ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Traditional,Arbecue,Leg,Of,Lamb,And,Shoulder,With,Potatoes,And

Η γεύση της Λαμπρής

Τα αρώματα του Πάσχα είναι τα κουλούρια, τα τσουρέκια και οι γαλατόπιτες, το ψητό αρνί και τα συνοδευτικά του, και βέβαια η μαγειρίτσα, απαραίτητη το βράδυ της Ανάστασης. Μια νοστιμότατη και χορταστική σούπα που δεν είναι δύσκολη στην παρασκευή της αρκεί να ξέρουμε μερικά μικρά μυστικά επιτυχίας.

Θα βάλουμε ρύζι γλασέ που ταιριάζει στις σούπες, και θα το προσθέσουμε 15 λεπτά πριν το τέλος και όχι νωρίτερα, γιατί δεν θέλουμε να λασπώσει.

Για το αυγολέμονο, τα αβγά χρειάζονται πολύ δυνατό χτύπημα ώσπου να αφρίσουν και σε αυτό θα μας βοηθήσει να τα χτυπήσουμε στο μούλτι. Στη συνέχεια θα προσθέσουμε τον χυμό λεμονιού και το κορνφλάουρ (προαιρετικά) και θα συνεχίσουμε το ανακάτεμα όπως ορίζει η συνταγή. Τα υλικά για το αυγολέμονο είναι συγκεκριμένα: κρόκοι, χυμός λεμονιού, κορν φλάουρ και αλατοπίπερo, κάποιοι όμως προσθέτουν και δυο κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό, για πιο κρεμώδη υφή.

Η αρνίσια συκωταριά μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί από συκωτάκια πουλιών. Η γεύση τους είναι πιο ήπια, οπότε πολλοί τα προτιμούν και για αυτόν τον λόγο. Υπάρχουν κάποιοι που αγαπούν τη μαγειρίτσα, αλλά δεν τους αρέσει καθόλου η μυρωδιά και η γεύση του συκωτιού. Σε αυτή την περίπτωση θα το αντικαταστήσουμε με ψαχνό. Υπάρχει βέβαια και η vegan μαγειρίτσα με μανιτάρια, χόρτα και μάραθο, που είναι το ίδιο απολαυστική. Σε κάθε περίπτωση σερβίρεται ζεστή, προαιρετικά με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο στην επιφάνειά της.

Για το γιορτινό τραπέζι έχουμε όμως κι άλλα νόστιμα: Γεμιστό αρνάκι, Aρνάκι με αγκινάρες και αρακά, Σαλάτα με σπανάκι και πασχαλινά κόκκινα αυγά, Γαλατόπιτα από την Πελοπόννησο, και Παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια.

Καλό Πάσχα!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Η γεύση της Λαμπρής

Τα αρώματα του Πάσχα είναι τα κουλούρια, τα τσουρέκια και οι γαλατόπιτες, το ψητό αρνί και τα συνοδευτικά του, και βέβαια η μαγειρίτσα, απαραίτητη το βράδυ της Ανάστασης. Μια νοστιμότατη και χορταστική σούπα που δεν είναι δύσκολη στην παρασκευή της αρκεί να ξέρουμε μερικά μικρά μυστικά επιτυχίας.

Θα βάλουμε ρύζι γλασέ που ταιριάζει στις σούπες, και θα το προσθέσουμε 15 λεπτά πριν το τέλος και όχι νωρίτερα, γιατί δεν θέλουμε να λασπώσει.

Για το αυγολέμονο, τα αβγά χρειάζονται πολύ δυνατό χτύπημα ώσπου να αφρίσουν και σε αυτό θα μας βοηθήσει να τα χτυπήσουμε στο μούλτι. Στη συνέχεια θα προσθέσουμε τον χυμό λεμονιού και το κορνφλάουρ (προαιρετικά) και θα συνεχίσουμε το ανακάτεμα όπως ορίζει η συνταγή. Τα υλικά για το αυγολέμονο είναι συγκεκριμένα: κρόκοι, χυμός λεμονιού, κορν φλάουρ και αλατοπίπερo, κάποιοι όμως προσθέτουν και δυο κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό, για πιο κρεμώδη υφή.

Η αρνίσια συκωταριά μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί από συκωτάκια πουλιών. Η γεύση τους είναι πιο ήπια, οπότε πολλοί τα προτιμούν και για αυτόν τον λόγο. Υπάρχουν κάποιοι που αγαπούν τη μαγειρίτσα, αλλά δεν τους αρέσει καθόλου η μυρωδιά και η γεύση του συκωτιού. Σε αυτή την περίπτωση θα το αντικαταστήσουμε με ψαχνό. Υπάρχει βέβαια και η vegan μαγειρίτσα με μανιτάρια, χόρτα και μάραθο, που είναι το ίδιο απολαυστική. Σε κάθε περίπτωση σερβίρεται ζεστή, προαιρετικά με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο στην επιφάνειά της.

Για το γιορτινό τραπέζι έχουμε όμως κι άλλα νόστιμα: Γεμιστό αρνάκι, Aρνάκι με αγκινάρες και αρακά, Σαλάτα με σπανάκι και πασχαλινά κόκκινα αυγά, Γαλατόπιτα από την Πελοπόννησο, και Παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια.

Καλό Πάσχα!

Γαλατόπιτα από την Πελοπόννησο
Υλικά
    Για ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 εκ.
  • 1.500 ml φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,5% ΠΛΗΡΕΣ
  • 200 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα + λίγο επιπλέον για το ταψί
  • 5 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • Λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant, για το σερβίρισμα
  • κανέλα, σκόνη, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί.

  • 2.

    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.

  • 3.

    Προσθέτουμε σταδιακά τα χτυπημένα αυγά, δουλεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθούν αλλά να μην πήξουν. Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.

  • 4.

    Αφήνουμε τη γαλατόπιτα να κρυώσει, πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη και σερβίρουμε.

Σαλάτα με σπανάκι και πασχαλινά κόκκινα αυγά
Υλικά
  • 500-700γρ. σπανάκι (τα τρυφερά φύλλα), πλυμένα, στραγγισμένα, σε μεγάλα κομμάτια
  • 16 ντοματίνια, κομμένα στη μέση (αφήνετε τα πολύ μικρά ολόκληρα)
  • 1 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες, σε λεπτές λωρίδες
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
  • 3 σφιχτοβρασμένα αυγά Κ. Μακεδονίας Nώμα, ξεφλουδισμένα
  • Για τη σάλτσα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 κουτ. σούπας απαλή μουστάρδα Kania
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι αγελάδος 3.9% ΓΑΛΠΟ
  • ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο (χωρίς τα κοτσάνια)
  • 150ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα φαρδύ μπολ βάζετε το σπανάκι, τα ντοματίνια, τις λιαστές ντομάτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα αγγουράκια τουρσί. Ανακατεύετε καλά με τα χέρια. Ξεφλουδίζετε τα αυγά και ξεχωρίζετε προσεκτικά τα ασπράδια από τους κρόκους.

  • 2.

    Αφήνετε τους κρόκους κατά μέρος για τη σάλτσα και κόβετε τα ασπράδια σε λεπτές φέτες. Τις ρίχνετε στη σαλάτα και ανακατεύετε με προσοχή. Σκεπάζετε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και βάζετε τη σαλάτα στο ψυγείο, μέχρι να τη σερβίρετε.

  • 3.

    Για τη σάλτσα: Χτυπάτε στο μπλέντερ τους κρόκους των αβγών και όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να φτιάξετε μια σάλτσα λεία και πυκνή. Τη σκεπάζετε και τη φυλάτε στο ψυγείο. Λίγο πριν σερβίρετε περιχύνετε τη σαλάτα με τη σάλτσα και ανακατεύετε με προσοχή.

Μαγειρίτσα αβγολέμονο
Υλικά
  • 1 αρνίσια συκωταριά νωπή γύρω στο 1½ κιλό
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε λεπτές φέτες
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 600γρ. μαρούλια πλυμένα, χοντροκομμένα
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι για σούπα
  • 1½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά βιολογικής γεωργίας Νώμα
  • χυμό από 1½ λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάτε τη συκωταριά για 7-10 λεπτά. Τη βγάζετε, την ξεπλένετε με κρύο νερό και ψιλοκόβετε όλα τα κομμάτια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε τα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι. Τα σοτάρετε μέχρι να μυρίσουν ωραία και να πάρουν ένα απαλό ρόδινο χρώμα. Ρίχνετε μέσα και την ψιλοκομμένη συκωταριά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά.

  • 2.

    Κόβετε με τα χέρια τα μαρούλια σε χοντρά κομμάτια και τα ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε να μαραθούν. Ρίχνετε την ψιλοκομμένη ντομάτα, συμπληρώνετε με τρία νεροπότηρα νερό, αλατίζετε, αφήνετε να πάρει βράση και μαγειρεύετε για 15 λεπτά τουλάχιστον. Ρίχνετε το ρυζάκι και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 30 λεπτά περίπου.

  • 3.

    Στο μεταξύ ετοιμάζετε το αβγολέμονο: Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα, χτυπάτε χωριστά τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και ενώνετε τα υλικά ανακατεύοντας δυνατά. Ρίχνετε το λεμόνι σταγόνα σταγόνα μέσα στα χτυπημένα αυγά και συμπληρώνετε δύο κουτάλες από το ζουμί της μαγειρίτσας μέσα στο αβγολέμονο σιγά σιγά.

  • 4.

    Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζετε το μίγμα μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε τον ψιλοκομμένο άνηθο, ανακατεύετε ξανά και τη σερβίρετε ζεστή στα πιάτα πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια
Υλικά
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 20γρ. μπέϊκιν πάουντερ Belbake
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 330γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 300γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 αβγά + 2 κρόκους (όλα μαζί χτυπημένα)
  • ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 2 καψουλάκια βανίλα
  • 100ml φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,5% ΠΛΗΡΕΣ
  • 1 αβγό χτυπημένο για την επάλειψη
Διαδικασία
  • 1.

    Κοσκινίζετε 850γρ. από το αλεύρι και το ρίχνετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύετε. Κρατάτε το υπόλοιπο αλεύρι στο σακουλάκι, γιατί μπορεί να χρειαστεί στη συνέχεια.

  • 2.

    Χτυπάτε το βούτυρο στο μίξερ. Μετά από περίπου 3 λεπτά ρίχνετε τη ζάχαρη λίγη-λίγη. Λίγο πριν τελειώσει, ρίχνετε και τα αβγά σε 3 δόσεις. Στη συνέχεια προσθέτετε το ξύσμα και τη βανίλια.

  • 3.

    Χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, βάζετε λίγο αλεύρι και μετά λίγο γάλα εναλλάξ. Συνεχίζετε ρίχνοντας αλεύρι σταδιακά. Όταν η ζύμη σφίξει το σταματάτε και αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει και είναι μαλακή. Για να έχετε αυτό το αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε αλεύρι από το σακουλάκι.

  • 4.

    Για κάθε κουλούρι παίρνετε ζύμη όσο ένα καρύδι (30γρ.) και την πλάθετε στα χέρια σας καλά πριν το φτιάξετε. Όσο δουλεύετε ένα μέρος της ζύμης καλύπτετε το μπολ με την υπόλοιπη με μία πετσέτα, για να μην ξεραθεί.

  • 5.

    Βουτυρώνετε ένα ταψί ή μια λαμαρίνα, τοποθετείτε τα κουλούρια, αφήνοντας κενό μεταξύ τους, τα αλείφετε με αβγό και ψήνετε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά.

Γεμιστό αρνάκι
Υλικά
  • 1 αρνάκι γάλακτος ελληνικό ολόκληρο νωπό, 7-8 κιλών
  • 3 κιλά πατάτες καθαρισμένες, κομμένες στη μέση
  • χυμό από 3 λεμόνια
  • 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 4 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο, μόνο τα φυλλαράκια
  • 2 κλαδάκια δεντρολίβανο φρέσκο, μόνο τα φυλλαράκια
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη γέμιση
  • 1 συκωταριά από αρνάκι
  • 150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 500 γρ. αρνίσιο κιμά
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζ. λευκό κρασί
  • 1 φλιτζ. ρύζι νυχάκι Επιλογής
  • 1 φλιτζ. νερό
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Γέμιση: Ζεματάμε τη συκωταριά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει για 3-4 λεπτά και τη βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο μπολ. Μόλις κρυώσει την κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα. Μόλις καβουρδιστεί προσθέτουμε τη συκωταριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.

  • 2.

    Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Κατόπιν σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το ρύζι, το νερό και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά. Ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο και τα μυρώνια. Δοκιμάζουμε για αλάτι και προσθέτουμε λίγο επιπλέον αν χρειάζεται.

  • 3.

    Αρνί: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το γεμίζουμε με τη φάρσα από την κοιλιά. Ράβουμε την κοιλιά κατά μήκος με βελόνα και σπάγκο μαγειρικής και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί. Γύρω του βάζουμε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με τον χυμό των λεμονιών και το υπόλοιπο λάδι, προσθέτουμε στο ταψί το νερό και πασπαλίζουμε με το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 3 ώρες.

  • 4.

    Κατόπιν αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και ψήνουμε για επιπλέον 30 λεπτά για να ροδίσει καλά το κρέας. Σερβίρουμε αμέσως.

Aρνάκι με αγκινάρες και αρακά
Υλικά
  • 1 ½ κιλό αρνάκι γάλακτος ελληνικό νωπό, σε μερίδες
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 8 φρέσκες αγκινάρες, καθαρισμένες
  • 500 γρ. αρακά Vegeterra
  • 2 καρότα, σε ροδέλες
  • 1 μεγάλη πατάτα, κομμένη
  • ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • χυμό από 1-2 λεμόνια
  • λίγο κορνφλάουρ
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Στεγνώνουμε καλά το κρέας με χαρτί κουζίνας. Το αλατοπιπερώνουμε καλά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαριά βάση ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές. Αν δεν χωράει, το ροδίζουμε σε δόσεις και το ρίχνουμε μετά όλο στην κατσαρόλα.

  • 2.

    Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε 250 ml ζεστό νερό και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα με κλειστό το καπάκι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις αγκινάρες κομμένες στα τέσσερα, τον αρακά, τα καρότα και τις πατάτες και 500 ml ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για 45-50 λεπτά ή μέχρι το φαγητό να μείνει με το λάδι του.

  • 3.

    Περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού που έχουμε χτυπήσει με 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ, κουνάμε την κατσαρόλα για να πάει παντού, βράζουμε για λίγο να πήξει η σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.