ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Risotto,With,Mushrooms,In,A,Plate,On,A,Wooden,Cutting

Γεύση στο μάξιμουμ με μανιτάρια, κυδώνια και φιστίκια

Οι πρωταγωνιστές της εποχής είναι τα μανιτάρια, τα κυδώνια, και τα φιστίκια και είναι ώρα να φτιάξουμε με αυτά υπέροχα γευστικά πιάτα. Το κυδώνι, το στυφό φρούτο με την περίεργη υφή, αλλάζει χαρακτήρα με το μαγείρεμα δίνοντας εξαιρετικά γλυκά και αλμυρά πιάτα, τα φιστίκια δεν είναι απολαυστικά μόνο ως σνακ, αλλά μπορούν να νοστιμίσουν με την πλούσια γεύση τους φαγητά και γλυκά και τα μανιτάρια μπαίνουν σε μανιταρόσουπες, πίτες, ριζότι και ζυμαρικά. Για τα μανιτάρια δεν απαιτούνται ιδιαίτεροι μαγειρικοί χειρισμοί, έχουν όμως κάποια μυστικά που αφορούν τη φύλαξη και το πλύσιμο. Τα συνηθέστερα λάθη που κάνουμε με την αποθήκευσή τους είναι ότι τα τοποθετούμε απ’ ευθείας στο ψυγείο μέσα στο πλαστικό σκαφάκι στο οποίο τα αγοράσαμε. Με τον τρόπο αυτό όμως τα μανιτάρια αρχίζουν να αλλοιώνονται σύντομα, λόγω της υγρασίας που αναπτύσσεται. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τα μεταφέρουμε σε χάρτινη (όχι πλαστική) σακούλα την οποία έχουμε επενδύσει εσωτερικά με ρολό κουζίνας. Έτσι, «αναπνέουν» και παραμένουν αναλλοίωτα στο ψυγείο μας ακόμα και μετά από μία εβδομάδα. Δεν ξεχνάμε βέβαια να αφήνουμε τη σακούλα ανοιχτή.

Εκτός από την αποθήκευση, δίνουμε βάση και στον σωστό τρόπο καθαρισμού τους: δεν τα ξεπλένουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε, επειδή τραβούν νερό που θα το απελευθερώνουν στο μαγείρεμά τους, πράγμα που δεν θέλουμε. Για να τα καθαρίσουμε σωστά, μπορούμε να τα τρίψουμε ελαφρώς με μια πετσέτα ή με ένα υγρό χαρτί κουζίνας.

Πάμε λοιπόν για μεγάλες φθινοπωρινές νοστιμιές.

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Γεύση στο μάξιμουμ με μανιτάρια, κυδώνια και φιστίκια

Οι πρωταγωνιστές της εποχής είναι τα μανιτάρια, τα κυδώνια, και τα φιστίκια και είναι ώρα να φτιάξουμε με αυτά υπέροχα γευστικά πιάτα. Το κυδώνι, το στυφό φρούτο με την περίεργη υφή, αλλάζει χαρακτήρα με το μαγείρεμα δίνοντας εξαιρετικά γλυκά και αλμυρά πιάτα, τα φιστίκια δεν είναι απολαυστικά μόνο ως σνακ, αλλά μπορούν να νοστιμίσουν με την πλούσια γεύση τους φαγητά και γλυκά και τα μανιτάρια μπαίνουν σε μανιταρόσουπες, πίτες, ριζότι και ζυμαρικά. Για τα μανιτάρια δεν απαιτούνται ιδιαίτεροι μαγειρικοί χειρισμοί, έχουν όμως κάποια μυστικά που αφορούν τη φύλαξη και το πλύσιμο. Τα συνηθέστερα λάθη που κάνουμε με την αποθήκευσή τους είναι ότι τα τοποθετούμε απ’ ευθείας στο ψυγείο μέσα στο πλαστικό σκαφάκι στο οποίο τα αγοράσαμε. Με τον τρόπο αυτό όμως τα μανιτάρια αρχίζουν να αλλοιώνονται σύντομα, λόγω της υγρασίας που αναπτύσσεται. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τα μεταφέρουμε σε χάρτινη (όχι πλαστική) σακούλα την οποία έχουμε επενδύσει εσωτερικά με ρολό κουζίνας. Έτσι, «αναπνέουν» και παραμένουν αναλλοίωτα στο ψυγείο μας ακόμα και μετά από μία εβδομάδα. Δεν ξεχνάμε βέβαια να αφήνουμε τη σακούλα ανοιχτή.

