ανοίξτε το μενού πλοήγησης
shutterstock_450735508-6

Γεύση καλοκαιριού στο πιάτο!

Τα αρώματα από το θυμάρι, το θρούμπι και τη ρίγανη κυριαρχούν στα νησιά και τις εξοχές, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκονται στα καλύτερά τους, και τα λαχταριστά παγωτά μας δροσίζουν γλυκά. Είναι καλοκαίρι κι εμείς χαιρόμαστε τα δώρα του θέρους με κάθε τρόπο.

Οι μελιτζάνες που γυαλίζουν κάτω από τον ήλιο, οι κατακόκκινες και ζουμερές ντομάτες, οι μπάμιες, τα φασολάκια, και τα κολοκυθάκια, μας δίνουν ιδέες για υπέροχους συνδυασμούς. Τα λαδερά είναι οπωσδήποτε η μεγάλη μας αγάπη και φροντίζουμε να τα κάνουμε ακόμη καλύτερα μαγειρεύοντας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που θα δώσει τον μοναδικό του χαρακτήρα στη σάλτσα.

Αν μάλιστα προτού σερβίρουμε περιχύσουμε κάθε πιάτο με ελάχιστο ωμό ελαιόλαδο, οι γεύσεις και τα αρώματα θα απογειωθούν. Για τη σάλτσα διαλέγουμε τις πιο ώριμες ντομάτες και θυμόμαστε να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη για να ισορροπήσουμε τις οξύτητες. Ένα ακόμη από τα μυστικά της επιτυχίας είναι πως όταν μαγειρεύουμε λαδερά δεν ανακατεύουμε το φαγητό για να μην λιώσουν τα λαχανικά. Προτιμάμε να ανακινούμε ελαφρά το σκεύος ώστε να μετακινούνται τα υγρά και να μην κολλήσουν τα υλικά στον πάτο. Οι πλατιές χαμηλές κατσαρόλες είναι τα ιδανικότερα σκεύη για αυτή την περίπτωση.

Με τα λαχανικά όμως δεν φτιάχνουμε μόνο λαδερά. Τα φασολάκια συνδυάζονται εξαιρετικά με το κοτόπουλο και τις πατάτες, οι μπάμιες με το αρνάκι, ο αρακάς με το μοσχαράκι. Οι δυνατότητες είναι πάρα πολλές.

Χαιρόμαστε όμως και τα φρούτα όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα βάζουμε σε σαλάτες και γλυκά, σε σμούθις και γρανίτες και δεν ξεχνάμε την κλασική αξία: το σπιτικό παγωτό.

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Γεύση καλοκαιριού στο πιάτο!

Τα αρώματα από το θυμάρι, το θρούμπι και τη ρίγανη κυριαρχούν στα νησιά και τις εξοχές, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκονται στα καλύτερά τους, και τα λαχταριστά παγωτά μας δροσίζουν γλυκά. Είναι καλοκαίρι κι εμείς χαιρόμαστε τα δώρα του θέρους με κάθε τρόπο.

Οι μελιτζάνες που γυαλίζουν κάτω από τον ήλιο, οι κατακόκκινες και ζουμερές ντομάτες, οι μπάμιες, τα φασολάκια, και τα κολοκυθάκια, μας δίνουν ιδέες για υπέροχους συνδυασμούς. Τα λαδερά είναι οπωσδήποτε η μεγάλη μας αγάπη και φροντίζουμε να τα κάνουμε ακόμη καλύτερα μαγειρεύοντας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που θα δώσει τον μοναδικό του χαρακτήρα στη σάλτσα.

