ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Christmas,Dinner,From,Fish,Salmon,In,Roasting,Dish,With,Festive

Εύκολες και εντυπωσιακές συνταγές για τις κρύες μέρες του χειμώνα

Υπάρχουν φορές που χρειαζόμαστε αρκετή ώρα στην κουζίνα και πιο σύνθετες παρασκευές για να φτιάξουμε ιδιαίτερα πιάτα που να συνδυάζουν γεύση και εμφάνιση. Μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε και γεύσεις πληθωρικές, με εντυπωσιακή εμφάνιση πολύ εύκολα. Πρώτα από όλα θα χρειαστούμε τα κατάλληλα υλικά. Το φιλέτο σολομού είναι ένα από αυτά, αρκεί να ξέρουμε κάποια από τα μυστικά του. Όταν φτιάχνουμε σολομό στη τηγάνι, το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα επιτυχημένο, αφού έχουμε τον πλήρη έλεγχο στο ψήσιμο. Για να δημιουργηθεί τραγανή κρούστα, πρέπει πριν βάλουμε το φιλέτο μας στο τηγάνι, να το ταμπονάρουμε με μια χαρτοπετσέτα, για να το στεγνώσουμε καλά, και έπειτα να το αλατοπιπερώσουμε. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι θα βάλουμε λίγο ελαιόλαδο, αλλά χωρίς να το το προθερμάνουμε, και θα τοποθετήσουμε το ψάρι με το δέρμα προς τα κάτω. Ο χρόνος ψησίματος κυμαίνεται ανάλογα με το πάχος του φιλέτου, από 6 μέχρι 9 λεπτά.

Για το ψήσιμο στον φούρνο προθερμαίνουμε στους 200°C. Σε ένα μπολ, βάζουμε τον σολομό, ρίχνουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε να πάει παντού το μείγμα. Κατόπιν, τοποθετούμε τον σολομό σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε για 8 έως 10 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του φιλέτου μας. Αποφεύγουμε το υπερβολικό ψήσιμο για να μην στεγνώσει το ψάρι.

Άλλα υλικά που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε εύκολα και εντυπωσιακά πιάτα είναι τα μανιτάρια, τα κάστανα, οι κολοκύθες, και τα ρόδια που θα δώσουν και επιπλέον χρώμα στα πιάτα μας.
Τις συνταγές τις αναλαμβάνουμε εμείς. Ετοιμαστείτε να εντυπωσιάσετε!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Εύκολες και εντυπωσιακές συνταγές για τις κρύες μέρες του χειμώνα

Υπάρχουν φορές που χρειαζόμαστε αρκετή ώρα στην κουζίνα και πιο σύνθετες παρασκευές για να φτιάξουμε ιδιαίτερα πιάτα που να συνδυάζουν γεύση και εμφάνιση. Μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε και γεύσεις πληθωρικές, με εντυπωσιακή εμφάνιση πολύ εύκολα. Πρώτα από όλα θα χρειαστούμε τα κατάλληλα υλικά. Το φιλέτο σολομού είναι ένα από αυτά, αρκεί να ξέρουμε κάποια από τα μυστικά του. Όταν φτιάχνουμε σολομό στη τηγάνι, το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα επιτυχημένο, αφού έχουμε τον πλήρη έλεγχο στο ψήσιμο. Για να δημιουργηθεί τραγανή κρούστα, πρέπει πριν βάλουμε το φιλέτο μας στο τηγάνι, να το ταμπονάρουμε με μια χαρτοπετσέτα, για να το στεγνώσουμε καλά, και έπειτα να το αλατοπιπερώσουμε. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι θα βάλουμε λίγο ελαιόλαδο, αλλά χωρίς να το το προθερμάνουμε, και θα τοποθετήσουμε το ψάρι με το δέρμα προς τα κάτω. Ο χρόνος ψησίματος κυμαίνεται ανάλογα με το πάχος του φιλέτου, από 6 μέχρι 9 λεπτά.

Για το ψήσιμο στον φούρνο προθερμαίνουμε στους 200°C. Σε ένα μπολ, βάζουμε τον σολομό, ρίχνουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε να πάει παντού το μείγμα. Κατόπιν, τοποθετούμε τον σολομό σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε για 8 έως 10 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του φιλέτου μας. Αποφεύγουμε το υπερβολικό ψήσιμο για να μην στεγνώσει το ψάρι.

