ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Classic,French,Onion,Soup,Baked,With,Cheese,Croutons,Sprinkled,With

Σούπες, πίτες και τάρτες: η τριάδα της νοστιμιάς

Το μενού αυτού του Σαββατοκύριακου είναι φτιαγμένο για να μας ανοίξει την όρεξη: Τυρόπιτα από το Μέτσοβο, αλλιώς Κασιάτα, Εύκολα γιουβαρλάκια σούπα, Κις λορέν με ξερά σύκα και γραβιέρα, Μπατσαριά: Η ηπειρώτικη χορτοτυρόπιτα χωρίς φύλλο, Κλασική κρεατόσουπα, και Τάρτα αμυγδάλου με αχλάδια κρασάτα!

Με το που έρχονται τα πρώτα κρύα, οι σούπες έχουν την τιμητική τους στο τραπέζι μας. Κάνουν πολύ καλή παρέα με τις πίτες και τις τάρτες και μας δίνουν τη δυνατότητα να συνδυάσουμε πολλά υλικά, όπως το κρέας, τα λαχανικά και τα όσπρια. Αν τώρα προσθέσουμε ρύζι και ζυμαρικά (π.χ. κριθαράκι, κουσκουσάκι, τραχανά, φιδέ, κοφτό μακαρονάκι) θα τις κάνουμε ακόμη πιο χορταστικές.

Στις πίτες και τις τάρτες, οι επιλογές για τη γέμιση είναι αμέτρητες. Τα τυριά, τα μυρωδικά, ο κιμάς, τα μανιτάρια, τα αλλαντικά και διαφόρων ειδών λαχανικά και χόρτα μας δίνουν τη δυνατότητα για πολλούς συνδυασμούςΌταν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένα φύλλα θα πρέπει να τα αποψύξουμε εκτός ψυγείου για τουλάχιστον δυο ώρες ή εντός ψυγείου για 24 ώρες.

Στις τάρτες, για να αποφύγουμε το φούσκωμα της ζύμης κατά το ψήσιμο, στρώνουμε το φύλλο στη φόρμα, το σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και βάζουμε από πάνω όσπρια ή ρύζι ή τις ειδικές μεταλλικές ή κεραμικές μπίλιες του εμπορίου.

Ας καλωσορίσουμε λοιπόν τον Νοέμβριο με λαχταριστές σούπες, πίτες και τάρτες!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Σούπες, πίτες και τάρτες: η τριάδα της νοστιμιάς

Το μενού αυτού του Σαββατοκύριακου είναι φτιαγμένο για να μας ανοίξει την όρεξη: Τυρόπιτα από το Μέτσοβο, αλλιώς Κασιάτα, Εύκολα γιουβαρλάκια σούπα, Κις λορέν με ξερά σύκα και γραβιέρα, Μπατσαριά: Η ηπειρώτικη χορτοτυρόπιτα χωρίς φύλλο, Κλασική κρεατόσουπα, και Τάρτα αμυγδάλου με αχλάδια κρασάτα!

Με το που έρχονται τα πρώτα κρύα, οι σούπες έχουν την τιμητική τους στο τραπέζι μας. Κάνουν πολύ καλή παρέα με τις πίτες και τις τάρτες και μας δίνουν τη δυνατότητα να συνδυάσουμε πολλά υλικά, όπως το κρέας, τα λαχανικά και τα όσπρια. Αν τώρα προσθέσουμε ρύζι και ζυμαρικά (π.χ. κριθαράκι, κουσκουσάκι, τραχανά, φιδέ, κοφτό μακαρονάκι) θα τις κάνουμε ακόμη πιο χορταστικές.

Στις πίτες και τις τάρτες, οι επιλογές για τη γέμιση είναι αμέτρητες. Τα τυριά, τα μυρωδικά, ο κιμάς, τα μανιτάρια, τα αλλαντικά και διαφόρων ειδών λαχανικά και χόρτα μας δίνουν τη δυνατότητα για πολλούς συνδυασμούςΌταν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένα φύλλα θα πρέπει να τα αποψύξουμε εκτός ψυγείου για τουλάχιστον δυο ώρες ή εντός ψυγείου για 24 ώρες.

Στις τάρτες, για να αποφύγουμε το φούσκωμα της ζύμης κατά το ψήσιμο, στρώνουμε το φύλλο στη φόρμα, το σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και βάζουμε από πάνω όσπρια ή ρύζι ή τις ειδικές μεταλλικές ή κεραμικές μπίλιες του εμπορίου.

