Τα εσπεριδοειδή είναι τα φρούτα που πρωταγωνιστούν στη ζωή μας. Ποιος δεν έχει ακούσει την περίφημη φράση της Ελληνίδας μάνας «Να σου στύψω μια πορτοκαλάδα»; Ποιος δεν έχει απολαύσει τους χυμούς τους, δεν χάρηκε το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση τους. Ρίχνουμε ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού στα ριζότι και τις πατάτες φούρνου, στα μελομακάρονα και τα σιροπιαστά, βάζουμε μοσχολέμονο στο mojito, προσθέτουμε λικέρ εσπεριδοειδών στα κοκτέιλς, τρώμε γλασαρισμένα κουμκουάτ από την Κέρκυρα, παίρνουμε μαζί μας μανταρίνια στη δουλειά και το σχολείο. Άλλοτε χιώτικα μανταρίνια για το ανεπανάληπτο άρωμά τους και άλλοτε κλημεντίνες με γλυκιά γεύση, πληθωρική σάρκα και χωρίς κουκούτσι. Οι χρήσεις τους στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική είναι πολλές. Προσθέτουμε φέτες πορτοκαλιού σε πράσινες σαλάτες αλλά και την πατατοσαλάτα, και χρησιμοποιούμε τον χυμό σε μαρινάδες και σάλτσες χοιρινών και πουλερικών.
Με τις φλούδες των πορτοκαλιών και των λεμονιών μπορούμε μάλιστα να φτιάξουμε ένα εξαιρετικό Zero waste σπιτικό μπαχαρικό που θα αποδειχθεί χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις.Θα επιλέξουμε λεμόνια και πορτοκάλια ακέρωτα, θα τα πλύνουμε και θα αφαιρέσουμε τις φλούδες τους. Θα τις αραδιάσουμε σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα και θα τις ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 30΄, μέχρι να αφυδατωθούν. Αφού ψηθούν θα τις περάσουμε από το μούλτι χτυπώντας καλά μέχρι να γίνουν σκόνη και θα αποθηκεύσουμε σε ένα γυάλινο δοχείο. Ένα εξαιρετικό άρτυμα για κρεατικά, κοτόπουλα και ψαρικά αλλά και τα γλυκά μας.
Πολλά μπορούμε να πούμε για τα εσπεριδοειδή, αλλά μάλλον είναι ώρα να περάσουμε στην κουζίνα για να φτιάξουμε με τη βοήθειά τους πολλά και νόστιμα!
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Πορτοκάλια, λεμόνια και μανταρίνια απογειώνουν τη γεύση
Τα εσπεριδοειδή είναι τα φρούτα που πρωταγωνιστούν στη ζωή μας. Ποιος δεν έχει ακούσει την περίφημη φράση της Ελληνίδας μάνας «Να σου στύψω μια πορτοκαλάδα»; Ποιος δεν έχει απολαύσει τους χυμούς τους, δεν χάρηκε το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση τους. Ρίχνουμε ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού στα ριζότι και τις πατάτες φούρνου, στα μελομακάρονα και τα σιροπιαστά, βάζουμε μοσχολέμονο στο mojito, προσθέτουμε λικέρ εσπεριδοειδών στα κοκτέιλς, τρώμε γλασαρισμένα κουμκουάτ από την Κέρκυρα, παίρνουμε μαζί μας μανταρίνια στη δουλειά και το σχολείο. Άλλοτε χιώτικα μανταρίνια για το ανεπανάληπτο άρωμά τους και άλλοτε κλημεντίνες με γλυκιά γεύση, πληθωρική σάρκα και χωρίς κουκούτσι. Οι χρήσεις τους στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική είναι πολλές. Προσθέτουμε φέτες πορτοκαλιού σε πράσινες σαλάτες αλλά και την πατατοσαλάτα, και χρησιμοποιούμε τον χυμό σε μαρινάδες και σάλτσες χοιρινών και πουλερικών.
Με τις φλούδες των πορτοκαλιών και των λεμονιών μπορούμε μάλιστα να φτιάξουμε ένα εξαιρετικό Zero waste σπιτικό μπαχαρικό που θα αποδειχθεί χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις.Θα επιλέξουμε λεμόνια και πορτοκάλια ακέρωτα, θα τα πλύνουμε και θα αφαιρέσουμε τις φλούδες τους. Θα τις αραδιάσουμε σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα και θα τις ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 30΄, μέχρι να αφυδατωθούν. Αφού ψηθούν θα τις περάσουμε από το μούλτι χτυπώντας καλά μέχρι να γίνουν σκόνη και θα αποθηκεύσουμε σε ένα γυάλινο δοχείο. Ένα εξαιρετικό άρτυμα για κρεατικά, κοτόπουλα και ψαρικά αλλά και τα γλυκά μας.
Πολλά μπορούμε να πούμε για τα εσπεριδοειδή, αλλά μάλλον είναι ώρα να περάσουμε στην κουζίνα για να φτιάξουμε με τη βοήθειά τους πολλά και νόστιμα!