ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Portion,Of,Ground,Beef,Lasagna,Topped,With,Melted,Cheese,And

Παστίτσιο, κοκκινιστό και γαλακτομπούρεκο… αλλιώς!

Μας αρέσουν στις κλασικές τους εκδοχές, τα έχουμε τιμήσει κατ΄ επανάληψη αλλά τώρα ήρθε η ώρα να τα δοκιμάσουμε και σε διαφορετικές εκδοχές που είναι εξίσου νοστιμότατες. Τόσο, που μπορεί να αντικαταστήσουν αυτές που ξέρατε. Ο λόγος για τα Cookies με μαύρη σοκολάτα, χωρίς γλουτένη, το Παστίτσιο με ριγκατόνι και λουκάνικο, τους Ταραμοσπανακοκεφτέδες, το Γαλακτομπούρεκο με σοκολατένιο φύλλο κρούστας, το Χοιρινό κοκκινιστό με φασόλια Φλωρίνης στον φούρνο, και το Πικάντικο τουρλού πάνω σε κουσκούς, που περιλαμβάνει το μενού του Σαββατοκύριακου. Είναι όλα δοκιμασμένα και η επιτυχία τους είναι σίγουρη.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συνταγές μας αφορά το γαλακτομπούρεκο, ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά ταψιού. Το τραγανό φύλλο σε συνδυασμό με τη βελούδινη κρέμα σιμιγδαλιού και το αρωματικό σιρόπι δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα και γι’ αυτό δεν χάνουμε ευκαιρία να το απολαύσουμε. Είναι το γλυκό που θα επιλέξουμε να φτιάξουμε σε γιορτές, και σε οικογενειακά τραπέζια, και θα γίνει δεκτό με ενθουσιασμό. Η κλασική συνταγή περιλαμβάνει φύλλο κρούστας, κρέμα σιμιγδαλιού, ζάχαρη και αυγά, ενώ το τελικό σιρόπιασμα προσφέρει τη χαρακτηριστική του γεύση και υφή.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του. Σε κάποιες συνταγές, η κρέμα αρωματίζεται με βανίλια, έχουν προστεθεί το κακάο και το πορτοκάλι, ενώ αρκετά διαδεδομένη είναι και η συνταγή με φύλλο κανταΐφι αντί για φύλλο κρούστας. Εμείς προτείνουμε το γλυκό με σοκολατένιο φύλλο κρούστας. Αξίζει να το δοκιμάσετε! Όπως και τα υπόλοιπα πιάτα που εγγυώνται ένα νοστιμότατο Σαββατοκύριακο.

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Παστίτσιο, κοκκινιστό και γαλακτομπούρεκο… αλλιώς!

Μας αρέσουν στις κλασικές τους εκδοχές, τα έχουμε τιμήσει κατ΄ επανάληψη αλλά τώρα ήρθε η ώρα να τα δοκιμάσουμε και σε διαφορετικές εκδοχές που είναι εξίσου νοστιμότατες. Τόσο, που μπορεί να αντικαταστήσουν αυτές που ξέρατε. Ο λόγος για τα Cookies με μαύρη σοκολάτα, χωρίς γλουτένη, το Παστίτσιο με ριγκατόνι και λουκάνικο, τους Ταραμοσπανακοκεφτέδες, το Γαλακτομπούρεκο με σοκολατένιο φύλλο κρούστας, το Χοιρινό κοκκινιστό με φασόλια Φλωρίνης στον φούρνο, και το Πικάντικο τουρλού πάνω σε κουσκούς, που περιλαμβάνει το μενού του Σαββατοκύριακου. Είναι όλα δοκιμασμένα και η επιτυχία τους είναι σίγουρη.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συνταγές μας αφορά το γαλακτομπούρεκο, ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά ταψιού. Το τραγανό φύλλο σε συνδυασμό με τη βελούδινη κρέμα σιμιγδαλιού και το αρωματικό σιρόπι δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα και γι’ αυτό δεν χάνουμε ευκαιρία να το απολαύσουμε. Είναι το γλυκό που θα επιλέξουμε να φτιάξουμε σε γιορτές, και σε οικογενειακά τραπέζια, και θα γίνει δεκτό με ενθουσιασμό. Η κλασική συνταγή περιλαμβάνει φύλλο κρούστας, κρέμα σιμιγδαλιού, ζάχαρη και αυγά, ενώ το τελικό σιρόπιασμα προσφέρει τη χαρακτηριστική του γεύση και υφή.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του. Σε κάποιες συνταγές, η κρέμα αρωματίζεται με βανίλια, έχουν προστεθεί το κακάο και το πορτοκάλι, ενώ αρκετά διαδεδομένη είναι και η συνταγή με φύλλο κανταΐφι αντί για φύλλο κρούστας. Εμείς προτείνουμε το γλυκό με σοκολατένιο φύλλο κρούστας. Αξίζει να το δοκιμάσετε! Όπως και τα υπόλοιπα πιάτα που εγγυώνται ένα νοστιμότατο Σαββατοκύριακο.

