ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Stack,Of,Baked,Pieces,Of,Brownie,Chocolate,Cake,With,Nuts

Τα νόστιμα της νέας χρονιάς

Η νέα χρονιά μόλις ξεκίνησε και είμαστε έτοιμοι για καινούργιες γευστικές εμπειρίες με δημιουργική διάθεση. Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και τα υλικά που πρωταγωνιστούν είναι πολλά, μεταξύ των οποίων τα λάχανα, η σελινόριζα, τα πράσα αλλά και οι ξηροί καρποί. Οι τελευταίοι, δεν καταναλώνονται μόνο ως σνακ. Τους προσθέτουμε σε πράσινες σαλάτες, στο γιαούρτι, στα γλυκά, σε γεμίσεις κρεατικών και πουλερικών, και στη ζύμη των σπιτικών ψωμιών. Επιπλέον έχει μπει στην καθημερινότητά μας το αλεύρι αλλά και το βούτυρο ξηρών καρπών.

Όσο για τους σπόρους (μαραθόσπορους, λιναρόσπορους κλπ), έχουν κι αυτοί σημαντική θέση στην κουζίνα. Οι ολόκληροι σπόροι είναι ιδανική προσθήκη στις σαλάτες μας αφού δίνουν έξτρα γεύση και τραγανότητα. Ταιριάζουν πολύ όμως και με τα ζυμαρικά. Μια καλή ιδέα είναι να βάλουμε ψημένους ηλιόσπορους ή κολοκυθόσπορους σε ένα απλό σπαγγέτι με λάδι και σκόρδο, ή σε λιγκουίνι με ξύσμα λεμονιού, λάδι και παρμεζάνα.
Αυτό που αναβαθμίζει τη γευστική δύναμη των ξηρών καρπών και των σπόρων είναι το ψήσιμο. Ωστόσο, επειδή είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσοχή, θα πρέπει να προσέχουμε να μην τους κάψουμε. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει από φούρνο σε φούρνο και από καρπό σε καρπό. Για παράδειγμα, τα κάσιους και τα κουκουνάρια ροδίζουν στους 180°C, σε περίπου 5 έως 7 λεπτά. Στην ίδια θερμοκρασία τα καρύδια, τα πεκάν και τα φιστίκια μπορούν χρειάζονται 2-3 λεπτά παραπάνω, ενώ τα αμύγδαλα και τα φουντούκια θέλουν 8 με 10 λεπτά. Για μεγαλύτερη ευκολία αλλά και για να εποπτεύουμε τα υλικά μας καλύτερα, μπορούμε να τα καβουρδίσουμε σε ένα τηγάνι, στην εστία της κουζίνας, σε μέτρια ένταση.

Βάζουμε τις συνταγές. Βάζετε το μαγείρεμα;

 

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Τα νόστιμα της νέας χρονιάς

Η νέα χρονιά μόλις ξεκίνησε και είμαστε έτοιμοι για καινούργιες γευστικές εμπειρίες με δημιουργική διάθεση. Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και τα υλικά που πρωταγωνιστούν είναι πολλά, μεταξύ των οποίων τα λάχανα, η σελινόριζα, τα πράσα αλλά και οι ξηροί καρποί. Οι τελευταίοι, δεν καταναλώνονται μόνο ως σνακ. Τους προσθέτουμε σε πράσινες σαλάτες, στο γιαούρτι, στα γλυκά, σε γεμίσεις κρεατικών και πουλερικών, και στη ζύμη των σπιτικών ψωμιών. Επιπλέον έχει μπει στην καθημερινότητά μας το αλεύρι αλλά και το βούτυρο ξηρών καρπών.

