ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Baked,Stuffed,Tomatoes,With,Rice,And,Cheese.,Top,View.,Grey

Ντομάτα, grande amore!

Ποιος θα μπορούσε άραγε να φανταστεί πως οι κατακόκκινες, ζουμερές ντομάτες, που τις θεωρούμε άρρηκτα συνδεδεμένες με την ελληνική κουζίνα, άρχισαν να καλλιεργούνται συστηματικά στη χώρα μας μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα; Από τότε όμως αγαπήθηκαν πολύ, μπήκαν στη χωριάτικη και στο κοκκινιστό της Κυριακής, στον καγιανά και τον ντάκο, έγιναν γεμιστές και ψητές, σάλτσα, πελτές και λιαστές και αποτελούν πλέον μέρος της γαστρονομικής μας κουλτούρας.

Οι ποικιλίες της ντομάτας είναι πολλές. Εκτός από την κλασική στρογγυλή με τη λεπτή φλούδα, θα βρούμε τη χοντροκατσαρή Καλαμάτας που μοιάζει με μικρή κόκκινη κολοκύθα, την εντυπωσιακή σε μέγεθος big beef tomato, το κομψό ντοματίνι βελανίδι, την χυμώδη καρδιά του βούβαλου, το σφιχτόσαρκο πομοντόρι, το άνυδρο ντοματάκι Σαντορίνης και πολλές άλλες που ικανοποιούν κάθε γούστο.

Όταν επιλέγουμε ντομάτες για σαλάτα φροντίζουμε να είναι γινωμένες και σφιχτές, ενώ για τη σάλτσα προτιμάμε τις ώριμες αλλά όχι παραγινωμένες και νερουλές. Αν θέλουμε να φτιάξουμε γεμιστά διαλέγουμε μέτρια ώριμες ντομάτες μεγάλου μεγέθους ώστε να αφαιρέσουμε εύκολα την ψίχα τους χωρίς όμως να διαλυθούν.
Επειδή οι ντομάτες έχουν οξύτητα, όταν τις χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε σάλτσα θυμόμαστε να προσθέτουμε λίγη ζάχαρη (περίπου 1/2 κουτ. γλυκού για 1 κιλό ντομάτες) για να ισορροπήσουμε την όξινη γεύση τους. Και πού θα την βάλουμε τη σάλτσα; Σε λαδερά και κοκκινιστά, στα ζυμαρικά και την πίτσα, στο κρέας και τα πουλερικά, όπου δηλαδή θέλουμε την ανεπανάληπτη γεύση και το άρωμά της!

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Ντομάτα, grande amore!

Ποιος θα μπορούσε άραγε να φανταστεί πως οι κατακόκκινες, ζουμερές ντομάτες, που τις θεωρούμε άρρηκτα συνδεδεμένες με την ελληνική κουζίνα, άρχισαν να καλλιεργούνται συστηματικά στη χώρα μας μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα; Από τότε όμως αγαπήθηκαν πολύ, μπήκαν στη χωριάτικη και στο κοκκινιστό της Κυριακής, στον καγιανά και τον ντάκο, έγιναν γεμιστές και ψητές, σάλτσα, πελτές και λιαστές και αποτελούν πλέον μέρος της γαστρονομικής μας κουλτούρας.

Οι ποικιλίες της ντομάτας είναι πολλές. Εκτός από την κλασική στρογγυλή με τη λεπτή φλούδα, θα βρούμε τη χοντροκατσαρή Καλαμάτας που μοιάζει με μικρή κόκκινη κολοκύθα, την εντυπωσιακή σε μέγεθος big beef tomato, το κομψό ντοματίνι βελανίδι, την χυμώδη καρδιά του βούβαλου, το σφιχτόσαρκο πομοντόρι, το άνυδρο ντοματάκι Σαντορίνης και πολλές άλλες που ικανοποιούν κάθε γούστο.

