ανοίξτε το μενού πλοήγησης
lidl_kreas_patates_anoigma

Κρέας με πατάτες, ο αξεπέραστος συνδυασμός

Τι κοινό έχουν οι συνταγές αυτού του Σαββατοκύριακου, δηλαδή το Μοσχαράκι με πατάτες και μελιτζάνες στον φούρνο, οι Χοιρινές πανσέτες με σάλτσα πορτοκάλι και κονιάκ, τα Σουτζουκάκια υπερπαραγωγή με κροκέτες πατάτας, και το Μοσχαράκι λεμονάτο με πατάτες και καρότα; Είναι φτιαγμένες με τον αξεπέραστο συνδυασμό από κρέας και πατάτες, που μας ενθουσιάζει. Άλλωστε, πατάτες τηγανητές με κεφτεδάκια, κρέας με πατάτες στον φούρνο, τηγανιά με πατατοσαλάτα, ανήκουν στις συνταγές που απολαμβάνουμε πολλές φορές μέσα στον μήνα.

Στην Ελλάδα τιμούμε τις πατάτες μαγειρεμένες με κάθε τρόπο. Τι φτιάχνουμε γιαχνί χοντροκόβοντάς τες και προσθέτοντας ντοματοπελτέ, κρεμμύδι και λάδι. Τις κάνουμε λεμονάτες στον φούρνο, οι πιο κλασικές για το κυριακάτικο τραπέζι, και ιδανικές για να συνοδεύσουν κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι. Οι βραστές γίνονται σαλάτα με κάππαρη και αγγουράκι τουρσί, ενώ ο πουρές ανταγωνίζεται σε δημοτικότητα τις φουρνιστές. Το πατατόψωμο που φτιάχνεται με λιωμένες βρασμένες πατάτες είναι ό,τι πρέπει για γενναίες βουτιές στο λάδι της χωριάτικης.

Στην παραδοσιακή κουζίνα θα βρούμε τις πατάτες να πρωταγωνιστούν στο χανιώτικο μπουρέκι, στο κυκλαδίτικο πατατάτο (κοκκινιστό μοσχάρι με πατάτες στον φούρνο), στη Φουρτάλια Άνδρου (ομελέτα φούρνου με αυγά, πατάτες και χωριάτικο λουκάνικο), και στη σκορδαλιά. Οι μαγειρικές δυνατότητες της πατάτας είναι άπειρες και τις αγαπάμε λίγο περισσότερο όταν συνδυάζονται με κρέας.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε πιάτα με τον συνδυασμό που προτιμάμε. Bonus δυο συνταγές για απολαυστικά πρωινά: Αφράτο κέικ κακάο με πλούσιο σοκολατένιο γλάσο και Σπανακοκέικ.

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Κρέας με πατάτες, ο αξεπέραστος συνδυασμός

Τι κοινό έχουν οι συνταγές αυτού του Σαββατοκύριακου, δηλαδή το Μοσχαράκι με πατάτες και μελιτζάνες στον φούρνο, οι Χοιρινές πανσέτες με σάλτσα πορτοκάλι και κονιάκ, τα Σουτζουκάκια υπερπαραγωγή με κροκέτες πατάτας, και το Μοσχαράκι λεμονάτο με πατάτες και καρότα; Είναι φτιαγμένες με τον αξεπέραστο συνδυασμό από κρέας και πατάτες, που μας ενθουσιάζει. Άλλωστε, πατάτες τηγανητές με κεφτεδάκια, κρέας με πατάτες στον φούρνο, τηγανιά με πατατοσαλάτα, ανήκουν στις συνταγές που απολαμβάνουμε πολλές φορές μέσα στον μήνα.

Στην Ελλάδα τιμούμε τις πατάτες μαγειρεμένες με κάθε τρόπο. Τι φτιάχνουμε γιαχνί χοντροκόβοντάς τες και προσθέτοντας ντοματοπελτέ, κρεμμύδι και λάδι. Τις κάνουμε λεμονάτες στον φούρνο, οι πιο κλασικές για το κυριακάτικο τραπέζι, και ιδανικές για να συνοδεύσουν κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι. Οι βραστές γίνονται σαλάτα με κάππαρη και αγγουράκι τουρσί, ενώ ο πουρές ανταγωνίζεται σε δημοτικότητα τις φουρνιστές. Το πατατόψωμο που φτιάχνεται με λιωμένες βρασμένες πατάτες είναι ό,τι πρέπει για γενναίες βουτιές στο λάδι της χωριάτικης.

