Η προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι μια χαρούμενη αλλά απαιτητική πρόκληση. Από τη μία θέλουμε να σταθούμε στο ύψος της γιορτής, να βάλουμε στην κουζίνα μας αρώματα και γεύσεις που αποπνέουν Χριστούγεννα. Από την άλλη, να καταφέρουμε να φέρουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι ανθρώπους με διαφορετικές προτιμήσεις, συνήθειες και προσδοκίες. Κάθε πιάτο μετράει: από τα ορεκτικά και τα πρώτα πιάτα, μέχρι τα κυρίως, και τα συνοδευτικά που θα τα πλαισιώσουν. Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά δεν είναι οι περίπλοκες συνταγές ή οι εντυπωσιακές τεχνικές, αλλά η φροντίδα, η σωστή οργάνωση και λίγη δημιουργική μαεστρία στην κουζίνα, είτε μαγειρεύουμε μόνοι μας είτε με τη βοήθεια των αγαπημένων μας. Των πολύτιμων «συνεργατών» που κάνουν την προετοιμασία πιο ζεστή και πιο γιορτινή.
Η γαλοπούλα είναι βέβαια η πρωταγωνίστρια του τραπεζιού. Πριν ξεκινήσουμε το ψήσιμο της ολόκληρης γεμιστής γαλοπούλας, καλό είναι να έχουμε ετοιμάσει μια σάλτσα (½ ποτήρι κρασιού μπράντι, ½ ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί, 3 κ.σ. βούτυρο, 2 κ.σ. μέλι, 2 κ.σ. μουστάρδα), με την οποία θα αλείψουμε τη γαλοπούλα στην αρχή, αλλά και κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Πάμε λοιπόν φέτος να φτιάξουμε υπέροχα πιάτα που δεν θα μας δυσκολέψουν και θα κάνουν πολύ χαρούμενους τους καλεσμένους μας: Εύκολη τούρτα με χουρμάδες, Βουτυράτο πιλάφι με συκωτάκια πουλιών, Ρολό χοιρινό με μανιτάρια και γλυκοπατάτες, Γαλατόπιτα με μπισκοτένια βάση, Γαλοπούλα γλασαρισμένη με σιρόπι σφένδαμου και ουίσκι, Μήλα γεμιστά με δαμάσκηνα και σάλτσα λευκού κρασιού.
Καλές γιορτές!
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Γιορτινά και εύκολα με χοιρινό και γαλοπούλα

Η προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι μια χαρούμενη αλλά απαιτητική πρόκληση. Από τη μία θέλουμε να σταθούμε στο ύψος της γιορτής, να βάλουμε στην κουζίνα μας αρώματα και γεύσεις που αποπνέουν Χριστούγεννα. Από την άλλη, να καταφέρουμε να φέρουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι ανθρώπους με διαφορετικές προτιμήσεις, συνήθειες και προσδοκίες. Κάθε πιάτο μετράει: από τα ορεκτικά και τα πρώτα πιάτα, μέχρι τα κυρίως, και τα συνοδευτικά που θα τα πλαισιώσουν. Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά δεν είναι οι περίπλοκες συνταγές ή οι εντυπωσιακές τεχνικές, αλλά η φροντίδα, η σωστή οργάνωση και λίγη δημιουργική μαεστρία στην κουζίνα, είτε μαγειρεύουμε μόνοι μας είτε με τη βοήθεια των αγαπημένων μας. Των πολύτιμων «συνεργατών» που κάνουν την προετοιμασία πιο ζεστή και πιο γιορτινή.
Η γαλοπούλα είναι βέβαια η πρωταγωνίστρια του τραπεζιού. Πριν ξεκινήσουμε το ψήσιμο της ολόκληρης γεμιστής γαλοπούλας, καλό είναι να έχουμε ετοιμάσει μια σάλτσα (½ ποτήρι κρασιού μπράντι, ½ ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί, 3 κ.σ. βούτυρο, 2 κ.σ. μέλι, 2 κ.σ. μουστάρδα), με την οποία θα αλείψουμε τη γαλοπούλα στην αρχή, αλλά και κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Πάμε λοιπόν φέτος να φτιάξουμε υπέροχα πιάτα που δεν θα μας δυσκολέψουν και θα κάνουν πολύ χαρούμενους τους καλεσμένους μας: Εύκολη τούρτα με χουρμάδες, Βουτυράτο πιλάφι με συκωτάκια πουλιών, Ρολό χοιρινό με μανιτάρια και γλυκοπατάτες, Γαλατόπιτα με μπισκοτένια βάση, Γαλοπούλα γλασαρισμένη με σιρόπι σφένδαμου και ουίσκι, Μήλα γεμιστά με δαμάσκηνα και σάλτσα λευκού κρασιού.
Καλές γιορτές!