ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Quiche.,Homemade,Cheese,Tart,Or,Quiche,With,Cheese,,Pecorino,,Bacon

Τα comfort τυρένια πιάτα του καλοκαιριού

Τάρτα τυριού, Μουσακάς, Κιουνεφέ με κρέμα ανθότυρου, Λαχταριστή κις λορέν με τυριά και κολοκυθάκια, Κεφτεδάκια κοκκινιστά με αυγά και μασκαρπόνε, και Μακαρονόπιτα με καπνιστό τυρί Μετσοβόνε έχει το μενού του σαββατοκύριακου και το ένα πιάτο είναι πιο νόστιμο από το άλλο. Είναι τα comfort του καλοκαιριού και νοστιμίζουν με υπέροχα τυριά.

Επειδή όμως ο μουσακάς είναι ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της εποχής θα ασχοληθούμε περισσότερο με αυτόν. Οπωσδήποτε του ταιριάζει πολύ το κεφαλοτύρι αλλά μπορούμε να επιλέξουμε και μια γραβιέρα όχι πολύ αλμυρή για να έχουμε πιο ήπιο αποτέλεσμα. Εντάσσουμε το τυρί μέσα στη μπεσαμέλ και όχι στην επιφάνειά της, για να μην καεί η κρούστα και για να γίνει χρυσαφένια.

Βέβαια, το ερώτημα που τίθεται όταν φτιάχνουμε μουσακά είναι αν θα πρέπει να τηγανίσουμε ή να ψήσουμε τις μελιτζάνες. Σαφώς το τηγάνισμα δίνει περισσότερη νοστιμιά στο πιάτο αλλά το κάνει πιο λιπαρό και βαρύ. Αν αποφασίσουμε να τις τηγανίσουμε καλό είναι να προσέξουμε να μην απορροφήσουν πολύ λάδι. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να μείνουν για μερικές ώρες μέσα σε μπολ με αλατισμένο νερό. Μετά, τις στραγγίζουμε καλά με απορροφητική πετσέτα και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Αν αποφασίσουμε να ψήσουμε τα λαχανικά, τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αλειμμένα με λίγο λάδι και αρτυμένα. Θέλουν περίπου 1 ώρα για να ψηθούν. Με αυτόν τον τρόπο ο μουσακάς βγαίνει εξίσου νόστιμος και λιγότερο βαρύς.

Πάμε λοιπόν να στρώσουμε απολαυστικό τραπέζι!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Τα comfort τυρένια πιάτα του καλοκαιριού

Τάρτα τυριού, Μουσακάς, Κιουνεφέ με κρέμα ανθότυρου, Λαχταριστή κις λορέν με τυριά και κολοκυθάκια, Κεφτεδάκια κοκκινιστά με αυγά και μασκαρπόνε, και Μακαρονόπιτα με καπνιστό τυρί Μετσοβόνε έχει το μενού του σαββατοκύριακου και το ένα πιάτο είναι πιο νόστιμο από το άλλο. Είναι τα comfort του καλοκαιριού και νοστιμίζουν με υπέροχα τυριά.

Επειδή όμως ο μουσακάς είναι ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της εποχής θα ασχοληθούμε περισσότερο με αυτόν. Οπωσδήποτε του ταιριάζει πολύ το κεφαλοτύρι αλλά μπορούμε να επιλέξουμε και μια γραβιέρα όχι πολύ αλμυρή για να έχουμε πιο ήπιο αποτέλεσμα. Εντάσσουμε το τυρί μέσα στη μπεσαμέλ και όχι στην επιφάνειά της, για να μην καεί η κρούστα και για να γίνει χρυσαφένια.

Βέβαια, το ερώτημα που τίθεται όταν φτιάχνουμε μουσακά είναι αν θα πρέπει να τηγανίσουμε ή να ψήσουμε τις μελιτζάνες. Σαφώς το τηγάνισμα δίνει περισσότερη νοστιμιά στο πιάτο αλλά το κάνει πιο λιπαρό και βαρύ. Αν αποφασίσουμε να τις τηγανίσουμε καλό είναι να προσέξουμε να μην απορροφήσουν πολύ λάδι. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να μείνουν για μερικές ώρες μέσα σε μπολ με αλατισμένο νερό. Μετά, τις στραγγίζουμε καλά με απορροφητική πετσέτα και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Αν αποφασίσουμε να ψήσουμε τα λαχανικά, τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αλειμμένα με λίγο λάδι και αρτυμένα. Θέλουν περίπου 1 ώρα για να ψηθούν. Με αυτόν τον τρόπο ο μουσακάς βγαίνει εξίσου νόστιμος και λιγότερο βαρύς.

Πάμε λοιπόν να στρώσουμε απολαυστικό τραπέζι!

Τάρτα τυριού
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 250 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 80 γρ. αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 25 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 150 ml νερό
  • Για τη γέμιση
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 75 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 400 ml Φρέσκο γάλα ελαφρύ 3,5% πλήρες ΓΑΛΠΟ
  • 3 Αυγά Κ. Μακεδονίας Nώμα
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ¼ κουτ. γλυκού άσπρο πιπέρι
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, τριμμένα
Διαδικασία
  • 1.

    Για τη ζύμη: Ανακατεύουμε το αλεύρι με τον κρόκο αυγού και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο που το έχουμε λιώσει, και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο-λίγο πρώτα το ελαιόλαδο και στο τέλος το νερό, μέχρις ότου να σχηματισθεί η ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια.

  • 2.

    Φτιάχνουμε μια μπάλα ζύμης και την τυλίγουμε σε μία πετσέτα για να ξεκουραστεί, για 20΄, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

  • 3.

    Για τη γέμιση: Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε ανακατεύοντας λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να το απορροφήσει όλο. Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια για να διαλυθεί το αλεύρι. Συνεχίζουμε ανακατεύοντας.

  • 4.

    Όταν η κρέμα γίνει αρκετά πυκνή ρίχνουμε τους κρόκους των 3 αυγών, το αλάτι και το πιπέρι, το τριμμένο τυρί, και στο τέλος τα 3 ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώνει.

  • 5.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C και ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε πολύ λεπτό πάχος, 3-4 χιλ. Τη στρώνουμε σε μια ταρτιέρα στρογγυλή και την τρυπάμε με πιρούνι σε διάφορα σημεία για να ψηθεί καλά. Απλώνουμε από πάνω μικρά κομμάτια βούτυρο και την ψήνουμε για περίπου 15' ή μέχρι να χρυσίσει.

  • 6.

    Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και τη γεμίζουμε με τη γέμιση, προσέχοντας να μην ξεπεράσει τα ¾ του βάθους της φόρμας, γιατί θα φουσκώσει. Αν θέλουμε, στολίζουμε την επιφάνεια με λεπτές φέτες τυριού.

  • 7.

    Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C στην αρχή, για να φουσκώσει η γέμιση, και κατόπιν στους 170ο C, για άλλα 30' με 50' της ώρας.

  • 8.

    Ξεφουρνίζουμε την τάρτα και τη σερβίρουμε χλιαρή.

Μουσακάς
Υλικά
  • 6 μελιτζάνες φλάσκες
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμά τους
  • Για τη σάλτσα με κιμά
  • 700γρ. Κιμάς βόειος νωπός
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας, γεμάτες, πελτέ ντομάτας
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • 6 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι ψιλό Kania, πιπέρι
  • Για τη μπεσαμέλ
  • 6 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 8 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 800ml γάλα
  • 3 αβγά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 φλιτζάνι ΓΑΛΠΟ Τυροκομείο κεφαλοτύρι αγελάδος, ψιλοτριμμένο
  • Αλάτι ψιλό Kania, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ. Τις αλατίζετε και τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι για μισή ώρα περίπου. Τις ξεπλένετε με άφθονο νερό και τις στύβετε με το χέρι σας για να φύγουν τα πολλά νερά.

  • 2.

    Τις στεγνώνετε και τις τηγανίζετε σε άφθονο λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές. Τις ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν. Eναλλακτικά τις αλείφετε με ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο φούρνο ή στο γκριλ.

  • 3.

    Φτιάχνετε τον κιμά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι. Ρίχνετε τον κιμά και μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνέχεια. Σβήνετε με το λευκό κρασί. Διαλύετε τον πελτέ σε λίγο νερό και τον ρίχνετε μέσα στον κιμά. Βάζετε το μπαχάρι, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να στεγνώσει ο κιμάς. Τον αφήνετε να κρυώσει.

  • 4.

    Συνεχίζετε με τη μπεσαμέλ. Ζεσταίνετε το βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το αλεύρι και το σοτάρετε μέχρι να σκουρύνει, και ρίχνετε το γάλα ζεστό ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις πήξει η μπεσαμέλ, την αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε το τυρί, ανακατεύετε και ρίχνετε τα αβγά. Ανακατεύετε γρήγορα μέχρι να απορροφηθούν από το μίγμα.