Εκτός από την αποθήκευση, δίνουμε βάση και στον σωστό τρόπο καθαρισμού τους: δεν τα ξεπλένουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε, επειδή τραβούν νερό που θα το απελευθερώνουν στο μαγείρεμά τους, πράγμα που δεν θέλουμε. Για να τα καθαρίσουμε σωστά, μπορούμε να τα τρίψουμε ελαφρώς με μια πετσέτα ή με ένα υγρό χαρτί κουζίνας.

Πάμε λοιπόν για μεγάλες φθινοπωρινές νοστιμιές.

Μανιταροπιτάκια
Υλικά
  • 1250γρ. μανιτάρια λευκά
  • 6 φύλλα κιχί χωριάτικο
  • 100γρ. κρεμμυδάκια εσαλότ
  • 50γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 150γρ. προσούτο
  • 150γρ. παρμεζάνα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, χωρίς τα κοτσάνια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 300γρ. κρέμα γάλακτος Milbona 30% λιπαρά
  • 200γρ. φρέσκο γάλα Γάλπο 3,5%
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Διαδικασία
  • 1.

    Καθαρίζετε τα μανιτάρια. Αν τα μανιτάρια είναι πολύ φρέσκα δεν βγάζετε την εξωτερική φλούδα και καθαρίζετε με μια νωπή πετσέτα. Βάζετε στο μούλτι μικρές ποσότητες (μια χούφτα) και σε πολύ μικρή ταχύτητα (με ελάχιστα πατήματα) κόβετε τα μανιτάρια έτσι ώστε να μην βγάλουν τα υγρά τους.

  • 2.

    Σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και ιδρώνετε τα κρεμμυδάκια εσαλότ. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και ανακατεύετε αρκετά. Τα αφήνετε να βγάλουν τα υγρά τους και να εξατμιστούν μαγειρεύοντας για περίπου 15-20 λεπτά. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και σιγοβράζετε για άλλα 15 λεπτά έως ότου το μίγμα στεγνώσει αρκετά.

  • 3.

    Προσθέτετε το χοντροκομμένο προσούτο και την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύετε πολύ καλά. Σε ένα μπλέντερ βάζετε το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και το σκόρδο και χτυπάτε να γίνουν πάστα. Όταν το μίγμα στην κατσαρόλα έχει ελαφρώς κρυώσει, ενσωματώνετε το μίγμα του μαϊντανού και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι, αν χρειαστεί.

  • 4.

    Κόβετε στην μέση το κάθε φύλλο έτσι ώστε συνολικά να έχετε 12 κομμάτια. Λαδώνετε το φύλλο με ένα πινέλο και το τοποθετείτε μέσα σε ένα μικρό μπολ, βάζετε 2 κουταλιές τις σούπας από το μίγμα (100γρ.) το παίρνετε και φτιάχνετε ένα πουγκί.

  • 5.

    Τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τα αλείφετε με αβγό χτυπημένο και ψήνετε στο φούρνο, στους 170οC, στον αέρα για 35-40 λεπτά ανάλογα και μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Γεμιστό στήθος κοτόπουλου με ζαμπόν και φιστίκια Αιγίνης
Υλικά
  • 2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, χωρίς την πέτσα
  • 6 φέτες καπνιστό μπέικον Αγροικία
  • Για τη γέμιση
  • 100γρ. ζαμπόν, σε κυβάκια
  • 20 φιστίκια Αιγίνης καθαρισμένα καλά
  • 2 κουτ. σούπας γαλέτα
  • 2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
  • Για τη σάλτσα
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μπλέντερ ρίχνετε το ζαμπόν, τη γαλέτα και τις δύο κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος και τα χτυπάτε όλα μαζί μέχρι να γίνουν ένα πηχτό μίγμα. Αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε τα φιστίκια Αιγίνης.

  • 2.

    Ετοιμάζετε το κοτόπουλο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ανοίγετε τα φιλέτα του κοτόπουλου στο κέντρο τους για να μπορείτε να τα γεμίσετε.

  • 3.

    Με το μίγμα που φτιάξατε γεμίζετε τα δύο ανοιγμένα φιλέτα του κοτόπουλου. Τα αναδιπλώνετε να κλείσουν και τα τυλίγετε με τρεις φέτες μπέικον το καθένα. Τα συγκρατείτε με δύο οδοντογλυφίδες. Τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου και μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο. Τα ξεφουρνίζετε, αφαιρείτε τις φέτες του μπέικον και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα φιλέτα σε φετούλες.

