ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Scarpaccia,,Zucchini,Tart,Cut,In,Slices,In,A,Baking,Dish

Σπιτικά και τυρένια για αξεπέραστη νοστιμιά

Υπάρχουν κάποια πιάτα που αρκεί να πούμε το όνομά τους για να μας πλημμυρίσουν οι μνήμες και να ξανανιώσουμε στο στόμα τις γεύσεις που αγαπάμε. Είναι οικείες, μας θυμίζουν όμορφες στιγμές στο σπίτι και δεν θα σταματήσουμε να τις απολαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία. Κάποιες από αυτές, διαλεγμένες μία μία, περιλαμβάνει το σημερινό μενού: Αυθεντικό πεϊνιρλί με χωριάτικο λουκάνικο και κασέρι, Μανέστρα με μοσχάρι, πράσο και φρέσκια μαντζουράνα, Σφουγγάτο µε κολοκύθι, πατάτες και µυρωδικά, Γλυκιά μπουγάτσα του Θερμαϊκού, Ζυμαρικά με κιμά λουκάνικου, Τυροκεφτέδες με τηγανητές πατάτες.

Εδώ δεν υπάρχουν άγνωστες λέξεις αν και το σφουγγάτο μπορεί να το ξέρουμε και ως κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο. Στην πραγματικότητα είναι κάτι μεταξύ ενισχυμένης ομελέτας, πίτας και ψευτοσουφλέ. Ένα εύκολο καλοκαιρινό πιάτο, που το απολαμβάνουμε κάθε ώρα της ημέρας με μια δροσερή σαλάτα από δίπλα. Φτιάχνεται στον φούρνο με αυγά, τριμμένα κολοκυθάκια, τυριά και μυρωδικά και εξαφανίζεται από το τραπέζι σε ελάχιστο χρόνο.

Οι τυροκεφτέδες και τα ζυμαρικά με κιμά λουκάνικου δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, το πεϊνιρλί είναι η αφράτη ζυμαρένια βαρκούλα που αγαπάμε να δοκιμάζουμε με διάφορες γεμίσεις, η μπουγάτσα είναι το πρωινό που θα μπορούσαμε να τρώμε καθημερινά, και όσο για τη Μανέστρα με μοσχάρι, είναι το πολύ δημοφιλές γιουβέτσι σε πιο ανάλαφρη εκδοχή, χωρίς ντοματένια σάλτσα αλλά με τα αρώματα του λεμονιού και της μαντζουράνας. Ένα πιάτο που φωνάζει «σπιτικό».

Το ένα πιο νόστιμο από το άλλο!

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Σπιτικά και τυρένια για αξεπέραστη νοστιμιά

Υπάρχουν κάποια πιάτα που αρκεί να πούμε το όνομά τους για να μας πλημμυρίσουν οι μνήμες και να ξανανιώσουμε στο στόμα τις γεύσεις που αγαπάμε. Είναι οικείες, μας θυμίζουν όμορφες στιγμές στο σπίτι και δεν θα σταματήσουμε να τις απολαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία. Κάποιες από αυτές, διαλεγμένες μία μία, περιλαμβάνει το σημερινό μενού: Αυθεντικό πεϊνιρλί με χωριάτικο λουκάνικο και κασέρι, Μανέστρα με μοσχάρι, πράσο και φρέσκια μαντζουράνα, Σφουγγάτο µε κολοκύθι, πατάτες και µυρωδικά, Γλυκιά μπουγάτσα του Θερμαϊκού, Ζυμαρικά με κιμά λουκάνικου, Τυροκεφτέδες με τηγανητές πατάτες.

Εδώ δεν υπάρχουν άγνωστες λέξεις αν και το σφουγγάτο μπορεί να το ξέρουμε και ως κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο. Στην πραγματικότητα είναι κάτι μεταξύ ενισχυμένης ομελέτας, πίτας και ψευτοσουφλέ. Ένα εύκολο καλοκαιρινό πιάτο, που το απολαμβάνουμε κάθε ώρα της ημέρας με μια δροσερή σαλάτα από δίπλα. Φτιάχνεται στον φούρνο με αυγά, τριμμένα κολοκυθάκια, τυριά και μυρωδικά και εξαφανίζεται από το τραπέζι σε ελάχιστο χρόνο.

Οι τυροκεφτέδες και τα ζυμαρικά με κιμά λουκάνικου δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, το πεϊνιρλί είναι η αφράτη ζυμαρένια βαρκούλα που αγαπάμε να δοκιμάζουμε με διάφορες γεμίσεις, η μπουγάτσα είναι το πρωινό που θα μπορούσαμε να τρώμε καθημερινά, και όσο για τη Μανέστρα με μοσχάρι, είναι το πολύ δημοφιλές γιουβέτσι σε πιο ανάλαφρη εκδοχή, χωρίς ντοματένια σάλτσα αλλά με τα αρώματα του λεμονιού και της μαντζουράνας. Ένα πιάτο που φωνάζει «σπιτικό».

Το ένα πιο νόστιμο από το άλλο!

 

Αυθεντικό πεϊνιρλί με χωριάτικο λουκάνικο και κασέρι
Υλικά
    Για τη ζύμη
    8 τεμάχια
  • 200 ml φρέσκο γάλα 3,7% Γάλπο , χλιαρό
  • 20 γρ. νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι (10 γρ.) ξερή
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 80 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 αυγά
  • αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 400 γρ. κασέρι πικάντικο, τριμμένο
  • 400 γρ. μοσχαρίσια χωριάτικα λουκάνικα σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα σε θερμοκρασία δωματίου
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι μέχρι να διαλυθεί εντελώς και να αφρίσει το μείγμα. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι και το βούτυρο. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

  • 2.

    Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τα αυγά με λίγο αλάτι και τα προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 40΄ μέχρι να φουσκώσει.
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

  • 3.

    Βγάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη από το μπολ και την τοποθετούμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Τη χωρίζουμε σε 8 ίσα κομμάτια. Παίρνουμε ένα κομμάτι και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα, πάχους περίπου 1/2 εκ. και διαστάσεων 12x15 εκ. Διπλώνουμε τις στενές άκρες της ζύμης προς τα μέσα, σχηματίζοντας μια «βαρκούλα» με στρογγυλεμένες άκρες.

  • 4.

    Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια, δημιουργώντας συνολικά 8 πεϊνιρλί. Τοποθετούμε τα πεϊνιρλί σε δυο βουτυρωμένες λαμαρίνες και τις γεμίζουμε με το τριμμένο κασέρι και τα φετάκια λουκάνικου. Σε ένα μικρό μπολ «δουλεύουμε» το βούτυρο με ένα πιρούνι μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα πεϊνιρλί γύρω-γύρω με το βούτυρο (κρατάμε λίγο για μετά το ψήσιμο).

  • 5.

    Ψήνουμε τα πεϊνιρλί στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30΄-35΄ μέχρι να ροδίσουν.
    Μόλις βγάλουμε τα πεϊνιρλί από τον φούρνο τα αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο όσο είναι ακόμα ζεστά και σερβίρουμε αμέσως.

Μανέστρα με μοσχάρι, πράσο και φρέσκια ματζουράνα
Υλικά
    Μερίδες: 4
  • 1 κιλό μοσχάρι καπάκι σπάλα, σε μικρά κομμάτια
  • 2 πράσα, σε λεπτές φέτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1,5 λίτρο ζωμό βοδινό ή λαχανικών
  • 500 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • 1/2 λεμόνι, το ξύσμα
  • 20 γρ. φρέσκια μαντζουράνα
  • 120 ml Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 50 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό 5% Γάλπο
  • 500 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε πλατιά γάστρα με το μισό ελαιόλαδο σοτάρουμε το μοσχάρι. Προσθέτουμε το πράσο, το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί και τον ζωμό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 30΄ κι έπειτα στους 160οC για 1,5 ώρα.

  • 2.

    Προσθέτουμε το κριθαράκι και αν χρειαστεί λίγο ακόμα ζωμό και ψήνουμε για 15΄-20΄. Ανακατεύουμε μέσα το λεμόνι, τη μαντζουράνα, το γιαούρτι και ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

     

Σφουγγάτο µε κολοκύθι, πατάτες και µυρωδικά
Υλικά
    Μερίδες: 4
  • 500 γρ. κολοκυθάκια, τριµµένα
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεµµυδάκια, ψιλοκοµµένα + επιπλέον για το σερβίρισµα
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκοµµένο
  • 3 κουτ. σούπας µαϊντανό, ψιλοκοµµένο
  • 5-6 φύλλα δυόσµο, ψιλοκοµµένο + επιπλέον για το σερβίρισµα
  • 6 µεγάλα αυγά
  • 250 γρ. πατάτες βρασµένες
  • 150 γρ. Γραβιέρα αιγοπρόβεια Γάλπο, τριµµένη
  • 150 γρ. Φέτα Π.Ο.Π. Γάλπο, θρυµµατισµένη
  • αλάτι
  • µαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα τρυπητό βάζουµε τα κολοκυθάκια, τα αλατίζουµε και τα πιέζουµε µε τα χέρια να βγάλουν τα υγρά τους. Σε ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε τα τριµµένα κολοκυθάκια για 3΄-4΄.

  • 2.

    Προσθέτουµε τα κρεµµυδάκια, τον άνηθο, τον µαϊντανό, τον δυόσµο και εξακολουθούµε να σοτάρουµε για 2΄. Χτυπάµε τα αυγά µε 4-5 κουτ. σούπας νερό, αλάτι, πιπέρι, τα προσθέτουµε στο τηγάνι και πασπαλίζουµε σε όλη την επιφάνεια τις πατάτες, τη γραβιέρα και τη φέτα.

  • 3.

    Κουνάµε λίγο το τηγάνι, χαµηλώνουµε τη φωτιά, κλείνουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε το σφουγγάτο για 12΄-15΄ ή µέχρι να
    πήξουν τα αυγά. Αποσύρουµε και σερβίρουµε µε επιπλέον φρέσκο κρεµµυδάκι και δυόσµο ψιλοκοµµένο.

Η γλυκιά μπουγάτσα του Θερμαϊκού
Υλικά
    Μερίδες: 6
  • 12 φύλλα κρούστας
  • 200 γρ. Βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • Για την κρέμα
  • 1 λίτρο Φρέσκο γάλα ελαφρύ 1,5% Γάλπο
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. σιμιγδάλι χοντρό ή ψιλό
  • 4 κρόκους από Αυγά Κ. Μακεδονίας Nώμα
  • 60 γρ. Βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
  • κανέλα για πασπάλισμα
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα και το βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το σιμιγδάλι και τους κρόκους των αυγών. Αν χρειαστεί, βάζουμε σε αυτό το μείγμα λίγο γάλα για να μαλακώσει.

  • 2.

    Προτού πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά.

  • 3.

    Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει πέτσα. Βουτυρώνουμε ένα φύλλο κρούστας και τοποθετούμε από πάνω άλλο ένα. Στο κέντρο τους απλώνουμε 250 γρ. κρέμας και τα ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο.

  • 4.

    Διπλώνουμε τα φύλλα σαν πακέτο. Συνεχίζουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα και την κρέμα. Τοποθετούμε τα πακέτα σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 45΄ περίπου.

  • 5.

    Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Ζυμαρικά με κιμά λουκάνικου
Υλικά
  • Μερίδες: 4
  • λίγο ε.π. ελαιόλαδο
  • 450 γρ. Λουκάνικα πικάντικα Φλωρίδης
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 στικ σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 500ml Χυμό τομάτας Baressa
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 500 γρ. ταλιατέλες
  • 100 γρ. Κεφαλοτύρι αγελάδος τριμμένο Γάλπο
  • 1 τεμάχιο ζωμό κότας, ψυγείου
  • αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Αφαιρούμε το εξωτερικό περίβλημα από τα λουκάνικα και ρίχνουμε τον κιμά σε ένα μπολ. Τον σπάμε με ένα πιρούνι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τον κιμά με μια πρέζα αλάτι και τον σοτάρουμε να αλλάξει χρώμα και να σκουρύνει, για περίπου 5΄-6΄.

  • 2.

    Σε ένα δεύτερο τηγάνι ρίχνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλερι με μια πρέζα αλάτι μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, για περίπου 3΄. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον χυμό ντομάτας στον κιμά και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε στον κιμά τα λαχανικά, τον ζωμό ψυγείου και τη δάφνη. Mαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά με κλειστό το καπάκι για περίπου 30΄ ή μέχρι να γίνει ο κιμάς και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Αλατίζουμε ανάλογα το γούστο μας.

  • 3.

    Λίγο πριν γίνει ο κιμάς, βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Με ένα πιρούνι μεταφέρουμε τα ζυμαρικά μέσα στον κιμά (με όσο νερό παρασύρουν μαζί τους) και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με τριμμένο κεφαλοτύρι.

Τυροκεφτέδες με τηγανητές πατάτες
Υλικά
  • Μερίδες: 4
  • Για τους κεφτέδες
  • 4 πατάτες, λεπτά κομμένες
  • 200 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • 50 γρ. Φέτα Π.Ο.Π. Γάλπο, τριμμένη
  • 100 γρ. καπνιστό τυρί
  • 30 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 30 γρ. κρέμα τυρί
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 1 αυγό
  • αλάτι χοντρό, μαύρο πιπέρι
  • ελαιόλαδο /ηλιέλαιο (μισό-μισό), για τηγάνι
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • Για το πανάρισμα
  • 80 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 2 ολόκληρα Αυγά βιολογικής γεωργίας Νώμα, χτυπημένα
  • 150 γρ. καλαμποκάλευρο
Διαδικασία
  • 1.

    Κεφτέδες: Σε μεγάλη μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Πλάθουμε κεφτεδάκια περίπου 40 γρ. το καθένα. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και αφήνουμε στο ψυγείο για 40΄.

  • 2.

    Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με την πάπρικα. Σε ένα δεύτερο πιάτο βάζουμε τα αυγά χτυπημένα και σε ένα τρίτο το καλαμποκάλευρο. Πανάρουμε τα κεφτεδάκια στο αλεύρι ανακατεμένο με την πάπρικα, μετά στα χτυπημένα αυγά και, τέλος, στο καλαμποκάλευρο.

  • 3.

    Βάζουμε σε πλατύ τηγάνι ή κατσαρόλα το ηλιέλαιο με το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια μέχρι να έχουν χρυσαφένιο χρώμα και να είναι τραγανά.

  • 4.

    Τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο και στο ίδιο τηγάνι τηγανίζουμε τις πατάτες. Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με τις πατάτες πασπαλίζοντας με πάπρικα γλυκιά.