Ας καλωσορίσουμε λοιπόν τον Νοέμβριο με λαχταριστές σούπες, πίτες και τάρτες!

Τυρόπιτα από το Μέτσοβο, αλλιώς Κασιάτα
Υλικά
  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 250-300ml νερό (ανάλογα με το αλεύρι)
  • 250γρ. φέτα Π.Ο.Π. ΓΑΛΠΟ, θρυμματισμένη
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο πρόβειο λιωμένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή μίγμα τους μισό-μισό
  • 1 πρέζα αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μικρή λεκάνη βάζετε το αλεύρι, σταδιακά προσθέτετε νερό και ζυμώνετε δυνατά με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαστική ζύμη. Απλώνετε τη ζύμη σε ένα τετράγωνο ρηχό σκεύος για να πάρει το σχήμα του, φροντίζοντας το πάχος της να μην ξεπερνάει τα 2εκ. Από πάνω σκορπίζετε τη φέτα να πάει παντού. Ραντίζετε με το βούτυρο ή το ελαιόλαδο ή το μίγμα τους.

  • 2.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις. Πιάνετε τη μία γωνία και τη φέρνετε στο κέντρο της ζύμης, δημιουργώντας ένα τρίγωνο με την κορυφή του στο κέντρο της ζύμης. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες 3 γωνίες σχηματίζοντας ένα νέο τετράγωνο και φροντίζετε τελικά η ζύμη να έχει πάχος περίπου ένα δάχτυλο.

  • 3.

    Ζυμώνετε με δύναμη και απλώνετε ξανά τη ζύμη με τον ίδιο τρόπο όπως προηγουμένως στο τετράγωνο σκεύος, ραντίζοντας και πάλι με βούτυρο ή ελαιόλαδο. Φέρνετε και πάλι τις γωνίες στο κέντρο, δημιουργώντας ένα νέο τετράγωνο και ραντίζετε με βούτυρο ή ελαιόλαδο ή μίγμα τους και ζυμώνετε. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία ακόμη δύο φορές (συνολικά 4 νέα τετράγωνα, 4 ζυμώματα, 4 λαδώματα).

  • 4.

    Την τελευταία φορά, αφού δημιουργηθεί το νέο τετράγωνο, μεταφέρετε τη ζύμη σε καλά βουτυρωμένο ταψί, πιέζετε ελαφρά με τα δάχτυλα ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του και ραντίζετε με βούτυρο ή ελαιόλαδο. Ψήνετε στο φούρνο για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει, να ψηθεί μέχρι το κέντρο και να γίνει τραγανή.

Εύκολα γιουβαρλάκια σούπα
Υλικά
  • Μερίδες: 4
  • Για τα γιουβαρλάκια
  • 300 γρ. κιμάς βόειο, άπαχο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, πολτοποιημένο
  • 2 κουτ. σούπας ρύζι νυχάκι Επιλογής
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τη σούπα
  • 1.300 ml ζωμό κρέατος ή λαχανικών, φρέσκο ή ψυγείου
  • 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 2 πατάτες, κομμένες σε κύβους
  • 1 κλωναράκι σέλινο
  • 20 ml ε.π. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 4 κουτ. σούπας ρύζι νυχάκι Επιλογής
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • χυμό από 1 λεμόνι
Διαδικασία
  • 1.

    Γιουβαρλάκια: Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά και πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια όσο γίνεται ίδιου μεγέθους.

  • 2.

    Σούπα: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα με βαριά μεταλλική βάση ρίχνουμε τον ζωμό και τον αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα καρότα, τις πατάτες, το σέλινο και τα γιουβαρλάκια. Αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις και ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα αν χρειαστεί.

  • 3.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για 20΄-25΄ ή μέχρι να μαγειρευτούν τα γιουβαρλάκια, να βράσει το ρύζι και να χυλώσει ωραία η σούπα.

  • 4.

    Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και τον άνηθο, ανακινούμε κυκλικά την κατσαρόλα και σερβίρουμε.

Κις λορέν με ξερά σύκα και γραβιέρα
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 275 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 50 ml παγωμένο νερό
  • 1 κρόκο αυγού
  • Για τη γέμιση
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 πράσα, ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. καπνιστό ζαμπόν, κομμένο σε κυβάκια
  • 350 γρ. γραβιέρα αιγοπρόβεια ΓΑΛΠΟ, τριμμένη
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 10% ΓΑΛΠΟ
  • 100 ml γάλα
  • 6 ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
  • 1 ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα dijon
  • 2 αυγά
  • 1/2 κουτ. γλυκού φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • Επιπλέον, θα χρειαστούμε
  • 1 ασπράδι
  • 3 ξερά σύκα, κομμένα σε φέτες
Διαδικασία
  • 1.

    Ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να γίνει ένα ψιχουλιαστό μείγμα.

  • 2.

    Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το νερό, τον κρόκο, ζυμώνουμε για 2΄, τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

  • 3.

    Γέμιση: Στο τηγάνι σοτάρουμε τα πράσα και το ζαμπόν με το ελαιόλαδο για 2΄, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Προσθέτουμε στο μπολ όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.

  • 4.

    Τάρτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC. Κόβουμε από τη ζύμη τα 3/4 και ανοίγουμε το μεγάλο με πλάστη τόσο ώστε να καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματα μιας μέτριας ταρτιέρας περίπου 24 εκ. Κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι. Την υπόλοιπη ζύμη την πλάθουμε σε 3 κορδόνια τα οποία πλέκουμε μεταξύ τους και τα ακουμπάμε επάνω στο τελείωμα της ζύμης που έχουμε τοποθετήσει στην ταρτιέρα, πιέζοντας καλά ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους. Γεμίζουμε την τάρτα με χοντρά όσπρια και ψήνουμε για 15΄ στους 175οC, αφού πάνω από το ζυμάρι έχουμε απλώσει λαδόκολλα, για να μην έρθουν τα όσπρια σε επαφή με τη βάση.

  • 5.

    Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο, αφαιρούμε τα όσπρια, ρίχνουμε τη γέμιση και τοποθετούμε τα σύκα σε φέτες σε όλη την επιφάνεια. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40΄ και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει ελαφρώς προτού σερβίρουμε.

Μπατσαριά: Η ηπειρώτικη χορτοτυρόπιτα χωρίς φύλλο
Υλικά
  • 500γρ. καλαμποκίσιο αλεύρι
  • 1 κιλό χόρτα διάφορα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπατα, άγρια χόρτα) καθαρισμένα, πλυμένα
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο ή μάραθο ή άλλα μυρωδικά ανακατεμένα
  • 350γρ. Φέτα Π.Ο.Π. ΓΑΛΠΟ, τριμμένη
  • 3 αβγά χτυπημένα
  • 250γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% ΓΑΛΠΟ
  • ½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ευ + ½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο, ανακατεμένα
  • αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Ετοιμάζετε τη γέμιση: Βάζετε όλα τα χόρτα και μυρωδικά σε μεγάλο στραγγιστήρι και τα πασπαλίζετε με αρκετό αλάτι. Τα τρίβετε με το χέρι και τα αφήνετε για 10 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους. Μετά τα στύβετε καλά με το χέρι και τα ρίχνετε σε μέτριο μπολ. Προσθέτετε και τη φέτα και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε και ⅓ από το μίγμα λαδιού - βούτυρου και ανακατεύετε.

  • 2.

    Στο μεταξύ φτιάχνετε το χυλό: Ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ το καλαμποκίσιο αλεύρι, τα αβγά και το γιαούρτι. Πρέπει να γίνει ένας μέτριος χυλός που να μην πέφτει εύκολα από το κουτάλι. Αν είναι πολύ πηχτός, τον αραιώνετε με λίγο γάλα.

  • 3.

    Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί (διαμέτρου 32-34εκ.) και απλώνετε το μισό χυλό ομοιόμορφα. Σκορπάτε από πάνω τη γέμιση των χόρτων ώστε να είναι το ίδιο πάχος παντού. Απλώνετε τον υπόλοιπο χυλό από πάνω. Δεν χρειάζεται να είναι τελείως σκεπασμένα τα χόρτα.

  • 4.

    Περιχύνετε την επιφάνεια με το υπόλοιπο μίγμα λαδιού - βούτυρου και ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Κλασική κρεατόσουπα
Υλικά
  • 500γρ. μοσχαρίσιο ποντίκι σε μεγάλες μπουκιές
  • 3 κόκκαλα με μεδούλι
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 4-5 ολόκληρα κλωναράκια σέλινο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα 6
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
  • 1 μικρή σελινόριζα, σε μεγάλες μπουκιές
  • 1 κουτ. γλυκού μίγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
  • 4-5 ολόκληρα μπαχάρια
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 φλιτζάνι του καφέ τραχανά ή κριθαράκι ή ρύζι καρολίνα
  • 2 αβγά
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2-3 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • Πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Βράζετε τα κόκκαλα στη χύτρα κατά προτίμηση ή σε κατσαρόλα με νερό όσο να τα σκεπάζει και αλάτι. Θέλουν αρκετό βράσιμο μέχρι να βγάλουν όλη τη νοστιμιά τους.

