ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Meat,Steak,,Pork,,Cutlet,On,The,Bone,Fried,In,A

Πορτοκάλια, λεμόνια και μανταρίνια απογειώνουν τη γεύση

Τα εσπεριδοειδή είναι τα φρούτα που πρωταγωνιστούν στη ζωή μας. Ποιος δεν έχει ακούσει την περίφημη φράση της Ελληνίδας μάνας «Να σου στύψω μια πορτοκαλάδα»; Ποιος δεν έχει απολαύσει τους χυμούς τους, δεν χάρηκε το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση τους. Ρίχνουμε ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού στα ριζότι και τις πατάτες φούρνου, στα μελομακάρονα και τα σιροπιαστά, βάζουμε μοσχολέμονο στο mojito, προσθέτουμε λικέρ εσπεριδοειδών στα κοκτέιλς, τρώμε γλασαρισμένα κουμκουάτ από την Κέρκυρα, παίρνουμε μαζί μας μανταρίνια στη δουλειά και το σχολείο. Άλλοτε χιώτικα μανταρίνια για το ανεπανάληπτο άρωμά τους και άλλοτε κλημεντίνες με γλυκιά γεύση, πληθωρική σάρκα και χωρίς κουκούτσι. Οι χρήσεις τους στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική είναι πολλές. Προσθέτουμε φέτες πορτοκαλιού σε πράσινες σαλάτες αλλά και την πατατοσαλάτα, και χρησιμοποιούμε τον χυμό σε μαρινάδες και σάλτσες χοιρινών και πουλερικών.

Με τις φλούδες των πορτοκαλιών και των λεμονιών μπορούμε μάλιστα να φτιάξουμε ένα εξαιρετικό Zero waste σπιτικό μπαχαρικό που θα αποδειχθεί χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις.Θα επιλέξουμε λεμόνια και πορτοκάλια ακέρωτα, θα τα πλύνουμε και θα αφαιρέσουμε τις φλούδες τους. Θα τις αραδιάσουμε σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα και θα τις ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 30΄, μέχρι να αφυδατωθούν. Αφού ψηθούν θα τις περάσουμε από το μούλτι χτυπώντας καλά μέχρι να γίνουν σκόνη και θα αποθηκεύσουμε σε ένα γυάλινο δοχείο. Ένα εξαιρετικό άρτυμα για κρεατικά, κοτόπουλα και ψαρικά αλλά και τα γλυκά μας.

Πολλά μπορούμε να πούμε για τα εσπεριδοειδή, αλλά μάλλον είναι ώρα να περάσουμε στην κουζίνα για να φτιάξουμε με τη βοήθειά τους πολλά και νόστιμα!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Πορτοκάλια, λεμόνια και μανταρίνια απογειώνουν τη γεύση

Τα εσπεριδοειδή είναι τα φρούτα που πρωταγωνιστούν στη ζωή μας. Ποιος δεν έχει ακούσει την περίφημη φράση της Ελληνίδας μάνας «Να σου στύψω μια πορτοκαλάδα»; Ποιος δεν έχει απολαύσει τους χυμούς τους, δεν χάρηκε το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση τους. Ρίχνουμε ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού στα ριζότι και τις πατάτες φούρνου, στα μελομακάρονα και τα σιροπιαστά, βάζουμε μοσχολέμονο στο mojito, προσθέτουμε λικέρ εσπεριδοειδών στα κοκτέιλς, τρώμε γλασαρισμένα κουμκουάτ από την Κέρκυρα, παίρνουμε μαζί μας μανταρίνια στη δουλειά και το σχολείο. Άλλοτε χιώτικα μανταρίνια για το ανεπανάληπτο άρωμά τους και άλλοτε κλημεντίνες με γλυκιά γεύση, πληθωρική σάρκα και χωρίς κουκούτσι. Οι χρήσεις τους στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική είναι πολλές. Προσθέτουμε φέτες πορτοκαλιού σε πράσινες σαλάτες αλλά και την πατατοσαλάτα, και χρησιμοποιούμε τον χυμό σε μαρινάδες και σάλτσες χοιρινών και πουλερικών.

Με τις φλούδες των πορτοκαλιών και των λεμονιών μπορούμε μάλιστα να φτιάξουμε ένα εξαιρετικό Zero waste σπιτικό μπαχαρικό που θα αποδειχθεί χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις.Θα επιλέξουμε λεμόνια και πορτοκάλια ακέρωτα, θα τα πλύνουμε και θα αφαιρέσουμε τις φλούδες τους. Θα τις αραδιάσουμε σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα και θα τις ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 30΄, μέχρι να αφυδατωθούν. Αφού ψηθούν θα τις περάσουμε από το μούλτι χτυπώντας καλά μέχρι να γίνουν σκόνη και θα αποθηκεύσουμε σε ένα γυάλινο δοχείο. Ένα εξαιρετικό άρτυμα για κρεατικά, κοτόπουλα και ψαρικά αλλά και τα γλυκά μας.

Πολλά μπορούμε να πούμε για τα εσπεριδοειδή, αλλά μάλλον είναι ώρα να περάσουμε στην κουζίνα για να φτιάξουμε με τη βοήθειά τους πολλά και νόστιμα!

