ανοίξτε το μενού πλοήγησης
A,Freshly,Baked,Apple,Tart,Sits,On,A,Rustic,Wooden

Οι εθιστικές comfort συνταγές της εποχής

Υπάρχουν μέρες που ο παράδεισος για μας είναι η θαλπωρή του σπιτιού και ένα πιάτο γεμάτο νοστιμιά και αναμνήσεις. Οι comfort συνταγές έχουν αυτή τη μαγική ικανότητα: να μας κάνουν να αισθανθούμε καλά μετά από μια κουραστική και έντονη βδομάδα, προσφέροντάς μας αγάπη και φροντίδα μέσα από ένα γευστικό γεύμα. Έτσι λοιπόν, οι 6 αλμυρές και γλυκές συνταγές, αυτού του Σαββατοκύριακου υπόσχονται να απομακρύνουν όλα μας τα προβλήματα. Έχουμε και λέμε: Ζεστή σοκολάτα ρόφημα με πραλίνα φουντουκιού, Κοτόπουλο με κάρι και ρεβίθια σιγομαγειρεμένα, Μεξικάνικες πατάτες με μπίρα, τσίλι κον κάρνε και τηγανητό αβγό, Μηλόπιτα με κανέλα, Γιουβέτσι αρνί με καπνιστή πάπρικα και ξηρό ανθότυρο, και Κρεατόσουπα με ντομάτα και κοφτό μακαρόνι.

Η βασίλισσα του comfort της εποχής είναι αναμφισβήτητα η μηλόπιτα. Η επιλογή του σωστού μήλου καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα. Οι ποικιλίες Granny Smith και Golden Delicious θεωρούνται ιδανικές, καθώς συνδυάζουν γλυκύτητα και οξύτητα, διατηρώντας ταυτόχρονα τη σάρκα τους ζουμερή και σταθερή. Αλλά και τα πιο γλυκά μήλα, όπως τα Fuji ή τα Jonagold, απελευθερώνουν σάκχαρα που καραμελοποιούνται, δίνοντας βάθος στη γεύση.

Το μέγεθος κοπής των μήλων είναι εξίσου σημαντικό. Τα μεγάλα κομμάτια ψήνονται πιο αργά, κρατώντας στο «δάγκωμα», ενώ τα μικρότερα αποβάλλουν περισσότερη υγρασία και δημιουργούν πιο μαλακή υφή. Η ισορροπία επιτυγχάνεται με μεσαία κομμάτια, ίσου μεγέθους, που διασφαλίζουν ομοιογένεια και σταθερή γεύση σε κάθε μπουκιά.

Το σπίτι γεμίζει με άρωμα μήλου, βούτυρου και κανέλας, και όλα δείχνουν πιο όμορφα.

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Οι εθιστικές comfort συνταγές της εποχής

Υπάρχουν μέρες που ο παράδεισος για μας είναι η θαλπωρή του σπιτιού και ένα πιάτο γεμάτο νοστιμιά και αναμνήσεις. Οι comfort συνταγές έχουν αυτή τη μαγική ικανότητα: να μας κάνουν να αισθανθούμε καλά μετά από μια κουραστική και έντονη βδομάδα, προσφέροντάς μας αγάπη και φροντίδα μέσα από ένα γευστικό γεύμα. Έτσι λοιπόν, οι 6 αλμυρές και γλυκές συνταγές, αυτού του Σαββατοκύριακου υπόσχονται να απομακρύνουν όλα μας τα προβλήματα. Έχουμε και λέμε: Ζεστή σοκολάτα ρόφημα με πραλίνα φουντουκιού, Κοτόπουλο με κάρι και ρεβίθια σιγομαγειρεμένα, Μεξικάνικες πατάτες με μπίρα, τσίλι κον κάρνε και τηγανητό αβγό, Μηλόπιτα με κανέλα, Γιουβέτσι αρνί με καπνιστή πάπρικα και ξηρό ανθότυρο, και Κρεατόσουπα με ντομάτα και κοφτό μακαρόνι.

Η βασίλισσα του comfort της εποχής είναι αναμφισβήτητα η μηλόπιτα. Η επιλογή του σωστού μήλου καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα. Οι ποικιλίες Granny Smith και Golden Delicious θεωρούνται ιδανικές, καθώς συνδυάζουν γλυκύτητα και οξύτητα, διατηρώντας ταυτόχρονα τη σάρκα τους ζουμερή και σταθερή. Αλλά και τα πιο γλυκά μήλα, όπως τα Fuji ή τα Jonagold, απελευθερώνουν σάκχαρα που καραμελοποιούνται, δίνοντας βάθος στη γεύση.

Το μέγεθος κοπής των μήλων είναι εξίσου σημαντικό. Τα μεγάλα κομμάτια ψήνονται πιο αργά, κρατώντας στο «δάγκωμα», ενώ τα μικρότερα αποβάλλουν περισσότερη υγρασία και δημιουργούν πιο μαλακή υφή. Η ισορροπία επιτυγχάνεται με μεσαία κομμάτια, ίσου μεγέθους, που διασφαλίζουν ομοιογένεια και σταθερή γεύση σε κάθε μπουκιά.

Το σπίτι γεμίζει με άρωμα μήλου, βούτυρου και κανέλας, και όλα δείχνουν πιο όμορφα.

 

Ζεστή σοκολάτα ρόφημα με πραλίνα φουντουκιού
Υλικά
  • Μερίδες: 6-8
  • 120 γρ. πραλίνα φουντουκιού
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 λίτρο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,5%
  • 3 κουτ. σούπας Belbake Καστανή ζάχαρη
  • 100 ml κρέμα γάλακτος Milbona
  • 100 γρ. μαύρη σοκολάτα, τεμαχισμένη
  • 4 κουτ. σούπας ρούμι (προαιρετικά)
  • Για το σερβίρισμα
  • σαντιγί
  • Τριμμένη σοκολάτα
  • Σταγόνες ή τρούφα σοκολάτας
  • Στικ κανέλας
Διαδικασία
  • 1.

    Ρίχνουμε την πραλίνα φουντουκιού και το γάλα σε μια φαρδιά κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ανακατευτούν καλά και να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και τη σοκολάτα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε καλά.

  • 2.

    Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ρούμι, αν θέλουμε και ανακατεύουμε και πάλι. Σερβίρουμε σε κούπες και γαρνίρουμε με υλικά της προτίμησής μας.

Κοτόπουλο με κάρι και ρεβίθια σιγομαγειρεμένα
Υλικά
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού τσίλι ήπιο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά, σε σκόνη
  • 15 γρ. τζίντζερ, ξεφλουδισμένο, τριμμένο
  • 600 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο Ελλάδας XXL σε κύβους
  • 400 γρ. φρέσκες ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 400 γρ. ρεβύθια χονδρά Επιλογής, μουλιασμένα από το βράδυ
  • 1 μικρό μάτσο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 λεμόνι, τον χυμό
  • Για το σερβίρισμα
  • 600 γρ. καστανό ρύζι, μαγειρεμένο στον ατμό
  • Στραγγιστό γιαούρτι ΓΑΛΠΟ 10%
Διαδικασία
  • 1.

    Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι ή μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι για 4΄-5΄ μέχρι να μαλακώσει και να μαραθεί, χωρίς να καεί. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο, το κύμινο, τον κόλιανδρο, το τσίλι, τον κουρκουμά και μαγειρεύουμε για 1΄ ακόμη. Κατόπιν προσθέτουμε το τζίντζερ και το κοτόπουλο μαζ με τις ντομάτες ψιλοκομμένες και τα ρεβίθια.

  • 2.

    Μαγειρεύουμε για 2-3 ώρες σε πολύ χαμηλή φωτιά με το καπάκι κλειστό ή μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και να γίνει τόσο μαλακό ώστε να μπορούμε να το κόβουμε με το κουτάλι. Μόλις μαγειρευτεί, ανακατεύουμε μέσα τον μισό κόλιανδρο και τον χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε με καστανό ρύζι, 1 κουταλιά γιαούρτι και πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο φρέσκο κόλιανδρο

Μεξικάνικες πατάτες με μπίρα, τσίλι κον κάρνε και τηγανητό αβγό
Υλικά
    Για τις πατάτες
  • 4 μεγάλες πατάτες πλυμένες καλά, κομμένες σε μπαστούνια πάχους 0,5εκ.
  • 1 κουτάκι μπίρα
  • 5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • ½ κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • αλάτι
  • Για το τσίλι κον κάρνε
  • 500γρ. κιμά χοιρινό
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 400γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουτ. γλυκού λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • ½ κουτ. σούπας μίγμα μπαχαρικών τσίλι
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 κονσέρβα φασόλια κόκκινα, καλά στραγγιγμένα
  • 150γρ. τυρί cheddar Milbona τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • 4 αβγά
  • φύλλα μαϊντανού
  • 3 κρεμμύδια φρέσκα, σε ροδελίτσες
Διαδικασία
  • 1.

    Για τις πατάτες: Βάζετε σε ένα μπολ τις πατάτες και τις πασπαλίζετε με αλάτι. Στη συνέχεια προσθέτετε την μπίρα και συμπληρώνετε με νερό, μέχρι να σκεπαστούν. Αφήνετε τις πατάτες στην άκρη για 2 ώρες τουλάχιστον. Σουρώνετε και στη συνέχεια τις στεγνώνετε πολύ καλά.

  • 2.

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, την πάπρικα, το σκόρδο, προσθέτετε τις πατάτες και ανακατεύετε πολύ καλά, μέχρι να καλυφθούν όλες με το λάδι. Απλώνετε τις πατάτες σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, φροντίζοντας να είναι μία στρώση. Ψήνετε στον φούρνο για 20-25 λεπτά, γυρνώντας τις μία φορά στα μισά του χρόνου.

  • 3.

    Για τον κιμά: Ζεσταίνετε μια κατσαρόλα πολύ καλά, προσθέτετε τον κιμά και τον σοτάρετε για λίγα λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί πολύ καλά. Στη συνέχεια προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζετε να σοτάρετε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Τέλος, ρίχνετε την ντομάτα, το ξίδι, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το νερό, τα φασόλια, αλάτι, πιπέρι και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και τα μαγειρεύετε για 15-20 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά τους.

  • 4.

    Συναρμολόγηση: Μαζεύετε τις πατάτες στο κέντρο φτιάχνοντας ένα μικρό βουνό, περιχύνετε με το μίγμα του κιμά (ίσως να μη χρειαστεί όλο), πασπαλίζετε με το τυρί τσένταρ και τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στο γκριλ, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα. Παράλληλα, τηγανίζετε τα αβγά, σερβίρετε τις πατάτες σε πιάτα και βάζετε από 1 αβγό πάνω από το λιωμένο τυρί. Πασπαλίζετε με το φρέσκο κρεμμύδι, φύλλα μαϊντανού και σερβίρετε.

Μηλόπιτα με κανέλα
Υλικά
    Μερίδες: 6
  • 200 γρ. ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο, συν επιπλέον για το ταψί
  • 200 γρ. Belbake καστανή ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. τριμμένο αμύγδαλο
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος Milbona
  • Για την κομπόστα μήλου
  • 4 μήλα, καθαρισμένα, κομμένα σε κομμάτια του 1 εκ.
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
  • 100 γρ. Belbake καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • Για το κραμπλ
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 75 γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 75 γρ. Belbake καστανή ζάχαρη
  • 50 γρ. Crownfield νιφάδες βρώμης
  • ½ κουτ. γλυκού τριμμένη κανέλα
  • αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Κομπόστα μήλου: Βάζουμε όλα τα υλικά σε τηγάνι και ψήνουμε για 10΄-12΄ σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι τα μήλα να λιώνουν, αλλά να διατηρούν το σχήμα τους.

  • 2.

    Κραμπλ: Τρίβουμε το αλεύρι και το βούτυρο με τα δάχτυλα μέχρι το μείγμα να μοιάζει με θρυμματισμένο παξιμάδι. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, τη βρώμη, κανέλα και 1 πρέζα αλάτι. Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βουτυρώνουμε τη βάση και τις πλευρές ταψιού 30x20 εκ.

  • 3.

    Τοποθετούμε χαρτί ψησίματος. Ανακατεύουμε το βούτυρο και τις ζάχαρες με ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα τη φορά, εναλλάσσοντας με 1 κουταλιά αλεύρι και χτυπώντας ανάμεσα σε κάθε προσθήκη. Ενσωματώνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, τα αμύγδαλα και την κρέμα γάλακτος. Πρέπει να έχουμε ένα παχύ μείγμα κέικ που θα ξεκολλάει αργά από το κουτάλι.

  • 4.

    Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα. Απλώνουμε από πάνω την κομπόστα με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού και σκορπάμε από πάνω το κραμπλ.

  • 5.

    Ψήνουμε για 5΄ μέχρι το κραμπλ να φαίνεται τραγανό και η μύτη της οδοντογλυφίδας να βγαίνει καθαρή από το μείγμα. Αφήνουμε για 10΄ να κρυώσει προτού το σερβίρουμε με παχύρρευστη κρέμα.

Γιουβέτσι αρνί με καπνιστή πάπρικα και ξηρό ανθότυρο
Υλικά
  • Μερίδες: 6
  • 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1,5 κιλό αρνί μπούτι και χεράκι
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
  • 3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 150 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 400 γρ. χυμό ντομάτας Baresa
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κότας
  • 500 γρ. Deluxe κριθαράκι με λαχανικά
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • 150 γρ. ξηρό ανθότυρο
  • Πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε λιγότερο από το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας σε μέτρια φωτιά για 7΄-8΄, μέχρι να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη για να σοτάρουμε το καρότο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν.

  • 2.

    Ανακατεύουμε για 6΄-7΄, προσθέτουμε τον πελτέ ξύνοντάς τον με μια κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί. Έπειτα σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τη δάφνη, την πάπρικα και το σκόρδο. Βάζουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον ζωμό.

  • 3.

    Μαγειρεύουμε περίπου για 1,5 ώρα σε χαμηλή φωτιά με κλειστό το καπάκι. Μεταφέρουμε το φαγητό σε μια γάστρα, προσθέτουμε το κριθαράκι, το θυμάρι και 100 ml ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

  • 4.

    Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20΄. Αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10΄. Τρίβουμε τον ξηρό ανθότυρο από πάνω και σερβίρουμε.

Κρεατόσουπα με ντομάτα και κοφτό μακαρόνι
Υλικά
  • 1.200 γρ. μοσχάρι στήθος ή ποντίκι
  • 2 δαφνόφυλλα
  • ½ κουτ. γλυκού κόκκους πιπεριού
  • 2 καρότα, χοντροκομμένα
  • 2 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 2 πατάτες, χοντροκομμένες
  • 2 κλωναράκια σέλερι, χοντροκομμένα
  • 40 ml ε.π. ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 400 γρ. ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 150 γρ. κοφτό μακαρονάκι Combino
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • αλάτι ψιλό Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το μοσχάρι με τα δαφνόφυλλα, τους κόκκους πιπεριού και τόσο νερό ώστε να σκεπάζεται εντελώς το μοσχάρι.

  • 2.

    Βράζουμε σε μέτρια φωτιά όσο χρειάζεται για να μαλακώσει το κρέας και ξαφρίζουμε για όση ώρα χρειάζεται. Επιπλέον προσθέτουμε τακτικά όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να παραμείνει το μοσχάρι με αρκετό ζωμό, περίπου 1.200 ml υγρά.

  • 3.

    Όταν το μοσχάρι έχει σχεδόν μαγειρευτεί, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι.

  • 4.

    Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15΄, σε μέτρια φωτιά και τέλος προσθέτουμε το κοφτό μακαρόνι μαγειρεύουμε για 20΄. Ανακατεύουμε τακτικά και αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον λίγο ζεστό νερό, ώστε να παραμείνει το φαγητό σούπα.

  • 5.

    Αποσύρουμε και σερβίρουμε την κρεατόσουπα καυτή.