Αν μάλιστα προτού σερβίρουμε περιχύσουμε κάθε πιάτο με ελάχιστο ωμό ελαιόλαδο, οι γεύσεις και τα αρώματα θα απογειωθούν. Για τη σάλτσα διαλέγουμε τις πιο ώριμες ντομάτες και θυμόμαστε να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη για να ισορροπήσουμε τις οξύτητες. Ένα ακόμη από τα μυστικά της επιτυχίας είναι πως όταν μαγειρεύουμε λαδερά δεν ανακατεύουμε το φαγητό για να μην λιώσουν τα λαχανικά. Προτιμάμε να ανακινούμε ελαφρά το σκεύος ώστε να μετακινούνται τα υγρά και να μην κολλήσουν τα υλικά στον πάτο. Οι πλατιές χαμηλές κατσαρόλες είναι τα ιδανικότερα σκεύη για αυτή την περίπτωση.

Με τα λαχανικά όμως δεν φτιάχνουμε μόνο λαδερά. Τα φασολάκια συνδυάζονται εξαιρετικά με το κοτόπουλο και τις πατάτες, οι μπάμιες με το αρνάκι, ο αρακάς με το μοσχαράκι. Οι δυνατότητες είναι πάρα πολλές.

Χαιρόμαστε όμως και τα φρούτα όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα βάζουμε σε σαλάτες και γλυκά, σε σμούθις και γρανίτες και δεν ξεχνάμε την κλασική αξία: το σπιτικό παγωτό.

 

Ζαμπονοτυρόπιτα με αρωματική σάλτσα ντομάτας
Υλικά
  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας ή κρούστας Καρδίς
  • 30 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, χοντροκομμένη
  • 100-120 γρ. πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 250 ml χυμό τομάτας Baresa
  • 80 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 10-12 λεπτές μεγάλες φέτες καπνιστό ζαμπόν
  • 200 γρ. τυρί γκούντα, τριμμένο
  • 4-5 κλωναράκια θυμάρι
  • 1 κρόκο αυγού + 15 ml νερό χτυπημένα μαζί
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 2 κoυτ. σούπας ελαιόλαδο και το σκόρδο. Τσιγαρίζουμε για περίπου 1 – 2 λεπτά και προσέχουμε να μην μας μαυρίσει γιατί θα βγάλει πικρή γεύση. Προσθέτουμε την πιπεριά Φλωρίνης, μαγειρεύουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά και στη συνέχεια, ρίχνουμε το χυμό τομάτας και το νερό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε για 30 – 35 λεπτά ή μέχρι αρχίζει να πήζει. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει και την πολτοποιούμε σε ένα μπλέντερ ή πολτοποιητή χειρός. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

  • 2.

    Λαδώνουμε την επιφάνεια ενός μεγάλου χαμηλού ταψιού. Ανοίγουμε τα φύλλα της σφολιάτας σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη ώστε όταν τα βάλουμε στο ταψί να εξέχει περιμετρικά ένα δάχτυλο ζύμης. Διπλώνουμε τη σφολιάτα στη μέση (για να τη μεταφέρουμε) και βάζουμε στο ταψί.

  • 3.

    Με ένα κουτάλι απλώνουμε τη σάλτσα σε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας. Καλύπτουμε με τις φέτες του ζαμπόν, σάλτσα και τέλος, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Ρίχνουμε λίγο πιπέρι και θυμάρι.

  • 4.

    Προσθέτουμε από πάνω το δεύτερο κομμάτι της σφολιάτας που έχουμε ανοίξει με τον ίδιο τρόπο και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα. Με την άκρη ενός πιρουνιού πιέζουμε περιμετρικά τη σφολιάτα (στο σημείο που διπλώσαμε) και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό. Ψήνουμε για 35 – 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και ψηθεί καλά. Σερβίρουμε ζεστή.

Καλοκαιρινή σαλάτα με κεράσια, ρόκα και γκοργκοντζόλα
Υλικά
  • 120 γρ. φρέσκα κεράσια
  • 4 κoυτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα κεράσι γλυκάνθη
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή Kania
  • 100 γρ. ρόκα
  • 1 σικορέ
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο ή μάραθο φρέσκο
  • 100 γρ. γκοργκοντζόλα
Διαδικασία
  • 1.

