ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Top,View,Of,Indian,Traditional,Dishes,And,Appetizers:,Chicken,Curry,

Ο γύρος του κόσμου σε ένα Σαββατοκύριακο

Γι΄ αυτό το μαγικό, χρωματιστό και αρωματικό, γευστικό ταξίδι δεν θα χρειαστούμε τα διαβατήριά μας, ούτε θα φτιάξουμε βαλίτσες. Όχημά μας θα είναι μια σειρά από πολύχρωμα πιάτα που θα μας φτιάξουν το κέφι.

Πλέον, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με πιάτα που έχουν περίεργα ονόματα αλλά πολύ νόστιμο περιεχόμενο, και δεν κοιτάμε με απορία όταν ακούμε τις λέξεις κάρι, τάι, τσίλι, κίμπε και φατούς. Έχουμε επεκτείνει τους γαστρονομικούς μας ορίζοντες και συχνά αναζητούμε αυτές τις ιδιαίτερες γεύσεις όχι μόνο όταν βγαίνουμε έξω αλλά και όταν είμαστε στο σπίτι μας. Με δοκιμασμένες συνταγές, μερικά υλικά στο ντουλάπι, τα κατάλληλα σκεύη και διάθεση για κάτι διαφορετικό θα κάνουμε πολλά.

Σε κάθε κουζίνα υπάρχουν υλικά και τεχνικές που σηματοδοτούν αμέσως τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Στην μεξικάνικη κουζίνα θα βρούμε τορτίγιες, καλαμπόκι, σάλτσα γουακαμόλε, όσπρια και γλυκοπατάτες.

Η κουζίνα της Μέσης Ανατολής έχει ως εμβληματικό πιάτο το φαλάφελ, και στα βασικά υλικά της πρωταγωνιστούν τα μπαχαρικά (όπως το μείγμα Za’atar), το ταχίνι, και τα όσπρια. Αν αγαπάμε το κινέζικο φαγητό, θα φροντίζουμε να έχουμε πάντα στην κουζίνα noodles ρυζιού, τις κατάλληλες σάλτσες (σόγια sauce, fish sauce, hoisin sauce, γλυκόξινη σάλτσα τσίλι), ξίδι από ρύζι, μείγμα μπαχαρικών 5 spices, και σησαμέλαιο. Για την ινδική κουζίνα θα χρειαστούμε Garam masala (μείγμα μπαχαρικών, που δε λείπει από κανένα πιάτο) μακρύκοκκο ρύζι, κίτρινες φακές, και μείγμα κάρι. Και για την ιταλική παρμεζάνα, μοτσαρέλα, κρασί και ντομάτα.

Έτοιμοι; Ξεκινάμε το ταξίδι!

 

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Ο γύρος του κόσμου σε ένα Σαββατοκύριακο

Γι΄ αυτό το μαγικό, χρωματιστό και αρωματικό, γευστικό ταξίδι δεν θα χρειαστούμε τα διαβατήριά μας, ούτε θα φτιάξουμε βαλίτσες. Όχημά μας θα είναι μια σειρά από πολύχρωμα πιάτα που θα μας φτιάξουν το κέφι.

Πλέον, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με πιάτα που έχουν περίεργα ονόματα αλλά πολύ νόστιμο περιεχόμενο, και δεν κοιτάμε με απορία όταν ακούμε τις λέξεις κάρι, τάι, τσίλι, κίμπε και φατούς. Έχουμε επεκτείνει τους γαστρονομικούς μας ορίζοντες και συχνά αναζητούμε αυτές τις ιδιαίτερες γεύσεις όχι μόνο όταν βγαίνουμε έξω αλλά και όταν είμαστε στο σπίτι μας. Με δοκιμασμένες συνταγές, μερικά υλικά στο ντουλάπι, τα κατάλληλα σκεύη και διάθεση για κάτι διαφορετικό θα κάνουμε πολλά.

Σε κάθε κουζίνα υπάρχουν υλικά και τεχνικές που σηματοδοτούν αμέσως τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Στην μεξικάνικη κουζίνα θα βρούμε τορτίγιες, καλαμπόκι, σάλτσα γουακαμόλε, όσπρια και γλυκοπατάτες.

