ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Coq,Au,Vin,-,French,Dish,Of,Chicken,,Baconm,Mushrooms

Κρασάτα, αρωματικά και πληθωρικά

Κουλουράκια σουσαμάτα και μεθυσμένα, Κερκυραϊκή παστιτσάδα με πέννες, Χταπόδι κρασάτο με πατάτες και ελιές, Κέικ με λευκό κρασί, Μπουκιές μοσχαριού με λαχανικά και κρασί και Φασόλια με χοιρινό κρασάτο στον ταβά έχει το μενού αυτού του Σαββατοκύριακου. Πληθωρικές και αρωματικές γεύσεις με πρωταγωνιστή το κρασί.

Στην κατσαρόλα ή στον φούρνο, με θαλασσινά, κοτόπουλο ή μοσχάρι, όπως και να τις μαγειρέψουμε οι κρασάτες συνταγές είναι πάντα λαχταριστές και ταιριάζουν σε κάθε περίσταση: Σε ένα κυριακάτικο οικογενειακό γεύμα, σε ένα γιορτινό δείπνο με συγγενείς και φίλους, αλλά ακόμα και στο καθημερινό τραπέζι.

Ξέρουμε βέβαια πως ένα καλοφτιαγμένο φαγητό το συνοδεύουμε με ένα καλό κρασί. Αντίστοιχα, όταν η συνταγή που θα επιλέξουμε περιλαμβάνει κρασί στα υλικά της, τότε το αποτέλεσμα αναβαθμίζεται γευστικά αν και το κρασί είναι καλό. Ιδανικά, θα μαγειρέψουμε με το κρασί που θα συνοδεύσουμε το πιάτο μας κι έτσι θα δέσουν τα αρώματά του ακόμα πιο αρμονικά στον ουρανίσκο μας.

Φροντίζουμε ώστε το κρασί που προσθέτουμε στο φαγητό να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Στα λευκά κρασιά ταιριάζει περισσότερο το θυμάρι, το δεντρολίβανο, η δάφνη, το μοσχοκάρυδο, το κόλιανδρο, ενώ στα κόκκινα κρασιά η κανέλα, το γαρίφαλο, ο δυόσμος, ο βασιλικός. Τα λαχανικά, τα ριζότι, τα ζυμαρικά και τα ψάρια χρειάζονται ένα ελαφρύ, φρουτώδες, λευκό κρασί που θα σεβαστεί τα ντελικάτα χαρακτηριστικά τους. Αντίστοιχα, τα κρεατικά και κυρίως το κυνήγι αγαπούν τα δυνατά, κόκκινα κρασιά.

Ώρα λοιπόν να μαγειρέψουμε μεθυστικά!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Κρασάτα, αρωματικά και πληθωρικά

Κουλουράκια σουσαμάτα και μεθυσμένα, Κερκυραϊκή παστιτσάδα με πέννες, Χταπόδι κρασάτο με πατάτες και ελιές, Κέικ με λευκό κρασί, Μπουκιές μοσχαριού με λαχανικά και κρασί και Φασόλια με χοιρινό κρασάτο στον ταβά έχει το μενού αυτού του Σαββατοκύριακου. Πληθωρικές και αρωματικές γεύσεις με πρωταγωνιστή το κρασί.

Στην κατσαρόλα ή στον φούρνο, με θαλασσινά, κοτόπουλο ή μοσχάρι, όπως και να τις μαγειρέψουμε οι κρασάτες συνταγές είναι πάντα λαχταριστές και ταιριάζουν σε κάθε περίσταση: Σε ένα κυριακάτικο οικογενειακό γεύμα, σε ένα γιορτινό δείπνο με συγγενείς και φίλους, αλλά ακόμα και στο καθημερινό τραπέζι.

Ξέρουμε βέβαια πως ένα καλοφτιαγμένο φαγητό το συνοδεύουμε με ένα καλό κρασί. Αντίστοιχα, όταν η συνταγή που θα επιλέξουμε περιλαμβάνει κρασί στα υλικά της, τότε το αποτέλεσμα αναβαθμίζεται γευστικά αν και το κρασί είναι καλό. Ιδανικά, θα μαγειρέψουμε με το κρασί που θα συνοδεύσουμε το πιάτο μας κι έτσι θα δέσουν τα αρώματά του ακόμα πιο αρμονικά στον ουρανίσκο μας.

Φροντίζουμε ώστε το κρασί που προσθέτουμε στο φαγητό να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Στα λευκά κρασιά ταιριάζει περισσότερο το θυμάρι, το δεντρολίβανο, η δάφνη, το μοσχοκάρυδο, το κόλιανδρο, ενώ στα κόκκινα κρασιά η κανέλα, το γαρίφαλο, ο δυόσμος, ο βασιλικός. Τα λαχανικά, τα ριζότι, τα ζυμαρικά και τα ψάρια χρειάζονται ένα ελαφρύ, φρουτώδες, λευκό κρασί που θα σεβαστεί τα ντελικάτα χαρακτηριστικά τους. Αντίστοιχα, τα κρεατικά και κυρίως το κυνήγι αγαπούν τα δυνατά, κόκκινα κρασιά.

Ώρα λοιπόν να μαγειρέψουμε μεθυστικά!

Κουλουράκια σουσαμάτα και μεθυσμένα
Υλικά
  • 3 νεροπότηρα ε.π. ελαιόλαδο Κρήτης Deluxe
  • 2 νεροπότηρα Belbake καστανή ζάχαρη
  • 1 νεροπότηρο σουσάμι καβουρδισμένο
  • 1 νεροπότηρο κανελόζουμο*
  • ½ νεροπότηρο τσικουδιά
  • ½ νεροπότηρο κρασί
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1.800γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος (ή όσο σηκώσει η ζύμη)
Διαδικασία
  • 1.

    Βάζετε το λάδι με τη ζάχαρη να χτυπηθούν στο μίξερ για λίγο και προσθέτετε το κρασί, το κανελόζουμο και την τσικουδιά.

  • 2.

    Έπειτα ρίχνετε το σουσάμι και μετά σιγά σιγά το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακιά και να πλάθεται εύκολα.

  • 3.

    Πλάθετε τη ζύμη σε μικρές ράβδους, πασπαλίζετε με σουσάμι και φτιάχνετε κουλουράκια σε σχήμα S.

  • 4.

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC και στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ταψί. Αραδιάζετε τα κουλουράκια στο ταψί και τα ψήνετε στον φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.

  • 5.

    * Για το κανελόζουμο, βράζετε 1 ξυλάκι κανέλα με 300ml νερό για 5 λεπτά και το στραγγίζετε.

Κερκυραϊκή παστιτσάδα με πέννες
Υλικά
  • 1½ κιλό κόκορα Πιερίας Νώμα, κομμένο σε μερίδες
  • 1 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο Κρήτης Deluxe
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα στον τρίφτη
  • 4 σκελίδες σκόρδου
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • ½ κιλό χυμό ντομάτας φρέσκο
  • 3 κουτ. σούπας πελτέ
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι κοπανισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο κοπανισμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ κιλό πέννες
  • λίγο αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Παίρνετε τις μερίδες του κόκορα και τις σοτάρετε μέσα στο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζετε και τις ακουμπάτε σε πιατέλα.

  • 2.

    Ρίχνετε τα τριμμένα κρεμμύδια και τα σοτάρετε πολύ καλά, μέχρι να γυαλίσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτετε τις σκελίδες του σκόρδου και φέρνετε τα υλικά δυο-τρεις βόλτες. Ξαναβάζετε τις μερίδες του κόκορα μέσα και ρίχνετε όλα τα μπαχαρικά, δηλαδή την κανέλα, το μπαχάρι, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα φύλλα της δάφνης. Ανακατεύετε καλά και σβήνετε με το λευκό κρασί. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί για 15 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο νερό.

  • 3.

    Προσθέτετε το χυμό ντομάτας και τον πελτέ διαλυμένο σε ένα νεροπότηρο νερό. Ανακατεύετε, αλατίζετε και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα και 15 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι η σάλτσα να αρχίζει να πήζει και ο κόκορας να γίνει τρυφερός.

  • 4.

    Βράζετε τις πέννες σε άφθονο αλατισμένο νερό και τις σουρώνετε.

  • 5.

    Βγάζετε τις μερίδες του κόκορα μέσα από τη μεγάλη κατσαρόλα που μαγειρεύτηκε και ρίχνετε τις πένες στη σάλτσα του. Τις ανακατεύετε καλά και τοποθετείτε ξανά από πάνω τις μερίδες του κόκορα. Σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα βάζοντας στο κέντρο τις πένες με τη σάλτσα και περιμετρικά τις μερίδες του κόκορα.

Χταπόδι κρασάτο με πατάτες και ελιές
Υλικά
  • 1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο, σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ντομάτα αποφλοιωμένη, ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζάνι Deluxe ελιές πράσινες μαριναρισμένες με λεμόνι και μπαχαρικά
  • 500γρ. πατατούλες ολόκληρες, ξεφλουδισμένες
  • ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 2/3 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο Ευ
  • 1 φλιτζάνι νερό περίπου
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • Πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Βάζετε το χταπόδι σε μέτρια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά χωρίς νερό και αφήνετε να βγάλει το νερό του και να αρχίζει να βράζει. Αφήνετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει το δικό του νερό και προσθέτετε μόνο όσο επιπλέον νερό χρειάζεται για να ψηθεί. Θα χρειαστεί περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.

  • 2.

    Ρίχνετε τότε το κρεμμύδι και το σκόρδο και, όταν μαλακώσουν, προσθέτετε το λάδι και αφήνετε να σοταριστούν λίγο.

  • 3.

    Σβήνετε το φαγητό με το κρασί και προσθέτετε την ντομάτα, τις πατατούλες, την κανέλα και πιπέρι. Δοκιμάζετε το φαγητό και, αν χρειαστεί, προσθέτετε ελάχιστο αλάτι. Ρίχνετε όσο νερό χρειάζεται για να καλυφθεί το φαγητό, το σκεπάζετε λίγο με καπάκι και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Ελέγχετε τα υγρά και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα για να μείνει λίγη σάλτσα στο τέλος.

  • 4.

    Προσθέτετε τις ελιές και σιγοβράζετε το φαγητό για 3-4 λεπτά ακόμα για να δέσουν οι ελιές με τη σάλτσα του χταποδιού.

Κέικ με λευκό κρασί
Υλικά
  • 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 200γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 170ml ηλιέλαιο καλής ποιότητας
  • 3 αβγά
  • 200ml κρασί λευκό, ξηρό
  • 1 σφηνάκι ρούμι
  • 20γρ. μπέικιν πάουντερ
  • λίγο βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βάζετε στον κάδο του μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε καλά μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε το ηλιέλαιο, το ρούμι και το λευκό κρασί και αναδεύετε σε χαμηλή ταχύτητα.

  • 2.

    Αποσύρετε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτετε λίγο λίγο από σουρωτήρι το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύετε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.

  • 3.

    Αδειάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένη φόρμα για κέικ και ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά. Αφήνετε το κέικ να γίνει χλιαρό και σερβίρετε.

Μπουκιές μοσχαριού με λαχανικά και κρασί
Υλικά
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας από κιλότο, σε μεγάλες μπουκιές
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο (μόνο το άσπρο μέρος)
  • 1 φινόκιο ψιλοκομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 3 κλαράκια σέλινο ψιλοκομμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • 1 πρέζα κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1 ποτήρι του νερού λευκό αρωματικό κρασί
  • 1 ποτήρι του νερού χυμό τομάτας Baresa
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • Πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη βαριά κατσαρόλα, το ζεσταίνετε καλά και σοτάρετε τις μπουκίτσες του κρέατος σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά. Τις βγάζετε και τις ακουμπάτε σε πιατέλα.

  • 2.

    Προσθέτετε στην κατσαρόλα το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, την πιπεριά, το πράσο, το φινόκιο και το σέλινο. Τα σοτάρετε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να μοσχομυρίσει η κουζίνα σας.

  • 3.

    Ρίχνετε ξανά τις μπουκίτσες του κρέατος μέσα στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Ρίχνετε τη δάφνη, το μπαχάρι, το κύμινο, την πάπρικα και αλατοπιπερώνετε. Σβήνετε με το λευκό αρωματικό κρασί.

  • 4.

    Αφήνετε να πάρει βράση, σκεπάζετε την κατσαρόλα και χαμηλώνετε τη φωτιά. Μαγειρεύετε το κρέας για περίπου 30 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό ντομάτας, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 1 ώρα επιπλέον. Προς το τέλος ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα, ανακατεύετε καλά και δυναμώνετε τη φωτιά. Αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί για μερικά λεπτά ακόμη μέχρι να πήξει καλά η σάλτσα. Αδειάζετε το φαγητό σε πιατέλα και το σερβίρετε με μικρές στρογγυλές πατάτες.

Φασόλια με χοιρινό κρασάτο στον ταβά
Υλικά
  • 1½ κιλό χοιρινό από λαιμό, σε μερίδες
  • 500γρ. φασόλια μέτρια Επιλογής
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5-6 κλωνάρια λεπτό σέλινο, χοντροκομμένα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 1½ φλιτζάνι ντομάτα ξεφλουδισμένη, ψιλοκομμένη
  • ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • ½ φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο Κρήτης Deluxe
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 2 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό ή ανάμικτο με λίγο καυτερό (προαιρετικά)
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • Πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Μουλιάζετε τα φασόλια αποβραδίς και τα στραγγίζετε. Τα βράζετε σε αρκετό νερό για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα στραγγίζετε και κρατάτε το ζωμό τους.

  • 2.

    Σοτάρετε σε κατσαρόλα τα κομμάτια του χοιρινού στο λάδι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και σβήνετε το κρέας με το κρασί.

  • 3.

    Προσθέτετε το σέλινο, την ντομάτα, το μπαχάρι, το αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε όσο από το ζωμό από τα φασόλια χρειάζεται για να σκεπάσει το κρέας με τα φασόλια. Αν δεν φτάνει, προσθέτετε και λίγο νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσει για 20 λεπτά.

  • 4.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Μεταφέρετε το φαγητό σε πήλινο ταβά και προσθέτετε τα φασόλια. Σκεπάζετε τον ταβά και ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 1 ώρα με 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και τα φασόλια. Ξεσκεπάζετε τον ταβά τα τελευταία 20 λεπτά, για να πάρει χρώμα και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του. Πριν το σερβίρισμα πασπαλίζετε με το μπούκοβο.