ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Traditional,Homemade,Vegetable,Ratatouille,Baked,In,Dish.,Gray,Background.,Top

Μουσακάς, μπριάμ και γεμιστά, τα αγαπημένα του καλοκαιριού

Οι πρώτες ύλες που μας προσφέρει το καλοκαίρι μάς δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε εύκολες και νοστιμότατες συνταγές. Από αυτές που μας ξυπνούν μνήμες και συναισθήματα και αγαπάμε να γευόμαστε ξανά και ξανά.

Αυτό το σαββατοκύριακο λοιπόν φτιάχνουμε αρωματική φριτάτα με κολοκυθάκια και φέτα, και προσθέτουμε τραγανό μπέικον για ακόμη μεγαλύτερη νοστιμιάΈνα πιάτο ιδανικό για το brunch, που με μια δροσερή σαλάτα γίνεται ένα ελαφρύ γεύμα. Κι επειδή το καλοκαιρινό τραπέζι θέλει ευκολία, κλείνουμε το αγαπημένο μας μπριάμ στη λαδόκολλα μαζί με κοτόπουλο και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα απολαυστικό. Ετοιμάζουμε γεμιστές ντομάτες και πιπεριές με μείγμα από ρύζι, κιμά, μυρωδικά και ψιλοκομμένα λαχανικά για να δώσουμε επιπλέον γεύση και φτιάχνουμε αυγά με ντομάτα ή αλλιώς στραπατσάδα ή καγιανά, το εύκολο πιάτο της εποχής, που θυμίζει διακοπές.

Η απουσία της παραδοσιακής μπεσαμέλ και οι ψημένες μελιτζάνες στη θέση των τηγανητών είναι οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις στην κλασική συνταγή του μουσακά, που δεν θα αφαιρέσουν τίποτα από τη νοστιμιά του παρά μόνο από την περιεκτικότητά του σε λιπαρά.

Κάθε εποχή, με κάθε πιθανό συνδυασμό υλικών και κάτω από οποιαδήποτε περίσταση, το κοτόπουλο εμπνέει συνταγές για όλα τα γούστα. Αυτή τη φορά τα κοπανάκια μαγειρεύονται με φρέσκα φασολάκια και λιαστές ντομάτες και σερβίρονται με φλοίδες από γραβιέρα Νάξου.

Αυτά τα πιάτα που όλοι αγαπάμε θυμίζουν διακοπές, πλακόστρωτες αυλές και ανέμελες μέρες, και κάνουν το καλοκαίρι μας ακόμη πιο όμορφο.

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Μουσακάς, μπριάμ και γεμιστά, τα αγαπημένα του καλοκαιριού

Οι πρώτες ύλες που μας προσφέρει το καλοκαίρι μάς δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε εύκολες και νοστιμότατες συνταγές. Από αυτές που μας ξυπνούν μνήμες και συναισθήματα και αγαπάμε να γευόμαστε ξανά και ξανά.

Αυτό το σαββατοκύριακο λοιπόν φτιάχνουμε αρωματική φριτάτα με κολοκυθάκια και φέτα, και προσθέτουμε τραγανό μπέικον για ακόμη μεγαλύτερη νοστιμιάΈνα πιάτο ιδανικό για το brunch, που με μια δροσερή σαλάτα γίνεται ένα ελαφρύ γεύμα. Κι επειδή το καλοκαιρινό τραπέζι θέλει ευκολία, κλείνουμε το αγαπημένο μας μπριάμ στη λαδόκολλα μαζί με κοτόπουλο και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα απολαυστικό. Ετοιμάζουμε γεμιστές ντομάτες και πιπεριές με μείγμα από ρύζι, κιμά, μυρωδικά και ψιλοκομμένα λαχανικά για να δώσουμε επιπλέον γεύση και φτιάχνουμε αυγά με ντομάτα ή αλλιώς στραπατσάδα ή καγιανά, το εύκολο πιάτο της εποχής, που θυμίζει διακοπές.

Η απουσία της παραδοσιακής μπεσαμέλ και οι ψημένες μελιτζάνες στη θέση των τηγανητών είναι οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις στην κλασική συνταγή του μουσακά, που δεν θα αφαιρέσουν τίποτα από τη νοστιμιά του παρά μόνο από την περιεκτικότητά του σε λιπαρά.

