ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Traditional,Portuguese,Snack,Tomatoes,Stuffed,With,Canned,Tuna,Salad,Over

Μαγειρεύουμε ελαφριά και καλοκαιρινά λαδερά

Καλοκαιρινό τραπέζι χωρίς λαδερό φαγητό δεν γίνεται. Και όχι μόνο τις καθημερινές αλλά και τις Κυριακές και τις γιορτές, σε εκδοχές πιο πλούσιες και χορταστικές. Δηλαδή ενισχύουμε τα λαδερά με τη νοστιμιά και την πληθωρική παρουσία κάποιου κρέατος ή ενός πουλερικού και σερβίρουμε πιάτα γεμάτα γεύση.

Για να πετύχουν τα λαδερά μας, ανεξάρτητα από το αν τα μαγειρεύουμε σκέτα ή με κρέας αρκούν μερικοί απλοί κανόνες.

  •  Το μέγεθος της κατσαρόλας παίζει σημαντικό ρόλο στο να ψήνονται τα υλικά ομοιόμορφα χωρίς να «ασφυκτιούν» μέσα στο σκεύος.
  • Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν χρησιμοποιούμε κουτάλες ή άλλα παρεμφερή εργαλεία για το ανακάτεμα του φαγητού. Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε νερό το έντονο ανακάτεμα των λαχανικών τα λιώνει. Για να το αποφύγουμε η μόνη πρακτική που ενδείκνυται είναι οι ελαφρές ανακινήσεις του σκεύους, ώστε να μετακινούνται τα υγρά και να μην κολλήσουν τα υλικά στον πάτο.
  • Η επιλογή της χαμηλής θερμοκρασίας στο μαγείρεμα βοηθάει στο σωστό «μέλωμα» των υλικών, τα οποία ανταλλάσουν γεύσεις και αρώματα και η σάλτσα γίνεται παχύρρευστη και γευστική.
  • Το ελαιόλαδο έχει βέβαια τον πρώτο αλλά και τον τελευταίο λόγο: μία κουταλιά της σούπας φρέσκου εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου προστίθενται απαραιτήτως σε κάθε μερίδα φαγητού πριν αυτό φτάσει στο τραπέζι.

Αυτό το σαββατοκύριακο μαγειρεύουμε Κρητικό σφουγγάτο με κολοκυθάκια και ξινομυζήθρα, Φασολάκια πλατιά με μπουκιές κοτόπουλου και πατάτες, Ιμάμ μπαϊλντί, Καγιανά με πιπεριές και τυριά, Κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και μανιτάρια, και Αρνάκι με μπάμιες. Καλή μας όρεξη!

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Μαγειρεύουμε ελαφριά και καλοκαιρινά λαδερά

Καλοκαιρινό τραπέζι χωρίς λαδερό φαγητό δεν γίνεται. Και όχι μόνο τις καθημερινές αλλά και τις Κυριακές και τις γιορτές, σε εκδοχές πιο πλούσιες και χορταστικές. Δηλαδή ενισχύουμε τα λαδερά με τη νοστιμιά και την πληθωρική παρουσία κάποιου κρέατος ή ενός πουλερικού και σερβίρουμε πιάτα γεμάτα γεύση.

Για να πετύχουν τα λαδερά μας, ανεξάρτητα από το αν τα μαγειρεύουμε σκέτα ή με κρέας αρκούν μερικοί απλοί κανόνες.

  •  Το μέγεθος της κατσαρόλας παίζει σημαντικό ρόλο στο να ψήνονται τα υλικά ομοιόμορφα χωρίς να «ασφυκτιούν» μέσα στο σκεύος.
  • Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν χρησιμοποιούμε κουτάλες ή άλλα παρεμφερή εργαλεία για το ανακάτεμα του φαγητού. Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε νερό το έντονο ανακάτεμα των λαχανικών τα λιώνει. Για να το αποφύγουμε η μόνη πρακτική που ενδείκνυται είναι οι ελαφρές ανακινήσεις του σκεύους, ώστε να μετακινούνται τα υγρά και να μην κολλήσουν τα υλικά στον πάτο.
  • Η επιλογή της χαμηλής θερμοκρασίας στο μαγείρεμα βοηθάει στο σωστό «μέλωμα» των υλικών, τα οποία ανταλλάσουν γεύσεις και αρώματα και η σάλτσα γίνεται παχύρρευστη και γευστική.
  • Το ελαιόλαδο έχει βέβαια τον πρώτο αλλά και τον τελευταίο λόγο: μία κουταλιά της σούπας φρέσκου εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου προστίθενται απαραιτήτως σε κάθε μερίδα φαγητού πριν αυτό φτάσει στο τραπέζι.

