ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Grilled,Pork,Steaks,With,Tomatoes,And,Rosemary,On,Metal,Tray.

Τα θρυλικά και αγαπημένα πιάτα του χειμώνα

Στην καρδιά του χειμώνα οι πίτες, τα κοκκινιστά, και τα πορτοκαλένια γλυκά φτιάχνουν τα πιο γευστικά μενού. Το χοιρινό πρωταγωνιστεί και οι γευστικές ρίζες του χειμώνα, δηλαδή οι σελινόριζες, οι πατάτες, τα παντζάρια, και τα καρότα, κάνουν τα πιάτα μας λαχταριστά.

Τα παντζάρια θέλουν πολύ καλό πλύσιμο και μια σχετική προσοχή στο καθάρισμά τους που πρέπει να γίνεται με γάντια για να μην βάψουμε τα χέρια μας. Τα παντζαρόφυλλα θα τα κόψουμε στο σημείο που ενώνονται με τον βολβό, θα τα ξεπλύνουμε και θα τα βράσουμε όπως τα χόρτα.

Για να καθαρίσουμε τη σελινόριζα, θα την βάλουμε πάνω σε επιφάνεια κοπής και με κοφτερό μαχαίρι θα κόψουμε τη φλούδα της κάθετα, κομμάτι κομμάτι. Μόλις την καθαρίσουμε θα την αλείψουμε με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσει. Η σελινόριζα ταιριάζει βέβαια πολύ με το χοιρινό. Ένα δημοφιλές κρέας που ανάλογα με την κοπή του μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, στον φούρνο, το τηγάνι και την κατσαρόλα.

Οι μπριζόλες λαιμού ψήνονται στον φούρνο, και είναι ό,τι πρέπει για παραδοσιακή τηγανιά ή ψήσιμο στα κάρβουνα. Η σπάλα είναι κατάλληλη για μαγείρεμα στη γάστρα, και οι στηθοπλευρές (spare ribs) για BBQ και ψήσιμο στη σχάρα στον φούρνο. Το κιλότο και το νουά είναι ζουμερά και ιδανικά για σνίτσελ. Το ψαρονέφρι, το φιλέτο του χοιρινού, γίνεται πολύ νόστιμο όταν το μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε χορτόπιτα, κοκκινιστό χοιρινό πρασοσέλινο, σαλάτα με παντζάρια, μπριζόλες χοιρινές με σάλτσα BBQ, χορταστική πατατοσαλάτα, και πορτοκαλόπιτα.

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Τα θρυλικά και αγαπημένα πιάτα του χειμώνα

Στην καρδιά του χειμώνα οι πίτες, τα κοκκινιστά, και τα πορτοκαλένια γλυκά φτιάχνουν τα πιο γευστικά μενού. Το χοιρινό πρωταγωνιστεί και οι γευστικές ρίζες του χειμώνα, δηλαδή οι σελινόριζες, οι πατάτες, τα παντζάρια, και τα καρότα, κάνουν τα πιάτα μας λαχταριστά.

Τα παντζάρια θέλουν πολύ καλό πλύσιμο και μια σχετική προσοχή στο καθάρισμά τους που πρέπει να γίνεται με γάντια για να μην βάψουμε τα χέρια μας. Τα παντζαρόφυλλα θα τα κόψουμε στο σημείο που ενώνονται με τον βολβό, θα τα ξεπλύνουμε και θα τα βράσουμε όπως τα χόρτα.

Για να καθαρίσουμε τη σελινόριζα, θα την βάλουμε πάνω σε επιφάνεια κοπής και με κοφτερό μαχαίρι θα κόψουμε τη φλούδα της κάθετα, κομμάτι κομμάτι. Μόλις την καθαρίσουμε θα την αλείψουμε με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσει. Η σελινόριζα ταιριάζει βέβαια πολύ με το χοιρινό. Ένα δημοφιλές κρέας που ανάλογα με την κοπή του μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, στον φούρνο, το τηγάνι και την κατσαρόλα.

Οι μπριζόλες λαιμού ψήνονται στον φούρνο, και είναι ό,τι πρέπει για παραδοσιακή τηγανιά ή ψήσιμο στα κάρβουνα. Η σπάλα είναι κατάλληλη για μαγείρεμα στη γάστρα, και οι στηθοπλευρές (spare ribs) για BBQ και ψήσιμο στη σχάρα στον φούρνο. Το κιλότο και το νουά είναι ζουμερά και ιδανικά για σνίτσελ. Το ψαρονέφρι, το φιλέτο του χοιρινού, γίνεται πολύ νόστιμο όταν το μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε χορτόπιτα, κοκκινιστό χοιρινό πρασοσέλινο, σαλάτα με παντζάρια, μπριζόλες χοιρινές με σάλτσα BBQ, χορταστική πατατοσαλάτα, και πορτοκαλόπιτα.

