ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Orzo,Pasta,With,Shrimp,,Spinach,And,Tomatoes.,Italian,Cuisine.,Seafood

Σέσκουλα, γαρίδες και σπανάκι θριαμβεύουν στο τραπέζι

Είναι οι πρωταγωνιστές της εποχής στην κουζίνα και εγγυώνται τη νοστιμιά στα πιάτα μας. Ο λόγος για τα σέσκουλα, το σπανάκι και τις γαρίδες.

Οι γαρίδες είναι ένα αγαπημένο θαλασσινό που μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους και μπορεί να αποτελέσει το τέλειο συνοδευτικό και το ιδανικό μεζεδάκι για το ούζο και το τσίπουρο, αλλά μπορεί να δώσει και πολύ νόστιμα κυρίως πιάτα. Θα τις ψήσουμε στο γκριλ και θα τις συνοδεύσουμε με μια δροσερή σαλάτα, θα φτιάξουμε χορταστικές γαριδομακαρονάδες, θα τις τηγανίσουμε, ή θα τις κάνουμε γιουβέτσι και ριζότο.

Η αγορά της έτοιμης, καθαρισμένης γαρίδας είναι η πιο εύκολη λύση. Αλλά αν έχουμε χρόνο μπορούμε να τις προμηθευτούμε ολόκληρες, φρέσκες ή κατεψυγμένες και να τις καθαρίσουμε από κεφάλια και κελύφη. Τα οποία δεν θα τα πετάξουμε αλλά θα τα βράσουμε σε μπόλικο νερό για να φτιάξουμε σπιτικό ζωμό που θα προσθέσουμε στο κριθαρότο ή το ριζότο.

Πώς τις καθαρίζουμε: Τις κρατάμε μία-μία από το σώμα τραβώντας προσεκτικά το κεφάλι. Με ένα μυτερό μαχαίρι κάνουμε μια τομή στο κάτω μέρος, από την κορυφή μέχρι την ουρά και αφαιρούμε το κέλυφος. Κάνουμε μια τομή στη ράχη της καθαρισμένη γαρίδας, τραβάμε το εντεράκι με μια οδοντογλυφίδα και το πετάμε.

Όσο για τα φυλλώδη λαχανικά, όπως είναι τα σέσκουλα και το σπανάκι, θα τα βάλουμε σε μια λεκάνη με νερό όπου έχουμε ρίξει και διαλύσει μαγειρική σόδα (2 κ.γλ. για κάθε λίτρο νερού). Θα τα αφήσουμε να μουλιάσουν για 15΄ και θα ξεπλύνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.

Και είμαστε έτοιμοι να μαγειρέψουμε!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Σέσκουλα, γαρίδες και σπανάκι θριαμβεύουν στο τραπέζι

Είναι οι πρωταγωνιστές της εποχής στην κουζίνα και εγγυώνται τη νοστιμιά στα πιάτα μας. Ο λόγος για τα σέσκουλα, το σπανάκι και τις γαρίδες.

Οι γαρίδες είναι ένα αγαπημένο θαλασσινό που μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους και μπορεί να αποτελέσει το τέλειο συνοδευτικό και το ιδανικό μεζεδάκι για το ούζο και το τσίπουρο, αλλά μπορεί να δώσει και πολύ νόστιμα κυρίως πιάτα. Θα τις ψήσουμε στο γκριλ και θα τις συνοδεύσουμε με μια δροσερή σαλάτα, θα φτιάξουμε χορταστικές γαριδομακαρονάδες, θα τις τηγανίσουμε, ή θα τις κάνουμε γιουβέτσι και ριζότο.

Η αγορά της έτοιμης, καθαρισμένης γαρίδας είναι η πιο εύκολη λύση. Αλλά αν έχουμε χρόνο μπορούμε να τις προμηθευτούμε ολόκληρες, φρέσκες ή κατεψυγμένες και να τις καθαρίσουμε από κεφάλια και κελύφη. Τα οποία δεν θα τα πετάξουμε αλλά θα τα βράσουμε σε μπόλικο νερό για να φτιάξουμε σπιτικό ζωμό που θα προσθέσουμε στο κριθαρότο ή το ριζότο.