Αυτό το σαββατοκύριακο μαγειρεύουμε Κρητικό σφουγγάτο με κολοκυθάκια και ξινομυζήθρα, Φασολάκια πλατιά με μπουκιές κοτόπουλου και πατάτες, Ιμάμ μπαϊλντί, Καγιανά με πιπεριές και τυριά, Κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και μανιτάρια, και Αρνάκι με μπάμιες. Καλή μας όρεξη!

 

Κρητικό σφουγγάτο με κολοκυθάκια και ξινομυζήθρα
Υλικά
  • 2 μέτρια Κολοκυθάκια, σε λεπτές φέτες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 5-6 φυλλαράκια δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 250γρ. πατάτες, βρασμένες
  • 5 Αυγά Θράκης Nώμα
  • 150γρ. ξινομυζήθρα, σε μικρά κομμάτια
  • 30ml Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μπολ βάζετε τις πατάτες και τις λιώνετε με ένα πιρούνι.

  • 2.

    Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτετε τις πατάτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι, πιπέρι και τον δυόσμο και σοτάρετε για 3-4 λεπτά. Χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά αν χρειαστεί. Προσθέτετε τα κολοκυθάκια σε στρώσεις στο τηγάνι και την ξινομυζήθρα.

  • 3.

    Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά μαζί με 50ml νερό, αλάτι, πιπέρι και τα προσθέτετε στο τηγάνι.

  • 4.

    Σκεπάζετε με καπάκι, ρυθμίζετε τη φωτιά στη χαμηλότερη θερμοκρασία και μαγειρεύετε το σφουγγάτο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξουν τα αυγά.

  • 5.

    Σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας από πάνω με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και δυόσμο.

Φασολάκια με μπουκιές κοτόπουλου και πατάτες
Υλικά
  • 1 κιλό Φιλέτο στήθος κοτόπουλο, κομμένο σε μπουκιές
  • 500γρ. Φασολάκια Vegeterra
  • 500γρ. πατάτες μικρές, στρογγυλές
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 500γρ. ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 κόκκους μπαχάρι
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένος
  • Αλάτι ψιλό Kania
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τις μπουκίτσες του κοτόπουλου μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το τριμμένο κρεμμύδι και σοτάρετε για λίγο ακόμη.

  • 2.

    Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με τη μισή ποσότητα τριμμένης ντομάτας. Προσθέτετε τα φύλλα της δάφνης, τους κόκκους μπαχάρι και όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστεί καλά το κρέας. Μετά την πρώτη δυνατή βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.

  • 3.

    Στη συνέχεια αφαιρείτε από την κατσαρόλα τα δαφνόφυλλα και το μπαχάρι και προσθέτετε τα φασολάκια, τις πατάτες, την υπόλοιπη ντομάτα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Εφόσον πάρει μια δυνατή βράση το φαγητό, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να μαγειρευτούν καλά τα φασολάκια και μελώσει η σάλτσα. Αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 30 λεπτά και στη συνέχεια σερβίρετε.

Ιμάμ μπαϊλντί
Υλικά
  • 8 μελιτζάνες στενόμακρες
  • 6 Κρεμμύδια μεγάλα, κομμένα όπως στη χωριάτικη
  • 5 πιπεριές κέρατο, σε ψιλές ροδέλες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  • 6 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, σε κυβάκια
  • 2 κουτ. γλυκού Λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • ½ φλιτζάνι σταφίδα μαύρη
  • ½ φλιτζάνι κουκουνάρι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη
  • 2 φλιτζάνια Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Χαράζετε κατά μήκος τη μελιτζάνα προσέχοντας να μη φτάσει στον πάτο της το μαχαίρι. Τις απλώνετε σε χαρτί κουζίνας, τις αλατίζετε, τις ραντίζετε με ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 200οC.

  • 2.

    Στο μεταξύ, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σοτάρετε πρώτα το κουκουνάρι, μετά τα κρεμμύδια με το σκόρδο, τις πιπεριές και το αλάτι. Όλη η νοστιμιά κρίνεται στο σοτάρισμα: θέλει υπομονή και συνεχές ανακάτεμα, μέχρι να μελώσουν και να μαλακώσουν εντελώς τα κρεμμύδια.

  • 3.

    Ρίχνετε την ντομάτα, τη ζάχαρη και τις σταφίδες και φέρνετε δυο τρεις βόλτες. Κατεβάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε πιπέρι και τον μαϊντανό και ανακατεύετε.

  • 4.

    Βάζετε στριμωχτά τις μελιτζάνες σε ταψί και προσεκτικά ανοίγετε τη σχισμή για να τις γεμίσετε. Πατάτε τη γέμιση για να χωρέσει καλά. Όση περισσέψει τη μοιράζετε από πάνω.

  • 5.

    Βάζετε τις μελιτζάνες ξανά στο φούρνο και ψήνετε στους 200οC για 35-45 λεπτά, μέχρι να μαυρίσουν σχεδόν τα πάνω κρεμμύδια.

