ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Circle,Pepperoni,Pizza,With,Mozzarella,Cheese,On,Wooden,Table

Pasta & pizza lovers

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ακόμη ένα κομμάτι σπιτικής πίτσας ή σε μια λαχταριστή μακαρονάδα; Σχεδόν κανένας. Είναι μάλιστα δύσκολο να βαρεθούμε τις γεύσεις τους αφού υπάρχουν σάλτσες και συνδυασμοί για πολλές και λαχταριστές παρασκευές.

Όσο αφορά την πίτσα, μπορεί να έχει αφράτη ή λεπτή ζύμη, να είναι λιτή με τυρί και σάλτσα ντομάτας, ή πληθωρική με μπόλικα υλικά. Έχει δε άλλη νοστιμιά όταν είναι σπιτική. Μια κλασική πίτσα είναι αυτή με ντομάτα, προσούτο και μοτσαρέλα που μπορεί να γίνει και κάπως διαφορετική αν προσθέσουμε το προσούτο και τον βασιλικό αφού ψηθεί η πίτσα. Αν μας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις θα βάλουμε καυτερή σάλτσα, αν προτιμάμε τις πιο ελαφριές θα αφαιρέσουμε τα αλλαντικά, και αν δεν αλλάζουμε με τίποτα την ελληνική κουζίνα θα φτιάξουμε πίτσα με ντομάτα, φέτα, ελιές, και κάπαρη.

Η ζύμη έχει οπωσδήποτε τα μυστικά της. Αφού την φτιάξουμε θα πρέπει να ξεκουραστεί στο ψυγείο για κάμποσες ώρες πριν τη χρησιμοποιήσουμε, ώστε να αποκτήσει την κατάλληλη υφή. Έπειτα θα την αφήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και θα την ανοίξουμε με μαλακές κινήσεις, από μέσα προς τα έξω. Είναι σημαντικό να μην πιέζουμε πολύ για μη σκιστεί. Δεν βάζουμε μεγάλη ποσότητα σάλτσας, γιατί θα δημιουργήσει μεγάλη υγρασία και θα βαρύνει το ζυμάρι. Φροντίζουμε ο φούρνος να είναι προθερμασμένος σε υψηλή θερμοκρασία και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, ανάλογα πάντα και με το πάχος του ζυμαριού.

Αυτό το Σαββατοκύριακο αγαπάμε το comfort food!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Pasta & pizza lovers

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ακόμη ένα κομμάτι σπιτικής πίτσας ή σε μια λαχταριστή μακαρονάδα; Σχεδόν κανένας. Είναι μάλιστα δύσκολο να βαρεθούμε τις γεύσεις τους αφού υπάρχουν σάλτσες και συνδυασμοί για πολλές και λαχταριστές παρασκευές.

Όσο αφορά την πίτσα, μπορεί να έχει αφράτη ή λεπτή ζύμη, να είναι λιτή με τυρί και σάλτσα ντομάτας, ή πληθωρική με μπόλικα υλικά. Έχει δε άλλη νοστιμιά όταν είναι σπιτική. Μια κλασική πίτσα είναι αυτή με ντομάτα, προσούτο και μοτσαρέλα που μπορεί να γίνει και κάπως διαφορετική αν προσθέσουμε το προσούτο και τον βασιλικό αφού ψηθεί η πίτσα. Αν μας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις θα βάλουμε καυτερή σάλτσα, αν προτιμάμε τις πιο ελαφριές θα αφαιρέσουμε τα αλλαντικά, και αν δεν αλλάζουμε με τίποτα την ελληνική κουζίνα θα φτιάξουμε πίτσα με ντομάτα, φέτα, ελιές, και κάπαρη.

Η ζύμη έχει οπωσδήποτε τα μυστικά της. Αφού την φτιάξουμε θα πρέπει να ξεκουραστεί στο ψυγείο για κάμποσες ώρες πριν τη χρησιμοποιήσουμε, ώστε να αποκτήσει την κατάλληλη υφή. Έπειτα θα την αφήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και θα την ανοίξουμε με μαλακές κινήσεις, από μέσα προς τα έξω. Είναι σημαντικό να μην πιέζουμε πολύ για μη σκιστεί. Δεν βάζουμε μεγάλη ποσότητα σάλτσας, γιατί θα δημιουργήσει μεγάλη υγρασία και θα βαρύνει το ζυμάρι. Φροντίζουμε ο φούρνος να είναι προθερμασμένος σε υψηλή θερμοκρασία και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, ανάλογα πάντα και με το πάχος του ζυμαριού.