  • 2.

    Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας με τα καρότα, τη σελινόριζα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μίγμα μπαχαρικών, τα μπαχάρια και τη δάφνη. Μόλις μαραθούν, προσθέτετε τα κόκκαλα με το ζουμί τους, το σέλινο και επιπλέον νερό που να καλύπτει καλά τα υλικά. Αλατίζετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει πάρα πολύ καλά το κρέας.

  • 3.

    Ρίχνετε το ρύζι ή το ζυμαρικό και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει. Σ’ αυτή τη φάση ελέγχετε μήπως η σούπα θέλει λίγο παραπάνω νερό.

  • 4.

    Αφαιρείτε το σέλινο, τη δάφνη, τα μπαχάρια και τα κόκκαλα αφού αφήσετε το μεδούλι τους στη σούπα. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο, χτυπάτε στο μούλτι τα ασπράδια και μόλις ασπρίσουν προσθέτετε τους κρόκους και το λεμόνι. Αφού χτυπηθούν, ρίχνετε δυό -τρεις κουτάλες από το ζουμί της κατσαρόλας και μεταφέρετε το μίγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις. Προσθέτετε τον μαϊντανό και σερβίρετε με μπόλικο πιπέρι.

Τάρτα αμυγδάλου με αχλάδια κρασάτα
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος + λίγο επιπλέον
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη + επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 25 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 120 γρ. βούτυρο παγωμένο, σε μικρά κομμάτια + λίγο επιπλέον, λιωμένο
  • 1 αυγό
  • Για την κρέμα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος Milbona 30%
  • 200 ml φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,5%
  • 100 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 20 γρ. κορνφλάουρ
  • 80 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κουτ. σούπας εσάνς αμύγδαλο
  • Για τα κρασάτα αχλάδια
  • 2 μεγάλα αχλάδια
  • 500 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 500 ml νερό
  • 60 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλα
Διαδικασία
  • 1.

    Ζύμη: Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, την πούδρα αμυγδάλου και το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μέσα και τα κομματάκια βουτύρου και αρχίζουμε να τα τρίβουμε με τα δάχτυλά σας στο μείγμα του αλευριού, μέχρι τα κομματάκια να λιώσουν και το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.

  • 2.

    Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το αυγό με 2 κουτ. σούπας κρύο νερό και τα ρίχνουμε στο ψιχουλιαστό μείγμα. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι το μείγμα να γίνει μια ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

  • 3.

    Κρέμα: Κρατάμε ½ φλιτζάνι από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και την πούδρα αμυγδάλου. Βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να πάρουν βράση τα υλικά ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε το κορνφλάουρ στο γάλα που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

  • 4.

    Αδειάζουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι με τα γάλατα και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά και καλύπτουμε με μεμβράνη (να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας). Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει.

  • 5.

    Αχλάδια: Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε στη μέση κάθετα, από το κοτσάνι προς τη βάση. Με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε με προσοχή τα κουκούτσια.

  • 6.

    Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το κρασί, το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα. Προσθέτουμε τα αχλάδια και ανακατεύουμε για να βραχούν. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 15'.

  • 7.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Bγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την αφήνουμε για 5' να μαλακώσει ελαφρώς. Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο στρογγυλό, με πάχος 1/2 εκ. και διάμετρο περίπου 30 εκ.

  • 8.

    Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκ. και στρώνουμε εκεί το φύλλο της ζύμης πιέζοντας ελαφρά με τα δάχτυλα ώστε να καλυφθούν η βάση και τα πλαϊνά του σκεύους.

  • 9.

    Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία, στρώνουμε από πάνω ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αδειάζουμε εκεί δυο-τρεις χούφτες όσπρια (φακές ή ρεβίθια) και την ψήνουμε για 25'-30', μέχρι να ροδίσει πολύ ελαφρά.

  • 10.

    Αφρατεύουμε την κρέμα αμυγδάλου με έναν αυγοδάρτη. Βγάζουμε τη μισοψημένη τάρτα από τον φούρνο, πετάμε το αντικολλητικό χαρτί με τα όσπρια και αδειάζουμε μέσα την κρέμα αμυγδάλου ισιώνοντας την επιφάνεια.

  • 11.

    Βγάζουμε τα αχλάδια από το κρασί, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και γαρνίρουμε την επιφάνεια της κρέμας πιέζοντάς τα ελαφρά.

  • 12.

    Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30'. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και τη σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη.