ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Mexican,Grilled,Chicken,Tacos,With,Avocado,,Tomato,,Onion,On,Rustic

Μεξικάνικο, κινέζικο και ινδικό στο σπίτι μας

Κινέζικο κοτόπουλο με πιπεριές, πικάντικα τάκος, αρνάκι με κάρι, και μαύρους γίγαντες με κόλιανδρο έχει το μενού αυτού του Σαββατοκύριακου, αφού τα πολύχρωμα έθνικ πιάτα που μας παρασύρουν σε ένα ταξίδι γευστικών εμπειριών ταιριάζουν στη γιορτινή ατμόσφαιρα της Αποκριάς.

Στα περισσότερα από αυτά πρωταγωνιστούν τα εξωτικά μπαχαρικά, το μοσχολέμονο, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα, οι κρεμώδεις σάλτσες και οι ιδιαίτεροι συνδυασμοί υλικών. Οι έθνικ κουζίνες έχουν χρώμα, εντάσεις, κάψα, οξύτητα, με μία λέξη: ενδιαφέρον.

Για το κινέζικο, τα βασικά υλικά που χρειαζόμαστε είναι: noodles, ρύζι, μανιτάρια, τόφου, βλαστάρια μπαμπού, fish sauce / soya sauce / γλυκόξινη σάλτσα, ξίδι από ρύζι, μείγμα μπαχαρικών 5 spices, και τζίντζερ. Στην κινέζικη κουζίνα σημασία έχει το κόψιμο των υλικών, όλα πρέπει να είναι κομμένα σωστά και στο ίδιο μέγεθος, ενώ το κρέας, το κοτόπουλο, το μοσχάρι και τα θαλασσινά μαρινάρονται πάντα πριν το μαγείρεμα.

Αν μας αρέσει το ινδικό τα βασικά υλικά που χρειαζόμαστε για να μαγειρέψουμε είναι το μείγμα μπαχαρικών garam masala, το μείγμα κάρι, το μακρύκοκκο ρύζι, οι κίτρινες φακές, το τζίντζερ, το βούτυρο γάλακτος, το γάλα καρύδας, το γιαούρτι, και τα ρεβίθια. Στα ινδικά μαγειρευτά πρώτα καβουρδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τα μπαχαρικά της συνταγής, στη συνέχεια σοτάρουμε με βούτυρο ή σπορέλαιο το κρέας ή τα λαχανικά με το μείγμα μπαχαρικών και σιγομαγειρεύουμε…

Αν προτιμάμε το μεξικάνικο θα χρειαστούμε τορτίγιες, τουρσιά (κρεμμύδια, καρότα, ραπανάκια, jalapeños), πιπεριές, αβοκάντο, καλαμπόκι, φασόλια, και καπνιστή πάπρικα. Η μεξικάνικη κουζίνα χαρακτηρίζεται από τη φρεσκάδα των υλικών και την ποικιλία από τσίλι πιπεριές που δίνουν ένταση στη γεύση.

Πάμε λοιπόν να δώσουμε έθνικ χρώμα στα πιάτα μας!

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Μεξικάνικο, κινέζικο και ινδικό στο σπίτι μας

Κινέζικο κοτόπουλο με πιπεριές, πικάντικα τάκος, αρνάκι με κάρι, και μαύρους γίγαντες με κόλιανδρο έχει το μενού αυτού του Σαββατοκύριακου, αφού τα πολύχρωμα έθνικ πιάτα που μας παρασύρουν σε ένα ταξίδι γευστικών εμπειριών ταιριάζουν στη γιορτινή ατμόσφαιρα της Αποκριάς.

Στα περισσότερα από αυτά πρωταγωνιστούν τα εξωτικά μπαχαρικά, το μοσχολέμονο, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα, οι κρεμώδεις σάλτσες και οι ιδιαίτεροι συνδυασμοί υλικών. Οι έθνικ κουζίνες έχουν χρώμα, εντάσεις, κάψα, οξύτητα, με μία λέξη: ενδιαφέρον.

Για το κινέζικο, τα βασικά υλικά που χρειαζόμαστε είναι: noodles, ρύζι, μανιτάρια, τόφου, βλαστάρια μπαμπού, fish sauce / soya sauce / γλυκόξινη σάλτσα, ξίδι από ρύζι, μείγμα μπαχαρικών 5 spices, και τζίντζερ. Στην κινέζικη κουζίνα σημασία έχει το κόψιμο των υλικών, όλα πρέπει να είναι κομμένα σωστά και στο ίδιο μέγεθος, ενώ το κρέας, το κοτόπουλο, το μοσχάρι και τα θαλασσινά μαρινάρονται πάντα πριν το μαγείρεμα.

