ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Top,Down,View,On,Round,Steel,Pan,Full,Of,Freshly

Πικάντικα, εύκολα και πληθωρικά πιάτα

Το πιπέρι, το μπούκοβο, το κάρι, το γουασάμπι, το μπαχάρι, το τζίντζερ και οι πιπερίτσες τσίλι κάνουν τα πιάτα μας πικάντικα και ταυτόχρονα τους προσθέτουν μια έθνικ νότα. Μεταμορφώνουν σε κάτι ιδιαίτερο ακόμη και την πιο απλή συνταγή δίνοντας χαρακτήρα σε κάθε γαστρονομική μας δημιουργία. Και δεν μπαίνουν μόνο στο φαγητό.

Το μπαχάρι, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ζεστά ροφήματα, όπως ο καφές και η σοκολάτα. Λόγω της έντασής του δεν χρειάζεται να προσθέσουμε πολύ, αρκεί μόλις μία πρέζα. Μπορούμε ακόμη να ανακατέψουμε το μπαχάρι μαζί με τον αλεσμένο μας καφέ.

Το τζίντζερ, το μπαχαρικό με την πιπεράτη γεύση, ταιριάζει υπέροχα σε διαφορετικά πιάτα και ροφήματα, και κυρίως στον καφέ. Η σοκολάτα με το τζίντζερ είναι ένας συνδυασμός δοκιμασμένος και με φανατικό κοινό, ειδικά μεταξύ εκείνων που αγαπούν τις πιπεράτες γεύσεις και στα γλυκά τους. Ακόμα, το «χρυσό γάλα», το ζεστό ρόφημα με κουρκουμά, τζίντζερ και μαύρο πιπέρι που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια η απόλυτη τάση, είναι τονωτικό και ανακουφιστικό τις κρύες ημέρες και νύχτες του χειμώνα.

Όσο για τους καρυκευμένους με μπαχαρικά ξηρούς καρπούς, συνοδεύουν όλα τα είδη της μπίρας αλλά και τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.

Εμείς, αυτό το σαββατοκύριακο θα βάλουμε τα μπαχαρικά σε εύκολα και πληθωρικά πιάτα: Στριφτά πικάντικα κριτσίνια, Κοτόπουλο α λα πουτανέσκα με ταλιατέλες, Πικάντικα κεφτεδάκια φούρνου με φέτα και πατάτες, Πιτάκια ανθότυρου με σουσάμι, Μπιφτέκια με κάππαρη και μουστάρδα, και Μύδια αχνιστά πικάντικα.

Καλή όρεξη!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Πικάντικα, εύκολα και πληθωρικά πιάτα

Το πιπέρι, το μπούκοβο, το κάρι, το γουασάμπι, το μπαχάρι, το τζίντζερ και οι πιπερίτσες τσίλι κάνουν τα πιάτα μας πικάντικα και ταυτόχρονα τους προσθέτουν μια έθνικ νότα. Μεταμορφώνουν σε κάτι ιδιαίτερο ακόμη και την πιο απλή συνταγή δίνοντας χαρακτήρα σε κάθε γαστρονομική μας δημιουργία. Και δεν μπαίνουν μόνο στο φαγητό.

Το μπαχάρι, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ζεστά ροφήματα, όπως ο καφές και η σοκολάτα. Λόγω της έντασής του δεν χρειάζεται να προσθέσουμε πολύ, αρκεί μόλις μία πρέζα. Μπορούμε ακόμη να ανακατέψουμε το μπαχάρι μαζί με τον αλεσμένο μας καφέ.

Το τζίντζερ, το μπαχαρικό με την πιπεράτη γεύση, ταιριάζει υπέροχα σε διαφορετικά πιάτα και ροφήματα, και κυρίως στον καφέ. Η σοκολάτα με το τζίντζερ είναι ένας συνδυασμός δοκιμασμένος και με φανατικό κοινό, ειδικά μεταξύ εκείνων που αγαπούν τις πιπεράτες γεύσεις και στα γλυκά τους. Ακόμα, το «χρυσό γάλα», το ζεστό ρόφημα με κουρκουμά, τζίντζερ και μαύρο πιπέρι που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια η απόλυτη τάση, είναι τονωτικό και ανακουφιστικό τις κρύες ημέρες και νύχτες του χειμώνα.

Όσο για τους καρυκευμένους με μπαχαρικά ξηρούς καρπούς, συνοδεύουν όλα τα είδη της μπίρας αλλά και τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.

