ανοίξτε το μενού πλοήγησης
frikase-lidl-anoigma

Φρικασέ, βραστό και πίτες, τα αγαπημένα του χειμώνα

Ας σκεφτούμε μια εικόνα θαλπωρής. Έξω ο καιρός έχει ψυχράνει κι εμείς βρισκόμαστε σπίτι μας για να χαρούμε το Σαββατοκύριακο. Πάνω στο τραπέζι έχουμε Πιτούλες με πράσο, πανσέτα και γραβιέρα, Χοιρινό με σέλινο φρικασέ, Χωριάτικη πίτα με κολοκύθα, λουκάνικο και κάρυ, Πάστα φλώρα με μαρμελάδα πορτοκάλι, Βραστό με χειμωνιάτικα λαχανικά, και Ζεστή σαλάτα με κουνουπίδι και λεμονάτα ρεβίθια. Τα αγαπημένα μας χειμωνιάτικα πιάτα μάς περιμένουν και οι μέρες γεμίζουν νοστιμιά.

Ένα από τα πιο νόστιμα all time classic φαγητά, που μας αρέσει να τρώμε τις κρύες μέρες του χειμώνα είναι το βραστό. Μια αχνιστή σούπα από κρέας και λαχανικά με πολλά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Η ουρά του μόσχου είναι η ιδανική λύση για ένα πολύ νόστιμο και μελωμένο βραστό. Το κρέας είναι πολύ μαλακό ενώ το κόκκαλο δίνει επιπλέον γεύση στον ζωμό μας. Άλλα κομμάτια κρέατος που ταιριάζουν πολύ είναι το ποντίκι και το κότσι.

Τα λαχανικά που θα βάλουμε είναι τα καρότα, οι πατάτες, το σέλινο, η σελινόριζα, και το κρεμμύδι. Για μια νότα σπιρτάδας θα προσθέσουμε ένα κομμάτι από φρέσκο τζίντζερ. Ρίχνουμε μπόλικο νεράκι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 3 ώρες. Το καλό πράγμα, αργεί να γίνει. Η σούπα σερβίρεται ζεστή, με μερικές σταγόνες φρέσκο ελαιόλαδο, λεμόνι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πάμε λοιπόν να γεμίσουμε το Σαββατοκύριακό μας με γεύση!

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Φρικασέ, βραστό και πίτες, τα αγαπημένα του χειμώνα

Ας σκεφτούμε μια εικόνα θαλπωρής. Έξω ο καιρός έχει ψυχράνει κι εμείς βρισκόμαστε σπίτι μας για να χαρούμε το Σαββατοκύριακο. Πάνω στο τραπέζι έχουμε Πιτούλες με πράσο, πανσέτα και γραβιέρα, Χοιρινό με σέλινο φρικασέ, Χωριάτικη πίτα με κολοκύθα, λουκάνικο και κάρυ, Πάστα φλώρα με μαρμελάδα πορτοκάλι, Βραστό με χειμωνιάτικα λαχανικά, και Ζεστή σαλάτα με κουνουπίδι και λεμονάτα ρεβίθια. Τα αγαπημένα μας χειμωνιάτικα πιάτα μάς περιμένουν και οι μέρες γεμίζουν νοστιμιά.

Ένα από τα πιο νόστιμα all time classic φαγητά, που μας αρέσει να τρώμε τις κρύες μέρες του χειμώνα είναι το βραστό. Μια αχνιστή σούπα από κρέας και λαχανικά με πολλά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Η ουρά του μόσχου είναι η ιδανική λύση για ένα πολύ νόστιμο και μελωμένο βραστό. Το κρέας είναι πολύ μαλακό ενώ το κόκκαλο δίνει επιπλέον γεύση στον ζωμό μας. Άλλα κομμάτια κρέατος που ταιριάζουν πολύ είναι το ποντίκι και το κότσι.

