ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Lidl

Λεμονάτα, πορτοκαλένια και αρωματικά

Είναι ζουμερά, αρωματικά, γευστικά και απογειώνουν τόσο τις αλμυρές όσο και τις γλυκές συνταγές μας. Ο λόγος βέβαια για τα χυμώδη λεμόνια και τα πορτοκάλια που αυτό το Σαββατοκύριακο μάς δίνουν την ευκαιρία να φτιάξουμε πεντανόστιμα πιάτα: Τάρτα πορτοκάλι με κρέμα αμυγδάλου, Χοιρινές πανσέτες με σάλτσα πορτοκάλι και κονιάκ, Ριζότο λεμονάτο με κολοκύθια, Εύκολη πορτοκαλόπιτα, Κοτόπουλο στη γάστρα με πορτοκάλι και μπαχαρικά, και Λαχανοντολμάδες με τραχανά, μάραθο και λεμονάτη σάλτσα.

Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να έχουμε ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή μας χυμό για τις παρασκευές μας είναι είναι να φτιάξουμε παγάκια λεμονιού και πορτοκαλιού: στύβουμε τα λεμόνια και τα πορτοκάλια και βάζουμε τον χυμό τους σε παγοθήκες, στην κατάψυξη. Κάθε φορά που χρειαζόμαστε λεμόνια, απλώς ανοίγουμε την κατάψυξη και χρησιμοποιούμε ένα με δύο παγάκια.

Εξαιρετικό άρωμα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική δίνει όμως και το ξύσμα των εσπεριδοειδών, δηλαδή το εξωτερικό περίβλημά τους που είναι πλούσιο σε αιθέρια έλαια. Φροντίζουμε να ξύσουμε το πορτοκάλι ή το λεμόνι με τον τρίφτη την ώρα που παρασκευάζουμε τη συνταγή, καθώς αν αφήσουμε το ξύσμα για ώρα, χάνει τα υγρά και τα αρώματά του. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε ακέρωτα φρούτα. Θυμόμαστε να μην φτάνουμε στο άσπρο σημείο της φλούδας γιατί όλα τα έλαια βρίσκονται πάνω πάνω, ενώ όσο προχωράμε πιο μέσα, πικρίζει.

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Λεμονάτα, πορτοκαλένια και αρωματικά

Lidl

Είναι ζουμερά, αρωματικά, γευστικά και απογειώνουν τόσο τις αλμυρές όσο και τις γλυκές συνταγές μας. Ο λόγος βέβαια για τα χυμώδη λεμόνια και τα πορτοκάλια που αυτό το Σαββατοκύριακο μάς δίνουν την ευκαιρία να φτιάξουμε πεντανόστιμα πιάτα: Τάρτα πορτοκάλι με κρέμα αμυγδάλου, Χοιρινές πανσέτες με σάλτσα πορτοκάλι και κονιάκ, Ριζότο λεμονάτο με κολοκύθια, Εύκολη πορτοκαλόπιτα, Κοτόπουλο στη γάστρα με πορτοκάλι και μπαχαρικά, και Λαχανοντολμάδες με τραχανά, μάραθο και λεμονάτη σάλτσα.

Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να έχουμε ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή μας χυμό για τις παρασκευές μας είναι είναι να φτιάξουμε παγάκια λεμονιού και πορτοκαλιού: στύβουμε τα λεμόνια και τα πορτοκάλια και βάζουμε τον χυμό τους σε παγοθήκες, στην κατάψυξη. Κάθε φορά που χρειαζόμαστε λεμόνια, απλώς ανοίγουμε την κατάψυξη και χρησιμοποιούμε ένα με δύο παγάκια.

Εξαιρετικό άρωμα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική δίνει όμως και το ξύσμα των εσπεριδοειδών, δηλαδή το εξωτερικό περίβλημά τους που είναι πλούσιο σε αιθέρια έλαια. Φροντίζουμε να ξύσουμε το πορτοκάλι ή το λεμόνι με τον τρίφτη την ώρα που παρασκευάζουμε τη συνταγή, καθώς αν αφήσουμε το ξύσμα για ώρα, χάνει τα υγρά και τα αρώματά του. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε ακέρωτα φρούτα. Θυμόμαστε να μην φτάνουμε στο άσπρο σημείο της φλούδας γιατί όλα τα έλαια βρίσκονται πάνω πάνω, ενώ όσο προχωράμε πιο μέσα, πικρίζει.

