ανοίξτε το μενού πλοήγησης
                string(87) "https://cantina.protothema.gr/wp-content/uploads/2025/04/giotis-kentriki-pasxa-2025.jpg"
            
giotis-kentriki-pasxa-2025

Πάσχα με γεύσεις αγάπης στο τραπέζι μας

Το Πάσχα είναι μια ξεχωριστή γιορτή. Οι γεύσεις του είναι βαθιά ριζωμένες στην ελληνική παράδοση. Φέρουν μαζί μνήμες και συναισθήματα. Από οικογενειακά τραπέζια, με θαλπωρή, αγάπη, χαρές, γέλια. Μερικές συνήθειες δεν αλλάζουν, άλλες πάλι παντρεύονται με νέες ιδέες. Γεύσεις όπως αυτές του ΓΙΩΤΗΣ έχουν πάντα ξεχωριστή θέση στην κουζίνα μας. Για να φτιάξουμε πιάτα που θα απολαύσουμε μαζί με τους αγαπημένους μας στα γιορτινά τραπέζια.

Μοναδικές γεύσεις του Πάσχα στο τραπέζι μας

Το Πάσχα αποτελεί την ιδανική αφορμή για να γεμίσουμε το τραπέζι με μυρωδιές και γεύσεις που ενώνουν την οικογένεια. Οι συνταγές με προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ δίνουν τη δική τους νότα δημιουργίας, συνδυάζοντας παράδοση και πρωτοτυπία.

Δοκιμάστε ένα εντυπωσιακό πασχαλινό γλυκό ψυγείου με Κρέμα Ζαχαροπλαστικής με γεύση βανίλια ΓΙΩΤΗΣ ή ένα ελαφρύ, αρωματικό και εντυπωσιακό επιδόρπιο με αφράτο Garni με γεύση βανίλια ΓΙΩΤΗΣ που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.

Στο πασχαλινό τραπέζι, ξεχωρίζουν οι αλμυρές δημιουργίες, εμπλουτισμένες με την κλασική Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ ή Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ, καθώς και το σπιτικό αφράτο τσουρέκι με Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ.

Το φετινό Πάσχα, η μαγειρική γίνεται απόλαυση, με τις συνταγές ΓΙΩΤΗΣ να πρωταγωνιστούν σε κάθε μπουκιά.

Πουγκάκια κρέπας με κοτόπουλο, κολοκυθάκια και γραβιέρα
Υλικά
    Για τις κρέπες
  • 1 συσκευασία Μίγμα για Κρέπες ΓΙΩΤΗΣ
  • 3 αυγά
  • 400 ml γάλα πλήρες
  • λίγο βούτυρο για το ψήσιμο
  • Για τη γέμιση
  • 2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου σε κυβάκια
  • 4 κολοκυθάκια σε ζαράκια
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (κρατάτε τα πράσινα τρυφερά φύλλα τους)
  • ξύσμα και χυμό από 1 λάιμ
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3-4 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό ή κρέμα γάλακτος
  • 1 αβγό
  • 150γρ. γραβιέρα Κρήτης χοντροτριμμένη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • λίγο Aλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Για τις κρέπες: Ετοιμάζουμε το Μίγμα για Κρέπες ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

  • 2.

    Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό τηγανάκι και ρίχνουμε ένα τέταρτο φλιτζανιού από το χυλό. Με κυκλικές κινήσεις γυρίζουμε το τηγάνι για να απλωθεί το μίγμα και να καλύψει τον πάτο του. Το αφήνουμε στη φωτιά να ψηθεί για 1 λεπτό πριν γυρίσουμε  την κρέπα να ψηθεί και από την άλλη. Επαναλαμβάνουμε  τη διαδικασία μέχρι να φτιάξουμε όλες τις κρέπες, βουτυρώνοντας κάθε φορά το τηγανάκι. Τις αφήνουμε στην άκρη.

  • 3.

    Για τη γέμιση: Αλατοπιπερώνετε τα κυβάκια του κοτόπουλου, τα πασπαλίζετε με λίγο Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και τα ανακατεύετε καλά. Βάζετε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και, όταν κάψει καλά, προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο και το κοτόπουλο. Το σοτάρετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές και το βγάζετε στην άκρη.

  • 4.

    Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και τα κολοκυθάκια. Τα σοτάρετε μέχρι να μαραθούν και ξαναρίχνετε στο τηγάνι το κοτόπουλο. Ανακατεύετε για λίγο, προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό του λάιμ και δίνετε μια βράση ακόμη. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος ή το γιαούρτι και το αβγό (τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου), ανακατεύετε και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίχνετε το δυόσμο και τον άνηθο και τέλος το τριμμένο τυρί. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε ανάλογα.

  • 5.

    Ζεματάτε τα φύλλα των κρεμμυδιών και τα κόβετε κατά μήκος σε κορδέλες. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC, παίρνετε μία μία τις κρέπες και τοποθετείτε στο κέντρο τους από μια καλή κουταλιά γέμισης. Τις κλείνετε σε πουγκιά χρησιμοποιώντας τα κρεμμυδόφυλλα και ύστερα τις αραδιάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι. Τις ψήνετε για 10-15 λεπτά.

Κανελόνια di carne με μπεσαμέλ
Υλικά
    Μερίδες: 4-6
  • 1 κουτί κανελόνια
  • Για τον κοκκινιστό κιμά
  • 800γρ. ανάμεικτο κιμά (μοσχαρίσιο και χοιρινό)
  • 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 800γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό (ή βασιλικό)
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας κανέλα
  • 50 γρ. λευκό κρασί
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Για τη μπεσαμέλ
  • 1 συσκευασία Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 ½ λίτρο γάλα
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • Για το γκραντινάρισμα
  • 50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη, για το γκραντινάρισμα
  • Λίγη τριμμένη φρυγανιά
Διαδικασία
  • 1.

    Βράζουμε τα κανελόνια να βράσουν σε αλατισμένο νερό. Στραγγίζουμε ενώ είναι ακόμα al dente γιατί θα μαγειρευτούν και στον φούρνο. Αφήνουμε στην άκρη.

  • 2.

    Κιμάς: Σε ένα ζεστό, βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε το ε.π. ελαιόλαδο. Μόλις κάψει προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον κιμά και το σκόρδο. Σπάμε καλά τον κιμά, και αφού πάρει χρώμα, προσθέτουμε την κανέλα και τη ρίγανη. Μετά από 1 λεπτό, σβήνουμε με λευκό κρασί.

  • 3.

    Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη και τα φρέσκα μυρωδικά. Αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί στη σάλτσα 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει και να κατέβει.

  • 4.

    Μπεσαμέλ: Ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

  • 5.

    Σύνθεση: Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνουμε στον πάτο λίγο από τον κιμά με τη σάλτσα και λίγη μπεσαμέλ. Στη συνέχεια, γεμίζουμε ένα ένα τα κανελόνια με τον κιμά, και τα στρώνουμε στο σκεύος, έτσι ώστε να καλύψουν σε μονή στρώση ολόκληρη την επιφάνειά του.

  • 6.

    Στη συνέχεια, προσθέτουμε από πάνω την υπόλοιπη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ. Στρώνουμε καλά, ώστε να καλυφθούν τα κανελόνια. Για να κάνει ωραία κρούστα το φαγητό στον φούρνο, πασπαλίζουμε από πάνω με τη μισή τριμμένη γραβιέρα.

  • 7.

    Ψήνουμε στους 180οC, σε προθερμασμένο φούρνο για 25 - 30 λεπτά, με το φαγητό καλυμμένο με αλουμινόχαρτο. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με φρυγανιά και την υπόλοιπη γραβιέρα, και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά στους 200οC. Αφήνουμε πριν σερβίρουμε για 10 λεπτά το φαγητό να δέσει.

Κις λορέν με μπεσαμέλ και ανοιξιάτικα λαχανικά
Υλικά
    Για τη βάση
  • 1 φύλλο σφολιάτα
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το άλειμμα της φόρμας
  • Για τη γέμιση
  • 1 συσκευασία Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 αγκινάρες, καθαρισμένες και πολύ ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι αρακά, κατεψυγμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο, γλυκό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Για τη βάση: Λαδώνετε ελαφρά μια ταρτιέρα με διάμετρο 24 - 26 εκ. με τη 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Στρώνετε με προσοχή το φύλλο της ζύμης στην ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι τρυπάτε τη ζύμη σε διάφορα σημεία, τη σκεπάζετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο όση ώρα ετοιμάζετε τη γέμιση.

  • 2.

    Για τη γέμιση: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το κρεμμύδι και το πράσο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτετε τις αγκινάρες και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε τον αρακά. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.

