ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Assorted,Delicious,Grilled,Meat,With,Vegetables,On,Barbecue,Grill,With

Καιρός για μπάρμπεκιου

Τα καλοκαιρινά ψησίματα με την οικογένεια και τους φίλους σε αυλές, κήπους και βεράντες είναι μία αγαπημένη συνήθεια. Μαζευόμαστε από νωρίς, τσιμπολογάμε, ετοιμάζουμε δροσερές σαλάτες και συνοδευτικά, ψήνουμε και ξαναψήνουμε!

Και ξεκινάμε! Είναι σημαντικό να μαρινάρουμε εγκαίρως ότι πρόκειται να ψήσουμε, να έχουμε μια επιλογή από σάλτσες και μουστάρδες και να φροντίσουμε για αυτά που θα πιούμε. Το μυστικό της επιτυχίας όμως βρίσκεται κυρίως στη σωστή θερμοκρασία. Πρώτα από όλα έχουμε βγάλει από το ψυγείο αυτά που πρόκειται να ψήσουμε ώστε να αποκτήσουν θερμοκρασία περιβάλλοντος. Για το κοτόπουλο, τις μπριζόλες, και τα σουβλάκια, ξεκινάμε το ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία που σταδιακά θα την ανεβάσουμε, ολοκληρώνοντας σε υψηλή θερμοκρασία. Έτσι μπορούμε να πετύχουμε ωραία γεύση και τραγανή εξωτερική υφή.

Για να καταλάβουμε πότε είναι έτοιμα τα ψητά μας δεν τα τρυπάμε με το πιρούνι γιατί έτσι θα φύγουν τα υγρά και θα στεγνώσει το κρέας. Αφαιρούμε πρώτα από τη φωτιά με μια λαβίδα και μετράμε τη θερμοκρασία με το θερμόμετρο φαγητού, ανάλογα με τον τύπο του ψησίματος που θέλουμε να πετύχουμε. Για medium ψήσιμο οι ενδεδειγμένες θερμοκρασίες είναι 71-73°C για τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα, 71-74°C για το κοτόπουλο, 60 – 63°C για τις μπριζόλες (χοιρινές και μοσχαρίσιες), και 60 – 63°C για το αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας.

Για τα λαχανικά υπολογίζουμε 15΄ για κρεμμύδια σε φέτες, 8-10΄ για τα μανιτάρια, 20΄ για πιπεριές ολόκληρες, 6΄ανά πλευρά για μελιτζάνες σε φέτες, και 15΄ για κολοκυθάκια σε φέτες. Τα φρούτα είναι καλύτερο να ψήνονται σε χαμηλή φωτιά και για λίγα λεπτά για να μην καούν.

 

Μπαίνουμε στο ψητό λοιπόν!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Καιρός για μπάρμπεκιου

Τα καλοκαιρινά ψησίματα με την οικογένεια και τους φίλους σε αυλές, κήπους και βεράντες είναι μία αγαπημένη συνήθεια. Μαζευόμαστε από νωρίς, τσιμπολογάμε, ετοιμάζουμε δροσερές σαλάτες και συνοδευτικά, ψήνουμε και ξαναψήνουμε!

Και ξεκινάμε! Είναι σημαντικό να μαρινάρουμε εγκαίρως ότι πρόκειται να ψήσουμε, να έχουμε μια επιλογή από σάλτσες και μουστάρδες και να φροντίσουμε για αυτά που θα πιούμε. Το μυστικό της επιτυχίας όμως βρίσκεται κυρίως στη σωστή θερμοκρασία. Πρώτα από όλα έχουμε βγάλει από το ψυγείο αυτά που πρόκειται να ψήσουμε ώστε να αποκτήσουν θερμοκρασία περιβάλλοντος. Για το κοτόπουλο, τις μπριζόλες, και τα σουβλάκια, ξεκινάμε το ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία που σταδιακά θα την ανεβάσουμε, ολοκληρώνοντας σε υψηλή θερμοκρασία. Έτσι μπορούμε να πετύχουμε ωραία γεύση και τραγανή εξωτερική υφή.

Για να καταλάβουμε πότε είναι έτοιμα τα ψητά μας δεν τα τρυπάμε με το πιρούνι γιατί έτσι θα φύγουν τα υγρά και θα στεγνώσει το κρέας. Αφαιρούμε πρώτα από τη φωτιά με μια λαβίδα και μετράμε τη θερμοκρασία με το θερμόμετρο φαγητού, ανάλογα με τον τύπο του ψησίματος που θέλουμε να πετύχουμε. Για medium ψήσιμο οι ενδεδειγμένες θερμοκρασίες είναι 71-73°C για τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα, 71-74°C για το κοτόπουλο, 60 – 63°C για τις μπριζόλες (χοιρινές και μοσχαρίσιες), και 60 – 63°C για το αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας.

Για τα λαχανικά υπολογίζουμε 15΄ για κρεμμύδια σε φέτες, 8-10΄ για τα μανιτάρια, 20΄ για πιπεριές ολόκληρες, 6΄ανά πλευρά για μελιτζάνες σε φέτες, και 15΄ για κολοκυθάκια σε φέτες. Τα φρούτα είναι καλύτερο να ψήνονται σε χαμηλή φωτιά και για λίγα λεπτά για να μην καούν.

 

Μπαίνουμε στο ψητό λοιπόν!

Eύκολα μπισκότα βρώμης
Υλικά
  • 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος      
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3/4 κουτ. γλυκού τριμμένη κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 3/4 φλιτζ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 φλιτζ. πολτοποιημένη ώριμη μπανάνα (περίπου 3 ώριμες μπανάνες)
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 1/2 φλιτζ. νιφάδες βρώμης CROWNFIELD
  • 1/2 φλιτζ. καρύδια χοντροκομμένα
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τη μαγειρική σόδα και το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αυγό μέχρι να αφρατέψουν.

  • 2.

    Χτυπάμε τις πολτοποιημένες μπανάνες και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα του αλευριού και τη βρώμη στο μείγμα της μπανάνας και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.

  • 3.

    Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε. Βάζουμε τη ζύμη μας στο ψυγείο 30 λεπτά. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.

  • 4.

    Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί μας και με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε μια γερή κουταλιά ζύμης και την τοποθετούμε επάνω στη λαδόκολλα. Ψήνουμε για 8 με 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Χωριάτικη με ντάκο, λιαστές ντομάτες και κολοκύθια
Υλικά
    Μερίδες: 4
  • 100 γρ. λιαστές ντομάτες
  • 20 ντοματίνια, κομμένα στα δύο
  • 10 ελιές θρούμπες
  • 10 γρ. φύλλα κάππαρης
  • 1 πιπεριά, σε φέτες
  • 1 μικρό κολοκύθι, σε λεπτές φέτες
  • 1 κρεμμύδι, σε φέτες
  • λίγο φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • λίγα φύλλα κέιλ, χοντροκομμένα
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη Θεσσαλίας Νώμα
  • 2 Νώμα Κρητικό παξιμάδι Π.Γ.Ε σικάλεως, σε κομμάτια
  • 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 100 γρ. φέτα Π.Ο.Π. Γαλπο, θρυμματισμένη
  • μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το παξιμάδι, το λάδι, το ξίδι και τη φέτα.

  • 2.

    Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι με το ξίδι και το ρίχνουμε στο μπολ με τα σαλατικά. Ρίχνουμε και τον ντάκο και ανακατεύουμε καλά.

  • 3.

    Πασπαλίζουμε με το πιπέρι, γαρνίρουμε με την τριμμένη φέτα και σερβίρουμε.

  • Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Studio LM
Χοιρινές μπριζόλες σε μαρινάδα ακτινίδιου
Υλικά
  • 2 κιλά χοιρινές μπριζόλες λαιμού από ελληνικές φάρμες
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη μαρινάδα
  • 2 ακτινίδια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • Για τα λαχανικά
  • 3 κολοκύθια σε ροδέλες
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες σε ροδέλες
  • 2 πιπεριές πράσινες σε μεγάλα καρέ
  • 2 πιπεριές κόκκινες σε μεγάλα καρέ
  • 1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 5-6 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
  • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Αλατοπιπερώνετε τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές και πολτοποιείτε τα υλικά της μαρινάδας στο μούλτι. Βουτάτε μία μία τις μπριζόλες στο μίγμα και τις αραδιάζετε σε μπολ. Τις περιχύνετε με την υπόλοιπη μαρινάδα και τις αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

  • 2.

    Στο μεταξύ πλένετε, καθαρίζετε κι ετοιμάζετε τα λαχανικά όπως περιγράφεται στα υλικά. Πολτοποιείτε το λάδι με το σκόρδο, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και τα μυρωδικά στο μούλτι και περιχύνετε τα λαχανικά μέσα σε μια λεκανίτσα. Ανακατεύετε και αφήνετε να μαριναριστούν.

  • 3.

    Ετοιμάζετε την ψησταριά και αφού στραγγίξετε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα τους, τις ψήνετε πρώτα από τη μια και ύστερα από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Eναλλακτικά τις ψήνετε σε αντικολλητικό σκεύος μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, χωρίς να τις τρυπάτε κατά το ψήσιμο ώστε να παραμείνουν ζουμερές.

  • 4.

    Στη συνέχεια ψήνετε και τα λαχανικά σε δόσεις. Εναλλακτικά στρώνετε με χαρτί ψησίματος 2 ταψιά και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Τα σερβίρετε περνώντας τα εναλλάξ σε ξυλάκια για σουβλάκια και πασπαλίζοντας με χοντρό αλάτι.

  • Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή
Aυγοφέτες με μπέικον, ψημένα ντοματίνια και μανιτάρια
Υλικά
    Μερίδες: 2
  • 3 αυγά φρέσκα βιολογικής γεωργίας Νώμα, χτυπημένα
  • 4 φέτες λευκού ψωμιού
  • 25 γρ. βούτυρο αγελαδινό, παγωμένο Δράμας Νώμα
  • μπέικον, ψημένα ντοματίνια και μανιτάρια, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  • 1.

    Χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι σε ένα ρηχό μπολ μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι. Βουτάμε τις φέτες ψωμιού μία μία τη φορά, βυθίζοντάς τες στο μείγμα και από τις δύο πλευρές.

  • 2.

    Ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα από το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να αρχίσει να αφρίζει. Ανακινούμε το τηγάνι για να καλυφθεί όλος ο πάτος με βούτυρο και βάζουμε τις φέτες στο τηγάνι για να ψηθούν μία μία τη φορά.

  • 3.

    Ψήνουμε για 1-2′ ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανές. Γυρίζουμε τις φέτες από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 1-2′. Φροντίζουμε να κρατήσουμε ζεστές τις φέτες ψωμιού μέχρι να ολοκληρώσουμε τις υπόλοιπες αυγόφετες. Σερβίρουμε με μπέικον, ψημένα ντοματίνια και μανιτάρια.

4 συνοδευτικά για bbq
Υλικά
    Ψητά λαχανικά με λάδι βασιλικού
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 2 μέτρια κολοκύθια, σε φέτες πάχους ½ εκ.
  • 1 φινόκιο, σε λεπτές φέτες
  • 2 μελιτζάνες, σε φέτες πάχους 1 εκ.
  • 500γρ. φρέσκα μανιτάρια πλευρώτους
  • Για το λάδι βασιλικού
  • 8 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • ½ ματσάκι βασιλικό (μόνο τα φύλλα)
  • Ρολά μελιτζάνας με μετσοβόνε
  • 3 μελιτζάνες μέτριες, σε φέτες πάχους 1 εκ.
  • 350γρ. μετσοβόνε
  • λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα για το άλειμμα
  • αλάτι θαλασσινό ιωδιούχο ψιλό και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Ψητή φέτα στο αλουμινόχαρτο
  • 400γρ. φέτα, κομμένη σε 2 κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
  • ½ φλιτζάνι λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας πάστα ελιάς
  • Ψητές πατάτες στο αλουμινόχαρτο
  • 8 πατάτες μεσαίου μεγέθους
  • 5 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
  • 3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι θαλασσινό ιωδιούχο ψιλό και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Για τα ψητά λαχανικά με λάδι βασιλικού: Ψήνετε τις πιπεριές στο BBQ μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους. Τις βάζετε σε ένα μπολ, τις σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και τις αφήνετε να κρυώσουν για 15 λεπτά. Μετά αφαιρείτε τη φλούδα τους με ευκολία.

  • 2.

    Αραδιάζετε και τα υπόλοιπα λαχανικά στη σχάρα. Τα κολοκυθάκια και το φινόκιο τα ψήνετε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα βγάζετε από τη σχάρα και γυρίζετε τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια. Τα αφήνετε να ψηθούν για άλλα 3-4 λεπτά και τα αποσύρετε και αυτά. Βάζετε όλα τα λαχανικά σε μια πιατέλα, κόβοντάς τα σε λωρίδες. Τα ραντίζετε με το λάδι βασιλικού και σερβίρετε.

  • 3.

    Για το λάδι βασιλικού: Σε ένα γουδί λιώνετε τα φυλλαράκια βασιλικού μαζί με το σκόρδο. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύετε καλά.

  • 4.

    Για τα ρολά μελιτζάνας με μετσοβόνε: Αλείφετε τις μελιτζάνες με ελάχιστο ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο BBQ για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Τις αλατοπιπερώνετε και τις αφήνετε να κρυώσουν.

  • 5.

    Κόβετε το μετσοβόνε σε μεγάλους κύβους και τους βουτάτε (προαιρετικά) σε λάδι βασιλικού. Τοποθετείτε από έναν κύβο σε κάθε φέτα μελιτζάνας και τυλίγετε σε ρολό. Περνάτε τα ρολά σε καλαμάκια και ψήνετε στο BBQ μέχρι να αρχίσει να λιώνει το μετσοβόνε.

  • 6.

    Για την ψητή φέτα στο αλουμινόχαρτο: Βάζετε όλα τα υλικά (εκτός από τη φέτα) σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλά. Αδειάζετε το μίγμα σε ένα πλατύ σκεύος ή ταψάκι και βυθίζετε τα κομμάτια της φέτας. Μαρινάρετε για 1-2 ώρες, γυρίζοντας τα κομμάτια μία φορά τουλάχιστον. Βάζετε το κάθε κομμάτι τυριού σε ένα αλουμινόχαρτο και μοιράζετε τη μαρινάδα. Κλείνετε σε πακετάκια και ψήνετε για 6-7 λεπτά.

  • 7.

    Για τις ψητές πατάτες στο αλουμινόχαρτο: Πλένετε σχολαστικά τις πατάτες με νερό και τις σκουπίζετε με μια πετσέτα. Κόβετε οκτώ κομμάτια αλουμινόχαρτο και τυλίγετε μία μία τις πατάτες. Τις ψήνετε για 45-60 λεπτά περίπου (ανάλογα με το μέγεθος).

  • 8.

    Σε ένα μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, την πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανοίγετε τα αλουμινόχαρτα, κόβετε τις πατάτες στη μέση και ραντίζετε με τη βινεγκρέτ.

  • Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina & Olivia Webb
Τριών ειδών σουβλάκια μαριναρισμένα με θυμάρι, λεμόνι και λάδι
Υλικά
  • 1 κιλό αρνί μπούτι ξεκοκαλισμένο και κομμένο σε κύβους
  • 1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο σε κύβους
  • 1 κιλό χοιρινή τηγανιά σε κύβους
  • μερικά κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
  • χυμό και ξύσμα από 3 ζουμερά λεμόνια
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • Ιωδιούχο αλάτι Μεσολογγίου Νώμα, φρεσκοτριμμένο
  • πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Κόβετε τα κρέατα σε μικρές μπουκίτσες και τα περνάτε ανά είδος σε ξύλινα καλαμάκια που έχετε μουλιάσει για καμιά ωρίτσα. Φτιάχνετε τριών ειδών σουβλάκια και τα βάζετε σε τρία διαφορετικά μπολ.

  • 2.

    Μαδάτε τα φύλλα από τα κλαράκια του φρέσκου θυμαριού και τα βάζετε σε ένα πιατάκι.

  • 3.

    Περιχύνετε τα σουβλάκια με το ελαιόλαδο και αμέσως μετά με το χυμό λεμονιών μοιράζοντας τις ποσότητες ανάλογα. Πασπαλίζετε με τα φυλλαράκια θυμαριού, σκορπίζετε επάνω τους το ξύσμα λεμονιού και αλατοπιπερώνετε. Τα αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστούν για τουλάχιστον 2-3 ώρες φροντίζοντας να το γυρίσετε 2 φορές τουλάχιστον στο ενδιάμεσο.

  • 4.

    Ανάβετε ψησταριά στο μπαλκόνι ή απλώς το γκριλ του φούρνου σας στους 220°C. Μόλις ζεσταθεί καλά ο φούρνος, βγάζετε τα σουβλάκια από το ψυγείο, τυλίγετε το ξύλινο μέρος με λίγο αλουμινόχαρτο για να μην καεί στο φούρνο και τα βάζετε να ψηθούν στη σχάρα σε κάποια σκάλα ψηλά. Στα 7-8 λεπτά τα γυρίζετε για να ψηθούν και από την άλλη μεριά. Τα σερβίρετε συνοδεία μιας πλούσιας σαλάτας, πατάτες τηγανιτές ή ψητές και διάφορες σάλτσες και ντιπ της επιλογής σας