Τάρτα πορτοκάλι με κρέμα αμυγδάλου
Υλικά
    Για τη βάση
  • 120γρ. Deluxe Βούτυρο με θαλασσινό αλάτι
  • 90γρ. ζάχαρη άχνη
  • 30γρ. Alesto Selection Αμύγδαλα ωμά, πολύ καλά αλεσμένα, σε μορφή πούδρας
  • 1 αβγό
  • 240γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • Για την κρέμα αμύγδαλο - πορτοκάλι
  • 100γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 90γρ. ζάχαρη άχνη
  • 100γρ. Alesto Selection Αμύγδαλα ωμά
  • 1 αβγό + 1 κρόκο
  • 100γρ. αλεύρι μαλακό
  • ξύσμα από ½ πορτοκάλι
  • Για το σερβίρισμα
  • 30γρ. ζάχαρη άχνη
  • 20 ροδέλες πορτοκάλι
Διαδικασία
  • 1.

    Χωρίζετε την ποσότητα του αλευριού περίπου στη μέση. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το μισό αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά για τη βάση της τάρτας και ανακατεύετε με το φτερό. Όσο το μίγμα δουλεύεται στο μίξερ, προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι.

  • 2.

    Όταν το μίγμα ομογενοποιηθεί και γίνει ζύμη, το βγάζετε από το μίξερ, το ανοίγετε με πλάστη και το απλώνετε στη βάση μια ταρτιέρας διαμέτρου 28εκ. Με ένα πιρούνι τρυπάτε καλά τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια της και τη βάζετε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να σταθεροποιηθεί.

  • 3.

    Προθερμαίνετε το φούρνος στους 170οC και ψήνετε τη βάση της τάρτας για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα όμορφο, ξανθό χρώμα. Τη βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει.

  • 4.

    Για την κρέμα αμυγδάλου-πορτοκαλιού: Ρίχνετε τα αμύγδαλα με την άχνη ζάχαρη στον πολυκόφτη και τα κάνετε σκόνη. Μεταφέρετε το μίγμα στον κάδο του μίξερ, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας και αφρατεύετε ελαφρώς με το φτερό. Το τελικό μίγμα θα είναι κρεμώδες και θα πρέπει να το αφήσετε στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν το χρησιμοποιήσετε.

  • 5.

    Όταν κρυώσει και η κρέμα και η βάση της τάρτας, απλώνετε στη βάση τη μισή ποσότητα κρέμας αμυγδάλου χρησιμοποιώντας σακούλα ζαχαροπλαστικής. Στρώνετε τις ροδέλες πορτοκάλι από πάνω, πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και ψήνετε ξανά την τάρτα στο φούρνο στους 180οC για περίπου 15-20 λεπτά.

Χοιρινές πανσέτες με σάλτσα πορτοκάλι και κονιάκ
Υλικά
  • 1 κιλό χοιρινές πανσέτες νωπές
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • χυμό από 2 πορτοκάλια
  • 1 κρασοπότηρο κονιάκ
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • θυμάρι ξερό και φρέσκο
  • 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
  • Για τη γαρνιτούρα
  • 1.200γρ. πατάτες
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • ½ κουτ. γλυκού καρδάμωμο σε σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 1 κρεμμύδι, σε φέτες
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό (κατά προτίμηση γλυκό)
  • ξύσμα + χυμό από 1 πορτοκάλι
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Πρώτα ετοιμάζετε τις πατάτες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε μεγάλους κύβους όμοιου μεγέθους. Τις βάζετε σε ταψί, τις αλατοπιπερώνετε και τις πασπαλίζετε με θυμάρι. Προσθέτετε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον κουρκουμά, την κανέλα, το καρδάμωμο, το ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Περιχύνετε με το χυμό πορτοκαλιού και το κρασί, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 75 λεπτά. Ξεσκεπάζετε το ταψί και ψήνετε για λίγο ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν οι πατάτες.

  • 2.

    Στο μεταξύ ετοιμάζετε και τις πανσέτες; Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με θυμάρι τις πανσέτες. Αλείφετε με ελαιόλαδο ένα αντικολλητικό τηγάνι και τις ψήνετε σε δύο δόσεις και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις βγάζετε στην άκρη.

  • 3.

    Ρίχνετε στο ίδιο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνετε με το κονιάκ και, όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού και βράζετε για 2 λεπτά. Ξαναβάζετε στο τηγάνι τις πανσέτες να βράσουν για λίγο μαζί με τη σάλτσα μέχρι να δέσει.

  • 4.

    Σερβίρετε τις πανσέτες ζεστές, συνοδεύοντας με τις πατάτες και πασπαλίζοντας με φρέσκα φυλλαράκια θυμαριού.

