Η Σαρακοστή έχει τους κανόνες της αλλά δεν στερείται νοστιμιάς. Οι χορτόπιτες, τα λαδερά και τα θαλασσινά πρωταγωνιστούν και υπάρχουν πολλά πιάτα εύκολα και χορταστικά που θα μας ενθουσιάσουν με τη γεύση τους.
Κατά τη διάρκεια της νηστείας αποκλείεται οτιδήποτε έχει αίμα, οπότε δεν τρώμε κρεατικά, πουλερικά και ψάρια, αλλά μπορούμε να φάμε θαλασσινά δηλαδή χταπόδι, μύδια, καλαμαράκια, γαρίδες κλπ. Το ψάρι επιτρέπεται την 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, καθώς και την Κυριακή των Βαΐων.
Το γάλα, όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά δεν επιτρέπονται όταν νηστεύουμε. Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει πολλά vegan υποκατάστατα, οπότε μπορούμε να στραφούμε σε αυτά. Αν βάζουμε γάλα στον καφέ μας τότε υπάρχει η λύση των φυτικών ροφημάτων. Αντί για βούτυρο στο ψωμί, θα επιλέξουμε βούτυρο ξηρών καρπών που είναι μια πολύ θρεπτική επιλογή και εκτός νηστείας. Στην ίδια λογική κινείται και το ταχίνι, που πέρα από την κλασική γεύση -κυκλοφορεί και με μέλι, κακάο, με πορτοκάλι κ.λ.π. Ακόμη, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αυγολέμονο με ταχίνι και λεμόνι και στο κέικ θα βάλουμε αντί για βούτυρο ταχίνι.
Όσπρια, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά είναι οι κατηγορίες των τροφίμων που μπορούμε να καταναλώσουμε σε αφθονία κατά τη νηστεία. Είναι ώρα για μπιφτέκια οσπρίων, ταραμοκεφτέδες, φαλάφελ, λαδερά, χόρτα με θαλασσινά, και πιάτα με μανιτάρια.
Και τι θα μαγειρέψουμε για το Σαββατοκύριακο; Θα φτιάξουμε Σπανακοπιτάκια, Αρακά λαδερό με σπαράγγια και αγκινάρες, Σιμιγδαλένιο χαλβά σοκολατένιο, Πατατοπρασόπιτα, Φρικασέ με θαλασσινά, και Ντολμαδάκια με εύκολη σάλτσα ντομάτας και ούζου, για μια νηστεία με ουσία.
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Νηστίσιμα και απολαυστικά γεύματα και γλυκά

Η Σαρακοστή έχει τους κανόνες της αλλά δεν στερείται νοστιμιάς. Οι χορτόπιτες, τα λαδερά και τα θαλασσινά πρωταγωνιστούν και υπάρχουν πολλά πιάτα εύκολα και χορταστικά που θα μας ενθουσιάσουν με τη γεύση τους.
Κατά τη διάρκεια της νηστείας αποκλείεται οτιδήποτε έχει αίμα, οπότε δεν τρώμε κρεατικά, πουλερικά και ψάρια, αλλά μπορούμε να φάμε θαλασσινά δηλαδή χταπόδι, μύδια, καλαμαράκια, γαρίδες κλπ. Το ψάρι επιτρέπεται την 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, καθώς και την Κυριακή των Βαΐων.
Το γάλα, όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά δεν επιτρέπονται όταν νηστεύουμε. Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει πολλά vegan υποκατάστατα, οπότε μπορούμε να στραφούμε σε αυτά. Αν βάζουμε γάλα στον καφέ μας τότε υπάρχει η λύση των φυτικών ροφημάτων. Αντί για βούτυρο στο ψωμί, θα επιλέξουμε βούτυρο ξηρών καρπών που είναι μια πολύ θρεπτική επιλογή και εκτός νηστείας. Στην ίδια λογική κινείται και το ταχίνι, που πέρα από την κλασική γεύση -κυκλοφορεί και με μέλι, κακάο, με πορτοκάλι κ.λ.π. Ακόμη, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αυγολέμονο με ταχίνι και λεμόνι και στο κέικ θα βάλουμε αντί για βούτυρο ταχίνι.
Όσπρια, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά είναι οι κατηγορίες των τροφίμων που μπορούμε να καταναλώσουμε σε αφθονία κατά τη νηστεία. Είναι ώρα για μπιφτέκια οσπρίων, ταραμοκεφτέδες, φαλάφελ, λαδερά, χόρτα με θαλασσινά, και πιάτα με μανιτάρια.
Και τι θα μαγειρέψουμε για το Σαββατοκύριακο; Θα φτιάξουμε Σπανακοπιτάκια, Αρακά λαδερό με σπαράγγια και αγκινάρες, Σιμιγδαλένιο χαλβά σοκολατένιο, Πατατοπρασόπιτα, Φρικασέ με θαλασσινά, και Ντολμαδάκια με εύκολη σάλτσα ντομάτας και ούζου, για μια νηστεία με ουσία.