Καγιανάς με πιπεριές και τυριά
Υλικά
  • 6-8 Αυγά μεσαία Κ.Μακεδονίας Νώμα
  • 3 μεγάλες ντομάτες, ώριμες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες
  • 2 πιπεριές πράσινες, ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι Φέτα Π.Ο.Π. Γάλπο, θρυμματισμένη
  • κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας
  • αλάτι
  • Πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαρύ τηγάνι και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Τα σοτάρουμε για μερικά λεπτά και προσθέτουμε τις ντομάτες. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν και να απορροφηθούν τα υγρά τους.

  • 2.

    Χτυπάμε τα αυγά ελαφρά με σπάτουλα και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πήξουν ελαφρά.

  • 3.

    Προσθέτουμε τη φέτα, ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με την κεφαλογραβιέρα. Ο καγιανάς τρώγεται χλιαρός, αλλά και κρύος, σαν ορεκτικό ή πρώτο πιάτο.

Κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και μανιτάρια
Υλικά
  • 6 μεγάλα κολοκύθια, χοντρά, κομμένα στη μέση
  • 400γρ. λευκά μανιτάρια, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι Ρύζι καρολίνα Σερρών Νώμα
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
  • 2 λεμόνια
  • 2 λίτρα ζωμό λαχανικών φρέσκο ή από κύβο βιολογικό
  • 1½ κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα 
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Πλένετε καλά και σκουπίζετε τα κολοκύθια. Τα κόβετε στη μέση και με ένα κουταλάκι αφαιρείτε την ψίχα από την κομμένη πλευρά τους. Στύβετε με τα χέρια την ψίχα και την ψιλοκόβετε.

  • 2.

    Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, την ψίχα από τα κολοκύθια, το ρύζι, το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, το τριμμένο μπαχάρι, τον κόλιανδρο, το χυμό και το ξύσμα από το 1 λεμόνι και το μισό ελαιόλαδο.

  • 3.

    Κόβετε με ένα μαχαίρι μια μικρή φετούλα από την άκοπη πλευρά του κάθε κολοκυθιού (ώστε να στέκονται όρθια) και με ένα κουτάλι τα γεμίζετε καλά με το μίγμα.

  • 4.

    Βάζετε τα κολοκύθια, όρθια σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα με το άνοιγμα προς τα πάνω. Γεμίζετε την κατσαρόλα μέχρι τη μέση της με όσο ζωμό λαχανικών χρειαστεί, προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζετε με το καπάκι της. Βράζετε το φαγητό για 45 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά.

  • 5.

    Με μια κουτάλα βγάζετε αρκετό από το ζουμί της κατσαρόλας και το βάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα από το δεύτερο λεμόνι.

  • 6.

    Σε ένα μικρό μπολ διαλύετε το κορνφλάουρ με δύο τρεις κουταλιές νερό και το προσθέτετε στο μπολ με το ζωμό. Ανακατεύετε καλά και αδειάζετε το μίγμα στην κατσαρόλα. Ανακινείτε καλά και με προσοχή για να απλώσει παντού η σάλτσα, αφήνετε στη φωτιά να πάρει το φαγητό μια βράση και σερβίρετε αμέσως.

Αρνάκι με μπάμιες
Υλικά
  • 1½ κιλό αρνί (χωρίς κόκαλο), σε μερίδες
  • 1½ κιλό μπάμιες
  • ¼ φλιτζάνι βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα + ¼ ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2½ φλιτζάνια ντομάτα τριμμένη
  • ½ φλιτζάνι Ξύδι από κόκκινο κρασί
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Πλένετε τις μπάμιες και με κοφτερό μαχαίρι καθαρίζετε προσεκτικά το κοτσανάκι τους γύρω γύρω δημιουργώντας έναν κώνο, χωρίς να σκίσετε τον καρπό τους και διαλυθούν.

  • 2.

    Τις αραδιάζετε σε ταψί, τις ραντίζετε με το ξίδι και με λίγο αλάτι και τις αφήνετε στην άκρη ή στον ήλιο για 1 ώρα περίπου. Τις ξεπλένετε και τις στραγγίζετε.

  • 3.

    Αλατοπιπερώνετε το κρέας και το αλευρώνετε ελαφρά. Ζεσταίνετε το λάδι (ή το βούτυρο και το λάδι) και καβουρδίζετε το κρέας ώστε να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο συνεχίζοντας το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμα.

  • 4.

    Ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και βράζετε το κρέας για 40 λεπτά.

  • 5.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC. Μεταφέρετε το κρέας σε γάστρα (καλύτερα πήλινη) και αραδιάζετε από πάνω σε σειρές τις μπάμιες.

  • 6.

    Ρίχνετε τη σάλτσα του φαγητού, λίγη ζάχαρη, σκεπάζετε το σκεύος με το καπάκι του ή με αλουμινόχαρτο και το σιγοψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, να ψηθούν οι μπάμιες και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.