  • 3.

    Φτιάχνετε τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προσθέτετε το μισό κασέρι, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

  • 4.

    Για την τάρτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βγάζετε από το ψυγείο την ταρτιέρα με τη ζύμη, αφαιρείτε τη μεμβράνη και αδειάζετε τα λαχανικά στο εσωτερικό της ταρτιέρας. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κασέρι και προσθέτετε το μείγμα της Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ. Ψήνετε την τάρτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40 - 45 λεπτά. Τη σερβίρετε ζεστή ή χλιαρή και τη συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα.

Αρνάκι με πουρέ πατάτας
Υλικά
    Μερίδες: 4-6
    Για το αρνί
  • 1 κιλό αρνί μπούτι
  • 1/4 φλιτζ. τσαγιού κρασί κόκκινο
  • 1/4 φλιτζ. τσαγιού ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για τον πουρέ
  • 1 συσκευασία Πουρές Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ
  • 300 ml γάλα
  • 600 ml νερό
Διαδικασία
  • 1.

    Για το αρνάκι: Μαρινάρετε το αρνί με το ε.π. ελαιόλαδο και το κρασί για τουλάχιστον μισή ώρα. Τοποθετείτε το αρνί σε γάστρα. Κάνετε σε αυτό δύο τρύπες και προσθέτετε μέσα το σκόρδο. Προσθέστε 2 ποτήρια νερό, σε σημείο που να έχει κενό η γάστρα, όχι πάνω στο κρέας. Σκεπάζετε και ψήνετε για 2-2μιση ώρες περίπου στους 180ºC αέρα.

  • 2.

    Για τον πουρέ: Βράζετε τα καρότα και τα πολτοποιείτε. Ετοιμάζετε τον Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία, προσθέτοντας σε αυτόν τον πολτό καρότου.

    Ο Πουρές Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ παρασκευάζεται με γάλα ή εναλλακτικά, για όσους το επιθυμούν, με τη χρήση φυτικού ροφήματος, στις ίδιες ποσότητες με το γάλα.

Πασχαλινή σαλάτα με κρέμα, βραστά αυγά και λαχανικά
Υλικά
  • 500 γρ. πατάτες βρασμένες και καθαρισμένες
  • 200 γρ. αρακάς βρασμένος
  • 200 γρ. καρότα βρασμένα
  • 100 γρ. αγγούρι τουρσί
  • 200 γρ. γαλοπούλα καπνιστή
  • 4 αυγά βραστά
  • 35 γρ. φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο συσκευασία
  • 1 συσκευασία ΓΙΩΤΗΣ Crème
  • 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 30 γρ. (6 κουτ. σούπας) ελαιόλαδο
  • 40 γρ. (4 κουτ. σούπας) ηλιέλαιο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Κόβετε τα καρότα, το αγγούρι, τη γαλοπούλα και τα αυγά σε μικρά κυβάκια.

  • 2.

    Ετοιμάζετε το ΓΙΩΤΗΣ Crème σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, προσθέτοντας στο χτύπημα τον χυμό λεμονιού, το ξίδι, τη μουστάρδα, το λάδι, αλάτι και πιπέρι.

  • 3.

    Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύετε.

  • 4.

    Σερβίρετε και εάν επιθυμείτε, γαρνίρετε με φύλλα άνηθου.

Τσουρεκάκια παρμεζάνας
Υλικά
    Για τη ζύµη]  
  • 500 γρ. (4 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 16 γρ. (2 φακελάκια) Μαγιά Στιγµής ΓΙΩΤΗΣ
  • 30 γρ. (2 κουτ. σούπας) ζάχαρη
  • 75 γρ. (1/2 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο ή µαργαρίνη
  • 100 ml (1/2 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
  • 4 αυγά
  • 300 γρ. παρµεζάνα τριµµένη
  • 5 γρ. (1/2 κουτ. σούπας) αλάτι
  • Για τη γέµιση
  • 200 γρ. φέτες γαλοπούλας σε κοµµατάκια
Διαδικασία
  • 1.

    Βάζετε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, τη Μαγιά Στιγµής ΓΙΩΤΗΣ, και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη στο µίξερ και ζυµώνετε µέχρι να γίνει µία οµοιογενής ζύµη. Αφήνετε τη ζύµη σε ζεστό µέρος µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα.

  • 2.

    Τη χωρίζετε σε 14 µέρη. Τα πατάτε να γίνουν επίπεδα, µοιράζετε σε αυτά τη γαλοπούλα και µετά τα κλείνετε σαν µπαλάκια.

  • 3.

    Τα βάζετε σε βουτυρωµένο και αλευρωµένο ταψί, τα αφήνετε σε ζεστό µέρος να φουσκώσουν λίγο, τα αλείφετε µε αυγό και τα ψήνετε στους 150°C με αέρα για περίπου 20 λεπτά.

Paris-Brest με φιστίκια Αιγίνης
Υλικά
Διαδικασία
  • 1.

    Τοποθετούμε στην κατσαρόλα το γάλα, το μέλι, το αλάτι και το βούτυρο. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν βράσει το μείγμα αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα πολύ γρήγορα έως ότου δημιουργηθεί ένα ζυμάρι. Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε για 2' με μια ξύλινη κουτάλα να ψηθεί η ζύμη. Τοποθετούμε αμέσως τη ζύμη στο μίξερ και χτυπάμε με το φτερό για 5'. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αυγό, ξύνοντας καλά τα τοιχώματα του μπολ μας με μια μαρίζ.

  • 2.

    Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ενσωματωθεί όλο το αυγό στο ζυμάρι. Γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με το ζυμάρι μας και κόβουμε στρογγυλά paris brest (σαν μικρά ντόνατ) σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψιλοκόβουμε λίγα φιστίκια Αιγίνης και τα πασπαλίζουμε πάνω από τα paris brest. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C στις αντιστάσεις χωρίς αέρα για περίπου 50' (προσοχή, δεν ανοίγουμε τον φούρνο). Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν για 1 ώρα.

  • 3.

    Πάστα φιστίκι: Απλώνουμε τα φιστίκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 C σε αντιστάσεις χωρίς αέρα για 15'. Βγάζουμε τα φιστίκια από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 1 ώρα. Έπειτα, προσθέτουμε τα καβουρδισμένα φιστίκια στο μπλέντερ και χτυπάμε έως ότου αποκτήσουμε μια λεία πάστα. Τέλος, προσθέτουμε τον ανθό αλατιού και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.

  • 4.

    Κρέμα βανίλια - φιστίκι: Χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά το περιεχόμενο του φακέλου Κρέμα Ζαχαροπλαστικής με γεύση Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ. Για κάθε φάκελο χρειαζόμαστε 400ml κρύο γάλα. Έπειτα, προσθέτουμε την πάστα φιστίκι και ανακατεύουμε.

  • 5.

    Σύνθεση: Κόβουμε στη μέση τα paris brest. Προσθέτουμε στη βάση λίγη πάστα φιστίκι και σπασμένα καβουρδισμένα φιστίκια. Κατόπιν γεμίζουμε με την κρέμα. Καλύπτουμε από πάνω με το δεύτερο κομμάτι των paris brest και γαρνίρουμε κυκλικά από πάνω με λίγη πάστα φιστίκι και μερικά ολόκληρα καβουρδισμένα φιστίκια.

Μπισκοτογλυκό με άρωμα λεμόνι
Υλικά
  • Μερίδες: 6
  • Για την κρέμα
  • 1320 ml γάλα
  • 2 φακελάκια Άνθος Αραβοσίτου με γεύση λεμόνι ΓΙΩΤΗΣ 
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
  • Για τις στρώσεις
  • 1 συσκευασία μπισκότα πτι μπερ
  • 200 ml γάλα
  • Για τη σαντιγί
  • 1 συσκευασία Crème ΓΙΩΤΗΣ
  • 400 γρ. γάλα
  • Για το σερβίρισμα
  • λίγα μπισκότα πτι μπερ τριμμένα
  • ζάχαρη άχνη
  • κανέλα
Διαδικασία
  • 1.

    Ετοιμάζουμε το Άνθος Αραβοσίτου ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες του φακέλου και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, ανακατεύοντας τακτικά για να μην πιάσει κρούστα.

  • 2.

    Η συναρμολόγηση: Προσθέτουμε το ΓΙΩΤΗΣ Crème στην κρέμα λεμόνι και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί στην κρέμα.

  • 3.

    Βουτάμε τα μπισκότα στο γάλα και κάνουμε σε ανάλογο ταψί ή σκεύος μια στρώση από αυτά. Προσθέτουμε και απλώνουμε τη μισή κρέμα Άνθος Αραβοσίτου, συνεχίζουμε με μια ακόμη στρώση από μπισκότα, τα οποία βουτάμε στο γάλα και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.

