ανοίξτε το μενού πλοήγησης
shutterstock_2186956839 final

Ουφ ζέστη! Νοστιμιές στο άψε σβήσε

Με τις θερμοκρασίες στα ύψη, το λιγότερο που θέλουμε είναι να περνάμε πολλή ώρα στην κουζίνα με αναμμένους φούρνους και κατσαρόλες σε πλήρη δράση. Χρειαζόμαστε ευφάνταστες και νόστιμες συνταγές που δεν χρειάζονται μεγάλη προετοιμασία και πολύωρο μαγείρεμα.

Από το πρωί, οι χυμοί και τα σμούθις από φρέσκα φρούτα θα μας κρατήσουν ενυδατωμένους και ταυτόχρονα θα μας δροσίσουν απολαυστικά. Τα αυγά είναι ένα υλικό πασπαρτού που θα μας λύσει τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις αφού με αυτά μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχες ομελέτες στο πι και φι, μαζί με τα λαχανικά και τα τυριά που μας περίσσεψαν.

Το ρύζι και τα ζυμαρικά θα γίνουν η βάση για κρύες σαλάτες στις οποίες θα συμπεριλάβουμε βρασμένα όσπρια, καλαμπόκι, αλλά και κολοκυθάκια περασμένα από το μαντολίνο και μαριναρισμένα για λίγη ώρα σε χυμό λεμονιού. Με ώριμες ντομάτες, μερικά σπασμένα παξιμάδια, ελαιόλαδο, αρωματικά και κάποιο λευκό τυρί θα φτιάξουμε αμέσως ένα λαχταριστό γεύμα.

Τα καλοκαιρινά φρούτα βρίσκονται τώρα στα καλύτερά τους και μαζί με αλλαντικά και τυριά θα μας δώσουν πεντανόστιμες ιδέες για κάτι ελαφρύ και χορταστικό. Εκτός από το κλασικό καρπούζι με τη φέτα, συνδυάζουμε πεπόνι με προσούτο ή μπρεζάολα, ροδάκινα και σταφύλια με μια πικάντικη γραβιέρα, και αχλάδια με ένα μπλε τυρί.

Φροντίζουμε βέβαια να έχουμε στο ντουλάπι και το ψυγείο μας τα απαραίτητα για απολαυστικές μακαρονάδες, δημιουργούμε εύκολα πιάτα χρησιμοποιώντας ως βάση μια κονσέρβα (π.χ. σαρδέλες ή τόνο) και επιλέγουμε για επιδόρπιο γλυκά χωρίς πολλά λιπαρά και σιρόπι.

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Ουφ ζέστη! Νοστιμιές στο άψε σβήσε

Με τις θερμοκρασίες στα ύψη, το λιγότερο που θέλουμε είναι να περνάμε πολλή ώρα στην κουζίνα με αναμμένους φούρνους και κατσαρόλες σε πλήρη δράση. Χρειαζόμαστε ευφάνταστες και νόστιμες συνταγές που δεν χρειάζονται μεγάλη προετοιμασία και πολύωρο μαγείρεμα.

Από το πρωί, οι χυμοί και τα σμούθις από φρέσκα φρούτα θα μας κρατήσουν ενυδατωμένους και ταυτόχρονα θα μας δροσίσουν απολαυστικά. Τα αυγά είναι ένα υλικό πασπαρτού που θα μας λύσει τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις αφού με αυτά μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχες ομελέτες στο πι και φι, μαζί με τα λαχανικά και τα τυριά που μας περίσσεψαν.

Το ρύζι και τα ζυμαρικά θα γίνουν η βάση για κρύες σαλάτες στις οποίες θα συμπεριλάβουμε βρασμένα όσπρια, καλαμπόκι, αλλά και κολοκυθάκια περασμένα από το μαντολίνο και μαριναρισμένα για λίγη ώρα σε χυμό λεμονιού. Με ώριμες ντομάτες, μερικά σπασμένα παξιμάδια, ελαιόλαδο, αρωματικά και κάποιο λευκό τυρί θα φτιάξουμε αμέσως ένα λαχταριστό γεύμα.

Τα καλοκαιρινά φρούτα βρίσκονται τώρα στα καλύτερά τους και μαζί με αλλαντικά και τυριά θα μας δώσουν πεντανόστιμες ιδέες για κάτι ελαφρύ και χορταστικό. Εκτός από το κλασικό καρπούζι με τη φέτα, συνδυάζουμε πεπόνι με προσούτο ή μπρεζάολα, ροδάκινα και σταφύλια με μια πικάντικη γραβιέρα, και αχλάδια με ένα μπλε τυρί.

