ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Oven,Baked,Western,Omelette,In,A,Ceramic,Baking,Dish,On

Τα αγαπημένα μας πιάτα, αλλιώς!

Τα έχουμε μαγειρέψει ξανά και ξανά επειδή μας αρέσουν πολύ. Είναι τα αγαπημένα μας πιάτα και τώρα είναι ώρα τα φτιάξουμε κάπως διαφορετικά!

Πολλές φορές θέλουμε να ανανεώσουμε τις συνταγές μας με κάτι νέο που θα δώσει καινούργιο αέρα σε ότι μαγειρεύουμε. Και δεν είναι καθόλου δύσκολο να το κάνουμε. Αρκεί να έχουμε διάθεση για πειραματισμό και όρεξη για δημιουργία. Ο τρόπος για να το πετύχουμε είναι να παίξουμε με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, να αντικαταστήσουμε μερικά υλικά με κάποια άλλα και να δοκιμάσουμε καινούργια προϊόντα όπως είναι τα «ζυμαρικά» οσπρίων, το γάλα ξηρών καρπών, και το αλεύρι βρώμης.

Μπορούμε να φτιάξουμε μια διαφορετική μακαρονάδα «μπολονέζ» αντικαθιστώντας τον κιμά με φακές. Αρκεί στα υλικά που συνήθως βάζουμε στη σάλτσα να προσθέσουμε τη φακή και να μαγειρέψουμε για περίπου 30-35 λεπτά.

Μια άλλη ωραία ιδέα είναι το Σπαγγέτι κολοκυθιού που θα φτιάξουμε με κολοκυθάκια κομμένα με το ειδικό εργαλείο σε λωρίδες, θα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο, και θα σερβίρουμε με πέστο βασιλικού. Ακόμα, φτιάχνουμε γεμιστά με κινόα ή κους κους αντί για ρύζι, τηγανητές μπάμιες αντί για τις κλασικές λαδερές, στιφάδο με θαλασσινά αντί για κρέας κ.ο.κ.

Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν κάθε κλασικό πιάτο σε κάτι διαφορετικό. Ένα μείγμα κάρι ή ένα γκάραμ μασάλα θα δώσει ινδικό χαρακτήρα στο πιάτο, το ρας ελ χανούτ θα μας συνδέσει γευστικά με τη βόρεια Αφρική, το 5 spices θα προσθέσει πικάντικες νότες στο πιάτο. Και τα γνωστά γίνονται αλλιώτικα!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Τα αγαπημένα μας πιάτα, αλλιώς!

Τα έχουμε μαγειρέψει ξανά και ξανά επειδή μας αρέσουν πολύ. Είναι τα αγαπημένα μας πιάτα και τώρα είναι ώρα τα φτιάξουμε κάπως διαφορετικά!

Πολλές φορές θέλουμε να ανανεώσουμε τις συνταγές μας με κάτι νέο που θα δώσει καινούργιο αέρα σε ότι μαγειρεύουμε. Και δεν είναι καθόλου δύσκολο να το κάνουμε. Αρκεί να έχουμε διάθεση για πειραματισμό και όρεξη για δημιουργία. Ο τρόπος για να το πετύχουμε είναι να παίξουμε με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, να αντικαταστήσουμε μερικά υλικά με κάποια άλλα και να δοκιμάσουμε καινούργια προϊόντα όπως είναι τα «ζυμαρικά» οσπρίων, το γάλα ξηρών καρπών, και το αλεύρι βρώμης.

Μπορούμε να φτιάξουμε μια διαφορετική μακαρονάδα «μπολονέζ» αντικαθιστώντας τον κιμά με φακές. Αρκεί στα υλικά που συνήθως βάζουμε στη σάλτσα να προσθέσουμε τη φακή και να μαγειρέψουμε για περίπου 30-35 λεπτά.

Μια άλλη ωραία ιδέα είναι το Σπαγγέτι κολοκυθιού που θα φτιάξουμε με κολοκυθάκια κομμένα με το ειδικό εργαλείο σε λωρίδες, θα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο, και θα σερβίρουμε με πέστο βασιλικού. Ακόμα, φτιάχνουμε γεμιστά με κινόα ή κους κους αντί για ρύζι, τηγανητές μπάμιες αντί για τις κλασικές λαδερές, στιφάδο με θαλασσινά αντί για κρέας κ.ο.κ.

Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν κάθε κλασικό πιάτο σε κάτι διαφορετικό. Ένα μείγμα κάρι ή ένα γκάραμ μασάλα θα δώσει ινδικό χαρακτήρα στο πιάτο, το ρας ελ χανούτ θα μας συνδέσει γευστικά με τη βόρεια Αφρική, το 5 spices θα προσθέσει πικάντικες νότες στο πιάτο. Και τα γνωστά γίνονται αλλιώτικα!