Ριζότο λεμονάτο με κολοκύθια
Υλικά
  • 2 μικρά κολοκυθάκια
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος)
  • 900 ml ζωμό λαχανικών ή κότας, από κύβο
  • 1/2 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 5 φλιτζ. ρύζι αρμπόριο
  • 3 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 3 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκο δυόσμο
  • 4 κουτ. σούπας τυρί Parmigiano Reggiano Deluxe, τριμμένο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι Περσίας Deluxe
  • μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Βάζουμε τον ζωμό σε ένα κατσαρολάκι και τον διατηρούμε καυτό.

  • 2.

    Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε για 2΄ τα κολοκυθάκια και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά πια, για 2΄-3΄, να λαδωθεί παντού και να γυαλίσει. Σβήνουμε με το φλιτζάνι κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Κατόπιν, προσθέτουμε 1 κουτάλα της σούπας ζωμό και ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να μην κολλήσει το ρύζι, αφήνοντας κάθε φορά να εξατμιστεί το υγρό προτού προσθέσουμε την επόμενη κουτάλα ζωμού.

  • 3.

    Όταν το ρύζι έχει μαλακώσει αρκετά (να κρατάει ακόμα λίγο στο δόντι) και έχει χυλώσει, προσθέτουμε το σκόρδο, τον άνηθο και τον δυόσμο. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, την παρμεζάνα, τον χυμό λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Εύκολη πορτοκαλόπιτα
Υλικά
    Για την πορτοκαλόπιτα
  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
  • 4 αυγά βιολογικής γεωργίας Νώμα
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 220γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ευ
  • 5γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 5γρ. μαγειρική σόδα
  • ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 250γρ. πορτοκαλάδα χωρίς ανθρακικό
  • 130γρ.  γιαούρτι στραγγιστό 2% ΓΑΛΠΟ
  • Για το σιρόπι
  • 400γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 470γρ. νερό
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα 4
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μικρό κατσαρολάκι και σε μέτρια θερμοκρασία βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι. Βράζετε για 4 λεπτά, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.

  • 2.

    Για την πορτοκαλόπιτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 90ο°C, στον αέρα. Σε ένα μεγάλο ταψί απλώνετε ακανόνιστα τα φύλλα κρούστας και ψήνετε για 20-30' έως ότου ξεραθούν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα.

  • 3.

    Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 160°C.

  • 4.

    Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε με αβγοδάρτη τα αβγά, με τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα. Συνεχίζετε προσθέτοντας την πορτοκαλάδα, το γιαούρτι και τέλος, αφότου όλα τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί, θρυμματίζετε με τα χέρια το φύλλο κρούστας που έχετε ψήσει στο φούρνο.

  • 5.

    Ανακατεύετε πολύ καλά και αφού σιγουρευτείτε ότι το μίγμα έχει αναμειχθεί σωστά, το μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 30x25εκ. Ψήνετε στο φούρνο για 35-45', ή έως ότου η πορτοκαλόπιτα αποκτήσει χρυσαφένια επιφάνεια και είναι ψημένη στο κέντρο. Για να σιγουρευτείτε βυθίζετε ένα μαχαίρι στο κέντρο κι αν αυτό βγει στεγνό τότε η πορτοκαλόπιτα είναι έτοιμη.

  • 6.

    Βγάζετε από το φούρνο και με μαχαίρι χαράσετε την πορτοκαλόπιτα, ώστε να μπορέσει να εισχωρήσει το σιρόπι. Σιρόπιαζετε την καυτή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι και σερβίρετε συνοδεύοντας με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.

Κοτόπουλο στη γάστρα με πορτοκάλι και μπαχαρικά
Υλικά
  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο (περίπου 2 κιλά)
  • 1 πορτοκάλι μέρλιν μεγάλο
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 2 κουτ. σούπας Deluxe Βούτυρο με θαλασσινό αλάτι, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κουτ. σούπας μέλι ανθέων γλυκάνθη, ζεσταμένο ελαφρά
  • 750γρ. πατάτες μικρές, καθαρισμένες
  • 2 καρότα, σε μπαστουνάκια
  • 3 κουτ. σούπας σταφίδες
  • ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Πλένετε το κοτόπουλο και το σκουπίζετε καλά με χαρτί κουζίνας. Με τα δάχτυλα ξεκολλάτε λίγο την πέτσα του κοτόπουλου γύρω από το στήθος και στα πλάγια των ποδιών.

  • 2.

    Ξύνετε τη φλούδα του πορτοκαλιού σε χοντρό τρίφτη και τη ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με το βούτυρο, το μπαχάρι και την κανέλα. Ανακατεύετε τα υλικά μέχρι να πάρετε ένα μίγμα σαν αλοιφή.

  • 3.

    Αλείφετε το μίγμα ομοιόμορφα κάτω από την πέτσα, στο στήθος και στα πόδια του κοτόπουλου. Πασπαλίζετε εσωτερικά την κοιλιά του με αλάτι και πιπέρι.

  • 4.

    Καθαρίζετε το πορτοκάλι και κόβετε το μισό σε λεπτές φέτες. Κόβετε και το μισό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και τα ανακατεύετε με το πορτοκάλι. Τα στρώνετε στον πάτο της γάστρας.

  • 5.

    Ψιλοκόβετε το υπόλοιπο πορτοκάλι και το κρεμμύδι και γεμίζετε την κοιλιά του κοτόπουλου με το μίγμα. Δένετε τα πόδια του κοτόπουλου με λίγο σπάγκο.

  • 6.

    Ανακατεύετε το μέλι με την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και αλείφετε με το μίγμα όλο το κοτόπουλο. Τοποθετείτε το κοτόπουλο πάνω από τη στρώση με το πορτοκάλι και τα κρεμμύδια. Πασπαλίζετε τα καρότα και τις πατάτες με αλάτι και πιπέρι και τα τοποθετείτε, μαζί με τις σταφίδες, γύρω από το κοτόπουλο. Ρίχνετε το κρασί, το χυμό λεμονιού και το λάδι πάνω από τα καρότα και τις πατάτες.

  • 7.

    Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε το κοτόπουλο στο φούρνο για περίπου 1½ ώρα μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε και λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Πρέπει να μείνουν περίπου 2 φλιτζάνια ζωμός στο τέλος. Ενδιάμεσα αλείφετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του.

  • 8.

    Κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρετε στα πιάτα συνοδεύοντάς το με τις πατάτες και τα καρότα. Περιχύνετε το φαγητό με τη σάλτσα και τις σταφίδες. Αν η σάλτσα είναι πολύ αραιή, τη δένετε με λίγο αλεύρι ή κορνφλάουρ.

Λαχανοντολμάδες με τραχανά, μάραθο και λεμονάτη σάλτσα
Υλικά
    Για τους λαχανοντολμάδες
  • 1 λάχανο λευκό, μαλακό, αφράτο
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα, σε φέτες (για την κατσαρόλα)
  • 130 ml ε. π. ελαιόλαδο
  • 2 μικρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο, ψιλοτριμμένο
  • 2 ματσάκια μάραθο, ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
  • 350 γρ. τραχανάς ξινός Μετσόβου Νώμα
  • 50 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1200 ml ζωμό λαχανικών καυτό
  • ½ κουτ. γλυκού μαντζουράνα, ξερή
  • 2 ματσάκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • τούφες μάραθου για το σερβίρισμα
  • Θαλασσινό αλάτι Deluxe
  • πιπέρι
  • Για τη σάλτσα
  • 200 ml ζωμό που θα μείνει στην κατσαρόλα από τους ντολμάδες
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Θαλασσινό αλάτι Deluxe
  • πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Λαχανοντολμάδες: Βγάζουμε 2-3 φύλλα από το λάχανο και τα κρατάμε για τον πάτο της κατσαρόλας μαζί με τα 2 κρεμμύδια σε φέτες. Κόβουμε βαθιά το κοτσάνι και το αφαιρούμε. Στην τρύπα του λάχανου βάζουμε χοντρό αλάτι και το βράζουμε ολόκληρο στην κατσαρόλα με άφθονο νερό για 35 λεπτά. Θα δούμε ότι ξεχωρίζουν τα φύλλα του. Το βάζουμε προσεκτικά σε ταψάκι.

  • 2.

    Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε 50 ml ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά και τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μάραθο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το καρότο, το κύμινο, τον τραχανά, το ρύζι, τη φρέσκια ντομάτα και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε 8-10 λεπτά. Τραβάμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαντζουράνα και τον μαϊντανό και αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα.

  • 3.

    Ανοίγουμε τα φύλλα λάχανου προσεκτικά και τα κόβουμε στα δύο. Αν έχουν χοντρό νεύρο το αφαιρούμε. Βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση, γυρίζουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολά. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα κυκλικά. Αλατίζουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, 1 λίτρο ζωμό ή όσο χρειάζεται να καλύπτονται, και από πάνω τους βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 35-40 λεπτά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 15 λεπτά να σταθεί το φαγητό.

  • 4.

    Σάλτσα: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σουρώνουμε 200 ml ζωμό από την κατσαρόλα με τους ντολμάδες. Αραιώνουμε το κορν φλάουρ με το λεμόνι και το προσθέτουμε στον ζωμό μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι. Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα τους ντολμάδες, περιχύνοντας με τη σάλτσα, σταγόνες από ελαιόλαδο και τούφες από μάραθο.