Χειμώνας, και μόλις μια ανάσα από τις γιορτές που αγαπάμε. Ώρα να απολαύσουμε τα δώρα της εποχής, τις χειμωνιάτικες ρίζες – όπως είναι η σελινόριζα – αλλά και τα κάστανα με τη φίνα αμυλώδη γεύση τους. Συνήθως τα κάνουμε ψητά ή βραστά, ωστόσο, τα κάστανα μπαίνουν σε πολλές συνταγές, αλμυρές και γλυκές, δίνοντας τον δικό τους μοναδικό χαρακτήρα στα πιάτα μας, αλλά και έναν γιορτινό αέρα, μιας και έχουν συνδεθεί στη συνείδησή μας με τα Χριστούγεννα.
Τα πιο κλασικά γλυκά με κάστανο είναι τα περίφημα μαρόν γλασέ (κάστανα βρασμένα σε σιρόπι) και η τούρτα Μον Μπλαν που φτιάχνεται από πουρέ κάστανο. Τα κάστανα όμως γίνονται και παγωτό, μαρμελάδα, μους, και μπαίνουν σε ένα σωρό παρασκευές από τσουρέκια, μέχρι κέικ και μάφινς.
Στις αλμυρές συνταγές, νοστιμίζουν τη γέμιση της γαλοπούλας, αλλά και του κοτόπουλου, ταιριάζουν εξαιρετικά με το χοιρινό και τα λουκάνικα, κάνουν καλή παρέα στις πατάτες φούρνου, μπαίνουν στο πιλάφι, και αναβαθμίζουν τις πράσινες σαλάτες.
Όσο για τη σελινόριζα με την πικάντικη γεύση και το υπέροχο άρωμα, είναι από τα υλικά που η ελληνική κουζίνα αγαπά και τιμά δεόντως. Τους χειμερινούς μήνες που τη βρίσκουμε σε αφθονία, φτιάχνουμε με αυτή μερικά από τα πιο νόστιμα πιάτα. Το χοιρινό με σελινόριζα είναι πολύ δημοφιλές στα γιορτινά τραπέζια της εποχής αλλά μπορούμε να δοκιμάσουμε να τη μαγειρέψουμε και με άλλους τρόπους. Την κάνουμε πουρέ, την τηγανίζουμε και τη σερβίρουμε με πικάντικη σάλτσα, ενώ αν θέλουμε μια πλούσια γαρνιτούρα για το κρέας, τη μαγειρεύουμε με κολοκύθα και γλυκοπατάτες. Τριμμένη ωμή, περιχυμένη με χυμό λεμονιού και ανακατεμένη με μήλο και μαγιονέζα γίνεται η διάσημη σαλάτα Waldorf. Ξεκινάμε!
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Θαλπωρή και νοστιμιά με κάστανα, σελινόριζα και λουκάνικα
Χειμώνας, και μόλις μια ανάσα από τις γιορτές που αγαπάμε. Ώρα να απολαύσουμε τα δώρα της εποχής, τις χειμωνιάτικες ρίζες – όπως είναι η σελινόριζα – αλλά και τα κάστανα με τη φίνα αμυλώδη γεύση τους. Συνήθως τα κάνουμε ψητά ή βραστά, ωστόσο, τα κάστανα μπαίνουν σε πολλές συνταγές, αλμυρές και γλυκές, δίνοντας τον δικό τους μοναδικό χαρακτήρα στα πιάτα μας, αλλά και έναν γιορτινό αέρα, μιας και έχουν συνδεθεί στη συνείδησή μας με τα Χριστούγεννα.
Τα πιο κλασικά γλυκά με κάστανο είναι τα περίφημα μαρόν γλασέ (κάστανα βρασμένα σε σιρόπι) και η τούρτα Μον Μπλαν που φτιάχνεται από πουρέ κάστανο. Τα κάστανα όμως γίνονται και παγωτό, μαρμελάδα, μους, και μπαίνουν σε ένα σωρό παρασκευές από τσουρέκια, μέχρι κέικ και μάφινς.
Στις αλμυρές συνταγές, νοστιμίζουν τη γέμιση της γαλοπούλας, αλλά και του κοτόπουλου, ταιριάζουν εξαιρετικά με το χοιρινό και τα λουκάνικα, κάνουν καλή παρέα στις πατάτες φούρνου, μπαίνουν στο πιλάφι, και αναβαθμίζουν τις πράσινες σαλάτες.
Όσο για τη σελινόριζα με την πικάντικη γεύση και το υπέροχο άρωμα, είναι από τα υλικά που η ελληνική κουζίνα αγαπά και τιμά δεόντως. Τους χειμερινούς μήνες που τη βρίσκουμε σε αφθονία, φτιάχνουμε με αυτή μερικά από τα πιο νόστιμα πιάτα. Το χοιρινό με σελινόριζα είναι πολύ δημοφιλές στα γιορτινά τραπέζια της εποχής αλλά μπορούμε να δοκιμάσουμε να τη μαγειρέψουμε και με άλλους τρόπους. Την κάνουμε πουρέ, την τηγανίζουμε και τη σερβίρουμε με πικάντικη σάλτσα, ενώ αν θέλουμε μια πλούσια γαρνιτούρα για το κρέας, τη μαγειρεύουμε με κολοκύθα και γλυκοπατάτες. Τριμμένη ωμή, περιχυμένη με χυμό λεμονιού και ανακατεμένη με μήλο και μαγιονέζα γίνεται η διάσημη σαλάτα Waldorf. Ξεκινάμε!