Πώς τις καθαρίζουμε: Τις κρατάμε μία-μία από το σώμα τραβώντας προσεκτικά το κεφάλι. Με ένα μυτερό μαχαίρι κάνουμε μια τομή στο κάτω μέρος, από την κορυφή μέχρι την ουρά και αφαιρούμε το κέλυφος. Κάνουμε μια τομή στη ράχη της καθαρισμένη γαρίδας, τραβάμε το εντεράκι με μια οδοντογλυφίδα και το πετάμε.

Όσο για τα φυλλώδη λαχανικά, όπως είναι τα σέσκουλα και το σπανάκι, θα τα βάλουμε σε μια λεκάνη με νερό όπου έχουμε ρίξει και διαλύσει μαγειρική σόδα (2 κ.γλ. για κάθε λίτρο νερού). Θα τα αφήσουμε να μουλιάσουν για 15΄ και θα ξεπλύνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.

Και είμαστε έτοιμοι να μαγειρέψουμε!

Χωριάτικη πίτα με σέσκουλα και σπανάκι
Υλικά
    Μερίδες: 6-8
    Για τη γέμιση
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 3 μέτρια πράσα, ψιλοκομμένα
  • 500 γρ. σπανάκι, κομμένο
  • 500 γρ. σέσκουλα, κομμένα
  • 2 κ.σ. πλιγούρι (προαιρετικά)
  • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μυρώνια, κομμένα
  • 1/2 ματσάκι καυκαλήθρες, κομμένες
  • 2 φρέσκα αυγά αχυρώνα Κ. Μακεδονίας Nώμα
  • 200 γρ. φέτα, χοντροσπασμένη
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το φύλλο
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 1 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα + επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 πρέζα αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Γέμιση: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα πράσα να ξανθύνουν. Ρίχνουμε το σπανάκι και τα σέσκουλα. Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε το πλιγούρι, τον άνηθο, τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες, το αλάτι και το πιπέρι. Αφού είναι έτοιμο το μείγμα χωρίς υγρά, το αφήνουμε να κρυώσει. Κατόπιν, προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά (για να μην κόψουν) και ανακατεύουμε καλά.

  • 2.

    Φύλλα: Ζυμώνουμε τα υλικά σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη. Αν η ζύμη κολλάει, προσθέτουμε λίγο λίγο νεράκι επιπλέον ζυμώνοντας. Κόβουμε τη ζύμη σε 7 μπαλίτσες ίδιου μεγέθους. Θα ανοίξουμε 7 φύλλα συνολικά.

  • 3.

    Ανοίγουμε με λεπτό πλάστη το πρώτο φύλλο σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και το απλώνουμε σε ελαφρώς αλευρωμένο ταψί διαμ. 30 εκ. (ανοίγουμε το φύλλο ρίχνοντας συνεχώς αλεύρι για να μην κολλάει). Το αλείφουμε από πάνω με ελαιόλαδο. Από πάνω προσθέτουμε δεύτερο φύλλο και αλείφουμε ξανά με ελαιόλαδο. Βάζουμε και τρίτο φύλλο και ρίχνουμε το μισό μείγμα γέμισης.

  • 4.

    Πάνω από το μείγμα, προσθέτουμε δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο και τέλος το υπόλοιπο μείγμα. Καλύπτουμε με δύο τελευταία φύλλα, με τον ίδιο τρόπο. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο.

Σπαγγέτι με γαρίδες
Υλικά
  • ½ κιλό σπαγγέτι Νο 6
  • 24 γαρίδες Vannamei, προβρασμένες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας κάππαρη ψιλή
  • 10 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 νεροπότηρο ντομάτα κονκασέ
  • 1½ νεροπότηρο χυμός ντομάτας Baresa
  • Αλάτι ψιλό Kania
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε, σε μέτρια φωτιά, το τριμμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο ταυτοχρόνως.

  • 2.

    Ρίχνετε μέσα τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και την κάππαρη. Συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά. Ρίχνετε το βασιλικό και προσθέτετε την ντομάτα κονκασέ και το χυμό ντομάτας. Αλατίζετε και ρίχνετε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μαγειρεύετε για περίπου μισή ώρα σε μέτρια φωτιά και μέχρι η σάλτσα σας να μελώσει, χωρίς όμως να πήξει πάρα πολύ.

  • 3.

    Ετοιμάζετε τα μακαρόνια: Βάζετε σε μια κατσαρόλα, του ρίχνετε λίγο αλάτι και βράζετε μέσα τα σπαγγέτι μέχρι να γίνουν al dente. Τα σουρώνετε και μέσα στην κατσαρόλα που έβρασαν αδειάζετε τη μισή σάλτσα. Ρίχνετε από πάνω τα σπαγγέτι και ανακατεύετε καλά.