Cookies με μαύρη σοκολάτα, χωρίς γλουτένη
Υλικά
  • 80 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 165 γρ. μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα
  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη Belbake
  • 2 Νώμα Αυγά Κ. Μακεδονίας Αχυρώνα Μεσαία
  • 30 γρ. κακάο
  • 1 πρέζα πράσινο κάρδαμο, σε σκόνη
  • 1 πρέζα αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με τη σοκολάτα σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με σύρμα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.

  • 2.

    Αφού ομογενοποιηθούν, αδειάζουμε και τη ζεστή σοκολάτα με το βούτυρο και ανακατεύουμε.

  • 3.

    Αφήνουμε το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού για παγωτό (scoop) δημιουργούμε μπάλες ίδιου μεγέθους και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί για φούρνο με αντικολλητικό χαρτί.

  • 4.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για περίπου 12΄-14΄. Τα cookies θα φαίνονται αρκετά μαλακά όταν βγουν από τον φούρνο, αλλά όταν κρυώσουν θα είναι όπως πρέπει.

Παστίτσιο με ριγκατόνι και λουκάνικο
Υλικά
  • 500γρ. πέννες Combino
  • 500γρ. κιμάς βόειος νωπός
  • 250γρ. λουκάνικο χωριάτικο χωρίς το εξωτερικό του περίβλημα ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
  • 1 φλιτζάνι κρασί μαυροδάφνη
  • 400γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη (φρέσκια ή από κονσέρβα)
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού βασιλικό ξερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την μπεσαμέλ
  • 1.250ml γάλα
  • 7 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 8 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 4 αβγά
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα Κρήτης + λίγο επιπλέον
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • λίγη φρυγανιά
  • αλάτι, πιπέρι λευκό
Διαδικασία
  • 1.

    Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και την πιπεριά για 1 λεπτό. Προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε να σοτάρετε ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μη σβολιάσει ο κιμάς και μέχρι να αλλάξει χρώμα. Κάπου ενδιάμεσα προσθέτετε και το λουκάνικο.

  • 2.

    Όταν σοταριστούν τα υλικά σας σβήνετε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνετε την ντομάτα και τον πελτέ. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το βασιλικό και το ξύλο της κανέλας και χαμηλώνετε τη φωτιά να σιγομαγειρευτεί ο κιμάς και να μείνει με τη σάλτσα του.

  • 3.

    Στο μεταξύ βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους μέχρι να μαγειρευτούν αλ ντέντε. Τα στραγγίζετε και τα ανακατεύετε με τη σάλτσα του κιμά και το μαϊντανό.

  • 4.

    Προθερμαίνετε το φούρνο κι ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε να γίνει μια κρέμα την οποία ψήνετε για λίγο ακόμη, προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τα αβγά ένα ένα ανακατεύοντας ζωηρά και μετά το τριμμένο τυρί, το μοσχοκάρυδο κι ανάλογο αλατοπίπερο.

  • 5.

    Προσθέτετε 2 φλιτζάνια από την μπεσαμέλ στο μείγμα των ζυμαρικών, ανακατεύετε και απλώνετε το μίγμα σε ταψί. Σκεπάζετε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με λίγη τριμμένη φρυγανιά και λίγο τριμμένο τυρί και ψήνετε το παστίτσιο μέχρι να κάνει μια ωραία κρούστα. Αφού κρυώσει λίγο, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Ταραμοσπανακοκεφτέδες
Υλικά
  • 100γρ. ταραμά
  • 250γρ. σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο, ψιλοκομμένο
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 200γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στυμμένο καλά
  • ⅓ φλιτζανιού εξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • Πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια μέχρι να πιουν το νερό τους. Τα αφήνετε λίγο να κρυώσουν και τα τοποθετείτε σε μέτριο μπολ.

  • 2.

    Προσθέτετε στο μπολ τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε μέχρι να γίνει ένα συμπαγές μίγμα (όπως στους κεφτέδες). Δοκιμάζετε το μίγμα για αλάτι και, αν χρειαστεί, προσθέτετε ελάχιστο (γιατί ο ταραμάς είναι από μόνος του αλμυρός). Σκεπάζετε το μίγμα και το βάζετε να μείνει στο ψυγείο για 1 ώρα.

  • 3.

    Παίρνετε κουταλιές από το μίγμα και τα πλάθετε σε κεφτέδες. Τους πιέζετε για να πλατύνουν και τους αλευρώνετε. Βάζετε το λάδι σε βαθύ τηγάνι να κάψει και τηγανίζετε τους κεφτέδες από τις δυο πλευρές γυρίζοντάς τους προσεκτικά. Τους βγάζετε με τρυπητή κουτάλα πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι. Σερβίρονται ζεστοί.

