ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Haneeth,Is,A,Traditional,Yemeni,Dish,Also,Trendy,In,The

Οι μεσογειακές συνταγές που όλοι αγαπάμε

Τραγανά churros, Αρνάκι ταζίν με ξερά φρούτα και κουσκούς, από το Μαρόκο, Ρεβιθοκεφτέδες με σος γιαουρτιού και ταχίνι, Crema Catalana, Αρνίσια μπιφτέκια με θυμάρι, τζίντζερ και καυτερή πιπεριά, Πίτσα καπονάτα με αλεύρι ολικής άλεσης είναι τα πιάτα που απαρτίζουν το μενού αυτού του σαββατοκύριακου. Πιάτα από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Βόρειο Αφρική με μεσογειακό ταμπεραμέντο, γεμάτα χρώματα και αρώματα.

Οι λαοί που ζουν γύρω από τη θάλασσα της Μεσογείου έχουν πολλά κοινά στις κουζίνες τους. Μαγειρεύουν με τις ίδιες πρώτες ύλες (ελαιόλαδο, δημητριακά, όσπρια, λαχανικά, αρωματικά βότανα, μπαχαρικά κ.ά.), έχουν παρόμοιες μαγειρικές τεχνικές, και παρόμοιες συνταγές. Υπάρχουν όμως και στοιχεία που διαφοροποιούν τα πιάτα τους κάνοντάς τα ακόμη πιο γοητευτικά.

Στις μαροκινές συνταγές θα βρούμε συχνά το «ταζίν». Έτσι ονομάζεται ένα κεραμικό σκεύος μαγειρέματος με κωνικό καπάκι – μοιάζει αρκετά με τη δική μας γάστρα – μέσα στο οποίο σιγοψήνονται το κρέας και τα λαχανικά µε διάφορα μπαχαρικά. «Ταζίν» όμως ονομάζεται και το σιγανό ψήσιμο σε κάθε κλειστό σκεύος.

Η καπονάτα είναι μια σιτσιλιάνικη συνταγή που θυμίζει το μπριάμ. Τρώγεται σκέτη ή μπαίνει ως σάλτσα σε ζυμαρικά και πίτσες, και συνδυάζεται πολύ ωραία με κοτόπουλο. Οι ρεβιθοκεφτέδες είναι ένα είδος φαλάφελ και τρώγονται τόσο σκέτοι όσο και ως γέμιση σε αραβικές πίτες. Τα churros είναι οι ισπανικοί λουκουμάδες, γίνονται εύκολα και εξαφανίζονται ακόμη ευκολότερα!

Αυτό το σαββατοκύριακο αγαπάμε τη γεύση της Μεσογείου!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Οι μεσογειακές συνταγές που όλοι αγαπάμε

Τραγανά churros, Αρνάκι ταζίν με ξερά φρούτα και κουσκούς, από το Μαρόκο, Ρεβιθοκεφτέδες με σος γιαουρτιού και ταχίνι, Crema Catalana, Αρνίσια μπιφτέκια με θυμάρι, τζίντζερ και καυτερή πιπεριά, Πίτσα καπονάτα με αλεύρι ολικής άλεσης είναι τα πιάτα που απαρτίζουν το μενού αυτού του σαββατοκύριακου. Πιάτα από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Βόρειο Αφρική με μεσογειακό ταμπεραμέντο, γεμάτα χρώματα και αρώματα.

Οι λαοί που ζουν γύρω από τη θάλασσα της Μεσογείου έχουν πολλά κοινά στις κουζίνες τους. Μαγειρεύουν με τις ίδιες πρώτες ύλες (ελαιόλαδο, δημητριακά, όσπρια, λαχανικά, αρωματικά βότανα, μπαχαρικά κ.ά.), έχουν παρόμοιες μαγειρικές τεχνικές, και παρόμοιες συνταγές. Υπάρχουν όμως και στοιχεία που διαφοροποιούν τα πιάτα τους κάνοντάς τα ακόμη πιο γοητευτικά.

Στις μαροκινές συνταγές θα βρούμε συχνά το «ταζίν». Έτσι ονομάζεται ένα κεραμικό σκεύος μαγειρέματος με κωνικό καπάκι – μοιάζει αρκετά με τη δική μας γάστρα – μέσα στο οποίο σιγοψήνονται το κρέας και τα λαχανικά µε διάφορα μπαχαρικά. «Ταζίν» όμως ονομάζεται και το σιγανό ψήσιμο σε κάθε κλειστό σκεύος.