Τα λαχανικά που θα βάλουμε είναι τα καρότα, οι πατάτες, το σέλινο, η σελινόριζα, και το κρεμμύδι. Για μια νότα σπιρτάδας θα προσθέσουμε ένα κομμάτι από φρέσκο τζίντζερ. Ρίχνουμε μπόλικο νεράκι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 3 ώρες. Το καλό πράγμα, αργεί να γίνει. Η σούπα σερβίρεται ζεστή, με μερικές σταγόνες φρέσκο ελαιόλαδο, λεμόνι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πάμε λοιπόν να γεμίσουμε το Σαββατοκύριακό μας με γεύση!

 

Πιτούλες με πράσο, πανσέτα και γραβιέρα
Υλικά
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 4 πράσα καθαρισμένα, σε ροδέλες (μαζί και το πράσινο μέρος τους)
  • 140γρ. Χοιρινές πανσέτες νωπές
  • 200γρ. Αυγά αχυρώνα Κ. Μακεδονίας Νώμα
  • 4 Αυγά αχυρώνα Κ. Μακεδονίας Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Ζεσταίνετε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε την πανσέτα μέχρι να γίνει τραγανή (δεν θα χρειαστείτε επιπλέον λάδι).

  • 2.

    Προσθέτετε τα πράσα και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν, για 5-10 λεπτά περίπου. Αφήνετε να κρυώσει η γέμιση και μετά αναμιγνύετε μέσα τα αυγά και αλατοπιπερώνετε.

  • 3.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC στον αέρα. Κόβετε το κάθε φύλλο σφολιάτας σε τετράγωνα κομμάτια με πλευρά 10εκ. (θα χρειαστείτε 16 συνολικά). Τα αλείφετε ένα ένα με αβγό και τα τοποθετείτε ανά δύο το ένα πάνω στο άλλο να κολλήσουν. Τα αραδιάζετε σε αντικολλητικό ή στρωμένο με λαδόκολλα ταψί αφήνοντας κενό μεταξύ τους.

  • 4.

    Με ένα στρογγυλό κουπ πατ ή με ποτήρι χαράζετε έναν κύκλο στο κέντρο τους και τους αφαιρείτε προσεκτικά. Τους τρυπάτε με ένα πηρούνι σε διάφορα σημεία. Με ένα κουτάλι μοιράζετε τη γέμιση στο κέντρο κάθε τετράγωνου. Ραντίζετε με το τυράκι και ψήνετε για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν οι πιτούλες σας. Σερβίρετε συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα της αρεσκείας σας.

Χοιρινό με σέλινο φρικασέ
Υλικά
  • 1 κιλό Xοιρινά φιλετίνια κομμένα σε κύβους
  • 1 κιλό σέλινο χοντρό (ή 500γρ. χοντρό και 500γρ. σελινόριζα) κομμένο σε κομμάτια 5εκ.
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού λεμονοθύμαρο (προαιρετικό)
  • ⅔ φλιτζανιού Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το αυγολέμονο
  • 3-4 Αυγά βιολογικής γεωργίας Νώμα
  • χυμό από 2 λεμόνια
Διαδικασία
  • 1.

    Βουτάτε το κρέας σε βραστό νερό και αφήνετε να πάρει βράση μέχρι να βγάλει αφρό. Το στραγγίζετε και το πλένετε με κρύο νερό. Το αφήνετε στην άκρη.

  • 2.

    Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε το σκόρδο και το κρέας. Σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα το κρέας και προσθέτετε 1½ φλιτζάνι νερό. Αφήνετε να βράσει για 20 λεπτά περίπου.

  • 3.

    Προσθέτετε το σέλινο, τον άνηθο, το λεμονοθύμαρο, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε το φαγητό για 25-30 περίπου λεπτά μέχρι να γίνει το κρέας και να μαλακώσει το σέλινο. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Πρέπει να μείνει περίπου ενάμισι φλιτζάνι σάλτσα στο τέλος. Αφαιρείτε όσο ζωμό μπορείτε από την κατσαρόλα και τον φυλάτε στην άκρη.

  • 4.

