ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Tarte,With,Salted,Caramel,And,Walnuts

Φθινοπωρινές συνταγές με σύκα, καρύδια και κρασί

Η γλύκα του φθινοπώρου με τις ήπιες λιακάδες και τις δροσερές νύχτες αναζητά την κατάλληλη παρέα. Και ποια θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστή από τα σύκα, τα καρύδια και το κρασί. Τα φρέσκα σύκα ακόμη καλά κρατούν ενώ τα αποξηραμένα της νέας εσοδείας μόλις έφτασαν στα ράφιαΙδίως τα αποξηραμένα είναι φρούτα πασπαρτού που μας χαρίζουν γευστικές απολαύσεις με όποιο τρόπο και αν συνδυαστούν: με ξηρούς καρπούς, με αλλαντικά όπως το προσούτο και το μπέικον, με γιαούρτι, με παλαιωμένα τυριά και ροκφόρ. Συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο τα πλατό τυριών και αλλαντικών, μπαίνουν σε σαλάτες, και είναι μια θρεπτική λιχουδιά για όλες τις ώρες της ημέρας. Αποτελούν δε μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και είναι πλούσια σε μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Τα καρύδια από την άλλη πρωταγωνιστούν σε πολλά γλυκά, κάνουν το ιδανικό ζευγάρι όταν ενώνονται με το μέλι, μπαίνουν σε γεμίσεις πουλερικών, σε σαλάτες και ψωμιά και άλλες αλμυρές συνταγές.

Όσο για το κρασί που μπαίνει στο μαγείρεμα οι Γάλλοι λένε πως το κρασάτο φαγητό «θέλει ένα μπουκάλι στην κατσαρόλα και ένα στο τραπέζι». Είναι μάλλον υπερβολικό αυτό αλλά εννοούν πως δεν πρέπει να το τσιγκουνευόμαστε.

Κατά τα άλλα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το κρασί που προσθέτουμε στο φαγητό θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας, και να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. Το ρίχνουμε στην αρχή του μαγειρέματος, δεν ανακατεύουμε διαφορετικά κρασιά στο ίδιο φαγητό και προτιμάμε το κρασί που θα χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα να το σερβίρουμε και στο τραπέζι. Πάμε να μαγειρέψουμε!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Φθινοπωρινές συνταγές με σύκα, καρύδια και κρασί

Η γλύκα του φθινοπώρου με τις ήπιες λιακάδες και τις δροσερές νύχτες αναζητά την κατάλληλη παρέα. Και ποια θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστή από τα σύκα, τα καρύδια και το κρασί. Τα φρέσκα σύκα ακόμη καλά κρατούν ενώ τα αποξηραμένα της νέας εσοδείας μόλις έφτασαν στα ράφιαΙδίως τα αποξηραμένα είναι φρούτα πασπαρτού που μας χαρίζουν γευστικές απολαύσεις με όποιο τρόπο και αν συνδυαστούν: με ξηρούς καρπούς, με αλλαντικά όπως το προσούτο και το μπέικον, με γιαούρτι, με παλαιωμένα τυριά και ροκφόρ. Συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο τα πλατό τυριών και αλλαντικών, μπαίνουν σε σαλάτες, και είναι μια θρεπτική λιχουδιά για όλες τις ώρες της ημέρας. Αποτελούν δε μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και είναι πλούσια σε μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Τα καρύδια από την άλλη πρωταγωνιστούν σε πολλά γλυκά, κάνουν το ιδανικό ζευγάρι όταν ενώνονται με το μέλι, μπαίνουν σε γεμίσεις πουλερικών, σε σαλάτες και ψωμιά και άλλες αλμυρές συνταγές.

Όσο για το κρασί που μπαίνει στο μαγείρεμα οι Γάλλοι λένε πως το κρασάτο φαγητό «θέλει ένα μπουκάλι στην κατσαρόλα και ένα στο τραπέζι». Είναι μάλλον υπερβολικό αυτό αλλά εννοούν πως δεν πρέπει να το τσιγκουνευόμαστε.

Κατά τα άλλα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το κρασί που προσθέτουμε στο φαγητό θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας, και να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. Το ρίχνουμε στην αρχή του μαγειρέματος, δεν ανακατεύουμε διαφορετικά κρασιά στο ίδιο φαγητό και προτιμάμε το κρασί που θα χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα να το σερβίρουμε και στο τραπέζι. Πάμε να μαγειρέψουμε!

Αλμυρά palmier με μπλε τυρί, μήλο και καρύδια
Υλικά
  • 2 κόκκινα μήλα, καθαρισμένα, τριμμένα
  • 150γρ. stilton μπλε τυρί Deluxe, θρυμματισμένο
  • 1 φύλλο σφολιάτας Καρδίς
  • 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
  • 80γρ. καρύδια χοντροκομμένα
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα. Πιέζετε τα τριμμένα μήλα ελαφρώς για να βγάλουν τα υγρά τους. Τα βάζετε σε ένα μπολ μαζί με το τυρί, ανακατεύετε και κρατάτε στην άκρη.

  • 2.

