ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Multiethnic,Group,Of,People,At,Festive,Dinner,Table,Celebrating,Thanksgiving

Ραντεβού στο σπίτι για comfort food

Το Σάββατο έχουμε Euro και την Κυριακή κάλεσμα για ταινίες και σειρές. Φτιάχνουμε πίτες, φουρνιστά και γλυκά και απολαμβάνουμε την εποχή και την παρέα!

Το βασικό συστατικό για αυτές τις μαζώξεις είναι η καλή διάθεση. Από εκεί και μετά υπάρχουν πολλές επιλογές που θα απογειώσουν τα απογεύματα και τα βράδια μας. Τα κλασικά και αγαπημένα για αυτές τις συναντήσεις περιλαμβάνουν πίτσες και σαλάτες, χοτ ντογκ και μπέργκερ που ετοιμάζουμε στο σπίτι, σουβλάκια που θα ψήσουμε στο γκριλ, και μια ποικιλία από μεζέδες για να τσιμπολογάμε βλέποντας, πίνοντας, γελώντας και συζητώντας. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε τον φούρνο όσο περισσότερο μπορούμε για να ξενοιάσουμε από τις πολλές παρασκευές και την πολύωρη εργασία στην κουζίνα. Άλλωστε, στους περισσότερους από εμάς αρέσουν οι πίτες, τα ζυμαρικά του φούρνου, τα μπιφτέκια, το κρέας και οι φουρνιστές πατάτες. Και μιας και οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει, θα κρατήσουμε μια καλή θέση στο μπουφέ μας για τις σαλάτες κάθε είδους: πράσινες και δροσερές, χωριάτικες, πατατοσαλάτες, κοτοσαλάτες ή ότι άλλο αγαπάμε.

Θα μεριμνήσουμε βέβαια για μπίρες, ποτά και αναψυκτικά και για τα συνοδευτικά τους. Ξηροί καρποί και τσιπς, πιατέλες με τυριά και αλλαντικά, και άλλες με λαχανικά και ντιπ θα βρίσκονται γύρω μας σε πρώτη ζήτηση.

Θα φτιάξουμε γουακαμόλε με ώριμα αβοκάντο, ντομάτες, λάιμ και τσίλι που θα το σερβίρουμε με νάτσος και θα αξιοποιήσουμε ότι έχει το ψυγείο μας ετοιμάζοντας πίτσες από τορτίγιες.

Δεν θα ξεχάσουμε βέβαια τα γλυκά. Με παγωτά και παγωτίνια, μπανόφι και πορτοκαλόπιτες θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Ραντεβού στο σπίτι για comfort food

Το Σάββατο έχουμε Euro και την Κυριακή κάλεσμα για ταινίες και σειρές. Φτιάχνουμε πίτες, φουρνιστά και γλυκά και απολαμβάνουμε την εποχή και την παρέα!

Το βασικό συστατικό για αυτές τις μαζώξεις είναι η καλή διάθεση. Από εκεί και μετά υπάρχουν πολλές επιλογές που θα απογειώσουν τα απογεύματα και τα βράδια μας. Τα κλασικά και αγαπημένα για αυτές τις συναντήσεις περιλαμβάνουν πίτσες και σαλάτες, χοτ ντογκ και μπέργκερ που ετοιμάζουμε στο σπίτι, σουβλάκια που θα ψήσουμε στο γκριλ, και μια ποικιλία από μεζέδες για να τσιμπολογάμε βλέποντας, πίνοντας, γελώντας και συζητώντας. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε τον φούρνο όσο περισσότερο μπορούμε για να ξενοιάσουμε από τις πολλές παρασκευές και την πολύωρη εργασία στην κουζίνα. Άλλωστε, στους περισσότερους από εμάς αρέσουν οι πίτες, τα ζυμαρικά του φούρνου, τα μπιφτέκια, το κρέας και οι φουρνιστές πατάτες. Και μιας και οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει, θα κρατήσουμε μια καλή θέση στο μπουφέ μας για τις σαλάτες κάθε είδους: πράσινες και δροσερές, χωριάτικες, πατατοσαλάτες, κοτοσαλάτες ή ότι άλλο αγαπάμε.