Η καπονάτα είναι μια σιτσιλιάνικη συνταγή που θυμίζει το μπριάμ. Τρώγεται σκέτη ή μπαίνει ως σάλτσα σε ζυμαρικά και πίτσες, και συνδυάζεται πολύ ωραία με κοτόπουλο. Οι ρεβιθοκεφτέδες είναι ένα είδος φαλάφελ και τρώγονται τόσο σκέτοι όσο και ως γέμιση σε αραβικές πίτες. Τα churros είναι οι ισπανικοί λουκουμάδες, γίνονται εύκολα και εξαφανίζονται ακόμη ευκολότερα!

Αυτό το σαββατοκύριακο αγαπάμε τη γεύση της Μεσογείου!

Τραγανά churros στο Πι και Φι
Υλικά
  • 220 ml Φρέσκο γάλα ελαφρύ 3,5% πλήρες ΓΑΛΠΟ
  • 100 γρ. Βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα Ζάχαρη Belbake
  • 170 γρ. αλεύρι γ.ό.χ
  • 3 αυγά
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για το σερβίρισμα
  • 250 γρ. Ζάχαρη Belbake
  • 5 γρ. κανέλα
  • κουβερτούρα λιωμένη
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη.

  • 2.

    Εκτός φωτιάς προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το επιστρέφουμε σε μέτρια φωτιά. Μαγειρεύουμε για περίπου 3΄- 4΄ ανακατεύοντας διαρκώς.

  • 3.

    Αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και με το εξάρτημα σύρμα ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να κρυώσει. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά χτυπώντας με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να τα απορροφήσει.

  • 4.

    Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με κατσαρή μύτη No 10, κόβουμε ζύμη με ψαλίδι ανά 6 εκ. περίπου και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

  • 5.

    Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και την κανέλα, πασπαλίζουμε τα churros και τα σερβίρουμε με λιωμένη τη σοκολάτα πλάι.

Αρνάκι ταζίν με ξερά φρούτα και κουσκούς, από το Μαρόκο
Υλικά
  • 1½ κιλό αρνάκι (σπάλα ή μπούτι)
  • 8-10 βερίκοκα αποξηραμένα
  • 8-10 δαμάσκηνα αποξηραμένα
  • 500γρ. κουσκούς
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα
  • 4 κουτ. σούπας Σταφίδες Belbake
  • 3 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 δόση σαφράν σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου, σπασμένους
  • 2 κουτ. σούπας Μέλι νήσων Αιγαίου θυμαρίσιο Νώμα
  • ζωμό κρέατος ή νερό
  • κόλιανδρο φρέσκο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • Αλάτι ψιλό Kania
  • πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Μουσκεύετε τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες σε δύο φλιτζάνια χλιαρό νερό. Αφαιρείτε το κόκαλο και κόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια.

  • 2.

    Ζεσταίνετε το λάδι στο ταζίν και σοτάρετε το κρέας. Όταν ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές, το βγάζετε από το σκεύος και ρίχνετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το κύμινο, τους σπόρους κόλιανδρου και το ξυλάκι κανέλας. Σοτάρετε καλά όλα τα υλικά, ανακατεύοντας συνεχώς.

  • 3.

    Προσθέτετε το κρέας. Διαλύετε το σαφράν στο νερό που μούσκεψαν τα αποξηραμένα φρούτα για 30 λεπτά και το ρίχνετε στο ταζίν. Αλατοπιπερώνετε. Συμπληρώνετε με ζωμό κρέατος ή νερό ώστε να μισοσκεπαστούν τα υλικά, σκεπάζετε το σκεύος και σιγοβράζετε για περίπου 45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ή ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (αν μαγειρεύετε στο ειδικό σκεύος) στους 150 βαθμούς.

  • 4.

    Προσθέτετε τα μουσκεμένα φρούτα και το μέλι και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη (αν το φαγητό έχει πολλά υγρά, βγάζετε το κρέας και δένετε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά). Τέλος, πασπαλίζετε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τον κόλιανδρο και σερβίρετε με κουσκούς.

  • 5.