  • 5.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Στρώνετε τις μισές τηγανισμένες μελιτζάνες στον πάτο του ταψιού. Αδειάζετε τον κιμά από πάνω και τον ισιώνετε με κουτάλι να πάει παντού. Κάνετε μια δεύτερη στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Περιχύνετε με την μπεσαμέλ. Την ισιώνετε κι αυτήν και βάζετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να σχηματιστεί στην επιφάνεια του μουσακά μια χρυσή κρούστα. Πριν τον κόψετε σε κομμάτια, αφήστε τον μουσακά να «ηρεμήσει» για μισή ώρα.

Κιουνεφέ με κρέμα ανθότυρου
Υλικά
    Μερίδες: 6-8
  • 450 γρ. φύλλο για κανταΐφι
  • 200 γρ. βούτυρο κλαριφιέ
  • αμύγδαλο φιλέ, για το σερβίρισμα
  • Για τη γέμιση
  • 1.200 γρ. Ανθότυρο ΓΑΛΠΟ
  • 180 ml Φρέσκο γάλα ελαφρύ 3,5% πλήρες ΓΑΛΠΟ
  • 2 κουτ. γλυκού Θυμαρίσιο μέλι Νήσων Αιγαίου, Νώμα
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • Για το σιρόπι
  • 150 γρ. Θυμαρίσιο μέλι Νήσων Αιγαίου, Νώμα
  • 50 ml νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
Διαδικασία
  • 1.

    Γέμιση: Στο μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά της γέμισης μέχρι να γίνουν κρέμα.

    Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τα 200 γρ. βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Οταν διαχωριστεί η λιπαρή ουσία του από τα στερεά του γάλακτος και γίνει διαυγές (κλαριφιέ), το περνάμε από σήτα και μεταφέρουμε το καθαρό βούτυρο σε μπολ. Αφρατεύουμε με τα δάχτυλά μας το φύλλο κανταΐφι ραντίζοντάς το με βούτυρο κλαριφιέ και στρώνουμε τη μισή ποσότητα σε στρογγυλό ταψί 30 εκ., στη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα.

  • 2.

    Προσθέτουμε την κρέμα και καλύπτουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο κανταΐφι πιέζοντας ελαφρά προς τα κάτω. Ψήνουμε το γλυκό σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 50΄, στη χαμηλή θέση του φούρνου, στις αντιστάσεις.

  • 3.

    Βγάζουμε το κιουνεφέ από τον φούρνο. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το μέλι, το νερό και την κανέλα και περιχύνουμε με το μείγμα το γλυκό. Πασπαλίζουμε με λίγο αμύγδαλο φιλέ και σερβίρουμε.lΒγάζουμε το κιουνεφέ από τον φούρνο. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το μέλι, το νερό και την κανέλα και περιχύνουμε με το μείγμα το γλυκό. Πασπαλίζουμε με λίγο αμύγδαλο φιλέ και σερβίρουμε.

Λαχταριστή κις λορέν με τυριά και κολοκυθάκια
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 300 γρ. Βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα, σε κύβους
  • 2 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • νερό όσο χρειαστεί
  • Για τη γέμιση
  • 600γρ. κολοκυθάκια καθαρισμένα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 φάκελο μπεσαμέλ
  • 500 ml γάλα
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι Γραβιέρα αιγοπρόβεια ΓΑΛΠΟ, τριμμένη
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. Φέτα Π.Ο.Π. ΓΑΛΠΟ, θρυμματισμένη
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Για τη ζύμη: Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και να φαίνεται το μείγμα σαν σβολιασμένο.

  • 2.

    Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η ζύμη να αρχίσει να στρώνει και να γίνεται ομοιογενής. Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, ρίχνουμε λίγο νερό, κουταλιά-κουταλιά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Θέλουμε να έχουμε μία ζύμη ελαστική, που δεν κολλάει στα χέρια. Μαζεύουμε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ, την κάνουμε μπάλα και την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη. Την βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο, να ξεκουραστεί.

  • 3.

    Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. περίπου και την απλώνουμε μέσα σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά ο πάτος και τα πλαϊνά της. Κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει και τρυπάμε παντού με πιρούνι.

  • 4.