    Ετοιμάζετε το αυγολέμονο: Χτυπάτε τα αυγά στο μίξερ και προσθέτετε το λεμόνι. Σιγά σιγά προσθέτετε το ζωμό από την κατσαρόλα χτυπώντας συνεχώς το μίγμα. Περιχύνετε το φαγητό και βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά κουνώντας την κατσαρόλα πίσω μπρος για να πάει παντού η σάλτσα και να πήξει η σάλτσα. Όταν αρχίζει να βράζει σβήνετε τη φωτιά για να μην κόψει το αυγολέμονο.

Χωριάτικη πίτα με κολοκύθα, λουκάνικο και κάρυ
Υλικά
    Για την κολοκύθα
  • 1 μέτρια κολοκύθα, σε μικρούς κύβους
  • 5 κουτ. σούπας Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ευ
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για την πίτα
  • 3 κουτ. σούπας Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ευ
  • 5 Χοιρινά λουκάνικα καπνιστά
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100γρ. φύλλα σπανακιού χοντροκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 150γρ. ΓΑΛΠΟ Tυροκομείο Γραβιέρα αιγόπροβεια τριμμένη
  • 5-6 φύλλα κρούστας
  • λάδι για τα φύλλα
  • 1½ κουτ. σούπας σουσάμι λευκό και μαύρο για το ψήσιμο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά για την κολοκύθα. Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, βάζετε μέσα την κολοκύθα και ψήνετε στο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει.

  • 2.

    Για την πίτα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτετε το εσωτερικό από τα λουκάνικα, το κρεμμύδι, το κάρυ, αλάτι, πιπέρι και σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.

  • 3.

    Ρίχνετε το σπανάκι, ανακατεύετε να μαραθεί και κατεβάζετε από τη φωτιά. Προσθέτετε τα μυρωδικά, το τυρί, την κολοκύθα, ανακατεύετε και κρατάτε στην άκρη.

  • 4.

    Απλώνετε το ένα φύλλο κρούστας, το λαδώνετε και στη συνέχεια βάζετε το ¼ της γέμισης κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του φύλλου. Τυλίγετε σε ρολό και στη συνέχεια στρίβετε το ρολό και φτιάχνετε ένα σαλιγκάρι.

  • 5.

    Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά. Λαδώνετε την επιφάνεια της πίτας και την πασπαλίζετε με σουσάμι.

  • 6.

    Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και να πάρει χρώμα.

Πάστα φλώρα με μαρμελάδα πορτοκάλι
Υλικά
  • 1 φλιτζάνι μαργαρίνη ή βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο επιπλέον, για το άλειμμα της φόρμας
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 Αυγά Κ. Μακεδονίας Nώμα
  • 1 κουτ. σούπας λικέρ πορτοκάλι ή κουμ κουάτ
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 3 φλιτζάνια Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος + λίγο ακόμα, για την επιφάνεια
  • 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 400-500γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι ή κουμ κουάτ
  • 1 κρόκο Αυγού Κ. Μακεδονίας Nώμα, για το άλειμμα
  • λίγη ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξετε ένα ομοιογενές και ανοιχτόχρωμο μίγμα. Προσθέτετε τα αυγά ένα ένα, χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθούν τελείως στο μίγμα.

  • 2.

    Στη συνέχεια προσθέτετε το λικέρ και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάτε για λίγο. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας αρχικά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, ενώ στη συνέχεια, καθώς θα σφίγγει το μίγμα, ζυμώνετε με τα χέρια για 3-4 λεπτά, μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια ζύμη. Παίρνετε τα 3/4 της ζύμης (αφήνετε το υπόλοιπο 1/3 κατά μέρος, για τη διακόσμηση, και το τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη να μην ξεραθεί).

  • 3.

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε το μεγάλο κομμάτι ζύμης με τον πλάστη, μέχρι να αποκτήσει διάμετρο κατά 4εκ. μεγαλύτερη από τη διάμετρο της φόρμας που θα χρησιμοποιήσετε και το πάχος της να είναι σχεδόν 2χιλ. Αλείφετε τη φόρμα με λίγο λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη και στρώνετε εκεί την ανοιγμένη ζύμη, εφαρμόζοντάς την καλά στον πυθμένα και στα τοιχώματα. Κόβετε με ένα μαχαίρι τα περισσεύματα ζύμης.