Η κουζίνα της Μέσης Ανατολής έχει ως εμβληματικό πιάτο το φαλάφελ, και στα βασικά υλικά της πρωταγωνιστούν τα μπαχαρικά (όπως το μείγμα Za’atar), το ταχίνι, και τα όσπρια. Αν αγαπάμε το κινέζικο φαγητό, θα φροντίζουμε να έχουμε πάντα στην κουζίνα noodles ρυζιού, τις κατάλληλες σάλτσες (σόγια sauce, fish sauce, hoisin sauce, γλυκόξινη σάλτσα τσίλι), ξίδι από ρύζι, μείγμα μπαχαρικών 5 spices, και σησαμέλαιο. Για την ινδική κουζίνα θα χρειαστούμε Garam masala (μείγμα μπαχαρικών, που δε λείπει από κανένα πιάτο) μακρύκοκκο ρύζι, κίτρινες φακές, και μείγμα κάρι. Και για την ιταλική παρμεζάνα, μοτσαρέλα, κρασί και ντομάτα.

Έτοιμοι; Ξεκινάμε το ταξίδι!

 

 

Ζουκότο (Zuccotto): Το δίχρωμο sponge κέικ των Ιταλών
Υλικά
    Για την κρέμα:
  • 100 γρ. κουβερτούρα Fin Carre
  • 30 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα
  • 30 γρ. φουντούκια ασπρισμένα, καβουρδισμένα
  • 300 ml κρέμα γάλακτος 35%, χτυπημένη σε σαντιγί
  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ½ ιταλικό sponge cake
  • 3 κουτ. σούπας ρούμι
  • 3 κουτ. σούπας μπράντι
  • 3 κουτ. σούπας κεράσι ή βύσσινο με μπράντι
  • 2 κουτ. σούπας κακάο, σε σκόνη
  • Για το ιταλικό sponge cake:
  • 5 φρέσκα αυγά βιολογικής γεωργίας Νώμα, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 225 γρ. ζάχαρη ψιλή
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα, λεπτοτριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
  • 1 κουτ. γλυκού μαύρο ρούμι
Διαδικασία
  • 1.

    Sponge cake: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βουτυρώνουμε και κατόπιν αλευρώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό, βαθύ ταψί για κέικ διαμέτρου 23 εκ. με αποσπώμενη βάση. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη με μίξερ χειρός, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.

  • 2.

    Κατόπιν, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ενσωματώνουμε σταδιακά στο μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε το ξύσμα των λεμονιών, τη βανίλια και το ρούμι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τέλος, χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα και την προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 30΄-35΄ μέχρι το κέικ να ροδοψηθεί και να φουσκώσει.

  • 3.

    Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Μετά το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Κόβουμε το κέικ στη μέση οριζόντια. Κρατάμε το ένα κομμάτι και το άλλο μισό το τυλίγουμε και το φυλάμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Καθαρίζουμε το κέικ από την τραγανή κρούστα που έχει σχηματιστεί στην επιφάνειά του ώστε να μείνει μόνο το μαλακό, αφράτο μέρος του.

  • 4.

    Κρέμα: Σε πυρίμαχο μπολ σπάμε τη μισή σοκολάτα. Το τοποθετούμε πάνω από κατσαρολάκι με νερό που βράζει (μπεν μαρί) και αφήνουμε να λιώσει ανακατεύοντας ελαφρά. Aφήνουμε τη σοκολάτα στην άκρη να κρυώσει, χωρίς να πήξει. Ψιλοκόβουμε την υπόλοιπη σοκολάτα που έχει μείνει σε κομματάκια. Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα και τα φουντούκια. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματίσει μαλακές κορυφούλες και την αναμειγνύουμε με τους ξηρούς καρπούς και την ψιλοκομμένη σοκολάτα.

  • 5.

    Χωρίζουμε την κρέμα σε δύο μπολ και στο ένα προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα. Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη και ενσωματώνουμε τη μισή ποσότητα στο ένα μείγμα κρέμας και την άλλη μισή στο δεύτερο σοκολατένιο μείγμα. Ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζουμε και τα δύο μπολ στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε. Στρώνουμε με αλουμινόχαρτο ένα στρογγυλό μπολ χωρητικότητας 2 λίτρων και το αλείφουμε ελαφρά με λάδι. Ακουμπάμε το κέικ στη βάση του μπολ και το πιέζουμε να πάρει το σχήμα του. Αναμειγνύουμε το ρούμι, το μπράντι και το λικέρ κεράσι σε ένα μπολάκι. Με αυτό το μείγμα αλείφουμε με πινέλο το κέικ ώστε να είναι υγρό και να παραμείνει σταθερό μέσα στο μπολ. Με τα χέρια μας πιέζουμε ώστε το κέικ να πάρει ομοιόμορφο και λείο, φινιρισμένο σχήμα.