Στην παραδοσιακή κουζίνα θα βρούμε τις πατάτες να πρωταγωνιστούν στο χανιώτικο μπουρέκι, στο κυκλαδίτικο πατατάτο (κοκκινιστό μοσχάρι με πατάτες στον φούρνο), στη Φουρτάλια Άνδρου (ομελέτα φούρνου με αυγά, πατάτες και χωριάτικο λουκάνικο), και στη σκορδαλιά. Οι μαγειρικές δυνατότητες της πατάτας είναι άπειρες και τις αγαπάμε λίγο περισσότερο όταν συνδυάζονται με κρέας.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε πιάτα με τον συνδυασμό που προτιμάμε. Bonus δυο συνταγές για απολαυστικά πρωινά: Αφράτο κέικ κακάο με πλούσιο σοκολατένιο γλάσο και Σπανακοκέικ.

Αφράτο κέικ κακάο με πλούσιο σοκολατένιο γλάσο
Υλικά
    Για το κέικ
  • 200γρ. βούτυρο
  • 200γρ. καστανή ζάχαρη
  • 200γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 5 κουτ. σούπας κακάο σκόνη
  • 1 πρέζα μπέικιν πάουντερ
  • 2 αβγά
  • Για το γλάσο
  • 175γρ. βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας κακάο + επιπλέον για πασπάλισμα
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό 5% ΓΑΛΠΟ
  • 100γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 200γρ. ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
  • 1.

    Ετοιμάζετε το κέικ: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Βάζετε το βούτυρο, τη λευκή και την καστανή ζάχαρη μαζί με 250ml νερό σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνετε ελαφρά τα υλικά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

  • 2.

    Κατόπιν, τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τα αβγά και το γιαούρτι, ανακατεύοντας μέχρι να πάρετε έναν απαλό χυλό.

  • 3.

    Αδειάζετε το μίγμα σε ένα ταψί διαστάσεων 20x30εκ. που έχετε στρώσει με λαδόκολλα (αφήνετε τη λαδόκολλα να προεξέχει σε όλες τις πλευρές του ταψιού για να βγάλετε το κέικ πιο εύκολα) και ψήνετε για 25-30 λεπτά.

  • 4.

    Ξεφουρνίζετε και αφήνετε το κέικ να κρυώσει. Μετά το σηκώνετε με τη λαδόκολλα και το ακουμπάτε στον πάγκο σας.

  • 5.

    Ετοιμάζετε το γλάσο: Βάζετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και το λιώνετε μαζί με δύο κουταλιές της σούπας κακάο. Προσθέτετε το γιαούρτι και τέλος τη σοκολάτα. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει εντελώς και τότε ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύετε μέχρι να πάρετε ένα λείο, ομοιογενές μίγμα. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. Μην ανησυχήσετε αν το βούτυρο ξεχωρίσει από τα άλλα υλικά. Θα επανέλθει όταν το χτυπήσετε με μίξερ. Μόλις κρυώσει καλά, χτυπάτε το γλάσο με μίξερ χειρός μέχρι να ανοίξει το χρώμα του και να αφρατέψει.

  • 6.

    Με ένα μαχαίρι σπάτουλα απλώνετε το γλάσο πάνω από το κέικ, πασπαλίζοντας λίγο κακάο από πάνω με σουρωτήρι.

Μοσχαράκι με πατάτες και μελιτζάνες στο φούρνο
Υλικά
  • 600γρ μοσχάρι (ποντίκι, σπάλα ή χτένι)
  • 30γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 500γρ. κιμάς βόειος νωπός
  • 15γρ. αλεύρι
  • 30γρ. πελτέ ντομάτας
  • 180γρ. κρασί κόκκινο
  • 500γρ. χυμό ντομάτας
  • 240γρ. νερό
  • 3 μελιτζάνες, σε φέτες
  • 1 μεγάλη πατάτα, σε φέτες
  • 2 μεσαίες ντομάτες, κομμένες στα 4
  • 1 κρεμμύδι, σε ροδέλες
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 200γρ. γραβιέρα τριμμένη ΓΑΛΠΟ
  • μαϊντανό για το γαρνίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Κόβετε το μοσχάρι σε μέτρια κομμάτια, περίπου 5x5εκ. και το αλατοπιπερώνετε. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας από όλες τις πλευρές, να πάρει ένα χρυσαφένιο, βαθύ χρώμα και στη συνέχεια το βγάζετε σε πιατέλα. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τον κιμά και καβουρδίζετε για 6-8 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο καφέ χρώμα.

  • 2.

    Επαναφέρετε το κρέας στην κατσαρόλα και προσθέτετε το αλεύρι και τον πελτέ, ανακατεύετε 2-3 φορές και σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και βράζετε το φαγητό έως ότου μείνει σχεδόν το 1/3 από την αρχική ποσότητα του κρασιού. Τέλος, προσθέτετε το χυμό ντομάτας, το νερό, αλάτι, πιπέρι και δίνετε μια δυνατή βράση.

  • 3.

    Προθερμαίνετε το φούρνο σε 200οC, στον αέρα. Σε ένα μεγάλο πήλινο σκεύος (γάστρα ή πυρέξ) στρώνετε στο κάτω μέρος τις μελιτζάνες, την πατάτα, τις ντομάτες, το κρεμμύδι, τα φύλλα δάφνης, την κανέλα, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε καλά. Βάζετε από πάνω το κρέας και τη σάλτσα και κλείνετε με το καπάκι της γάστρας ή αλουμινόχαρτο.

  • 4.

    Ψήνετε στο φούρνο για 2-2,5 ώρες. Μετά την 1,5 ώρα ελέγχετε αν χρειάζεται να προσθέσετε ½-1 κούπα νερό ή ζωμό σε περίπτωση που τα υγρά έχουν εξατμιστεί.

  • 5.

    Μόλις το κρέας μαλακώσει, βγάζετε το καπάκι ή αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, προσθέτετε το τριμμένο τυρί και ψήνετε για 3-5 λεπτά ακόμα, να λιώσει το τυρί. Σερβίρετε συνοδεύοντας με φρέσκο ψωμί.

Χοιρινές πανσέτες με σάλτσα πορτοκάλι και κονιάκ
Υλικά
  • 1 κιλό πανσέτες χοιρινές
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • χυμό από 2 πορτοκάλια
  • 1 κρασοπότηρο κονιάκ
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • θυμάρι ξερό και φρέσκο
  • 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
  • Για τη γαρνιτούρα
  •   1.200γρ. πατάτες
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • ½ κουτ. γλυκού καρδάμωμο σε σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 1 κρεμμύδι, σε φέτες
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό (κατά προτίμηση γλυκό)
  • ξύσμα + χυμό από 1 πορτοκάλι
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Πρώτα ετοιμάζετε τις πατάτες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε μεγάλους κύβους όμοιου μεγέθους. Τις βάζετε σε ταψί, τις αλατοπιπερώνετε και τις πασπαλίζετε με θυμάρι. Προσθέτετε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον κουρκουμά, την κανέλα, το καρδάμωμο, το ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Περιχύνετε με το χυμό πορτοκαλιού και το κρασί, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 75 λεπτά. Ξεσκεπάζετε το ταψί και ψήνετε για λίγο ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν οι πατάτες.

  • 2.

    Στο μεταξύ ετοιμάζετε και τις πανσέτες; Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με θυμάρι τις πανσέτες. Αλείφετε με ελαιόλαδο ένα αντικολλητικό τηγάνι και τις ψήνετε σε δύο δόσεις και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις βγάζετε στην άκρη.

  • 3.

    Ρίχνετε στο ίδιο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνετε με το κονιάκ και, όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού και βράζετε για 2 λεπτά. Ξαναβάζετε στο τηγάνι τις πανσέτες να βράσουν για λίγο μαζί με τη σάλτσα μέχρι να δέσει.

  • 4.

    Σερβίρετε τις πανσέτες ζεστές, συνοδεύοντας με τις πατάτες και πασπαλίζοντας με φρέσκα φυλλαράκια θυμαριού.

Σπανακοκέικ
Υλικά
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 4 αβγά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2% ΓΑΛΠΟ
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 350γρ. σπανάκι πλυμένο και σε κομμάτια
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 400γρ. φέτα Π.Ο.Π. Γάλπο χοντροσπασμένη
  • πιπέρι
  • Θαλασσινό αλάτι Deluxe
Διαδικασία
  • 1.

    Μαραίνετε το σπανάκι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και περιμένετε να στεγνώσει από τα υγρά του.

  • 2.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το λάδι, τα αβγά και το γιαούρτι. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

  • 3.

    Βάζετε το μίγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.

Σουτζουκάκια υπερπαραγωγή με κροκέτες πατάτας
Υλικά
    Για τα σουτζουκάκια
  • 800-1.000γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο σε λωρίδες
  • 150ml κρασί μαυροδάφνη
  • 150ml κρασί γλυκό Σάμου
  • 50γρ. κρεμμύδι ξερό
  • λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 5γρ. σκόρδο λιωμένο
  • 50γρ. ψωμί μουλιασμένο σε σαμιώτικο κρασί και καλά στυμμένο
  • λίγο κύμινο
  • λίγη πάπρικα γλυκιά + λίγη καυτερή
  • μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σάλτσα
  • 70-80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 50-60γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 30ml ξίδι βαλσαμικό
  • 250γρ. ντομάτα σε κυβάκια
  • 100ml κρασί γλυκό Σάμου
  • 500ml ζωμό κρέατος
  • λίγο κύμινο
  • λίγη πάπρικα γλυκιά + λίγη καυτερή
  • Για τις κροκέτες πατάτας
  • 400γρ. πατάτες βρασμένες και πολτοποιημένες
  • 2 αβγά
  • Γραβιέρα τριμμένη ΓΑΛΠΟ
  • παρμεζάνα τριμμένη
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • λίγο κύμινο
  • λίγη πάπρικα γλυκιά + λίγη καυτερή
  • 50γρ. σάλτσα ντομάτας
  • αλεύρι για το πανάρισμα
  • Φρυγανιές Σίτου Χρυσός Μύλος τριμμένες για το πανάρισμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
  • 1.

    Μαρινάρετε το μοσχαρίσιο φιλέτο στη μαυροδάφνη και το σαμιώτικο κρασί, για τουλάχιστον 1 ώρα. Στο μεταξύ σοτάρετε το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο και αφήνετε να κρυώσει.

  • 2.

    Στραγγίζετε το κρέας από τη μαρινάδα και το περνάτε από μηχανή του κιμά ή μεγάλο μπλέντερ, για να γίνει σαν κιμάς. Μεταφέρετε σε μπολ και το ανακατεύετε με το στυμμένο ψωμί, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, το μαϊντανό και ανάλογο αλατοπίπερο.

  • 3.

    Ζυμώνετε καλά και πλάθετε σε σουτζουκάκια. Ψήνετε τα σουτζουκάκια στο φούρνο, σε μέτρια θερμοκρασία, να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

  • 4.

    Για τη σάλτσα: Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά. Σβήνετε με το ξίδι και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Βράζετε τη σάλτσα για 15 λεπτά και την περνάτε από λεπτή σίτα.

  • 5.

    Για τις κροκέτες: Ανακατεύετε τον πουρέ της πατάτας με τα τυριά, τα μπαχαρικά, το αλατοπίπερο και το 1 αβγό και βάζετε το μίγμα στο ψυγείο να σφίξει.

  • 6.

    Στη συνέχεια παίρνετε μικρές ποσότητες από το μίγμα και πλάθετε μπαλάκια. Με το δάχτυλο τους κάνετε από μία λακούβα σε κάθε μπαλάκι και γεμίζετε με λίγη σάλτσα ντομάτας. Ξανακλείνετα, πλάθετε να γίνουν στρογγυλά και τα περνάτε πρώτα από αλεύρι , στη συνέχεια από το δεύτερο αβγό που το έχετε χτυπήσει καλά και τέλος από τη φρυγανιά, για να παναριστούν. Τηγανίζετε τις κροκέτες σε καυτό ελαιόλαδο, να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και τις αφήνετε να στραγγίξουν σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

  • 7.

    Τοποθετείτε στο κέντρο κάθε πιάτου από τρία σουτζουκάκια, προσθέτετε 2-3 κροκέτες και γαρνίρετε με σάλτσα ντομάτας και αν θέλετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

Μοσχαράκι λεμονάτο με πατάτες και καρότα
Υλικά
  • 1200γρ. μοσχάρι ελιά ή χτένι σε μέτρια κομμάτια
  • 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
  • 1 κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη
  • 1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί Λαγόρθι
  • 1-2 λεμόνια το χυμό
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • αλάτι Deluxe Μύλος αλατιού ποικιλία
  • πιπέρι
  • Για τη γαρνιτούρα
  • 4 πατάτες σε μεγάλους κύβους
  • 2 καρότα σε χοντρές φέτες
Διαδικασία
  • 1.

    Βάζετε στη φωτιά μια βαριά κατσαρόλα να κάψει και ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και μετά τα κομμάτια του κρέατος. Όταν ροδίσουν από τη μια τα γυρίσετε να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. Αλατοπιπερώνετε και αφού ροδίσει το κρέας από όλες τις πλευρές το βγάζετε στην άκρη σε μια πιατέλα.

  • 2.

    Ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 2 λεπτά. Ξαναβάζετε το κρέας στην κατσαρόλα και τα ανακατεύετε όλα μαζί για 1 λεπτό. Σβήνετε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα πασπαλίζετε με τη ρίγανη και προσθέτετε ζεστό νερό να σκεπαστεί καλά το κρέας. Βράζετε σε μέτρια φωτιά με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για μία ώρα τουλάχιστον μέχρι να μαλακώσει το κρέας αρκετά καλά.

  • 3.

    Ετοιμάζετε τις πατάτες και τα καρότα, τα βάζετε σε λεκανίτσα και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε καλά και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα, ανάμεσα από τα κομμάτια του κρέατος. Περιχύνετε το φαγητό με το χυμό του λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτετε επιπλέον νερό και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να βράσει καλά το κρέας, να μαγειρευτούν τα λαχανικά και να μείνει το φαγητό με λίγη σάλτσα.