Άλλα υλικά που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε εύκολα και εντυπωσιακά πιάτα είναι τα μανιτάρια, τα κάστανα, οι κολοκύθες, και τα ρόδια που θα δώσουν και επιπλέον χρώμα στα πιάτα μας.
Τις συνταγές τις αναλαμβάνουμε εμείς. Ετοιμαστείτε να εντυπωσιάσετε!

Τυροπιτάκια με κολοκύθα
Υλικά
    Μερίδες: 6
  • 1.200 γρ. κολοκύθα κίτρινη, τριμμένη
  • 700 γρ. Γάλπο τυροκομείο κεφαλοτύρι αιγοπρόβειο τριμμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, σε φέτες
  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτα Καρδίς
  • 500 ml ηλιέλαιο Vita D'or για το τηγάνισμα
  • 200 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Από την προηγουμένη, σε ένα μπολ βάζουμε την κολοκύθα με λίγο αλάτι, την ανακατεύουμε και την πιέζουμε με τα χέρια μας. Τη βάζουμε σε ένα σουρωτήρι με κάποιο βάρος από πάνω για να στραγγίξει όλο το βράδυ.

  • 2.

    Την επόμενη μέρα τη ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το τυρί, τον δυόσμο και τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε καλά.

  • 3.

    Κόβουμε το φύλλο σε παχιές λωρίδες. Γεμίζουμε στην άκρη με τη γέμιση και ξεκινάμε να κλείνουμε σε σχήμα τριγώνου το κάθε πιτάκι.

  • 4.

    Σε ένα τηγάνι και σε καυτό ηλιέλαιο τηγανίζουμε τα πιτάκια σε δόσεις. Τα μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν για 1΄-2΄ και τα σερβίρουμε περιχύνοντας με μέλι από πάνω.

Ψητός σολομός με βούτυρο και καστανή ζάχαρη
Υλικά
    Μερίδες: 4
  • 1 Deluxe φιλέτο σολομού
  • 800 γρ. παντζάρια, βολβούς
  • 1 πρέζα ανθό αλατιού
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή Belbake
  • 60 γρ. ανάλατο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 150 γρ. απαλή μουστάρδα Kania
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε τους βολβούς παντζαριών με τη φλούδα τους για 1 ώρα. Τρυπάμε με ένα μαχαιράκι για να δούμε αν έχουν ψηθεί μέχρι μέσα. Το μαχαιράκι πρέπει να γλιστράει εύκολα στο κέντρο τους.

  • 2.

    Ρυθμίζουμε τον φούρνο στους 200°C. Τοποθετούμε τον σολομό σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τον αλατοπιπερώνουμε και τον πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Μοιράζουμε το βούτυρο πάνω στον σολομό και ψήνουμε για περίπου 20΄-25΄.

  • 3.

    Καθαρίζουμε τα παντζάρια από τη φλούδα τους. Τα κόβουμε σε ισομερή κομμάτια, τα περιχύνουμε με το ξίδι και τα σερβίρουμε μαζί με τον σολομό, τη μουστάρδα και τον άνηθο

Παντζαροσαλάτα με μυζήθρα, πετιμέζι ροδιού και κολοκυθόσπορο
Υλικά
    Μερίδες: 6
  • 1 κιλό παντζάρια βρασμένα
  • 60 ml πετιμέζι ροδιού
  • 20 ml ε.π. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • λίγο δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. φρέσκια γλυκιά μυζήθρα
  • 60 γρ. κολοκυθόσπορους, καβουρδισμένους ελαφρά
  • 100 γρ. σπόρους ροδιού
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 30 ml μηλόξιδο
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Βάζουμε τα παντζάρια να βράσουν με τη φλούδα τους σε άφθονο ελαφρώς αλατισμένο νερό. Τα κρυώνουμε και τα ξεφλουδίζουμε με τα χέρια μας. Τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια σε ένα μπολ σερβιρίσματος και προσθέτουμε το πετιμέζι ροδιού, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μηλόξιδο και το ελαιόλαδο.

  • 2.

    Ανακατεύουμε καλά και πασπαλίζουμε με δυόσμο. Από πάνω σπάμε τη μυζήθρα. Πασπαλίζουμε με λίγο δυόσμο ακόμα, προσθέτουμε τον κολοκυθόσπορο, τους σπόρους ροδιού και σερβίρουμε.

