ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Homemade,Roasted,Thanksgiving,Day,Turkey

Γιορτινά και εύκολα με χοιρινό και γαλοπούλα

Η προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι μια χαρούμενη αλλά απαιτητική πρόκληση. Από τη μία θέλουμε να σταθούμε στο ύψος της γιορτής, να βάλουμε στην κουζίνα μας αρώματα και γεύσεις που αποπνέουν Χριστούγεννα. Από την άλλη, να καταφέρουμε να φέρουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι ανθρώπους με διαφορετικές προτιμήσεις, συνήθειες και προσδοκίες. Κάθε πιάτο μετράει: από τα ορεκτικά και τα πρώτα πιάτα, μέχρι τα κυρίως, και τα συνοδευτικά που θα τα πλαισιώσουν. Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά δεν είναι οι περίπλοκες συνταγές ή οι εντυπωσιακές τεχνικές, αλλά η φροντίδα, η σωστή οργάνωση και λίγη δημιουργική μαεστρία στην κουζίνα, είτε μαγειρεύουμε μόνοι μας είτε με τη βοήθεια των αγαπημένων μας. Των πολύτιμων «συνεργατών» που κάνουν την προετοιμασία πιο ζεστή και πιο γιορτινή.

Η γαλοπούλα είναι βέβαια η πρωταγωνίστρια του τραπεζιού. Πριν ξεκινήσουμε το ψήσιμο της ολόκληρης γεμιστής γαλοπούλας, καλό είναι να έχουμε ετοιμάσει μια σάλτσα (½ ποτήρι κρασιού μπράντι, ½ ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί, 3 κ.σ. βούτυρο, 2 κ.σ. μέλι, 2 κ.σ. μουστάρδα), με την οποία θα αλείψουμε τη γαλοπούλα στην αρχή, αλλά και κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Πάμε λοιπόν φέτος να φτιάξουμε υπέροχα πιάτα που δεν θα μας δυσκολέψουν και θα κάνουν πολύ χαρούμενους τους καλεσμένους μας: Εύκολη τούρτα με χουρμάδες, Βουτυράτο πιλάφι με συκωτάκια πουλιών, Ρολό χοιρινό με μανιτάρια και γλυκοπατάτες, Γαλατόπιτα με μπισκοτένια βάση, Γαλοπούλα γλασαρισμένη με σιρόπι σφένδαμου και ουίσκι, Μήλα γεμιστά με δαμάσκηνα και σάλτσα λευκού κρασιού.

Καλές γιορτές!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Γιορτινά και εύκολα με χοιρινό και γαλοπούλα

Η προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι μια χαρούμενη αλλά απαιτητική πρόκληση. Από τη μία θέλουμε να σταθούμε στο ύψος της γιορτής, να βάλουμε στην κουζίνα μας αρώματα και γεύσεις που αποπνέουν Χριστούγεννα. Από την άλλη, να καταφέρουμε να φέρουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι ανθρώπους με διαφορετικές προτιμήσεις, συνήθειες και προσδοκίες. Κάθε πιάτο μετράει: από τα ορεκτικά και τα πρώτα πιάτα, μέχρι τα κυρίως, και τα συνοδευτικά που θα τα πλαισιώσουν. Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά δεν είναι οι περίπλοκες συνταγές ή οι εντυπωσιακές τεχνικές, αλλά η φροντίδα, η σωστή οργάνωση και λίγη δημιουργική μαεστρία στην κουζίνα, είτε μαγειρεύουμε μόνοι μας είτε με τη βοήθεια των αγαπημένων μας. Των πολύτιμων «συνεργατών» που κάνουν την προετοιμασία πιο ζεστή και πιο γιορτινή.