Όταν επιλέγουμε ντομάτες για σαλάτα φροντίζουμε να είναι γινωμένες και σφιχτές, ενώ για τη σάλτσα προτιμάμε τις ώριμες αλλά όχι παραγινωμένες και νερουλές. Αν θέλουμε να φτιάξουμε γεμιστά διαλέγουμε μέτρια ώριμες ντομάτες μεγάλου μεγέθους ώστε να αφαιρέσουμε εύκολα την ψίχα τους χωρίς όμως να διαλυθούν.
Επειδή οι ντομάτες έχουν οξύτητα, όταν τις χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε σάλτσα θυμόμαστε να προσθέτουμε λίγη ζάχαρη (περίπου 1/2 κουτ. γλυκού για 1 κιλό ντομάτες) για να ισορροπήσουμε την όξινη γεύση τους. Και πού θα την βάλουμε τη σάλτσα; Σε λαδερά και κοκκινιστά, στα ζυμαρικά και την πίτσα, στο κρέας και τα πουλερικά, όπου δηλαδή θέλουμε την ανεπανάληπτη γεύση και το άρωμά της!

 

Aυγά ποσέ πάνω σε τηγανίτες με φέτα και ντομάτα
Υλικά
    Μερίδες: 2
  • 4 κόκκους πιπέρι μαύρο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο
  • 2 φρέσκα αυγά Κ. Μακεδονίας Nώμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κολοκυθάκι, κομμένο σε κάθετες, πολύ λεπτές φέτες, μαριναρισμένες αποβραδίς σε λαδολέμονο
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 100 γρ. ΓΑΛΠΟ φέτα ΠΟΠ σε άλμη, σε κύβους
  • 5 ντοματίνια ή ½ ντομάτα, σε κύβους
  • 6 φύλλα δυόσμου
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • Για τις τηγανίτες
  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 150 ml νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 150 ml ε.π. ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα κατσαρόλι βάζουμε νερό μέχρι τη μέση. Προσθέτουμε τους κόκκους πιπεριού και το ξίδι. Φέρνουμε το νερό σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ίσα να βράζει. Σπάμε το πρώτο αυγό σε ένα μικρό μπολάκι. Με ένα κουτάλι στροβιλίζουμε το νερό στην κατσαρόλα και μέσα στη δίνη ρίχνουμε προσεκτικά το αυγό. Ανακατεύοντας χρονομετρούμε για 3΄, αφαιρούμε το αυγό με μια τρυπητή κουτάλα και το ακουμπάμε προσεκτικά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

  • 2.

    Τηγανίτες: Σε ένα μπολ ομογενοποιούμε όλα τα υλικά. Με ένα πίλερ βγάζουμε φλούδες από το κολοκύθι. Σε ένα μπολ το πασπαλίζουμε με αλάτι και μια κουταλιά χυμό λεμονιού. Αφήνουμε στην άκρη.

  • 3.

    Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 150 ml ελαιόλαδο. Μόλις κάψει ρίχνουμε 1 μεγάλη κουτ. σούπας μείγμα για τις τηγανίτες και τηγανίζουμε για περίπου 30΄΄-40΄΄ ή μέχρι να πάρει χρώμα από κάτω. Τη γυρνάμε και από την άλλη και τηγανίζουμε για άλλο 1΄. Μόλις πάρει χρυσαφί χρώμα τη βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα.

  • 4.

    Μοιράζουμε τις τηγανίτες σε δύο πιάτα, από πάνω ακουμπάμε ένα αυγό ποσέ και σερβίρουμε στο πλάι κύβους φέτας, ντοματίνια με ψιλοκομμένο δυόσμο, λίγο ελαιόλαδο και το κολοκυθάκι.

Λιγκουίνι με πέστο λιαστής ντομάτας και τραγανό γαύρο
Υλικά
    Μερίδες: 4
  • 600 γρ. λιγκουίνι ζυμαρικά
  • 250 γρ. φιλέτα φρέσκου γαύρου
  • 30 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 200 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 500 ml ηλιέλαιο Vita D'or
  • αλάτι
  • Για το πέστο λιαστής ντομάτας
  • 50 γρ. βασιλικό πλατύφυλλο
  • 50 γρ. γραβιέρα Mon Parnes με τρούφα Νώμα
  • 70 γρ. λιαστές ντομάτες, ελαφρά μουλιασμένες σε ζεστό νερό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 200 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 50 γρ. ψίχα ψωμιού
Διαδικασία
  • 1.

    Πέστο: Βάζουμε τις λιαστές ντομάτες στραγγισμένες από το νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα δυνατό μπλέντερ. Χτυπάμε καλά και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

  • 2.

    Παίρνουμε τα φιλέτα του γαύρου, τα περιχύνουμε με το ξίδι και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για λίγο στο ψυγείο και τα περνάμε από το καλαμποκάλευρο. Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

  • 3.

