ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Chili,Con,Carne,-,Traditional,Mexican,Minced,Meat,And,Vegetables

Τα πιο hot πιάτα του χειμώνα

Στην καρδιά του χειμώνα και τις παραμονές του Αγίου Βαλεντίνου οι πιο ταιριαστές γεύσεις είναι οι πικάντικες. Το τζίντζερ, το πιπέρι, το σιναπάλευρο (αλεσμένο σινάπι), οι αποξηραμένες καυτερές πιπεριές, το μπαχάρι, το κύμινο, είναι μερικά από τα μπαχαρικά που ανεβάζουν τους τόνους στα πιάτα μας, ενώ τα μείγματα όπως το wasabi, το κάρι, και το τίκα μασάλα δίνουν χαρακτηριστική γεύση και άρωμα στην ασιατική κυρίως κουζίνα.

Το πιο διαδεδομένο όλων είναι το πιπέρι. Η λέξη «πιπέρι» χρησιμοποιείται για να περιγράψει δεκάδες διαφορετικούς τύπους και ποικιλίες που κυκλοφορούν σε ένα φάσμα χρωμάτων, με διαφορετικές ιδιότητες αλλά και χρήσεις στην κουζίνα. Πρόκειται για τους αποξηραμένους καρπούς ενός αναρριχώμενου θάμνου που κατάγεται από την Ινδία. Από αυτό το φυτό προέρχονται το μαύρο, το λευκό και το πράσινο πιπέρι ενώ το ροζ και το πιπέρι Σετσουάν προέρχονται από διαφορετικά φυτά.

Οι πράσινοι κόκκοι πιπεριού συλλέγονται όταν ο καρπός είναι άγουρος και είναι πιο αρωματικοί σε σχέση με τους μαύρους. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνταγές που περιέχουν υγρά, όπως οι σούπες, οι σάλτσες και τα μαγειρευτά.

Οι μαύροι κόκκοι πιπεριού είναι απλώς πράσινοι κόκκοι πιπεριού που έχουν λευκανθεί και στη συνέχεια αποξηρανθεί. Τα αρώματά τους είναι πλούσια, πικάντικα και πολύπλοκα.

Οι λευκοί κόκκοι πιπεριού είναι οι ξεφλουδισμένοι κόκκοι του πράσινου πιπεριού. Το λευκό είναι ήπιο πιπέρι που ταιριάζει στα ψάρια και στις λευκές σάλτσες.

Κι επειδή τίποτα δεν νοστιμίζει περισσότερο το φαγητό από το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ένας μύλος μπαχαρικών είναι απαραίτητος.

«Κάτι να καίει» λοιπόν, και η γεύση εκτινάσσεται!

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Τα πιο hot πιάτα του χειμώνα

Στην καρδιά του χειμώνα και τις παραμονές του Αγίου Βαλεντίνου οι πιο ταιριαστές γεύσεις είναι οι πικάντικες. Το τζίντζερ, το πιπέρι, το σιναπάλευρο (αλεσμένο σινάπι), οι αποξηραμένες καυτερές πιπεριές, το μπαχάρι, το κύμινο, είναι μερικά από τα μπαχαρικά που ανεβάζουν τους τόνους στα πιάτα μας, ενώ τα μείγματα όπως το wasabi, το κάρι, και το τίκα μασάλα δίνουν χαρακτηριστική γεύση και άρωμα στην ασιατική κυρίως κουζίνα.

Το πιο διαδεδομένο όλων είναι το πιπέρι. Η λέξη «πιπέρι» χρησιμοποιείται για να περιγράψει δεκάδες διαφορετικούς τύπους και ποικιλίες που κυκλοφορούν σε ένα φάσμα χρωμάτων, με διαφορετικές ιδιότητες αλλά και χρήσεις στην κουζίνα. Πρόκειται για τους αποξηραμένους καρπούς ενός αναρριχώμενου θάμνου που κατάγεται από την Ινδία. Από αυτό το φυτό προέρχονται το μαύρο, το λευκό και το πράσινο πιπέρι ενώ το ροζ και το πιπέρι Σετσουάν προέρχονται από διαφορετικά φυτά.

Οι πράσινοι κόκκοι πιπεριού συλλέγονται όταν ο καρπός είναι άγουρος και είναι πιο αρωματικοί σε σχέση με τους μαύρους. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνταγές που περιέχουν υγρά, όπως οι σούπες, οι σάλτσες και τα μαγειρευτά.

Οι μαύροι κόκκοι πιπεριού είναι απλώς πράσινοι κόκκοι πιπεριού που έχουν λευκανθεί και στη συνέχεια αποξηρανθεί. Τα αρώματά τους είναι πλούσια, πικάντικα και πολύπλοκα.