Η γαλοπούλα είναι βέβαια η πρωταγωνίστρια του τραπεζιού. Πριν ξεκινήσουμε το ψήσιμο της ολόκληρης γεμιστής γαλοπούλας, καλό είναι να έχουμε ετοιμάσει μια σάλτσα (½ ποτήρι κρασιού μπράντι, ½ ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί, 3 κ.σ. βούτυρο, 2 κ.σ. μέλι, 2 κ.σ. μουστάρδα), με την οποία θα αλείψουμε τη γαλοπούλα στην αρχή, αλλά και κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Πάμε λοιπόν φέτος να φτιάξουμε υπέροχα πιάτα που δεν θα μας δυσκολέψουν και θα κάνουν πολύ χαρούμενους τους καλεσμένους μας: Εύκολη τούρτα με χουρμάδες, Βουτυράτο πιλάφι με συκωτάκια πουλιών, Ρολό χοιρινό με μανιτάρια και γλυκοπατάτες, Γαλατόπιτα με μπισκοτένια βάση, Γαλοπούλα γλασαρισμένη με σιρόπι σφένδαμου και ουίσκι, Μήλα γεμιστά με δαμάσκηνα και σάλτσα λευκού κρασιού.

Καλές γιορτές!

Εύκολη τούρτα με χουρμάδες
Υλικά
    Για το παντεσπάνι
  • 9 ασπράδια μεσαίων αυγών Κ.Μακεδονίας Νώμα
  • 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
  • 3 σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 1 βανίλια
  • 320γρ. Alesto Selection καρύδια ψιλοκομμένα
  • Για τη γέμιση και τη διακόσμηση
  • 320γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένους (κρατάτε μερικούς για διακόσμηση)
  • 750γρ. κρέμα γάλακτος Milbona 30% λιπαρά για σαντιγί
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και προσθέτετε εναλλάξ τη ζάχαρη και το λεμόνι. Προσθέτετε με ελαφριές κινήσεις τα καρύδια λίγα-λίγα, χρησιμοποιώντας σπάτουλα.

  • 2.

    Απλώνετε το μίγμα σε δύο στρογγυλά ταψιά 30εκ. στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν λίγο. Τα αφήνετε να κρυώσουν.

  • 3.

    Ετοιμάζετε τη γέμιση: Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί και ανακατεύετε μέσα τους χουρμάδες. Κρατάτε στην άκρη αρκετό μίγμα για να σκεπάσετε τα πλαϊνά της τούρτας.

  • 4.

    Ξεφορμάρετε τα δύο φύλλα παντεσπάνι. Βάζετε το ένα πάνω σε μια στρογγυλή πιατέλα. Χωρίζετε τη γέμιση στα δύο και στρώνετε τη μισή ποσότητα πάνω στο παντεσπάνι ομοιόμορφα. Βάζετε το άλλο παντεσπάνι από πάνω και στρώνετε την υπόλοιπη γέμιση από πάνω. Καλύπτετε τα πλαϊνά της τούρτας με το μίγμα που έχετε φυλάξει.

  • 5.

    Γαρνίρετε την τούρτα με χουρμάδες και ψίχα από καρύδι κομμένο στη μέση.

Βουτυράτο πιλάφι με κρασάτα συκωτάκια πουλιών
Υλικά
  • 600γρ. συκωτάκια πουλιών
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ε.π. ελαιόλαδο Κρήτης Deluxe
  • 1 νεροπότηρο κρασί γλυκό Μοσχάτο Σάμου
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό πάπρικα γλυκιά
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα, πιπέρι
  • Για το πιλάφι
  • 1 νεροπότηρο ρύζι για πιλάφι
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 3 νεροπότηρα ζωμό λαχανικών
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Βάζετε τα συκωτάκια σε σουρωτήρι και τα πλένετε καλά. Τα ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.

  • 2.

    Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Ρίχνετε τα συκωτάκια πουλιών και τα σοτάρετε ανακατεύοντας απαλά για να μη διαλυθούν.

  • 3.

    Πασπαλίζετε με τη γλυκιά πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε τον πελτέ και ανακατεύετε. Τέλος, σβήνετε με το γλυκό κρασί, ανακατεύετε και αφήνετε τα συκωτάκια να μαγειρευτούν για 10-15 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Τα διατηρείτε ζεστά.

  • 4.

    Ετοιμάζετε το πιλάφι: Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο και το αφήνετε να ζεσταθεί καλά. Ρίχνετε μέσα το ρύζι και σοτάρετε ανακατεύοντας συνέχεια για 5 λεπτά περίπου.

  • 5.

    Αμέσως μετά ρίχνετε δύο νεροπότηρα ζωμό λαχανικών. Αλατίζετε, ανακατεύετε καλά, αφήνετε να πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε για 10 λεπτά περίπου. Βγάζετε το καπάκι και ανακατεύετε απαλά. Αν χρειάζεται, προσθέτετε μισό νεροπότηρο ζωμό επιπλέον. Μόλις το ρύζι απορροφήσει το ζωμό κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα, σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε να απορροφηθεί εντελώς ο ζωμός.

  • 6.

    Μεταφέρετε το πιλάφι σε φόρμα στρογγυλή με τρύπα στη μέση. Ξεφορμάρετε σε πιατέλα και βάζετε στη μέσα τα συκωτάκια.

Ρολό χοιρινό με μανιτάρια και γλυκοπατάτες
Υλικά
    Μερίδες: 6-8
  • 2 ½ κιλά φιλέτο χοιρινό ανοιγμένο για ρολό
  • 80 γρ. μουστάρδα ντιζόν
  • 15 γρ. κουρκουμά
  • 4 κλωνάρια δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • ρίγανη αποξηραμένη
  • 6 μανιτάρια πορτομπέλο
  • 100-120 ml ε.π. ελαιόλαδο Ευ
  • 70 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • ½ ματσάκι φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 70 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 400 γρ. κεφαλοτύρι αγελάδος τριμμένο Γάλπο
  • ½ κιλό πατάτες Roseval (κοκκινόφλουδες)
  • 1 κιλό γλυκοπατάτες
  • χυμό από 3 μικρά πορτοκάλια
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Μαρινάρουμε το χοιρινό από την ανοιγμένη μεριά με μείγμα από μουστάρδα, κουρκουμά, δεντρολίβανο, ξερή ρίγανη και αλατοπίπερο.

  • 2.

    Καθαρίζουμε τα μανιτάρια από το περίβλημα και τα εσωτερικά τριχίδια και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τα σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά στο ελαιόλαδο και το βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο θυμάρι, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

  • 3.

    Μόλις κρυώσουν ελαφρώς τα απλώνουμε πάνω στο χοιρινό και προσθέτουμε το κεφαλοτύρι. Τυλίγουμε πολύ προσεκτικά, δένουμε με σπάγκο και μαρινάρουμε και εξωτερικά με αλατοπίπερο, θυμάρι και ρίγανη.

  • 4.

    Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους 3-4 εκ. τις γλυκοπατάτες και τις πατάτες. Τις μαρινάρουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, θυμάρι και δεντρολίβανο και τις απλώνουμε σε μια γάστρα. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι και τοποθετούμε από πάνω τους το ρολό. Κλείνουμε με καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 1 ώρα.

  • 5.

    Συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς καπάκι στους 180°C για ακόμη 30΄. Αφαιρούμε το ρολό και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30΄ προτού το κόψουμε. Σε περίπτωση που οι πατάτες δεν είναι ακόμη έτοιμες, τις ψήνουμε για άλλα 15΄-20΄.

Γαλατόπιτα με μπισκοτένια βάση
Υλικά
    Για τη βάση
  • 400γρ. μπισκότα τύπου digestive
  • 150γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα λιωμένο + λίγο επιπλέον
  • 40γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • Για τη γέμιση
  • 1 λίτρο γάλα
  • 80γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 20γρ. κορν φλάουρ
  • 150γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 2 αβγά + 1 ελαφρώς χτυπημένο
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • λίγη κανέλα σε σκόνη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Θρυμματίζετε τα μπισκότα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα μεταφέρετε σε μπολ, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να πάρετε ένα λασπώδες μίγμα.

  • 2.

    Βουτυρώνετε μια ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο και αρκετά ψηλά τοιχώματα. Απλώνετε το μίγμα και το πιέζετε με ένα κουτάλι για να καλυφθούν η βάση και τα πλαϊνά του σκεύους. Ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει καλά.

  • 3.

    Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα χωρίς να το αφήσετε να πάρει βράση. Σε ένα μπολ ρίχνετε περίπου 400ml από το ζεστό γάλα της κατσαρόλας και προσθέτετε το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Ανακατεύετε καλά με έναν αβγοδάρτη και το αδειάζετε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα, όσο το σκεύος είναι στη φωτιά. Ανακατεύετε διαρκώς μέχρι το μίγμα να πήξει και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.

  • 4.

    Προσθέτετε τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα 2 αβγά χτυπημένα και ανακατεύετε καλά με τον αβγοδάρτη, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Προσθέτετε τη βανίλια, ελάχιστη κανένα και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε.

  • 5.

    Αδειάζετε την κρέμα μέσα στη μισοψημένη βάση και ισιώνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Περιχύνετε την επιφάνεια της γαλατόπιτας με το χτυπημένο αβγό και την ψήνετε στο φούρνο για 50-55 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια. Σερβίρετε τη γαλατόπιτα ζεστή (όχι καυτή) ή χλιαρή.

Γαλοπούλα γλασαρισμένη με σιρόπι σφένδαμου και ουίσκι
Υλικά
  • 1 Deluxe Γαλοπούλα με θερμόμετρο
  • 2 μανταρίνια με τη φλούδα
  • 25γρ. βούτυρο μαλακωμένο
  • 2 κρεμμύδια με τη φλούδα, σε χοντρές φέτες
  • μερικά κλαδάκια θυμάρι
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 κύβους ζωμό κότας
  • 1 κουτ. σούπας σιρόπι σφένδαμου (maple sirup)
  • 3 κουτ. σούπας μπέρμπον
  • 2 κουτ. γλυκού κακάο σε σκόνη
  • 1-2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • Για το γλάσο
  • 4 κουτ. σούπας σιρόπι σφένδαμου
  • 4 κουτ. σούπας ουίσκι
  • 3 κουτ. σούπας Belbake καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1-2 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Ζυγίζετε τη γαλοπούλα για να υπολογίσετε το χρόνο ψησίματος. Υπολογίζετε 40 λεπτά ψήσιμο ανά κιλό κρέατος για τα πρώτα 4 κιλά κρέατος και 45 λεπτά για κάθε επιπλέον κιλό. Βάζετε τα μανταρίνια μέσα στην κοιλότητα της γαλοπούλας και την αλείφετε απέξω παντού με το βούτυρο. Αλατοπιπερώνετε καλά.

  • 2.

    Στρώνετε τον πάτο του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε με τις φέτες του κρεμμυδιού και τα κλαδάκια θυμάρι. Ακουμπάτε από πάνω τη γαλοπούλα και τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο, χωρίς όμως να ακουμπά τη γαλοπούλα (φτιάχνετε μια «σκηνή»). Προσέχετε το αλουμινόχαρτο να στέκεται γερά και σταθερά στις άκρες του ταψιού. Ψήνετε ανάλογα με το χρόνο που έχετε υπολογίσει.

  • 3.

    Ετοιμάζετε το γλάσο: Αναμιγνύετε όλα τα υλικά για το γλάσο μαζί με μια πρέζα αλάτι. Μισή ώρα πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο της γαλοπούλας, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 200°C. Αλείφετε τη γαλοπούλα παντού με το μισό γλάσο και την ψήνετε για 15 λεπτά επιπλέον. Επαναλαμβάνετε άλλη μία φορά, μέχρι η γαλοπούλα να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα και να γλασαριστεί. Τρυπάτε με ένα καλαμάκι για σουβλάκι στο πιο παχύ σημείο του μπουτιού και αν οι χυμοί της γαλοπούλας βγαίνουν καθαροί και όχι ροζ, είναι έτοιμη. Αν βγαίνουν ροζ, ψήνετε για λίγο παραπάνω.

  • 4.

