ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Linguine,Pasta,With,Squid,And,Cherry,Tomato,In,Tomato,Sauce

Kαλαμάρια και σουπιές: Η γιορτή της κατσαρόλας

Σε όλους μας αρέσει να τρώμε θαλασσινά το καλοκαίρι δίπλα στο κύμα, ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι τώρα είναι στα καλύτερά τους. Η κατσαρόλα αγαπάει τα καλαμαράκια και τις σουπιές και μας δίνει την δυνατότητα να φτιάξουμε νόστιμα και λαχταριστά πιάτα.

Αν επιλέξουμε κατεψυγμένα καλαμάρια καθαρισμένα και φιλεταρισμένα, θα γλιτώσουμε το καθάρισμα και τον κόπο. Αν τα αγοράσουμε φρέσκα μπορούμε να τα καθαρίσουμε μόνοι μας εύκολα. Πρώτα χωρίζουμε το κεφάλι από το σώμα τους, με τα χέρια μας. Κόβουμε και χωρίζουμε το κεφάλι από τα πλοκάμια, και αφαιρούμε το στόμα του καλαμαριού καθώς και το λεπτό κόκαλο από το σώμα του. Με το μαχαίρι αφαιρούμε δέρμα και πτερύγια (αν θέλουμε τα κρατάμε). Ανοίγουμε το καλαμάρι στη μέση και αφαιρούμε τα εντόσθια. Ξεπλένουμε πολύ καλά στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

Για να καθαρίσουμε τις σουπιές, κάνουμε μια τομή στη ράχη τους κατά μήκος μιας άκρης του «κόκαλου», και το αφαιρούμε. Βάζουμε τη μύτη του μαχαιριού προσεκτικά μέσα στην κοιλιά και κόβουμε κατά μήκος, ώστε να ανοίξουν οι σουπιές. Από την κοιλιά τραβάμε το κεφάλι με τα εντόσθια και τα πετάμε. Κόβουμε και τα πλοκάμια τα οποία κρατάμε. Αφαιρούμε τη σακούλα με το μελάνι, με πολλή προσοχή, για να μη σπάσει. Τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε.

Στις σουπιές και τα καλαμάρια ταιριάζουν πολύ τα χόρτα, τα κρεμμύδια, το ρύζι, τα ζυμαρικά, και τα αρωματικά. Κι αν μας άνοιξε η όρεξη, πάμε να μαγειρέψουμε κλασικές αλλά και ευφάνταστες συνταγές στην κατσαρόλα.

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Kαλαμάρια και σουπιές: Η γιορτή της κατσαρόλας

Σε όλους μας αρέσει να τρώμε θαλασσινά το καλοκαίρι δίπλα στο κύμα, ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι τώρα είναι στα καλύτερά τους. Η κατσαρόλα αγαπάει τα καλαμαράκια και τις σουπιές και μας δίνει την δυνατότητα να φτιάξουμε νόστιμα και λαχταριστά πιάτα.

Αν επιλέξουμε κατεψυγμένα καλαμάρια καθαρισμένα και φιλεταρισμένα, θα γλιτώσουμε το καθάρισμα και τον κόπο. Αν τα αγοράσουμε φρέσκα μπορούμε να τα καθαρίσουμε μόνοι μας εύκολα. Πρώτα χωρίζουμε το κεφάλι από το σώμα τους, με τα χέρια μας. Κόβουμε και χωρίζουμε το κεφάλι από τα πλοκάμια, και αφαιρούμε το στόμα του καλαμαριού καθώς και το λεπτό κόκαλο από το σώμα του. Με το μαχαίρι αφαιρούμε δέρμα και πτερύγια (αν θέλουμε τα κρατάμε). Ανοίγουμε το καλαμάρι στη μέση και αφαιρούμε τα εντόσθια. Ξεπλένουμε πολύ καλά στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

Για να καθαρίσουμε τις σουπιές, κάνουμε μια τομή στη ράχη τους κατά μήκος μιας άκρης του «κόκαλου», και το αφαιρούμε. Βάζουμε τη μύτη του μαχαιριού προσεκτικά μέσα στην κοιλιά και κόβουμε κατά μήκος, ώστε να ανοίξουν οι σουπιές. Από την κοιλιά τραβάμε το κεφάλι με τα εντόσθια και τα πετάμε. Κόβουμε και τα πλοκάμια τα οποία κρατάμε. Αφαιρούμε τη σακούλα με το μελάνι, με πολλή προσοχή, για να μη σπάσει. Τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε.

