Τα καλοκαιρινά ψησίματα με την οικογένεια και τους φίλους σε αυλές, κήπους και βεράντες είναι μία αγαπημένη συνήθεια. Μαζευόμαστε από νωρίς, τσιμπολογάμε, ετοιμάζουμε δροσερές σαλάτες και συνοδευτικά, ψήνουμε και ξαναψήνουμε!
Και ξεκινάμε! Είναι σημαντικό να μαρινάρουμε εγκαίρως ότι πρόκειται να ψήσουμε, να έχουμε μια επιλογή από σάλτσες και μουστάρδες και να φροντίσουμε για αυτά που θα πιούμε. Το μυστικό της επιτυχίας όμως βρίσκεται κυρίως στη σωστή θερμοκρασία. Πρώτα από όλα έχουμε βγάλει από το ψυγείο αυτά που πρόκειται να ψήσουμε ώστε να αποκτήσουν θερμοκρασία περιβάλλοντος. Για το κοτόπουλο, τις μπριζόλες, και τα σουβλάκια, ξεκινάμε το ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία που σταδιακά θα την ανεβάσουμε, ολοκληρώνοντας σε υψηλή θερμοκρασία. Έτσι μπορούμε να πετύχουμε ωραία γεύση και τραγανή εξωτερική υφή.
Για να καταλάβουμε πότε είναι έτοιμα τα ψητά μας δεν τα τρυπάμε με το πιρούνι γιατί έτσι θα φύγουν τα υγρά και θα στεγνώσει το κρέας. Αφαιρούμε πρώτα από τη φωτιά με μια λαβίδα και μετράμε τη θερμοκρασία με το θερμόμετρο φαγητού, ανάλογα με τον τύπο του ψησίματος που θέλουμε να πετύχουμε. Για medium ψήσιμο οι ενδεδειγμένες θερμοκρασίες είναι 71-73°C για τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα, 71-74°C για το κοτόπουλο, 60 – 63°C για τις μπριζόλες (χοιρινές και μοσχαρίσιες), και 60 – 63°C για το αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας.
Για τα λαχανικά υπολογίζουμε 15΄ για κρεμμύδια σε φέτες, 8-10΄ για τα μανιτάρια, 20΄ για πιπεριές ολόκληρες, 6΄ανά πλευρά για μελιτζάνες σε φέτες, και 15΄ για κολοκυθάκια σε φέτες. Τα φρούτα είναι καλύτερο να ψήνονται σε χαμηλή φωτιά και για λίγα λεπτά για να μην καούν.
Μπαίνουμε στο ψητό λοιπόν!
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Καιρός για μπάρμπεκιου
Τα καλοκαιρινά ψησίματα με την οικογένεια και τους φίλους σε αυλές, κήπους και βεράντες είναι μία αγαπημένη συνήθεια. Μαζευόμαστε από νωρίς, τσιμπολογάμε, ετοιμάζουμε δροσερές σαλάτες και συνοδευτικά, ψήνουμε και ξαναψήνουμε!
Και ξεκινάμε! Είναι σημαντικό να μαρινάρουμε εγκαίρως ότι πρόκειται να ψήσουμε, να έχουμε μια επιλογή από σάλτσες και μουστάρδες και να φροντίσουμε για αυτά που θα πιούμε. Το μυστικό της επιτυχίας όμως βρίσκεται κυρίως στη σωστή θερμοκρασία. Πρώτα από όλα έχουμε βγάλει από το ψυγείο αυτά που πρόκειται να ψήσουμε ώστε να αποκτήσουν θερμοκρασία περιβάλλοντος. Για το κοτόπουλο, τις μπριζόλες, και τα σουβλάκια, ξεκινάμε το ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία που σταδιακά θα την ανεβάσουμε, ολοκληρώνοντας σε υψηλή θερμοκρασία. Έτσι μπορούμε να πετύχουμε ωραία γεύση και τραγανή εξωτερική υφή.
Για να καταλάβουμε πότε είναι έτοιμα τα ψητά μας δεν τα τρυπάμε με το πιρούνι γιατί έτσι θα φύγουν τα υγρά και θα στεγνώσει το κρέας. Αφαιρούμε πρώτα από τη φωτιά με μια λαβίδα και μετράμε τη θερμοκρασία με το θερμόμετρο φαγητού, ανάλογα με τον τύπο του ψησίματος που θέλουμε να πετύχουμε. Για medium ψήσιμο οι ενδεδειγμένες θερμοκρασίες είναι 71-73°C για τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα, 71-74°C για το κοτόπουλο, 60 – 63°C για τις μπριζόλες (χοιρινές και μοσχαρίσιες), και 60 – 63°C για το αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας.
Για τα λαχανικά υπολογίζουμε 15΄ για κρεμμύδια σε φέτες, 8-10΄ για τα μανιτάρια, 20΄ για πιπεριές ολόκληρες, 6΄ανά πλευρά για μελιτζάνες σε φέτες, και 15΄ για κολοκυθάκια σε φέτες. Τα φρούτα είναι καλύτερο να ψήνονται σε χαμηλή φωτιά και για λίγα λεπτά για να μην καούν.
Μπαίνουμε στο ψητό λοιπόν!