Όσο για τους σπόρους (μαραθόσπορους, λιναρόσπορους κλπ), έχουν κι αυτοί σημαντική θέση στην κουζίνα. Οι ολόκληροι σπόροι είναι ιδανική προσθήκη στις σαλάτες μας αφού δίνουν έξτρα γεύση και τραγανότητα. Ταιριάζουν πολύ όμως και με τα ζυμαρικά. Μια καλή ιδέα είναι να βάλουμε ψημένους ηλιόσπορους ή κολοκυθόσπορους σε ένα απλό σπαγγέτι με λάδι και σκόρδο, ή σε λιγκουίνι με ξύσμα λεμονιού, λάδι και παρμεζάνα.
Αυτό που αναβαθμίζει τη γευστική δύναμη των ξηρών καρπών και των σπόρων είναι το ψήσιμο. Ωστόσο, επειδή είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσοχή, θα πρέπει να προσέχουμε να μην τους κάψουμε. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει από φούρνο σε φούρνο και από καρπό σε καρπό. Για παράδειγμα, τα κάσιους και τα κουκουνάρια ροδίζουν στους 180°C, σε περίπου 5 έως 7 λεπτά. Στην ίδια θερμοκρασία τα καρύδια, τα πεκάν και τα φιστίκια μπορούν χρειάζονται 2-3 λεπτά παραπάνω, ενώ τα αμύγδαλα και τα φουντούκια θέλουν 8 με 10 λεπτά. Για μεγαλύτερη ευκολία αλλά και για να εποπτεύουμε τα υλικά μας καλύτερα, μπορούμε να τα καβουρδίσουμε σε ένα τηγάνι, στην εστία της κουζίνας, σε μέτρια ένταση.

Βάζουμε τις συνταγές. Βάζετε το μαγείρεμα;

 

 

Καρυδόψωμο χωρίς ζύμωμα
Υλικά
  • 15 γρ. νωπή μαγιά
  • 300ml νερό
  • 1 κoυτ. σούπας ζάχαρη καστανή Belbake
  • 370 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • Μαύρο πιπέρι
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε με το μισό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και 1 κουτ. σούπας από το αλεύρι.

  • 2.

    Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο 15΄ για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
    Σε ευρύχωρο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε με μια κουτάλα με γρήγορες κινήσεις, χωρίς να ζυμώσουμε· θέλουμε απλώς να ενωθούν τα υλικά.

  • 3.

    Καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 10 ώρες.
    Κατόπιν προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC στον αέρα.

  • 4.

    Πλάθουμε με γρήγορες κινήσεις ένα καρβέλι και το τοποθετούμε σε μικρή γάστρα με καπάκι ή πυρίμαχο σκεύος, όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε το ψωμί για 40΄, αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε ακόμη για 20΄-30΄. Βγάζουμε εκτός φούρνου και χτυπάμε τη βάση του ψωμιού. Αν ο ήχος ακούγεται κούφιος, σημαίνει ότι έχει ψηθεί.

  • 5.

    Αφήνουμε εκτός φούρνου πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως. Σερβίρουμε με ελαιόλαδο μέσα στο οποίο έχουμε προσθέσει μπαλσάμικο και ψιλοκομμένο δεντρολίβανο.

Λαχανοντολμάδες ατύλιχτοι
Υλικά
    Για τα ντολμαδάκια
  • 500γρ. βόειο κιμά
  • 500γρ. χοιρινό κιμά
  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη γαρνιτούρα
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • ½ λάχανο άσπρο, τριμμένο
  • 1 μαρούλι, χοντροκομμένο
  • 2 μεγάλα καρότα, τριμμένα
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 3 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 3 μέτρια κολοκυθάκια, τριμμένα
  • 1 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα
  • Για το αβγολέμονο
  • 2 αβγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 2 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τα ντολμαδάκια, αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε καλά με τα χέρια. Στη συνέχεια πλάθετε το μίγμα σε μπάλες ίδιου μεγέθους.

  • 2.

    Για τη γαρνιτούρα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε όλα τα λαχανικά μαζί με το ρύζι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα για 3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα τις μπάλες του κιμά.

  • 3.

    Προσθέτετε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά και μαγειρεύετε για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνετε να πέσει ελάχιστα η θερμοκρασία του.

  • 4.

    Σε ένα μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε αφράτη μαρέγκα με μίξερ χειρός. Έπειτα ενσωματώνετε τους κρόκους και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτετε μία κουτάλα ζουμί από την κατσαρόλα κάθε φορά, χτυπώντας συνεχώς, έτσι ώστε να παστεριωθούν τα αβγά. Επαναλαμβάνετε μία-δύο φορές επιπλέον, ανάλογα την ποσότητα του ζωμού. Προσέχετε το ζουμί να μην είναι καυτό γιατί θα κόψει το αβγολέμονο. Αν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο κουζίνας, η ιδανική θερμοκρασία είναι κάτω από 50οC.

  • 5.

    Περιχύνετε τα ντολμαδάκια με το αβγολέμονο και σερβίρετε σε πιάτα.