  • 4.

    Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα τους: Σε ένα μπολ χτυπάτε το λεμόνι, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, λίγο αλάτι και πιπέρι. Μοιράζετε τις φέτες του κοτόπουλου σε τέσσερα πιάτα και τις περιχύνετε με το λαδολέμονο. Γαρνίρετε με άσπρο κριθαράκι και σερβίρετε.

Κυδώνια με πικραμύγδαλο
Υλικά
  • Μερίδες: 4
  • Για τα κυδώνια
  • 4 κυδώνια μεσαία
  • ½ φρέσκο λεμόνι
  • 600 γρ. ζάχαρη καστανή Belbake
  • 2 καρφάκια γαρίφαλο
  • ½ λοβό βανίλιας, ξυσμένα με μαχαίρι τα σποράκια
  • 100 ml κρασί γλυκό Σάμου
  • 20 ml λικέρ πικραμύγδαλο
  • 100 ml νερό
  • 60 γρ. αμύγδαλα λευκά, ψημένα και σπασμένα
  • Για την κρέμα πικραμύγδαλο
  • 310 γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 160 ml κρέμα γάλακτος Milbona 30% λιπαρά+ 400 ml επιπλέον
  • 20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 20 ml γλυκόζη
  • 35 ml λικέρ πικραμύγδαλο
Διαδικασία
  • 1.

    Κυδώνια: Πλένουμε τα κυδώνια σε τρεχούμενο νερό να φύγει το χνούδι τους. Κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι. Τα αλείφουμε με την κούπα του λεμονιού για να μη μαυρίσουν.

  • 2.

    Σε ένα ταψάκι που το έχουμε προθερμάνει στον φούρνο για να είναι ζεστό, βάζουμε τη ζάχαρη, το γαρίφαλο, τα σποράκια βανίλιας, το γλυκό κρασί, το λικέρ και το νερό και προσθέτουμε τα κυδώνια με τη φλούδα προς τα πάνω.

  • 3.

    Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45΄. Έπειτα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15΄ ακόμη. Παράλληλα ετοιμάζουμε την κρέμα.

  • 4.

    Κρέμα πικραμύγδαλο: Βάζουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη και περιχύνουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος, βάζουμε το λικέρ και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.

  • 5.

    Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα και έπειτα χτυπάμε ελαφρά με το σύρμα στο μίξερ. Σερβίρουμε τα κυδώνια με λίγο από το σιρόπι τους, μια κουταλιά από την αφράτη κρέμα και τα σπασμένα αμύγδαλα.

Τάρτα με μανιτάρια, σπανάκι, κατσικίσιο τυρί και μετσοβόνε
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 200γρ. βούτυρο
  • 10γρ. θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • 50γρ. φρέσκα αυγά βιολογικής γεωργίας Νώμα
  • 70ml νερό
  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Για τη γέμιση
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 30γρ. βούτυρο
  • 10 μανιτάρια λευκά Agaricus, σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 150γρ. κατσικίσιο τυρί, θρυμματισμένο
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 φλιτζάνι του καφέ κρέμα γάλακτος
  • 2 φρέσκα αυγά βιολογικής γεωργίας Νώμα
  • 50γρ. καπνιστό τυρί Μετσοβόνε, τριμμένο
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Για τη ζύμη: Χτυπάτε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, με το φτερό, το βούτυρο μαζί με το αλάτι. Προσθέτετε το αβγό και κατόπιν το νερό λίγο-λίγο. Τέλος, ρίχνετε το αλεύρι και χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε σε μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

  • 2.

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150οC στον αέρα περίπου 20 λεπτά πριν βγάλετε τη ζύμη από το ψυγείο. Ανοίγετε τη ζύμη με πλάστη σε πάχος 1 εκ. και τη στρώνετε σε στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 20-22 εκ. καλύπτοντας καλά τη βάση και τα πλαϊνά. Κόβετε με μαχαίρι τυχόν ζύμη που περισσεύει. Την προψήνετε για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Τη βγάζετε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.

  • 3.

    Για τη γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Ρίχνετε τα μανιτάρια και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με σπάτουλα. Kατόπιν προσθέτετε και σοτάρετε το κρεμμύδι και το πράσο και, μόλις γυαλίσουν, ρίχνετε το σπανάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο. Μόλις μαραθούν και εξατμιστούν τα υγρά του σπανακιού, ανακατεύετε μέσα το κατσικίσιο τυρί και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.