  • 4.

    Ζεσταίνετε την υπόλοιπη σάλτσα μέχρι να πάρει βράση και ρίχνετε μέσα τις γαρίδες. Μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά. Σερβίρετε τα σπαγγέτι σε μεγάλη πιατέλα και από πάνω αδειάζετε τις γαρίδες με την υπόλοιπη σάλτσα. Μοιράζετε το φαγητό σε πιάτα.

Μπακαλιάρος με χόρτα και σταφίδες στη στιγμή
Υλικά
  • 1 κιλό μπακαλιάρος Ocean Sea, ολόκληρος χωρίς κεφάλι, κομμένος σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 300γρ. σπανάκι χοντροκομμένο
  • 300γρ. σέσκουλα χοντροκομμένα
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 φλιτζάνι του καφέ μαύρες σταφίδες
  • 2 κουτ. σούπας κονκασέ περασμένο από το μούλτι
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • μαϊντανό και άνηθο ψιλοκομμένο για το τελείωμα
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια χαμηλή, φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το πράσο και τα κρεμμυδάκια.

  • 2.

    Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, ρίχνετε το σπανάκι, τα σέσκουλα, αλάτι, πιπέρι, το κονκασέ και τις σταφίδες.

  • 3.

    Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα.
    Μόλις μαγειρευτούν τα χόρτα, βάζετε τις φέτες του μπακαλιάρου πάνω τους, περιχύνετε με το ζουμάκι και το χυμό λεμονιού και μαγειρεύετε για 10 μόνο λεπτά το μπακαλιάρο, σκεπασμένο με καπάκι. Πασπαλίζετε με μαϊντανό, άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε.

Κέικ φυσαρμόνικα με ψητές ντομάτες, κρεμμύδι και ανθότυρο
Υλικά
    Για το αλμυρό κέικ
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 140ml μπίρα
  • 360γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 60γρ. αλεύρι ολικής
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή Belbake
  • 2½ κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • Για τη γέμιση
  • 4 μέτριες ντομάτες, κομμένες στα 4
  • 2 κρεμμύδια κομμένα στα 4
  • 2 κουτ. ζάχαρη καστανή Belbake
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 5 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • ½ κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
  • 200γρ. ανθότυρο, σε τρίμματα
  • 100γρ. γραβιέρα γλυκιά τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Για το αλμυρό κέικ: Βάζετε σε ένα τηγάνι τα 60γρ. βούτυρο με τα 60ml μπίρα και τα ζεσταίνετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε την υπόλοιπη μπίρα, ανακατεύετε και το κρατάμε για λίγο στην άκρη μέχρι να πέσει η θερμοκρασία. Θέλετε να είναι χλιαρό, όχι καυτό.

  • 2.

    Βάζετε στον κάδο του μίξερ με το γάντζο τα άλευρα, τη ζάχαρη, τη μαγιά και τα 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι.

  • 3.

    Αρχίζετε να ανακατεύετε σε χαμηλή ταχύτητα ενώ προσθέτετε σιγά σιγά το μίγμα της μπίρας με το βούτυρο, στο σημείο που έχει υγρανθεί όλο το αλεύρι προσθέτετε ένα-ένα τα αβγά και συνεχίζετε να ανακατεύετε τη ζύμη μας για 3-4 λεπτά ακόμα.

  • 4.

    Βάζετε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζετε με μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο για μισή ώρα σε ζεστό περιβάλλον.

  • 5.

    Για τη γέμιση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βάζετε σε ένα ταψί τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι, τη ρίγανη, την πάπρικα, περιχύνετε με το ξίδι με το ελαιόλαδο, ανακατεύετε και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

  • 6.

    Αφήνετε 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και βγάζετε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τη φλούδα από τις ντομάτες και στη συνέχεια τα σουρώνετε. Βάζετε τα ψημένα λαχανικά σε ένα μπολ και με ένα πιρούνι τα λιώνετε ελαφρώς και τα ανακατεύετε.

  • 7.

    Λαδώνετε μια μακρόστενη φόρμα διαστάσεων 25x13εκ. ή την καλύπτετε με λαδόκολλα και την κρατάτε στην άκρη. Τοποθετείτε τη ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας και με τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγετε σε παραλληλόγραμμο σχήμα (ιδανικά σε διάσταση 50x30εκ.).