    Ξεφουρνίζετε τη γαλοπούλα και την ακουμπάτε σε πιατέλα. Τη σκεπάζετε καλά με αλουμινόχαρτο και χοντρή πετσέτα και την αφήνετε στην άκρη για 40-45 λεπτά, όσο ετοιμάζετε τη σάλτσα. Ρίχνετε τους ζωμούς από το ταψί σε κανάτα δοσομετρητή και αφήνετε να διαχωριστεί το λίπος και να ανέβει στην επιφάνεια. Αφήνετε τα κρεμμύδια στο ταψί και το ακουμπάτε στο μάτι της κουζίνας. Μόλις το λίπος στην κανάτα διαχωριστεί, ανακατεύετε μία κουταλιά λίπος στο ταψί με τα κρεμμύδια και μία κουταλιά αλεύρι και μαγειρεύετε για 1-2 λεπτά. Λιώνετε μέσα τους κύβους κότας, προσθέτετε το μπέρμπον, το σιρόπι σφένδαμου, το κακάο και μία κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας.

  • 5.

    Πετάτε το υπόλοιπο λίπος από την κανάτα δοσομετρητή. Προσθέτετε αρκετό νερό ώστε να πάρετε 1 λίτρο και το αδειάζετε στο ταψί με τα κρεμμύδια. Μόλις πάρουν βράση μαγειρεύετε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι η σάλτσα να πήξει λιγάκι. Δοκιμάζετε για αλάτι. Αν χρειαστεί, προσθέτετε άλλη μία κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας, που θα δώσει και επιπλέον χρώμα. Πιπερώνετε και περνάτε τη σάλτσα από ψιλό σουρωτήρι. Τη ρίχνετε σε κατσαρολάκι και την κρατάτε ζεστή μέχρι να σερβίρετε. Κόβετε τη γαλοπούλα στο τραπέζι και περιχύνετε με τη σάλτσα που ετοιμάσατε.

Μήλα γεμιστά με δαμάσκηνα και σάλτσα λευκού κρασιού
Υλικά
  • 6 μεγάλα ελληνικά μήλα κόκκινα σε δίχτυ
  • 1 λίτρο λευκό κρασί αρωματικό
  • 2 φλιτζάνια λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 1 κλαράκι κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού σπόρους γλυκάνισου
  • Για τη γέμιση δαμάσκηνου
  • 30 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
  • 1 ποτήρι του κρασιού μπράντι
  • Για το σερβίρισμα
  • 100γρ. αμύγδαλα Alesto Selection
Διαδικασία
  • 1.

    Ετοιμάζετε τον πουρέ δαμάσκηνου: σε μια κατσαρόλα βάζετε τα 30 δαμάσκηνα μαζί με το κόκκινο κρασί και το μπράντι. Αφήνετε να πάρουν βράση, μετριάζετε τη φωτιά και τα μαγειρεύετε υπομονετικά μέχρι να απορροφήσουν όλο το κρασί. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και, μόλις κρυώσουν, τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ να γίνουν ένας ομοιογενής πουρές. Τον αφήνετε να κρυώσει.

  • 2.

    Πλένετε τα μήλα, αφαιρείτε το κοτσανάκι από πάνω, τραβάτε μια μαχαιριά στο κάτω μέρος για να κάθονται καλά μέσα στην κατσαρόλα και με ένα μικρό μαχαιράκι κουφώνετε τα μήλα αφαιρώντας τη στήλη με τα κουκούτσια. Γεμίζετε τα μήλα σας με τον πουρέ δαμάσκηνου και τα βάζετε μέσα σε μια κατσαρόλα που να χωράνε ίσα ίσα.

  • 3.

    Σε ένα λεκανάκι αδειάζετε τα λευκό αρωματικό κρασί. Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Ρίχνετε σιγά σιγά το κρασί μέσα στην κατσαρόλα με τα μήλα. Προσθέτετε τα σποράκια του γλυκάνισου, την κανέλα και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα, για 15-20 λεπτά περίπου.

  • 4.

    Βγάζετε με σπάτουλα τα μήλα σιγά σιγά για να μη διαλυθούν και τα ακουμπάτε σε πιατέλα. Συνεχίζετε το βράσιμο τη σάλτσας των μήλων μέχρι να πήξει ελαφρά και, αφού κρυώσει, τη μαζεύετε σε ένα μπολ. Σερβίρετε τα μήλα με τη γέμιση δαμάσκηνο μαζί με παγωτό σοκολάτα και τα περιχύνετε με τη σάλτσα που έβρασαν στην κατσαρόλα.