ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Fresh,And,Tasty,True,Greek,Kritharaki,With,Octopus

Λαχταριστά κι ελληνικά, με υλικά της εποχής

Σε παραθεριστικά μέρη αλλά και στην πόλη, στη βεράντα ή στην αυλή, η εποχή ζητά αγαπημένες, οικείες γεύσεις με υλικά του καλοκαιριού. Για αυτό το σαββατοκύριακο λοιπόν ετοιμάζουμε Βλιτόπιτα, Σουτζουκάκια σμυρναίικα, Τυρναβίτικη μελιτζανόπιτα, Εκμέκ κανταΐφι, Χταπόδι με κριθαράκι και κόκκινο πιπέρι και Αρωματικούς κολοκυθοκεφτέδες.

Για το χταπόδι, ένα από τα πιο εμβληματικά θαλασσινά της εποχής, μεγάλη σημασία έχει η θερμοκρασία και ο χρόνος προκειμένου να αποκτήσει την τέλεια υφή. Αν το χταπόδι εκτεθεί σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, θα γίνει σκληρό και στεγνό και το αποτέλεσμα θα μας απογοητεύσει. Αντίθετα, το αργό μαγείρεμα επιτρέπει να διατηρηθεί η υγρασία του. Το μαγείρεμα στο ίδιο του το ζουμί θα το κάνει γευστικό και θα του επιτρέψει να διατηρήσει τα υγρά του ενώ αν επιλέξουμε να το βράσουμε η γεύση του θα είναι λιγότερο ενδιαφέρουσα. Το ψήσιμο στον φούρνο ενισχύει τη νοστιμιά του και το ψήσιμο στη σχάρα του δίνει καπνιστή γεύση και ιδιαίτερη υφή. Όσο για το ξίδι, εκτός του ότι το κάνει πιο γευστικό συμβάλλει επιπλέον και στο να το κάνει πιο μαλακό. Η ποσότητα ξιδιού που βάζουμε όμως δεν πρέπει να είναι υπερβολική, γιατί τότε ενδέχεται να κάνει τη σάρκα του πολύ μαλακή.

Όσο για τα σμυρναίικα σουτζουκάκια, το απαραίτητο μπαχαρικό που θα βάλουμε είναι το κύμινο. Ταιριάζει όμως και η κανέλα (λίγη), το μπαχάρι, το γαρίφαλο και η δάφνη.

Πάμε λοιπόν να μαγειρέψουμε και να γευτούμε το ελληνικό καλοκαίρι στο πιάτο!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Λαχταριστά κι ελληνικά, με υλικά της εποχής

Σε παραθεριστικά μέρη αλλά και στην πόλη, στη βεράντα ή στην αυλή, η εποχή ζητά αγαπημένες, οικείες γεύσεις με υλικά του καλοκαιριού. Για αυτό το σαββατοκύριακο λοιπόν ετοιμάζουμε Βλιτόπιτα, Σουτζουκάκια σμυρναίικα, Τυρναβίτικη μελιτζανόπιτα, Εκμέκ κανταΐφι, Χταπόδι με κριθαράκι και κόκκινο πιπέρι και Αρωματικούς κολοκυθοκεφτέδες.

Για το χταπόδι, ένα από τα πιο εμβληματικά θαλασσινά της εποχής, μεγάλη σημασία έχει η θερμοκρασία και ο χρόνος προκειμένου να αποκτήσει την τέλεια υφή. Αν το χταπόδι εκτεθεί σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, θα γίνει σκληρό και στεγνό και το αποτέλεσμα θα μας απογοητεύσει. Αντίθετα, το αργό μαγείρεμα επιτρέπει να διατηρηθεί η υγρασία του. Το μαγείρεμα στο ίδιο του το ζουμί θα το κάνει γευστικό και θα του επιτρέψει να διατηρήσει τα υγρά του ενώ αν επιλέξουμε να το βράσουμε η γεύση του θα είναι λιγότερο ενδιαφέρουσα. Το ψήσιμο στον φούρνο ενισχύει τη νοστιμιά του και το ψήσιμο στη σχάρα του δίνει καπνιστή γεύση και ιδιαίτερη υφή. Όσο για το ξίδι, εκτός του ότι το κάνει πιο γευστικό συμβάλλει επιπλέον και στο να το κάνει πιο μαλακό. Η ποσότητα ξιδιού που βάζουμε όμως δεν πρέπει να είναι υπερβολική, γιατί τότε ενδέχεται να κάνει τη σάρκα του πολύ μαλακή.

