ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Traditional,Dolma,(sarma),In,Grape,Leaves,With,Copyspace.,Lebanon,Turkish

Νηστίσιμα και απολαυστικά γεύματα και γλυκά

Η Σαρακοστή έχει τους κανόνες της αλλά δεν στερείται νοστιμιάς. Οι χορτόπιτες, τα λαδερά και τα θαλασσινά πρωταγωνιστούν και υπάρχουν πολλά πιάτα εύκολα και χορταστικά που θα μας ενθουσιάσουν με τη γεύση τους.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας αποκλείεται οτιδήποτε έχει αίμα, οπότε δεν τρώμε κρεατικά, πουλερικά και ψάρια, αλλά μπορούμε να φάμε θαλασσινά δηλαδή χταπόδι, μύδια, καλαμαράκια, γαρίδες κλπ. Το ψάρι επιτρέπεται την 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, καθώς και την Κυριακή των Βαΐων.

Το γάλα, όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά δεν επιτρέπονται όταν νηστεύουμε. Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει πολλά vegan υποκατάστατα, οπότε μπορούμε να στραφούμε σε αυτά. Αν βάζουμε γάλα στον καφέ μας τότε υπάρχει η λύση των φυτικών ροφημάτων. Αντί για βούτυρο στο ψωμί, θα επιλέξουμε βούτυρο ξηρών καρπών που είναι μια πολύ θρεπτική επιλογή και εκτός νηστείας. Στην ίδια λογική κινείται και το ταχίνι, που πέρα από την κλασική γεύση -κυκλοφορεί και με μέλι, κακάο, με πορτοκάλι κ.λ.π. Ακόμη, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αυγολέμονο με ταχίνι και λεμόνι και στο κέικ θα βάλουμε αντί για βούτυρο ταχίνι.

Όσπρια, 
δημητριακά, φρούτα και λαχανικά είναι οι κατηγορίες των τροφίμων που μπορούμε να καταναλώσουμε σε αφθονία κατά τη νηστεία. Είναι ώρα για μπιφτέκια οσπρίων, ταραμοκεφτέδες, φαλάφελ, λαδερά, χόρτα με θαλασσινά, και πιάτα με μανιτάρια.

Και τι θα μαγειρέψουμε για το Σαββατοκύριακο; Θα φτιάξουμε Σπανακοπιτάκια, Αρακά λαδερό με σπαράγγια και αγκινάρες, Σιμιγδαλένιο χαλβά σοκολατένιο, Πατατοπρασόπιτα, Φρικασέ με θαλασσινά, και Ντολμαδάκια με εύκολη σάλτσα ντομάτας και ούζου, για μια νηστεία με ουσία.

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Νηστίσιμα και απολαυστικά γεύματα και γλυκά

Η Σαρακοστή έχει τους κανόνες της αλλά δεν στερείται νοστιμιάς. Οι χορτόπιτες, τα λαδερά και τα θαλασσινά πρωταγωνιστούν και υπάρχουν πολλά πιάτα εύκολα και χορταστικά που θα μας ενθουσιάσουν με τη γεύση τους.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας αποκλείεται οτιδήποτε έχει αίμα, οπότε δεν τρώμε κρεατικά, πουλερικά και ψάρια, αλλά μπορούμε να φάμε θαλασσινά δηλαδή χταπόδι, μύδια, καλαμαράκια, γαρίδες κλπ. Το ψάρι επιτρέπεται την 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, καθώς και την Κυριακή των Βαΐων.

Το γάλα, όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά δεν επιτρέπονται όταν νηστεύουμε. Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει πολλά vegan υποκατάστατα, οπότε μπορούμε να στραφούμε σε αυτά. Αν βάζουμε γάλα στον καφέ μας τότε υπάρχει η λύση των φυτικών ροφημάτων. Αντί για βούτυρο στο ψωμί, θα επιλέξουμε βούτυρο ξηρών καρπών που είναι μια πολύ θρεπτική επιλογή και εκτός νηστείας. Στην ίδια λογική κινείται και το ταχίνι, που πέρα από την κλασική γεύση -κυκλοφορεί και με μέλι, κακάο, με πορτοκάλι κ.λ.π. Ακόμη, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αυγολέμονο με ταχίνι και λεμόνι και στο κέικ θα βάλουμε αντί για βούτυρο ταχίνι.

