ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Lidl-weekend-july-123

Κλασικές καλοκαιρινές επιτυχίες

Θυμίζουν θερινές διακοπές, μας φέρνουν στο μυαλό υπέροχες γευστικές απολαύσεις και παρόλο που μας αρέσουν τα καινούργια και πρωτότυπα πιάτα, πάντα θα επιστρέφουμε στα αγαπημένα μας γεμιστά, στο μπριαμ, στα παπουτσάκια και στο ιμάμ.

Είτε λοιπόν βρισκόμαστε στην πόλη είτε στο εξοχικό, είναι μια καλή ιδέα να χαρούμε την εποχή μαγειρεύοντας πεντανόστιμα πιάτα τώρα που τα λαχανικά από το μποστάνι βρίσκονται στις μεγάλες τους δόξες. Πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ντομάτες και ξεκινάμε! Τα φρέσκα αρωματικά θα δώσουν χαρακτήρα και μοναδικότητα σε ό,τι φτιάξουμε και το καλό ελαιόλαδο θα υπογράψει την επιτυχία.

Τα λαδερά έχουν βέβαια μερικά εγγυημένα μυστικά. Αν φτιάξουμε το φαγητό στην κατσαρόλα θα προτιμήσουμε μια ρηχή και πλατιά (πλασοτέ), με χοντρή βάση, ώστε το φαγητό μας να έχει ευρυχωρία και να μαγειρευτεί καλύτερα. Οι θερμοκρασίες πρέπει να είναι σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα ώστε να εξατμιστούν σταδιακά τα υγρά, χωρίς να χαθεί η γεύση. Στον φούρνο, οι 170°C είναι η θερμοκρασία που θα μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όταν τελειώσει το μαγείρεμα καλό είναι να αφήσουμε το φαγητό να ξεκουραστεί, να μείνει δηλαδή μερικές ώρες για να μπορέσει να τραβήξει τη σάλτσα, να μελώσει και να αναδειχθούν τα αρώματά του.

Και φτάνει η ώρα της απόλαυσης. Ένας από τους βασικούς λόγους που μας αρέσουν τα λαδερά είναι η σάλτσα τους, την οποία θα τιμήσουμε δεόντως με προζυμένιο ψωμί. Συνοδεύουμε με ξινομυζήθρα, ανθότυρο, φέτα και με μια κρύα μπίρα. Το ελληνικό καλοκαίρι στα καλύτερά του!

 

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Κλασικές καλοκαιρινές επιτυχίες

Θυμίζουν θερινές διακοπές, μας φέρνουν στο μυαλό υπέροχες γευστικές απολαύσεις και παρόλο που μας αρέσουν τα καινούργια και πρωτότυπα πιάτα, πάντα θα επιστρέφουμε στα αγαπημένα μας γεμιστά, στο μπριαμ, στα παπουτσάκια και στο ιμάμ.

Είτε λοιπόν βρισκόμαστε στην πόλη είτε στο εξοχικό, είναι μια καλή ιδέα να χαρούμε την εποχή μαγειρεύοντας πεντανόστιμα πιάτα τώρα που τα λαχανικά από το μποστάνι βρίσκονται στις μεγάλες τους δόξες. Πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ντομάτες και ξεκινάμε! Τα φρέσκα αρωματικά θα δώσουν χαρακτήρα και μοναδικότητα σε ό,τι φτιάξουμε και το καλό ελαιόλαδο θα υπογράψει την επιτυχία.

Τα λαδερά έχουν βέβαια μερικά εγγυημένα μυστικά. Αν φτιάξουμε το φαγητό στην κατσαρόλα θα προτιμήσουμε μια ρηχή και πλατιά (πλασοτέ), με χοντρή βάση, ώστε το φαγητό μας να έχει ευρυχωρία και να μαγειρευτεί καλύτερα. Οι θερμοκρασίες πρέπει να είναι σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα ώστε να εξατμιστούν σταδιακά τα υγρά, χωρίς να χαθεί η γεύση. Στον φούρνο, οι 170°C είναι η θερμοκρασία που θα μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όταν τελειώσει το μαγείρεμα καλό είναι να αφήσουμε το φαγητό να ξεκουραστεί, να μείνει δηλαδή μερικές ώρες για να μπορέσει να τραβήξει τη σάλτσα, να μελώσει και να αναδειχθούν τα αρώματά του.

Και φτάνει η ώρα της απόλαυσης. Ένας από τους βασικούς λόγους που μας αρέσουν τα λαδερά είναι η σάλτσα τους, την οποία θα τιμήσουμε δεόντως με προζυμένιο ψωμί. Συνοδεύουμε με ξινομυζήθρα, ανθότυρο, φέτα και με μια κρύα μπίρα. Το ελληνικό καλοκαίρι στα καλύτερά του!

 

 

Cookies στη φριτέζα αέρος, έτοιμα σε 30′
Υλικά
    Μερίδες: 4
  • 120 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 80 γρ. ζάχαρη καστανή Belbake
  • 60 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 1 αυγό
  • 2 βανίλιες, σε σκόνη
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μεγάλο σκεύος προσθέτουμε το βούτυρο και όλη τη ζάχαρη. Χτυπάμε σε ένα μίξερ σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να ασπρίσει το βούτυρο και να λιώσει η ζάχαρη.

  • 2.

    Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να απορροφηθούν από το μείγμα μας. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τις σταγόνες σοκολάτας και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη.

  • 3.

    Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο σκεύος, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30΄.

  • 4.

    Στρώνουμε στoν κάδο του air fryer μια λαδόκολλα. Με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνουμε μια ποσότητα ζύμης και πλάθουμε ένα μπαλάκι. Τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα σε απόσταση μεταξύ τους ώστε φουσκώνοντας να μη κολλήσουν στο ψήσιμο.

  • 5.

    Ψήνουμε σε δόσεις στους 170°C για περίπου 8΄, ανάλογα με το μέγεθος που έχουμε πλάσει τα cookies μας. Ψήνουμε μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη. Σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Μπριάμ φούρνου με γιαούρτι και κεφαλογραβιέρα
Υλικά
  • 2 μελιτζάνες σε φέτες
  • 2 πατάτες, χωρίς φλούδα, σε φέτες
  • 2 κολοκυθάκια σε φέτες
  • 1 πιπεριά κόκκινη, σε φέτες
  • 1 πιπεριά πράσινη, σε φέτες
  • 1 πιπεριά κίτρινη, σε φέτες
  • 1 καρότο σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι σε φέτες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 200γρ. γιαούρτι αγελάδος ΓΑΛΠΟ 2%
  • 2 κρόκους αβγών
  • 100γρ. γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. Νώμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC, στον αέρα. Σε μεγάλη πυρίμαχη κατσαρόλα που μπαίνει και στον φούρνο ρίχνετε όλα τα λαχανικά. Προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε ένα ποτήρι νερό, ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα και βάζετε το σκεύος στη φωτιά κλείνοντας με το καπάκι.

  • 2.

    Μόλις το φαγητό πάρει μια βράση και μαλακώσουν τα λαχανικά, μεταφέρετε την κατσαρόλα στον φούρνο και ψήνετε για 50 λεπτά. Κατόπιν συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λεπτά επιπλέον, χωρίς καπάκι, μέχρι το φαγητό να πάρει ωραίο χρώμα.

  • 3.

    Σε ένα μπολ χτυπάτε το γιαούρτι με τα αβγά και λίγη από την κεφαλογραβιέρα με τη βοήθεια ενός αβγοδάρτη. Περιχύνετε με το μίγμα το φαγητό, πασπαλίζετε με την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και ψήνετε για λίγο επιπλέον στο γκριλ του φούρνου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του μπριάμ και να λιώσει το τυρί.

Γεμιστοί κολοκυθοανθοί με ρύζι και μυρωδικά
Υλικά
  • 30 κολοκυθοανθούς, πλυμένους και καθαρισμένους
  • 250γρ. ρύζι Καρολίνα μεσόσπερμο Θεσσαλονίκης
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα  
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το ρύζι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τα μυρωδικά και τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι.

  • 2.

    Γεμίζετε τους κολοκυθοανθούς με το μίγμα (περίπου 1-1½ κουτ. σούπας στον καθένα), διπλώνετε τις άκρες προς τα μέσα σε σχήμα σταυρού και τους τοποθετείτε σε κατσαρόλα, τον έναν δίπλα στον άλλον σφιχτά, χωρίς να αφήνετε κενά.

  • 3.

    Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και τοποθετείτε από πάνω ένα πιάτο για να μην ανοίξουν στο βράσιμο. Ρίχνετε στην κατσαρόλα ζεστό νερό, μέχρι να καλυφθεί το πιάτο, σκεπάζετε και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 25-30 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να φουσκώσει το ρύζι.

  • 4.

    Σερβίρετε τους κολοκυθοανθούς ζεστούς ή κρύους.

Μπατζίνα
Υλικά
  • 300 γρ. κολοκύθια
  • 300 γρ. φέτα Π.Ο.Π Χαλκιδικής Nώμα
  • 150 γρ. μανούρι
  • 600 γρ. αλεύρι
  • 200 ml fρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ πλήρες
  • 4 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζάνι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 200 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Nώμα
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι άσπρο
  • αλάτι, λευκό πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Τρίβουμε τα κολοκύθια στην χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα πιέζουμε με τα χέρια μας σε ένα σουρωτήρι για να βγάλουν τα υγρά τους.

  • 2.

    Σε ένα μπολ τρίβουμε τη φέτα και το μανούρι και προσθέτουμε το τριμμένο κολοκύθι, το αλεύρι, το γάλα, τα αυγά και το μπέικιν πάουντερ. Αναμειγνύουμε με ένα πιρούνι, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον δυόσμο.

  • 3.

    Αλείφουμε καλά ένα ταψί με το βούτυρο, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και στρώνουμε το μείγμα της πίτας ομοιόμορφα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC-180ºC για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Μελιτζάνες παπουτσάκια: το απόλυτο καλοκαιρινό λαδερό
Υλικά
  • Μερίδες: 4
  • 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 200 ml ηλιέλαιο Vita D'or, για το τηγάνισμα
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 6 ντομάτες, σε κυβάκια
  • 2 φλιτζάνια ξινόχοντρο τραχανάς Κρήτης Nώμα
  • 10 φύλλα βασιλικού
  • 200 γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης
  • 200 γρ. χοντρό αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Κόβουμε κατά μήκος τις μελιτζάνες στη μέση και τις στρώνουμε σε ταψάκι. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι από πάνω και τις αφήνουμε για περίπου 15΄-20΄. Τινάζουμε το αλάτι και ξεπλένουμε με νερό. Τις στραγγίζουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ρίχνουμε μπόλικο ηλιέλαιο και μόλις κάψει τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.

  • 2.

    Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1΄ ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 10΄. Ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 4΄-5΄.

  • 3.

    Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Ρίχνουμε τον βασιλικό και στρώνουμε το μείγμα επάνω στην κάθε μελιτζάνα. Προσθέτουμε χοντροτριμμένη την ξινομυζήθρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 20΄. Σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές ή χλιαρές.

Παρφέ γιαούρτι με καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς
Υλικά
    Για το σιρόπι
  • 320γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200ml νερό
  • Για το παρφέ
  • 4 ασπράδια φρέσκα αυγά αχυρώνα Κ. Μσκεδονίας Νώμα
  • 260ml σιρόπι
  • 360ml κρέμα γάλακτος Milbona χτυπημένη σε σαντιγί
  • 200γρ. γιαούρτι αγελάδος ΓΑΛΠΟ
  • 100γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα, χοντροσπασμένα
  • 100γρ. φουντούκια καβουρδισμένα, χοντροσπασμένα
Διαδικασία
  • 1.

    Φτιάχνετε πρώτα το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό για 2 λεπτά να λιώσει και αποσύρετε από τη φωτιά.

  • 2.

    Ρίχνετε τα ασπράδια των αβγών στο μίξερ και χτυπάτε στη μεγαλύτερη ταχύτητα μέχρι να πάρετε μια μαρέγκα με μαλακές κορυφούλες. Στη συνέχεια, κατεβάζετε την ταχύτητα στο μεσαίο επίπεδο και προσθέτετε σιγά σιγά το σιρόπι καυτό μόλις το κατεβάσετε από τη φωτιά, χτυπώντας τη μαρέγκα μέχρι να σφίξει.

  • 3.

    Αδειάζετε το μίγμα σε ένα μπολ και προσθέτετε το γιαούρτι ανακατεύοντας απαλά.

  • 4.

    Προσθέτετε σιγά σιγά και τη σαντιγί μαζί με τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύετε μέχρι τα υλικά σας να ενσωματωθούν στο μίγμα.

  • 5.

    Ρίχνετε το μίγμα σε ειδικό σκεύος για παγωτό και το αφήνετε να παγώσει καλά στην κατάψυξη πριν σερβίρετε.