Τάρτα με κολοκύθα, μπλε τυρί και φουντούκια
Υλικά
    Μερίδες: 8
    Για τη βάση
  • 190 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 γρ. αλάτι
  • 2 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. φρέσκα αυγά αχυρώνα Κ. Μακεδονίας Nώμα
  • 40 ml κρύο νερό
  • Για τη γέμιση
  • 70 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 70 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρεμμύδι ξερό
  • 600 γρ. κολοκύθα, σε κυβάκια
  • 3 φρέσκα αυγά αχυρώνα Κ. Μακεδονίας Nώμα
  • 50 ml γάλα φρέσκο
  • 70 ml κρέμα γάλακτος
  • 40 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 70 γρ. ΓΑΛΠΟ Τυρί Φέτα Π.Ο.Π.
  • 200 γρ. μπλε τυρί, σε κομματάκια
  • 100 γρ. ψημένα φουντούκια
  • 2 κλωνάρια θυμάρι
Διαδικασία
  • 1.

    Βάση τάρτας: Στον κάδο του μίξερ βάζουμε 50 γρ. βούτυρο με το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό. Προσθέτουμε τα αυγά και το νερό και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε για 30΄ στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

  • 2.

    Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος 1 εκ. Αφαιρούμε τη μία λαδόκολλα και γυρνάμε τη ζύμη σε τσέρκι 22-25 εκ. Θα πρέπει η ζύμη να είναι λίγο μεγαλύτερη από το τσέρκι για να φτάσει μέχρι τα τοιχώματα. Την τρυπάμε παντού με ένα πιρούνι, βάζουμε από πάνω μία λαδόκολλα με όσπρια για βάρος και την ψήνουμε στους 170°C για 15΄-17΄. Αφαιρούμε τα όσπρια με τη λαδόκολλα και ψήνουμε για 6΄-8΄ ακόμη.

  • 3.

    Γέμιση: Σε πλατιά κατσαρόλα με βούτυρο και ελαιόλαδο σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι με το θυμάρι για 6΄-7΄. Προσθέτουμε την κολοκύθα, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βγάλει τα υγρά της. Αποσύρουμε το σκεύος.

  • 4.

    Χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και τη φέτα τριμμένη, ανακατεύοντας. Ενσωματώνουμε στο μείγμα την κολοκύθα.

  • 5.

    Αδειάζουμε τη γέμιση στην τάρτα και από πάνω βάζουμε το μπλε τυρί. Ψήνουμε στους 190°C για 20΄. Έπειτα χαμηλώνουμε στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10΄-12΄, μέχρι να έχουμε χρυσαφένιο χρώμα.

  • 6.

    Σε ένα τηγάνι λιώνουμε 20 γρ. βούτυρο και αφήνουμε για 5΄-6΄ να καεί και να πάρει καστανό χρώμα. Ανακατεύουμε μέσα τα φουντούκια για 3΄-4΄. Ρίχνουμε στην τάρτα και σερβίρουμε.

Τάρτα μαρμελάδα – φουντούκι
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 125γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 60γρ. ζάχαρη άχνη
  • 230γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 1 αβγό
  • λίγο αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 250γρ. μαρμελάδα κεράσι Γλυκάνθη
  • 125γρ. φουντούκια αλεσμένα Belbake
  • 125γρ. ζάχαρη
  • 125γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 100γρ. βούτυρο αγελάδος
  • λίγο αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Για να ετοιμάσετε τη βάση της τάρτας ρίχνετε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ και ανακατεύετε με το φτερό στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Κάνετε τη ζύμη μία μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.

  • 2.

    Στην συνέχεια ανοίγετε με τη βοήθεια του πλαστή τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 2 χιλιοστών και ντύνεται με αυτό μια φόρμα για τάρτα, διαμέτρου 28εκ. Τρυπάτε την επιφάνεια της με ένα πιρούνι και την αφήνετε στην συντήρηση.

  • 3.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Για να ετοιμάσετε τη γέμιση βάζετε σε ένα μπολ τα φουντούκια, τη ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύετε. Κόβετε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια, τα προσθέτετε στο μίγμα και ανακατεύετε με τα χέρια μέχρι το μίγμα να μοιάζει με άμμο.

  • 4.

    Απλώνετε τη μαρμελάδα στη βάση της τάρτας και ρίχνετε από πάνω το μίγμα του φουντουκιού. Ψήνετε στο φούρνο για περίπου 30-35 λεπτά έως ότου πάρει ένα ξανθό χρώμα. Αφήνετε την τάρτα να κρυώσει, πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα και σερβίρετε.

Στήθος πάπιας με μανταρίνια, πουρέ σελινόριζας και κάστανα
Υλικά
    Μερίδες: 4
    Για την πάπια
  • 25 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 2 φιλέτα στήθος πάπιας
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σάλτσα
  • 25 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 50 γρ. μαρμελάδα μανταρίνι
  • 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • ½ φλιτζ. κρασί κόκκινο, ξηρό
  • 1/4 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σε σκόνη
  • 2 μανταρίνια ολόκληρα, ξεφλουδισμένα
  • Για τον πουρέ σελινόριζας
  • 2 φλιτζ. γάλα
  • 2 φλιτζ. νερό
  • 1 κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • 1 μεγάλη σελινόριζα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 πατάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα, τεμαχισμένο
  • Γαρνιτούρα
  • 12 κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
Διαδικασία
  • 1.

    Φιλέτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Χαράζουμε την πάπια από την πλευρά του δέρματος, αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές, βάζουμε στο τηγάνι τα φιλέτα με την πέτσα προς τα κάτω και μαγειρεύουμε για 5΄. Μεταφέρουμε τα φιλέτα στον προθερμασμένο φούρνο για 10΄.

  • 2.

    Σάλτσα: Σε ένα τηγάνι λιώνουμε 25 γρ. βούτυρο. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα μανταρίνι, τη σάλτσα σόγιας, κρασί, κόλιανδρο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2΄.

  • 3.

    Πουρές σελινόριζας: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το νερό να βράσουν. Ρίχνουμε το αλάτι, τη σελινόριζα, την πατάτα, το κρεμμύδι και βράζουμε να μαλακώσουν. Με μίξερ πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας, μέχρι να γίνει πουρές λείος και βελούδινος. Προσθέτουμε αμέσως το βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά

Σαλάτα με μπρόκολο, αβοκάντο και αυγά
Υλικά
    Μερίδες: 6
    Για τη σαλάτα
  • 1 μικρό λάχανο
  • 1 μικρό μπρόκολο
  • 2 κουτ. σούπας φιστίκια αράπικα
  • 1/4 φλιτζανιού σέλινο ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλα αγγούρια
  • 1 αβοκάντο
  • 3 βραστά φρέσκα αυγά αχυρώνα Κ. Μακεδονίας Nώμα, κομμένα στα 6
  • αλάτι και πιπέρι
  • Για τη σος γιαουρτιού
  • 240 γρ. (περίπου 2) πιπεριές Φλωρίνης
  • 100 γρ. τυρί κρέμα
  • 100 γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό 5% ΓΑΛΠΟ
  • 60 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Σος γιαουρτιού: Πλένουμε τις πιπεριές Φλωρίνης και τις στεγνώνουμε με λίγο χαρτί. Τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στον φούρνο, στους 200°C, για 30 λεπτά.Τις βγάζουμε από τον φούρνο και το αλουμινόχαρτο. Οι πιπεριές θα έχουν ψηθεί (και ελαφρά καψαλιστεί). Αφήνουμε να περάσουν 5-10 λεπτά για να κρυώσουν λίγο, πετάμε το νερό τους, αφαιρούμε τη φλούδα και τραβάμε τα κοτσάνια.

  • 2.

    Στη συνέχεια τις κόβουμε κατά μήκος να ανοίξουν και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τα σπόρια. Τς κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα multi (ή και σε μπλέντερ) και χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να γίνει το μείγμα μας ομοιόμορφο.

  • 3.

    Σαλάτα: Καθαρίζουμε και κόβουμε το αβοκάντο σε ακανόνιστες χοντρές φέτες. Στη συνέχεια πλένουμε το αγγούρι και το κόβουμε επίσης σε λεπτές φέτες. Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια και το ρίχνουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό. Βράζουμε το μπρόκολο για 3 με 5 λεπτά για να ζεματιστεί αλλά να παραμείνει τραγανό. Κρυώνουμε με άφθονο νερό και στραγγίζουμε καλά.

  • 4.

    Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λάχανο κομμένο σε ακανόνιστα κομματάκια και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και υλικά. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τη σος γιαουρτιού με τις πιπεριές Φλωρίνης και σερβίρουμε.