

    Μεταφέρετε σε πιατέλα τη βασιλόπιτα, αφού έχετε κρύψει το νόμισμα στο εσωτερικό της (από τη βάση της).

Γιορτινό χοιρινό με εσπεριδοειδή και βερίκοκα
Υλικά
  • 1.500 γρ. Deluxe χοιρινό μπούτι
  • 80 ml ε.π. ελαιόλαδο Κρήτης Deluxe
  • 100 ml ημίγλυκο κρασί
  • 250 ml χυμό από εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι, μοσχολέμονο κ.λπ.)
  • 3/4 κουτ. γλυκού μουστάρδα σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου
  • 25 αποξηραμένα βερίκοκα
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
  • 300 ml ζεστό ζωμό κρέατος
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • Θυμάρι ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε τα 50 ml από το ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το μπούτι πολύ καλά απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί, τον χυμό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τα μπαχαρικά, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε το μπούτι για όσο χρειαστεί, ελέγχοντας τακτικά τα υγρά του και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε επιπλέον ζεστό νερό.

  • 2.

    Υπολογίζουμε 15΄προτού αποσύρουμε το μπούτι από τη φωτιά και τότε προσθέτουμε τα βερίκοκα, ελέγχουμε τη σάλτσα και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε επιπλέον υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά το φαγητό, προσθέτουμε το βούτυρο και κουνάμε την κατσαρόλα ώστε να αναμειχθεί στη σάλτσα. Κόβουμε το μπούτι σε μερίδες και σερβίρουμε με το συνοδευτικό της επιλογής μας, βερίκοκα, σάλτσα και ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι.

Κοπεγχάγη
Υλικά
  • 12 φύλλα κρούστας για γλυκά
  • ¾ φλιτζανιού βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα για το άλειμμα των φύλλων
  • 1 φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 2 φλιτζάνια αμυγδαλόψιχα με τη φλούδα της κοπανισμένη
  • 1½ φλιτζάνι φρυγανιά κοπανισμένη
  • 6 αβγά βιολογικής γεωργίας Νώμα
  • λίγη εσάνς πικραμύγδαλου
  • 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
  • Για το σιρόπι
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 2½ φλιτζάνια λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 φλούδα λεμονιού
Διαδικασία
  • 1.

    Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 10 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να 4πλασιαστεί σε όγκο το μίγμα και να ασπρίσει. Προς το τέλος προσθέτετε την εσάνς πικραμύγδαλου και το λικέρ.

  • 2.

    Ανακατεύετε τη φρυγανιά με τη μπέικιν πάουντερ και την αμυγδαλόψιχα και σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ. Προσθέτετε το μίγμα του αμυγδάλου και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις της σπάτουλας να ενσωματωθεί στο μίγμα των αβγών.

  • 3.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και βουτυρώνετε καλά ένα ταψί. Στρώνετε στη σειρά 7 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα προς ένα και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση, γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα βουτυρώνοντας καλά τις άκρες τους. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα πάλι ένα προς ένα και κόβοντας ό,τι εξέχει από τριγύρω.

  • 4.

    Χαράζετε το γλυκό σε κομμάτια και το ψήνετε στον φούρνο για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα.

  • 5.

    Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε για 10 λεπτά σε ανάλογη κατσαρόλα όλα μαζί τα υλικά του σιροπιού και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, το περιχύνετε με το σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα.

Κρεατόπιτα με ζύμη ανεβατή
Υλικά
    Μερίδες: 6
  • 800 γρ. κιμά βόειο νωπό άπαχο
  • 400 γρ. κρεμμύδια ξερά
  • 150 γρ. σουτζούκι αρμένικο
  • 200 γρ. τριμμένη γραβιέρα αιγοπρόβεια ΓΑΛΠΟ
  • 1/2 πορτοκάλι, το ξύσμα
  • 80 ml ε.π. ελαιόλαδο Κρήτης Deluxe
  • 50 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 5 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Στη βασική ανεβατή ζύμη προσθέτουμε λίγο μπαχάρι τριμμένο αν θέλουμε. Την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  • 2.

    Στο μεταξύ χοντροτρίβουμε τα κρεμμύδια καθώς και τη γραβιέρα. Ψιλοκόβουμε το σουτζούκι.

  • 3.

    Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να γυαλίσει. Ρίχνουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε και κατόπιν το σουτζούκι. Ρίχνουμε και τον πελτέ με το σκόρδο και όταν αρχίζει να «πιάνει» ρίχνουμε ένα φλιτζάνι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να εξατμιστεί. Όταν κρυώσει ανακατεύουμε τη γραβιέρα, τον μαϊντανό και το ξύσμα.

  • 4.

    Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο για να ανασηκώσουμε στα πλαϊνά του ταψιού. Ανοίγουμε με πλάστη το ένα κομμάτι σε φύλλο μέτριου πάχους και το απλώνουμε σε καλά λαδωμένο ταψί. Απλώνουμε τη γέμιση. Κλείνουμε με το άλλο φύλλο, χαράζουμε την πίτα, αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 50' έως 60'.

  • 5.

    Δείτε εδώ τη βασική συνταγή για ανεβατή ζύμη

Κοτόπουλο γεμιστό με σταφίδες, μανιτάρια και λιαστή ντομάτα
Υλικά
    Μερίδες: 6
    Για το κοτόπουλο
  • 1 μεγάλο κοτόπουλο
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Condito απαλή
  • 1 κουτ. σούπας μέλι Νώμα Θυμαρίσιο Νήσων Αιγαίου
  • 50 γρ. βούτυρο
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
  • Για τη γέμιση
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. μανιτάρια της επιλογής μας, ψιλοκομμένα σαν κιμάς
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 100 ml χυμό πορτοκάλι
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, τριμμένο
  • 50 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 2 κουτ. σούπας καρυδόψιχα
  • 2 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες
  • αλάτι, πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
  • Επιπλέον χρειαζόμαστε]
  • 2 κουτ. σούπας σκληρό τυρί, τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας μέλι Νώμα Θυμαρίσιο Νήσων Αιγαίου
  • ε.π. ελαιόλαδο για την επάλειψη
Διαδικασία
  • 1.

    Γέμιση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε μεγάλο και ευρύχωρο τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα μανιτάρια, τα οποία αλατίζουμε, για 3΄-4΄ σε δυνατή φωτιά να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το πράσο, το σκόρδο και το κρεμμύδι συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 2΄ ακόμη.

  • 2.

    Σβήνουμε με τον χυμό, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τις λιαστές ντομάτες, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσει η γέμιση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταφίδες.

  • 3.

    Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο, το γεμίζουμε με τη γέμιση, το δένουμε με σπάγκο μαγειρικής και το τοποθετούμε σε στενή γάστρα με καπάκι. Λαδώνουμε τα χέρια μας και κάνουμε καλό μασάζ, εξωτερικά με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Ψήνουμε στη χαμηλή θέση του φούρνου στους 180°C για 1 ώρα, κατόπιν το ξεσκεπάζουμε.

  • 4.

    Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το μέλι και το λιωμένο βούτυρο, και όσο ψήνεται, το αλείφουμε αρκετές φορές με πινέλο. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη γέμισή του, φύλλα φασκόμηλου και φέτες πορτοκάλι.

Κλασικό γαλακτομπούρεκο
Υλικά
  • 400γρ. φύλλο κρούστας
  • 220γρ. βούτυρο φρέσκο ή βούτυρο γάλακτος, καθαρισμένο και λιωμένο
  • Για την κρέμα
  • 1300ml φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,7%
  • 1 φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 2 κρόκους και 4 αβγά Νώμα Κ.Μακεδονίας Μεσαία
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κομματάκι βούτυρο φρέσκο, στο μέγεθος καρυδιού
  • 2 κουτ. σούπας ξύσμα από λεμονι ή άρωμα βανίλιας
  • Για το σιρόπι
  • 2 φλιτζάνια λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • χυμό από ½ λεμόνι
Διαδικασία
  • 1.

    Ετοιμάζετε την κρέμα: Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη να γίνουν αφράτο μίγμα. Προσθέτετε το γάλα και το σιμιγδάλι και ανακατεύετε. Μεταφέρετε το μίγμα σε κατσαρόλα και το βάζετε να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Προσθέτετε στην κρέμα το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο και την αφήνετε να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην πιάσει πέτσα.

  • 2.

    Φτιάχνετε το γαλακτομπούρεκο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με πινέλο που βουτάτε στο λιωμένο βούτυρο.

  • 3.

    Απλώνετε από πάνω την κρύα κρέμα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο επίσης. Χαράζετε τα φύλλα σε μερίδες (ρόμβους ή παραλληλόγραμμα) με μυτερό μαχαίρι, χωρίς να φτάσετε ως την κρέμα. Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο να κάψει και περιχύνετε με κουτάλι την επιφάνεια του γλυκού. Ψήνετε το γλυκό στο φούρνο για 15 λεπτά και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 160°C για 35 λεπτά ακόμα.

  • 4.

    Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και τον χυμό λεμονιού για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να έχετε ένα βαρύ σιρόπι. Αν έχετε θερμόμετρο κουζίνας, να φτάσει στους 108°C.

  • 5.

    Αφήνετε το γαλακτομπούρεκο να μισοκρυώσει και το περιχύνετε με το σιρόπι ζεστό, κουταλιά κουταλιά. Δεν το σκεπάζετε για να μη μαλακώσει το φύλλο. Καλό είναι να το σερβίρετε την ίδια μέρα και μάλιστα χλιαρό!