Όσπρια, 
δημητριακά, φρούτα και λαχανικά είναι οι κατηγορίες των τροφίμων που μπορούμε να καταναλώσουμε σε αφθονία κατά τη νηστεία. Είναι ώρα για μπιφτέκια οσπρίων, ταραμοκεφτέδες, φαλάφελ, λαδερά, χόρτα με θαλασσινά, και πιάτα με μανιτάρια.

Και τι θα μαγειρέψουμε για το Σαββατοκύριακο; Θα φτιάξουμε Σπανακοπιτάκια, Αρακά λαδερό με σπαράγγια και αγκινάρες, Σιμιγδαλένιο χαλβά σοκολατένιο, Πατατοπρασόπιτα, Φρικασέ με θαλασσινά, και Ντολμαδάκια με εύκολη σάλτσα ντομάτας και ούζου, για μια νηστεία με ουσία.

Νηστίσιμα ατομικά σπανακοπιτάκια
Υλικά
  • 1 συσκευασία Καρδίς ζύμη κουρού
  • 1 κιλό κατεψυγμένο σπανάκι
  • 60-75 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 250 γρ. ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 320 γρ. πράσα, ψιλοκομμένα
  • 80 γρ. άνηθο
  • 15-20 γρ. φρέσκο δυόσμο
  • 40 γρ. καυκαλήθρες και μυρώνια
  • 60-80 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 40 γρ. νιφάδες βρώμης Crownfield
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε μία μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξερό κρεμμύδι, τα πράσα, λίγο αλάτι (για να βοηθήσουμε να εξατμιστούν περισσότερα υγρά) και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μειωθούν κατά πολύ σε όγκο.

  • 2.

    Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε συνεχώς. Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλάτι και μαγειρεύουμε για άλλα 10-12 λεπτά ή μέχρι να μην υπάρχουν καθόλου υγρά.

  • 3.

    Παράλληλα, ψιλοκόβουμε τον άνηθο, το δυόσμο, τις καυκαλήθρες, τα μυρώνια όπως και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Μόλις το σπανάκι στην κατσαρόλα είναι αρκετά στεγνό, προσθέτουμε τα μυρωδικά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη βρώμη, ανακατεύουμε καλά και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

  • 4.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στον αέρα ή στις αντιστάσεις. Σε καθαρή επιφάνεια εργασίας κόβουμε το φύλλο κατά μήκος, καλύπτουμε με νωπή πετσέτα ή νωπό χαρτί για να μην ξεραθεί, λαδώνουμε πολύ καλά τη μία πλευρά του φύλλου και με ένα μεγάλο κουτάλι απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος αφήνοντας περίπου δύο δάχτυλα απόσταση αριστερά και δεξιά. Στη συνέχεια, δημιουργούμε ένα ρολάκι διπλώνοντάς προς τα μπροστά σε κυλινδρικό σχήμα και περιστρέφουμε προς τα μέσα σαν σαλιγκάρι. Μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.

  • 5.

    Λαδώνουμε καλά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο τα πιτάκια από το πάνω μέρος και ψήνουμε στο φούρνο στους 170-180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να έχουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Αρακάς λαδερός με σπαράγγια και αγκινάρες
Υλικά
    Μερίδες: 4
  • 6 αγκινάρες φρέσκιες, καθαρισμένες
  • 2 λεμόνια, τον χυμό
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 3 καρότα, σε ροδέλες
  • 2 πατάτες καθαρισμένες, σε χοντρούς κύβους
  • 500 γρ. σπαράγγια καθαρισμένα, κομμένα στα 3
  • 500 γρ. αρακά Vegeterra
  • 1 φλιτζάνι χυμός τομάτας Baressa
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι ψιλό Kania
  • μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και αφήνουμε σε ένα μπολ με νερό και τον χυμό λεμονιών για να μη μαυρίσουν μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή.

  • 2.

    Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν ένα ωραίο ξανθό χρώμα και να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε ροδέλες και τις πατάτες κομμένες σε χοντρούς κύβους.

  • 3.

    Ρίχνουμε τις αγκινάρες και τα σπαράγγια και σοτάρουμε για 4΄ ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον αρακά και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε και τον χυμό τομάτας.

  • 4.

    Συνεχίζουμε με τις ντομάτες και τον άνηθο, αλατίζουμε ελαφρώς και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό να καλυφθούν τα υλικά. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30΄.

  • 5.

    Όταν είναι έτοιμο το φαγητό, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό για 10΄ να σταθεί προτού σερβίρουμε

Σιμιγδαλένιος χαλβάς σοκολατένιος
Υλικά
    Μερίδες: 6
  • 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 200 γρ. σιµιγδάλι ψιλό
  • 50 γρ. κακάο, σε σκόνη
  • 100 γρ. αμύγδαλα τριμμένα Belbake
  • 60 γρ. κράνµπερις αποξηραµένα
  • 300 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 400 ml νερό ζεστό
  • 1 φλούδα από λεµόνι ακέρωτο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • κανέλα, σε σκόνη, για το σερβίρισµα
Διαδικασία
  • 1.

    Σε µια βαθιά κατσαρόλα (είναι σηµαντικό να είναι βαθιά) ρίχνουµε το ελαιόλαδο µε το σιµιγδάλι, το κακάο, τα τριμμένα αµύγδαλα και τα κράνµπερις και ανακατεύουµε με μια ξύλινη κουτάλα για 7΄-8΄.

  • 2.

    Σε µια άλλη µικρή κατσαρόλα βράζουµε τη ζάχαρη µαζί µε το νερό, τη φλούδα λεµονιού και το ξύλο κανέλας µέχρι να γίνουν σιρόπι.

  • 3.

    Μόλις καβουρδιστεί το σιµιγδάλι, και όπως είναι ζεστό, ρίχνουµε το σιρόπι και ανακατεύουµε συνέχεια, µέχρι να πήξει και να ξεκολλήσει ο χαλβάς από τα τοιχώµατα της κατσαρόλας.

  • 4.

    Στη συνέχεια βάζουµε τον χαλβά σε μια φόρµα, τον πατάµε καλά και αφήνουµε να κρυώσει για 15΄. Ξεφορµάρουµε σε πιατέλα, πασπαλίζουµε µε λίγη κανέλα και σερβίρουμε.

Πατατοπρασόπιτα
Υλικά
  • 500γρ. Καρδίς ζύμη κουρού
  • 2 πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 2 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 5-6 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4-5 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 200γρ. αλεύρι
  • 1½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • αρκετό αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Ετοιμάζετε τη γέμιση. Αλατίζετε καλά τα πράσα και τα στύβετε να φύγουν τα πολλά υγρά. Τα ανακατεύετε με τις πατάτες και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε το μαϊντανό, τον άνηθο, το αλεύρι και μισό φλιτζάνι από το ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε καλά.

  • 2.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε τα μισά φύλλα σε λαδωμένο ταψί.

  • 3.

    Ρίχνετε τη γέμιση από πάνω και τη στρώνετε ομοιόμορφα. Σκεπάζετε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα.

  • 4.

    Περιχύνετε την επιφάνεια της πίτας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την χαράζετε σε κομμάτια. Την ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Φρικασέ με θαλασσινά
Υλικά
    Μερίδες: 4-5
  • 500 γρ. ανάμεικτα θαλασσινά Ocean Sea
  • 500 γρ. σέσκουλα, ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το πράσο με το ελαιόλαδο για μερικά λεπτά, προσθέτουμε από τα θαλασσινά μόνο τις σουπιές και τα καλαμάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη.

  • 2.

    Προσθέτουμε περίπου 300 ml νερό ή όσο θα χρειαστεί για να βράσουν και να μαλακώσουν τα θαλασσινά. Μόλις είναι έτοιμα προσθέτουμε τα σέσκουλα, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και αν χρειάζεται προσθέτουμε επιπλέον ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε για περίπου 15΄.

  • 3.

    Οταν το φαγητό είναι έτοιμο προσθέτουμε γαρίδες και μύδια, συνεχίζοντας το μαγείρεμα για μερικά λεπτά. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τον χυμό των λεμονιών και περιχύνουμε το φρικασέ. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

  • 4.

    Σερβίρουμε με επιπλέον λεμόνι αν θέλουμε.

Ντολμαδάκια με εύκολη σάλτσα ντομάτας και ούζου
Υλικά
  • 4 κονσέρβες ντολμαδάκια γιαλαντζί
  • Για τη σάλτσα ντομάτας:
  • 500 γρ. σάλτσα ντομάτας από τριμμένες ντομάτες
  • 1 κουτ. σούπας τοματοπελτέ
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 50 ml ούζο
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες
  • Πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
  • αλάτι
  • Για το σερβίρισμα:
  • κουκουνάρι, καβουρδισμένο
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε ελάχιστα. Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, αλάτι και πιπέρι συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 1’.

  • 2.

    Τέλος προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια με τη σάλτσα, το κουκουνάρι και τον άνηθο.