Στην καρδιά του χειμώνα και τις παραμονές του Αγίου Βαλεντίνου οι πιο ταιριαστές γεύσεις είναι οι πικάντικες. Το τζίντζερ, το πιπέρι, το σιναπάλευρο (αλεσμένο σινάπι), οι αποξηραμένες καυτερές πιπεριές, το μπαχάρι, το κύμινο, είναι μερικά από τα μπαχαρικά που ανεβάζουν τους τόνους στα πιάτα μας, ενώ τα μείγματα όπως το wasabi, το κάρι, και το τίκα μασάλα δίνουν χαρακτηριστική γεύση και άρωμα στην ασιατική κυρίως κουζίνα.
Το πιο διαδεδομένο όλων είναι το πιπέρι. Η λέξη «πιπέρι» χρησιμοποιείται για να περιγράψει δεκάδες διαφορετικούς τύπους και ποικιλίες που κυκλοφορούν σε ένα φάσμα χρωμάτων, με διαφορετικές ιδιότητες αλλά και χρήσεις στην κουζίνα. Πρόκειται για τους αποξηραμένους καρπούς ενός αναρριχώμενου θάμνου που κατάγεται από την Ινδία. Από αυτό το φυτό προέρχονται το μαύρο, το λευκό και το πράσινο πιπέρι ενώ το ροζ και το πιπέρι Σετσουάν προέρχονται από διαφορετικά φυτά.
Οι πράσινοι κόκκοι πιπεριού συλλέγονται όταν ο καρπός είναι άγουρος και είναι πιο αρωματικοί σε σχέση με τους μαύρους. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνταγές που περιέχουν υγρά, όπως οι σούπες, οι σάλτσες και τα μαγειρευτά.
Οι μαύροι κόκκοι πιπεριού είναι απλώς πράσινοι κόκκοι πιπεριού που έχουν λευκανθεί και στη συνέχεια αποξηρανθεί. Τα αρώματά τους είναι πλούσια, πικάντικα και πολύπλοκα.
Οι λευκοί κόκκοι πιπεριού είναι οι ξεφλουδισμένοι κόκκοι του πράσινου πιπεριού. Το λευκό είναι ήπιο πιπέρι που ταιριάζει στα ψάρια και στις λευκές σάλτσες.
Κι επειδή τίποτα δεν νοστιμίζει περισσότερο το φαγητό από το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ένας μύλος μπαχαρικών είναι απαραίτητος.
«Κάτι να καίει» λοιπόν, και η γεύση εκτινάσσεται!
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Τα πιο hot πιάτα του χειμώνα
![](https://cantina.protothema.gr/wp-content/uploads/2025/02/concarne2.jpg)
Στην καρδιά του χειμώνα και τις παραμονές του Αγίου Βαλεντίνου οι πιο ταιριαστές γεύσεις είναι οι πικάντικες. Το τζίντζερ, το πιπέρι, το σιναπάλευρο (αλεσμένο σινάπι), οι αποξηραμένες καυτερές πιπεριές, το μπαχάρι, το κύμινο, είναι μερικά από τα μπαχαρικά που ανεβάζουν τους τόνους στα πιάτα μας, ενώ τα μείγματα όπως το wasabi, το κάρι, και το τίκα μασάλα δίνουν χαρακτηριστική γεύση και άρωμα στην ασιατική κυρίως κουζίνα.
Το πιο διαδεδομένο όλων είναι το πιπέρι. Η λέξη «πιπέρι» χρησιμοποιείται για να περιγράψει δεκάδες διαφορετικούς τύπους και ποικιλίες που κυκλοφορούν σε ένα φάσμα χρωμάτων, με διαφορετικές ιδιότητες αλλά και χρήσεις στην κουζίνα. Πρόκειται για τους αποξηραμένους καρπούς ενός αναρριχώμενου θάμνου που κατάγεται από την Ινδία. Από αυτό το φυτό προέρχονται το μαύρο, το λευκό και το πράσινο πιπέρι ενώ το ροζ και το πιπέρι Σετσουάν προέρχονται από διαφορετικά φυτά.
Οι πράσινοι κόκκοι πιπεριού συλλέγονται όταν ο καρπός είναι άγουρος και είναι πιο αρωματικοί σε σχέση με τους μαύρους. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνταγές που περιέχουν υγρά, όπως οι σούπες, οι σάλτσες και τα μαγειρευτά.
Οι μαύροι κόκκοι πιπεριού είναι απλώς πράσινοι κόκκοι πιπεριού που έχουν λευκανθεί και στη συνέχεια αποξηρανθεί. Τα αρώματά τους είναι πλούσια, πικάντικα και πολύπλοκα.
Οι λευκοί κόκκοι πιπεριού είναι οι ξεφλουδισμένοι κόκκοι του πράσινου πιπεριού. Το λευκό είναι ήπιο πιπέρι που ταιριάζει στα ψάρια και στις λευκές σάλτσες.
Κι επειδή τίποτα δεν νοστιμίζει περισσότερο το φαγητό από το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ένας μύλος μπαχαρικών είναι απαραίτητος.
«Κάτι να καίει» λοιπόν, και η γεύση εκτινάσσεται!