ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Dark,Mood,Cake,With,Figs,And,Pistachios

Πεντανόστιμα και φθινοπωρινά

Οι μέρες και οι νύχτες του φθινοπώρου είναι γλυκιές και δροσερές κι εμείς θέλουμε χουχούλιασμα και νοστιμιές! Καθώς λοιπόν ο Σεπτέμβριος μάς φέρνει ανεκτίμητα δώρα από τα μποστάνια και τα περιβόλια, είναι ώρα να φτιάξουμε πιάτα γευστικά και χορταστικά.

Τα βασιλικά σύκα με το βαθύ πορφυρό χρώμα έχουν μελώσει, τα σταφύλια είναι στα καλύτερά τους, τα ζουμερά αχλάδια μπαίνουν σε γλυκά αλλά και σε σαλάτες και αλμυρές τάρτες, οι φακές νέας εσοδείας με τη μεστή τους γεύση συνδυάζονται με πάρα πολλά υλικά και μας δίνουν τη βάση για δημιουργικά πιάτα, ενώ τα πράσα – το αγαπημένο λαχανικό του φθινοπώρου – κάνουν την εμφάνισή τους. Η συγκομιδή της καλοκαιρινής πατάτας ολοκληρώνεται και είναι ευκαιρία να πάρουμε φρέσκες σφιχτές πατάτες, με φλούδα χωρίς ζάρες. Έχουμε μάλιστα και την τέλεια συνταγή για να τiς κάνουμε τηγανητές:

Θα τις κόψουμε μακρόστενες σε πάχος περίπου 1,5 εκατ., θα τις ζεματίσουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει μέχρι να μαλακώσουν οι άκρες τους, και θα τις στεγνώσουμε πολύ καλά. Μόλις κάψει το λάδι στο τηγάνι, θα χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία και θα τις τηγανίσουμε μέχρι να αποκτήσουν ελαφριά κρούστα. Θα τις βγάλουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και θα τις αφήσουμε να κρυώσουν. Θα τις πασπαλίσουμε με πατατάλευρο και θα τις τηγανίσουμε ξανά, αυτή τη φορά σε υψηλή θερμοκρασία, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο βαθύ χρυσό χρώμα.

Αυτόν το Σεπτέμβριο η επιστροφή στη δουλειά και στα σχολεία είναι απολαυστική!

 

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Πεντανόστιμα και φθινοπωρινά

Οι μέρες και οι νύχτες του φθινοπώρου είναι γλυκιές και δροσερές κι εμείς θέλουμε χουχούλιασμα και νοστιμιές! Καθώς λοιπόν ο Σεπτέμβριος μάς φέρνει ανεκτίμητα δώρα από τα μποστάνια και τα περιβόλια, είναι ώρα να φτιάξουμε πιάτα γευστικά και χορταστικά.

Τα βασιλικά σύκα με το βαθύ πορφυρό χρώμα έχουν μελώσει, τα σταφύλια είναι στα καλύτερά τους, τα ζουμερά αχλάδια μπαίνουν σε γλυκά αλλά και σε σαλάτες και αλμυρές τάρτες, οι φακές νέας εσοδείας με τη μεστή τους γεύση συνδυάζονται με πάρα πολλά υλικά και μας δίνουν τη βάση για δημιουργικά πιάτα, ενώ τα πράσα – το αγαπημένο λαχανικό του φθινοπώρου – κάνουν την εμφάνισή τους. Η συγκομιδή της καλοκαιρινής πατάτας ολοκληρώνεται και είναι ευκαιρία να πάρουμε φρέσκες σφιχτές πατάτες, με φλούδα χωρίς ζάρες. Έχουμε μάλιστα και την τέλεια συνταγή για να τiς κάνουμε τηγανητές:

Θα τις κόψουμε μακρόστενες σε πάχος περίπου 1,5 εκατ., θα τις ζεματίσουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει μέχρι να μαλακώσουν οι άκρες τους, και θα τις στεγνώσουμε πολύ καλά. Μόλις κάψει το λάδι στο τηγάνι, θα χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία και θα τις τηγανίσουμε μέχρι να αποκτήσουν ελαφριά κρούστα. Θα τις βγάλουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και θα τις αφήσουμε να κρυώσουν. Θα τις πασπαλίσουμε με πατατάλευρο και θα τις τηγανίσουμε ξανά, αυτή τη φορά σε υψηλή θερμοκρασία, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο βαθύ χρυσό χρώμα.

Αυτόν το Σεπτέμβριο η επιστροφή στη δουλειά και στα σχολεία είναι απολαυστική!

 

 

Μπρουσκέτες με μαρμελάδα ντομάτας, μανούρι και σύκα
Υλικά
  • 8 μεγάλες φέτες από χωριάτικο ψωμί, ελαφρά καβουρδισμένες
  • 350γρ. μανούρι, σε λεπτές φέτες ή κατσικίσιο κορμό (chevres) αν προτιμάτε
  • 4 μαύρα σύκα, πλυμμένα και κομμένα σε τέταρτα
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • μερικά φυλλαράκια βασιλικού
  • Για την μαρμελάδα ντομάτας
  • 1.500γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
  • 1 μικρό κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
  • 1½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη Belbake
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
  • ¼ φλιτζάνι ξίδι λευκό
  • χυμό από 1 λεμόνι
Διαδικασία
  • 1.

    Για την μαρμελάδα ντομάτας: Βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε όλα τα υλικά εκτός από το χυμό λεμονιού. Βράζετε για 5 λεπτά στην πιο δυνατή ένταση ανακατεύοντας και μετά χαμηλώνετε σε μέτρια φωτιά. Μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε την μαρμελάδα να βράσει, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της και να δέσει . Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και αφήνετε να πάρει μια βράση.

  • 2.

    Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και γεμίζετε τα αποστειρωμένα βάζα. Κλείνετε καλά με το καπάκι τους και αναποδογυρίζετε τα βάζα. Τα αφήνετε έτσι να κρυώσουν εντελώς και μετά τα διατηρείτε στο ψυγείο.

  • 3.

    Για τις μπρουσκέτες: Αλείφετε τις φέτες ψωμιού με αρκετή μαρμελάδα ντομάτας. Μοιράζετε το μανούρι και τα φρέσκα σύκα. Πασπαλίζετε με λίγο πιπέρι και φυλλαράκια βασιλικού και σερβίρετε αμέσως.

Λεμονάτο κοτόπουλο στον φούρνο με πράσο
Υλικά
  • 4 μπούτια κοτόπουλου
  • 400 ml ζωμό κοτόπουλο φρέσκο ή ψυγείου, καυτό
  • 1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους
  • ½ φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 5 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 2 τρυφερά κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • 4 πράσα, μόνο το λευκό μέρος, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 10 ροδέλες λεμονιού
  • 3 κλωνάρια δεντρολίβανο
  • θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια ευρύχωρη γάστρα βάζουμε τις μερίδες του κοτόπουλου. Προσθέτουμε τον ζωμό, το κρασί, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το σέλερι, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με τα χέρια μας. Απλώνουμε τις μερίδες του κοτόπουλου σε μονή στρώση στη βάση της γάστρας, στριμωγμένες, για να καλυφθούν από τη μαρινάδα. Καλύπτουμε τη γάστρα με μεμβράνη και τη βάζουμε για 6 ώρες στο ψυγείο, για να μαριναριστεί το κοτόπουλο.

  • 2.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Λίγο πριν μαγειρέψουμε το κοτόπουλο, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα πράσα και λίγο αλάτι και ρίχνουμε τόσο νερό ίσα να τα καλύπτει. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να πάρει μια βράση, να μαλακώσουν λίγο τα πράσα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Μεταφέρουμε τα πράσα στη γάστρα με μια τρυπητή κουτάλα, προσθέτουμε τις ροδέλες λεμονιού, τα κλωνάρια δεντρολίβανου και κλείνουμε με το καπάκι της. Ψήνουμε για 40 λεπτά.

  • 3.

    Βγάζουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο περίπου 30΄ επιπλέον, ώσπου να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Ψαρονέφρι με χυμό και ρόγες κόκκινων σταφυλιών
Υλικά
  • 2 ψαρονέφρια, σε ροδέλες πάχους 2-2½εκ.
  • 3/4 φλιτζανιού κρασί κόκκινο
  • 3/4 φλιτζανιού χυμό σταφυλιού, φρεσκοστυμμένο
  • 1 τσαμπί σταφύλια κόκκινα
  • 1½ φλιτζάνι ζωμό κρέατος (από κύβο)
  • 130γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 400γρ. ταλιατέλες ή άλλο ζυμαρικό
  • θυμάρι
  • 1 φυλλαράκι δάφνης
  • θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Ζεσταίνετε 1½ κουταλιά της σούπας από το βούτυρο σε βαρύ αντικολλητικό τηγάνι και ροδίζετε το ψαρονέφρι σε δυνατή φωτιά, γυρίζοντάς το υπομονετικά όποτε χρειάζεται.

  • 2.

    Σβήνετε με το κρασί, χαμηλώνετε ελαφρά τη φωτιά και ψήνετε το ψαρονέφρι για 6-8 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε και το βγάζετε από το τηγάνι. Το διατηρείτε ζεστό.

  • 3.

    Βάζετε στο τηγάνι τα κρεμμύδια, το ζωμό κρέατος, το χυμό σταφυλιού και τα αρωματικά και σιγοβράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ελαττωθούν τα υγρά και να μείνει το 1/3 της ποσότητας. Ρίχνετε τις ρόγες του σταφυλιού και μαγειρεύετε για 5 λεπτά ακόμη. Προσθέτετε το βαλσαμικό ξίδι και το μισό από το υπόλοιπο βούτυρο, ανακατεύοντας ζωηρά.

  • 4.

    Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας, τα σουρώνετε και τα ανακατεύετε με το υπόλοιπο βούτυρο. Σερβίρετε χωρίς καθυστέρηση τις ταλιατέλες μαζί με το ψαρονέφρι και περιχύνετε με τη σάλτσα.

Γαλλικά τοστ με αχλάδια μαγειρεμένα σε γλυκό κρασί
Υλικά
    Για τα τοστ
  • 8 χοντρές φέτες ψωμί χωριάτικο
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,5%
  • 4 φρέσκα αυγά αχυρώνα Κ. Μσκεδονίας Nώμα
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 5-6 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα για το τηγάνισμα
  • Για τα αχλάδια
  • 4 αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα σε τέταρτα
  • 50γρ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι γλυκό κρασί
  • 1 μικρό ξυλαράκι κανέλα
Διαδικασία
  • 1.

    Πρώτα ετοιμάζετε τα αχλάδια: Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το βούτυρο και, μόλις λιώσει, ρίχνετε τα αχλάδια (προσέχετε τα αχλάδια να είναι σε μία στρώση στο τηγάνι). Μαγειρεύετε ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και σβήνετε με το κρασί. Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν τα αχλάδια.

  • 2.

    Για να φτιάξετε τα τοστ: Χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και προσθέτετε τη ζάχαρη και το αλάτι. Μουσκεύετε το ψωμί καλά (ο χρόνος παραμονής στο μίγμα θα εξαρτηθεί από το είδος του ψωμιού).

  • 3.

    Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και, μόλις λιώσει, ρίχνετε τα τοστ και τα τηγανίζετε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.

  • 4.

    Σερβίρετε τα γαλλικά τοστ σε πιάτα προσθέτοντας από πάνω και μερικές φέτες αχλαδιών και λίγο σιρόπι.

Φακές με κάρι και χοιρινές μπριζόλες
Υλικά
  • Λίγο ε.π. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. χοιρινά φιλετίνια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 50 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 2 κουτ. σουπας πελτέ ντομάτας
  • 500 γρ. φακές ψιλές Επιλογής
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 κουτ. σουπας κάρι, σκόνη
  • 1 κουτ. σουπας ζάχαρη
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι βάζουμε τόσο ελαιόλαδο όσο να καλυφθεί η βάση και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Προσθέτουμε τις μπριζόλες και τις τσιγαρίζουμε καλά (σε δόσεις αν χρειαστεί) από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις βγάζουμε σε πιατέλα.
    Ρίχνουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε να τσιγαριστούν κι αυτά για 2΄-3΄. Ρίχνουμε ξανά τις μπριζόλες, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί για 1΄-2΄. Ρίχνουμε και τον πελτέ και συμπληρώνουμε τόσο νερό όσο να καλυφθεί το κρέας.

  • 2.

    Ανακατεύουμε, κλείνουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και βράζουμε για περίπου 25΄ ή μέχρι να είναι αρκετά μαλακό το κρέας. Προσθέτουμε στη συνέχεια τις φακές και τα μπαχαρικά (κάρι, δαφνόφυλλα), τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και λίγο ακόμα νερό εάν χρειάζεται - θα πρέπει οι φακές να είναι κι αυτές καλυμμένες με υγρά. Ανακατεύουμε, κλείνουμε πάλι με το καπάκι και βράζουμε ώσπου να μαλακώσουν και οι φακές, χωρίς όμως να λιώσουν και να παραμείνουν με σχεδόν καθόλου υγρά.

  • 3.

    Μόλις χυλώσει το φαγητό σερβίρουμε σε πιάτα.

Πατάτες γκρατέν με απάκι
Υλικά
  • Μερίδες: 4
  • 2 κιλά πατάτες
  • 300 γρ. απάκι κομμένο σε κυβάκια
  • 500 γρ. νεροκρέμμυδα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 λίτρο Bio φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος Milbona 30% λιπαρά
  • 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 400 γρ. κασέρι Ξάνθης
Διαδικασία
  • 1.

    Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες ολόκληρες. Τις τοποθετούμε σε μπολ με νερό. Τσιγαρίζουμε το απάκι για 1’ και έπειτα το κρεμμύδι και το σκόρδο, χωρίς να πάρουν χρώμα.

  • 2.

    Βάζουμε τις πατάτες, αφού τις έχουμε στραγγίξει και προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα. Τις αφήνουμε να μαγειρευτούν σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας απαλά, ώστε να μη σπάσουν. Μαγειρεύουμε για περίπου 8-10’.

  • 3.

    Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και με μία τρυπητή κουτάλα παίρνουμε τις πατάτες και τις στρώνουμε σε ένα ταψί. Ανάμεσα από τις πατάτες βάζουμε και το κασέρι. Αφού τις στρώσουμε, τις ισιώνουμε και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

  • 4.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για περίπου 45’ και μέχρι να πάρουν χρώμα χρυσαφένιο. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Σερβίρονται χλιαρές.