Οι λευκοί κόκκοι πιπεριού είναι οι ξεφλουδισμένοι κόκκοι του πράσινου πιπεριού. Το λευκό είναι ήπιο πιπέρι που ταιριάζει στα ψάρια και στις λευκές σάλτσες.

Κι επειδή τίποτα δεν νοστιμίζει περισσότερο το φαγητό από το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ένας μύλος μπαχαρικών είναι απαραίτητος.

«Κάτι να καίει» λοιπόν, και η γεύση εκτινάσσεται!

 

Μπατζίνα με ψητή καυτερή πιπεριά
Υλικά
    Μερίδες: 6-8
  • 800 γρ. κολοκύθι τριμμένο, στυμμένο
  • 3 αυγά
  • 80 ml φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,5% ΠΛΗΡΕΣ
  • 250 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 4 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 600 γρ. ΓΑΛΠΟ Τυρί Φέτα Π.Ο.Π.
  • 250 γρ. βούτυρο κατσικίσιο
  • 6 πιπεριές καυτερές πράσινες
  • 70 ml ε.π. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη από τη χοντρή πλευρά. Τα αλατίζουμε ελαφρά και τα στύβουμε λίγο για να χάσουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε στο μπολ τα αυγά, το γάλα, το καλαμποκάλευρο, τον δυόσμο και τη φέτα χοντροτριμμένη και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα χυλό.

  • 2.

    Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί και πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο. Ρίχνουμε το μείγμα και το απλώνουμε. Θέλουμε το ύψος της να φτάνει μέχρι 2 εκ. για να βγει λεπτή.

  • 3.

    Από πάνω μοιράζουμε το βούτυρο σε κομματάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25΄-27΄.

Πικάντικα μαυρομάτικα φασόλια με χοιρινή τηγανιά
Υλικά
    Για τα φασόλια
  • 300γρ. μαυρομάτικα φασόλια, μουσκεμένα για 1 ώρα σε νερό
  • 4 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας πηχτό
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κουτ. σούπας μπούκοβο (½ καυτερό, ½ γλυκό ή όποια αναλογία προτιμάτε)
  • πιπέρι
  • Ιωδιούχο θαλασσινό αλάτι Kania
  • Για την τηγανιά
  • 1 κιλό χοιρινή τηγανιά νωπή
  • ⅓ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • ⅓ φλιτζανιού λευκό κρασί
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη
  • πιπέρι
  • Ιωδιούχο θαλασσινό αλάτι Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Βράζουμε τα μαυρομάτικα σε λίγο νερό μέχρι να βγάλουν αφρό, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε λίγο. Τα βράζουμε σε 900 ml νερό για 35 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.

  • 2.

    Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα: σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, την ντομάτα, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει η σάλτσα.

  • 3.

    Στραγγίζουμε τα μαυρομάτικα και φυλάμε ένα φλιτζάνι από το ζωμό. Τα προσθέτουμε στη σάλτσα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για άλλα 8-10 λεπτά ώστε να αναμιχθούν τα αρώματά τους. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο από το ζωμό των φασολιών που φυλάξαμε. Πρέπει να είναι πηχτή η σάλτσα τους αλλά όχι στεγνή.

  • 4.

    Για την τηγανιά: σοτάρουμε το χοιρινό σε αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο μέχρι να αφρίσει και να εξατμιστούν τα υγρά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ροδίσει το κρέας και το σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοψήνουμε την τηγανιά για 35-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του. Προσθέτουμε το λεμόνι και το ανακατεύουμε.

  • 5.

    Σερβίρουμε τα μαυρομάτικα και σκορπάμε από πάνω την τηγανιά.

Πικάντικα σουβλάκια κοτόπουλου με ντοματίνια
Υλικά
  • 400γρ. φιλετίνια από κοτόπουλο νωπό, σε κύβους
  • μερικά ντοματίνια
  • Για τη μαρινάδα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • ½ κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 1 κουτ. γλυκού έτοιμο μίγμα για ψητά πουλερικά
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • Μαύρο πιπέρι σε κόκκους Kania
  • Για τη σάλτσα
  • 6 κουτ. σούπας κατίκι Δομοκού
  • 1 κουτ. σούπας κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1-2 κουτ. σούπας μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένα
  • Μαύρο πιπέρι σε κόκκους Kania
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Ανακατεύετε τα υλικά της μαρινάδας σε γυάλινο ή πλαστικό μπολ και βυθίζετε μέσα τους κύβους του κοτόπουλου. Μαρινάρετε για 1 ώρα ανακατεύοντας κάθε τόσο. Στο μεταξύ αναμιγνύετε όλα τα υλικά της σάλτσας σε ένα μπολ.

  • 2.

    Περνάτε τα κομμάτια κοτόπουλου σε σούβλες, φροντίζοντας να είναι σκεπασμένα με τη μαρινάδα, ενώ ανάμεσά τους παρεμβάλλετε ντοματίνια.

  • 3.

    Τοποθετείτε τα σουβλάκια σε ζεστή ψησταριά, γυρίζοντάς τα ανά διαστήματα μέχρι να ψηθούν αλλά να παραμείνουν τρυφερά.

  • 4.

    Τα σερβίρετε αμέσως με τη σάλτσα που ετοιμάσατε, συνοδεία μιας χωριάτικης σαλάτας με τα λαχανικά και τη φέτα κομμένα σε μικρά κυβάκια, σερβιρισμένα σε χαμηλά ποτήρια.

Κέικ μαύρης σοκολάτας, με τσίλι και εσπρέσο
Υλικά
  • 175 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα, συν επιπλέον για το ταψί
  • 175 γρ. καστανή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • ½ κουτ. γλυκού μπέϊκιν πάουντερ Belbake
  • 50 ml εσπρέσο κρύο
  • 50 γρ. σκόνη κακάο
  • 50 γρ. μαύρη σοκολάτα (τουλάχιστον 70%), κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • ½ κουτ. γλυκού αποξηραμένες νιφάδες τσίλι, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
  • Για την γκανάς
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. γλυκού σκόνη στιγμιαίου καφέ
  • 100 γρ. μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
  • 1 πρέζα σκόνη τσίλι
  • 1 πρέζα νιφάδες θαλασσινού αλατιού (προαιρετικά)
Διαδικασία
  • 1.

    Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Βουτυρώνουμε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ και τοποθετούμε ένα μακρόστενο χαρτί ψησίματος, αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν.

  • 2.

    Ανακατεύουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί με μίξερ μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τα αυγά ένα τη φορά, χτυπώντας καλά ανάμεσα σε κάθε προσθήκη. Ενσωματώνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τον εσπρέσο, το κακάο, τα κομμάτια σοκολάτας και τις νιφάδες τσίλι.

  • 3.

    Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 50΄-55΄ ή μέχρι η μύτη της οδοντογλυφίδας να βγαίνει καθαρή, όταν τη βυθίσουμε στο μείγμα. Το αφήνουμε να κρυώσει.

  • 4.

    Για την γκανάς:
    Ζεσταίνουμε την κρέμα σε ένα μικρό κατσαρολάκι μαζί με τον καφέ σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να ατμίζει. Βάζουμε τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, περιχύνουμε το ζεστό μείγμα της κρέμας και το αφήνουμε να δέσει για 30΄΄. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο και γυαλιστερό. Προσθέτουμε τη σκόνη τσίλι, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε μια πρέζα ακόμα κατά βούληση.

  • 5.

    Το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να γίνει πηχτό, αλλά μαλακό, και μετά το απλώνουμε με ένα κουτάλι πάνω από το κέικ, αφήνοντάς το να στάζει ελαφρά στα πλάγια. Το αφήνουμε να σταθεί για 15΄, πασπαλίζουμε με λίγες νιφάδες τσίλι και θαλασσινό αλάτι, το κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Πικάντικες αρνίσιες κοτολέτες με δροσερό ντιπ
Υλικά
  • 8-12 αρνίσιες κοτολέτες
  • 4 πιπεριές τσίλι κόκκινες, μεγάλες, χωρίς σπόρους
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • ½ φλιτζάνι φύλλα φρέσκου κόλιανδρου
  • Για το ντιπ
  • 1 φλιτζ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό 2% ΓΑΛΠΟ
  • ½ αγγούρι ψιλοκομμένο
  • ½ αβοκάντο
  • 3 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 4 αραβικές πίτες, κομμένες στα τέσσερα
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Ετοιμάζετε το ντιπ: Mε ένα πιρούνι λιώνετε το αβοκάντο και προσθέτετε το λεμόνι. Ρίχνετε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το αγγούρι, το δυόσμο, το λιωμένο αβοκάντο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε τα υλικά ώστε να ενωθούν καλά.

  • 2.

    Αφαιρείτε το περιττό λίπος από τις κοτολέτες. Ψιλοκόβετε τις πιπεριές τσίλι και τις δουλεύετε στο μπλέντερ μαζί με τα κρεμμυδάκια, το χυμό λεμονιού, τον κόλιανδρο και το λάδι, μέχρι να έχετε ένα πηχτό μίγμα (όχι αλοιφή).

  • 3.

    Απλώνετε το μίγμα πάνω στις κοτολέτες (και από τις δύο πλευρές), τις μεταφέρετε σε ταψί και τις ψήνετε στο γκριλ για 7-8 λεπτά από κάθε πλευρά.

  • 4.

    Σερβίρετε συνοδεύοντας με το ντιπ γιαουρτιού και τις αραβικές πίτες.

Τσίλι κον κάρνε με salsa ντομάτας σε τορτίγιες
Υλικά
    Για το τσίλι κον κάρνε
  • 500γρ. χοιρινός κιμάς
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού σκόνη τσίλι (ή λίγο περισσότερο, αν επιλέξετε τσίλι με ήπια γεύση και αψάδα)
  • 200γρ. κόκκινα φασόλια, από κονσέρβα, καλά στραγγισμένα
  • 200γρ. καλαμπόκι, από κονσέρβα, καλά στραγγισμένο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες
  • 1 - 2 κόκκινες καυτερές πιπερίτσες τσίλι, χωρίς τα σποράκια, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. σούπας χυμός ντομάτας Baresa
  • 1 κύβο ζωμό κρέατος, αραιωμένο σε 300 ml ζεστό νερό
  • 50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού φρέσκια ή ξερή μαντζουράνα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη salsa ντομάτας
  • 250γρ. ντομάτες, χωρίς σπόρους, σε μικρά καρέ
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη
  • ½ ματσάκι κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • χυμό από 1 λάιμ
  • αλάτι
  • 4 μεγάλες τορτίγιες ή 8 μικρές για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  • 1.

    Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα. Όταν κάψει ρίχνετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσει καλά και να ροδίσει απαλά. Προσθέτετε το σκόρδο, τη σκόνη τσίλι, την πάπρικα και το κύμινο και ανακατεύετε καλά με την ξύλινη κουτάλα. Τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους.

  • 2.

    Δυναμώνετε καλά τη φωτιά και ρίχνετε τον κιμά, τον οποίο αρχίζετε αμέσως να σπάτε με την κουτάλα ή με μια ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να κομματιαστεί καλά. Αν χρειαστεί δυναμώνετε τη φωτιά στο τέρμα, ώστε το μίγμα να τσιτσιρίζει και ο κιμάς να καβουρδιστεί και όχι να βράσει. Συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λεπτά, ανακατεύοντας καλά και ασταμάτητα, μέχρι ο κιμάς να αλλάξει τελείως χρώμα, να ροδίσει, σχεδόν να στεγνώσει και να καβουρδιστεί.

  • 3.

    Σβήνετε με τον ζεστό ζωμό και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τη μαντζουράνα, και μια γενναιόδωρη δόση αλατοπίπερο. Ρίχνετε και τον πελτέ και ανακατεύετε πολύ καλά. Αφήνετε το φαγητό να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά, ανακατεύετε καλά και σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Σιγομαγειρεύετε για 20 - 30 λεπτά, ελέγχοντας τακτικά το φαγητό να μην έχει κολλήσει. Ανακατεύετε λοιπόν σε τακτικά χρονικά διαστήματα και, αν χρειάζεται, ρίχνετε λίγο νερό, όχι όμως τόσο ώστε να σταματήσει ο βρασμός τους φαγητού. Θα είναι έτοιμο όταν ο κιμάς είναι μαλακός, μελάτος και πυκνός, ούτε πολύ ζουμερός ούτε στεγνός.

  • 4.

    Ρίχνετε τα στραγγισμένα φασόλια και το καλαμπόκι. Δυναμώνετε ξανά τη φωτιά και μόλις το μίγμα πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγοκοχλάσει για 10 λεπτά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε λίγο ακόμα.

  • 5.

    Αποσύρετε από τη φωτιά, ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε κατά μέρος για 10 λεπτά, πριν σερβίρετε, μέχρι το φαγητό να «ξεκουραστεί» και να αναμειχθούν τα αρώματά του –μην παραλείψετε αυτό το στάδιο αναμονής, είναι βασικό στοιχείο της νοστιμιάς του τσίλι κον κάρνε.

  • 6.

    Για τη salsa ντομάτας: Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, λίγο πριν το σερβίρισμα και ραντίζετε με το χυμό λάιμ.

  • 7.

    Για το σερβίρισμα: Ζεσταίνετε λίγο τις τορτίγιες και τις μοιράζετε στα πιάτα. Μοιράζετε το τσίλι κον κάρνε και τη salsa ντομάτας και σερβίρετε αμέσως.