Κάθε εποχή, με κάθε πιθανό συνδυασμό υλικών και κάτω από οποιαδήποτε περίσταση, το κοτόπουλο εμπνέει συνταγές για όλα τα γούστα. Αυτή τη φορά τα κοπανάκια μαγειρεύονται με φρέσκα φασολάκια και λιαστές ντομάτες και σερβίρονται με φλοίδες από γραβιέρα Νάξου.

Αυτά τα πιάτα που όλοι αγαπάμε θυμίζουν διακοπές, πλακόστρωτες αυλές και ανέμελες μέρες, και κάνουν το καλοκαίρι μας ακόμη πιο όμορφο.

Φριτάτα με κολοκυθάκια, φέτα και μπέικον
Υλικά
  • 10 φέτες μπέικον καπνιστό Αγροικία
  • 3 φλιτζάνια ψωμί, σε κυβάκια
  • 3 κολοκυθάκια, σε κυβάκια
  • 10 μεγάλα αυγά βιολογικής γεωργίας Νώμα
  • 1 φλιτζ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό 10% ΓΑΛΠΟ
  • 1 φλιτζ. γάλα φρέσκο
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
  • 200 γρ. φέτα
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Σε ένα πυρίμαχο τηγάνι σε μέτρια φωτιά ψήνουμε το μπέικον για 5΄ από την κάθε πλευρά και το αφαιρούμε. Θρυμματίζουμε το μπέικον σε κομματάκια και το ξαναβάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το ψωμί και τα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε καλά.

  • 2.

    Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και έπειτα προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα, τη μουστάρδα, το αλατοπίπερο και τη μισή παρμεζάνα. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα υπόλοιπα
    υλικά στο τηγάνι και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τη φέτα.

  • 3.

    Βάζουμε το πυρίμαχο τηγάνι στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 10΄. Αφήνουμε τη φριτάτα να σταθεί για 5΄, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
    και σερβίρουμε όσο είναι ζεστή.

Κοτόπουλο μπριάμ στη λαδόκολλα
Υλικά
  • 2 ντομάτες, σε χοντρές φέτες
  • 800γρ. κοτόπουλο νωπό, σε μερίδες
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα, σε μέτριες φέτες
  • 2-3 κολοκυθάκια, σε μέτριες φέτες
  • 2 πατάτες, σε μέτριες φέτες
  • 1 πιπεριά, σε μέτριες φέτες
  • 1 κρεμμύδι, σε μέτριες φέτες
  • 100ml χυμό τομάτας Baressa
  • 50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 4-5 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Σε ένα ταψί τοποθετείτε 2 λαδόκολλες σταυρωτά και κάνετε μια στρώση με τις μισές ντομάτες και τις μερίδες του κοτόπουλου. Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με λίγο μαϊντανό.

  • 2.

    Τοποθετείτε σε στρώσεις τα υπόλοιπα λαχανικά, περιχύνετε με το ελαιόλαδο, τον χυμό ντομάτας, πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και καλύπτοετε με τις υπόλοιπες ντομάτες.

  • 3.

    Κλείνετε καλά τη λαδόκολλα και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά (μπορείτε να ψήσετε το φαγητό σε γάστρα αντί στη λαδόκολλα). Ανοίγετε τη λαδόκολλα και ψήνετε για 30 λεπτά επιπλέον, ώστε να πάρει χρώμα το φαγητό και να μείνει με το λάδι του.

  • 4.

    Σερβίρετε πασπαλίζοντας με φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό.