 

Ανοιχτή πίτα με χόρτα και σύγκλινο Λακωνίας
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 160γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 1 κρόκο αβγού
  • 50ml γάλα
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 150γρ. σύγκλινο σε μικρές φέτες (προαιρετικό)
  • ½ κιλό χόρτα (καυκαλήθρες, ραδίκια, λάπατα, κλπ)
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
  • 1 ματσάκι φρέσκο μάραθο ή άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια φέτα θρυμματισμένη
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζάνι Γάλπο Τυροκομείο γραβιέρα αγελάδος τριμμένη
  • 2 – 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 8-10 φέτες σύγκλινο Μάνης για να γαρνίρετε την τάρτα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Ετοιμάζετε τη ζύμη: Κοσκινίζετε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα άλλο μπολ με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και το δουλεύετε μέχρι να αποκτήσει τη μορφή κρέμας. Προσθέτετε στη συνέχεια το αλάτι, τον κρόκο και το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

  • 2.

    Ρίχνετε σιγά-σιγά το αλεύρι, χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα, μέχρι να πάρετε μία ομοιογενή ζύμη. Ζυμώνετε για λίγο ακόμα με τα δάχτυλα, σχηματίζετε μια μπάλα και την τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν τη χρησιμοποιήσετε.

  • 3.

    Ετοιμάζετε τη γέμιση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Καθαρίζετε, πλένετε και στεγνώνετε τα χόρτα. Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνετε σε ένα βαθύ σκεύος μαζί με τα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρετε σε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τα χόρτα να κρυώσουν.

  • 4.

    Σε ένα βαθύ σκεύος χτυπάτε τα αβγά, προσθέτετε το γιαούρτι, τη φέτα, τη γραβιέρα και τα χόρτα, το μάραθο και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε το μίγμα στα χόρτα και ανακατεύετε.

  • 5.

    Φτιάχνετε την πίτα: Στρώνετε σε λαδωμένο ταψί το φύλλο ζύμης και πάνω απλώνετε το μίγμα με τα χόρτα. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο, στρώνετε πάνω τα κομματάκια σύγκλινο και ξαναβάζετε την πίτα στο φούρνο για 10 λεπτά. Σερβίρεται ζεστή.

Χοιρινό πρασοσέλινο κοκκινιστό
Υλικά
  • 1.500γρ. χοιρινό κρέας νωπό (σπάλα)
  • 1 μεγάλη σελινόριζα, σε κομμάτια
  • 5 πράσα καθαρισμένα, μόνο το άσπρο μέρος τους, σε ροδέλες
  • 2 στικ σέλερι, σε χοντρά κομμάτια
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 νεροπότηρα χυμός ντομάτας Baresa
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι άνηθο
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις μερίδες του χοιρινού. Μόλις ροδίσουν ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, σοτάρετε για λίγο και προσθέτετε δύο ποτήρια νερό. Αφήνετε τη σπάλα να βράσει για τουλάχιστον 20 λεπτά και να μαλακώσει.

  • 2.

    Προσθέτετε τη σελινόριζα, το πράσο, το σέλινο, τα δύο ποτήρια χυμό ντομάτας και τον πελτέ. Αλατίζετε. Βράζετε το φαγητό για 45 λεπτά τουλάχιστον και μέχρι τα υλικά σας να μαλακώσουν. Προσθέτετε τον άνηθο και το χυμό λεμονιού.

  • 3.

    Αφήνετε να πάρει μια τελευταία βράση και σερβίρετε το φαγητό ζεστό σε πιατέλα.

Παντζάρια σαλάτα με dressing γιαουρτιού
Υλικά
  • 600γρ. παντζάρια βρασμένα
  • 100γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 50γρ. σουσάμι ελαφρά καβουρδισμένο στο φούρνο
  • Για το dressing
  • 3 κουτ. σούπας γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό 5% ΓΑΛΠΟ
  • 3 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 1 κουτ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Βράζετε τα παντζάρια σε άφθονο νερό μέχρι να γίνουν τρυφερά. Τα βγάζετε, τα αφήνετε να γίνουν πιο χλιαρά και τα ξεφλουδίζετε απαλά πιέζοντάς τα με το χέρι.

  • 2.