Αν μας αρέσει το ινδικό τα βασικά υλικά που χρειαζόμαστε για να μαγειρέψουμε είναι το μείγμα μπαχαρικών garam masala, το μείγμα κάρι, το μακρύκοκκο ρύζι, οι κίτρινες φακές, το τζίντζερ, το βούτυρο γάλακτος, το γάλα καρύδας, το γιαούρτι, και τα ρεβίθια. Στα ινδικά μαγειρευτά πρώτα καβουρδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τα μπαχαρικά της συνταγής, στη συνέχεια σοτάρουμε με βούτυρο ή σπορέλαιο το κρέας ή τα λαχανικά με το μείγμα μπαχαρικών και σιγομαγειρεύουμε…

Αν προτιμάμε το μεξικάνικο θα χρειαστούμε τορτίγιες, τουρσιά (κρεμμύδια, καρότα, ραπανάκια, jalapeños), πιπεριές, αβοκάντο, καλαμπόκι, φασόλια, και καπνιστή πάπρικα. Η μεξικάνικη κουζίνα χαρακτηρίζεται από τη φρεσκάδα των υλικών και την ποικιλία από τσίλι πιπεριές που δίνουν ένταση στη γεύση.

Πάμε λοιπόν να δώσουμε έθνικ χρώμα στα πιάτα μας!

 

Μάφιν με μήλο και κανέλα
Υλικά
  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 125 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 125 γρ. ζάχαρη καστανή Belbake
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 100 γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό 10% ΓΑΛΠΟ
  • 100 ml σπορέλαιο
  • 2 μήλα κόκκινα, με ή χωρίς φλούδα, τριμμένα
  • 1 χούφτα καρύδια πεκάν, ψιλοκομμένα
  • 30 γρ. άχνη ζάχαρη
  • αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Στρώνουμε με αντικολλητικά χαρτάκια τις 12 θήκες ενός σκεύους για μάφιν.

  • 2.

    Ρίχνουμε τα αλεύρια σε ένα μπολ μαζί με την καστανή ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και μια πρέζα αλάτι. Προσθέτουμε τα αυγά, το γιαούρτι, το λάδι και το τριμμένο μήλο και ανακατεύουμε καλά. Ενσωματώνουμε στον χυλό τα καρύδια πεκάν.

  • 3.

    Μοιράζουμε τον χυλό στα αντικολλητικά χαρτάκια και ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 12΄-15΄ ή μέχρι να φουσκώσουν, να ροδίσουν στην επιφάνεια και να ψηθούν μέχρι μέσα.

  • 4.

    Ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με 2½ κουτ. γλυκού νερό μέχρι να γίνει ένα γλάσο που θα πέφτει σχετικά εύκολα. Περιχύνουμε με αυτό τα μάφιν και σερβίρουμε.

Κινέζικο κοτόπουλο με πιπεριές τσίλι
Υλικά
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
  • 2 πιπεριές τσίλι κόκκινες
  • 2 πιπεριές τσίλι πράσινες
  • 800 γρ. φιλετίνια κοτόπουλου, νωπά
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 2 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Κόβουμε και πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο σε μπουκίτσες και τις πιπεριές τσίλι σε μικρές ροδέλες. Σε ένα wok ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

  • 2.

    Παράλληλα, σε ένα πολύ μικρό μπολ ανακατεύουμε το μπούκοβο, το κύμινο , τις πιπεριές τσίλι και το αλάτι. Μαρινάρουμε τα φιλετάκια κοτόπουλου με αυτό το μείγμα. Ψήνουμε το κοτόπουλο στο wok με τη μαρινάδα του και με το κρεμμύδι ανακατεύοντας συχνά για περίπου 15’ με σπάτουλα.

  • 3.

    Προσθέτουμε την ντομάτα, το κύμινο και το βούτυρο, κλείνουμε με το καπάκι το τηγάνι και μαγειρεύουμε για 30΄. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε στο μάτι για 5΄ ακόμα. Σερβίρουμε κατά προτίμηση με νουντλς ή ρύζι.

Τάκος από μαριναρισμένο πικάντικο κοντοσούβλι με κρεμμύδι τουρσί
Υλικά
    Μερίδες: για 4 κοντοσούβλια
  • 16 τορτίγιες Snack Day
  • 1,5 κιλό χοιρινή τηγανιά, νωπή
  • Για τη μαρινάδα
  • 4 μεσαίες πιπεριές Φλωρίνης κομμένες στην μέση χωρίς σπόρους
  • 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες
  • 1 κουτ. σούπας μηλόξυδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • Για το κρεμμύδι τουρσί
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε μαντολίνο σε λωρίδες 5 χιλιοστών
  • 1 πιπεριά χαλαπένιο καψαλισμένη μαζί με σπόρους
  • 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
  • 1/2 λίτρο βραστό νερό
  • 1/2 λίτρο μηλόξυδο
Διαδικασία
  • 1.

    Για τη μαρινάδα: Καψαλίζουμε τις πιπεριές, τα κρεμμύδια, το σκόρδο από όλες τις πλευρές μέχρι να μαυρίσουν καλά. Σε μπλέντερ τα χτυπάμε μαζί με το ξύδι, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή πηχτή υφή. Με αυτή καλύπτουμε το κρέας μας αφού το έχουμε τοποθετήσει σε μεταλλικό σκεύος. Αφήνουμε να μαριναριστεί τουλάχιστον για 3 ώρες στο ψυγείο.

  • 2.