Κέικ πορτοκαλένιο με αρωματικό σιρόπι
Υλικά
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. ζάχαρη καστανή Belbake
  • 400 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 400 γρ. ΓΑΛΠΟ γιαούρτι στραγγιστό 10%
  • 350 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 250 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι, σπιτικό
  • 6 αυγά, χτυπημένα
  • 100 γρ. Γλυκάνθη ελληνικό μέλι ανθέων και κωνοφόρων
  • Για το σιρόπι
  • 450 ml νερό
  • 250 γρ. ζάχαρη καστανή Belbake
  • 250 γρ. Γλυκάνθη ελληνικό μέλι ανθέων και κωνοφόρων
  • 50 ml λικέρ πορτοκάλι τύπου Cointreau
  • 2 πορτοκάλια, ακέρωτα, σε ροδέλες
Διαδικασία
  • 1.

    Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά. Σε άλλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού και τα αυγά
    και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

  • 2.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Μεταφέρουμε το μείγμα των στερεών υλικών στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι να γίνει ομοιογενές. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία θέση της σχάρας, για 45΄-55΄.

  • 3.

    Για το σιρόπι: Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι, το λικέρ και τα πορτοκάλια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες και βράζουμε για 5΄ ή μέχρι να δέσει το σιρόπι. Όταν ψηθεί το κέικ, το αφήνουμε να σταθεί μέχρι να γίνει χλιαρό. Κάνουμε τρύπες είτε με ένα ξύλινο καλαμάκι είτε με μυτερό μαχαίρι σε διάφορα σημεία και περιχύνουμε με το σιρόπι όσο είναι καυτό. Απλώνουμε (προαιρετικά) στην επιφάνεια του κέικ τις φέτες ή ξύσμα πορτοκαλιού και το αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι προτού σερβίρουμε.

Λεμονάτο μοσχαράκι
Υλικά
  • 1½ κιλό οσομπούκο από νεαρό μοσχάρι μαριναρισμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 400ml ζωμό κρέατος φρέσκο ή ψυγείου
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
  • 40ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα + επιπλέον για το σοτάρισμα
  • 3 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε τα 40ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το μοσχάρι μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Ταυτόχρονα, σε δεύτερη κατσαρόλα σοτάρετε σε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και στο βούτυρο το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό για να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτετε το μοσχάρι, πασπαλίζετε με το αλεύρι και σβήνετε με τον χυμό από το ένα λεμόνι.

  • 2.

    Προσθέτετε τα μπαχάρια, τη ρίγανη, πιπέρι, αλάτι και τον ζωμό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

  • 3.

    Μόλις το φαγητό μείνει με τη σάλτσα του, προσθέτετε τον χυμό από δύο λεμόνια. Σερβίρετε με τηγανητές πατάτες και μπόλικη σάλτσα.

Σούπα με πορτοκάλι και καρότο
Υλικά
  • 25 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. καρότα κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • χυμό ενός πορτοκαλιού (ελληνικά πορτοκάλια)
  • ξύσμα από μισό πορτοκάλι (ελληνικά πορτοκάλια)
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • κρέμα γάλακτος Milbona 30% λιπαρά, για σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
  • 1.

    Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι και μια πρέζα αλάτι. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα καρότα και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε, για 3-4 λεπτά στη συνέχεια ρίχνουμε το ζωμό και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

  • 2.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα καρότα.

  • 3.

    Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ για να χτυπήσετε μέχρι να ομογενοποιηθεί και, στη συνέχεια, προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού.

  • 4.

    Δοκιμάζουμε και πασπαλίζουμε με πιπέρι και περισσότερο αλάτι αν χρειάζεται. Στο σερβίρισμα προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κρέμα γάλακτος, εάν επιθυμούμε.

Τάρτα λεμονιού με μέλι και θυμάρι
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 130γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
  • 90γρ. ζάχαρη καστανή Belbake
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 115γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 20γρ. νερό παγωμένο
  • Για τη γέμιση
  • 75γρ. μέλι
  • 5 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
  • 2 αβγά ολόκληρα + 2 κρόκους
  • 75γρ. ζάχαρη καστανή Belbake
  • 115γρ. χυμό λεμονιού
  • 85γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
Διαδικασία
  • 1.

    Για τη ζύμη: Βάζετε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι στον κάδο του μίξερ και χτυπάτε με το φτερό μέχρι να αφρατέψει ελαφρώς. Προσθέτετε το αλεύρι και το αμύγδαλο σιγά σιγά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, ρίχνετε το νερό και ανακατεύετε μέχρι να αναμιχθεί και να δημιουργηθεί μια μπάλα ελαστική που δεν θα κολλάει στο χέρι.

  • 2.

    Τυλίγετε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον ή ως και 1 ημέρα. Αν θέλετε να τη συντηρήσετε περισσότερο, τη βάζετε στην κατάψυξη.

  • 3.

    Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε στρογγυλό δίσκο. Βουτυρώνετε ελαφρώς μια φόρμα διαμέτρου 22εκ. και μεταφέρετε τη ζύμη στο σκεύος, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά ο πάτος και τα πλαϊνά της ταρτιέρας. Βάζετε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1 ώρα.

