ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Traditional,Portuguese,Arroz,Caldoso,Con,Almejas,With,Shrimps,And,Calm

Θαλασσινά μαγειρέματα με γαρίδες, μύδια, και καλαμαράκια

Το καλοκαίρι αγαπάει τα θαλασσινά. Κι εμείς δεν σταματάμε να τα βάζουμε στο τραπέζι μας με όλους τους τρόπους, άλλοτε σαγανάκι, άλλοτε τηγανητά, ψητά, μαγειρευτά, πιλάφι, σε σαλάτες και ζυμαρικά.

Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι τα τηγανητά καλαμαράκια και το στοίχημα είναι να τα τηγανίσουμε σωστά ώστε να μην γίνουν σκληρά «σαν λάστιχο», να μην πανιάσουν, ούτε να μαλακώσουν υπερβολικά.

Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να δημιουργηθεί μια τραγανή κρούστα. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να τα στεγνώσουμε καλά πριν από το πανάρισμα, διαφορετικά η υγρασία θα χαλάσει την τραγανή υφή τους.

Έπειτα θα τα περάσουμε από αλεύρι ή πάνκο. Το πάνκο φτιάχνεται από ειδικό τύπο ψωμιού, μοιάζει με ψιλοτριμμένη φρυγανιά, απορροφά λιγότερο λάδι και θεωρείται ιδανικό για το πανάρισμα. Αλλά και το καλαμποκάλευρο δίνει εξαιρετικό αποτέλεσμα γιατί δημιουργεί μια τραγανή επικάλυψη χωρίς να σκουραίνει το λάδι. Αν προτιμάμε να τα βουτήξουμε σε κουρκούτι, καλό είναι να προσθέσουμε λίγη μπίρα στο μείγμα για ωραίο χρώμα και μεστή γεύση.

Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά – περίπου στους 180-190°C – για 1-2 λεπτά, ώστε να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό να παραμένει τρυφερό. Αν η θερμοκρασία του λαδιού είναι πιο χαμηλή τα καλαμαράκια απορροφούν περισσότερο λάδι και γίνονται βαριά.

Αντί για το κλασικό τηγάνισμα μπορούμε να τα βάλουμε στο airfryer. Με σωστό πανάρισμα και ελάχιστο λάδι, θα έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα με λιγότερα λιπαρά.

Αυτό το Σαββατοκύριακο εμείς προτείνουμε να τιμήσουμε τα θαλασσινά με Γαρίδες σαγανάκι με ζυμαρικά, Μυδοπίλαφο, Καλαμαράκια πικάντικα, γεμιστά με τραχανά και ελιές, Ταλιατέλες με χταπόδι, ελιές και κάππαρη. Πάμε λοιπόν για θαλασσινά μαγειρέματα!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Θαλασσινά μαγειρέματα με γαρίδες, μύδια, και καλαμαράκια

Το καλοκαίρι αγαπάει τα θαλασσινά. Κι εμείς δεν σταματάμε να τα βάζουμε στο τραπέζι μας με όλους τους τρόπους, άλλοτε σαγανάκι, άλλοτε τηγανητά, ψητά, μαγειρευτά, πιλάφι, σε σαλάτες και ζυμαρικά.

Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι τα τηγανητά καλαμαράκια και το στοίχημα είναι να τα τηγανίσουμε σωστά ώστε να μην γίνουν σκληρά «σαν λάστιχο», να μην πανιάσουν, ούτε να μαλακώσουν υπερβολικά.

Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να δημιουργηθεί μια τραγανή κρούστα. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να τα στεγνώσουμε καλά πριν από το πανάρισμα, διαφορετικά η υγρασία θα χαλάσει την τραγανή υφή τους.

Έπειτα θα τα περάσουμε από αλεύρι ή πάνκο. Το πάνκο φτιάχνεται από ειδικό τύπο ψωμιού, μοιάζει με ψιλοτριμμένη φρυγανιά, απορροφά λιγότερο λάδι και θεωρείται ιδανικό για το πανάρισμα. Αλλά και το καλαμποκάλευρο δίνει εξαιρετικό αποτέλεσμα γιατί δημιουργεί μια τραγανή επικάλυψη χωρίς να σκουραίνει το λάδι. Αν προτιμάμε να τα βουτήξουμε σε κουρκούτι, καλό είναι να προσθέσουμε λίγη μπίρα στο μείγμα για ωραίο χρώμα και μεστή γεύση.

Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά – περίπου στους 180-190°C – για 1-2 λεπτά, ώστε να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό να παραμένει τρυφερό. Αν η θερμοκρασία του λαδιού είναι πιο χαμηλή τα καλαμαράκια απορροφούν περισσότερο λάδι και γίνονται βαριά.

Αντί για το κλασικό τηγάνισμα μπορούμε να τα βάλουμε στο airfryer. Με σωστό πανάρισμα και ελάχιστο λάδι, θα έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα με λιγότερα λιπαρά.

Αυτό το Σαββατοκύριακο εμείς προτείνουμε να τιμήσουμε τα θαλασσινά με Γαρίδες σαγανάκι με ζυμαρικά, Μυδοπίλαφο, Καλαμαράκια πικάντικα, γεμιστά με τραχανά και ελιές, Ταλιατέλες με χταπόδι, ελιές και κάππαρη. Πάμε λοιπόν για θαλασσινά μαγειρέματα!

Ομελέτα φούρνου με χωριάτικο λουκάνικο, φέτα, κρεμμύδι και πιπεριές
Υλικά
  • 1/4 φλιτζανιού Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 2 μέτριες ντομάτες
  • 2 χωριάτικα λουκάνικα (χωρίς το εξωτερικό περίβλημα)
  • 6 Αυγά Θράκης Nώμα
  • 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 200 γρ. Φέτα Π.Ο.Π. ΓΑΛΠΟ, σε τρίμματα
  • 3 κουτ. σούπας σχοινόπρασο
  • αλάτι, πιπέρι μαύρο
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά. Κόβουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, τις ντομάτες σε κύβους και τα λουκάνικα σε λεπτές ροδέλες.

  • 2.

    Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά μαζί με το γάλα, αλατοπιπερώνουμε ανάλογα και χτυπάμε καλά με έναν αυγοδάρτη. Μέσα στα αυγά ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, τα λουκάνικα, τη φέτα σε τρίμμα και το σχοινόπρασο.

  • 3.

    Λαδώνουμε καλά ένα μέτριο πυρέξ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε στους 160°C στον αέρα για περίπου 20΄ ή μέχρι να κάνει σώμα η ομελέτα και να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Γαρίδες σαγανάκι με ζυμαρικά
Υλικά
  • 1 πακέτο Τριβελάκι Combino
  • 20 Γαρίδες 20/40 Ocean Sea
  • 1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμύδια (το ένα ψιλοκομμένο το δεύτερο κομμένο στα 4)
  • 1 καρότο σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 1 πιπεριά σε μπαστουνάκια
  • 1 κουτ. γλυκού βασιλικό ξερό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 2 ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη
  • 200γρ. φέτα σκληρή σε κυβάκια
  • Αλάτι ψιλό Kania
  • πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κεφάλι και το κέλυφός τους και αφήνετε μόνο τις ουρές. Χαράζετε την πλάτη τους με μαχαιράκι και αφαιρείτε το εντεράκι τους.

  • 2.

    Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε με μισό φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο τα κεφάλια και τα κελύφη των γαρίδων για 2 λεπτά. Προσθέτετε το κρεμμύδι (που είναι κομμένο στα 4, το καρότο και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα. Ρίχνετε ενάμιση λίτρο νερό και βράζετε για 30 λεπτά.

  • 3.

    Στραγγίζετε το ζωμό και με αυτόν θα βράσετε αργότερα τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, προσθέτοντας στην κατσαρόλα επιπλέον καυτό νερό και αλάτι.

  • 4.

    Στο μεταξύ ετοιμάζετε τις γαρίδες: ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό. Προσθέτετε την πιπεριά και σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμα.

  • 5.