    Κόβετε τα παντζάρια σε μικρές ροδέλες, τα απλώνετε σε μια οβάλ πιατέλα και τα αφήνετε να περιμένουν.

  • 3.

    Ετοιμάζετε το dressing: Ρίχνετε στο μπλέντερ το ταχίνι, το γιαούρτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το ξίδι, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι. Τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα.

  • 4.

    Λίγο πριν σερβίρετε τη σαλάτα πασπαλίζετε τα παντζάρια με λίγο αλάτι, σκορπίζετε από πάνω την καρυδόψιχα, περιχύνετε με το dressing και τέλος πασπαλίζετε με το καβουρδισμένο σουσάμι.

Πορτοκαλόπιτα
Υλικά
    Για την πορτοκαλόπιτα
  • 4 αβγά
  • 250γρ. ζάχαρη
  • 230γρ. αραβοσιτέλαιο Vita D'or
  • 120γρ. χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 250γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό 5% ΓΑΛΠΟ
  • 25γρ. μπέικιν πάουντερ Belbake
  • 500γρ. φύλλο κρούστας
  • Για το σιρόπι
  • 450γρ. νερό
  • 500γρ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα ταψί, ξετυλίγετε ένα προς ένα τα φύλλα κρούστας και τα αφήνετε για τουλάχιστον 1 ημέρα εκτός ψυγείου για να στεγνώσουν καλά και μετά να τα ζυγίζετε.

  • 2.

    Σε μια κατσαρόλα βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και το ξύλο κανέλας για να προετοιμάσετε το σιρόπι. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνετε στην άκρη να γίνει χλιαρό.

  • 3.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Σε ένα σκεύος βάζετε όλα τα υλικά μαζί για την πορτοκαλόπιτα, εκτός από το φύλλο κρούστας, και ανακατεύετε με σύρμα. Έπειτα, προσθέτετε το φύλλο κρούστας σε τρίμμα και ανακατεύετε.

  • 4.

    Μεταφέρετε το μίγμα της πορτοκαλόπιτας σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε στο φούρνο μέχρι να πάρει ένα όμορφο ξανθό-πορτοκαλί χρώμα.

  • 5.

    Βγάζετε την πορτοκαλόπιτα από το φούρνο και την περιχύνετε με το χλιαρό σιρόπι. Την αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε.

Μπριζόλες χοιρινές με σάλτσα BBQ
Υλικά
  • 8 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
  • Για τη μαρινάδα
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 2 κουτ. σούπας απαλή μουστάρδα Kania
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκους μπαχάρι
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σάλτσα BBQ
  • ½ φλιτζάνι κέτσαπ
  • 3/4 φλιτζανιού ηλιέλαιο
  • 2 κουτ. σούπας απαλή μουστάρδα Kania
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα, γλυκιά
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Βάζετε τις μπριζόλες γυρίζοντάς τις να αλειφτούν καλά. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και αφήνετε τις μπριζόλες να μαριναριστούν για 1-2 ώρες στο ψυγείο.

  • 2.

    Ψήνετε τις μπριζόλες στη σχάρα για 20-25 λεπτά, γυρίζοντάς τις στα μισά του χρόνου για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.

  • 3.

    Ενώνετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα BBQ σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε τη σάλτσα μαζί με τις ψημένες μπριζόλες.

Πατατοσαλάτα με ελιές, αυγά και πορτοκάλι
Υλικά
    Μερίδες: 4-6
  • 2 πορτοκάλια
  • 4 πατάτες, βρασµένες, κοµµένες
  • 6-8 πράσινες ελιές Εύ εκπυρηνωμένες
  • 3 φρέσκα κρεµµυδάκια, ψιλοκοµµένα
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • λίγο θρούµπι, φρέσκο
  • 2 αυγά μεσαία φρέσκα αυγά Κ. Μακεδονίας Nώμα, βραστά,  κοµµένα
  • 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • λίγο φρέσκο θυµάρι
  • αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι σε κόκκους Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Ξεφλουδίζουµε τα πορτοκάλια και τα κόβουµε σε φιλέτα, αφαιρώντας τη λευκή µεµβράνη τους.

  • 2.

    Σε µια σαλατιέρα βάζουµε τις πατάτες, προσθέτουμε τις ελιές, τα κρεµµυδάκια, το ξίδι, το θρούµπι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουµε καλά.

  • 3.

    Γαρνίρουµε τη σαλάτα µε τα αυγά και τις φέτες του πορτοκαλιού, περιχύνουµε µε το ελαιόλαδο, προσθέτουµε το θυµάρι και σερβίρουµε.