  • 6.

    Κατόπιν, αδειάζουμε το μείγμα της κρέμας (όχι το σοκολατένιο) και το απλώνουμε ομοιόμορφα γύρω-γύρω στα τοιχώματα του κέικ. Απογεμίζουμε το κέντρο της κοιλότητας με το μείγμα της σοκολάτας και ισιώνουμε την επιφάνεια του γλυκού. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες τουλάχιστον προτού σερβίρουμε.

  • 7.

    Διακόσμηση: Ξεφορμάρουμε προσεκτικά σε πιατέλα σερβιρίσματος. Πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλας σχεδιάζουμε και κόβουμε έναν κύκλο περίπου στο μέγεθος της επιφάνειας που έχει το γλυκό. Σχεδιάζουμε οκτώ ίσα τρίγωνα μέσα στον κύκλο και κόβουμε τη λαδόκολλα ανά δεύτερο τρίγωνο. Με ένα μεγάλο σουρωτήρι κοσκινίζουμε την άχνη πάνω από το γλυκό. Κατόπιν, ακουμπάμε (απαλά) από πάνω την κομμένη λαδόκολλα και στα κενά κοσκινίζουμε το κακάο από σουρωτήρι. Αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα και το γλυκό θα έχει πλέον το κλασικό σχέδιο του zuccotto. Σερβίρεται καλύτερα την επομένη.

Κοτόπουλο satay
Υλικά
    Για το κοτόπουλο
  • 40 κομματάκια από μπούτι κοτόπουλου (40γρ. το καθένα)
  • 1 πακέτο ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια
  • 100γρ. Alesto φιστίκια αράπικα με κέλυφος, καθαρισμένα και χοντροσπασμένα
  • Για τη μαρινάδα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1-2 καυτερές κόκκινες πιπεριές, ψιλοκομμένες
  • 20γρ. γκαλάγκαλ (θα το βρείτε σε καταστήματα με μπαχαρικά)
  • ½ κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 2 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σε κόκκους
  • 2 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 20ml σάλτσα σόγιας
  • 25ml κουτ. γλυκού fish sauce
  • 30γρ. ζάχαρη καστανή Belbake
  • 30ml Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Βάζετε όλα τα υλικά της
    μαρινάδας στο μπλέντερ και τα χτυπάτε καλά.

  • 2.

    Μεταφέρετε τη μαρινάδα σε μπολ, βάζετε μέσα το κοτόπουλο και το αφήνετε για 3 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο. Αν θέλετε, το αφήνετε και 24 ώρες.

  • 3.

    Περνάτε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ξύλινα σουβλάκια που έχετε πρώτα μουσκέψει σε νερό για 20 λεπτά. Ψήνετε τα σουβλάκια στο γκριλ μέχρι να ψηθούν καλά μέσα και να μείνουν ζουμερά.

  • 4.

    Σερβίρετε τα σουβλάκια κοτόπουλου πασπαλίζοντας από πάνω με τα φιστίκια.

Τυλιχτό με φαλάφελ
Υλικά
    Για τα φαλάφελ:
  • 500 γρ. ρεβύθια χονδρα επιλογής, μουλιασμένα για τουλάχιστον 12 ώρες
  • 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 ξερό κρεμμύδι
  • αλάτι, πιπέρι
  • φρυγανιά τριμμένη για την επικάλυψη
  • ηλιέλαιο για τηγάνισμα
  • Για τη μελιτζανοσαλάτα:
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών (κανέλα, κύμινο, κόλιανδρο)
  • Για το σερβίρισμα:
  • 4 αραβικές πίτες σίτου Χρυσός Μύλος
  • πράσινη σαλάτα ψιλοκομμένη
  • ντομάτα ψιλοκομμένη
  • λάχανο ψιλοκομμένο
  • καρότο τριμμένο
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • πικάντικη σάλτσα harissa
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • 2 κουτ.σούπας έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, προαιρετικά
  • 1-2 πρέζες πάπρικα καπνιστή, προαιρετικά
Διαδικασία
  • 1.

    Φαλάφελ: Αφού μουλιάσουμε τα ρεβίθια για τουλάχιστον 12 ώρες τα σουρώνουμε πάρα πολύ καλά και τα χτυπάμε σε ένα δυνατό μπλέντερ μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν λεπτή άμμο.

  • 2.

    Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρουμε μία ζύμη.

  • 3.

    Πλάθουμε μικρά πλατιά κεφτεδάκια πάχους με 1-2 εκ., τα πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά να κολλήσει γύρω-γύρω και τα τηγανίζουμε σε δόσεις, σε μέτρια καυτό ηλιέλαιο για 3΄- 4, μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και να κάνουν μια ωραία τραγανή κρούστα. Tα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

  • 4.

    Μελιτζανοσαλάτα: Ψήνουμε τις μελιτζάνες στον φούρνο ή στη φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε τις φλούδες και αναμειγνύουμε τη σάρκα με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

  • 5.

    Σάλτσα γιαουρτιού: Αναμειγνύουμε το γιαούρτι μαζί με το ταχίνι, λίγο χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, κύμινο, το σκόρδο ψιλοκομμένο και καπνιστή πάπρικα.

  • 6.

    Αλείφουμε τις πίτες με λίγη harissa, τοποθετούμε τα φαλάφελ στη σειρά, προσθέτουμε σαλατικά ψιλοκομμένα, λίγη μελιτζανοσαλάτα και σάλτσα γιαουρτιού με ταχίνι. Διπλώνουμε τις πίτες και τις σερβίρουμε αμέσως ζεστές.

Huevos rancheros
Υλικά
  • 6 φρέσκα αυγά Κ. Μακεδονίας Νώμα
  • 2 μεγάλες ντομάτες σε ροδέλες
  • 2 κονσέρβες ντοματάκια κονκασέ, περασμένες από το μούλτι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές κόκκινες, σε καρεδάκια
  • 2 πιπερίτσες τσίλι φρέσκες, ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλη πιπεριά τσίλι αποξηραμένη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα  
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 6 τορτίγιες
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο, τις τσίλι πιπεριές και το φύλλο δάφνης. Αλατοπιπερώνετε.

  • 2.

    Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και μαγειρεύετε για 5-10 λεπτά. Απλώνετε πάνω από τη σάλτσα τις ροδέλες ντομάτας. Με την ανάποδη μιας ξύλινης κουτάλας δημιουργείτε κοιλότητες στην σάλτσα και σπάτε μέσα τα αβγά. Αλατίζετε τα αβγά, σκεπάζετε το τηγάνι με καπάκι και αφήνετε για 3-4 λεπτά να μαγειρευτούν.

  • 3.

    Στο μεταξύ ζεσταίνετε ελαφρά τις τορτίγιες στον φούρνο στους 180οC ή στον φούρνο μικροκυμάτων.

  • 4.

    Σερβίρετε τα αβγά τοποθετώντας από 1 αβγό και άφθονη σάλτσα πάνω από κάθε τορτίγια. Για ακόμη πιο πικάντικη γεύση, μπορείτε να τους προσθέσετε μερικές σταγόνες tabasco.

Χοιρινό με γλυκόξινη σάλτσα και κρεμμύδια
Υλικά
  • 1½ κιλό χοιρινό μπούτι, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 4 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 πράσο κομμένο σε λεπτές φέτες (το άσπρο μέρος)
  • 8 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κρέατος
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή Belbake
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 6 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Σε βαθύ τηγάνι λιώνετε 7 κουταλιές από το βούτυρο και μόλις αρχίσει να αφρίζει προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει σκούρο χρυσό. Ρίχνετε τη ζάχαρη, το ξίδι και το φύλλο δάφνης. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του.

  • 2.

    Αλευρώνετε το χοιρινό. Σε ένα δεύτερα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρετε το χοιρινό μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα.

  • 3.

    Προσθέτετε το χοιρινό στο τηγάνι με τα κρεμμύδια και ρίχνετε και το κρασί. Μόλις το κρασί εξατμιστεί, ρίχνετε το ζωμό του κρέατος, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε απαλά και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά έως ότου απορροφηθούν τα υγρά του και δέσει η σάλτσα.

Μεξικάνικο κοτόπουλο με τορτίγιες
Υλικά
  • Μερίδες: 4
  • 2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο Vita D'or
  • 3 στήθη κοτόπουλου, χωρίς πέτσα, κοµµένο σε µακριές λωρίδες
  • 4 µέτρια κρεµµύδια, σε λεπτές φέτες
  • 2 κόκκινες πιπεριές, κοµµένες στη µέση
  • 2 κίτρινες πιπεριές, κοµµένες στη µέση
  • 4 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 2 πιπεριές τσίλι, χωρίς σπόρους, σε ροδέλες
  • 1 µεγάλη χούφτα κόλιανδρο φρέσκο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1 κουτ. γλυκού κύµινο
  • χυµό και ξύσµα από 2 λάιµ
  • Για το γκουακαμόλε
  • 3 ώριµα αβοκάντο
  • 1 µικρό κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
  • χυµό από 2 λάιµ
  • 1 χούφτα κόλιανδρο, ψιλοκοµµένο
  • Για το σερβίρισμα
  • 200 γρ. ντοµατίνια, κοµµένα στη µέση, ραντισµένα µε 1 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
  • καυτερή σάλτσα της επιλογής σας
  • soured cream ή smetana
  • τριµµένο τυρί τσένταρ
  • τορτίγιες ζεστές
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα µεγάλο τηγάνι ζεσταίνουµε το λάδι, αλατίζουµε καλά τις λωρίδες του κοτόπουλου και τις τηγανίζουµε σε δυνατή φωτιά να πάρουν χρώµα από όλες τις µεριές. Τις βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο. Χαµηλώνουµε τη φωτιά στο µέτριο και στο ίδιο σκεύος ρίχνουµε το κρεµµύδι, αλάτι και 150 ml νερό. Βράζουµε για 15΄ ανακατεύοντας τακτικά µέχρι να εξατµιστεί όλο το νερό.

  • 2.

    Χαµηλώνουµε τη φωτιά, προσθέτουµε λίγο επιπλέον λάδι αν χρειαστεί και σιγοµαγειρεύουµε για 30΄ ή µέχρι να µαλακώσουν καλά τα κρεµµύδια και να καραµελώσουν. Αν αρχίσουν να καίγονται, προσθέτουµε λίγο νερό.

  • 3.

    Στο µεταξύ, ζεσταίνουµε το γκριλ του φούρνου στη µέγιστη θερµοκρασία και ψήνουµε τις πιπεριές µέχρι να µαυρίσει η φλούδα τους. Τις ρίχνουµε σε ένα µπολ και τις καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο για 10΄. Αφαιρούµε εύκολα και πετάµε τις φλούδες και κόβουµε τις πιπεριές σε λωρίδες πάχους 2 εκ.

  • 4.

    Γκουακαμόλε: Κόβουµε στη µέση τα αβοκάντο και αφαιρούµε τους πυρήνες. Τα κόβουµε σε κοµµάτια σε ένα µπολ και τα πολτοποιούµε µε ένα πιρούνι, όχι εντελώς. Προσθέτουµε τα υπόλοιπα υλικά, αλατίζουµε καλά και ανακατεύουµε µε ένα πιρούνι, πολτοποιώντας το κι άλλο µέχρι να αποκτήσει µια σχετικά λεία υφή.

  • 5.

    Μόλις καραµελώσουν τα κρεµµύδια ανακατεύουµε µέσα το σκόρδο, τις καυτερές πιπερίτσες, τους µίσχους κόλιανδρου ψιλοκοµµένους και το κοτόπουλο. Μαγειρεύουµε για 5΄ ανακατεύοντας συχνά µε µια σπάτουλα. Πασπαλίζουµε µε τα µπαχαρικά και το ξύσµα λάιµ, περιχύνουµε µε τον χυµό, µαγειρεύουµε για 1΄ και προσθέτουµε τις πιπεριές. Συνεχίζουµε το µαγείρεµα για 2΄ ανακατεύοντας απαλά.

  • 6.

    Γαρνίρουµε µε τα φύλλα κόλιανδρου και σερβίρουµε µαζί µε τα υπόλοιπα υλικά (ντοµατίνια, καυτερή σάλτσα, sour cream, τυρί και τορτίγιες) για να ετοιµάσει ο καθένας το δικό του πιάτο.