Βασική συνταγή για αλμυρές βάφλες
Υλικά
  • 3 αυγά
  • 150 γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό ΓΑΛΠΟ
  • 100 γρ. έτοιμο mix 4 κίτρινων τυριών τριμμένων
  • 50 γρ. γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. Νώμα
  • 170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 180 ml νερό
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι κατά βούληση
  • 1 κουτ. σούπας αποξηραμένο κρεμμύδι
  • 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένο σκόρδο, σε σκόνη
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τη βαφλιέρα στα 3/4 της μέγιστης θερμοκρασίας. Πρώτα τοποθετούμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε να φουσκώσουν, όπως κάνουμε την ομελέτα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα τυριά και ανακατεύουμε.

  • 2.

    Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα. Προσέχουμε να μην κάνει σβόλους το αλεύρι. Τοποθετούμε μια κουτάλα της σούπας σε κάθε θέση της βάφλας και ψήνουμε για 10΄.

Πέννες κόκκινης φακής με τόνο, κρύα σάλτσα πιπεριάς και ελιές
Υλικά
  • 500 γρ. πέννες κόκκινης φακής, βρασμένες, κρύες
  • 40 γρ. κάππαρη
  • 100 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 200 γρ. τόνος καπνιστός σε φυτικό λάδι Nixe
  • 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 ματσάκι σχοινόπρασο
  • Για την κρύα σάλτσα πιπεριάς
  • 300 γρ. πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης, ψημένες, από βαζάκι
  • 30 γρ. αμύγδαλα ψημένα, ανάλατα
  • 30 γρ. φρυγανιά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 40 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 10 φύλλα βασιλικό φρέσκο
  • 2 κουτ. σούπας μέλι νήσων Αιγαίου θυμαρίσιο
  • αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Για να ετοιμάσουμε την κρύα σάλτσα πιπεριάς, βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα στο μούλτι και χτυπάμε ώσπου να γίνει μια ομοιόμορφη πάστα.

  • 2.

    Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα εκτός του τόνου και προσθέτουμε την πάστα πιπεριάς. Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Σερβίρουμε τη σαλάτα σε ατομικά μπολ. Στραγγίζουμε τον τόνο από το λάδι του και τον μοιράζουμε πάνω από τη σαλάτα.

Η χωριάτικη στον ντάκο
Υλικά
  • 4-6 Νώμα Κρητικά παξιμάδια Π.Γ.Ε σικάλεως
  • Για τη σαλάτα
  • 2 ντομάτες μέτριες
  • 1 αγγουράκι ξεφλουδισμένο
  • ½ πιπεριά πράσινη
  • ¼ κρεμμυδιού ξυσμένο στον τρίφτη
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη
  • ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • ½ κουτ. γλυκού πετιμέζι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • Για το σερβίρισμα
  • 150γρ. φέτα Π.Ο.Π. ΓΑΛΠΟ, τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • λίγο ελαιόλαδο
  • μερικές ελιές Καλαμών
Διαδικασία
  • 1.

    Κόβετε τις ντομάτες, το αγγουράκι και την πιπεριά σε ζαράκια και τα ρίχνετε σε μπολ (μαζί με τα ζουμάκια της ντομάτας). Αλατίζετε ελαφρά, προσθέτετε το ξυσμένο κρεμμύδι, την κάππαρη και ανακατεύετε.

  • 2.

    Σε ένα μπολ χτυπάτε με ένα πιρούνι το ξίδι με το πετιμέζι, το αλάτι και τη ρίγανη. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και συνεχίζετε το χτύπημα να ενοποιηθούν τα υλικά.

  • 3.

    Περιχύνετε την ψιλοκομμένη σαλάτα στο μπολ με το dressing που ετοιμάσατε και την αφήνετε να μαριναριστεί για 5 λεπτά.

  • 4.

    Μοιράζετε με ένα κουτάλι της σούπας τη σαλάτα πάνω στους ντάκους (και το ζουμάκι της στο τέλος) και αφήνετε 5 λεπτά να μαλακώσουν τα παξιμάδια με τα ζουμάκια της σαλάτας.

  • 5.

    Μοιράζετε την ξυσμένη φέτα πάνω από τους ντάκους, προσθέτετε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, διακοσμείτε με μια δυο ελιές τον κάθε ντάκο και σερβίρετε αμέσως.

Σάντουιτς με αυγόφετες
Υλικά
    Μερίδες: 4-5
    Για τις αυγοφέτες
  • 200 ml Φρέσκο γάλα πλήρες ΓΑΛΠΟ
  • 5 αυγά
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 10 φέτες ψωμί μπαγιάτικο, κομμένο σε χοντρές φέτες
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τα σάντουιτς
  • Γαλοπούλα καπνιστή & gouda Αγροικία σε φέτες
  • πάστα ελιάς
  • ντοματίνια
  • φύλλα βασιλικό
Διαδικασία
  • 1.

