Γι΄ αυτό το μαγικό, χρωματιστό και αρωματικό, γευστικό ταξίδι δεν θα χρειαστούμε τα διαβατήριά μας, ούτε θα φτιάξουμε βαλίτσες. Όχημά μας θα είναι μια σειρά από πολύχρωμα πιάτα που θα μας φτιάξουν το κέφι.
Πλέον, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με πιάτα που έχουν περίεργα ονόματα αλλά πολύ νόστιμο περιεχόμενο, και δεν κοιτάμε με απορία όταν ακούμε τις λέξεις κάρι, τάι, τσίλι, κίμπε και φατούς. Έχουμε επεκτείνει τους γαστρονομικούς μας ορίζοντες και συχνά αναζητούμε αυτές τις ιδιαίτερες γεύσεις όχι μόνο όταν βγαίνουμε έξω αλλά και όταν είμαστε στο σπίτι μας. Με δοκιμασμένες συνταγές, μερικά υλικά στο ντουλάπι, τα κατάλληλα σκεύη και διάθεση για κάτι διαφορετικό θα κάνουμε πολλά.
Σε κάθε κουζίνα υπάρχουν υλικά και τεχνικές που σηματοδοτούν αμέσως τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Στην μεξικάνικη κουζίνα θα βρούμε τορτίγιες, καλαμπόκι, σάλτσα γουακαμόλε, όσπρια και γλυκοπατάτες.
Η κουζίνα της Μέσης Ανατολής έχει ως εμβληματικό πιάτο το φαλάφελ, και στα βασικά υλικά της πρωταγωνιστούν τα μπαχαρικά (όπως το μείγμα Za’atar), το ταχίνι, και τα όσπρια. Αν αγαπάμε το κινέζικο φαγητό, θα φροντίζουμε να έχουμε πάντα στην κουζίνα noodles ρυζιού, τις κατάλληλες σάλτσες (σόγια sauce, fish sauce, hoisin sauce, γλυκόξινη σάλτσα τσίλι), ξίδι από ρύζι, μείγμα μπαχαρικών 5 spices, και σησαμέλαιο. Για την ινδική κουζίνα θα χρειαστούμε Garam masala (μείγμα μπαχαρικών, που δε λείπει από κανένα πιάτο) μακρύκοκκο ρύζι, κίτρινες φακές, και μείγμα κάρι. Και για την ιταλική παρμεζάνα, μοτσαρέλα, κρασί και ντομάτα.
Έτοιμοι; Ξεκινάμε το ταξίδι!
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Ο γύρος του κόσμου σε ένα Σαββατοκύριακο
Γι΄ αυτό το μαγικό, χρωματιστό και αρωματικό, γευστικό ταξίδι δεν θα χρειαστούμε τα διαβατήριά μας, ούτε θα φτιάξουμε βαλίτσες. Όχημά μας θα είναι μια σειρά από πολύχρωμα πιάτα που θα μας φτιάξουν το κέφι.
Πλέον, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με πιάτα που έχουν περίεργα ονόματα αλλά πολύ νόστιμο περιεχόμενο, και δεν κοιτάμε με απορία όταν ακούμε τις λέξεις κάρι, τάι, τσίλι, κίμπε και φατούς. Έχουμε επεκτείνει τους γαστρονομικούς μας ορίζοντες και συχνά αναζητούμε αυτές τις ιδιαίτερες γεύσεις όχι μόνο όταν βγαίνουμε έξω αλλά και όταν είμαστε στο σπίτι μας. Με δοκιμασμένες συνταγές, μερικά υλικά στο ντουλάπι, τα κατάλληλα σκεύη και διάθεση για κάτι διαφορετικό θα κάνουμε πολλά.
Σε κάθε κουζίνα υπάρχουν υλικά και τεχνικές που σηματοδοτούν αμέσως τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Στην μεξικάνικη κουζίνα θα βρούμε τορτίγιες, καλαμπόκι, σάλτσα γουακαμόλε, όσπρια και γλυκοπατάτες.
Η κουζίνα της Μέσης Ανατολής έχει ως εμβληματικό πιάτο το φαλάφελ, και στα βασικά υλικά της πρωταγωνιστούν τα μπαχαρικά (όπως το μείγμα Za’atar), το ταχίνι, και τα όσπρια. Αν αγαπάμε το κινέζικο φαγητό, θα φροντίζουμε να έχουμε πάντα στην κουζίνα noodles ρυζιού, τις κατάλληλες σάλτσες (σόγια sauce, fish sauce, hoisin sauce, γλυκόξινη σάλτσα τσίλι), ξίδι από ρύζι, μείγμα μπαχαρικών 5 spices, και σησαμέλαιο. Για την ινδική κουζίνα θα χρειαστούμε Garam masala (μείγμα μπαχαρικών, που δε λείπει από κανένα πιάτο) μακρύκοκκο ρύζι, κίτρινες φακές, και μείγμα κάρι. Και για την ιταλική παρμεζάνα, μοτσαρέλα, κρασί και ντομάτα.
Έτοιμοι; Ξεκινάμε το ταξίδι!