Ποιος θα μπορούσε άραγε να φανταστεί πως οι κατακόκκινες, ζουμερές ντομάτες, που τις θεωρούμε άρρηκτα συνδεδεμένες με την ελληνική κουζίνα, άρχισαν να καλλιεργούνται συστηματικά στη χώρα μας μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα; Από τότε όμως αγαπήθηκαν πολύ, μπήκαν στη χωριάτικη και στο κοκκινιστό της Κυριακής, στον καγιανά και τον ντάκο, έγιναν γεμιστές και ψητές, σάλτσα, πελτές και λιαστές και αποτελούν πλέον μέρος της γαστρονομικής μας κουλτούρας.
Οι ποικιλίες της ντομάτας είναι πολλές. Εκτός από την κλασική στρογγυλή με τη λεπτή φλούδα, θα βρούμε τη χοντροκατσαρή Καλαμάτας που μοιάζει με μικρή κόκκινη κολοκύθα, την εντυπωσιακή σε μέγεθος big beef tomato, το κομψό ντοματίνι βελανίδι, την χυμώδη καρδιά του βούβαλου, το σφιχτόσαρκο πομοντόρι, το άνυδρο ντοματάκι Σαντορίνης και πολλές άλλες που ικανοποιούν κάθε γούστο.
Όταν επιλέγουμε ντομάτες για σαλάτα φροντίζουμε να είναι γινωμένες και σφιχτές, ενώ για τη σάλτσα προτιμάμε τις ώριμες αλλά όχι παραγινωμένες και νερουλές. Αν θέλουμε να φτιάξουμε γεμιστά διαλέγουμε μέτρια ώριμες ντομάτες μεγάλου μεγέθους ώστε να αφαιρέσουμε εύκολα την ψίχα τους χωρίς όμως να διαλυθούν.
Επειδή οι ντομάτες έχουν οξύτητα, όταν τις χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε σάλτσα θυμόμαστε να προσθέτουμε λίγη ζάχαρη (περίπου 1/2 κουτ. γλυκού για 1 κιλό ντομάτες) για να ισορροπήσουμε την όξινη γεύση τους. Και πού θα την βάλουμε τη σάλτσα; Σε λαδερά και κοκκινιστά, στα ζυμαρικά και την πίτσα, στο κρέας και τα πουλερικά, όπου δηλαδή θέλουμε την ανεπανάληπτη γεύση και το άρωμά της!
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Ντομάτα, grande amore!
Ποιος θα μπορούσε άραγε να φανταστεί πως οι κατακόκκινες, ζουμερές ντομάτες, που τις θεωρούμε άρρηκτα συνδεδεμένες με την ελληνική κουζίνα, άρχισαν να καλλιεργούνται συστηματικά στη χώρα μας μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα; Από τότε όμως αγαπήθηκαν πολύ, μπήκαν στη χωριάτικη και στο κοκκινιστό της Κυριακής, στον καγιανά και τον ντάκο, έγιναν γεμιστές και ψητές, σάλτσα, πελτές και λιαστές και αποτελούν πλέον μέρος της γαστρονομικής μας κουλτούρας.
Οι ποικιλίες της ντομάτας είναι πολλές. Εκτός από την κλασική στρογγυλή με τη λεπτή φλούδα, θα βρούμε τη χοντροκατσαρή Καλαμάτας που μοιάζει με μικρή κόκκινη κολοκύθα, την εντυπωσιακή σε μέγεθος big beef tomato, το κομψό ντοματίνι βελανίδι, την χυμώδη καρδιά του βούβαλου, το σφιχτόσαρκο πομοντόρι, το άνυδρο ντοματάκι Σαντορίνης και πολλές άλλες που ικανοποιούν κάθε γούστο.
Όταν επιλέγουμε ντομάτες για σαλάτα φροντίζουμε να είναι γινωμένες και σφιχτές, ενώ για τη σάλτσα προτιμάμε τις ώριμες αλλά όχι παραγινωμένες και νερουλές. Αν θέλουμε να φτιάξουμε γεμιστά διαλέγουμε μέτρια ώριμες ντομάτες μεγάλου μεγέθους ώστε να αφαιρέσουμε εύκολα την ψίχα τους χωρίς όμως να διαλυθούν.
Επειδή οι ντομάτες έχουν οξύτητα, όταν τις χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε σάλτσα θυμόμαστε να προσθέτουμε λίγη ζάχαρη (περίπου 1/2 κουτ. γλυκού για 1 κιλό ντομάτες) για να ισορροπήσουμε την όξινη γεύση τους. Και πού θα την βάλουμε τη σάλτσα; Σε λαδερά και κοκκινιστά, στα ζυμαρικά και την πίτσα, στο κρέας και τα πουλερικά, όπου δηλαδή θέλουμε την ανεπανάληπτη γεύση και το άρωμά της!