Εμείς, αυτό το σαββατοκύριακο θα βάλουμε τα μπαχαρικά σε εύκολα και πληθωρικά πιάτα: Στριφτά πικάντικα κριτσίνια, Κοτόπουλο α λα πουτανέσκα με ταλιατέλες, Πικάντικα κεφτεδάκια φούρνου με φέτα και πατάτες, Πιτάκια ανθότυρου με σουσάμι, Μπιφτέκια με κάππαρη και μουστάρδα, και Μύδια αχνιστά πικάντικα.

Καλή όρεξη!

Στριφτά πικάντικα κριτσίνια
Υλικά
  • 6 φύλλα κρούστας για πίτες
  • 1 κρεμμύδι μικρό, τριμμένο στον τρίφτη
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 6 λιαστές ντομάτες (σε λάδι), ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι Γραβιέρα τριμμένη ΓΑΛΠΟ
  • 2 κουτ. σούπας Ούζο Μυτιλήνης Γ.Ε. Νώμα
  • 2 κουτ. σούπας Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα + λίγο επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και το δεντρολίβανο και, όταν αναμιχθούν, τα σβήνετε με το ούζο. Αφήνετε να σιγοψηθούν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σωθούν οι χυμοί τους.

  • 2.

    Αφού κρυώσει λίγο το μίγμα, προσθέτετε τη γραβιέρα, λίγο αλάτι και, αν χρειαστεί, πιπέρι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC.

  • 3.

    Στρώνετε τρία φύλλα στον πάγκο της κουζίνας αλείφοντας τα ενδιάμεσα με λίγο λάδι. Απλώνετε το μίγμα ομοιόμορφα μέχρι τις άκρες και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λάδι. Πατάτε τα φύλλα παντού με τις παλάμες και τα κόβετε με κοφτερό μαχαίρι στη μέση, κατά μήκος της φαρδιάς πλευράς. Στη συνέχεια κόβετε κάθε κομμάτι σε δώδεκα κάθετες λωρίδες πάχους 3,5εκ. περίπου.

  • 4.

    Πιάνετε τις δύο άκρες κάθε λωρίδας και τις στρίβετε αντίστροφα μέχρι να κλειστεί μέσα η γέμιση. Τοποθετείτε τις λωρίδες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά.

Κοτόπουλο α λα πουτανέσκα με ταλιατέλες
Υλικά
  • 700γρ. Φιλέτο κοτόπουλο, σε μπουκιές
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  • 2-3 πιπερίτσες τσίλι
  • 14 ντοματίνια κομμένα στα 2
  • 12 καππαρόφυλλα ή 2 κουτ. σούπας κάππαρη
  • 24 Ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι
  • φύλλα βασιλικού
  • 1 πακέτο ταλιατέλες
  • ελαιόλαδο
  • παρμεζάνα τριμμένη
  • Αλάτι ψιλό Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Βράζετε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους.

  • 2.

    Στο μεταξύ, ρίχνετε δύο κουταλιές ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε σκόρδο και το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί.

  • 3.

    Μετά από 2 λεπτά προσθέτετε το μπούκοβο, τις ντομάτες, τα καππαρορόφυλλα και τις ελιές. Δουλεύετε τα υλικά σε σιγανή φωτιά χωρίς να αλλάξουν χρώμα.

  • 4.

    Στραγγίζετε τα ζυμαρικά κρατώντας 2-3 κουτ. σούπας από το νερό που έβρασαν. Ρίχνετε τα ζυμαρικά στη σάλτσα μαζί με το νεράκι που κρατήσατε, 6 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί. Πασπαλίζετε με φυλλαράκια βασιλικού και σερβίρετε αμέσως μαζί με τριμμένη παρμεζάνα.

Πικάντικα κεφτεδάκια φούρνου με φέτα και πατάτες
Υλικά
  • Μερίδες: 4
  • 500 γρ. πατατούλες baby, κομμένες στα 4
  • 2 κουτ. σούπας Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 200 γρ. Φέτα Π.Ο.Π. Γάλπο, σε κομμάτια
  • 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • Για τα κεφτεδάκια
  • 400 γρ. Κιμάς χοιρινός νωπός
  • 200 γρ. ισπανικό λουκάνικο τσορίθο, μόνο τον κιμά του, ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • 1 σκ. σκόρδο λιωμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού  κύμινο, σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°Cστον αέρα. Ανακατεύουμε τις πατάτες με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι. Τις ψήνουμε σε ένα ταψί στον φούρνο για 20΄.

  • 2.

    Κεφτεδάκια: Στο μεταξύ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε ένα μπολ, αλατίζουμε και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε 20-24 κεφτεδάκια και τα ρίχνουμε στο ταψί με τις πατάτες.

  • 3.

    Ψήνουμε για άλλα 15΄.Κατόπιν προσθέτουμε στο ταψί τη φέτα και τα ντοματίνια και ψήνουμε για άλλα 15΄ ή μέχρι η φέτα να αρχίσει να λιώνει και τα ντοματίνια να σπάνε. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε συνοδεύοντας με σαλάτα της επιλογής μας.