Στις σουπιές και τα καλαμάρια ταιριάζουν πολύ τα χόρτα, τα κρεμμύδια, το ρύζι, τα ζυμαρικά, και τα αρωματικά. Κι αν μας άνοιξε η όρεξη, πάμε να μαγειρέψουμε κλασικές αλλά και ευφάνταστες συνταγές στην κατσαρόλα.

Μαλακά μπισκότα
Υλικά
  • ¾ φλιτζανιού βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
  • 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 αυγά Κ. Μακεδονίας Nώμα
  • 2 κουτ. σούπας θυμαρίσιο μέλι Νήσων Αιγαίου Νώμα
  • 1 κουτ. γλυκού εσάνς βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 2½ φλιτζάνια αλεύρι
  • 2 κουτ. γλυκού κόρν φλάουρ
  • 1 κουτ. γλυκού baking powder
  • 2/3 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1½ φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το βούτυρο, την καστανή και την κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύετε με αβγοδάρτη. Προσθέτετε ένα-ένα τα αβγά και ανακατεύετε μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα. Στη συνέχεια, προσθέτετε το μέλι και την εσάνς βανίλιας.

  • 2.

    Σε δεύτερο, μικρότερο μπολ προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά (αλεύρι, corn flour, baking powder, μαγειρική σόδα και αλάτι) και ανακατεύετε καλά.

  • 3.

    Προσθέτετε σταδιακά το μίγμα με το αλεύρι στο μίγμα με το βούτυρο, ανακατεύοντας καλά και στη συνέχεια τις σταγόνες σοκολάτας. Ανακατεύετε μέχρι να πάρετε μία ομοιογενή ζύμη. Καλύπτετε το μπολ με μια πλαστική μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο για 30-45 λεπτά ή μέχρι να σφίξει η ζύμη.

  • 4.

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170-175οC, στον αέρα. Στρώνετε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και με σκουπ παγωτού ή ένα μεγάλο κουτάλι βγάζετε μεγάλες μπάλες ζύμης τις οποίες στοιχίζετε στο ταψί, αφήνοντας κενό τουλάχιστον 5 εκ. μεταξύ τους.

  • 5.

    Ψήνετε στο φούρνο για 13-15 λεπτά. Σε αυτό σημείο τα μπισκότα μπορεί να φαίνονται ωμά όμως θα έρθουν στο σημείο που πρέπει. Τα βγάζετε από το φούρνο και αν θέλετε, προσθέτετε τέσσερις με πέντε σταγόνες σοκολάτας από την πάνω επιφάνεια του μπισκότου, πιέζοντας ελαφρά, έτσι ώστε να μπουν κατά το ένα τρίτο στο εσωτερικό του μπισκότου.

Σουπιές φρικασέ με άγρια χόρτα και μυρωδικά
Υλικά
  • 1 κιλό σουπιές καθαρισμένες
  • 70 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 ματσάκια μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 2 κλωνάρια μάραθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 500 γρ. άγρια ραδίκια, σε κομματάκια
  • 500 γρ. ζοχούς, σε κομματάκια
  • 500 γρ. καυκαλήθρες, σε κομματάκια
  • 150 ml λευκό κρασί ξηρό
  • 70 ml χυμό λεμονιού
  • ξύσμα από ½ λεμόνι ακέρωτο
  • 300 ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
  • ½ κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  • 10 ελιές Καλαμών σε άλμη Εύ
  • Αλάτι ψιλό Kania
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο και τον μάραθο για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις σουπιές που έχουμε κόψει σε δάχτυλα και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά και τα χόρτα εκτός από τα μυρώνια, τον άνηθο και το φρέσκο κρεμμύδι.