Όσο για τα σμυρναίικα σουτζουκάκια, το απαραίτητο μπαχαρικό που θα βάλουμε είναι το κύμινο. Ταιριάζει όμως και η κανέλα (λίγη), το μπαχάρι, το γαρίφαλο και η δάφνη.

Πάμε λοιπόν να μαγειρέψουμε και να γευτούμε το ελληνικό καλοκαίρι στο πιάτο!

Βλιτόπιτα
Υλικά
    Μερίδες: 6-8
  • 1,5 κιλό βλίτα ζεματισμένα, στραγγισμένα, χοντροκομμένα
  • 2 κολοκύθια τριμμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, χοντροκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο, χοντροκομμένο
  • λίγα φύλλα δυόσμου, χοντροκομμένα
  • 200 γρ. Φέτα Π.Ο.Π. ΓΑΛΠΟ θρυμματισμένη
  • 150 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
  • 150 γρ. Γραβιέρα ΓΑΛΠΟ τριμμένη
  • 2 αυγά
  • 150 ml Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας ή χωριάτικο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170⁰C στον αέρα. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 3 κουτ. σούπας από το ε.π. ελαιόλαδο και αχνίζουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Μόλις μαραθούν προσθέτουμε το τριμμένο κολοκύθι σοτάροντάς τα όλα μαζί.

  • 2.

    Όταν μαλακώσει το κολοκύθι προσθέτουμε τα βλίτα που έχουμε στραγγίξει και χοντροκόψει και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τα μυρωδικά, την γραβιέρα τριμμένη, την φέτα θρυμματισμένη και τα αυγά. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και η φάρσα μας (η γέμιση) είναι έτοιμη.

  • 3.

    Λαδώνουμε ένα ταψί όπου τα φύλλα να χωρούν και να προεξέχουν ελαφρώς από τα πλαϊνά. Στρώνουμε 3 χωριάτικα φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα. Απλώνουμε μία στρώση γέμισης. Κατόπιν, απλώνουμε 2-3 χωριάτικα φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα.

  • 4.

    Συνεχίζουμε απλώνοντας και πάλι την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε με άλλα 3 φύλλα λαδωμένα ένα-ένα. Τακτοποιούμε τα φύλλα προς τα μέσα έτσι ώστε να κλείσει η πίτα και να σφραγίσει τη γέμιση. Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο. Τη χαράζουμε, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε για περίπου 50΄-60΄ μέχρι να ροδίσει, να ψηθούν τα φύλλα και να γίνουν τραγανά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε για 5΄-10΄ πριν κόψουμε και σερβίρουμε.

Σουτζουκάκια Σμυρναίικα
Υλικά
    Μερίδες: 4
  • 1 κιλό Κιμάς βόειος νωπός
  • 100 γρ. ψίχα μουλιασμένη Χρυσός Μύλος Ψωμί για τοστ σταρένιο
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 2 κουτ. σούπας κύμινο
  • 7-8 σκελίδες σκόρδο
  • 100 ml κρασί κόκκινο ξηρό
  • 5 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φλιτζ. πράσινες ελιές, χοντροκομμένες
  • 100 γρ. αλεύρι
  • Αλάτι ψιλό Kania
  • 1 πρέζα ζάχαρη (προαιρετικά)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί για τοστ σταρένιο, το αυγό, το μισό κύμινο, 5 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στον τρίφτη, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε πολύ καλά για 5΄-8΄.

  • 2.

    Πλάθουμε τον κιμά σε σουτζουκάκια και τα πουδράρουμε με αλεύρι. Βάζουμε σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα (πλασοτέ ή ταβά) το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει θωρακίζουμε τα σουτζουκάκια σε δόσεις, όχι όλα μαζί, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και βράσουν.

  • 3.

    Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα, βγάζουμε τα σουτζουκάκια και σοτάρουμε εκεί τα υπόλοιπα σκόρδα με το άλλο μισό κύμινο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί.

  • 4.

    Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε την ντομάτα, την κανέλα και τη ζάχαρη. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει για περίπου 10΄-15΄.

  • 5.

    Στη συνέχεια, προσθέτουμε μέσα στη σάλτσα τις ελιές και τα σουτζουκάκια και τα αφήνουμε να βράσουν για αλλά 10΄. Μόλις είναι έτοιμα και δέσει η σάλτσα, σερβίρουμε με ένα ωραίο λευκό ρύζι.

Τυρναβίτικη μελιτζανόπιτα
Υλικά
    Μερίδες: 8-10
  • 3 κιλά μελιτζάνες, σε κυβάκια
  • 250 ml Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 150 γρ. γλυκό τραχανά
  • 300 ml φρέσκο ΓΑΛΠΟ Γάλα πλήρες 3,5%
  • 2 Νώμα Αυγά αχυρώνα Μ + 2 κρόκους
  • 250 γρ. πρόβεια φέτα, θρυμματισμένη
  • 250 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170⁰C στον αέρα. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ελαφρώς αλατισμένο κρύο νερό για να ξεπικρίσουν για 20΄. Τις σουρώνουμε και τις στύβουμε. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα 3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και αχνίζουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο για 2΄ ανακατεύοντας.

  • 2.

    Μόλις μαραθούν και γυαλίσουν ρίχνουμε και τη μελιτζάνα, σοτάροντας για 5΄-6΄ να μαλακώσει. Προσθέτουμε τον τραχανά, το γάλα πλήρες 3,5% και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το μείγμα να απορροφήσει το γάλα. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Αποσύρουμε το σκεύος και το αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα τυριά, τον μαϊντανό, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.

  • 3.

    Λαδώνουμε ένα ταψί, στρώνουμε 5 φύλλα κρούστας τα οποία λαδώνουμε ένα-ένα. Απλώνουμε τη μισή γέμιση. Κατόπιν, απλώνουμε 3 φύλλα από πάνω τα οποία αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα-ένα.

  • 4.

    Συνεχίζουμε απλώνοντας και πάλι την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτοντας με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας λαδωμένα. Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο, τη χαράζουμε, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε για 50΄-60΄ να ροδίσει.Τη σερβίρουμε ζεστή.

Εκμέκ Κανταΐφι
Υλικά
    Μερίδες: 8
    Για το κανταΐφι
  • 450 γρ. κανταΐφι (καλά ξασμένο)
  • 150 γρ. Βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα, λιωμένο
  • Για το σιρόπι
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 400 ml νερό
  • 1 λεμόνι, τη φλούδα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Για την κρέμα
  • 45 γρ. άνθος αραβοσίτου
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 660 ml Φρέσκο γάλα ελαφρύ 3,5% πλήρες ΓΑΛΠΟ
  • Για την επικάλυψη
  • 400 ml Κρέμα γάλακτος Milbona (35% λιπαρά), χτυπημένη σε σαντιγί
  • λίγο φιστίκι Αιγίνης τριμμένο
  • κερασάκια γλασέ (προαιρετικά)
Διαδικασία
  • 1.

    Κανταΐφι: Ξαίνουμε καλά το κανταΐφι ώστε να αφρατέψει. Το στρώνουμε ομοιόμορφα σε βουτυρωμένο ταψί και περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο.

  • 2.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20΄-25΄, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

  • 3.

    Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό, τη φλούδα λεμονιού και το ξύλο κανέλας. Από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει, μετράμε 8'. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Περιχύνουμε το ψημένο κανταΐφι με το χλιαρό σιρόπι κουταλιά-κουταλιά, μέχρι να το απορροφήσει όλο.

  • 4.

    Κρέμα: Ζεσταίνουμε τα 500 ml γάλα με τη ζάχαρη, χωρίς να βράσει. Διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου στα υπόλοιπα 160 ml κρύο γάλα. Προσθέτουμε λίγο από το ζεστό μείγμα στο κρύο και έπειτα τα ενώνουμε όλα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα.

  • 5.

    Την αποσύρουμε από τη φωτιά και καλύπτουμε με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην κάνει κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσει.

  • 6.

    Όταν το κανταΐφι έχει απορροφήσει το σιρόπι και η κρέμα έχει κρυώσει, απλώνουμε την κρέμα πάνω στη βάση και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

  • 7.

    Για να σερβίρουμε, καλύπτουμε την επιφάνεια με σαντιγί, πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και -προαιρετικά- με γλασαρισμένα κερασάκια για χρώμα και αντίθεση.

Χταπόδι με κριθαράκι και κόκκινο πιπέρι
Υλικά
    Συνταγή για 4 άτομα
  • 1.200 γρ. χταπόδι
  • 1 κουτ.σούπας Ξύδι από λευκό κρασί
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 1 κουτ.γλυκού ντοµατοπελτέ
  • 100 ml Ξύδι από λευκό κρασί
  • 500 γρ. ντομάτες, τριμμένες
  • 2-3 κόκκους µπαχάρι
  • 1 κουτ.γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • 300 γρ. κριθαράκι
  • 800 ml ζεστό νερό
  • λίγο φρέσκο θυμάρι, για το σερβίρισμα
  •  μαύρο πιπέρι
  • Για τον ζωμό ταχινιού
  • 600 ml ζεστό νερό
  • 100 γρ. Βιολογικό ταχίνι Γλυκάνθη
  • Αλάτι ψιλό Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Για το ζωμό ταχινιού: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ζεστό νερό και το ταχίνι ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί. Βράζουμε για 30' και περνάμε τον ζωμό από ψιλό σουρωτήρι.

  • 2.

    Στο μεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα σιγοβράζουμε το χταπόδι µε το ξίδι και το δαφνόφυλλο σε χαμηλή φωτιά µε κλειστό το καπάκι μέχρι να βγάλει όλα του τα υγρά και να μαλακώσει. Το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια μόλις κρυώσει.

  • 3.

    Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, τον ντοµατοπελτέ και το κρασί, ανακατεύουμε και «ξύνουμε» την κατσαρόλα µε την ξύλινη κουτάλα. Μόλις μελώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, το χταπόδι, τον ζωμό ταχινιού, αλάτι και πιπέρι.

Aρωματικοί Kολοκυθοκεφτέδες
Υλικά
  • 500 γρ. κολοκύθια
  • 2 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. Φέτα Π.Ο.Π. ΓΑΛΠΟ
  • 3 Αυγά Κ. Μακεδονίας Nώμα, χτυπημένα
  • 6 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
  • μαύρο πιπέρι
  • αλάτι
  • ΓΑΛΠΟ Γιαούρτι αγελάδος 2%, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  • 1.

    Τρίβουμε τα κολοκύθια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι με λίγο αλάτι για 20΄ για να στραγγίξουν καλά από τα υγρά τους. Τα στύβουμε με τα χέρια.

  • 2.

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το τριμμένο κολοκύθι με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, τη φέτα θρυμματισμένη, τα αυγά, τη φρυγανιά, πιπέρι και με προσοχή το αλάτι. Για να ενωθούν οι γεύσεις αφήνουμε το μείγμα για 15΄στο ψυγείο.

  • 3.

    Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο. Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε ένα τηγάνι και μόλις κάψει το αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε λίγες κουταλιές μείγματος μέσα. Μόλις οι κεφτέδες κάνουν μια κρούστα και από τις δύο πλευρές επαναφέρουμε το τηγάνι στη φωτιά και τηγανίζουμε για 3΄ επιπλέον – έτσι οι κεφτέδες θα κάνουν κρούστα απέξω και στη συνέχεια θα ψηθούν και μέσα χωρίς να τραβήξουν λάδι. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.

  • 4.

    Σερβίρουμε με λίγο γιαούρτι στραγγιστό ή ακόμα και με τζατζίκι.