    Για τη γέμιση: Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι και το ζεσταίνουμε καλά. Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Τα βγάζουμε και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια σοτάρουμε και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

  • 5.

    Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Προσθέτουμε μέσα το κρεμμύδι, την γραβιέρα, τη φέτα, το αυγό, τον δυόσμο, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε πολύ καλά.

  • 6.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Βάζουμε μέσα στην ταρτιέρα το μείγμα της μπεσαμέλ που ετοιμάσαμε και στρώνουμε από πάνω τα κολοκυθάκια. Ψήνουμε την τάρτα μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη και να σταθεροποιηθεί η γέμιση. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρουμε.

Κεφτεδάκια κοκκινιστά με αυγά και μασκαρπόνε
Υλικά
  • 100 ml Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 3 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 250 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 100 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 6 αυγά
  • Για τη σάλτσα
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 400 γρ. ντοματοχυμό συμπυκνωμένο
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα, μαύρο πιπέρι
  • Για τους κεφτέδες
  • 700 γρ. Κιμάς βόειος νωπός
  • 125 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα σκόρδα και σοτάρουμε. Βγάζουμε τη μισή ποσότητα σοταρισμένων κρεμμυδιών και σκόρδων σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.

  • 2.

    Σάλτσα: Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε λίγο επιπλέον από το ελαιόλαδο, τη δάφνη, όλη την ντομάτα, τη ζάχαρη, το ξίδι, αλατοπίπερο και ½ φλιτζάνι ζεστό νερό και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 25΄.

  • 3.

    Κεφτέδες: Στο μπολ με τα σοταρισμένα κρεμμύδια και σκόρδα που κρατήσαμε προσθέτουμε τον κιμά, τη φρυγανιά, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, το αυγό, 3-4 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε 20 κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.

  • 4.

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 200 γρ. της μοτσαρέλας, το μασκαρπόνε και μια πρέζα αλάτι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις ή στους 160οC στον αέρα. Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, τα κεφτεδάκια και το μείγμα τυριών. Πασπαλίζουμε από πάνω τα υπόλοιπα 50 γρ. μοτσαρέλας, κάνουμε 6 μικρές τρύπες και εκεί σπάμε από ένα αυγό, καλύπτουμε το πιρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30΄. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30΄.

Μακαρονόπιτα με καπνιστό τυρί Μετσοβόνε
Υλικά
  • 8 φύλλα κρούστας
  • 300γρ. Πέννες τρικολόρε Combino
  • 200γρ. καπνιστό τυρί Μετσοβόνε, σε κυβάκια
  • 120γρ. Φέτα Π.Ο.Π. ΓΑΛΠΟ, τριμμένη
  • 4 αυγά χτυπημένα
  • 3 κουτ. σούπας Βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα, λιωμένο
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα των φύλλων
  • ½ φλιτζάνι γάλα
Διαδικασία
  • 1.

    Βράζουμε τα ζυμαρικά Σε μια κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν ελάχιστα (για 5 λεπτά περίπου) και τα στραγγίζουμε. Χωρίς να τα ξεπλύνουμε με κρύο νερό τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.

  • 2.

    Ανακατεύουμε τα αυγά με τα τυριά και τα προσθέτουμε στα ζυμαρικά.

  • 3.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε ένα φύλλο σε μακρόστενο μέτριο ταψί αφήνοντάς το να εξέχει από τις άκρες. Το αλείφουμε με λάδι και από πάνω στρώνουμε άλλα δύο φύλλα, τσαλακώνοντάς τα για να χωρέσουν ακριβώς στο ταψί, αλείφοντας το καθένα με λάδι.

  • 4.

    Στρώνουμε το μισό μίγμα με τα ζυμαρικά ομοιόμορφα από πάνω. Στρώνουμε άλλα δύο φύλλα από πάνω με τον ίδιο τρόπο αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λάδι. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Στρώνουμε άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο και φέρνουμε από πάνω τις άκρες από το φύλλο που εξέχει (από το κάτω φύλλο). Το ραντίζουμε  με λίγο νερό και στρώνετε από πάνω το τελευταίο φύλλο διπλώνοντας προς τα μέσα τις άκρες που εξέχουν, έτσι ώστε η επιφάνεια της πίτας να είναι λεία.

  • 5.

    Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια. Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και περιχύνουμε την πίτα. Ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Αν ροδίσει η επιφάνεια πολύ στη μέση του ψησίματος, καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.