Υποδεχόμαστε το Καλοκαίρι με πλήρες μενού για όλο το Σαββατοκύριακο
Το Καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και είναι ευκαιρία να το υποδεχτούμε με ένα Σαββατοκύριακο με συναρπαστικές γεύσεις, και γεμάτο με τα αρώματα της φύσης. Ο αρακάς, τα πράσινα φασολάκια, οι μπάμιες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, και τα τρυφερά αμπελόφυλλα νέας εσοδίας μας δίνουν ιδέες. Οι φράουλες, τα κεράσια και τα βερίκοκα φτιάχνουν στεφάνια από χυμώδη φρούτα, και τα σκουμπριά, οι σαρδέλες και τα μύδια είναι στα καλύτερά τους.
Άφθονα λοιπόν τα φρέσκα φρούτα, τα ψάρια και τα λαχανικά και δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε για να ετοιμάσουμε πιάτα αφιερωμένα στο Καλοκαίρι. Με τα κόκκινα και ζουμερά κεράσια θα φτιάξουμε γρανίτες, σμούθις και κλαφουτί, κερασόπιτες και τάρτες. Οι δημοφιλέστατες φράουλες θα μπουν σε σαλάτες και γλυκά, θα γίνουν παγωτό και λικέρ, θα συνοδεύσουν το γιαούρτι και θα πρωταγωνιστήσουν με κάθε τρόπο.
Όσο για τα αμπελόφυλλα, τα οποία έχουμε βάλει σε βάζα αλλά και στην κατάψυξη, δεν είναι βέβαια μόνο για τα ντολμαδάκια. Με αυτά θα τυλίξουμε φρέσκες σαρδέλες και θα τις ψήσουμε σκέτες ή γεμιστές ή θα φτιάξουμε το πεντανόστιμο «αρνάκι του αμπελουργού». Τα σκουμπριά θα γίνουν πλακί ή λαδορίγανη, ή θα τα ψήσουμε στη σχάρα. Ακόμη λοιπόν και αν δεν έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε στη φύση, υποδεχόμαστε τη φύση στο σπίτι μας και χαιρόμαστε τα δώρα της με συνταγές που ευφραίνουν όχι μόνο τον ουρανίσκο αλλά και τα μάτια και την ψυχή μας!
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
- 200γρ. βούτυρο αγελαδινό, παγωμένο Δράμας Νώμα
- 2½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
- ¼ φλιτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική
- ½ κουτ. του γλυκού θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
- 10 κουτ. σούπας νερό παγωμένο
- 1 κιλό κεράσια ώριμα, σφιχτά, χωρίς κουκούτσια
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
- ¼ φλιτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κουτ. σούπας λικέρ αμαρέτο
- 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
- ½ φλιτζανάκι του καφέ νερό
- 1 κρόκο φρέσκου αυγού βιολογικής γεωργίας Νώμα
- 1 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος Milbona
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
- 1.
Για τη ζύμη: Κόβετε το βούτυρο σε κομματάκια. Σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι, προσθέτετε τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύετε. Προσθέτετε τα κομματάκια του βούτυρου και ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να πάρετε μια ψιχουλιαστή ζύμη. Προσθέτετε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ομοιόμορφη. Τη χωρίζετε σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο και ένα μικρότερο, τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- 2.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε αντικολλητικό τηγάνι λιώνετε το βούτυρο. Προσθέτετε τα κεράσια, τη ζάχαρη και το λικέρ και ανακατεύετε απαλά. Βάζετε το κορνφλάουρ στο νερό, το ανακατεύετε και το ρίχνετε στο τηγάνι. Αφήνετε να πάρει μια δυο βράσεις και τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά.
- 3.
Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο. Σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ανοίγετε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης σε στρογγυλό φύλλο. Με αυτό στρώνετε τον πάτο και τα πλαϊνά της ταρτιέρας σας. Αν περισσεύει φύλλο στα πλαϊνά, το κόβετε. Ρίχνετε τη γέμιση και την απλώνετε ομοιόμορφα. Ανοίγετε το δεύτερο, μικρότερο φύλλο και με αυτό σκεπάζετε τη γέμιση, πιέζοντας με τα δάχτυλά σας να ενωθούν οι άκρες των δύο ψύλλων ζύμης.
