ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Classic,Version,Of,Thanksgiving,Or,Christmas,Stuffing,,Made,With,Bread,

Θαλπωρή και νοστιμιά με κάστανα, σελινόριζα και λουκάνικα

Χειμώνας, και μόλις μια ανάσα από τις γιορτές που αγαπάμε. Ώρα να απολαύσουμε τα δώρα της εποχής, τις χειμωνιάτικες ρίζες – όπως είναι η σελινόριζα – αλλά και τα κάστανα με τη φίνα αμυλώδη γεύση τους. Συνήθως τα κάνουμε ψητά ή βραστά, ωστόσο, τα κάστανα μπαίνουν σε πολλές συνταγές, αλμυρές και γλυκές, δίνοντας τον δικό τους μοναδικό χαρακτήρα στα πιάτα μας, αλλά και έναν γιορτινό αέρα, μιας και έχουν συνδεθεί στη συνείδησή μας με τα Χριστούγεννα.

Τα πιο κλασικά γλυκά με κάστανο είναι τα περίφημα μαρόν γλασέ (κάστανα βρασμένα σε σιρόπι) και η τούρτα Μον Μπλαν που φτιάχνεται από πουρέ κάστανο. Τα κάστανα όμως γίνονται και παγωτό, μαρμελάδα, μους, και μπαίνουν σε ένα σωρό παρασκευές από τσουρέκια, μέχρι κέικ και μάφινς.

Στις αλμυρές συνταγές, νοστιμίζουν τη γέμιση της γαλοπούλας, αλλά και του κοτόπουλου, ταιριάζουν εξαιρετικά με το χοιρινό και τα λουκάνικα, κάνουν καλή παρέα στις πατάτες φούρνου, μπαίνουν στο πιλάφι, και αναβαθμίζουν τις πράσινες σαλάτες.

Όσο για τη σελινόριζα με την πικάντικη γεύση και το υπέροχο άρωμα, είναι από τα υλικά που η ελληνική κουζίνα αγαπά και τιμά δεόντως. Τους χειμερινούς μήνες που τη βρίσκουμε σε αφθονία, φτιάχνουμε με αυτή μερικά από τα πιο νόστιμα πιάτα. Το χοιρινό με σελινόριζα είναι πολύ δημοφιλές στα γιορτινά τραπέζια της εποχής αλλά μπορούμε να δοκιμάσουμε να τη μαγειρέψουμε και με άλλους τρόπους. Την κάνουμε πουρέ, την τηγανίζουμε και τη σερβίρουμε με πικάντικη σάλτσα, ενώ αν θέλουμε μια πλούσια γαρνιτούρα για το κρέας, τη μαγειρεύουμε με κολοκύθα και γλυκοπατάτες. Τριμμένη ωμή, περιχυμένη με χυμό λεμονιού και ανακατεμένη με μήλο και μαγιονέζα γίνεται η διάσημη σαλάτα Waldorf. Ξεκινάμε!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Θαλπωρή και νοστιμιά με κάστανα, σελινόριζα και λουκάνικα

Χειμώνας, και μόλις μια ανάσα από τις γιορτές που αγαπάμε. Ώρα να απολαύσουμε τα δώρα της εποχής, τις χειμωνιάτικες ρίζες – όπως είναι η σελινόριζα – αλλά και τα κάστανα με τη φίνα αμυλώδη γεύση τους. Συνήθως τα κάνουμε ψητά ή βραστά, ωστόσο, τα κάστανα μπαίνουν σε πολλές συνταγές, αλμυρές και γλυκές, δίνοντας τον δικό τους μοναδικό χαρακτήρα στα πιάτα μας, αλλά και έναν γιορτινό αέρα, μιας και έχουν συνδεθεί στη συνείδησή μας με τα Χριστούγεννα.

Τα πιο κλασικά γλυκά με κάστανο είναι τα περίφημα μαρόν γλασέ (κάστανα βρασμένα σε σιρόπι) και η τούρτα Μον Μπλαν που φτιάχνεται από πουρέ κάστανο. Τα κάστανα όμως γίνονται και παγωτό, μαρμελάδα, μους, και μπαίνουν σε ένα σωρό παρασκευές από τσουρέκια, μέχρι κέικ και μάφινς.

Στις αλμυρές συνταγές, νοστιμίζουν τη γέμιση της γαλοπούλας, αλλά και του κοτόπουλου, ταιριάζουν εξαιρετικά με το χοιρινό και τα λουκάνικα, κάνουν καλή παρέα στις πατάτες φούρνου, μπαίνουν στο πιλάφι, και αναβαθμίζουν τις πράσινες σαλάτες.

