Το καλοκαίρι αγαπάει τα θαλασσινά. Κι εμείς δεν σταματάμε να τα βάζουμε στο τραπέζι μας με όλους τους τρόπους, άλλοτε σαγανάκι, άλλοτε τηγανητά, ψητά, μαγειρευτά, πιλάφι, σε σαλάτες και ζυμαρικά.
Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι τα τηγανητά καλαμαράκια και το στοίχημα είναι να τα τηγανίσουμε σωστά ώστε να μην γίνουν σκληρά «σαν λάστιχο», να μην πανιάσουν, ούτε να μαλακώσουν υπερβολικά.
Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να δημιουργηθεί μια τραγανή κρούστα. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να τα στεγνώσουμε καλά πριν από το πανάρισμα, διαφορετικά η υγρασία θα χαλάσει την τραγανή υφή τους.
Έπειτα θα τα περάσουμε από αλεύρι ή πάνκο. Το πάνκο φτιάχνεται από ειδικό τύπο ψωμιού, μοιάζει με ψιλοτριμμένη φρυγανιά, απορροφά λιγότερο λάδι και θεωρείται ιδανικό για το πανάρισμα. Αλλά και το καλαμποκάλευρο δίνει εξαιρετικό αποτέλεσμα γιατί δημιουργεί μια τραγανή επικάλυψη χωρίς να σκουραίνει το λάδι. Αν προτιμάμε να τα βουτήξουμε σε κουρκούτι, καλό είναι να προσθέσουμε λίγη μπίρα στο μείγμα για ωραίο χρώμα και μεστή γεύση.
Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά – περίπου στους 180-190°C – για 1-2 λεπτά, ώστε να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό να παραμένει τρυφερό. Αν η θερμοκρασία του λαδιού είναι πιο χαμηλή τα καλαμαράκια απορροφούν περισσότερο λάδι και γίνονται βαριά.
Αντί για το κλασικό τηγάνισμα μπορούμε να τα βάλουμε στο airfryer. Με σωστό πανάρισμα και ελάχιστο λάδι, θα έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα με λιγότερα λιπαρά.
Αυτό το Σαββατοκύριακο εμείς προτείνουμε να τιμήσουμε τα θαλασσινά με Γαρίδες σαγανάκι με ζυμαρικά, Μυδοπίλαφο, Καλαμαράκια πικάντικα, γεμιστά με τραχανά και ελιές, Ταλιατέλες με χταπόδι, ελιές και κάππαρη. Πάμε λοιπόν για θαλασσινά μαγειρέματα!
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Θαλασσινά μαγειρέματα με γαρίδες, μύδια, και καλαμαράκια

Το καλοκαίρι αγαπάει τα θαλασσινά. Κι εμείς δεν σταματάμε να τα βάζουμε στο τραπέζι μας με όλους τους τρόπους, άλλοτε σαγανάκι, άλλοτε τηγανητά, ψητά, μαγειρευτά, πιλάφι, σε σαλάτες και ζυμαρικά.
Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι τα τηγανητά καλαμαράκια και το στοίχημα είναι να τα τηγανίσουμε σωστά ώστε να μην γίνουν σκληρά «σαν λάστιχο», να μην πανιάσουν, ούτε να μαλακώσουν υπερβολικά.
Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να δημιουργηθεί μια τραγανή κρούστα. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να τα στεγνώσουμε καλά πριν από το πανάρισμα, διαφορετικά η υγρασία θα χαλάσει την τραγανή υφή τους.
Έπειτα θα τα περάσουμε από αλεύρι ή πάνκο. Το πάνκο φτιάχνεται από ειδικό τύπο ψωμιού, μοιάζει με ψιλοτριμμένη φρυγανιά, απορροφά λιγότερο λάδι και θεωρείται ιδανικό για το πανάρισμα. Αλλά και το καλαμποκάλευρο δίνει εξαιρετικό αποτέλεσμα γιατί δημιουργεί μια τραγανή επικάλυψη χωρίς να σκουραίνει το λάδι. Αν προτιμάμε να τα βουτήξουμε σε κουρκούτι, καλό είναι να προσθέσουμε λίγη μπίρα στο μείγμα για ωραίο χρώμα και μεστή γεύση.
Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά – περίπου στους 180-190°C – για 1-2 λεπτά, ώστε να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό να παραμένει τρυφερό. Αν η θερμοκρασία του λαδιού είναι πιο χαμηλή τα καλαμαράκια απορροφούν περισσότερο λάδι και γίνονται βαριά.
Αντί για το κλασικό τηγάνισμα μπορούμε να τα βάλουμε στο airfryer. Με σωστό πανάρισμα και ελάχιστο λάδι, θα έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα με λιγότερα λιπαρά.
Αυτό το Σαββατοκύριακο εμείς προτείνουμε να τιμήσουμε τα θαλασσινά με Γαρίδες σαγανάκι με ζυμαρικά, Μυδοπίλαφο, Καλαμαράκια πικάντικα, γεμιστά με τραχανά και ελιές, Ταλιατέλες με χταπόδι, ελιές και κάππαρη. Πάμε λοιπόν για θαλασσινά μαγειρέματα!