  • 4.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στο μέγεθος του εσωτερικού της τάρτας, το βάζετε στην επιφάνεια της ζύμης και βάζετε επάνω φασόλια ή ρύζι για βάρος. Ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες της ζύμης. Στη συνέχεια αποσύρετε το χαρτί ψησίματος με τα φασόλια και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει παντού η ζύμη, για 15-20 λεπτά ακόμη.

  • 5.

    Για τη γέμιση: Σε μεταλλικό μπολ χτυπάτε τα αβγά με τους κρόκους, τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύσμα λεμονιού και το θυμάρι μέχρι να ομογενοποιηθούν και τοποθετείτε το μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί). Ανακατεύετε διαρκώς με σύρμα και, μόλις τα αβγά αρχίσουν να πήζουν, προσθέτετε λίγο από το χυμό λεμονιού και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να αρχίσει πάλι να πήζει, οπότε προσθέτετε λίγο ακόμη από το χυμό λεμονιού. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 2-3 φορές ακόμη, μέχρι να τελειώσει ο χυμός και τα αβγά να πήξουν αρκετά.

  • 6.

    Προσθέτετε το βούτυρο, αποσύρετε το μπολ από τη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Περνάτε το μίγμα από λεπτή σήτα και το βάζετε μέσα στην ψημένη ζύμη της τάρτας. Μεταφέρετε στο ψυγείο για να κρυώσει η τάρτα. Μπορείτε να σερβίρετε γαρνίροντας με σαντιγί.

Χανιώτικο κατσικάκι ψητό με χυμούς εσπεριδοειδών
Υλικά
  • 1½ κιλά κατσικίσιο μπούτι χωρίς κόκαλο, σε μερίδες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, σε χοντρές φέτες
  • 5-6 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο ή 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
  • 300ml χυμό ανάμικτο από πορτοκάλι, λεμόνι και νεράντζι ή μανταρίνι
  • ½ φλιτζάνι 25 reasons sunshine Sauvignon Blanc και Ξινόμαυρο
  • 1/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα + 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Πλένετε και στραγγίζετε το κρέας, πασπαλίζετε τα κομμάτια με αλατοπίπερο και τα τοποθετείτε σε φαρδύ σκεύος. Σκορπίζετε από πάνω το σκόρδο, το κρεμμύδι και το θυμάρι.

  • 2.

    Αναμιγνύετε τους χυμούς με το κρασί και τα ρίχνετε πάνω από το κρέας ώστε να καλυφθούν τα κομμάτια. Βάζετε το σκεύος σκεπασμένο στο ψυγείο να μαριναριστεί για 8 ώρες τουλάχιστον.

  • 3.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Γυρίζετε το κρέας μαζί με όλα τα υλικά σε ταψί, το περιχύνετε με το λάδι και το βούτυρο και προσθέτετε 1½ φλιτζάνι νερό.

  • 4.

    Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 1½ ώρα περίπου. Ελέγχετε το ζωμό κατά διαστήματα και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο καυτό νερό. Πρέπει να μείνει με περίπου ενάμισι φλιτζάνι σάλτσα στο τέλος. Αν είναι πολύ αραιή, την πήζετε με λίγο κορνφλάουρ διαλυμένο σε νερό.

  • 5.

    Σερβίρετε το φαγητό με χυλοπίτες πασπαλισμένες με τριμμένη κρητική γραβιέρα ή ανθότυρο. Προσφέρετε τη σάλτσα του φαγητού ξεχωριστά.

Χειμωνιάτικα λαχανικά στη γάστρα με κύμινο και πορτοκάλι
Υλικά
  • 1 μεσαίο ελληνικό λάχανο άσπρο
  • 3 βολβούς παντζαριών
  • 3 γογγύλια
  • 6 κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 6 ελληνικά καρότα
  • 10 ml σησαμέλαιο
  • 100 γρ. κάσιους ανάλατα
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 100 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • ½ κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 80 ml έ.π. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα.

  • 2.

    Πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά και σε ξύλο κοπής κόβουμε τα γογγύλια και τα παντζάρια κυδωνάτα στα 6, βγάζουμε τα φύλλα από το λάχανο (τα 2/3) και κρατάμε την καρδιά του. Την κόβουμε στα 6, χωρίς να κόψουμε τη βάση του για να μη διαλυθεί, και το βράζουμε σε νερό για 4 ́ (τα υπόλοιπα φύλλα τα χρησιμοποιούμε για σαλάτα).

  • 3.

    Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα, τα βάζουμε στη γάστρα όλα μαζί, προσθέτουμε το σησαμέλαιο, αλάτι και πιπέρι.

  • 4.

    Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε στη γάστρα και το λάχανο, περιχύνουμε καλά με τη μαρινάδα, κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 40 ΄.

  • 5.

    Ανοίγουμε το καπάκι, προσθέτουμε τα κάσιους και ψήνουμε για 15 ́ ακόμη, μέχρι να πάρουν χρώμα. Σερβίρουμε με επιπλέον ελαιόλαδο.