    Σβήνετε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, ρίχνετε τα ντοματάκια και τις ξυσμένες ντομάτες. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον ξερό βασιλικό και τη ζάχαρη. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να μελώσει. 3 λεπτά πριν σβήσετε τη φωτιά θα ρίξετε στη σάλτσα τις γαρίδες να βράσουν μαζί της τα τελευταία λεπτά. Στο τέλος προσθέτετε τη φέτα και το μαϊντανό.

  • 6.

    Στραγγίζετε τις πλεξούδες και τις ρίχνετε στη σάλτσα με τις γαρίδες. Ανακατεύετε και σερβίρετε σε πιάτα προσθέτοντας επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μυδοπίλαφο
Υλικά
    Μερίδες: 4-6
  • 1 κιλο μύδια ψύχα
  • Μισό κιλό μυδια με κέλυφος
  • 1 κιλό ρυζι κίτρινο
  • 200 ml Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 Κρεμμύδι
  • 4 φρέσκα κρεμμυδακια
  • μισή καυτερή πιπεριά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 φυλλο δάφνης
  • 1 ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένα και κομμένη ζαρακι
  • Λίγο ούζο
  • 1 Λεμόνι (το δέρμα του και τον χυμό)
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 200 ml νερό
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Καθαρίζουμε εξωτερικά πάρα πολύ καλά τα μύδια με το κέλυφος και βγάζουμε την τρίχα τους τραβώντας από πάνω προς τα κάτω. Στη συνέχεια ξεπλένουμε καλά προσεκτικά όμως μαλάκα τα μύδια με την ψίχα.

  • 2.

    Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο το κρεμμύδι το ψιλοκομμένο τα κρεμμυδάκια τα φρέσκα ψιλοκομμένα, το σκόρδο, την καυτερή  πιπεριά και μόλις μαλακώσουν ελαφρώς προσθέσουμε τα μύδια με το κέλυφος.

  • 3.

    Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια από τον άνηθο και τον μαϊντανό και τα ρίχνουμε κι αυτά να τα σοτάρουμε. Ακολούθως, έρχεται η στιγμή να προσθέσουμε το ρύζι στην κατσαρόλα μας. Και σβήνουμε με το  ούζο. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, το φύλλο Δάφνης και το χλιαρό νερό. Τέλος, ρίχνουμε το δέρμα από το λεμόνι και το λεμόνι κομμένο σε φέτες.

  • 4.

    Αφού πάρει μία βράση προσθέτουμε τα μύδια με την ψίχα και τον υπόλοιπο μαϊντανό. Τα αφήνουμε για λίγο ακόμα και αποσύρουμε από τη φωτιά σκεπάζοντάς με μία πετσέτα. Μόλις φουσκώσει το ρύζι προσθέτουμε από πάνω λίγο ελαιόλαδο Και σερβίρουμε.

Εύκολες μπάρες με γεμιστά μπισκότα
Υλικά
  • 26 Eat Me Μπισκότα γεμιστά με κακάο Sondey
  • 5 κουτ. σούπας Βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα, λιωμένο
  • Για τη λευκή στρώση
  • 400 γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 150 γρ. τυρί κρέμα
  • 8 Μπισκότα
  • Για το γαρνίρισμα
  • 100 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
  • 5-6 Eat Me Μπισκότα γεμιστά με κακάο Sondey
Διαδικασία
  • 1.

    Για τη βάση: Βάζουμε στο τα μπισκότα και τα θρυμματίζουμε. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και με ένα πιρούνι το ομογενοποιούμε. Σε ένα μικρό ταψί 25x30 εκ., στο οποίο έχουμε προσθέσει μία λαδόκολλα, απλώνουμε και πιέζουμε το μείγμα ώστε να δημιουργηθεί ομοιόμορφη βάση.

  • 2.

    Για τη λευκή στρώση: Σε ένα μπεν μαρί λιώνουμε την λευκή κουβερτούρα και στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί κρέμα. Ανακατεύουμε καλά και τέλος προσθέτουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα.

  • 3.