  • 4.

    Απλώνετε τη μαρμελάδα στη ζύμη και τη στρώνετε ομοιόμορφα. Χωρίζετε τη ζύμη που αφήσατε κατά μέρος σε τέσσερα ίσα κομμάτια και πλάθετε το καθένα σε μακρόστενο «κορδόνι». Τα βάζετε χιαστί επάνω στην μαρμελάδα, φτιάχνοντας τη χαρακτηριστική διακόσμηση της κλασικής πάστα φλώρα.

  • 5.

    Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε με ένα πιρούνι τον κρόκο αυγού με μία κουταλιά της σούπας νερό και με ένα πινελάκι αλείφετε τα «κορδόνια» ζύμης, ώστε να ροδίσουν όμορφα με το ψήσιμο και να γυαλίσουν. Ψήνετε την πάστα φλώρα στο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ροδίσει. Την αφήνετε να κρυώσει. Αν θέλετε, την πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.

Βραστό με χειμωνιάτικα λαχανικά
Υλικά
  • 1 κιλό μοσχάρι για βραστό (ποντίκι & κότσι)
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 μέτριες Πατάτες
  • 1 λευκή γλυκοπατάτα
  • 1 μεγάλο πράσο
  • 2 καρότα
  • 3-4 μικρά άγρια μανιτάρια
  • 100γρ. σελινόριζα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 30ml Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης Deluxe
  • αλάτι
  • Πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
  • Για το σερβίρισμα
  • μπούκοβο
  • λεμόνι ή ξίδι
Διαδικασία
  • 1.

    Πλένετε το κρέας και το βάζετε σε ευρύχωρη κατσαρόλα με νερό, περίπου 1,5 λίτρο. Ξεκινάτε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, ξαφρίζοντας συνεχώς όσο χρειαστεί.

  • 2.

    Προσθέτετε το δαφνόφυλλο και το ένα κρεμμύδι ολόκληρο, χαμηλώνετε σε μέτρια φωτιά και βράζετε για περίπου μιάμιση ώρα.

  • 3.

    Κόβετε τα λαχανικά σε ομοιόμορφα κομμάτια και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα. Αν χρειάζεται ρίχνετε και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε να βράζετε τη σούπα για 20 λεπτά.

  • 4.

    Τη σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας με μπούκοβο και περιχύνοντας με λεμόνι ή ξίδι, ανάλογα την προτίμησή σας.

Ζεστή σαλάτα με κουνουπίδι και λεμονάτα ρεβίθια
Υλικά
  • 1 κουνουπίδι (περίπου 1 κιλό)
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 νεροπότηρο Ρεβύθια χονδρά Επιλογής, μουλιασμένα αποβραδίς
  • 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο
  • 1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα σε σκόνη
  • 10 ραπανάκια καθαρισμένα, σε φετούλες
  • 10-15 Ελιές Καλαμών σε άλμη Deluxe
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σουρώνετε τα μουλιασμένα ρεβίθια, τα βάζετε σε μια πάνινη πετσέτα και τα τρίβετε μεταξύ τους να φύγουν όσο περισσότερα φλούδια γίνεται. Αν μείνουν και μερικά, δεν πειράζει.

  • 2.

    Βράζετε τα ρεβίθια σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν τρυφερά, χωρίς όμως να λιώσουν. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.

  • 3.

    Κόβετε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και το βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να γίνει τρυφερό. Το σουρώνετε και το αφήνετε να κρυώσει.

  • 4.

    Βάζετε τα μπουκετάκια από το κουνουπίδι και τα ρεβίθια σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Ρίχνετε από πάνω και τα ραπανάκια.

  • 5.

    Ρίχνετε στο μπλέντερ τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, την πάπρικα και τη μουστάρδα σε σκόνη. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός. Περιχύνετε τη σαλάτα σας με το dressing και ανακατεύετε καλά. Διακοσμείτε με ελιές Καλαμών και σερβίρετε.