Φροντίζουμε βέβαια να έχουμε στο ντουλάπι και το ψυγείο μας τα απαραίτητα για απολαυστικές μακαρονάδες, δημιουργούμε εύκολα πιάτα χρησιμοποιώντας ως βάση μια κονσέρβα (π.χ. σαρδέλες ή τόνο) και επιλέγουμε για επιδόρπιο γλυκά χωρίς πολλά λιπαρά και σιρόπι.

 

Smoothie ροδάκινο – βερίκοκο με γιαούρτι
Υλικά
  • 2 ροδάκινα ή 2 νεκταρίνια
  • 4 βερίκοκα
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι αγελάδος γάλπο 2%
  • παγωμένο νερό
  • 1 -2 κουτ. σούπας μέλι ανθέων γλυκάνθη
  • 3-4 φυλλαράκια δυόσμο
Διαδικασία
  • 1.

    Πλένετε τα φρούτα και ξεφλουδίζετε τα ροδάκινα (αν θέλετε βέβαια μπορείτε να αφήσετε τη φλούδα). Κόβετε τα φρούτα σε κομμάτια και τα ρίχνετε στο μπλέντερ.

  • 2.

    Προσθέτετε το γιαούρτι, το μέλι και μισό ποτήρι παγωμένο νερό. Χτυπάτε να πολτοποιηθούν εντελώς τα υλικά και ελέγχετε την πυκνότητα του μίγματος. Αν είναι απαραίτητο, προσθέτετε επιπλέον παγωμένο νερό και συνεχίζετε το χτύπημα.

  • 3.

    Τοποθετείτε από 2 παγάκια σε κάθε ποτήρι και μοιράζετε το smoothie μέσα. Διακοσμείτε με φυλλαράκια δυόσμου, βάζετε από ένα καλαμάκι και σερβίρετε αμέσως.

Σαλάτα σαν ταμπουλέ με κινόα και φακές
Υλικά
    Για τη σαλάτα
  • 250γρ. κινόα
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου
  • 200γρ. φακές ψιλές επιλογής
  • 1 αγγούρι καθαρισμένο, σε καρεδάκια
  • 200γρ. ντοματίνια, σε λεπτές φέτες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης από βάζο, σε καρεδάκια
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι δυόσμο, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
  • 200γρ. ΓΑΛΠΟ τυρί φέτα Π.Ο.Π., σε μικρούς κύβους (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη βινεγκρέτ
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο)
  • ½ κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρο, ελαφρά σπασμένους σε γουδί
  • 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Ξεπλένετε αρκετές φορές την κινόα και τη βάζετε σε μια μέτρια κατσαρόλα. Προσθέτετε 500ml ζωμό, ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά και αφήνετε να πάρει μια βράση.

  • 2.

    Χαμηλώνετε τη φωτιά (σε μέτρια) και σιγοβράζετε για 15-18 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλος ο ζωμός. Αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάζετε μ’ ένα καπάκι και αφήνετε να κρυώσει.

  • 3.

    Ξεπλένετε τις φακές και τις βάζετε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τον υπόλοιπο ζωμό. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά και βράζετε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά, τις σουρώνουτε και τις αφήνετε να κρυώσουν.

  • 4.

    Για τη βινεγκρέτ: σε ένα μπολάκι ρίχνετε τον χυμό, το ξύσμα, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε με ένα πιρούνι και προσθέτετε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

  • 5.

    Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύετε την κινόα και τις φακές με μια σπάτουλα. Προσθέτετε το αγγούρι, τα ντοματίνια, την πιπεριά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά. Ρίχνετε και τη φέτα και αλατοπιπερώνετε. Περιχύνετε με τη βινεγκρέτ, ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα και σερβίρετε.

Κοτόπουλο με λαχανικά, χαλούμι και σάλτσα μυρωδικών
Υλικά
  • 600 γρ. φιλέτο κοτόπουλο από στήθος, σε μπουκιές
  • 3-4 πιπεριές Φλωρίνης, χοντροκομμένες
  • 2 κολοκυθάκια, σε φέτες
  • 2 μελιτζάνες, σε φέτες
  • 200 γρ. χαλούμι, σε φέτες
  • Για τη μαρινάδα-σάλτσα
  • ½ φλιτζάνι μυρωδικά (βασιλικό, κόλιανδρο, μαϊντανό, δυόσμο, ρίγανη, θυμάρι), ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • μπούκοβο (προαιρετικά)
  • θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Ρίχνετε όλα τα υλικά της μαρινάδας στο μούλτι και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν.