  • 4.

    Σε ένα μπολ χτυπάτε με αβγοδάρτη το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αβγά και λίγο αλατοπίπερο μέχρι να ομογενοποιηθούν.

  • 5.

    Για την τάρτα: Στρώνετε ομοιόμορφα στη βάση της τάρτας το μείγμα με τα λαχανικά και από πάνω καλύπτετε με το μίγμα κρέμας γάλακτος και αβγού. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με το τριμμένο καπνιστό τυρί και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά. Όταν ψηθεί τη μεταφέρετε σε μια ωραία πιατέλα και την τοποθετείτε στον μπουφέ.

Μοσχαράκι με κυδώνια και μανιτάρια
Υλικά
  • 1.500γρ. μοσχάρι σε μερίδες (κιλότο ή ελιά)
  • 400γρ. μανιτάρια, σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 φλιτζάνι μαυροδάφνη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3-4 γαρίφαλα
  • χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 4 κυδώνια μέτρια
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή Belbake
  • 2-3 φύλλα αρμπαρόριζας
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2-3 κουτ. σούπας φιστίκια Αιγίνης ψημένα
Διαδικασία
  • 1.

    Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα μανιτάρια με το σκόρδο. Όταν εξατμιστούν τα υγρά τα βγάζετε στην άκρη και ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρέας και το κρεμμύδι. Το ροδίζετε από όλες τις πλευρές και σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα αλατοπιπερώνετε ρίχνετε την κανέλα και τα γαρίφαλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 1 ώρα περίπου να μαλακώσει.

  • 2.

    Στο μεταξύ κόβετε τα κυδώνια σε όγδοα και τα καθαρίζετε από κουκούτσια και φλούδα. Τα περιχύνετε με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Αραδιάζετε τα κυδώνια σε βαρύ τηγάνι μαζί με το βούτυρο και τα ψήνετε σε δυνατή φωτιά. Τα γυρίζετε και από την άλλη πλευρά, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και ψήνετε για λίγο ακόμη να καραμελώσουν.

  • 3.

    Τα μεταφέρετε στην κατσαρόλα με το κρέας, προσθέτετε την αρμπαρόριζα και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια, χωρίς να λιώσουν (θα χρειαστούν 30 λεπτά περίπου ακόμα). Αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό. Δεν ανακατεύετε το φαγητό. Απλώς ανακινείτε την κατσαρόλα. Τα 10 τελευταία λεπτά προσθέτετε στην κατσαρόλα και τα μανιτάρια.

  • 4.

    Σερβίρετε το κρέας με τα κυδώνια και τα μανιτάρια σε πιάτα και στο τέλος πασπαλίζετε με τα φιστίκια.

Παπαρδέλες με πέστο από φιστίκι Αιγίνης
Υλικά
  • 50 γρ. φρέσκο βασιλικό (2 χούφτες)
  • 30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 200 ml ε.π. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 70 γρ. ωμά φιστίκια Αιγίνης, την ψίχα
  • 400 γρ. παπαρδέλες
  • πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Πέστο: Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φύλλα του βασιλικού με λίγο απορροφητικό χαρτί. Βάζουμε σε ένα μπλέντερ τον βασιλικό, την παρμεζάνα, το ελαιόλαδο και τα φιστίκια και χτυπάμε καλά. Δοκιμάζουμε το πέστο και προσθέτουμε λίγο πιπέρι και αν χρειάζεται λίγο αλάτι.

  • 2.

    Ζυμαρικά: Βράζουμε τις παπαρδέλες μας σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας για να είναι αλ ντέντε. Προτού τα σουρώσουμε κρατάμε 1 κούπα από το νερό όπου έβρασαν για τη σάλτσα. Επαναφέρουμε τις παπαρδέλες μας στην κατσαρόλα μαζί με το πέστο και ανακατεύουμε καλά εκτός εστίας. Αν το πέστο θέλει λίγο αραίωμα μπορούμε να προσθέσουμε είτε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο, είτε λίγο από το νερό που κρατήσαμε από τα ζυμαρικά και να τα ανακατέψουμε καλά. Σερβίρουμε με λίγη παρμεζάνα τριμμένη και αν θέλουμε ψιλοκόβουμε από πάνω φρέσκο βασιλικό.