    Σε μεταλλικές λάμες των 20-25 εκατοστών περνάμε περίπου 7 κομμάτια χοιρινού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου μία ώρα αλλάζοντας συνέχεια πλευρές μέχρι να ροδίσουν.

  • 3.

    Για το κρεμμύδι τουρσί: βυθίζουμε στο καυτό μίγμα νερού, ξυδιού, ρίγανης τα κρεμμύδια και την πιπεριά χαλαπένιο αφού προηγουμένως την έχουμε ψιλοκόψει. Τα αφήνουμε περίπου για 2 ώρες. Στην συνέχεια διατηρούμε το κρεμμύδι στο ψυγείο. Σερβίρουμε το κρέας σε τορτίγια της αρεσκείας μας μαζί με το κρεμμύδι.

Γνήσια ιταλική πανακότα βανίλια
Υλικά
  • 4 ½ φύλλα ζελατίνας μικρά ή 7 γρ. ζελατίνη σε σκόνη
  • 200 ml φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,5% ΠΛΗΡΕΣ
  • 300 ml κρέμα γάλακτος Milbona 30% λιπαρά
  • 80 γρ. ζάχαρη λευκή Belbake
  • τα σποράκια από 1 λοβό βανίλιας
Διαδικασία
  • 1.

    Μουλιάζουμε τα φύλλα της ζελατίνας σε λίγο κρύο νερό. Χτυπάμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και ρίχνουμε περίπου 1/4 από αυτό το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μαζί με τα σποράκια της βανίλιας. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

  • 2.

    Τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά. Στύβουμε τα φύλλα ζελατίνας και τα ρίχνουμε στο κατσαρολάκι με το γάλα. Ανακατεύουμε ελαφρά να διαλυθούν, βάζοντας ξανά το κατσαρολάκι στη φωτιά αν χρειαστεί. Περνάμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας από ψιλό σουρωτήρι ή σήτα (γιατί ίσως λίγη ζελατίνα να μην έχει διαλυθεί) και το ανακατεύουμε στο μπολ με το υπόλοιπο μείγμα κρέμας και γάλακτος. Το αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

  • 3.

    Μόλις το μείγμα κρυώσει, το μοιράζουμε σε μικρές φόρμες και τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και να πήξει η πανακότα (εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε χαμηλά ποτηράκια, μπολάκια ή ποτήρια του μαρτίνι κ.λπ.). Για να σερβίρουμε, βυθίζουμε τις φόρμες σε ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα για να ξεφορμάρουμε κάθε πανακότα πιο εύκολα σε πιατελάκι.

Αρνίσιες μπουκίτσες με κάρι και πράσινες πιπεριές
Υλικά
  • 1½ κιλό αρνί μπούτι, χωρίς κόκαλο, σε μπουκίτσες
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ φρέσκο
  • 1 κουτ. σούπας μίγμα γκαράμ μασάλα
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κουτ. σούπας κίτρινο κάρι μέτρια καυτερό
  • 3 πράσινες πιπεριές, σε κομματάκια
  • 1 κρασοπότηρο γάλα καρύδας
  • 1 νεροπότηρο ρύζι νυχάκι Επιλογής
  • αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα το τζίντζερ, το μίγμα μπαχαρικών γκαράμ μασάλα, το κάρι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τα σοτάρετε για να βγάλουν τα αρώματά τους.

  • 2.

    Ρίχνετε μέσα το σκόρδο και τις μπουκίτσες του αρνιού και σοτάρετε για 5 λεπτά περίπου. Ρίχνετε τις πιπεριές και ανακατεύετε. Αλατίζετε ελαφρά.

  • 3.

    Ρίχνετε δύο νεροπότηρα νερό, σκεπάζετε και μαγειρεύετε για 1 ώρα περίπου. Τέλος, προσθέτετε το γάλα καρύδας συνεχίζοντας το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε το αρνάκι με το αρωματικό ρύζι.

  • 4.

    Για το ρύζι: Μουλιάζετε το ρύζι για 10 λεπτά σε κρύο νερό. Το ξεπλένετε καλά σε ένα σουρωτήρι και το βάζετε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτετε σιγά σιγά νερό να σκεπάσει το ρύζι κατά 1 εκ. Μαγειρεύετε με ανοιχτό το καπάκι για 7-8 λεπτά, κλείνετε τη φωτιά και αφήνετε να απορροφηθεί όλο το νερό.

Μαύροι γίγαντες στη γάστρα με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς και κόλιανδρο
Υλικά
  • 400 γρ. μαύροι γίγαντες μουλιασμένοι αποβραδίς
  • 120 γρ. κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 700 γρ. κόκκινες πιπεριές χωρίς σπόρους, κομμένες σε χοντρές λωρίδες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1/2 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές. Αφού μαραθούν, βάζουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε να κρυώσουν. Στην συνέχεια πολτοποιούμε σε μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια παχύρρευστη σάλτσα.

  • 2.

    Τοποθετούμε σε γάστρα τους μαύρους γίγαντες, προσθέτουμε την σάλτσα και ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά. Στα τελευταία 5 λεπτά ανοίγουμε το καπάκι και αφήνουμε για 10 λεπτά σε σβησμένο φούρνο. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο.