ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Meatballs,With,Rice,In,Tomato,Sauce,In,A,Skillet,Pan

Κεφτέδες και πατάτες: αγάπη για πάντα

Οι τηγανητές πατάτες και οι κεφτέδες είναι τα αγαπημένα φαγητά της παιδικής μας ηλικίας, μια μικρή γεύση παράδεισου στο τραπέζι. Αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς, και ως ενήλικες εξακολουθούμε να ενθουσιαζόμαστε με αυτόν τον λιχούδικο συνδυασμό. Υπάρχουν όμως κι άλλοι νόστιμοι τρόποι για να απολαύσουμε τόσο τους κεφτέδες όσο και τις πατάτες. Προτείνουμε λοιπόν δοκιμασμένες και εγγυημένες συνταγές για Σουφλέ πατάτας με σπανάκι, φέτα και αρωματικά, Πασά κεφτέ, Ψητές πατάτες στον φούρνο με σύγκλινο και αυγό μελάτο, Φριτάτα με πατάτες, πιπεριά και φέτα, Πηλιορείτικους κεφτέδες με σάλτσα ντομάτας και Ψητές πατάτες με τρία διαφορετικά είδη γέμισης.

Έχουμε όμως και συμβουλές για τέλειες τηγανητές πατάτες:

· Οι τηγανητές πατάτες πρέπει να σερβίρονται πάντα ζεστές, να είναι τραγανές και ροδοκόκκινες εξωτερικά και μαλακές εσωτερικά.

· Οι καλύτερες πατάτες για τηγάνισμα είναι οι πατάτες περσινής σοδειάς.

· Επιλέγουμε πατάτες στο ίδιο μέγεθος, τις καθαρίζουμε, τις ξεπλένουμε και τις κόβουμε σε μπαστουνάκια πάχους 0,5 ή 1 εκ. Τις αφήνουμε για 20 λεπτά σε αλατισμένο νερό, τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε με πετσέτα.

· Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε να κάψει 3 εκ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις πατάτες σε μία στρώση και τις τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά. Δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το τηγάνισμα μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρουμε.

· Αν δεν θέλουμε να ρουφήξουν πολύ λάδι τις βράζουμε πρώτα ολόκληρες για 15 λεπτά σε αλατισμένο νερό, ύστερα τις κόβουμε σε μπαστουνάκια και μετά τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.

Τηγανίζουμε λοιπόν, ψήνουμε, μαγειρεύουμε και απολαμβάνουμε!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Κεφτέδες και πατάτες: αγάπη για πάντα

Οι τηγανητές πατάτες και οι κεφτέδες είναι τα αγαπημένα φαγητά της παιδικής μας ηλικίας, μια μικρή γεύση παράδεισου στο τραπέζι. Αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς, και ως ενήλικες εξακολουθούμε να ενθουσιαζόμαστε με αυτόν τον λιχούδικο συνδυασμό. Υπάρχουν όμως κι άλλοι νόστιμοι τρόποι για να απολαύσουμε τόσο τους κεφτέδες όσο και τις πατάτες. Προτείνουμε λοιπόν δοκιμασμένες και εγγυημένες συνταγές για Σουφλέ πατάτας με σπανάκι, φέτα και αρωματικά, Πασά κεφτέ, Ψητές πατάτες στον φούρνο με σύγκλινο και αυγό μελάτο, Φριτάτα με πατάτες, πιπεριά και φέτα, Πηλιορείτικους κεφτέδες με σάλτσα ντομάτας και Ψητές πατάτες με τρία διαφορετικά είδη γέμισης.

Έχουμε όμως και συμβουλές για τέλειες τηγανητές πατάτες:

· Οι τηγανητές πατάτες πρέπει να σερβίρονται πάντα ζεστές, να είναι τραγανές και ροδοκόκκινες εξωτερικά και μαλακές εσωτερικά.

· Οι καλύτερες πατάτες για τηγάνισμα είναι οι πατάτες περσινής σοδειάς.

· Επιλέγουμε πατάτες στο ίδιο μέγεθος, τις καθαρίζουμε, τις ξεπλένουμε και τις κόβουμε σε μπαστουνάκια πάχους 0,5 ή 1 εκ. Τις αφήνουμε για 20 λεπτά σε αλατισμένο νερό, τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε με πετσέτα.

· Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε να κάψει 3 εκ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις πατάτες σε μία στρώση και τις τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά. Δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το τηγάνισμα μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρουμε.

· Αν δεν θέλουμε να ρουφήξουν πολύ λάδι τις βράζουμε πρώτα ολόκληρες για 15 λεπτά σε αλατισμένο νερό, ύστερα τις κόβουμε σε μπαστουνάκια και μετά τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.

Τηγανίζουμε λοιπόν, ψήνουμε, μαγειρεύουμε και απολαμβάνουμε!

Σουφλέ πατάτας με σπανάκι, φέτα και αρωματικά
Υλικά
  • 4 πατάτες μεγάλες
  • 150γρ. σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο, ζεματισμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα αυγά αχυρώνα Κ. Μακεδονίας Nώμα, χωρισμένους τους κρόκους από ασπράδια
  • 120γρ. ΓΑΛΠΟ τυρί φέτα Π.Ο.Π. θρυμματισμένη
  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στο λάδι μέχρι να μαραθούν.

  • 2.

    Στραγγίζετε καλά το σπανάκι, το ψιλοκόβετε, το προσθέτετε στα κρεμμυδάκια και το σοτάρετε λίγο σε δυνατή φωτιά για να απορροφηθούν τα υγρά.

  • 3.

    Προσθέτετε το τυρί, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Χτυπάτε τους κρόκους αβγών και τους προσθέτετε στο μίγμα.

  • 4.

    Χτυπάτε τα ασπράδια για να γίνουν μαρέγκα και τα βάζετε στην άκρη.

  • 5.

    Λιώνετε με πιρούνι σε μπολ τις πατάτες και φροντίζετε να μη γίνουν σαν πουρές, αλλά να σχηματιστούν με την πίεση του πιρουνιού μικρά κομματάκια πατάτας.

  • 6.

    Προσθέτετε τα χτυπημένα ασπράδια και ανακατεύετε με ελαφρές κινήσεις για να μείνει το μίγμα αφράτο.

  • 7.

    Στρώνετε ομοιόμορφα το μίγμα σε λαδωμένο βαθύ πυρίμαχο σκεύος ή ειδικό σκεύος για σουφλέ. Ψήνετε το σουφλέ στο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρυσαφί χρώμα.

Πασά κεφτέ
Υλικά
    Μερίδες: 4-5
    Για τους κεφτέδες
  • 500 γρ. βόειος και χοιρινός κιμάς ανάμεικτος
  • 1 φλιτζ. του καφέ ρύζι γλασέ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 φλιτζ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού ωδιούχο θαλασσινό αλάτι Kania
  • ½ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • Για τη σύβραση
  • 1 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κιλό κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 3 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 κιλό ντομάτες, τριμμένες
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
Διαδικασία
  • 1.

    Κεφτέδες: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά καλά και πλάθουμε σε κεφτέδες, αλείφοντας τακτικά τα χέρια μας με λίγο λάδι να μην κολλάνε. Τους αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

  • 2.

    Σύβραση: Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα μπαχαρικά να γυαλίσουν. Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για λίγο, ρίχνουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αραδιάζουμε μέσα τους κεφτέδες. Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 5΄ και τα γυρνάμε από την άλλη μεριά. Αφήνουμε για άλλα 5΄.

  • 3.

    Αφαιρούμε τους κεφτέδες και μεταφέρουμε τα κρεμμύδια με τρυπητή κουτάλα σε ταψί. Τους στρώνουμε πάνω από τα κρεμμύδια και ψήνουμε στους 180ο C για 30΄-40΄. Βράζουμε τη σύβραση σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει. Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγη σάλτσα στο ταψί κατά το ψήσιμο. Σερβίρουμε τον πασά κεφτέ μαζί με κρεμμύδια από το ταψί, σάλτσα και πάπρικα καυτερή.

Ψητές πατάτες στον φούρνο με σύγκλινο, αυγό μελάτο και μαϊντανό
Υλικά
  • 4 μεγάλες πατάτες μακρόστενες γύρω στα 350 γρ.
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 250 γρ. σύγκλινο ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 60 γρ. ΓΑΛΠΟ γραβιέρα αιγοπρόβεια
  • 4 αυγά βιολογικής γεωργίας Νώμα
  • αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Τρυπάμε με ένα πιρούνι από την πάνω μεριά τις πατάτες και τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και τις χαράζουμε στην πάνω μεριά.

  • 2.

    Σκάβουμε με το ειδικό εργαλείο, ώστε να πάρουν σχήμα σαν μικρές βαρκούλες. Κρατάμε την ψίχα από τις πατάτες σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το σύγκλινο, το βούτυρο, τη γραβιέρα και το αλάτι. Γεμίζουμε προσεκτικά τις πατάτες, όχι μέχρι επάνω, ώστε να έχει χώρο για να καθίσει το αυγό και τις ψήνουμε στο φούρνο σε ένα ταψί για περίπου 10΄.

  • 3.

    Σπάμε από ένα αυγό σε κάθε πατάτα. Πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα και ψήνουμε ξανά για περίπου 2΄με 3΄. Αποσύρουμε και σερβίρουμε.

Φριτάτα με γλυκοπατάτες, πιπεριά και φέτα
Υλικά
    Μερίδες: 6-8
  • 300 γρ. γλυκοπατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 300 γρ. πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 1 πράσινη πιπεριά χωρίς τα σπόρια της και κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • μια πρέζα αποξηραμένες νιφάδες τσίλι
  • 150 ml κρέμα γάλακτος Milbona 30% λιπαρά
  • 5 αυγά
  • 150 γρ. ΓΑΛΠΟ τυρί φέτα Π.Ο.Π.
  • μια χούφτα φύλλα βασιλικού κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 30 γρ. ώριμο τσένταρ, τριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις) ή στους 180°C (στον αέρα) ή στο γκάζι στο 6. Τοποθετούμε όλες τις πατάτες και τις πιπεριές σε μεγάλο ταψί ψησίματος, τις πασπαλίζουμε με το λάδι και τις καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι. Πασπαλίζουμε με τις νιφάδες τσίλι και τα αναποδογυρίζουμε όλα να καλυφθούν με το λάδι.

  • 2.

    Ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να ψηθούν και να πάρουν καστανό χρώμα στις άκρες τους.

  • 3.

    Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά και καρυκεύουμε καλά με αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε στο μείγμα τη φέτα θρυμματισμένη μαζί με τα μισά από τα κομμένα φύλλα του βασιλικού.

  • 4.

    Ρίχνουμε τα λαχανικά και το λάδι που έχει μείνει στο ταψί σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών από επάνω και ανακινούμε απαλά το τηγάνι, ώστε να έχουμε μια ομοιόμορφη στρώση. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το τριμμένο τσένταρ από επάνω.

  • 5.

    Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά χωρίς να ανακατέψουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι η φριτάτα να αρχίσει να πήζει στις άκρες και στη βάση της. Παράλληλα, ανάβουμε το γκριλ.

  • 6.

    Βάζουμε τη φριτάτα κάτω από το καυτό γκριλ και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι η επιφάνεια να σταθεροποιηθεί και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να πήξει και έπειτα πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα του βασιλικού. Σερβίρουμε ζεστή ή κρύα.

Πηλιορείτικοι κεφτέδες με σάλτσα ντομάτας
Υλικά
    Για τους κεφτέδες
  • ½ κιλό βόειος κιμάς
  • ½ κιλό χοιρινός κιμάς
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στο multi
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ ξίδι
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα κοφτό
  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 φέτες χοντρές ψωμί μουλιασμένο με την κόρα
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • Για τη σάλτσα
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 3 φλιτζάνι κονκασέ ή φρέσκια ντομάτα περασμένα από το multi
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Για τους κεφτέδες: Ζυμώνετε καλά όλα τα υλικά και προς το τέλος ρίχνετε τη σόδα διαλυμένη στο ξίδι. Αλατοπιπερώνετε. Πλάθετε μεγάλους, χοντρούς κεφτέδες σαν κλασικά μπιφτέκια.

  • 2.

    Σε άφθονο, καυτό ελαιόλαδο ροδίζετε τους κεφτέδες και από τις δύο πλευρές.

  • 3.

    Σε μια χαμηλή, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε όλα τα υλικά της σάλτσας. Μόλις πάρει δυο βράσεις τοποθετείτε μέσα τους κεφτέδες προσεκτικά, τους καλύπτετε με τη σάλτσα, ρίχνετε ένα φλιτζάνι νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε με καπάκι και αφήνετε να μαγειρευτούν για μισή ώρα, μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους.

Ψητές πατάτες με τρία διαφορετικά είδη γέμισης
Υλικά
  • 4 μεγάλες πατάτες ομοιόμορφες
  • λίγο λάδι για το άλειμμα
  • Για τη γέμιση με πέστο από βασιλικό, κουκουνάρι και κατίκι
  • 250γρ. κατίκι
  • 7-8 φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 λεπτές φέτες λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη γέμιση με λουκάνικο και γραβιέρα
  • 300γρ. λουκάνικα τύπου Τρικάλων Φλωρίδης
  • 150γρ. ΓΑΛΠΟ γραβιέρα αγελάδος τριμμένη
  • 4 κουτ. σούπας ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού ψιλοτριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 200γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό 5% ΓΑΛΠΟ
  • Για τη γέμιση με γαρίδες, ντομάτα και τυρί
  • 500γρ. γαρίδες (μικρές) καθαρισμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 300γρ. ντομάτα αποφλοιωμένη, ψιλοκομμένη
  • 5 κουτ. σούπας λευκό κρασί
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένετε καλά τις πατάτες και τις τρίβετε με βούρτσα κάτω από κρύο νερό. Τις σκουπίζετε, τις τρυπάτε παντού με πιρούνι και τις αλείφετε με λίγο λάδι.

  • 2.

    Τις τυλίγετε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και τις ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα με 1 ώρα 15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάζετε αν έχουν ψηθεί τρυπώντας το κέντρο μιας πατάτας με μια μεταλλική σούβλα ή με τη μύτη του μαχαιριού. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση:

  • 3.

    Για τη γέμιση με πέστο από βασιλικό, κουκουνάρι και κατίκι: Χτυπάτε όλα τα υλικά για το πέστο μέχρι να γίνει το μίγμα σαν αλοιφή. Προσθέτετε το κατίκι, το ανακατεύετε και σερβίρετε τη γέμιση σε ένα μπολ. Ξεδιπλώνετε τις πατάτες από το αλουμινόχαρτο και τις χαράζετε σε σχήμα σταυρού. Πιέζετε το σημείο που χαράξατε για να ανοίξει λίγο στο κέντρο. Ρίχνετε στο άνοιγμα τη γέμιση και σερβίρετε τις πατάτες γαρνιρισμένες με τις φέτες λεμονιού.

  • 4.

    Για τη γέμιση με λουκάνικο και γραβιέρα: Χαράζετε τα λουκάνικα κατά μήκος και τραβάτε τη λεπτή μεμβράνη που τα περιβάλλει. Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα σοτάρετε στο ελαιόλαδο μέχρι να βγάλουν το λίπος τους και να πάρουν λίγο χρώμα. Τα ανακατεύετε ελαφρά για να μη γίνουν μια μάζα αλλά να ξεχωρίζει το κρέας τους όπως ο κιμάς. Αναμιγνύετε τα λουκάνικα με την ψίχα του ψωμιού και τη γραβιέρα.

  • 5.

    Ξεδιπλώνετε τις πατάτες από το αλουμινόχαρτο. Τις χαράζετε σε μια πλευρά κατά μήκος και αφαιρείτε αρκετή ψίχα για να χωράει η γέμιση. Τις γεμίζετε και τις βάζετε στο ταψί. Τις ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Βάζετε πάνω στο άνοιγμα από μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι και σερβίρετε.

  • 6.

    Για τη γέμιση με γαρίδες, ντομάτα και τυρί: Σοτάρετε το σκόρδο στο λάδι μέχρι να βγάλει το άρωμά του και προσθέτετε τις ντομάτες. Σοτάρετε για 3 λεπτά και σβήνετε με το κρασί. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 20 λεπτά.

  • 7.

    Προσθέτετε τις γαρίδες και αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά. Στο τέλος ρίχνετε και το μαϊντανό. Αν η σάλτσα βγει αραιή, προσθέτετε 1 κουτ. γλυκού κορνφλάουρ διαλυμένου σε 2 κουτ. σούπας νερό. Ανακατεύετε συνεχώς και βράζετε τη σάλτσα για 1-2 λεπτά μέχρι να πήξει.