Ψητά μήλα με κραμπλ κανέλας
Υλικά
    Μερίδες: 4
    Για τα μήλα
  • 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 800 γρ. ξινόμηλα, σε μικρούς κύβους
  • 200 γρ. ζάχαρη καστανή Belbake
  • 1 λάιμ, τον χυμό
  • 10 φύλλα φρέσκο δυόσμο
  • 1 πρέζα κανέλα
  • ½ πρέζα γαρίφαλο
  • Για το κραμπλ
  • 220 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 200 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
  • 170 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. σούπας κανέλα, σε σκόνη
  • Για τη σάλτσα αλμυρής καραμέλας
  • 120 ml νερό
  • 140 ml κρέμα γάλακτος Milbona 30% λιπαρά
  • 65 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 1 πρέζα αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Κραμπλ: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και με τα χέρια μας τα ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα. Κάνουμε ένα μπαστουνάκι και το βάζουμε τυλιγμένο με μεμβράνη στην κατάψυξη.

  • 2.

    Σάλτσα καραμέλας: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και την αφήνουμε επάνω σε σιγανή φωτιά να γίνει ξανθιά σκούρα καραμέλα. Ρίχνουμε το νερό και έπειτα την κρέμα γάλακτος με πολλή προσοχή. Αφήνουμε να βράσει ελαφρά και στο τέλος, μόλις λιώσει η καραμέλα και ενσωματωθεί, τότε αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι.

  • 3.

    Μήλα: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε τα μήλα και τη ζάχαρη. Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να μαγειρευτούν. Μόλις βγάλουν τα υγρά τους, τα στρώνουμε σε ένα ταψάκι μικρό.

  • 4.

    Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και τρίβουμε το παγωμένο κραμπλ σε χοντρό τρίφτη πάνω από τα μαγειρεμένα μήλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 20΄.

  • 5.

    Αφήνουμε το κραμπλ να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και σερβίρουμε σε ατομικά πιάτα περιχύνοντας με τη σάλτσα αλμυρής καραμέλας.

Κατσικάκι με πατάτες στον φούρνο
Υλικά
  • 1 μπούτι από κατσίκι γύρω στο 1 κιλό και 200
  • 1 κιλό πατάτες baby με τη φλούδα
  • 1 πρέζα ρίγανη Θεσσαλίας Νώμα
  • 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κουτ. σούπας απαλή μουστάρδα Kania
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • ανθό αλατιού
  • μαύρο πιπέρι,φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 140οC στον αέρα. Πλένετε τις πατάτες με τη φλούδα τους, τις βάζετε σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου, προσθέτετε το σκόρδο, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε καλά με τα χέρια.

  • 2.

    Αραιώνετε τη μουστάρδα με λίγο νερό και αλείφετε το κρέας καλά. Το αλατοπιπερώνετε και το τοποθετείτε στο ταψί με τις πατάτες.

  • 3.

    Τυλίγετε το ταψί με λαδόκολλα και κατόπιν με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 2 ώρες. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 10 λεπτα επιπλέον αν χρειαστεί, για να πάρει χρώμα το φαγητό.

  • 4.

    Σερβίρετε το κρέας σε μεγάλη πιατέλα μαζί με τις πατάτες και ζουμί από το ταψί όσο είναι ζεστό.

Ριζότο με κάστανα και μανιτάρια
Υλικά
  • 80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 400γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα στα 4
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 250γρ. ρύζι καρολίνα Σερρών Νώμα
  • 1.800ml ζωμό λαχανικών, καυτό, φρέσκο ή ψυγείου
  • 60ml μπράντι
  • 200γρ. κάστανα ψημένα, χοντροκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 4 κουτ. σούπας Γάλπο Τυροκομείο γραβιέρα αιγοπρόβεια τριμμένη
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα μανιτάρια μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε στην άκρη. Ρίχνετε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσουν να γίνονται διάφανοι οι κόκκοι του. Σβήνετε με το μπράντι, αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

  • 2.

    Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνετε μια δόση από τον καυτό ζωμό στην κατσαρόλα με το ρύζι και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας, μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλος. Με τον ίδιο τρόπο προσθέτετε την επόμενη δόση ζωμού και συνεχίζετε τη διαδικασία, μέχρι να ρίξετε όλο τον ζωμό. Η διαδικασία διαρκεί περί τα 20-25 λεπτά και στο διάστημα αυτό το ριζότο θα έχει μελώσει και χυλώσει, ενώ οι κόκκοι του θα παραμένουν ελάχιστα τραγανοί στο δόντι.

  • 3.

    Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα μανιτάρια και τα ψητά κάστανα, το βούτυρο και τη γραβιέρα. Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.