  • 2.

    Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν τα χόρτα και να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε για 35 λεπτά περίπου, ελέγχοντας μην παραβράσουμε τη σουπιά και σκληρύνει.

  • 3.

    Αραιώνουμε το κορν φλάουρ στον χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε μαζί με τα ψιλοκομμένα μυρώνια, τον άνηθο και το κρεμμυδάκι στην κατσαρόλα. Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και τις πράσινες ελιές και σερβίρουμε.

Πιλάφι με καλαμαράκια και ντομάτα
Υλικά
  • 1 νεροπότηρο ρύζι νυχάκι Επιλογής
  • 800γρ. καλαμάρι κομμένο και καθαρισμένο Ocean Sea Νηστίσιμα
  • 1 νεροπότηρο ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 πράσο, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό αρωματικό κρασί
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Καθαρίζετε τα καλαμαράκια από τα εντόσθια και το ελαστικό κοκαλάκι τους. Χωρίζετε τα πλοκάμια από το σώμα. Τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν και τα αλατίζετε καλά.

  • 2.

    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα το πράσο μαζί με το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι. Τα σοτάρετε μέχρι να γυαλίσουν, προσθέτετε τα καθαρισμένα καλαμαράκια και ανακατεύετε το μίγμα με ξύλινη κουτάλα. Τέλος, ρίχνετε το ρύζι και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα. Σβήνετε με το λευκό κρασί, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να πάρει μια καλή βράση. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε μέσα το κόκκινο πιπέρι. Προσθέτετε το ούζο και ανακατεύετε. Διαλύετε τον ντοματοπελτέ σε ένα φλιτζάνι νερό και το αδειάζετε μέσα στην κατσαρόλα. Τέλος, προσθέτετε τα ντοματάκια.

  • 3.

    Ανακατεύετε πάρα πολύ καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε υπομονετικά μέχρι να ψηθεί το ρύζι και τα καλαμαράκια για 30-40 λεπτά περίπου. Σερβίρετε το φαγητό σε πιατέλα και πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.

Νηστίσιμη ανοιχτή πίτα λαχανικών με μυρωδικά
Υλικά
  • 1/2 συσκευασία χωριάτικο φύλλο 700 γρ.
  • 4 κουτ. σoύπας ελαιόλαδο με σκόρδο
  • ½ φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα για το άλειμμα των φύλλων
  • Για τη γέμιση
  • ½ φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε φετούλες
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
  • 4 καρδιές αγκινάρας, ψιλοκομμένες
  • 4 κολοκύθια, ψιλοκομμένα
  • 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη, σε κυβάκια
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Βγάζουμε το χωριάτικο φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά (2 ώρες περίπου).

  • 2.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε την πιπεριά, την αγκινάρα και το κολοκύθι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσουν τα λαχανικά από τα υγρά τους. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση. Κατόπιν, ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό και τον άνηθο.

  • 3.

    Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί με το λάδι σκόρδου. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στη βάση, φροντίζοντας οι άκρες του να προεξέχουν από τα πλαϊνά του ταψιού. Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και από πάνω στρώνουμε ένα-ένα και τα υπόλοιπα φύλλα που αλείφουμε επίσης με λάδι. Προψήνουμε τα φύλλα για 10 λεπτά.

  • 4.