  • 2.

    Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνετε καλά και το περιχύνετε με τη μισή μαρινάδα-σάλτσα. Ανακατεύετε καλά και το αφήνετε στο ψυγείο σκεπασμένο, να μαριναριστεί για 1-2 ώρες. Την υπόλοιπη σάλτσα την κρατάτε για το σερβίρισμα.

  • 3.

    Ζεσταίνετε ένα σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά και ψήνετε τα λαχανικά και το χαλούμι για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Στο ίδιο σκεύος ψήνετε στη συνέχεια και το κοτόπουλο, για 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά.

  • 4.

    Τα σερβίρετε όλα μαζί σε μεγάλη πιατέλα, περιχύνοντας με την υπόλοιπη σάλτσα και τα σερβίρετε ζεστά.

Καγιανάς, ο ελληνικός
Υλικά
  • 2 μεγάλες ντομάτες ώριμες, τριμμένες
  • 30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 4 φρέσκα αυγά βιολογικής γεωργίας Νώμα
  • 80γρ. ΓΑΛΠΟ τυρί φέτα Π.Ο.Π. σε άλμη, θρυμματισμένη
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα τηγάνι διαμέτρου 26-28 εκ. ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο (ή και το μπούκοβο), καλύπτετε με καπάκι και βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι η σάλτσα να πιει τα υγρά της και να πήξει αλλά να μη στεγνώσει.

  • 2.

    Κι εδώ αρχίζει η μαγεία! Αν θέλετε ένα κρεμώδες αποτέλεσμα, σπάτε τα αβγά σε ένα μπολ, τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά, τα ρίχνετε μέσα και ανακατεύετε συνέχεια με μια σπάτουλα αποσύροντας και βάζοντας το τηγάνι στη φωτιά όσες φορές χρειαστεί ώστε να φτάσετε στην επιθυμητή υφή.

  • 3.

    Κατόπιν, προσθέτετε τη φέτα και είτε σερβίρετε αμέσως, είτε αφήνετε ακόμα 10 δευτερόλεπτα πάνω στη φωτιά ώστε να αρχίσει να μαλακώνει ή περισσότερο αν θέλετε να λιώσει τελείως.

Γαρίδες σοφρίτο
Υλικά
    Μερίδες: 6
  • 24 μέτριες γαρίδες Jinga Ocean Sea
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 30 γραμ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 40 ml λευκό ξίδι καλής ποιότητας
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί καλής ποιότητας
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 40 ml ε.π Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 150-200 ml ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ευρύχωρη πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο, σοτάρουμε για 2΄το σκόρδο και το αλεύρι μέχρι να πάρει ελαφρώς λίγο χρώμα.

  • 2.

    Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε 2΄να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το ζωμό, το αλάτι, το πιπέρι, τη μισή ποσότητα από τον μαϊντανό και μαγειρεύουμε για 10΄.

  • 3.

    Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τις γαρίδες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο για 1΄κάθε πλευρά. Τις προσθέτουμε στη σάλτσα και τις αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό και αποσύρουμε.

  • 4.

    Σερβίρουμε τις γαρίδες με τη σάλτσα τους αι λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σαλάτα μιρμιζέλι Καλύμνου
Υλικά
  • 1 ντομάτα, σε κυβάκια
  • 1 ντομάτα, τριμμένη στον τρίφτη
  • 1 μελιτζάνα, σε κυβάκια
  • 1/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2-3 κρητικά παξιμάδια Π.Γ.Ε. σικάλεως Νώμα, χοντροσπασμένα
  • ξερό θρούμπι ή ρίγανη
  • 100γρ. κοπανιστή
  • 1 αγγουράκι, σε φέτες
  • 5-6 αντζούγιες
  • 4-5 ελιές
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Αλατίζετε καλά τη μελιτζάνα, τη ραντίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και την ψήνετε στο γκριλ για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.

  • 2.

    Σπάτε την κριθαροκουλούρα σε μια σαλατιέρα, προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα και ραντίζετε με το μισό λάδι.

  • 3.

    Πασπαλίζετε με το θρούμπι, προσθέτετε τη μισή κοπανιστή και ανακατεύετε πολύ καλά.

  • 4.

    Από πάνω ρίχνετε τις μελιτζάνες, το αγγουράκι, την κομμένη ντομάτα, την υπόλοιπη κοπανιστή, τις αντζούγιες και τις ελιές. Πασπαλίζετε με λίγο θρούμπι, περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρετε.