ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Woman,Making,Meatball,From,Ground,Meat,At,Grey,Table,,Closeup

Ποιος δεν αγαπάει τους κεφτέδες!

Φτιάχνονται με κάθε υλικό, με κιμά αλλά και με ντομάτες και μελιτζάνες, με ψάρια και θαλασσινά, με όσπρια και χόρτα. Είναι ένα πιάτο που φωνάζει Ελλάδα!

Οι κλασικοί κεφτέδες είναι εύκολοι στην παρασκευή τους αλλά υπάρχουν κάποια μαγειρικά κόλπα που θα μας βοηθήσουν να τους κάνουμε ακόμη καλύτερους. Θα χρησιμοποιήσουμε ότι κιμά θέλουμε, μοσχαρίσιο, αρνίσιο ή χοιρινό ή μόνο του ή σε συνδυασμό. Αν προτιμήσουμε τον μοσχαρίσιο θα πάρουμε λάπα, που έχει σχετικό λίπος και ωραία γεύση.

Για να γίνουν αφράτα τα κεφτεδάκια θα προσθέσουμε στο μείγμα τα κατάλληλα υλικά και αυτά είναι το ξίδι, το τριμμένο κρεμμύδι, και η τριμμένη ντομάτα.

Τα αρωματικά παίζουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα. Προσθέτουμε λοιπόν ρίγανη, θρούμπι, βασιλικό μπόλικο και οπωσδήποτε δυόσμο. Τα φρέσκα βότανα είναι καλύτερα αλλά αν δεν έχουμε θα βάλουμε αποξηραμένα. Βάζουμε ψίχα από ψωμί μπαγιάτικο (που έχουμε μουλιάσει καλά σε νερό και το έχουμε στύψει. Δεν βάζουμε ψωμί με μαλακή ψίχα γιατί θα γίνουν σφιχτά τα κεφτεδάκια.

Ζυμώνουμε για περίπου 5- 7 λεπτά και κατόπιν, αφήνουμε το μίγμα του κιμά για τουλάχιστον 30 λεπτά σε ένα μπολ, σκεπασμένο στο ψυγείο για να ενωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα. Επιπλέον, το μείγμα του κιμά πλάθεται πολύ εύκολα, χωρίς να κολλάει στα χέρια, όταν είναι κρύο. Αν εξακολουθεί να κολλάει, βουτάμε τα χέρια μας σε λίγο ούζο αραιωμένο με νερό κάθε φορά που πλάθουμε ένα καινούριο κεφτεδάκι. Τηγανίζουμε και συνοδεύουμε με δροσερές σαλάτες και τηγανητές πατάτες!

 

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Ποιος δεν αγαπάει τους κεφτέδες!

Φτιάχνονται με κάθε υλικό, με κιμά αλλά και με ντομάτες και μελιτζάνες, με ψάρια και θαλασσινά, με όσπρια και χόρτα. Είναι ένα πιάτο που φωνάζει Ελλάδα!

Οι κλασικοί κεφτέδες είναι εύκολοι στην παρασκευή τους αλλά υπάρχουν κάποια μαγειρικά κόλπα που θα μας βοηθήσουν να τους κάνουμε ακόμη καλύτερους. Θα χρησιμοποιήσουμε ότι κιμά θέλουμε, μοσχαρίσιο, αρνίσιο ή χοιρινό ή μόνο του ή σε συνδυασμό. Αν προτιμήσουμε τον μοσχαρίσιο θα πάρουμε λάπα, που έχει σχετικό λίπος και ωραία γεύση.

Για να γίνουν αφράτα τα κεφτεδάκια θα προσθέσουμε στο μείγμα τα κατάλληλα υλικά και αυτά είναι το ξίδι, το τριμμένο κρεμμύδι, και η τριμμένη ντομάτα.

Τα αρωματικά παίζουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα. Προσθέτουμε λοιπόν ρίγανη, θρούμπι, βασιλικό μπόλικο και οπωσδήποτε δυόσμο. Τα φρέσκα βότανα είναι καλύτερα αλλά αν δεν έχουμε θα βάλουμε αποξηραμένα. Βάζουμε ψίχα από ψωμί μπαγιάτικο (που έχουμε μουλιάσει καλά σε νερό και το έχουμε στύψει. Δεν βάζουμε ψωμί με μαλακή ψίχα γιατί θα γίνουν σφιχτά τα κεφτεδάκια.

Ζυμώνουμε για περίπου 5- 7 λεπτά και κατόπιν, αφήνουμε το μίγμα του κιμά για τουλάχιστον 30 λεπτά σε ένα μπολ, σκεπασμένο στο ψυγείο για να ενωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα. Επιπλέον, το μείγμα του κιμά πλάθεται πολύ εύκολα, χωρίς να κολλάει στα χέρια, όταν είναι κρύο. Αν εξακολουθεί να κολλάει, βουτάμε τα χέρια μας σε λίγο ούζο αραιωμένο με νερό κάθε φορά που πλάθουμε ένα καινούριο κεφτεδάκι. Τηγανίζουμε και συνοδεύουμε με δροσερές σαλάτες και τηγανητές πατάτες!

 

 

Τάρτα ροδάκινο με καρύδα και λάιμ
Υλικά
  • Μερίδες: 8
  • Για τη γέμιση
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή Belbake
  • 3 λάιμ, χυμό και ξύσμα
  • 8-10 ώριμα ροδάκινα, σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. καρύδα αποξηραμένη, τριμμένη
  • 50 γρ. πούδρα αμυγδάλων
  • 2 κουτ γλυκού υγρή βανίλια
  • 150 ml γάλα καρύδας
  • Για το σερβίρισμα
  • νιφάδες καρύδας καβουρδισμένες
  • παγωτό καρύδα ή κρέμα καρύδας
  • Για τη ζύμη
  • 200 γρ. αλεύρι καρύδας + λίγο επιπλέον, για το πασπάλισμα
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή Belbake
  • 100 ml λάδι καρύδας
  • 3 φρέσκα αυγά αχυρώνα Κ. Μακεδονίας Nώμα
  • 80-100 ml γάλα καρύδας
Διαδικασία
  • 1.

    Για τη ζύμη: χτυπάμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το λάδι καρύδας και μια πρέζα αλάτι μέχρι να γίνει ένα μείγμα σαν βρεγμένα ψίχουλα. Προσθέτουμε τα αυγά και λίγο-λίγο το γάλα καρύδας, χτυπώντας μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης (ίσως να μη χρειαστεί όλο το γάλα). Την τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄.

  • 2.

    Για τη γέμιση: σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, τον χυμό λάιμ και το περισσότερο από το ξύσμα λάιμ, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τις φέτες των ροδάκινων και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να μαριναριστούν. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την αποξηραμένη τριμμένη καρύδα με την πούδρα αμυγδάλων, προσθέτουμε τη βανίλια και το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει μια πάστα που απλώνεται εύκολα. Δεν πρέπει να είναι πολύ υγρή γιατί θα πανιάσει η ζύμη.

  • 3.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη μέσα σε ένα ορθογώνιο αντικολλητικό ταψί πασπαλισμένο με αλεύρι. Φροντίζουμε το πάχος να είναι περίπου 1 εκ. Αλείφουμε τη ζύμη με την πάστα γέμισης που ετοιμάσαμε. Από πάνω τοποθετούμε τις φέτες ροδάκινων τη μία πίσω από την άλλη, αφού πρώτα τις στραγγίξουμε καλά, κρατώντας το σιρόπι. Αλείφουμε τα ροδάκινα με λίγο από το σιρόπι που κρατήσαμε χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, ώστε να γλασάρουν.

  • 4.

    Ψήνουμε την τάρτα για 30΄ ή μέχρι η ζύμη να χρυσίσει στις άκρες και τα ροδάκινα να έχουν μαλακώσει. Την αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσει ελαφρώς, αλλά μέσα στο ταψί.
    Περιχύνουμε με το σιρόπι που κρατήσαμε, πασπαλίζουμε με ξύσμα λάιμ και τις καβουρδισμένες νιφάδες καρύδας. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με παγωτό καρύδα ή κρέμα καρύδας.

Χοιρινοί κεφτέδες με δροσερή σαλάτα μαϊντανού
Υλικά
  • Μερίδες: 4
  • Για τους κεφτέδες
  • 1 κιλό βόειος-χοιρινός κιμάς
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι
  • 2 αυγά
  • 1/2 πρέζα μπαχάρι, σε σκόνη
  • 1 γεμάτη πρέζα ανθό αλατιού
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
  • 80 ml ε.π. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένη ρίγανη, τριμμένη
  • 100 γρ. ψωμί τοστ χωρίς την κόρα, τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
  • 2 κουτ. σούπας νερό κρύο
  • 150 γρ. αλεύρι, για το τηγάνισμα
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • Για τη σαλάτα
  • 200 γρ. πλιγούρι με λαχανικά Μετσόβου Nώμα
  • 2 ματσάκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 12 φυλλαράκια δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες αποφλοιωμένες,
  • ξεσποριασμένες, κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • λίγο χυμό λεμονιού
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Για τη σαλάτα: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και διατηρούμε τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

  • 2.

    Για τους κεφτέδες: Σε μια μεγάλη μπασίνα ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά και αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί και να βγουν όλες οι γεύσεις των υλικών.

  • 3.

    Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι γεμάτο κατά το 1/3 σε ύψος με ελαιόλαδο. Παράλληλα, πλάθουμε κεφτέδες στο μέγεθος που μας αρέσει, τους αλευρώνουμε καλά, τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και τους τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά γυρίζοντάς τους απ’ όλες τις πλευρές.

  • 4.

    Τους βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν τα λάδια τους. Τους σερβίρουμε συνοδεύοντάς τους με τη δροσερή σαλάτα μαϊντανού.

Ντοματοκεφτέδες με πρόβειο γιαούρτι και μαντζουράνα
Υλικά
  • Μερίδες 4  
  • 500 γρ. ντομάτες ώριμες
  • 100 γρ. κρεμμύδι, σοταρισμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού δυόσμο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαντζουράνα
  • 2 τμχ. λιαστή ντομάτα
  • 50 γρ. κρεμμύδι φρέσκο
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • 20 ml ε.π. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα, για το σερβίρισμα
  • 200 γρ. πρόβειο γιαούρτι για το σερβίρισμα
  • 4 φέτες προζυμένιου ψωμιού  
Διαδικασία
  • 1.

    Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες σε πολύ μικρό καρέ και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, αλατίζουμε και τις αφήνουμε 30΄ να βγάλουν τα υγρά τους (μπορούμε να κρατήσουμε τα υγρά της ντομάτας για γεύση στο επόμενο φαγητό που θα κάνουμε).

  • 2.

    Σε μια μπασίνα βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

  • 3.

    Φρυγανίζουμε το ψωμί στους 180 °C σε προθερμασμένο φούρνο για 6΄-7΄, αλείφουμε το πρόβειο γιαούρτι στο ψωμί και τηγανίζουμε σε πλατύ τηγάνι τους ντοματοκεφτέδες πιάνοντας με ένα κουτάλι το μείγμα.

  • 4.

    Τηγανίζουμε ανά 4-5 κομμάτια μέχρι να ροδίσουν.

  • 5.

    Σερβίρουμε τους κεφτέδες πάνω στο τραγανό ψωμί με το γιαούρτι και ραντίζουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Μπισκότα γεμιστά με μαρμελάδα
Υλικά
  • 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 150γρ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
  • 100γρ. ζάχαρη
  • άρωμα βανίλιας
  • 1 φρέσκο αυγό Κ. Μακεδονίας Νώμα + 1 ακόμη για το άλειμμα
  • Μαρμελάδα κεράσι γλυκάνθη
  • Αμύγδαλα Alesto τριμμένα
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ρίχνετε μέσα το βούτυρο και τρίβετε με τα δάχτυλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το άρωμα βανίλιας και το 1 αβγό και ζυμώνετε γρήγορα μέχρι να έχετε ένα λείο και ομοιογενές μίγμα. Ίσως χρειαστούν 2-3 κουτ. σούπας γάλα.

  • 2.

    Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.

  • 3.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Με πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5εκ. και την κόβετε με οδοντωτό ροδάκι ή με κουπ πατ σε στρογγυλά κομμάτια διαμέτρου 8-10εκ.

  • 4.

    Αλείφετε λίγη μαρμελάδα στο κέντρο τους και ανασηκώνετε τις πλευρές κάθε δίσκου σε τρία σημεία ώστε να σχηματίσετε τρίγωνα. Πιέζετε για να κολλήσουν στην ένωση και τα αραδιάζετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

  • 5.

    Τα αλείφετε με αβγό (ή γάλα), πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα και ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Αρνίσια κεφτεδάκια με ρύζι στον φούρνο
Υλικά
  • 270 γρ. ρύζι νυχάκι Θεσσαλονίκης Νώμα
  • 700 ml ζωμό κοτόπουλου
  • 1 μεγάλη κουτ. σούπας βούτυρο (30 γρ.)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Για τα κεφτεδάκια (8 τεμ.)
  • 500 γρ. κιμά αρνίσιο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 1 αυγό
  • 2 φέτες ψωμί για τοστ σταρένιο Χρυσός Μύλος, χωρίς την κόρα
  • 2 πρέζες γαρίφαλο τριμμένο
  • 2 πρέζες κύμινο τριμμένο
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 2 πρέζες δεντρολίβανο τριμμένο (στο χέρι)
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή Kania
  • αλάτι
  • πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Αφήνουμε το ψωμί του τοστ εκτός ψυγείου για 2 ώρες να στεγνώσει και το τρίβουμε στο μπλέντερ για να γίνει ψίχουλα. Αντίστοιχα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια ποσότητα ψίχας από χθεσινό ψωμί του φούρνου. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά, φτιάχνοντας 8 κεφτεδάκια.

  • 2.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C. Σε ένα τηγάνι που να χωράει το ρύζι και τον ζωμό, περνάμε τα κεφτεδάκια και από τις 2 μεριές να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε σε ένα πιάτο και στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο. Μόλις καραμελώσει, προσθέτουμε το ρύζι, γυρίζουμε μέχρι να γυαλίσει και προσθέτουμε τον ζωμό. Μόλις βράσει, το βάζουμε σε ταψί 25 εκ. ή μικρό πυρίμαχο σκεύος και τοποθετούμε ενδιάμεσα τα κεφτεδάκια.

  • 3.

    Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 20´ με το φαγητό σκεπασμένο και 15´ ξεσκέπαστο, μέχρι το ρύζι να πιει όλο το νερό και να αρχίσει να τραγανίζει στις άκρες του ταψιού. Σερβίρουμε με γιαούρτι, προαιρετικά καυτερό πιπέρι και λεμόνι.

Βλιτοκεφτέδες με σκορδοχτυπητή
Υλικά
  • 3 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες, βρασμένες
  • 750γρ. βλίτα (καθαρό βάρος)
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, χοντροτριμμένη
  • 2 φρέσκα αυγά αχυρώνα Κ. Μσκεδονίας Nώμα
  • 150γρ. φέτα Π.Ο.Π Χαλκιδικής Nώμα, θρυμματισμένη
  • 100γρ. κασέρι, τριμμένο
  • 50γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλεύρι για το τηγάνισμα
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • Για τη σκορδοχτυπητή
  • 250γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 ψητή πιπεριά Φλωρίνης από βάζο, στραγγισμένη
  • 1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. γλυκού πάστα σκόρδου από βαζάκι ή σπιτική
  • 40ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 100ml φρέσκο γάλα BIO Organic ΓΑΛΠΟ
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει. Ρίχνετε τα βλίτα και τα πιέζετε με μια πιρούνα για να βυθιστούν στο νερό. Τα βράζετε για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που το νερό θα πάρει ξανά βράση.

  • 2.

    Τα στραγγίζετε καλά και, μόλις κρυώσουν λίγο, τα «στύβετε» και τα κόβετε σε μικρότερα κομμάτια.

  • 3.

    Λιώνετε τις βρασμένες πατάτες με πιρούνι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τα βλίτα και ανακατεύετε καλά με πιρούνι. Ρίχνετε την ντομάτα, τα αβγά, τα τυριά, τη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να πάρετε ένα πηχτό, εύπλαστο μίγμα.

  • 4.

    Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνετε ποσότητες από το μίγμα και τις πλάθετε με λαδωμένα χέρια σε μικρές κροκέτες, τις οποίες αλευρώνετε ελαφρώς.

  • 5.

    Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθούν τα πλαϊνά κατά 2 εκ. σε ύψος και το ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει τηγανίζετε τις κροκέτες σε δόσεις για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τις βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Τις σερβίρετε ζεστές.

  • 6.

    Για τη σκορδοχτυπητή: Πολτοποιείτε στο μούλτι όλα τα υλικά προσθέτοντας σταδιακά το γάλα, μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα.