Καλοκαιρινό τραπέζι χωρίς λαδερό φαγητό δεν γίνεται. Και όχι μόνο τις καθημερινές αλλά και τις Κυριακές και τις γιορτές, σε εκδοχές πιο πλούσιες και χορταστικές. Δηλαδή ενισχύουμε τα λαδερά με τη νοστιμιά και την πληθωρική παρουσία κάποιου κρέατος ή ενός πουλερικού και σερβίρουμε πιάτα γεμάτα γεύση.
Για να πετύχουν τα λαδερά μας, ανεξάρτητα από το αν τα μαγειρεύουμε σκέτα ή με κρέας αρκούν μερικοί απλοί κανόνες.
- Το μέγεθος της κατσαρόλας παίζει σημαντικό ρόλο στο να ψήνονται τα υλικά ομοιόμορφα χωρίς να «ασφυκτιούν» μέσα στο σκεύος.
- Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν χρησιμοποιούμε κουτάλες ή άλλα παρεμφερή εργαλεία για το ανακάτεμα του φαγητού. Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε νερό το έντονο ανακάτεμα των λαχανικών τα λιώνει. Για να το αποφύγουμε η μόνη πρακτική που ενδείκνυται είναι οι ελαφρές ανακινήσεις του σκεύους, ώστε να μετακινούνται τα υγρά και να μην κολλήσουν τα υλικά στον πάτο.
- Η επιλογή της χαμηλής θερμοκρασίας στο μαγείρεμα βοηθάει στο σωστό «μέλωμα» των υλικών, τα οποία ανταλλάσουν γεύσεις και αρώματα και η σάλτσα γίνεται παχύρρευστη και γευστική.
- Το ελαιόλαδο έχει βέβαια τον πρώτο αλλά και τον τελευταίο λόγο: μία κουταλιά της σούπας φρέσκου εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου προστίθενται απαραιτήτως σε κάθε μερίδα φαγητού πριν αυτό φτάσει στο τραπέζι.
Αυτό το σαββατοκύριακο μαγειρεύουμε Κρητικό σφουγγάτο με κολοκυθάκια και ξινομυζήθρα, Φασολάκια πλατιά με μπουκιές κοτόπουλου και πατάτες, Ιμάμ μπαϊλντί, Καγιανά με πιπεριές και τυριά, Κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και μανιτάρια, και Αρνάκι με μπάμιες. Καλή μας όρεξη!
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Μαγειρεύουμε ελαφριά και καλοκαιρινά λαδερά

Καλοκαιρινό τραπέζι χωρίς λαδερό φαγητό δεν γίνεται. Και όχι μόνο τις καθημερινές αλλά και τις Κυριακές και τις γιορτές, σε εκδοχές πιο πλούσιες και χορταστικές. Δηλαδή ενισχύουμε τα λαδερά με τη νοστιμιά και την πληθωρική παρουσία κάποιου κρέατος ή ενός πουλερικού και σερβίρουμε πιάτα γεμάτα γεύση.
Για να πετύχουν τα λαδερά μας, ανεξάρτητα από το αν τα μαγειρεύουμε σκέτα ή με κρέας αρκούν μερικοί απλοί κανόνες.
- Το μέγεθος της κατσαρόλας παίζει σημαντικό ρόλο στο να ψήνονται τα υλικά ομοιόμορφα χωρίς να «ασφυκτιούν» μέσα στο σκεύος.
- Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν χρησιμοποιούμε κουτάλες ή άλλα παρεμφερή εργαλεία για το ανακάτεμα του φαγητού. Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε νερό το έντονο ανακάτεμα των λαχανικών τα λιώνει. Για να το αποφύγουμε η μόνη πρακτική που ενδείκνυται είναι οι ελαφρές ανακινήσεις του σκεύους, ώστε να μετακινούνται τα υγρά και να μην κολλήσουν τα υλικά στον πάτο.
- Η επιλογή της χαμηλής θερμοκρασίας στο μαγείρεμα βοηθάει στο σωστό «μέλωμα» των υλικών, τα οποία ανταλλάσουν γεύσεις και αρώματα και η σάλτσα γίνεται παχύρρευστη και γευστική.
- Το ελαιόλαδο έχει βέβαια τον πρώτο αλλά και τον τελευταίο λόγο: μία κουταλιά της σούπας φρέσκου εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου προστίθενται απαραιτήτως σε κάθε μερίδα φαγητού πριν αυτό φτάσει στο τραπέζι.
Αυτό το σαββατοκύριακο μαγειρεύουμε Κρητικό σφουγγάτο με κολοκυθάκια και ξινομυζήθρα, Φασολάκια πλατιά με μπουκιές κοτόπουλου και πατάτες, Ιμάμ μπαϊλντί, Καγιανά με πιπεριές και τυριά, Κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και μανιτάρια, και Αρνάκι με μπάμιες. Καλή μας όρεξη!