ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Pork,Chops,In,Apple,Cider,Cream,Sauce,With,Caramelized,Apples

Η μαγειρική αγαπάει τα μήλα

Εξαιτίας τους ίσως να χάσαμε τον Παράδεισο αλλά κερδίσαμε τη γεύση και το άρωμά τους. Ο λόγος βέβαια για τα μήλα, τα κλασικά φρούτα του φθινοπώρου που είναι λαχταριστά και ταυτόχρονα πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Τα μήλα τρώγονται με όλους τους τρόπους. Ωμά, είναι εύκολα στη μεταφορά, τρώγονται άνετα και με τη φλούδα (αρκεί να τα πλύνουμε καλά), και αποτελούν μια πρακτική και υγιεινή λύση για το γραφείο ή το σχολείο. Ταιριάζουν τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές παρασκευές, κάνουν καλή παρέα με τη σελινόριζα και το λάχανο, τις σταφίδες και τα καρύδια, τα πουλερικά και το χοιρινό, γίνονται σάλτσες, δίνουν φρεσκάδα σε σαλάτες και μεταμορφώνονται σε γευστικότατα γλυκά.

Όσο για τη συντήρησή τους, καλό είναι να αποφεύγουμε τον πάγκο της κουζίνας καθώς η ζέστη που επικρατεί στον χώρο θα κάνει τα μήλα να χαλάσουν πιο γρήγορα. Ιδανικά, τα τοποθετούμε σε σκοτεινό και κρύο περιβάλλον, που θα τα κρατήσει φρέσκα για περισσότερο. Αν έχουμε αποθήκη, γκαράζ ή κελάρι με χαμηλή θερμοκρασία (γύρω στους -1οC με 0oC), τότε θα τα βάλουμε εκεί, μέσα σε καφάσι. Διαφορετικά, προτιμάμε το συρτάρι του ψυγείου.

Με τα μήλα που μας περισσεύουν μπορούμε να φτιάξουμε τσιπς. Αρκεί να πάρουμε 2 μεσαία σε μέγεθος μήλα, να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια με τον αποπυρηνωτή και να τα κόψουμε με το μαντολίνο οριζόντια σε πολύ λεπτές φέτες. Θα τις απλώσουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και θα τις πασπαλίζουμε με ένα μείγμα από 1 ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη και ½ κουτ. γλυκού κανέλα. Θα βάλουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC και θα ψήσουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι οι άκρες τους να γίνουν κυματιστές. Είναι νοστιμότατα. Όπως και οι συνταγές που ακολουθούν.

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Η μαγειρική αγαπάει τα μήλα

Εξαιτίας τους ίσως να χάσαμε τον Παράδεισο αλλά κερδίσαμε τη γεύση και το άρωμά τους. Ο λόγος βέβαια για τα μήλα, τα κλασικά φρούτα του φθινοπώρου που είναι λαχταριστά και ταυτόχρονα πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Τα μήλα τρώγονται με όλους τους τρόπους. Ωμά, είναι εύκολα στη μεταφορά, τρώγονται άνετα και με τη φλούδα (αρκεί να τα πλύνουμε καλά), και αποτελούν μια πρακτική και υγιεινή λύση για το γραφείο ή το σχολείο. Ταιριάζουν τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές παρασκευές, κάνουν καλή παρέα με τη σελινόριζα και το λάχανο, τις σταφίδες και τα καρύδια, τα πουλερικά και το χοιρινό, γίνονται σάλτσες, δίνουν φρεσκάδα σε σαλάτες και μεταμορφώνονται σε γευστικότατα γλυκά.

Όσο για τη συντήρησή τους, καλό είναι να αποφεύγουμε τον πάγκο της κουζίνας καθώς η ζέστη που επικρατεί στον χώρο θα κάνει τα μήλα να χαλάσουν πιο γρήγορα. Ιδανικά, τα τοποθετούμε σε σκοτεινό και κρύο περιβάλλον, που θα τα κρατήσει φρέσκα για περισσότερο. Αν έχουμε αποθήκη, γκαράζ ή κελάρι με χαμηλή θερμοκρασία (γύρω στους -1οC με 0oC), τότε θα τα βάλουμε εκεί, μέσα σε καφάσι. Διαφορετικά, προτιμάμε το συρτάρι του ψυγείου.

Με τα μήλα που μας περισσεύουν μπορούμε να φτιάξουμε τσιπς. Αρκεί να πάρουμε 2 μεσαία σε μέγεθος μήλα, να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια με τον αποπυρηνωτή και να τα κόψουμε με το μαντολίνο οριζόντια σε πολύ λεπτές φέτες. Θα τις απλώσουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και θα τις πασπαλίζουμε με ένα μείγμα από 1 ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη και ½ κουτ. γλυκού κανέλα. Θα βάλουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC και θα ψήσουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι οι άκρες τους να γίνουν κυματιστές. Είναι νοστιμότατα. Όπως και οι συνταγές που ακολουθούν.

Μηλόπιτα σαν κέικ με σάλτσα καραμέλας
Υλικά
  • 3 κόκκινα μήλα
  • 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 125γρ. ζάχαρη καστανή Belbake
  • 3 αβγά
  • 125γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
  • Για τη σάλτσα καραμέλας
  • ½ κιλό ζάχαρη
  • 450ml νερό
  • μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
Διαδικασία
  • 1.

    Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να κρυώσει. Καθαρίζετε τα μήλα και τα τρίβετε στον τρίφτη.

  • 2.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210οC. Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μίγμα. Ανακατεύετε το αλεύρι με την κανέλα και την προσθέτετε στο μίγμα των αβγών, μαζί με τα τριμμένα μήλα. Τέλος, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο.

  • 3.

    Ρίχνετε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι διαμέτρου 28εκ. και ψήνετε στο φούρνο για 5 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμη.

  • 4.

    Τη βγάζετε από το φούρνο και όταν μισοκρυώσει, την αναποδογυρίζετε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς πριν τη μεταφέρετε σε πιατέλα. Την πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη ή την περιχύνετε με σάλτσα καραμέλα και σερβίρετε.

  • 5.

    Για τη σάλτσα καραμέλας: Σε βαθύ και βαρύ τηγάνι βάζετε τη ζάχαρη με 250ml από το νερό και το χυμό λεμονιού και ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει το χρώμα του μελιού. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το υπόλοιπο νερό σιγά-σιγά ανακατεύοντας κάθε φορά και τέλος το ξίδι. Μεταφέρετε τη σάλτσα σε μπουκάλι και τη διατηρείται στο ψυγείο.

Κοτόπουλο με μανιτάρια, μήλα και κάρι
Υλικά
  • 800γρ. κοτόπουλο φιλέτο στήθος σε λεπτές φέτες, χοντροκομμένες
  • 1 πακέτο φρέσκα μανιτάρια πλευρώτους, σε λεπτές φέτες
  • 2 ξινόμηλα σε κύβους (στο μέγεθος του κοτόπουλου)
  • 1 κουτ. σούπας κάρι (καυτερό ή απλό)
  • 3-4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ποτήρι του νερού κρασί λευκό
  • ½ φλιτζάνι κουκουναρόσπορους καβουρδισμένους
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα, χοντροσπασμένα
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Σε βαρύ και βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Προσθέτετε το κάρι και ανακατεύετε ώστε να καβουρδιστεί ελαφρά. Ρίχνετε το κοτόπουλο και το σοτάρετε καλά από όλες τις πλευρές.

  • 2.

    Προσθέτετε τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε όλα μαζί για μερικά λεπτά. Σβήνετε με το κρασί.

  • 3.

    Όταν εξατμιστεί, σκεπάζετε το τηγάνι, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε το φαγητό για 20 λεπτά, προσέχοντας να μη στεγνώσει η σάλτσα του. Προσθέτετε τα μήλα, τις σταφίδες, τους κουκουναρόσπορους και τα αμύγδαλα.

  • 4.

    Αφήνετε το φαγητό στη φωτιά για 5 λεπτά ακόμα, προσθέτετε το μέλι, ανακατεύετε και σερβίρετε μαζί με βρασμένο ρύζι basmati.

Λουκάνικα με φιρίκια
Υλικά
  • 500γρ. λουκάνικα λουκάνικα βόεια Αγροικία, σε ροδέλες
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 5 φιρίκια, κομμένα κυδωνάτα
  • 1 πράσο, χοντροκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 1½ κουτ. σούπας μέλι ανθέων γλυκάνθη
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 250ml ξανθιά μπίρα ή μηλίτη
  • 40γρ. βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα με ολόκληρο σινάπι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τα λουκάνικα με το ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τα φιρίκια και το πράσο, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη.

  • 2.

    Προσθέτουμε το θυμάρι, το μέλι, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Σβήνουμε με την μπίρα και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί, για περίπου 8-10 λεπτά και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

  • 3.

    Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο, τη μουστάρδα και σερβίρουμε.

«Βούτυρο» μήλου με γλυκά μπαχαρικά
Υλικά
    Για 2 βαζάκια των 350 ml
  • 600 γρ. ελληνικά μήλα Fuji Ν. Σοδειάς, καθαρισμένα, ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. μήλα κόκκινα, ξεφλουδισμένα, ψιλοκομμένα
  • ξύσμα λεμονιού + λίγες φλοίδες
  • 125 ml φυσικός χυμός μήλο Eviva
  • 30 γρ. ζάχαρη καστανή Belbake
  • ½ κουτ. σούπας κανέλα, σκόνη
  • 3/4 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
  • 1 πρέζα μπαχάρι, σκόνη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • 1 πρέζα γαρίφαλο, σκόνη
Διαδικασία
  • 1.

    Βάζουμε τα μήλα, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό μήλου σε μια μεσαία κατσαρόλα και δίνουμε μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 35΄-40΄ ή μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν.

  • 2.

    Βάζουμε τα μήλα και τα υγρά του σκεύους σε ένα μπλέντερ και πολτοποιούμε καλά. Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας μέσα τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1-2 ώρες, ανακατεύοντας συχνά μέχρι η σάλτσα να πάρει ένα βαθύ καφέ χρώμα και να πήξει.

  • 3.

    Μόλις σκουρύνει και συμπυκνωθεί καλά σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Μόλις κρυώσουν, τα βάζουμε στο ψυγείο και τα διατηρούμε για έως και 1 μήνα

Ψαρονέφρι με σάλτσα μήλου
Υλικά
  • 800γρ. ψαρονέφρι, σε λεπτές φέτες πάχους 1εκ.
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • ελάχιστο μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  • ελάχιστο γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 500ml κρασί 25 reasons sunshine Sauvignon Blanc και Ξινόμαυρο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σάλτσα μήλου
  • 4 μήλα πράσινα, καθαρισμένα, σε μικρούς κύβους
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 4 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Για το ψαρονέφρι: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τις φέτες από το ψαρονέφρι σε δόσεις, για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Για κάθε δόση χρησιμοποιείτε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και κάθε φορά που βάζετε μια δόση στο τηγάνι, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με λίγο μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, πάπρικα και τζίντζερ. Αφήνετε όλες τις φέτες σε μια πιατέλα και τις διατηρείτε ζεστές.

  • 2.

    Σε μια ρηχή κατσαρόλα σοτάρετε σε τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο το κρεμμύδι και σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε το ξυλάκι κανέλας και αλατοπιπερώνετε. Σε δυνατή φωτιά και με ξεσκέπαστη κατσαρόλα αφήνετε να βράσει και να συμπυκνωθεί η σάλτσα, για 15 λεπτά περίπου. Στα τελευταία 4 λεπτά προσθέτετε τα φιλετάκια και ανακινείτε την κατσαρόλα. Μόλις πήξει η σάλτσα σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη.

  • 3.

    Για τη σάλτσα μήλου: Καθαρίζετε τα μήλα, τα κόβετε σε μικρούς κύβους και τα ραντίζετε με το χυμό λεμονιού. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζετε το βούτυρο να ζεσταθεί. Ρίχνετε τους κύβους των μήλων και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνετε και ραντίζετε με το πετιμέζι. Βράζετε για 2 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Αδειάζετε το μίγμα σε ένα μπλέντερ και το πολτοποιείτε μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία, παχύρρευστη σάλτσα.

  • 4.

    Μοιράζετε το ψαρονέφρι στα πιάτα και περιχύνετε με τη σάλτσα. Αν θέλετε, συνοδεύετε με λίγο ρύζι ατμού.

Λαχανοσαλάτα με μήλα και σταφίδες
Υλικά
  • Μερίδες: 4
  • Για τη σαλάτα
  • 300 γρ. κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας σταφίδες
  • 300 γρ. ελληνικό λάχανο άσπρο, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. καρότα, τριμμένα
  • 50 γρ. αμύγδαλα λευκά
  • 50 γρ. ρόδι
  • 80 γρ. ρόκα baby
  • 1 κόκκινο μήλο, σε κάθετες φέτες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Για το dressing
  • 40 γρ. απαλή μουστάρδα Kania
  • 90 γρ. μαγιονέζα
  • 130 ml ε.π. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 2 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Dressing: Αδειάζουμε σε ένα βαθύ μπολ τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα, το ελαιόλαδο, το ξίδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη, μέχρι να ομογενοποιηθεί το dressing.

  • 2.

    Ρίχνουμε στο μπολ με το dressing το κόκκινο λάχανο, τις σταφίδες, το λευκό λάχανο, το καρότο, το αμύγδαλο, το ρόδι, τη ρόκα, το μήλο, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι να πάει το dressing σε όλα τα υλικά. Σερβίρουμε αμέσως.