Θα μεριμνήσουμε βέβαια για μπίρες, ποτά και αναψυκτικά και για τα συνοδευτικά τους. Ξηροί καρποί και τσιπς, πιατέλες με τυριά και αλλαντικά, και άλλες με λαχανικά και ντιπ θα βρίσκονται γύρω μας σε πρώτη ζήτηση.

Θα φτιάξουμε γουακαμόλε με ώριμα αβοκάντο, ντομάτες, λάιμ και τσίλι που θα το σερβίρουμε με νάτσος και θα αξιοποιήσουμε ότι έχει το ψυγείο μας ετοιμάζοντας πίτσες από τορτίγιες.

Δεν θα ξεχάσουμε βέβαια τα γλυκά. Με παγωτά και παγωτίνια, μπανόφι και πορτοκαλόπιτες θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Ομελέτα με πιπεριές
Υλικά
  • 10 φρέσκα αυγά βιολογικής γεωργίας Νώμα, χτυπημένα
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 2 πιπεριές κίτρινες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 500 γρ. ντοματίνια
  • 1 σκελίδα σκόρδο κομμένο σε φετούλες
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Καθαρίζετε τις πιπεριές από τα σπόρια τους και τις κόβετε σε μακρόστενες λωρίδες. Καθαρίζετε και κόβετε και το κρεμμύδι σε ροδέλες.

  • 2.

    Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τις πιπεριές με το κρεμμύδι για 20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά.

  • 3.

    Ξεφλουδίζετε στο μεταξύ τις ντομάτες, τις στύβετε για να βγουν τα σπόρια τους και τις λιώνετε με πιρούνι. Τις προσθέτετε στο μίγμα του τηγανιού μαζί με το σκόρδο και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 20 λεπτά ακόμα, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά των λαχανικών.

  • 4.

    Χτυπάτε τα αβγά σε ομελέτα, τα αλατοπιπερώνετε και τα ρίχνετε μέσα στα λαχανικά. Ανακατεύετε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 5 λεπτά ακόμα, μέχρι να πήξει η ομελέτα. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, αν θέλετε, με πικάντικο τριμμένο τυρί ή κομματιασμένη φέτα.

Μελιτζάνες με τυριά και φρέσκια ντομάτα στο φούρνο
Υλικά
  • 10 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. ΓΑΛΠΟ τυρί φέτα Π.Ο.Π. ή γραβιέρα Κρήτης Νώμα
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και αφαιρούμε τη φλούδα από τη μια μεριά κατά μήκος. Χαράζουμε τη σάρκα (από τη μεριά που βγάλαμε τη φλούδα) μέχρι τη μέση για να μπει μέσα το κεφαλοτύρι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και ροδίζουμε τις μελιτζάνες από όλες τις πλευρές.

  • 2.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις. Mεταφέρουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί με την κομμένη μεριά προς τα πάνω και τις γεμίζουμε με το τυρί. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ντομάτες και μόλις πάρουν μια βράση αλατοπιπερώνουμε καλά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

  • 3.

    Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με το μείγμα και ψήνουμε για 30’. Τις σερβίρουμε χλιαρές ή κρύες. Μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε σε τάπερ στο ψυγείο για 2 μέρες

Μακαρονόπιτα με 3 τυριά
Υλικά
  • Μερίδες: 4
  • 350 γρ. σπαγγέτι Combino No 6
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, θρυμματισμένη
  • 3 αυγά, χτυπημένα
  • 150 ml κρέμα γάλακτος Milbona
  • 250 ml φρέσκο γάλα Γάλπο
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 100 γρ. φέτα τριμμένη
  • 1 ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • πράσινη σαλάτα για σερβίρισμα
  • βούτυρο
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βουτυρώνουμε μια μεγάλη στρογυλλή φόρμα κέικ. Μαγειρεύουμε τα μακαρόνια σε βραστό αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε al dente λίγο πριν μαλακώσουν, γιατί θα συνεχίσουμε το μαγείρεμα στον φούρνο. Τα ξεπλένουμε κάτω από κρύο νερό μέχρι να κρυώσουν και στη συνέχεια στραγγίζουμε καλά.

