Στην καρδιά του χειμώνα οι πίτες, τα κοκκινιστά, και τα πορτοκαλένια γλυκά φτιάχνουν τα πιο γευστικά μενού. Το χοιρινό πρωταγωνιστεί και οι γευστικές ρίζες του χειμώνα, δηλαδή οι σελινόριζες, οι πατάτες, τα παντζάρια, και τα καρότα, κάνουν τα πιάτα μας λαχταριστά.
Τα παντζάρια θέλουν πολύ καλό πλύσιμο και μια σχετική προσοχή στο καθάρισμά τους που πρέπει να γίνεται με γάντια για να μην βάψουμε τα χέρια μας. Τα παντζαρόφυλλα θα τα κόψουμε στο σημείο που ενώνονται με τον βολβό, θα τα ξεπλύνουμε και θα τα βράσουμε όπως τα χόρτα.
Για να καθαρίσουμε τη σελινόριζα, θα την βάλουμε πάνω σε επιφάνεια κοπής και με κοφτερό μαχαίρι θα κόψουμε τη φλούδα της κάθετα, κομμάτι κομμάτι. Μόλις την καθαρίσουμε θα την αλείψουμε με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσει. Η σελινόριζα ταιριάζει βέβαια πολύ με το χοιρινό. Ένα δημοφιλές κρέας που ανάλογα με την κοπή του μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, στον φούρνο, το τηγάνι και την κατσαρόλα.
Οι μπριζόλες λαιμού ψήνονται στον φούρνο, και είναι ό,τι πρέπει για παραδοσιακή τηγανιά ή ψήσιμο στα κάρβουνα. Η σπάλα είναι κατάλληλη για μαγείρεμα στη γάστρα, και οι στηθοπλευρές (spare ribs) για BBQ και ψήσιμο στη σχάρα στον φούρνο. Το κιλότο και το νουά είναι ζουμερά και ιδανικά για σνίτσελ. Το ψαρονέφρι, το φιλέτο του χοιρινού, γίνεται πολύ νόστιμο όταν το μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε χορτόπιτα, κοκκινιστό χοιρινό πρασοσέλινο, σαλάτα με παντζάρια, μπριζόλες χοιρινές με σάλτσα BBQ, χορταστική πατατοσαλάτα, και πορτοκαλόπιτα.
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Τα θρυλικά και αγαπημένα πιάτα του χειμώνα
Στην καρδιά του χειμώνα οι πίτες, τα κοκκινιστά, και τα πορτοκαλένια γλυκά φτιάχνουν τα πιο γευστικά μενού. Το χοιρινό πρωταγωνιστεί και οι γευστικές ρίζες του χειμώνα, δηλαδή οι σελινόριζες, οι πατάτες, τα παντζάρια, και τα καρότα, κάνουν τα πιάτα μας λαχταριστά.
Τα παντζάρια θέλουν πολύ καλό πλύσιμο και μια σχετική προσοχή στο καθάρισμά τους που πρέπει να γίνεται με γάντια για να μην βάψουμε τα χέρια μας. Τα παντζαρόφυλλα θα τα κόψουμε στο σημείο που ενώνονται με τον βολβό, θα τα ξεπλύνουμε και θα τα βράσουμε όπως τα χόρτα.
Για να καθαρίσουμε τη σελινόριζα, θα την βάλουμε πάνω σε επιφάνεια κοπής και με κοφτερό μαχαίρι θα κόψουμε τη φλούδα της κάθετα, κομμάτι κομμάτι. Μόλις την καθαρίσουμε θα την αλείψουμε με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσει. Η σελινόριζα ταιριάζει βέβαια πολύ με το χοιρινό. Ένα δημοφιλές κρέας που ανάλογα με την κοπή του μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, στον φούρνο, το τηγάνι και την κατσαρόλα.
Οι μπριζόλες λαιμού ψήνονται στον φούρνο, και είναι ό,τι πρέπει για παραδοσιακή τηγανιά ή ψήσιμο στα κάρβουνα. Η σπάλα είναι κατάλληλη για μαγείρεμα στη γάστρα, και οι στηθοπλευρές (spare ribs) για BBQ και ψήσιμο στη σχάρα στον φούρνο. Το κιλότο και το νουά είναι ζουμερά και ιδανικά για σνίτσελ. Το ψαρονέφρι, το φιλέτο του χοιρινού, γίνεται πολύ νόστιμο όταν το μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε χορτόπιτα, κοκκινιστό χοιρινό πρασοσέλινο, σαλάτα με παντζάρια, μπριζόλες χοιρινές με σάλτσα BBQ, χορταστική πατατοσαλάτα, και πορτοκαλόπιτα.