    Για το κουσκούς: Σε βαθύ τηγάνι βράζετε δύο φλιτζάνια αλατισμένο νερό με δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το κουσκούς και ανακατεύετε ελαφρά, αφήνοντάς το να φουσκώσει για 4 λεπτά. Προσθέτετε, αν θέλετε, λίγο βούτυρο (περίπου δύο κουταλιές της σούπας) και το αφρατεύετε με το πιρούνι.

Ρεβιθοκεφτέδες με σος γιαουρτιού και ταχίνι
Υλικά
    Μερίδες:4
    Για τους ρεβιθοκεφτέδες
  • 300 γρ. Ρεβίθια χονδρά Επιλογής
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο στα 4
  • 3 σκελίδες σκόρδο, χωρίς το φύτρο
  • 90 ml Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 90 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • ηλιέλαιο για τηγάνισμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σος γιαουρτιού με ταχίνι
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το σερβίρισμα
  • 4 αραβικές πίτες
  • λίγη ρόκα
  • 1 κρεμμύδι, σε φέτες ή ροδέλες
Διαδικασία
  • 1.

    Ρεβιθοκεφτέδες: Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα βαθύ μπολ με μπόλικο κρύο νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν και να φουσκώσουν για ένα ολόκληρο βράδυ. Την επομένη τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει. Τα μαγειρεύουμε για 10΄-15΄, ίσα να μαλακώσουν.

  • 2.

    Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε για 2΄-3΄ να κρυώσουν λίγο. Δεν θέλουμε να κρυώσουν τελείως γιατί όσο είναι ζεστά θα μπορέσουν να απορροφήσουν τα αρώματα από τα υπόλοιπα υλικά πολύ πιο εύκολα.

  • 3.

    Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα ρεβίθια με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το κύμινο, τη γλυκιά πάπρικα, το ξύσμα και τον χυμό από ένα λεμόνι, το σχοινόπρασο, τα φύλλα του κόλιανδρου, τα φύλλα του μαϊντανού, τον άνηθο και λίγο αλατοπίπερο (προσθέτουμε και δοκιμάζουμε ανάλογα με το γούστο μας).

  • 4.

    Κατόπιν πολτοποιούμε μέχρι το μείγμα μας να ομογενοποιηθεί. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε σιγά - σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ή μια ξύλινη κουτάλα. Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

  • 5.

    Το βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε κεφτέδες όσο γίνεται ίδιους σε μέγεθος. Τους τηγανίζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με καυτό ηλιέλαιο μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα.

  • 6.

    Στη συνέχεια τους τοποθετούμε προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.

  • 7.

    Σος γιαουρτιού με ταχίνι: Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά και ομογενοποιούμε με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη. Σε μια πιατέλα τοποθετούμε τις αραβικές πίτες (τις οποίες έχουμε ζεστάνει για λίγα λεπτά στους 200°C στο γκριλ του φούρνου), από πάνω τους ρεβιθοκεφτέδες, περιχύνουμε με τη σος γιαουρτιού και γαρνίρουμε με τη ρόκα και το κρεμμύδι).

Crema Catalana
Υλικά
  • 400ml Κρέμα γάλακτος Milbona
  • 600ml Φρέσκο γάλα ελαφρύ 3,5% πλήρες ΓΑΛΠΟ
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 6 κρόκους αβγών
  • 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ γεμάτες
  • 100γρ. Ζάχαρη Belbake
  • Για το τελείωμα και τη διακόσμηση
  • 8-10 κουτ. σούπας γεμάτες Ζάχαρη Belbake
Διαδικασία
  • 1.

    Ρίχνετε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος με το γάλα, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού (είναι προτιμότερο να τα πάρετε με peeler) και το ξύλο της κανέλας. Βάζετε το κατσαρολάκι στη φωτιά να ζεσταθεί. Μόλις πάρει βράση το τραβάτε από τη φωτιά κι αφήνετε το μίγμα να κρυώσει λίγο και να απορροφήσει τα αρώματα.

  • 2.

    Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Τα περιχύνετε με το αρωματισμένο μίγμα που ετοιμάσατε.

  • 3.

    Ρίχνετε το μίγμα ξανά στο κατσαρολάκι και το βάζετε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα.

  • 4.

    Αφαιρείτε την κανέλα και περνάτε την κρέμα από σουρωτήρι για να συγκρατήσει τα ξύσματα και τυχόν γρομπαλάκια. Τη μοιράζετε σε 8 ειδικά πυρίμαχα σκεύη ή μπολ. Αφήνετε να κρυώσουν εντελώς οι κρέμες πριν τις βάλετε στο ψυγείο για να παγώσουν καλά.

  • 5.

    Όταν θέλετε να σερβίρετε, μοιράζετε πάνω τους ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά τους από μια γερή κουταλιά σούπας ζάχαρη και την καίτε με φλόγιστρο να πάρει χρυσοκόκκινο χρώμα και να καραμελώσει. Ύστερα αφήνετε να κρυώσει εντελώς και να γίνει σαν τζάμι η καραμέλα. Σερβίρετε αμέσως!

Αρνίσια μπιφτέκια με θυμάρι, τζίντζερ και καυτερή πιπεριά
Υλικά
  • 1 κιλό κιμά αρνίσιο από μπούτι, περασμένο δύο φορές ή ανάμεικτο μοσχαρίσιο και αρνίσιο
  • 2 πιπεριές κόκκινες, ψιλοκομμένες
  • 2 πιπεριές καυτερές μικρές, ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1½ κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό ή φρέσκο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας Ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 2 ασπράδια αβγών
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπoλ όλα τα υλικά και αλατίζετε ανάλογα. Zυμώνετε ώστε να αναμειχθούν καλά τα υλικά, βρέχοντας κάθε τόσο τα χέρια σας για να μην κολλάει ο κιμάς.

  • 2.

    Πλάθετε 8 με 10 μέτρια μπιφτέκια και τα τοποθετείτε σε ταψί που έχετε πρώτα λαδώσει. Bάζετε το ταψί στο ψυγείο και το αφήνετε για 20 λεπτά μέχρι τα μπιφτέκια σας να σφίξουν λίγο και να ανακατευτούν τα αρώματα.

  • 3.

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα και ψήνετε τα μπιφτέκια για 20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Στα 15 λεπτά τα γυρίζετε με τη βοήθεια σπάτουλας να ψηθούν και από την άλλη. Σερβίρετε τα μπιφτέκια μαζί με φρεσκοκομμένες φέτες ντομάτας και πράσινη σαλάτα. Συνοδεύετε με ψημένες πίτες και γαρνιτούρα της επιλογής σας.

Πίτσα καπονάτα με αλεύρι ολικής άλεσης
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης + λίγο επιπλέον
  • 1 φακελάκι μαγιά στιγμής
  • 1 κουτ. γλυκού Μέλι ανθέων γλυκάνθη
  • 50 ml Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 1 μελιτζάνα, σε κύβους 1 εκ.
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένo
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 30 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 200 γρ. Ντοματίνια
  • 125 γρ. μοτσαρέλα μπάλα, στραγγισμένη
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη πλυμένη, στεγνή
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • φύλλα σαλάτας, για σερβίρισμα
Διαδικασία
  • 1.

    Ζύμη: Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά και 1 κουτ. γλυκού αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Διαλύουμε το μέλι σε 150 ml ζεστού νερού και το προσθέτουμε σε ένα μπολ με 15 ml ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για να φτιάξουμε μια πρόχειρη ζύμη.

  • 2.

    Απλώνουμε τη ζύμη μας σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 6΄-8΄ μέχρι να γίνει ελαστική και λεία. Τη μεταφέρουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.

  • 3.

    Γέμιση: Προσθέτουμε τα 20 ml του υπόλοιπου ελαιολάδου σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και μαγειρεύουμε τη μελιτζάνα, το κρεμμύδι, το σέλινο και το σκόρδο για 8΄-10΄ ή έως ότου να μαλακώσουν.

  • 4.

    Εν τω μεταξύ, ρίχνουμε το ξίδι με 15 ml ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τις σταφίδες και αφήνουμε να φουσκώσουν για 10΄.

  • 5.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C στον αέρα. Σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος απλώνουμε τη ζύμη μας σε στρογγυλό σχήμα, ρίχνουμε το μείγμα της μελιτζάνας, τις σταφίδες και ψήνουμε για 15΄.

  • 6.

    Βγάζουμε από τον φούρνο, προσθέτουμε τη μοτσαρέλα σε ακανόνιστα κομμάτια, το κουκουνάρι και την κάππαρη και ξαναβάζουμε στον φούρνο για 10΄ ακόμα.

  • 7.

    Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε σε παλέτα πίτσας με πράσινη σαλάτα.