- 4.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε τον κρόκο αβγού με την κρέμα γάλακτος και αλείφετε την επιφάνεια της κερασόπιτας. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και χαράζετε.
- 5.
Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για 40 λεπτά και κατόπιν ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 200οC και ψήνετε για 10 λεπτά επιπλέον, μέχρι η πίτα να ροδοκοκκινήσει.
- Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή
- 1 κιλό σκουμπρί
- λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο Kania
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 γεμάτο κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή Kania
- 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
- αλάτι, πιπέρι σε κόκκους, φρεσκοτριμμένο Kania
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1.
Καθαρίζετε τα ψάρια, τα αλατοπιπερώνετε και τα λαδώνετε καλά.
- 2.
Τα ψήνετε στα κάρβουνα σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά ή εναλλακτικά στο γκριλ του φούρνου για λίγα λεπτά παραπάνω από κάθε πλευρά, μέχρι να ψηθούν αλλά να μη στεγνώσουν. Σερβίρετε το σκουμπρί ζεστό με λαδολέμονο, κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μαϊντανό.
- 3.
Για το λαδολέμονο: Χτυπάτε με έναν αβγοδάρτη τον χυμό λεμονιού με τη μουστάρδα. Προσθέτετε το ελαιόλαδο σε αργή, συνεχή ροή, χτυπώντας συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, χτυπάτε και περιχύνετε με λίγη ποσότητα το ψάρι ή το μεταφέρετε σε μπολάκι να βάζει ο καθένας όσο θέλει.
- Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
- 2 φύλλα κουρού ή 4 χειροποίητα φύλλα για πίτες Καρδίς
- λάδι για το άλειμμα των φύλλων
- 750γρ. μυζήθρα φρέσκια μυζήθρα Κρήτης Νώμα
- 1 μάτσο κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- ½ ματσάκι άνηθο
- 1 χούφτα δυόσμο ψιλοκομμένο (τα φυλλαράκια) Kania
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 αυγά φρέσκα βιολογικής γεωργίας Νώμα ελαφρά χτυπημένα
- αλάτι, πιπέρι
- 1.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια να μαλακώσουν. Τα ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με τη μυζήθρα και προσθέτετε το δυόσμο, τον άνηθο, ανάλογο αλατοπίπερο και τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα. Ανακατεύετε καλά.
- 2.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί και απλώνετε το πρώτο φύλλο ζύμης κουρού ή τα δύο πρώτα χειροποίητα φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα κι αφήνοντας να εξέχουν από το ταψί.
- 3.
Μοιράζετε πάνω τους ομοιόμορφα το μίγμα του τυριού και φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί πάνω από τη γέμιση. Σκεπάζετε την πίτα με το δεύτερο φύλλο κουρού και το λαδώνετε (ή με τα δύο τελευταία χειροποίητα φύλλα τα οποία λαδώνετε ένα προς ένα).
- 4.
Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- 300 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Milbona
- 180 γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί σε άλμη Νώμα
- 125 γρ. γιαούρτι πλήρες Γάλπο
- 160 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 5 αυγά φρέσκα βιολογικής γεωργίας Νώμα
- ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά Milbona
- 40 γρ. κονιάκ
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
- 500 γρ. φράουλες, κομμένες σε κομμάτια
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1.
Για το cheesecake: Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ βάζουμε το φρέσκο τυρί κρέμα, το κατσικίσιο τυρί και το γιαούρτι. Χτυπώντας προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά ένα ένα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Στο τέλος ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το κονιάκ και ομογενοποιούμε πολύ καλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και αδειάζουμε σε αυτό το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30′. Βγάζουμε με προσοχή από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10′-15′.
- 2.
Για τη σος φράουλα: Πολτοποιούμε τις μισές φράουλες με τη ζάχαρη άχνη στο μούλτι. Ανακατεύουμε με τις υπόλοιπες φράουλες και σερβίρουμε μαζί με το cheesecake.
- 1 αρνίσιο μπουτάκι ή σπάλα (1½ κιλό περίπου)
- 100 γρ. αμπελόφυλλα
- 300 γρ. τυρί μανούρι Π.Ο.Π. Θεσσαλίας Νώμα
- λίγο δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- λίγο άνηθο, ψιλοκομμένο
- ρίγανη και θυμάρι
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 λεμόνι (τον χυμό)
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ε.π. ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι (κρασιού) λευκό κρασί
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, κομμένο σε φέτες
- 1 φύλλο δάφνης
- Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
- πιπέρι
- 1.