Αυτό το Σαββατοκύριακο αγαπάμε το comfort food!

Τραγανά cookies με φουντούκια και καραμέλες γάλακτος
Υλικά
  • 10 καραμέλες γάλακτος
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 80γρ. φουντούκια χοντροκομμένα
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή Belbake
  • 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο Vita D'or
  • μερικές σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 200οC στον αέρα. Πάνω σε επιφάνεια κοπής κόβετε τις καραμέλες γάλακτος με βαρύ, κοφτερό μαχαίρι σε κυβάκια.

  • 2.

    Μέσα σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι, τα φουντούκια, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε με σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

  • 3.

    Προσθέτετε το αραβοσιτέλαιο και μερικές σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου, χτυπώντας για λίγο ακόμη μέχρι να ενωθεί με το μίγμα. Αφήνετε το σύρμα και προσθέτετε σταδιακά το μίγμα του αλευριού, ανακατεύοντας με σπάτουλα, μέχρι να πάρετε μια μαλακή, ομοιογενή ζύμη.

  • 4.

    Στρώνετε δύο ταψάκια με χαρτί ψησίματος και με ένα κουταλάκι παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και τις τοποθετείτε πάνω στη λαδόκολλα, αφήνοντας μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, γιατί τα cookies θα απλώσουν και θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.

  • 5.

    Ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Περιμένετε να κρυώσουν λίγο τα cookies πριν τα αποκολλήσετε από το χαρτί και τα μεταφέρετε σε μεταλλικό κουτί ή τα σερβίρετε αμέσως.

Mac “n” cheese με κιμά στον φούρνο
Υλικά
    Για τον κιμά
  • 1 κιλό κιμά βόειο - χοιρινό
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι αλατοπιπερωμένο καλά
  • ε.π. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 καρότα, τριμμένα
  • 1 κομμάτι αστεροειδή γλυκάνισο
  • 3 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 200 ml ζωμό βοδινού (σπιτικό ή ψυγείου)
  • 200 ml κόκκινο κρασί
  • 200 ml χυμό ντομάτας
  • 1 ματσάκι βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • Για το mac "n" cheese
  • 35 γρ. βούτυρο
  • 35 γρ. αλεύρι
  • 700 ml φρέσκο γάλα Γάλπο 3,5%
  • 1 κουτ. γλυκού αγγλική μουστάρδα, σε σκόνη
  • 200 γρ. τσένταρ ωρίμανσης, τριμμένο
  • 100 γρ. ελβετική γραβιέρα, τριμμένη
  • 100 γρ. έμενταλ, τριμμένο
  • 250 γρ. ζυμαρικό κοραλάκι ή κοφτό μακαρονάκι
Διαδικασία
  • 1.

    Για τον κιμά: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα. Ψιλοκόβουμε το μοσχάρι σε μικρά κομματάκια χρησιμοποιώντας δύο πολύ κοφτερά μαχαίρια ή mezzaluna. Σε ένα μπολ αλευρώνουμε το κρέας τινάζοντας καλά να φύγει η περίσσεια. Σε μια κατσαρόλα που μπαίνει και στον φούρνο ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας με μια σπάτουλα να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Αν χρειαστεί, το ροδίζουμε σε δύο δόσεις και το ρίχνουμε όλο ξανά στην κατσαρόλα.

  • 2.

    Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και τον γλυκάνισο ανακατεύοντας για 5΄. Ρίχνουμε τον πελτέ, τον ζωμό, το κρασί και τον χυμό ντομάτας και μόλις πάρουν βράση καλύπτουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και με το καπάκι. Ψήνουμε στον φούρνο για 3 ώρες. Μόλις το κρέας μαλακώσει καλά, ανακατεύουμε μέσα τον βασιλικό.

  • 3.

    Για το mac "n" cheese: Στο μεταξύ, λιώνουμε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ανακατεύουμε μέσα το αλεύρι για 3΄ με έναν αυγοδάρτη. Σταδιακά ενσωματώνουμε το γάλα μέχρι να γίνει μια λεία σάλτσα. Προσθέτουμε τη σκόνη μουστάρδας, όλα τα τυριά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Αλατίζουμε.

  • 4.

    Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 220οC στον αέρα. Βράζουμε τα ζυμαρικά αλ ντέντε. Τα κρυώνουμε σε νερό βρύσης, τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με το μείγμα τυριών.

  • 5.

    Σε ένα ευρύχωρο πιρέξ στρώνουμε τον κιμά και από πάνω τα ζυμαρικά. Ψήνουμε για 20΄-30΄ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Αλσατική πίτσα
Υλικά
  • Μερίδες: 4
  • 1 δόση ζύμη για πίτσα (έτοιμη)
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζ. κρέμα γάλακτος Milbona 30% λιπαρά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
  • 100 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. κοτόπουλο, βραστό ή ψητό, ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας πεκορίνο, τριμμένο
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • Μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και απλώνουμε μέσα καλά τη ζύμη μας. Βάζουμε το τυρί κρέμα στο μίξερ και το χτυπάμε να γίνει λείο. Συμπληρώνουμε το αλεύρι και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2΄-3΄ ακόμα.

  • 2.

    Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το μπέικον και το κοτόπουλο, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

  • 3.

    Απλώνουμε το μείγμα του τυριού πάνω στη ζύμη και από πάνω καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με το μείγμα του κρεμμυδιού. Πασπαλίζουμε με το πεκορίνο.

  • 4.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30΄ ή μέχρι να λιώσει το τυρί και να ψηθεί η ζύμη.

Pancakes
Υλικά
  • 150 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 150 ml Φρέσκο γάλα Γάλπο 3,5%
  • 1 αβγό
  • 1 1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
  • 1.

    Ρίχνετε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη άχνη και τα ανακατεύετε με ένα κουτάλι.

  • 2.

    Χτυπάτε σε άλλο μπολ το αβγό με το γάλα και προσθέτετε το ελαιόλαδο.

  • 3.

    Ρίχνετε το μίγμα του γάλακτος στο μίγμα του αλευριού και ανακατεύετε με ένα πιρούνι.

  • 4.

    Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αλείφετε ελάχιστο ελαιόλαδο.

  • 5.

    Προσθέτετε 1 1/2 κουτ. σούπας από το μίγμα και το απλώνετε λίγο στο τηγάνι με το κουτάλι.

  • 6.

    Μόλις το pancake αρχίζει να φουσκώνει, το αναποδογυρίζετε και το ψήνετε μέχρι να ροδίσουν και οι δύο πλευρές.

  • 7.

    Σερβίρετε με μέλι, σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι σοκολάτας, φρούτα ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας!

Παστιτσάδα με κοτόπουλο
Υλικά
  • Μερίδες: 4-5
  • 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα στο ρεντέ
  • 50 ml ξίδι από κόκκινο κρασί, καλής ποιότητας
  • 200 ml κόκκινο ημίγλυκο κρασί
  • 300 γρ. ντοματάκια κονκασέ, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 500 ml ζεστό νερό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 δαφνόφυλλα
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι
  • Για το σπετσερικό
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, τριμμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο, τριμμένο
  • Για το σερβίρισμα
  • 1 κουτ. γλυκού Βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 100 γρ. Γραβιέρα Κρήτης Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, σοτάρουμε για 3΄-4΄, σβήνουμε με το ξίδι. Μόλις εξατμιστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Περιχύνουμε με το κρασί, καπακώνουμε, μαγειρεύουμε μέχρι να μελώσουν τα κρεμμύδια.

  • 2.

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μπαχαρικά για το σπετσερικό. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ζεστό νερό, ζάχαρη, δαφνόφυλλα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας από το σπετσερικό, αλάτι, πιπέρι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45΄-50΄, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

  • 3.

    Βράζουμε τα μακαρόνια, ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα, αποσύρουμε, προσθέτουμε 3-4 κουτ. σούπας σάλτσα από το κοτόπουλο και πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα.