Πικάντικα πιτάκια ανθότυρου με σουσάμι
Υλικά
  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • 350γρ. Ανθότυρο Γάλπο
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 Αυγό βιολογικής γεωργίας Νώμα
  • 3 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • λίγο αλάτι
  • λίγο Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ευ
  • 1 μπολ σουσάμι
Διαδικασία
  • 1.

    Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μπολ βάζετε το ανθότυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια και το πιέζετε με το χέρι σας μέχρι να γίνει αλοιφή. Ρίχνετε μέσα άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτετε το κύμινο και τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Αλατίζετε καλά και ρίχνετε το αβγό. Ανακατεύετε δυνατά μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.

  • 2.

    Ετοιμάζετε τα πιτάκια: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Κόβετε κάθε χωριάτικο φύλλο σε τρεις λωρίδες. Στην άκρη κάθε λωρίδας βάζετε από μια μεγάλη κουταλιά με γέμιση, τυλίγετε τις λωρίδες σε τριγωνάκια και τα βάζετε μέσα σε ένα μεγάλο ταψί αλειμμένο με λάδι.

  • 3.

    Αλείφετε καλά και τα πιτάκια με λάδι και τα πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι. Ψήνετε στο φούρνο για περίπου μισή ώρα, μέχρι τα πιτάκια να γίνουν ροδοκόκκινα, και τα σερβίρετε ζεστά.

Μπιφτέκια πικάντικα με κάππαρη και μουστάρδα
Υλικά
  • 200γρ. Κιμάς βόειος νωπός
  • 200γρ. Κιμάς χοιρινός νωπός
  • 5 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 1 αβγό
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα μαλακή
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, σε 4 κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι νερό ανθρακούχο
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Σε ένα μικρό μπλέντερ βάζετε και πολτοποιείτε την κάππαρη και το κρεμμύδι με τη μουστάρδα.

  • 2.

    Σε ένα βαθύ σκεύος βάζετε τους 2 κιμάδες, τη φρυγανιά, το αβγό, το πολτοποιημένο μίγμα με τη κάππαρη, το ανθρακούχο νερό και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνετε, λαδώνετε τα χέρια σας και ζυμώνετε το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

  • 3.

    Λαδώνετε πάλι τα χέρια σας και πλάθετε 8 μπιφτέκια. Λαδώνετε ένα ταψί φούρνου και απλώνετε τα μπιφτέκια. Τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λεπτά. Τα γυρίζετε, βάζετε το γκριλ του φούρνου και τα ψήνετε για 5-6 λεπτά ακόμη. Σερβίρετε τα μπιφτέκια αμέσως και συνοδεύετε με πατάτες φούρνου λεμονάτες.

Μύδια αχνιστά πικάντικα
Υλικά
  • 25-30 μύδια
  • 150ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 μεγάλο Ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας Βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο απαλό ή καυτερό (ανάλογα τις προτιμήσεις σας)
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • Πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Βάζετε τα μύδια σε μια λεκανίτσα με παγωμένο και αλατισμένο νερό για 2-3 ώρες ώστε να καθαριστούν από την άμμο και να μπορέσετε να απομακρύνετε ευκολότερα τα ξένα σώματα που είναι κολλημένα πάνω στο κέλυφος. Κατόπιν, παίρνετε κάθε μύδι ξεχωριστά και με ένα μαχαίρι αρχίζετε να απομακρύνετε τα ασβεστολιθικά σώματα ή κάποιες μικρές πεταλίδες. Μετά, τραβάτε δυνατά και προς τα έξω τον προσαγωγό του μυδιού, δηλαδή το σκληρό, ινώδες γενάκι και το ξεπλένετε με άφθονο νερό.

  • 2.

    Σε μια ρηχή κατσαρόλα ή τηγάνι σοτάρετε μαζί με το ελαιόλαδο και το βούτυρο το κρεμμύδι. Προσθέτετε το σκόρδο, τη ρίγανη, το μπούκοβο, ανακατεύετε και ρίχνετε τα μύδια.

  • 3.

    Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύετε τη μουστάρδα με το κρασί και το ρίχνετε στην κατσαρόλα. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύετε καλά και σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι. Αφήνετε τα μύδια να μαγειρευτούν για 5 λεπτά.

  • 4.

    Όταν ξεσκεπάσετε το σκεύος ελέγχετε αν υπάρχουν μύδια που δεν έχουν ανοίξει και τα απομακρύνετε. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το ψιλοκομμένο άνηθο και πασπαλίζετε με την πάπρικα. Σερβίρετε αμέσως.