    Ύστερα βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και απλώνουμε τη γέμιση και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι τα φύλλα στη βάση και τα πλαϊνά να ροδοκοκκινίσουν και να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Σουπιές λεμονάτες με μαραθόριζα και πατάτες
Υλικά
  • 1 κιλό φιλέτα σουπιάς τεμαχισμένα Ocean Sea Νηστίσιμα
  • 350γρ. μαραθόριζα, σε λεπτές φέτες
  • 2-3 καρότα μέτρια, σε μπαστουνάκια
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 500γρ. πατάτες καθαρισμένες, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • χυμό από 1-2 λεμόνια
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • πιπέρι
  • Για τις πατάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι νερό ή ζωμό λαχανικών
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Για να ετοιμάσετε τις πατάτες, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180-200 βαθμούς. Βάζετε σε μεγάλη λεκάνη όλα τα υλικά για τις πατάτες εκτός από το ζωμό λαχανικών και τα ανακατεύετε καλά για να καλυφθούν οι πατάτες. Τις στρώνετε σε ένα μεγάλο ταψί έτσι ώστε να ακουμπάει λίγο η μία πάνω στην άλλη. Θα πρέπει να υπάρχει μόνο μία στρώση από πατάτες στο ταψί. Τις περιχύνετε με το νερό ή το ζωμό και τις ψήνετε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα.

  • 2.

    Στο μεταξύ ετοιμάζετε τις σουπιές. Βάζετε τις σουπιές σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνετε να βγει το νερό τους και να απορροφηθεί. Ρίχνετε το ελαιόλαδο και τις σοτάρετε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτετε τη μαραθόριζα, τα κρεμμυδάκια, τα καρότα, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν.

  • 3.

    Ρίχνετε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν τα υλικά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τις σουπιές να σιγοβράσουν για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Ελέγχετε τα υγρά και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα. Στο τέλος το φαγητό πρέπει να μείνει με περίπου 1½ φλιτζάνι ζωμό.

  • 4.

    Παίρνετε περίπου ½ φλιτζάνι ζωμό από τις σουπιές και το ανακατεύετε καλά με το χυμό λεμονιού και το κορνφλάουρ. Αδειάζετε το μίγμα στις σουπιές και βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς κουνώντας την κατσαρόλα μέχρι να πήξει η σάλτσα. Τοποθετείτε τις πατάτες στη μέση των πιάτων και από πάνω σερβίρετε τις σουπιές με τα λαχανικά.

Μπουκατίνι με σουπιές, καλαμαράκια και χωριάτικο λουκάνικο
Υλικά
  • 250γρ. φιλέτα σουπιάς τεμαχισμένα Ocean Sea Νηστίσιμα
  • 250γρ. καλαμάρια κομμένα και καθαρισμένα Ocean Sea Νηστίσιμα
  • 80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 60γρ. χωριάτικο λουκάνικο τύπου Τρικάλων Φλωρίδης
  • 60ml κρασί λευκό
  • 2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 500γρ. μπουκατίνι
  • ανθό αλατιού, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ζεματάτε τις σουπιές και τα καλαμαράκια για 1 λεπτό. Τα σουρώνετε και κρατάτε 1 φλιτζάνι από το νερό τους. Μόλις κρυώσουν ελαφρά κόβετε τα καλαμαράκια σε ροδέλες λεπτές και τις σουπιές σε μπαστουνάκια.

  • 2.

    Στην ίδια κατσαρόλα που έχετε στεγνώσει ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά τσίλι και ανακατεύετε διαρκώς με μια σπάτουλα μέχρι να γυαλίσουν.

  • 3.

    Κατόπιν προσθέτετε το λουκάνικο κομμένο σε μικρά κομματάκια και μετά από λίγο τα θαλασσινά. Σβήνετε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε την ντομάτα και ένα ποτήρι από το νερό που κρατήσατε. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τον μαϊντανό. Αφήνετε να σιγοβράσει και να δέσει η σάλτσα.

  • 4.

    Στο μεταξύ σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζετε τα μπουκατίνι για 3-4 λεπτά. Τα σουρώνετε και κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό όπου έβρασαν.

  • 5.

    Τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με τα θαλασσινά και ανακατεύετε. Αφήνετε να βράσουν για 3-4 λεπτά λεπτά επιπλέον μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο από το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά. Σερβίρετε αμέσως σε πιάτα πασπαλίζοντας αν θέλετε με παρμεζάνα.