  • 4.

    Τέλος, βάζουμε άλλη μια στρώση μπισκότα, βουτηγμένα και πάλι στο γάλα. Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Σερβίρουμε με τριμμένα μπισκότα, πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Τούρτα με ραβανί καρύδας και φράουλες
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 125γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 3 αβγά
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά (200γρ.)
  • χυμό από 1 λάιμ
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ξύσμα από 1 λάιμ
  • 1 φλιτζάνι Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φλιτζάνι τρίμμα ινδικής καρύδας
  • Για το σιρόπι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 2 κουτ. σούπας χυμό από λεμόνι
  • Για τη διακόσμηση
  • 1 συσκευασία  Garni Ζαχαροπλαστικής με γεύση βανίλια ΓΙΩΤΗΣ
  • 400 ml γάλα
  • 3 κουτ. σούπας γρεναδίνη ή σιρόπι τριαντάφυλλου ή μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο
  • 400γρ. φράουλες
Διαδικασία
  • 1.

    Για το σιρόπι: Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, τραβάμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι.

  • 2.

    Για τη ζύμη: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Χτυπάμε σε μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και μετά προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα του λάιμ και του λεμονιού. Ρίχνουμε και το γιαούρτι και αφού ομογενοποιηθεί το μίγμα σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ.

  • 3.

    Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ με το σιμιγδάλι και την ινδική καρύδα. Στη συνέχεια το προσθέτουμε λίγο - λίγο στον κάδο του μίξερ, ανακατεύοντας με σπάτουλα σιλικόνης έως ότου δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μίγμα.

  • 4.

    Βουτυρώνουμε ελαφρά δύο ταψάκια διαμέτρου 23εκ. και τοποθετούμε στον πάτο τους από ένα κομμάτι χαρτιού ψησίματος κομμένο στην ίδια διάσταση. Μοιράζουμε μέσα τη ζύμη και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει, να φουσκώσει και να ψηθεί όμορφα.

  • 5.

    Ξεφουρνίζουμε τα ραβανί, αφήνουμε να περάσουν 5 λεπτά και τα σιροπιάζουμε μέσα στο ταψί, ρίχνοντας το σιρόπι από πάνω κουταλιά - κουταλιά. Περιμένουμε να το απορροφήσει όλο και να κρυώσει.

  • 6.

    Για την κρέμα: Χτυπάμε στο μίξερ το περιεχόμενο από τη συσκευασία Garni Ζαχαροπλαστικής με γεύση βανίλια ΓΙΩΤΗΣ  μαζί με το γάλα σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής. Όταν αρχίσει να πήζει προσθέτουμε το σιρόπι της γρεναδίνης ή το σιρόπι του τριαντάφυλλου και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αποκτήσει ομοιόμορφη υφή.

  • 7.

    Συναρμολόγηση: Τοποθετούμε το πρώτο ραβανί σε πιατέλα και από πάνω κάνουμε μια γενναία στρώση με ροζ σαντιγί και μετά με φράουλες κομμένες σε κυβάκια. Σκεπάζουμε με το δεύτερο ραβανί και τελειώνουμε με ροζ σαντιγί και κυβάκια φράουλας. Ολοκληρώνουμε τη διακόσμηση με μισές και ολόκληρες φράουλες, φυλλαράκια δυόσμου και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Αφράτο, πασχαλινό τσουρέκι
Υλικά
  • 1 κιλό (8 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 2 φακελάκια Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
  • 200 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη
  • 150 γρ. (3/4 φλιτζ. τσαγιού) λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 120 ml (2/3 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
  • 7 αυγά (με 1 αυγό από αυτά θα αλείψετε τα τσουρέκια)
  • 7 γρ. (1½ κουτ. κοφτό) αλάτι
  • 3-4 κουτ. κοφτά) μαχλέπι
  • ξύσμα από 1½ λεμόνι ή πορτοκάλι
Διαδικασία
  • 1.

    Διαλύετε τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ σε χλιαρό γάλα (περίπου 35°C). Προσθέτετε 1/2 φλιτζάνι τσαγιού Αλεύρι για Όλες Τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ. Ανακατεύετε το μίγμα και το αφήνετε σκεπασμένο με πετσέτα σε χλιαρό μέρος για μισή ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  • 2.

