ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Zucchini,Pie,On,Gray,Background,,Copy,Space.,Top,View,Of

Οι απλές και εύκολες συνταγές των διακοπών

Δροσερές βουτιές στη θάλασσα και σκιερά μέρη επιβάλλουν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριούΕίναι η εποχή για ελαφριές γεύσεις και ψάχνουμε για απλές και εύκολες συνταγές, ώστε να μην περνάμε πολύ χρόνο της ημέρας μας μέσα στην κουζίνα.

Αξιοποιούμε βέβαια τα υλικά της εποχής αλλά και όσα έχουμε στην κατάψυξη και στο ντουλάπι της κουζίνας. Φιλεταρισμένα κρεατικά, πουλερικά και ψάρια, κατεψυγμένα θαλασσινά και λαχανικά, ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι, και ντομάτες σε κονσέρβα θα μας λύσουν τα χέρια. Φτιάχνουμε έτσι πολύ εύκολα γαριδομακαρονάδες, ομελέτες φούρνου με τυριά – αλλαντικά – λαχανικά, σαλάτες οσπρίων, όλων των ειδών τα κεφτεδάκια και ψάρια στη λαδόκολλα. Ακόμη ντάκους, πίτες χωρίς φύλλο και κάθε λογής λαδερά. Φροντίζουμε να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και βοηθούν στην ενυδάτωση με τον καλύτερο αλλά και πιο νόστιμο τρόπο.

Αποφεύγουμε τα περίπλοκα μαγειρέματα και χρησιμοποιούμε αρκετά τον φούρνο για να μην αναγκαζόμαστε να βρισκόμαστε πάνω από τους ατμούς της κατσαρόλας. Δεν κάνουμε όμως εκπτώσεις στη γεύση!

Αυτό το σαββατοκύριακο λοιπόν, είτε βρισκόμαστε στο εξοχικό μας είτε στην πόλη, μαγειρεύουμε συνταγές που θυμίζουν ανέμελες διακοπές: Γυμνή μελιτζανόπιτα με πιπεριές Φλωρίνης, Μοσχαράκι µε φρέσκα φασολάκια, Πιπεροτηγανιά με κοτόπουλο, κρασί και λαδοτύρι Μυτιλήνης, Μπατζίνα με κολοκυθάκια, φέτα και μανούρι, Μπριζόλες μοσχαρίσιες με σάλτσα πιπεριάς, και Τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες.

Μπορούμε να τα φτιάξουμε στο σπίτι στην πόλη αλλά και στην κουζίνα του εξοχικούΑπλά, εύκολα και νόστιμα.

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Οι απλές και εύκολες συνταγές των διακοπών

Δροσερές βουτιές στη θάλασσα και σκιερά μέρη επιβάλλουν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριούΕίναι η εποχή για ελαφριές γεύσεις και ψάχνουμε για απλές και εύκολες συνταγές, ώστε να μην περνάμε πολύ χρόνο της ημέρας μας μέσα στην κουζίνα.

Αξιοποιούμε βέβαια τα υλικά της εποχής αλλά και όσα έχουμε στην κατάψυξη και στο ντουλάπι της κουζίνας. Φιλεταρισμένα κρεατικά, πουλερικά και ψάρια, κατεψυγμένα θαλασσινά και λαχανικά, ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι, και ντομάτες σε κονσέρβα θα μας λύσουν τα χέρια. Φτιάχνουμε έτσι πολύ εύκολα γαριδομακαρονάδες, ομελέτες φούρνου με τυριά – αλλαντικά – λαχανικά, σαλάτες οσπρίων, όλων των ειδών τα κεφτεδάκια και ψάρια στη λαδόκολλα. Ακόμη ντάκους, πίτες χωρίς φύλλο και κάθε λογής λαδερά. Φροντίζουμε να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και βοηθούν στην ενυδάτωση με τον καλύτερο αλλά και πιο νόστιμο τρόπο.

Αποφεύγουμε τα περίπλοκα μαγειρέματα και χρησιμοποιούμε αρκετά τον φούρνο για να μην αναγκαζόμαστε να βρισκόμαστε πάνω από τους ατμούς της κατσαρόλας. Δεν κάνουμε όμως εκπτώσεις στη γεύση!

Αυτό το σαββατοκύριακο λοιπόν, είτε βρισκόμαστε στο εξοχικό μας είτε στην πόλη, μαγειρεύουμε συνταγές που θυμίζουν ανέμελες διακοπές: Γυμνή μελιτζανόπιτα με πιπεριές Φλωρίνης, Μοσχαράκι µε φρέσκα φασολάκια, Πιπεροτηγανιά με κοτόπουλο, κρασί και λαδοτύρι Μυτιλήνης, Μπατζίνα με κολοκυθάκια, φέτα και μανούρι, Μπριζόλες μοσχαρίσιες με σάλτσα πιπεριάς, και Τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες.

Μπορούμε να τα φτιάξουμε στο σπίτι στην πόλη αλλά και στην κουζίνα του εξοχικούΑπλά, εύκολα και νόστιμα.

Γυμνή μελιτζανόπιτα με πιπεριές Φλωρίνης
Υλικά
  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης καθαρισμένες, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την μπεσαμέλ
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 1½ νεροπότηρο γάλα φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα αιγοπρόβεια ΓΑΛΠΟ, τριμμένη
  • 1 αβγό
  • λάδι για το άλειμμα του ταψιού
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Βάζετε μέσα τις μελιτζάνες και τις ψήνετε για πάνω από 1 ώρα και μέχρι να μαυρίσουν απέξω εντελώς. Τις αφήνετε να κρυώσουν, τις κόβετε στη μέση και με ένα κουτάλι της σούπας μαζεύετε όλη τη σάρκα σε ένα μπολ και την αφήνετε να κρυώσει καλά.

  • 2.

    Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την ψιλοκομμένη πιπεριά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα βγάζετε και τα ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί να αφήσουν τα λάδια τους.

  • 3.

    Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο και το ζεσταίνετε καλά. Ρίχνετε το αλεύρι και το σοτάρετε μέχρι να ροδίσει, προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρέμα την οποία αδειάζετε σε ένα μπολ.

  • 4.

    Ρίχνετε μέσα το αβγό ανακατεύοντας συνεχώς, τα δύο τριμμένα τυριά, το σοταρισμένο κρεμμυδάκι με την κόκκινη πιπεριά και τις σάρκες της μελιτζάνας. Τα δουλεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, προσθέτετε το μαϊντανό και αδειάζετε το μίγμα σε ένα καλά λαδωμένο ταψί.

  • 5.

    Ψήνετε την πίτα στους 180οC για 30 λεπτά περίπου. Τη σερβίρετε ζεστή μαζί με πράσινη σαλάτα.

Μοσχαράκι µε φρέσκα φασολάκια
Υλικά
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιλότο, κομμένο σε μερίδες
  • 700γρ. φασολάκια Vegeterra
  • 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 κρεµµύδι µεγάλο, τριµµένο στον τρίφτη
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 400γρ. ντοµάτες φρέσκες, τριµµένες στον τρίφτη
  • 1 φλιτζάνι µαϊντανό
  • 1 κουτ. σούπας λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • Αλάτι ψιλό Kania
  • πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε τις µερίδες του κρέατος και τις σοτάρετε µέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

  • 2.

    Αµέσως µετά ρίχνετε τα φρέσκα κρεµµυδάκια και το κρεµµύδι. Ανακατεύετε καλά και σβήνετε µε το λευκό κρασί. Αφήνετε τα υλικά να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 30 λεπτά τουλάχιστον, µέχρι να µαλακώσει αρκετά το κρέας.

  • 3.

    Ρίχνετε µέσα τα φασολάκια και ανακατεύετε. Αµέσως µετά προσθέτετε τις τριµµένες ντοµάτες, τη ζάχαρη, το ξίδι, το µαϊντανό και ανάλογο αλατοπίπερο. Αφήνετε να πάρει βράση, µετριάζετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί τουλάχιστον για 45 µε 60 λεπτά ακόµα. Σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό.

Πιπεροτηγανιά με κοτόπουλο, κρασί και λαδοτύρι Μυτιλήνης
Υλικά
  • 700γρ. φιλέτο κοτόπουλο στήθος φιλέτο νωπό
  • 1 φλιτζάνι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κόκκινη, σε καρεδάκια
  • 1 πιπεριά πράσινη, σε καρεδάκια
  • 1 πιπεριά κίτρινη, σε καρεδάκια
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
  • 125γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης, σε κυβάκια
  • μερικά φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  • 1.

    Ζεσταίνετε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε μέσα τα κυβάκια του κοτόπουλου μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Όταν ροδίσουν από τη μια μεριά τα γυρίζετε να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά.

  • 2.

    Ρίχνετε τότε το σκόρδο και το κρεμμύδι στο σκεύος και σοτάρετε ανακατεύοντας για λίγο.

  • 3.

    Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τις πιπεριές και όλο το ελαιόλαδο. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές και σβήνετε με το κρασί.

  • 4.

    Πασπαλίζετε με το θυμάρι και βράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνετε τα κυβάκια του τυριού. Σερβίρετε αμέσως.

Μπατζίνα με κολοκυθάκια, φέτα και μανούρι
Υλικά
    Μερίδες: 6-8
  • 350 γρ. κολοκυθάκια χοντροτριμμένα
  • λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 750 ml φρέσκο γάλα ελαφρύ 3,5% ΓΑΛΠΟ πλήρες
  • 600 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 4 αυγά
  • 300 γρ. φέτα Π.Ο.Π. ΓΑΛΠΟ
  • 150 γρ. μανούρι
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος, για το άλειμμα
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι λευκό
  • αλάτι, λευκό πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C  στον αέρα. Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Κατόπιν τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι, ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιέζουμε με τα χέρια μας να βγάλουν όλα τα υγρά τους.

  • 2.

    Στη συνέχεια σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το τριμμένο κολοκύθι, τον δυόσμο, το γάλα, το αλεύρι, το ελαιόλαδο και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Προσθέτουμε τα τυριά σπασμένα με το χέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια μαρίζ να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ορθογώνιο ταψί με το βούτυρο και αδειάζουμε μέσα τον χυλό, ανακινώντας ελαφρώς το σκεύος και φροντίζοντας ο χυλός να απλωθεί ισομερώς.

  • 3.

    Πασπαλίζουμε την πίτα με το σουσάμι και ψήνουμε την μπατζίνα στους 170° C  για περίπου 50΄-60΄, ή μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια και να ψηθεί καλά. Αφήνουμε εκτός φούρνου για 5΄-10΄και σερβίρουμε αμέσως.

Μπριζόλες μοσχαρίσιες με σάλτσα πιπεριάς
Υλικά
  • 4 μπριζόλες μοσχαρίσιες
  • 4 πιπεριές κόκκινες, ψημένες στο φούρνο σε φέτες
  • 1 πιπεριές πράσινη χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
  • 5 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • φυλλαράκια βασιλικού
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Αλείφετε τις κόκκινες πιπεριές με δύο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο μπάρμπεκιου ή το γκριλ.

  • 2.

    Ζεσταίνετε δυο κουταλιές ακόμη ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, την πράσινη πιπεριά και το σκόρδο. Συνεχίζετε το σοτάρισμα σε χαμηλή φωτιά για να μη μαυρίσει το κρεμμύδι. Προσθέτετε τις ψημένες πιπεριές και τις ανακατεύετε μέσα στη σάλτσα.

  • 3.

    Προσθέτετε το ξίδι, αλατοπίπερο και τα φυλλαράκια βασιλικού (ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό στη σάλτσα για να μη στεγνώσει). Πολτοποιείτε τη σάλτσα.

  • 4.

    Στο μεταξύ αλείφετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο τις μπριζόλες και τις ψήνετε στο μπάρμπεκιου για 2 λεπτά από κάθε πλευρά αν τις θέλετε ελαφρά ψημένες ή από 3 λεπτά αν τις θέλετε μέτρια ψημένες. Τις αλατοπιπερώνετε στο τέλος και τις σερβίρετε μαζί με τη σάλτσα πιπεριάς και φέτες λεμονιού. Συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα και ψητές πατάτες.

Τραγανοί κολοκυθοκεφτέδες
Υλικά
  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη
  • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο αγελάδος ΓΑΛΠΟ
  • 3-4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • σιμιγδάλι ψιλό
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Τρίβετε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη του κρεμμυδιού και τα αλατίζετε. Τα βάζετε για 1 ώρα περίπου στο σουρωτήρι για να στραγγίξουν. Τα στύβετε και με τα χέρια για να φύγουν όσο γίνεται τα υγρά τους.

  • 2.

    Κατόπιν, τα ανακατεύετε με τα κρεμμυδάκια, τα αρωματικά, τα αβγά και τα τυριά. Αλατίζετε και ρίχνετε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε στο μίγμα και το αλεύρι ώστε να έχετε έναν αρκετά σφιχτό χυλό τον οποίο αφήνετε για 1 ώρα στο ψυγείο.

  • 3.

    Βάζετε σε βαθύ πιάτο το σιμιγδάλι. Ζεσταίνετε μπόλικο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι. Παίρνετε από το μίγμα κουταλιές της σούπας και τις κυλάτε στο σιμιγδάλι.

  • 4.

    Τηγανίζετε λίγους λίγους τους κολοκυθοκεφτέδες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να χρυσίσουν και από τις δύο πλευρές, δηλαδή για 2 λεπτά σχεδόν από την κάθε πλευρά.

  • 5.

    Τους αραδιάζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν πριν τους σερβίρετε. Τρώγονται χλιαροί αλλά και κρύοι.