Τάρτα τυριού, Μουσακάς, Κιουνεφέ με κρέμα ανθότυρου, Λαχταριστή κις λορέν με τυριά και κολοκυθάκια, Κεφτεδάκια κοκκινιστά με αυγά και μασκαρπόνε, και Μακαρονόπιτα με καπνιστό τυρί Μετσοβόνε έχει το μενού του σαββατοκύριακου και το ένα πιάτο είναι πιο νόστιμο από το άλλο. Είναι τα comfort του καλοκαιριού και νοστιμίζουν με υπέροχα τυριά.
Επειδή όμως ο μουσακάς είναι ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της εποχής θα ασχοληθούμε περισσότερο με αυτόν. Οπωσδήποτε του ταιριάζει πολύ το κεφαλοτύρι αλλά μπορούμε να επιλέξουμε και μια γραβιέρα όχι πολύ αλμυρή για να έχουμε πιο ήπιο αποτέλεσμα. Εντάσσουμε το τυρί μέσα στη μπεσαμέλ και όχι στην επιφάνειά της, για να μην καεί η κρούστα και για να γίνει χρυσαφένια.
Βέβαια, το ερώτημα που τίθεται όταν φτιάχνουμε μουσακά είναι αν θα πρέπει να τηγανίσουμε ή να ψήσουμε τις μελιτζάνες. Σαφώς το τηγάνισμα δίνει περισσότερη νοστιμιά στο πιάτο αλλά το κάνει πιο λιπαρό και βαρύ. Αν αποφασίσουμε να τις τηγανίσουμε καλό είναι να προσέξουμε να μην απορροφήσουν πολύ λάδι. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να μείνουν για μερικές ώρες μέσα σε μπολ με αλατισμένο νερό. Μετά, τις στραγγίζουμε καλά με απορροφητική πετσέτα και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Αν αποφασίσουμε να ψήσουμε τα λαχανικά, τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αλειμμένα με λίγο λάδι και αρτυμένα. Θέλουν περίπου 1 ώρα για να ψηθούν. Με αυτόν τον τρόπο ο μουσακάς βγαίνει εξίσου νόστιμος και λιγότερο βαρύς.
Πάμε λοιπόν να στρώσουμε απολαυστικό τραπέζι!
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Τα comfort τυρένια πιάτα του καλοκαιριού

Τάρτα τυριού, Μουσακάς, Κιουνεφέ με κρέμα ανθότυρου, Λαχταριστή κις λορέν με τυριά και κολοκυθάκια, Κεφτεδάκια κοκκινιστά με αυγά και μασκαρπόνε, και Μακαρονόπιτα με καπνιστό τυρί Μετσοβόνε έχει το μενού του σαββατοκύριακου και το ένα πιάτο είναι πιο νόστιμο από το άλλο. Είναι τα comfort του καλοκαιριού και νοστιμίζουν με υπέροχα τυριά.
Επειδή όμως ο μουσακάς είναι ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της εποχής θα ασχοληθούμε περισσότερο με αυτόν. Οπωσδήποτε του ταιριάζει πολύ το κεφαλοτύρι αλλά μπορούμε να επιλέξουμε και μια γραβιέρα όχι πολύ αλμυρή για να έχουμε πιο ήπιο αποτέλεσμα. Εντάσσουμε το τυρί μέσα στη μπεσαμέλ και όχι στην επιφάνειά της, για να μην καεί η κρούστα και για να γίνει χρυσαφένια.
Βέβαια, το ερώτημα που τίθεται όταν φτιάχνουμε μουσακά είναι αν θα πρέπει να τηγανίσουμε ή να ψήσουμε τις μελιτζάνες. Σαφώς το τηγάνισμα δίνει περισσότερη νοστιμιά στο πιάτο αλλά το κάνει πιο λιπαρό και βαρύ. Αν αποφασίσουμε να τις τηγανίσουμε καλό είναι να προσέξουμε να μην απορροφήσουν πολύ λάδι. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να μείνουν για μερικές ώρες μέσα σε μπολ με αλατισμένο νερό. Μετά, τις στραγγίζουμε καλά με απορροφητική πετσέτα και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Αν αποφασίσουμε να ψήσουμε τα λαχανικά, τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αλειμμένα με λίγο λάδι και αρτυμένα. Θέλουν περίπου 1 ώρα για να ψηθούν. Με αυτόν τον τρόπο ο μουσακάς βγαίνει εξίσου νόστιμος και λιγότερο βαρύς.
Πάμε λοιπόν να στρώσουμε απολαυστικό τραπέζι!