    Σε ένα μπολ χτυπάτε 6 αυγά, προσθέτετε τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη, το αλάτι, το μαχλέπι, το ξύσμα και το μίγμα Μαγιάς Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ. Προσθέτετε το Αλεύρι για Όλες Τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και ζυμώνετε μέχρι να γίνει λεία η ζύμη. Αφήνετε το μπολ σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη ή πετσέτα σε χλιαρό μέρος για 1½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  • 3.

    Χωρίζετε τη ζύμη στη μέση και πλάθετε 2 λωρίδες, τις στρίβετε και τις πλέκετε κοτσίδες. Τοποθετείτε τα τσουρέκια σε 2 βουτυρωμένα ταψιά και τα αφήνετε σκεπασμένα σε χλιαρό μέρος για 1½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Χτυπάτε το αυγό που κρατήσατε και αλείφετε τα τσουρέκια. Τα ψήνετε στους 200°C για 30 λεπτά περίπου.

Τάρτα με καραμελωμένα αμύγδαλα και κρέμα μιλφέιγ
Υλικά
    Για τη βάση τάρτας
  • 70 γρ. (1/2 φλιτζ. τσαγιού) αμύγδαλα τριμμένα χωρίς φλούδα
  • 50 γρ. (1/4 φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη
  • 200 γρ. (1 1/2 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 50 γρ. (1/4 φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη άχνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 125 γρ. (2/3 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο ή μαργαρίνη παγωμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 μεγάλο αυγό (μόνο τον κρόκο)
  • 2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό
  • Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα
  • 70 γρ. (1/2 φλιτζ. τσαγιού) αμύγδαλα φιλέ
  • 200 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας νερό
  • 200 ml (1 φλιτζ. τσαγιού) κρέμα γάλακτος
  • Για τη γέμιση τάρτας
  • 1 φάκελος Κρέμα Ζαχαροπλαστικής Μιλφέιγ ΓΙΩΤΗΣ
  • 600 ml (3 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
Διαδικασία
  • 1.

    Βάζετε στον κάδο του μίξερ το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη και ανακατεύετε πολύ λίγο, ίσα-ίσα να γίνει μια μαλακή μάζα. Κάνετε τη ζύμη μπάλα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Απλώνετε τη ζύμη σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 30 εκατοστών, την τρυπάτε σε διάφορα σημεία και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 περίπου λεπτά. Την αφήνετε να κρυώσει καλά.

  • 2.

    Σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζετε το νερό και τη ζάχαρη και τα αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι το σιρόπι να πάρει ένα βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα (περίπου για 10 λεπτά). Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε μέχρι να γίνει καραμέλα. Ρίχνετε τα αμύγδαλα, ανακατεύετε και αφήνετε να κρυώσουν.

  • 3.

    Ετοιμάζετε την Κρέμα Ζαχαροπλαστικής Μιλφέιγ ΓΙΩΤΗΣ, σύμφωνα με τις οδηγίες του φακέλου, την απλώνετε πάνω από την τάρτα και τελευταία προσθέτετε τα καραμελωμένα αμύγδαλα.

Τάρτα με κρέμα βανίλιας
Υλικά
Διαδικασία
  • 1.

    Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με μια μαρίζ το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει μορφή κρέμας. Προσθέτουμε το αλάτι, τον κρόκο αβγού και το γάλα (ή το νερό) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Κοσκινίζουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ επάνω από το μπολ με το βούτυρο, «δουλεύοντας» παράλληλα τα υλικά με τα δάχτυλά σας, ώστε να αποκτήσουμε μια εύπλαστη ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

  • 2.

    Για την τάρτα: Ξετυλίγουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά για να ζεσταθεί ελαφρώς και να μαλακώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

  • 3.

    Επάνω σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου 28-30 εκ., δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε το φύλλο στο σκεύος, καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα. Βάζουμε την ταρτιέρα στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει καλά. Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει.

  • 4.

    Για την κρέμα: Ετοιμάζουμε την Άνθος Αραβοσίτου με γεύση Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες του φακέλου.

  • 5.

    Η συναρμολόγηση: Γεμίζουμε την τάρτα με την Άνθος Αραβοσίτου με γεύση Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ και βάζουμε στο ψυγείο. Όταν παγώσει γαρνίρουμε με λίγα μύρτιλα.