  • 8.

    Σκορπάτε ομοιόμορφα τα ψημένα λαχανικά, το ανθότυρο και στη συνέχεια κόβετε τη ζύμη σε πέντε λωρίδες (ιδανικά σε διάσταση 10x30εκ. η καθεμία).

  • 9.

    Πασπαλίζετε την κάθε λωρίδα με γραβιέρα και τοποθετείτε τη μία πάνω στην άλλη. Έχοντας δημιουργήσει τώρα μια λωρίδα με πέντε στρώσεις την κόβετε σε 7 κομμάτια.

  • 10.

    Βάζετε τη φόρμα να σταθεί όρθια και πολύ προσεκτικά στοιβάζετε τα κομμάτια μέσα στη φόρμα, την κατεβάζετε, τη σκεπάζετε και την αφήνετε για 45 λεπτά να φουσκώσει. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC και ψήνετε το κέικ για 35-40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρώμα.

  • 11.

    Βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λεπτά να κρυώσει και να σταθεί λίγο η γέμιση και σερβίρετε.

Γαρίδες μπουρδέτο
Υλικά
  • Μερίδες: 4
  • 1 μέτρια πατάτα, βρασμένη
  • 10 τμχ. γάμπαρη Αργεντινής Νο1
  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, σπασμένη
  • 1 κουτ. σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 3 κουτ. σούπας λευκό ξηρό κρασί
  • 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • ½ φλιτζ. νερό
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Προετοιμασία: Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε είναι να βράσουμε την πατάτα και να την κόψουμε σε μικρά κυβάκια. Επίσης λίγο πριν από το μαγείρεμα θα χρειαστεί να καθαρίσουμε τις γαρίδες από τα κελύφη του σώματος, αφήνοντας πάνω τους το κεφάλι και το τελευταίο κέλυφος αμέσως μετά το κεφάλι. Κατόπιν κάνουμε μια τομή με ένα μαχαιράκι στη ράχη της κάθε γαρίδας και αφαιρούμε το εντεράκι.

  • 2.

    Εκτέλεση: Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι στη φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 10΄΄.

  • 3.

    Ρίχνουμε τις γαρίδες, τα βρασμένα κυβάκια πατάτας, το μπούκοβο και την πάπρικα. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει η πάπρικα και προσθέτουμε το κρασί, μετά από 10'' το λεμόνι και το νερό. Βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

  • 4.

    Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με μαϊντανό.

Γίγαντες με σέσκουλα στον φούρνο
Υλικά
  • 800γρ. φασόλια γίγαντες Επιλογής
  • 200ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κρεμμύδι σε φέτες
  • 1 μεγάλο καρότο, σε φέτες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κιλό σέσκουλα
  • 3-4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 100γρ. σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ανθός αλατιού
  • Μαύρο πιπέρι σε κόκκους Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Βάζετε αποβραδίς τους γίγαντες σε κρύο νερό να μουλιάσουν και να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα τους σουρώνετε και τους ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό. Μόλις πάρει βράση μαγειρεύετε για 1 ώρα και 30 λεπτά. Σουρώνετε τους γίγαντες και κρατάτε 2-3 κουτάλες από τον ζωμό που έβρασαν.

  • 2.

    Λίγο πριν βράσουν, ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο και το σέλινο και σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα μέχρι να μελώσουν. Προσθέτετε την ντομάτα και τα αφήνετε να βράσουν για 5-10 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.

  • 3.

    Μεταφέρετε τους σουρωμένους γίγαντες σε ένα ταψί, περιχύνετε με τη σύβραση, τον ζωμό που κρατήσατε και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε και τους βάζετε στο φούρνο. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

  • 4.

    Στο μεταξύ πλένετε τα σέσκουλα και διαχωρίζετε τα κοτσάνια από τα φύλλα. Χοντροκόβετε τα κοτσάνια, τα βάζετε στο ταψί με τους γίγαντες και συνεχίζετε το ψήσιμο. Περίπου 20 λεπτά αργότερα προσθέτετε στο ταψί τα φύλλα από τα σέσκουλα, τον μαϊντανό, το σέλινο και επιπλέον νερό, αν χρειαστεί. Ψήνετε για 10 λεπτά επιπλέον μέχρι το φαγητό να γλασάρει και να μελώσει.