Γαλακτομπούρεκο με σοκολατένιο φύλλο κρούστας
Υλικά
  • 7 φύλλα κρούστας
  • 200γρ. βούτυρο 82%, λιωμένο
  • Για την κρέμα
  • 820ml φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,5%
  • 170γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 85γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 25γρ. βούτυρο 82%
  • 45γρ. κουβερτούρα μαύρη 70%
  • 2 κρόκους αυγών βιολογικής γεωργίας Νώμα
  • ξύσμα από ½ πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού κακάο σε σκόνη (σκουρόχρωμο)
  • Για το σιρόπι
  • 320γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 κουτ. σούπας κακάο
  • 130ml νερό
  • 70γρ. γλυκόζη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
Διαδικασία
  • 1.

    Για την κρέμα: Βάζετε το γάλα στη φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί προσθέτετε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τους κρόκους και το κακάο και ανακατεύετε συνέχεια με σύρμα χειρός με προσοχή για να μην κολλήσει.

  • 2.

    Μόλις το μίγμα αρχίζει να βράζει αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο, το ξύσμα και τη σοκολάτα και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.

  • 3.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και βουτυρώνετε καλά ένα ταψί. Στρώνετε στο ταψί σταυρωτά τέσσερα φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνετε ένα προς ένα. Έπειτα, αδειάζετε την κρέμα και καλύπτετε με τα φύλλα που προεξέχουν. Τα βουτυρώνετε και στρώνετε άλλα τρία φύλλα από πάνω, τα οποία βουτυρώνετε ένα προς ένα. Κόβετε όσο φύλλο προεξέχει από το ταψί και μαζεύετε προς τα μέσα το φύλλο στις άκρες του ταψιού.

  • 4.

    Χαράζετε ελαφρώς την επιφάνεια του γαλακτομπούρεκου και ψεκάζετε με λίγο νερό. Ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου.

  • 5.

    Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε το νερό, το κακάο, τη γλυκόζη και την κανέλα στη φωτιά και μόλις ζεσταθούν προσθέτετε τη ζάχαρη ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη και να διαλυθεί το κακάο. Όταν πάρει βράση το σιρόπι, αφήνετε να κοχλάσει για 1 λεπτό ανακατεύοντας για να μη φουσκώσει, αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.

  • 6.

    Όταν είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι.

Χοιρινό κοκκινιστό με φασόλια Φλωρίνης στο φούρνο
Υλικά
  • 1.200γρ. χοιρινός λαιμός νωπός, σε μερίδες
  • 400γρ. φασόλια Μέτρια Επιλογής, μουσκεμένα σε νερό αποβραδίς
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα μέτρια καθαρισμένα, σε λεπτές φέτες
  • 5 κλωναράκια σέλινο, χοντροκομμένα
  • 400γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες
  • ⅔ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο (καυτερό ή γλυκό ή ανάμικτο)
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Στραγγίζετε τα φασόλια και τα βράζετε για 35-40 λεπτά περίπου σε σκέτο νερό, χωρίς να προσθέσετε αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν. Τα στραγγίζετε και φυλάτε το ζωμό τους.

  • 2.

    Ετοιμάζετε το κρέας όσο βράζουν τα φασόλια. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε το κρέας. Σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα και προσθέτετε τα καρότα, το σέλινο, τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.

  • 3.

    Προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό και σιγοβράζετε το κρέας για 40-45 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να ψηθεί τελείως. Προσθέτετε τα φασόλια με το ζωμό τους και τα ανακατεύετε ελαφρά.

  • 4.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ρίχνετε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος, προτιμότερο να είναι πήλινο, και το πασπαλίζετε με το μπούκοβο. Ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να κάνει κρούστα από πάνω και να ψηθεί το κρέας.

Πικάντικο τουρλού πάνω σε κουσκούς
Υλικά
    Μερίδες: 4
  • 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ευ
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 2 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σε σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας καυτερή πάστα harissa
  • 1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο ή μαιντανό, σε μίσχους και φυλλαράκια
  • 600 γρ. καρότα, σε κομμάτια
  • 80 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 100 γρ. σουλτανίνα
  • 240 γρ. κουσκούς
  • 200 γρ. στρογγυλά φασολάκια Vegeterra
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με μια πρέζα αλάτι για 3΄-4΄ ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα μπαχαρικά, την καυτερή πάστα και τους μίσχους από τον κόλιανδρο κομμένους και σοτάρουμε για 2΄. Ρίχνουμε μέσα τα καρότα, τα ντοματάκια κονκασέ,  τα φασολάκια και τη σταφίδα μαζί με 600 ml βραστό νερό. Μόλις πάρουν βράση, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 1 ώρα ή μέχρι το φαγητό να αποκτήσει μια ωραία πυκνή σάλτσα.

  • 2.

    Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το κουσκούς και το καλύπτουμε κατά μερικά εκατοστά πιο πάνω με βραστό νερό. Το αφήνουμε για 10΄ και κατόπιν το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι. Σερβίρουμε το τουρλού πάνω στο κουσκούς και πασπαλίζουμε με φυλλαράκια κόλιανδρο ψιλοκομμένα.