Ιταλική πίτσα με μοτσαρέλα και βασιλικό
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 500γρ. αλεύρι για πίτσα
  • 1½γρ. μαγιά ξερή
  • 2γρ. ζάχαρη
  • 15γρ. αλάτι
  • 315γρ. νερό χλιαρό
  • 15γρ. ελαιόλαδο
  • Για τη σάλτσα και το γαρνίρισμα
  • 300γρ. φρέσκα ντοματίνια
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1γρ. σκόρδο σε σκόνη
  • 250γρ. mini Mozzarella Milbona
  • 20 φύλλα από φρέσκο βασιλικό
  • 45γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Για τη ζύμη: Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και χτυπάτε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα. Σταδιακά προσθέτετε το νερό έως ότου απορροφηθεί όλο. Μόλις ενσωματωθεί το αλεύρι στη ζύμη, σταματάτε το μίξερ και αφήνετε να σταθεί η ζύμη για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τη δουλεύετε σε χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά ακόμα.

  • 2.

    Καλύπτετε με μεμβράνη και αφήνετε να φουσκώσει για τουλάχιστον 8 ώρες. Στη συνέχεια, μεταφέρετε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε με απαλές κινήσεις. Με μαχαίρι το κόβετε σε 3 κομμάτια, αλευρώνετε καλά και δίνετε στρογγυλό σχήμα. Μεταφέρετε σε ταψί, το οποίο έχετε αλευρώσει πολύ καλά και σκεπάζετε ξανά με μεμβράνη. Αφήνετε να φουσκώσει ξανά για άλλες 2 ώρες.

  • 3.

    Προθερμάνετε το φούρνο στους 250οC στον αέρα μαζί με την πάνω αντίσταση και βάζετε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Για τέλειο αποτέλεσμα στο σπίτι χρησιμοποιείτε μια κεραμική πλάκα για πίτσα ή ένα μεγάλο κεραμικό πλακάκι που να χωράει στο φούρνο ή ένα μεγάλο μαντεμένιο τηγάνι. Όποια και να είναι η επιλογή σας το τοποθετείτε στον φούρνο έτσι ώστε η θερμοκρασία του να ανέβει σταδιακά, όσο ζεσταίνετε ο φούρνος, για τουλάχιστον 25-30 λεπτά.

  • 4.

    Σε μούλτι ρίχνετε τα ντοματίνια με το σκόρδο και τα πολτοποιείτε καλά. Τα αδειάζετε σε σουρωτήρι και τα αφήνετε να στραγγίζουν για περίπου 10 λεπτά. Μεταφέρετε σε μπόλ και αλατίζετε.

  • 5.

    Αλευρώνουμε καλά μια επιφάνεια εργασίας και τα χέρια μας και μεταφέρετε εκεί με απαλές κινήσεις το φουσκωμένο ζυμάρι. Ανοίγετε τη ζύμη σε κύκλο πάχους μισού εκατοστού. Σταυρώνοντας σε σχήμα Χ τον δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο των 2 χεριών μεταξύ τους, ξεκινάτε να πιέζετε κεντρικά τη ζύμη, ώστε να ανοίξει ομοιόμορφα. Κάθε φορά που πιέζετε περιστρέφετε τη ζύμη κατά 90 μοίρες. Κάθε 3 γυρίσματα γυρνάτε το ζυμάρι από την άλλη πλευρά. Πολύ σημαντικό εδώ είναι να μην πιέσετε το περίγραμμα, ώστε να φουσκώσει και να γίνει τραγανό. Συνεχίζετε και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.

  • 6.

    Για να μπορέσετε να μεταφέρετε την πίτσα στο φούρνο θα πρέπει να φτιάξετε ένα αυτοσχέδιο φτυάρι πίτσας. Μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε μια επίπεδη λαμαρίνα ή ακόμα και ένα καθαρό σκληρό χαρτόνι από κουτί πίτσας. Αλευρώνετε πολύ καλά την επιφάνεια που θα σας βοηθήσει να μεταφέρετε τη πίτσα στο φούρνο.

  • 7.

    Βάζετε σε κάθε ανοιγμένη ζύμη από 2 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας και απλώνετε με κουτάλι. Δεν πειράζει αν η ντομάτα δεν έχει καλύψει όλη την επιφάνεια. Συνεχίζετε βάζοντας φέτες μοτσαρέλας και μεταφέρετε την πίτσα στο φούρνο. Ψήνουμε για 6-8 λεπτά η μέχρι η πίτσα να αρχίσει να παίρνει ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.

  • 8.

    Βγάζετε την πίτσα από το φούρνο, γαρνίρετε με φρέσκο βασιλικό, λίγο ελαιόλαδο και σερβίρετε.