Η νέα χρονιά μόλις ξεκίνησε και είμαστε έτοιμοι για καινούργιες γευστικές εμπειρίες με δημιουργική διάθεση. Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και τα υλικά που πρωταγωνιστούν είναι πολλά, μεταξύ των οποίων τα λάχανα, η σελινόριζα, τα πράσα αλλά και οι ξηροί καρποί. Οι τελευταίοι, δεν καταναλώνονται μόνο ως σνακ. Τους προσθέτουμε σε πράσινες σαλάτες, στο γιαούρτι, στα γλυκά, σε γεμίσεις κρεατικών και πουλερικών, και στη ζύμη των σπιτικών ψωμιών. Επιπλέον έχει μπει στην καθημερινότητά μας το αλεύρι αλλά και το βούτυρο ξηρών καρπών.
Όσο για τους σπόρους (μαραθόσπορους, λιναρόσπορους κλπ), έχουν κι αυτοί σημαντική θέση στην κουζίνα. Οι ολόκληροι σπόροι είναι ιδανική προσθήκη στις σαλάτες μας αφού δίνουν έξτρα γεύση και τραγανότητα. Ταιριάζουν πολύ όμως και με τα ζυμαρικά. Μια καλή ιδέα είναι να βάλουμε ψημένους ηλιόσπορους ή κολοκυθόσπορους σε ένα απλό σπαγγέτι με λάδι και σκόρδο, ή σε λιγκουίνι με ξύσμα λεμονιού, λάδι και παρμεζάνα.
Αυτό που αναβαθμίζει τη γευστική δύναμη των ξηρών καρπών και των σπόρων είναι το ψήσιμο. Ωστόσο, επειδή είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσοχή, θα πρέπει να προσέχουμε να μην τους κάψουμε. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει από φούρνο σε φούρνο και από καρπό σε καρπό. Για παράδειγμα, τα κάσιους και τα κουκουνάρια ροδίζουν στους 180°C, σε περίπου 5 έως 7 λεπτά. Στην ίδια θερμοκρασία τα καρύδια, τα πεκάν και τα φιστίκια μπορούν χρειάζονται 2-3 λεπτά παραπάνω, ενώ τα αμύγδαλα και τα φουντούκια θέλουν 8 με 10 λεπτά. Για μεγαλύτερη ευκολία αλλά και για να εποπτεύουμε τα υλικά μας καλύτερα, μπορούμε να τα καβουρδίσουμε σε ένα τηγάνι, στην εστία της κουζίνας, σε μέτρια ένταση.
Βάζουμε τις συνταγές. Βάζετε το μαγείρεμα;
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Τα νόστιμα της νέας χρονιάς
Η νέα χρονιά μόλις ξεκίνησε και είμαστε έτοιμοι για καινούργιες γευστικές εμπειρίες με δημιουργική διάθεση. Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και τα υλικά που πρωταγωνιστούν είναι πολλά, μεταξύ των οποίων τα λάχανα, η σελινόριζα, τα πράσα αλλά και οι ξηροί καρποί. Οι τελευταίοι, δεν καταναλώνονται μόνο ως σνακ. Τους προσθέτουμε σε πράσινες σαλάτες, στο γιαούρτι, στα γλυκά, σε γεμίσεις κρεατικών και πουλερικών, και στη ζύμη των σπιτικών ψωμιών. Επιπλέον έχει μπει στην καθημερινότητά μας το αλεύρι αλλά και το βούτυρο ξηρών καρπών.
Όσο για τους σπόρους (μαραθόσπορους, λιναρόσπορους κλπ), έχουν κι αυτοί σημαντική θέση στην κουζίνα. Οι ολόκληροι σπόροι είναι ιδανική προσθήκη στις σαλάτες μας αφού δίνουν έξτρα γεύση και τραγανότητα. Ταιριάζουν πολύ όμως και με τα ζυμαρικά. Μια καλή ιδέα είναι να βάλουμε ψημένους ηλιόσπορους ή κολοκυθόσπορους σε ένα απλό σπαγγέτι με λάδι και σκόρδο, ή σε λιγκουίνι με ξύσμα λεμονιού, λάδι και παρμεζάνα.
Αυτό που αναβαθμίζει τη γευστική δύναμη των ξηρών καρπών και των σπόρων είναι το ψήσιμο. Ωστόσο, επειδή είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσοχή, θα πρέπει να προσέχουμε να μην τους κάψουμε. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει από φούρνο σε φούρνο και από καρπό σε καρπό. Για παράδειγμα, τα κάσιους και τα κουκουνάρια ροδίζουν στους 180°C, σε περίπου 5 έως 7 λεπτά. Στην ίδια θερμοκρασία τα καρύδια, τα πεκάν και τα φιστίκια μπορούν χρειάζονται 2-3 λεπτά παραπάνω, ενώ τα αμύγδαλα και τα φουντούκια θέλουν 8 με 10 λεπτά. Για μεγαλύτερη ευκολία αλλά και για να εποπτεύουμε τα υλικά μας καλύτερα, μπορούμε να τα καβουρδίσουμε σε ένα τηγάνι, στην εστία της κουζίνας, σε μέτρια ένταση.
Βάζουμε τις συνταγές. Βάζετε το μαγείρεμα;