  • 2.

    Μαγειρεύουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με μία κουταλιά βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για άλλα 2΄. Χτυπάμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και το γάλα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το γάλα με τη μισή ποσότητα της τριμμένης παρμεζάνας και όλα τα άλλα τυριά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

  • 3.

    Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με το σχοινόπρασο και το μείγμα του φρέσκου κρεμμυδιού. Ανακατεύουμε καλά τα 2 μείγματα και τα ρίχνουμε στη φόρμα μας, στη συνέχεια πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Ψήνουμε για 30΄-35΄, ή μέχρι να πήξει και να ροδίσει. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.

    Φωτογραφία: Mike English

Croque-Madame α λα αγγλικά ή αλλιώς eggs in a hole
Υλικά
  • Μερίδες: 4
  • Για τα λαχανικά
  • 8 φέτες ψωµί προζυµένιο
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 4 φρέσκα αυγά Κ. Μακεδονίας Νώμα
  • 4 κουτ. σούπας µαρµελάδα τσίλι
  • 1 αβοκάντο, λιωµένο, ανακατεµένο µε λίγο αλάτι, χυµό λάιµ και κόλιανδρο ψιλοκοµµένο
Διαδικασία
  • 1.

    Αλείφουμε τις μισές φέτες ψωμιού με ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές και τις τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (με καπάκι) μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Τις κρατάμε ζεστές σε φούρνο με χαμηλή θερμοκρασία.

  • 2.

    Κάνουμε μια τρύπα στις υπόλοιπες φέτες ψωμιού, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές και τις τηγανίζουμε από τη μία πλευρά. Αναποδογυρίζουμε τις φέτες του ψωμιού ώστε η τηγανισμένη πλευρά να έρθει επάνω.

  • 3.

    Σπάμε ένα αυγό και το περνάμε από σουρωτήρι ώστε να πέσει το πιο νερουλό μέρος του ασπραδιού και να μείνει το πιο σφιχτό. Το ρίχνουμε στην τρύπα του ψωμιού. Σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σφίξει το ασπράδι.

  • 4.

    Αλείφουμε τις άλλες μισές φέτες του ψωμιού με τη μαρμελάδα τσίλι και το λιωμένο αβοκάντο, από πάνω σκεπάζουμε με τις φέτες του ψωμιού που έχουν το αυγό και σερβίρουμε αμέσως.

Κατσικάκι με μέλι, δυόσμο και πατάτες στον φούρνο
Υλικά
    Μερίδες: 6
  • 3 κιλά κατσικάκι μπούτι και σπάλα
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 2 λεμόνια, τον χυμό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή Kania
  • 1 κλαράκι φρέσκο θυμάρι
  • 1 κλαράκι φρέσκο δενδρολίβανο
  • 1 κιλό πατάτες baby
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα μελιού
  • 2-3 κλαδάκια φρέσκο δυόσμο
  • 1 κρεμμυδάκι το άσπρο μέρος, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο
  • 3 κουτ. σούπας μέλι Νήσων ΑΙγαίου Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Μαρινάρουμε το κατσικάκι με ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τη μουστάρδα, τα μυρωδικά και πιπέρι.

  • 2.

    Καθαρίζουμε τις πατατούλες και τις βάζουμε ολόκληρες στο ταψί. Τοποθετούμε στη γάστρα το μαριναρισμένο κατσικάκι μαζί με τα υγρά του, το αλατίζουμε, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 2-2,5 ώρες. Κατόπιν το ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30΄.

  • 3.

    Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τον δυόσμο, το κρεμμυδάκι και το ξίδι. Μόλις πάρουν βράση και μείνει η μισή ποσότητα, ρίχνουμε λίγα από τα υγρά του κατσικιού και αφήνουμε να γλασάρει. Κατόπιν προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

  • 4.