    Ανοίγετε τη σφολιάτα σε μια επιφάνεια εργασίας και την τρυπάτε με ένα πιρούνι. Απλώνετε τη μαρμελάδα, σκορπάτε από πάνω ομοιόμορφα το μίγμα του τυριού και πασπαλίζετε με τα καρύδια.

  • 3.

    Τυλίγετε τη μια μεγάλη πλευρά του φύλλου προς τα μέσα μέχρι να φτάσει στο κέντρο του φύλλου και κάνετε το ίδιο από την άλλη πλευρά. Στη συνέχεια κόβετε το μεγάλο μπαστούνι που δημιουργήσαμε σε ροδέλες πάχους 1 εκ. Τοποθετείτε τις ροδέλες σφολιάτας σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα.

  • 4.

    Σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Κοτόπουλο γεμιστό με ξερά σύκα, μυρωδικά, κουσκούς, και κρασί
Υλικά
  • 1 μεγάλο φρέσκο κοτόπουλο ταϊσμένο με 65% καλαμπόκι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 1 καρότο κομμένο στα 4
  • 2-3 κλαράκια σέλινο
  • 4-5 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1½ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • Για τη γέμιση
  • 250γρ. σύκα αποξηραμένα, σε κυβάκια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο
  • 1½ φλιτζάνι κουσκούς Μετσόβου Νώμα
  • ½ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • ⅔ φλιτζανιού κόκκινο κρασί
  • 2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξύδι σύκο Deluxe
  • ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Πλένετε και σκουπίζετε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας. Το αλείφετε καλά με το χυμό λεμονιού και το πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Το αφήνετε στην άκρη.

  • 2.

    Ετοιμάζετε τη γέμιση: βράζετε το κουσκούς σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο του και το αφήνετε στην άκρη. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τα σύκα, το μαϊντανό, το θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού. Σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα και το σβήνετε με το κρασί και το ξίδι. Το κατεβάζετε από τη φωτιά. Προσθέτετε το κουσκούς, αλάτι και πιπέρι και το ανακατεύετε. Αφήνετε λίγο να κρυώσει.

  • 3.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Γεμίζετε την κοιλιά του κοτόπουλου με το μίγμα και μετά ράβετε το άνοιγμα με σπάγκο μαγειρικής, να κλείσει καλά. Στρώνετε στο ταψί το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο. Τοποθετείτε το κοτόπουλο από πάνω και περιχύνετε με το λάδι. Προσθέτετε στο ταψί το ζωμό κοτόπουλου.

  • 4.

    Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει και να πάρει χρώμα. Αλείφετε το κοτόπουλο πού και πού με το ζωμό του ταψιού κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ελέγχετε το ζωμό και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό. Πρέπει στο τέλος να μείνουν δύο φλιτζάνια ζωμός περίπου για τη σάλτσα.

  • 5.

    Βγάζετε το κοτόπουλο στην άκρη και αφήνετε να κρυώσει. Στραγγίζετε το ζωμό του ταψιού, το βάζετε σε μικρή κατσαρόλα και τον σιγοβράζετε μέχρι να μείνει 1½ φλιτζάνι. Αν είναι πολύ αραιή η σάλτσα, τότε διαλύετε μία κουταλιά της σούπας κορνφλάουρ με ⅓ φλιτζανιού λευκό κρασί και το προσθέτετε λίγο λίγο στη σάλτσα που σιγοβράζει ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.

  • 6.

    Κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρετε στα πιάτα με τη γέμιση, περιχύνοντας με λίγη σάλτσα.

Τάρτα με λευκά τυριά, σύκα και μαυροδάφνη
Υλικά
  • 1 φύλλο σφολιάτας Καρδίς
  • 100γρ. κατίκι Δομοκού
  • 150γρ. μανούρι ΠΟΠ Θεσσαλίας Νώμα
  • 100γρ. φρέσκια μυζήθρα Κρήτης Νώμα
  • 12 σύκα φρέσκα
  • 2 φλιτζάνια Μαυροδάφνη
  • 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο ή 1 ξυλάκι κανέλας
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώνετε τη σφολιάτα σε ταρτιέρα, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά της. Κόβετε τη ζύμη που περισσεύει τριγύρω και τρυπάτε όλη την επιφάνεια του φύλλου με ένα πιρούνι. Την ψήνετε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

  • 2.

    Στο μεταξύ, βράζετε ολόκληρα τα σύκα μέσα στα κρασιά μαζί με τον αστεροειδή γλυκάνισο για 15 λεπτά.

  • 3.

    Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα τυριά και τα απλώνετε στη ζεστή σφολιάτα. Κόβετε τα σύκα στη μέση ή στα τέσσερα ανάλογα με το μέγεθός τους, τα αραδιάζετε πάνω από τα τυριά και περιχύνετε την τάρτα με τη σάλτσα των κρασιών. Σερβίρετε την τάρτα χλιαρή.

