ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Pasta,Penne,With,Roasted,Tomato,,Sauce,,Mozzarella,Cheese.,Grey,Background.

Η Μεσόγειος ξέρει να μαγειρεύει νόστιμα!

Ματσάκια από δεντρολίβανο, ρίγανη και βασιλικό, στοίβες από ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια και μελιτζάνες, βάζα με ελιές και κάπαρη, άφθονα ψάρια μικρά και μεγάλα, δοξάζουν την κουζίνα της Μεσογείου που αυτή την εποχή μας προσφέρει γενναιόδωρα τα υλικά της για να δημιουργήσουμε μικρά γευστικά θαύματα. Έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε συνταγές ζουμερές και αρωματικές που περιέχουν την ουσία της Ισπανίας και της Ιταλίας, του Μαρόκου, της Τυνησίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Γαλλίας και των υπόλοιπων χωρών της περιοχής.

Η μεσογειακή κουζίνα με γαστρονομικές επιρροές τριών ηπείρων -Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής -, συνεχίζει να εξελίσσεται αξιοποιώντας τις μοναδικές πρώτες ύλες της και είναι τάση εδώ και χρόνια. Άλλωστε, στις διατροφικές συνήθειες των λαών που ζούνε γύρω από τη Μεσόγειο στηρίχτηκε η περίφημη Μεσογειακή διατροφή που δίνει έμφαση στην κατανάλωση οσπρίων, ελαιόλαδου, δημητριακών και σπόρων, φρούτων και λαχανικών, στη μέτρια κατανάλωση ψαριού και άσπρου κρέατος, στη σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος, και στη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού.

Η συγκολλητική ουσία που ενώνει τις διαφορετικές κουζίνες των λαών της Μεσογείου είναι βέβαια το ελαιόλαδο. Ταυτόχρονα ενοποιεί τα υλικά κάθε συνταγής σε ένα ενιαίο σύνολο δίνοντας σε κάθε πιάτο χαρακτήρα και μοναδικότητα. Για ότι φτιάχνουμε, σαλάτες, μαγειρευτά, τηγανητά ή του φούρνου επιλέγουμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος μακριά από υψηλές θερμοκρασίες και το καταναλώνουμε άμεσα. Και θυμόμαστε, προτού σερβίρουμε να προσθέσουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο για να αναβαθμίσουμε γευστικά και αρωματικά κάθε πιάτο!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Η Μεσόγειος ξέρει να μαγειρεύει νόστιμα!

Ματσάκια από δεντρολίβανο, ρίγανη και βασιλικό, στοίβες από ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια και μελιτζάνες, βάζα με ελιές και κάπαρη, άφθονα ψάρια μικρά και μεγάλα, δοξάζουν την κουζίνα της Μεσογείου που αυτή την εποχή μας προσφέρει γενναιόδωρα τα υλικά της για να δημιουργήσουμε μικρά γευστικά θαύματα. Έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε συνταγές ζουμερές και αρωματικές που περιέχουν την ουσία της Ισπανίας και της Ιταλίας, του Μαρόκου, της Τυνησίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Γαλλίας και των υπόλοιπων χωρών της περιοχής.

Η μεσογειακή κουζίνα με γαστρονομικές επιρροές τριών ηπείρων -Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής -, συνεχίζει να εξελίσσεται αξιοποιώντας τις μοναδικές πρώτες ύλες της και είναι τάση εδώ και χρόνια. Άλλωστε, στις διατροφικές συνήθειες των λαών που ζούνε γύρω από τη Μεσόγειο στηρίχτηκε η περίφημη Μεσογειακή διατροφή που δίνει έμφαση στην κατανάλωση οσπρίων, ελαιόλαδου, δημητριακών και σπόρων, φρούτων και λαχανικών, στη μέτρια κατανάλωση ψαριού και άσπρου κρέατος, στη σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος, και στη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού.

Η συγκολλητική ουσία που ενώνει τις διαφορετικές κουζίνες των λαών της Μεσογείου είναι βέβαια το ελαιόλαδο. Ταυτόχρονα ενοποιεί τα υλικά κάθε συνταγής σε ένα ενιαίο σύνολο δίνοντας σε κάθε πιάτο χαρακτήρα και μοναδικότητα. Για ότι φτιάχνουμε, σαλάτες, μαγειρευτά, τηγανητά ή του φούρνου επιλέγουμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος μακριά από υψηλές θερμοκρασίες και το καταναλώνουμε άμεσα. Και θυμόμαστε, προτού σερβίρουμε να προσθέσουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο για να αναβαθμίσουμε γευστικά και αρωματικά κάθε πιάτο!

Μουστοκούλουρα με βούτυρο και σταφίδες
Υλικά
  • 200γρ. Βούτυρο Δράμας Νώμα
  • 1 φλιτζάνι Zάχαρη Kαστανή Belbake
  • 150γρ. μούστο σβησμένο ή ⅓ φλιτζανιού πετιμέζι διαλυμένο σε ⅓ φλιτζανιού νερό
  • 1 αυγό
  • 2½ φλιτζάνια αλεύρι (περίπου) για 'Ολες τις Χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες μικρές
Διαδικασία
  • 1.

    Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτετε το αβγό και το πετιμέζι, χτυπώντας μέχρι να ενσωματωθούν.

  • 2.

    Ανακατεύετε το μισό αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και τα μπαχαρικά και τα προσθέτετε στο υγρό μίγμα του μίξερ μαζί με τις σταφίδες. Χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν.

  • 3.

    Βγάζετε το μπολ από το μίξερ και προσθέτετε με το χέρι όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειάζεται μέχρι να γίνει μια συμπαγής, μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο αλεύρι επιπλέον. Μαζεύετε τη ζύμη σε μπάλα, τη σκεπάζετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

  • 4.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε μικρά κομμάτια ζύμης, τα πλάθετε μπαλάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού και τα πιέζετε ελάχιστα να πλατύνουν. Τα τοποθετείτε σε απόσταση 2εκ. σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

  • 5.

    Ψήνετε τα μουστοκούλουρα στο φούρνο για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Αν είναι ακόμα λίγο μαλακά στο τέλος του ψησίματος, θα σκληρύνουν όταν κρυώσουν.

Γεμιστά της Μεσογείου με κουκουνάρια και αμύγδαλα
Υλικά
  • 6 ντομάτες
  • 6 πιπεριές
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
  • 4-5 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 100γρ. κουκουνάρι
  • 100γρ. αμύγδαλα
  • 100 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 3 μεγάλες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι φρυγανιά, τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και μαραίνετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 1-2 λεπτά.

  • 2.

    Προσθέτετε το ρύζι και αφού τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες. Συμπληρώνετε λίγο νερό, αφήνετε να βράσει για 3-4 λεπτά και ρίχνετε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το κουκουνάρι, τα αμύγδαλα και τις σταφίδες. Αλατοπιπερώνετε ανακατεύετε καλά και αποσύρετε από τη φωτιά.

  • 3.

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα. Με ένα μαχαίρι κόβετε το πάνω μέρος των λαχανικών, σαν καπάκι. Αδειάζετε τα λαχανικά (ντομάτες και πιπεριές) από την ψίχα και τα σπόρια και τα γεμίζετε με το μίγμα του ρυζιού κατά τα 2/3.

  • 4.

    Τοποθετείτε τα λαχανικά σε ένα ταψί και ανάμεσά τους αραδιάζετε τις πατάτες. Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι, αλατοπιπερώνετε καλά και πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και τη φρυγανιά. Ψήνετε για 1 ώρα και 30 λεπτά. Σερβίρετε χλιαρά ή κρύα.

Λιγκουίνι Αματριτσιάνα (Amatriciana) με κάππαρη
Υλικά
  • 50 ml έ.π. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 250 γρ. πανσέτες χοιρινές, ψιλοκομμένες
  • 250 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. λευκό κρασί
  • 250 γρ. ντοματάκια κονκασέ (από κονσέρβα)
  • 250 γρ. φρέσκιες ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 5 γρ. φρέσκια καυτερή πιπεριά τσίλι (pepperoncino), ψιλοκομμένη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κ.σ. κάππαρη για το σερβίρισμα
  • αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε την πανσέτα για 1΄-2΄. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1΄-2΄. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 1΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ.

  • 2.

    Προσθέτουμε τα ντοματάκια και τις ντομάτες, την πιπεριά και τη δάφνη. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε καλά και βράζουμε για 10΄-15΄, μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά και να δέσει η σάλτσα.

  • 3.

    Βράζουμε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και μόλις είναι έτοιμα με μια τσιμπίδα τα μεταφέρουμε λίγα-λίγα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως γαρνίροντας με την κάππαρη.

Κεκάκια με χαλβά και γλάσο από ταχίνι και μαστίχα
Υλικά
  • 200γρ. χαλβά με άρωμα βανίλιας
  • 2/3 φλιτζανιού σησαμέλαιο
  • 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 2/3 φλιτζανιού 100% Φυσικό Χυμό Πορτοκάλι Eviva
  • 3 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα και γαρίφαλο, σε σκόνη
  • ½ φλιτζάνι Alesto Selection Καρύδια
  • 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα
  • Για το γλάσο
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • ½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 κουτ. σούπας ταχίνι με στέβια Γλυκάνθη
  • 1-3 κουτ. σούπας Φυσικό Χυμό Πορτοκάλι Eviva
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Αλείφετε με σησαμέλαιο μια φόρμα με υποδοχές για ατομικά κεκάκια ή ξεχωριστές ατομικές φόρμες (για μάφιν).

  • 2.

    Χτυπάτε στο μίξερ τον χαλβά, τη ζάχαρη και το σησαμέλαιο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το ξύσμα λεμονιού και το κανελογαρίφαλο. Στο τέλος προσθέτετε το αλεύρι και τα καρύδια και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

  • 3.

    Μοιράζετε το μίγμα ανάμεσα στις φόρμες και πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγο σουσάμι. Ψήνετε τα κεκάκια στο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου.

  • 4.

    Στο μεταξύ ετοιμάζετε το γλάσο. Ανακατεύετε τη ζάχαρη με τη μαστίχα και προσθέτετε το ταχίνι. Ενώ ανακατεύετε προσθέτετε τμηματικά όσο χυμό πορτοκαλιού χρειάζεται για να γίνει ένα πηχτό, λείο μίγμα.

  • 5.

    Όταν κρυώσουν τα κεκάκια τα βγάζετε από τις φόρμες και τα περιχύνετε με το γλάσο.

Κοτόπουλο με αμύγδαλα και κους-κους
Υλικά
  • 4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
  • 300γρ. Αlesto Selection Αμύγδαλα
  • 400γρ. κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 6 κουτ. σούπας Ηλιέλαιο Vita d' Or
  • 350γρ. κους-κους
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη μαρινάδα
  • 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 στίγματα ζαφορά
  • αλάτι, πιπέρι άσπρο
Διαδικασία
  • 1.

    Βάζετε τα φιλέτα του κοτόπουλου σε μπολ, προσθέτετε τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύετε. Αφήνετε το μπολ σκεπασμένο στο ψυγείο για μια ώρα.

  • 2.

    Αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα του κοτόπουλου και τα σοτάρετε με τις 2 κουταλιές από το λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Προσθέτετε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και μαγειρεύετε για μισή ώρα.

  • 3.

    Σε ξεχωριστό τηγάνι σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά με το υπόλοιπο σπορέλαιο τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε τα αμύγδαλα. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να γίνουν χρυσά.

  • 4.

    Βάζετε το ζωμό του κοτόπουλου σε κατσαρόλα να πάρει βράση και το κους κους σε ένα μπολ. Ρίχνετε καυτό το ζωμό στο κους κους, αλατίζετε και ανακατεύετε. Σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα βαμβακερή κι αφήνετε να απορροφήσει το ζωμό και να φουσκώσει. Τότε αφρατεύετε το κους κους ανακατεύοντας με πιρούνι. Σερβίρετε το κους κους σε πιατέλα, από πάνω βάζετε τα φιλέτα του κοτόπουλου κι από πάνω τα σοταρισμένα κρεμμύδια και τα αμύγδαλα.

Φασολάκια με φέτα, λιαστές ντομάτες και άνηθο
Υλικά
  • 1 κιλό φασολάκια στρογγυλά Vegetera
  • ½ φλιτζάνι λιαστές ντομάτες σε λάδι, ψιλοκομμένες και στραγγισμένες
  • 300γρ. φέτα ΠΟΠ Γάλπο, θρυμματισμένη
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 μαραθόριζα, καθαρισμένη από τις ίνες, σε λεπτές φέτες
  • ½ ματσάκι άνηθο (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένο
  • 100ml ελαιόλαδο
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τη μαραθόριζα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

  • 2.

    Προσθέτετε τα φασολάκια, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για 10-15 λεπτά.

  • 3.

    Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και νερό τόσο ώστε να καλύψετε τα υλικά, νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το υγρό να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για άλλα 20 λεπτά.

  • 4.

    Στο τέλος, λίγο πριν αποσύρετε από τη φωτιά ρίχνετε τις λιαστές ντομάτες, τη φέτα και τον άνηθο. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε για 1-2 λεπτά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρετε αμέσως.