    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό, προσθέτουμε αλάτι και μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.

  • 4.

    Ταυτόχρονα ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τον γαύρο για περίπου 1΄-2΄ μέχρι να γίνει τραγανός. Τον μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

  • 5.

    Σουρώνουμε τα ζυμαρικά κρατώντας λίγο από το υγρό τους. Τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το πέστο και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά αμέσως προσθέτοντας από πάνω τον τραγανό γαύρο.

Ανοιχτές ντοματόπιτες με φέτα και βασιλικό
Υλικά
    Μερίδες: 6-8
    Για τη βάση
  • 360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 250 γρ. βούτυρο κρύο, σε κυβάκια
  • 1 κρόκο αυγού
  • 50 ml παγωμένο νερό
  • αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 400 γρ. ΓΑΛΠΟ φέτα ΠΟΠ σε άλμη, τρίμματα
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό ΓΑΛΠΟ
  • 2 κουτ. σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο, προαιρετικά
  • 4 σφιχτές ντομάτες, σε χοντρές φέτες
  • μαύρο πιπέρι
  • Για το ψήσιμο
  • 1 ασπράδι αυγού
  • σουσάμι ή μείγμα μυρωδικών της επιλογής μας
  • Για το σερβίρισμα
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • φρέσκα φύλλα βασιλικού
Διαδικασία
  • 1.

    Στο πολυμηχάνημα χρησιμοποιούμε τις λεπίδες και βάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο. Αλέθουμε μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.

  • 2.

    Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ, προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε, συνεχίζοντας με τον κρόκο και το νερό. Ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι τα υλικά να γίνουν μια σφιχτή ζύμη. Δημιουργούμε μια μπάλα και τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30´.

  • 3.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ βάζουμε τη φέτα, προσθέτουμε το γιαούρτι, τον βασιλικό, το θυμάρι, το μπούκοβο, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σε αντικολλητικό χαρτί πασπαλίζουμε 1 κ.σ. αλεύρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσια κομμάτια.

  • 4.

    Ετοιμάζουμε τις τάρτες από την αρχή σε αντικολλητικό χαρτί όπου και θα τις ψήσουμε δύο-δύο. Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τα ζυμάρια σε βάσεις δίνοντας στρογγυλό σχήμα, 22 εκ. το καθένα. Σε κάθε βάση μοιράζουμε και απλώνουμε τη γέμιση φέτας στο κέντρο αφήνοντας 3 εκ. κενό προς τις άκρες, προσθέτουμε από πάνω τις φέτες ντομάτας.

  • 5.

    Ανασηκώνουμε τη ζύμη στις άκρες και κλείνουμε κυκλικά προς το κέντρο. Αλείφουμε τις πίτες με το ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μείγμα μυρωδικών. Φουρνίζουμε τις ντοματόπιτες στο χαμηλότερο ράφι, στις αντιστάσεις, για περίπου 35´. Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και φρέσκα φύλλα βασιλικού.

     

Λαδένια Κιμώλου, η ελληνική πίτσα
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1½ ποτήρι νερό
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • Για τη γέμιση
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα, κομμένα σε φέτες
  • 4 ντομάτες κομμένες σε φέτες
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη Θεσσαλίας Νώμα
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • αλάτι χοντρό
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Κοσκινίζετε το αλεύρι, ανακατεύετε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια μαλακή ζύμη.

  • 2.

    Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα και μετά τη βάζετε σε ένα αβαθές ταψάκι το οποίο έχετε αλείψει προηγουμένως με ελαιόλαδο. Την ανοίγετε με τα δάχτυλα μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.

  • 3.

    Σκεπάζετε τη ζύμη με τις φέτες του κρεμμυδιού και πάνω τους απλώνετε τις ντομάτες. Πασπαλίζετε με ρίγανη και αλάτι. Ρίχνετε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνετε τη λαδένια στους 180°C για 35-40 λεπτά. Τη σερβίρετε ζεστή ή χλιαρή.