Γεμιστά με κιμά και ρύζι
Υλικά
  • 6 ντομάτες ώριμες, μέτριες
  • 6 πιπεριές πράσινες κατάλληλες για γεμιστά
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά κέρατο, σε κυβάκια
  • 1 κολοκύθι μικρό, ξυσμένο στον τρίφτη
  • 250γρ. κιμά βόειο νωπό
  • 1 καρότο ξυσμένο στον τρίφτη
  • 1½ φλιτζάνι ρύζι νυχάκι Επιλογής
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 3 πατάτες μεγάλες καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 5-6 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • λίγη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Πλένετε τις ντομάτες και με μια οριζόντια τομή από τη μεριά του κοτσανιού κόβετε τα καπάκια τους και τα κρατάτε στην άκρη. Με ένα κουταλάκι αφαιρείτε τη σάρκα τους, κόβετε τη μισή σε μικρά κυβάκια και πολτοποιείτε την υπόλοιπη στο multi μαζί με τα ζουμιά της.

  • 2.

    Κόβετε τα καπάκια και από τις πιπεριές και τα κρατάτε στην άκρη. Αφαιρείτε προσεκτικά και πετάτε τους σπόρους. Ύστερα ζεματάτε τις πιπεριές για 2 λεπτά σε νερό που βράζει για να μαλακώσουν λίγο και τις στραγγίζετε καλά.

  • 3.

    Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με το καρότο, την πιπεριά και το κολοκύθι, ίσα να γυαλίσουν. Προσθέτετε τον κιμά και, αφού τον γυρίσετε για λίγο στο τηγάνι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνετε το ρύζι, το μαϊντανό, το δυόσμο και αλατοπίπερο. Προσθέτετε τα κυβάκια της ντομάτας, λίγη ζάχαρη και επιπλέον αλατοπίπερο. Αφήνετε τη γέμιση να πάρει μια δυο βράσεις και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.

  • 4.

    Αραδιάζετε τις αδειασμένες ντομάτες και τις πιπεριές σε ταψί ανάλογου μεγέθους και πασπαλίζετε το εσωτερικό τους με λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη. Ύστερα τις γεμίζετε χωρίς να τις ξεχειλίσετε με τη γέμιση που ετοιμάσατε και τις σκεπάζετε με τα καπάκια τους.

  • 5.

    Αλατοπιπερώνετε τις πατάτες και τις τοποθετείτε ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές. Ανακατεύετε τις πολτοποιημένες ντομάτες με το υπόλοιπο λάδι, αλάτι, πιπέρι και περιχύνετε όλο το φαγητό στο ταψί. Αν είναι απαραίτητο, προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί ώστε η στάθμη των υγρών να φτάνει τα δύο δάχτυλα.

  • 6.

    Πασπαλίζετε τα γεμιστά με την τριμμένη φρυγανιά, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. Το ξεσκεπάζετε και το ψήνετε για λίγο ακόμη ξεσκέπαστο, να ξεροψηθεί από πάνω.

Αυγά σε σάλτσα ντομάτας με φέτα
Υλικά
    Μερίδες: 3-4
    Για τα αυγά
  • 4 αυγά Θράκης Nώμα  
  • 60 ml ε.π. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά τσούσκα (καυτερή), σε καρεδάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή γλυκιά
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 4 μεγάλες, ώριμες, τριμμένες ντομάτες
  • 100 γρ. φέτα Π.Ο.Π. Γάλπο
  • 2-3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε την πιπεριά και σοτάρουμε για 3-5 λεπτά ακόμα. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

  • 2.

    Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο, το κύμινο, την πάπρικα και το μπούκοβο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Βάζουμε και τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν πάρουν μια βράση, δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το αλάτι και το πιπέρι.

  • 3.

    Αφήνουμε να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας συχνά, για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα.Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα φέτας και τον μαϊντανό, ανακατεύοντας απαλά.

  • 4.

    Με το κουτάλι, δημιουργούμε 6 τρύπες στη σάλτσα και ρίχνουμε στην καθεμία από ένα αυγό, προσέχοντας να μη σπάσει ο κρόκος. Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά και μαγειρεύουμε τα αυγά για 6-7 λεπτά, καλυμμένα με καπάκι. Σερβίρουμε με την υπόλοιπη φέτα, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μουσακάς σε light εκδοχή
Υλικά
  • 650γρ. βόειος κιμάς, άπαχος, νωπός
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ντομάτα αποφλοιωμένη και ψιλοκομμένη
  • 1/4 φλιτζανιού κρασί λευκό
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κιλό μελιτζάνες, σε λεπτές στενόμακρες λωρίδες
  • λίγο λάδι για το άλειμμα της μελιτζάνας
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • πιπέρι
  • λίγη φρυγανιά τριμμένη, για το πασπάλισμα
  • Για την «μπεσαμέλ» γιαουρτιού
  • 350γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό 10% ΓΑΛΠΟ
  • 3 ασπράδια αβγών
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • πιπέρι λευκό
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Βάζετε τον κιμά, το σκόρδο και το κρεμμύδι σε μέτρια κατσαρόλα πάνω στη φωτιά και τα ανακατεύετε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους, χωρίς όμως να σβολιάσει ο κιμάς.