    Αυγοφέτες: Σε ένα μπολ χτυπάμε το γάλα, τα αυγά, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι με έναν αυγοδάρτη.

  • 2.

    Βουτάμε κάθε φέτα ψωμί στο μείγμα αυγού και τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί. Τέλος, περιχύνουμε με το μείγμα που περίσσεψε και τις αφήνουμε για 5΄ στην άκρη.

  • 3.

    Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε τις αυγοφέτες για μερικά λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν ωραία.

  • 4.

    Φτιάχνουμε σάντουιτς με τα υλικά της γέμισης και σερβίρουμε.

Λαζάνια με κιμά μανιταριών και μπεσαμέλ με μετσοβόνε
Υλικά
  • Μερίδες: 8
  • 1 κιλό λευκά μανιτάρια
  • 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 500 γρ. μανιτάρια πορτομπέλo
  • 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 35 ml σάλτσα σόγιας
  • 200 ml μαύρο τσάι (ρόφημα)
  • 600 γρ. λαζάνια
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο, μόνο τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. γραβιέρα γλυκιά
  • αλάτι
  • Για την μπεσαμέλ
  • 90 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1,2 λίτρο γάλα ζεστό
  • 70 γρ. καπνιστό τυρί Μετσοβόνε + 2 κουτ. σούπας ακόμα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Διαδικασία
  • 1.

    Κόβουμε όλα τα μανιτάρια σε πολύ μικρά κομματάκια και τα αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.

  • 2.

    Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά μας -εκτός από τα μανιτάρια- για περίπου 3΄. Μόλις μαλακώσουν τα βγάζουμε σε πιάτο με τρυπητή κουτάλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην ίδια κατσαρόλα, και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα μανιτάρια για 5΄. Προσθέτουμε αλάτι και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους.

  • 3.

    Μόλις σοταριστούν τα μανιτάρια και εξατμιστούν τα υγρά τους, προσθέτουμε ξανά τα λαχανικά στην κατσαρόλα, τον πελτέ και σοτάρουμε για ακόμα 1΄. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη σάλτσα σόγιας και το μαύρο τσάι. Αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τη γραβιέρα και αποσύρουμε από το σκεύος τη φωτιά.

  • 4.

    Μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Τσιγαρίζουμε για 1΄-2΄μέχρι να ψηθεί λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το γάλα και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει μια πηχτή σάλτσα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε το τυρί και το μοσχοκάρυδο.

  • 5.

    Σε ένα ταψί στρώνουμε τα λαζάνια ώστε να καλύψουν τον πάτο και στρώνουμε τον κιμά μανιταριών από πάνω σε λεπτή στρώση. Προσθέτουμε ξανά λαζάνια και μία λεπτή στρώση μανιτάρια. Τέλος, καλύπτουμε πάλι με λαζάνια, ρίχνουμε την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με 2 κουτ. σούπας Μετσοβόνε.

  • 6.

    Ψήνουμε για περίπου 20΄-25΄ ή μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.

Κρύα σαλάτα με κοφτό μακαρονάκι, γαρίδες και σάλτσα κοκτέιλ
Υλικά
  • 16 γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες
  • 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι Combino
  • 60 γρ. αγγουράκι τουρσί, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 180 γρ. κολοκύθα ψητή, σε κυβάκια
  • 4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • Για τη σάλτσα κοκτέιλ
  • 300 γρ. μαγιονέζα
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ Σαντορίνης
  • 1 κουτ. σούπας μπράντι
  • 1 κουτ. σούπας fish sauce
  • ½ κουτ. σούπας μουστάρδα dijon
  • ½ κουτ. γλυκού καυτερή πάστα harissa
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα τηγάνι βάζουμε τις γαρίδες τις αλατίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε νερό ίσα να τις καλύπτει. Σιγοβράζουμε για περίπου 2΄-3΄ και τις κρυώνουμε. Έπειτα βράζουμε τα ζυμαρικά μας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα κρυώνουμε σε νερό βρύσης, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας.

  • 2.

    Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα κοκτέιλ, βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά.

  • 3.

    Ρίχνουμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τις γαρίδες χοντροκομμένες, κρατώντας μία ολόκληρη για κάθε πιάτο. Δοκιμάζουμε για αλάτι. Σερβίρουμε τη σαλάτα σε πιάτα, γαρνίροντας με μια ολόκληρη γαρίδα στην κορυφή.