Αλμυρός «μπακλαβάς» με χοιρινό
Υλικά
    Μερίδες: 4
    Για το κρέας
  • 900 γρ. χοιρινή σπάλα
  • 1 πρέζα χοντρό θαλασσινό αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • Για τη γέμιση
  • 15 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 2 κουτ. σούπας μαραθόσπορους
  • 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, σε κυβάκια
  • 350 γρ. ντομάτες τριμμένες
  • 90 γρ. μέλι
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα, λιωμένο
  • 6 φύλλα κρούστας για πίτες
  • 230 γρ. φέτα, τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας μαύρο σουσάμι
  • Για το σιρόπι
  • 180 ml καυτό νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Διαδικασία
  • 1.

    Κρέας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Τοποθετούμε το χοιρινό σε ένα αντικολλητικό ταψί. Το αλατοπιπερώνουμε και το ψήνουμε για 3½-4 ώρες. Την τελευταία ώρα καλύπτουμε το ταψί καλά με αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε το χοιρινό να κρυώσει καλά στο ταψί εκτός φούρνου.

  • 2.

    Μόλις κρυώσει το χοιρινό το μαδάμε καλά και πετάμε το λίπος και την πέτσα. Όσο ψήνουμε το χοιρινό, στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα δεύτερο ταψί, τοποθετούμε εκεί τα ντοματίνια σε μια σειρά με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και τα ψήνουμε μαζί με το χοιρινό μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφού κρυώσουν, αφαιρούμε και πετάμε τη φλούδα ενώ κρατάμε την ψημένη σάρκα σε ένα μπολ μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

  • 3.

    Γέμιση: Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε τους μαραθόσπορους να καβουρδιστούν για περίπου 1΄, κουνώντας το τηγάνι μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να ροδίζει ελαφρά για 5΄-6΄.

  • 4.

    Προσθέτουμε το σκόρδο, το μαδημένο χοιρινό, τα καρότα, τις τριμμένες ντομάτες, το μέλι και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το μείγμα για λίγα λεπτά ή μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

  • 5.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί. Στρώνουμε σταυρωτά τα 4 πρώτα φύλλα κρούστας αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε ένα-ένα. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα από τη γέμιση και από πάνω απλώνουμε τα μισά ψητά ντοματίνια και τη μισή φέτα.

  • 6.

    Καλύπτουμε το μείγμα με 1 φύλλο κρούστας που θα διπλώσουμε ώστε να καλύψουμε καλά τη γέμιση. Το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη γέμιση, τα υπόλοιπα ψητά ντοματίνια και την υπόλοιπη φέτα.

  • 7.

    Φέρνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων κρούστας που περισσεύουν απέξω, αλείφοντας ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο. Τοποθετούμε από πάνω το τελευταίο φύλλο κρούστας διπλωμένο για να καλύψουμε την επιφάνεια και τακτοποιούμε τις άκρες του προς τα κάτω με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.

  • 8.

    Αλείφουμε όλη την επιφάνεια του μπακλαβά με μπόλικο λιωμένο βούτυρο. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι τη χαράζουμε σε ρόμβους και ψήνουμε για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει καλά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.

  • 9.

    Σιρόπι: Αδειάζουμε τη ζάχαρη μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού στο βραστό νερό. Ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10΄-15΄ μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι.

  • 10.

    Βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο και περιχύνουμε παντού με το σιρόπι. Πασπαλίζουμε με μαύρο σουσάμι, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με ένα παλαιωμένο κόκκινο κρασί.

Μπρουσκέτες με απάκι
Υλικά
    Μερίδες: 4
  • 300 γρ. φρέσκα ντοματίνια
  • 3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, τα φυλλαράκια
  • λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 πακέτο απάκι καπνιστό σε φέτες Νώμα
  • 1 μπαγκέτα, κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 300 γρ. τυρί τσαλαφούτι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Κόβουμε στη μέση τα ντοματίνια, τα αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το περισσότερο θυμάρι (κρατάμε λίγα φυλλαράκια για το σερβίρισμα), ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να μελώσουν, για περίπου 30΄.

  • 2.

    Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το απάκι μέχρι να ροδίσει και να βγάλει τα αρώματά του. Ραντίζουμε τις φέτες της μπαγκέτας με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και τις βάζουμε στον φούρνο ή στην τοστιέρα για να φρυγανιστούν.

  • 3.

    Αλείφουμε το τυρί πάνω στις ζεστές φέτες ψωμιού και τοποθετούμε εναλλάξ πάνω τους τα πολύχρωμα ντοματίνια με το απάκι. Γαρνίρουμε με λίγο επιπλέον θυμάρι και σερβίρουμε.