Ψωμάκια με άγριο ρύζι, αποξηραμένα σύκα και καρύδια
Υλικά
  • 250ml φρέσκο γαλα πλήρες ΓΑΛΠΟ
  • 80γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 20γρ. μαγιά
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 αβγό μεγάλο
  • 150γρ. άγριο ρύζι βρασμένο
  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
  • 80γρ. σύκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
  • 80γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • ξύσμα από ½ πορτοκάλι
Διαδικασία
  • 1.

    Ζεσταίνετε το γάλα να γίνει χλιαρό, προσθέτετε το βούτυρο, τη μαγιά και το μέλι ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να ενωθούν μεταξύ τους.

  • 2.

    Αδειάζετε το μίγμα σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια προσθέτετε το αλάτι, το αβγό, το ρύζι, το ξύσμα και ανακατεύετε. Τέλος, προσθέτετε το αλεύρι και ζυμώνετε, μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα, αλλά να κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο αλεύρι.

  • 3.

    Προσθέτετε τα σύκα, τα καρύδια και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν με τη ζύμη.

  • 4.

    Χωρίζετε τη ζύμη σε δώδεκα ίσα κομμάτια και τα πλάθετε σε μπαλάκια. Τοποθετείτε τα μπαλάκια σε ένα λαδωμένο ταψί με διαστάσεις 23x35εκ. Σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνετε για 10 λεπτά να ξεκουραστούν.

  • 5.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ψήνετε τα ψωμάκια στο φούρνο για 10-12 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Οσομπούκο με κόκκινο κρασί και μπαχαρικά
Υλικά
    Για το οσομπούκο
  • 4 μερίδες οσομπούκο
  • 30 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, κομμένα
  • 3 γαρίφαλα
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • ¼ κουτ. γλυκού σπόρους άγριου κύμινου
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 φλούδες πορτοκαλιού
  • 200ml κρασί κόκκινο καλής ποιότητας
  • 150ml χυμός ντομάτας Baresa
  • 150ml ζωμό κρέατος σπιτικό ή ψυγείου
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το ρύζι
  • 7-8 στίγματα κρόκο Κοζάνης
  • ¼ κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 1 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 100γρ. φρούτα αποξηραμένα (βερίκοκα, χουρμάδες, κ.λπ.)
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 2 κουτ. σούπας κάσιους, σπασμένα
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
  • ¼ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 300γρ. ρύζι για πιλάφι, βρασμένο
  • 100γρ. λαδοτύρι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το κρέας στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα για 1 λεπτό.

  • 2.

    Προσθέτετε τα μπαχαρικά, τις φλούδες πορτοκαλιού και σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτετε τον χυμό ντομάτας, τον ζωμό και αλατοπίπερο.

  • 3.

    Κλείνετε με καπάκι και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για 2,5 με 3 ώρες μέχρι να δέσει η σάλτσα, ελέγχοντας τακτικά τα υγρά.

  • 4.

    Για το ρύζι: Σε 150ml ζεστό νερό μουλιάζετε τα στίγματα του κρόκου Κοζάνης και τον κουρκουμά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα αποξηραμένα φρούτα, το κουκουνάρι, τα κάσιους και τις σταφίδες, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ξανθύνει το κρεμμύδι. Προσθέτετε τα μπαχαρικά, το αρωματικό νερό, το βρασμένο ρύζι, αλάτι και τέλος το βούτυρο και το λαδοτύρι τριμμένο.

  • 5.

    Σερβίρετε αμέσως σε πιάτα με το οσομπούκο.

Καρυδόπιτα
Υλικά
    Για την καρυδόπιτα
  • 400γρ. αλεύρι μαλακό
  • 30γρ. μπέϊκιν πάουντερ
  • κανέλα στη μύτη ενός κουτ. γλυκού
  • 250γρ. καρύδι τριμμένο
  • 250γρ. βούτυρο 82%
  • 250γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 5 φρέσκα αυγά αχυρώνα Κ. Μακεδονίας Nώμα
  • 150ml φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,5%
  • ελάχιστο γαρύφαλλο
  • Για το σιρόπι
  • 700γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 450ml νερό
  • 50γρ. γλυκόζη
  • ½ λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
Διαδικασία
  • 1.

    Φτιάχνετε πρώτα το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνετε να πάρει βράση το σιρόπι σε μεσαία θερμοκρασία και μετά από 10 λεπτά το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.

  • 2.

    Φτιάχνετε την καρυδόπιτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Ρίχνετε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το φτερό σε μεσαία ταχύτητα με το σύρμα μέχρι το μίγμα να αφρατέψει.

  • 3.

    Προσθέτετε σταδιακά τα αβγά και στη συνέχεια ρίχνετε το γάλα. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Βγάζετε το μίγμα από το μίξερ, και ενσωματώνετε σε αυτό τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας με μια μαρίζ.

  • 4.

    Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψί μέχρι τη μέση. Αδειάζετε το μίγμα της καρυδόπιτας και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου.

  • 5.

    Σιροπιάζετε την καρυδόπιτα ζεστή με το κρύο σιρόπι, αφού πρώτα τη χαράξετε σε κομμάτια. Περιμένετε να απορροφήσει εντελώς το σιρόπι και να κρυώσει η πίτα πριν την σερβίρετε.