    Για το γαρνίρισμα: Στρώνουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή μιας σπάτουλας την λευκή κρέμα πάνω από την βάση και τέλος θρυμματίζουμε από πάνω τα υπόλοιπα γεμιστά μπισκότα. Μεταφέρουμε το ταψί στο ψυγείο και το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει καλά το μείγμα.

  • 4.

    Τέλος, γαρνίρουμε με λιωμένη κουβερτούρα και τα σπασμένα μπισκότα και κόβουμε τις μπάρες.

Καλαμαράκια πικάντικα, γεμιστά με τραχανά και ελιές
Υλικά
  • 12 μεσαία καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • ½ φλιτζάνι Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 200γρ. τραχανά
  • 400ml ζωμό λαχανικών
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης από βάζο, ψιλοκομμένη
  • 1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζάνι Ευ Ελιές Καλαμών, χωρίς τα κουκούτσια, ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι άνηθο, χωρίς τα κοτσάνια, ψιλοκομμένο
  • 500γρ. Ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Πλένετε καλά τα καλαμάρια και με μια απαλή κίνηση τραβάτε το κεφάλι με τα πλοκάμια για να τα διαχωρίσετε από τον κορμό. Από το σώμα του καλαμαριού, τραβάτε την εξωτερική μεμβράνη καθώς επίσης και το διάφανο κόκαλο που υπάρχει στο εσωτερικό του. Αφήνετε τους κορμούς σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν καλά και ψιλοκόβετε τα πλοκάμια τους.

  • 2.

    Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε 2-3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τον ζωμό και μόλις πάρει βράση ρίχνετε τον τραχανά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 15-20 λεπτά μέχρι να απορροφήσει ο τραχανάς σχεδόν όλο το ζωμό.

  • 3.

    Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, τις ελιές και την πιπεριά Φλωρίνης, το τσίλι, αλατοπιπερώνετε και αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει λίγο. Τέλος, προσθέτετε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύετε.

  • 4.

    Με ένα μικρό κουτάλι γεμίζετε τα καλαμαράκια κατά τα ¾ του μήκους του κορμού και κλείνετε με οδοντογλυφίδα. Δεν πρέπει να τα γεμίσετε μέχρι επάνω γιατί ο τραχανάς θα φουσκώσει λίγο ακόμα κατά το ψήσιμο.

  • 5.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160°C. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα κομμένα ντοματίνια, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Σε ένα μέτριο ταψί αραδιάζετε τα καλαμαράκια, το ένα δίπλα στο άλλο και σκορπίζετε ανάμεσά τους τα ντοματίνια. Βάζετε και τη δάφνη, περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ψήνετε για 30 λεπτά. Τα ντοματίνια θα βγάλουν τους χυμούς τους και θα δώσουν στο φαγητό την απαραίτητη υγρασία για τη σάλτσα αλλά, αν δείτε ότι λιγοστεύουν αρκετά τα υγρά, προσθέτετε λίγο ζεστό νεράκι. Σερβίρετε τα καλαμάρια ζεστά και συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα ή βραστά χόρτα

Ταλιατέλες με χταπόδι, ελιές και κάππαρη
Υλικά
  • 500γρ. ταλιατέλες
  • 1 χταπόδι μέτριο
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι
  • 3 κουτ. σούπας Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη ξαρμυρισμένη
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • ½ κιλό Ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
  • 10 Ευ Ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Καθαρίζετε και πλένετε καλά το χταπόδι. Το βράζετε στο ζουμί του σε χαμηλή φωτιά, μαζί με το ξίδι, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει.

  • 2.

    Βγάζετε το χταπόδι από την κατσαρόλα, το αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε ροδέλες.

  • 3.

    Βράζετε τις ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες στις συσκευασία.

  • 4.

    Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε την κάππαρη και το χταπόδι. Ρίχνετε σταδιακά το κρασί, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τις ελιές και αφήνετε να βράσουν για 6-7 λεπτά. Προσθέτετε τον μαϊντανό.

  • 5.

    Ρίχνετε στο τηγάνι τις ταλιατέλες και ανακατεύετε ελαφρά. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.