    Σερβίρουμε σε πιάτα το κατσικάκι με τις πατάτες, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Παγωτό banoffee
Υλικά
    Για την καραμέλα
  • 200γρ. ζάχαρη καστανή Belbake
  • 120γρ. κρέμα γάλακτος Milbona 30% λιπαρά
  • 100γρ. βούτυρο
  • Για το παγωτό
  • 45γρ. βούτυρο
  • 45γρ. ζάχαρη καστανή Belbake
  • 300γρ. μπανάνες ψιλοκομμένες
  • 500γρ. κρέμα γάλακτος Milbona 30% λιπαρά
  • 400γρ. ζαχαρούχο γάλα, παγωμένο
  • 125γρ. μπισκότα τύπου digestive, σπασμένα
  • 100γρ. φιστίκια πίνατς Alesto
Διαδικασία
  • 1.

    Για την καραμέλα: Σε μία μικρή κατσαρόλα, διαμέτρου τουλάχιστον 18 - 20 εκ. και σε δυνατή φωτιά, ρίχνετε ελάχιστη ζάχαρη στο κέντρο του σκεύους. Όταν αρχίσει να λιώνει προσθέτετε περισσότερη ζάχαρη. Στη συνέχεια, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και ξεκινάτε να ανακατεύετε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει εντελώς και να μην έχει κομμάτια ζάχαρης.

  • 2.

    Παράλληλα, σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή μπρίκι ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος, μέχρι λίγο πριν ξεκινήσει να βράζει. Έχοντας και τα 2 μίγματα σε υψηλή θερμοκρασία τα αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε την κρέμα γάλακτος μέσα στην καραμέλα, ανακατεύοντας για ένα λεπτόμε έναν αυγοδάρτη γρήγορα, για να μην κολλήσει. Προσοχή, όταν ρίξετε την κρέμα γάλακτος μέσα στην καραμέλα θα αρχίσει να αφρίζει, με την αυγοδάρτη ανακατεύετε την κρέμα ώστε να πέσει ο αφρός και να μπορέσετε να την προσθέσετε όλη.

  • 3.

    Συνεχίζετε προσθέτοντας το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Αφήνετε την καραμέλα να κρυώσει (μέχρι να είναι χλιαρή), για περίπου 30 – 45 λεπτά.

  • 4.

    Για το παγωτό: Προθερμαίνετε ένα μεσαίο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτετ το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη. Μόλις η ζάχαρη αρχίσει να ενσωματώνεται με το βούτυρο και δημιουργηθεί ένας μικρός αφρός προσθέτετε τις ψιλοκομμένες μπανάνες και με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ή ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς. Μαγειρεύετε για 5 περίπου λεπτά και αφήνετε να κρυώσει.

  • 5.

    Παράλληλα, στο κάδο του μίξερ προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και ξεκινάτε να χτυπάτε με το σύρμα σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για περίπου 2 – 4 λεπτά, έως ότου αρχίσει να σφίξει. Προσοχή, αν η κρέμα χτυπηθεί παραπάνω θα γίνει βούτυρο.

  • 6.

    Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτετε το κρύο ζαχαρούχο γάλα και με απαλές κινήσεις ενσωματώνετε, ανακατεύοντας με μία μαρίζ. Μόλις ομογενοποιήσουμε προσθέτετε τα σπασμένα μπισκότα, τα φιστίκια και το μίγμα με τις μπανάνες και ενσωματώνετε.

  • 7.

    Σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, την οποία έχετε καλύψει με λαδόκολλα αδειάζετε το μίγμα του παγωτού. Στη συνέχεια, αδειάζετε την κρύα καραμέλα κεντρικά του παγωτού και με το πίσω μέρος ενός κουταλιού κάνετε κυκλικές κινήσεις σαν να ζωγραφίζετε, για να απλώσετε την καραμέλα στο παγωτό. Βάζετε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 8 ώρες.