  • 2.

    Προσθέτετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελάχιστα. Σβήνετε τον κιμά με το κρασί και προσθέτετε την ντομάτα, την κανέλα, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τον κιμά για 15 λεπτά ή μέχρι να πήξει η σάλτσα του. Τότε προσθέτετε και το μαϊντανό.

  • 3.

    Εν τω μεταξύ αλείφετε τις λωρίδες μελιτζάνας και τις τοποθετείτε λίγες λίγες σε ένα ταψί. Τις ψήνετε τμηματικά στο γκριλ της κουζίνας, γυρίζοντάς τες και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα αλλά χωρίς να καούν. Όταν ψηθούν όλες οι μελιτζάνες, τις βάζετε σε μια πιατέλα τη μία πάνω στην άλλη.

  • 4.

    Αλείφετε ελαφρά με λάδι ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά. Στρώνετε μέσα τις μισές μελιτζάνες δίπλα δίπλα στο ταψί και τις πασπαλίζετε με ελάχιστο αλάτι και πιπέρι. Από πάνω στρώνετε ομοιόμορφα τον κιμά και τον σκεπάζετε με τις υπόλοιπες μισές μελιτζάνες. Πασπαλίζετε πάλι με ελάχιστο αλάτι και πιπέρι.

  • 5.

    Ετοιμάζετε την «μπεσαμέλ»: χτυπάτε τα ασπράδια με σύρμα μέχρι να αφρατέψουν -χωρίς όμως να γίνουν μαρέγκα- και τα αναμιγνύετε με το γιαούρτι και το αλεύρι. Προσθέτετε λίγο αλάτι και λευκό πιπέρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να πάρετε μια πηχτή «μπεσαμέλ». Τη στρώνετε ομοιόμορφα πάνω από τις μελιτζάνες και πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγη τριμμένη φρυγανιά και λίγο μοσχοκάρυδο.

  • 6.

    Ψήνετε το μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-45 λεπτά περίπου, μέχρι να σχηματιστεί από πάνω μια χρυσόξανθη κρούστα. Αφήνετε το φαγητό να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρετε.

Κοπανάκια κοτόπουλου με φασολάκια και λιαστή ντομάτα
Υλικά
    Μερίδες:4
  • 1 κιλό φασολάκια Vegeterra
  • 200 ml ε.π. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 12 κοπανάκια κοτόπουλου
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 8 λιαστές ντομάτες, σε λεπτές φέτες
  • 100 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλο
  • 100 γρ. γραβιέρα αιγοπρόβεια Γάλπο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Καθαρίζουμε σε άφθονο νερό βρύσης τα φασολάκια, ή αν βρούμε τα αμπελοφάσουλα, και τις άκρες τους. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά 100 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κοπανάκια του κοτόπουλου απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.

  • 2.

    Τα μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα ταψί και τα αφήνουμε στην άκρη. Έπειτα, στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε άλλα 50 ml από το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 30΄΄, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσοχή μην καεί το σκόρδο.

  • 3.

    Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα φασολάκια ή τα αμπελοφάσουλα, την τριμμένη ντομάτα και τη λιαστή και μαγειρεύουμε για 2΄-3΄ προσθέτοντας τον ζωμό.

  • 4.

    Στη συνέχεια γυρίζουμε όλα τα υλικά στο ταψί με τα κοπανάκια. Καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 8΄-10΄, μέχρι να πάρουν χρώμα. Σερβίρουμε σε πιάτα με πολύ λεπτές φλοίδες από γραβιέρα και ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.