Ζητάτε από τον χασάπη σας να ξεκοκαλίσει το κρέας και να το ανοίξει σε ένα κομμάτι κατάλληλο για ρολό.
- 2.
Βάζετε το μανούρι ή το ανθότυρο σε ένα μπολ, το λιώνετε με πιρούνι, προσθέτετε τον άνηθο, το δυόσμο, λίγο πιπέρι και ανακατεύετε.
- 3.
Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα μέσα σε αλατισμένο νερό για 4-5 λεπτά και τα στραγγίζετε.
- 4.
Πλένετε το κρέας, το στεγνώνετε και το απλώνετε στον πάγκο της κουζίνας. Το αλατοπιπερώνετε, το πασπαλίζετε με τη ρίγανη, το θυμάρι και το σκόρδο.
- 5.
Το ραντίζετε με χυμό λεμονιού και απλώνετε κατά μήκος το μίγμα του τυριού. Το ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και τυλίγετε το κρέας ρολό. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
- 6.
Καλύπτετε το ρολό του κρέατος παντού με τα αμπελόφυλλα, το τυλίγετε με ένα κομμάτι χαρτιού ψησίματος και το στερεώνετε με σπάγκο ψησίματος. Το τοποθετείτε σε ταψάκι. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το καρότο.
- 7.
Αλατοπιπερώνετε, σβήνετε με το κρασί, ρίχνετε λίγο χυμό λεμονιού, τη δάφνη και το μεταφέρετε στο ταψί. Προσθέτετε λίγο νεράκι και ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για 1½ ώρα περίπου.
- 8.
Όταν ψηθεί, βγάζετε το κρέας από το ταψί και το μεταφέρετε σε πιατέλα. Ρίχνετε λίγο καυτό νερό στη σάλτσα και στα καμένα λίπη του ταψιού. Το ξύνετε με σπάτουλα και μεταφέρετε όλη τη σάλτσα σε κατσαρολάκι για να πάρει μια-δυο βράσεις. Περνάτε τη σάλτσα από το μπλέντερ για να γίνει λεία και της προσθέτετε λίγο φρεσκοκομμένο δυόσμο.
- 9.
Κόβετε το κρέας σε φέτες, το περιχύνετε με τη σάλτσα και το σερβίρετε συνοδεύοντας με πατάτες φούρνου ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας.
- 4 αυγά φρέσκα βιολογικής γεωργίας Νώμα
- 1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
- 1½ φλιτζάνι αρακά φρέσκο Vegeterra
- 1 φλιτζάνι φετούλες καρότου
- 1 φλιτζάνι σαλάμι αέρος, σε λεπτές λωρίδες Dulano
- 100 ml γάλα φρέσκο Γάλπο
- 1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι Γάλπο
- 100 ml ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
- ½ φλιτζάνι φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό, τριμμένο Kania
- ½ φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
- λίγο μοσχοκάρυδο αλεσμένο Kania
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λίγο κεφαλοτύρι Μυτιλήνης Νώμα τριμμένο
- 1.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- 2.
Προσθέτετε τον αρακά και τα καρότα, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 5 - 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς όλα τα λαχανικά.
- 3.
Προσθέτετε το σαλάμι μπύρας, ανακατεύετε και σοτάρετε για 2 λεπτά. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει για 5 λεπτά.
- 4.
Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και το γιαούρτι, μέχρι να φτιάξετε ένα λείο μίγμα. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον δυόσμο, τον άνηθο και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε καλά. Τέλος, ρίχνετε τα σοταρισμένα υλικά του τηγανιού και ανακατεύετε καλά.
- 5.
Αδειάζετε το μίγμα σε ένα μέτριο, σχετικά βαθύ πυρίμαχο ταψάκι και ισιώνετε την επιφάνεια. Ψήνετε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι η ομελέτα να σφίξει και να χρυσίσει η επιφάνεια. Τη σερβίρετε ζεστή (όχι καυτή) ή χλιαρή πασπαλίζοντας με λίγη τριμμένη κεφαλογραβιέρα και συνοδεύετε με μια ντοματοσαλάτα.