Όσο για τη σελινόριζα με την πικάντικη γεύση και το υπέροχο άρωμα, είναι από τα υλικά που η ελληνική κουζίνα αγαπά και τιμά δεόντως. Τους χειμερινούς μήνες που τη βρίσκουμε σε αφθονία, φτιάχνουμε με αυτή μερικά από τα πιο νόστιμα πιάτα. Το χοιρινό με σελινόριζα είναι πολύ δημοφιλές στα γιορτινά τραπέζια της εποχής αλλά μπορούμε να δοκιμάσουμε να τη μαγειρέψουμε και με άλλους τρόπους. Την κάνουμε πουρέ, την τηγανίζουμε και τη σερβίρουμε με πικάντικη σάλτσα, ενώ αν θέλουμε μια πλούσια γαρνιτούρα για το κρέας, τη μαγειρεύουμε με κολοκύθα και γλυκοπατάτες. Τριμμένη ωμή, περιχυμένη με χυμό λεμονιού και ανακατεμένη με μήλο και μαγιονέζα γίνεται η διάσημη σαλάτα Waldorf. Ξεκινάμε!

Μελόπιτα
Υλικά
  • 1 κιλό Γάλπο Τυροκομείο Μυζήθρα ξηρή τριμμένη
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 300γρ. Γλυκάνθη ελληνικό μέλι ανθέων και κωνοφόρων
  • 7 αβγά
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • Για το σερβίρισμα
  • Γλυκάνθη ελληνικό μέλι ανθέων και κωνοφόρων
  • κανέλα σε σκόνη
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Σε ένα μπολ θρυμματίζετε τη μυζήθρα, προσθέτετε τη ζάχαρη και το μέλι και χτυπάτε με έναν αβγοδάρτη να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τέλος προσθέτετε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα.

  • 2.

    Αλείφετε ένα ορθογώνιο ταψί με το βούτυρο και το πασπαλίζετε με το αλεύρι, τινάζοντας να φύγει η περίσσεια. Αδειάζετε το μίγμα στο ταψί και το απλώνετε με μια σπάτουλα, προσέχοντας να είναι 2,5εκ. σε ύψος.

  • 3.

    Ψήνετε τη μελόπιτα στο φούρνο για 40-50 λεπτά. Σερβίρετε την πίτα ζεστή, περιχύνοντας με μέλι και πασπαλίζοντας με κανέλα.

Μινεστρόνε με φασόλια
Υλικά
    Μερίδες: 4
  • 3 κουτ. σούπας Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 100 γρ. Λουκάνικα βόεια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκοµµένες
  • 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1 φλιτζ. καρότο, τριµµένο
  • ½ φλιτζ. του καφέ κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
  • ½ φλιτζ. του καφέ σέλερι, σε µικρά κυβάκια
  • 200 γρ. Φασόλια μέτρια Επιλογής βρασµένα, στραγγισµένα
  • 500 ml νερό
  • 400 γρ. ντοµατάκια κονκασέ
  • 1 κουτ. σούπας χυµό λεµονιού
  • 1 κουτ. σούπας πέστο βασιλικού, για το σερβίρισµα
  • φρυγανισµένο ψωµί, για συνοδεία
  • τυρί φέτα για συνοδεία
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε µια µεγάλη κατσαρόλα µε βαρύ πάτο ζεσταίνουµε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε τον κιµά του λουκάνικου. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώµα ο κιµάς, προσθέτουµε το σκόρδο και την καπνιστή πάπρικα και σοτάρουµε για 30΄΄.

  • 2.

    Κατόπιν, προσθέτουµε τα λαχανικά και τα φασόλια και σοτάρουµε µέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώµα. Ρίχνουµε το νερό, τα  ντοµατάκια και αλατίζουµε. Κλείνουµε µε το καπάκι και βράζουµε για 20΄ ή µέχρι να µαλακώσουν τα λαχανικά. Στο τέλος προσθέτουµε τον χυµό λεµονιού.

  • 3.

    Μοιράζουµε σε πιάτα και σερβίρουµε µε φρεσκοτριµµένο πιπέρι, πέστο βασιλικού, φρυγανισµένο ψωµί και τυρί φέτα ή κάποιο άλλο λευκό τυρί της αρεσκείας µας.

Πικάντικο μοσχαράκι με κάστανα και γαλομυζήθρα
Υλικά
  • 3 περίπου κιλά Φρέσκο νεαρό μοσχάρι οσομπούκο
  • 200 γρ. κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 300 γρ. μεσαίες ντομάτες, κομμένες σε τέταρτα
  • 300 γρ. πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες στην μέση, χωρίς σπόρους και κοτσάνια
  • 50 γρ. φρέσκιες κόκκινες πιπεριές τσἰλι, χωρίς σπόρους και κοτσάνια
  • 700 γρ. Ελληνικά κάστανα μεγαλόκαρπα, καθαρισμένα και βρασμένα
  • 4 μεσαίες σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • ½ κουτ. γλυκού κόκκους μπαχάρι
  • ½ ξυλαράκι κανέλας
  • 3 φυλλαράκια δάφνης
  • 250 γρ. γαλομυζήθρα
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Ροδίζουμε σε ελαιόλαδο τα κομμάτια του μοσχαριού. Φτιάχνουμε το adobo (σάλτσα) ακολουθώντας τα εξής βήματα: σε ρηχό τηγάνι χωρίς λάδι καίμε από όλες τις πλευρές τα κρεμμύδια, τις ντομάτες. τις πιπεριές και το σκόρδο με αυτή τη σειρά ανακατεύοντας συνέχεια. Αφού κρυώσουν πολτοποιούμε σε μπλέντερ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Συνεχίζουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια φίνα σάλτσα.

  • 2.

    Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε το μοσχάρι, την σάλτσα, τα φύλλα δάφνης, αλατοπιπερὠνουμε και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 2 ώρες περίπου. Σερβίρουμε βάζοντας στην βάση τα κάστανα και πάνω τη σάλτσα με το μοσχάρι χωρίς το κόκκαλο. Γαρνίρουμε με γαλομυζήθρα.

Apple crumble
Υλικά
  • 150γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 150γρ. Λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 150γρ. βούτυρο 82%
  • 150γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • ½ κουτ. γλυκού Κανέλα αλεσμένη Kania
  • αλάτι, στη μύτη ενός κουτ. γλυκού
  • 600γρ. μήλα Golden, καθαρισμένα
  • 50γρ. ζάχαρη, ξανθή
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 10ml Amaretto
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Ετοιμάζετε τα μήλα: Κόβετε τα μήλα στη μέση και μετά σε μικρά κυβάκια. Τα βάζετε σε ένα μπολ. Κόβετε και το λοβό της βανίλιας κατά μήκος και “ξύνετε” τα σποράκια του στο μπολ με τα μήλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη και το Amaretto και ανακατεύετε πολύ καλά.
    Έπειτα, στρώνετε τα μήλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 25εκ. ή σε μικρότερα ραμεκέν, τα οποία έχετε ήδη βουτυρώσει.

  • 2.

    Ετοιμάζετε το crumble αμυγδάλου: Βάζετε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ και ανακατεύετε με το φτερό σε μεσαία ταχύτητα. Λίγο πριν τα υλικά γίνουν μια μάζα σταματάτε το ανακάτεμα.

  • 3.

    Στη συνέχεια, αδειάζετε το crumble πάνω στα μήλα που έχετε ήδη τοποθετήσει στο σκεύος ή το μοιράζετε στα ραμεκέν. Ψήνετε στο φούρνο στους 160°C για περίπου 20 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο σας, μέχρι να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα. Σερβίρετε με παγωτό βανίλια ή κρέμα γάλακτος.

Χοιρινό με σελινόριζα αβγολέμονο
Υλικά
  • 1 κιλό Χοιρινό κρέας κομμένο σε μερίδες
  • 1 σελινόριζα μεγάλη
  • 2 κλωνάρια σέλινο
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • ½ φλιτζάνι Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το αβγολέμονο
  • 1 Αυγό αχυρώνα L. Νώμα
  • χυμό από 1½ λεμόνι
Διαδικασία
  • 1.

    Κόβετε τη σελινόριζα σε μεγάλα κομμάτια (κυδωνάτα) και τα βάζετε σε νερό με λεμόνι.

  • 2.

    Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε σε μέτρια φωτιά με το ελαιόλαδο το κρέας και το κρεμμύδι. Μόλις ροδίσει το κρέας, προσθέτετε τόσο νερό ώστε να το σκεπάζει. Μαγειρεύετε μέχρι να βράσει το κρέας και να μαλακώσει.

  • 3.

    Προσθέτετε τη σελινόριζα, τα καρότα και το σέλινο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύετε για 40 λεπτά.

  • 4.

    Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάτε το αβγό με το χυμό λεμονιού και ρίχνετε λίγο λίγο ζουμί από το κρέας. Όταν έχετε έτοιμο το αβγολέμονο περιχύνετε με αυτό το φαγητό, ανακινείτε την κατσαρόλα και σερβίρετε.

Γκρατέν με πέννες, χωριάτικο λουκάνικο και κρέμα γάλακτος
Υλικά
  • 500 γρ. ζυμαρικά πέννες
  • 4 κουτ. σούπας Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 250 γρ. Λουκάνικα βόεια, σε ροδέλες
  • ½ φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 φλιτζ. τυρί γκούντα τριμμένο
  • 250 γρ. ΓΑΛΠΟ Τυρί Φέτα Π.Ο.Π., θρυμματισμένη
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βράζουμε τις πένες και τις σουρώνουμε. Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε ελαφρώς τις ροδέλες του λουκάνικου από όλες τις μεριές. Σε ένα ελαφρώς λαδωμένο πιρέξ απλώνουμε τις μισές πέννες, τo μισό λουκάνικο, τη μισή παρμεζάνα και το μισό γκούντα. Ανακατεύουμε καλά, από πάνω πασπαλίζουμε τη φέτα χωρίς να ανακατέψουμε, έτσι ώστε να χωρίζει το ένα στρώμα ζυμαρικών από το άλλο.

  • 2.

    Ρίχνουμε από πάνω τις υπόλοιπες πένες, το λουκάνικο, την κρέμα γάλακτος και τα υπόλοιπα τυριά. Ισιώνουμε την επιφάνεια του γκρατέν και το ψήνουμε για 30΄ μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει. Το σερβίρουμε ζεστό.