    Πλένουμε τη ρόκα και κόβουμε το σικορέ σε ακανόνιστα κομμάτια.

  • 2.

    Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια εύκολα με έναν κερασοκαθαριστή. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο ή τον μάραθο και την γκοργκοντζόλα σε μικρά κυβάκια.

  • 3.

    Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαρμελάδα κεράσι, τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο και χτυπάμε καλά με αυγοδάρτη. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε όλα τα υλικά μας, περιχύνουμε με τη σος κερασιού και σερβίρουμε αμέσως.

Κόκορας με φασολάκια
Υλικά
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κόκορας Πιερίας Νώμα, σε μερίδες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο ξηρό
  • 4 μεγάλες ντομάτες ώριμες, τριμμένες
  • 1 κιλό φασολάκια στρογγυλά vegeterra
  • 2-3 μέτριες πατάτες, σε κύβους
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ανθό αλατιού, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρετε τις μερίδες του κόκορα σε δόσεις, να πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές. Ακουμπάτε τα κομμάτια του κρέατος σε μια πιατέλα.

  • 2.

    Στο ίδιο σκεύος προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρετε ελαφρά για 1 λεπτό, να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτετε ξανά τα κομμάτια του κόκορα, τον ντοματοπελτέ και σβήνετε με το κρασί.

  • 3.

    Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε 2 ποτήρια νερό. Κλείνετε την κατσαρόλα με το καπάκι και μόλις το φαγητό πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 30-40 λεπτά.

  • 4.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Πολύ προσεκτικά μεταφέρετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια γάστρα με καπάκι, προσθέτετε τα φρέσκα φασολάκια και τις πατάτες, αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Καλύπτετε το φαγητό με λαδόκολλα και αφήνετε να πάρει βράση.

  • 5.

    Κλείνετε στη συνέχεια το σκεύος με το καπάκι και ψήνετε για περίπου 1-1,5 ώρα, μέχρι να μελώσει το φαγητό.

Αλμυροί λουκουμάδες με σαλάμι και μετσοβόνε
Υλικά
    Μερίδες: 15
    Για τη γέμιση
  • 200 γρ. τυρί Μετσοβόνε
  • λίγες σταγόνες Tabasco
  • 15 φέτες σαλάμι καπνιστό σε φέτες Dulano
  • Για το κουρκούτι
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος + 15 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτάκι ανθρακούχο νερό
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • Για το ντιπ:
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Γέμιση: Κόβουμε το Μετσοβόνε σε 15 μπαστουνάκια, τα ραντίζουμε με 2-3 σταγόνες Tabasco και τα τυλίγουμε στις φέτες σαλάμι στερεώνοντάς τες με οδοντογλυφίδες. Τα βάζουμε στο ψυγείο.

  • 2.

    Ντιπ: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και το διατηρούμε κι αυτό στο ψυγείο.

  • 3.

    Κουρκούτι: Μισή ώρα πριν σερβίρουμε, φτιάχνουμε το κουρκούτι ανακατεύοντας το αλεύρι με το ανθρακούχο νερό μέχρι να γίνει λείος χυλός χωρίς σβόλους. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ηλιέλαιο μέχρι τη μέση και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Μετά από 5΄-6΄ ελέγχουμε αν έχει κάψει το λάδι ρίχνοντας μέσα 1 σταγόνα από το κουρκούτι. Αν ανέβει στην επιφάνεια και τηγανίζεται ζωηρά, τότε είναι έτοιμο.

  • 4.

    Πιάνουμε ένα-ένα τα ρολάκια από την οδοντογλυφίδα και τα βουτάμε στο κουρκούτι να καλυφθούν πλήρως. Αφήνουμε 3-4 δευτερόλεπτα στον αέρα να πέσει η περίσσια του χυλού και τα τηγανίζουμε σε δόσεις, 5-6 κομμάτια τη φορά, για 2΄-3΄, γυρνώντας τα με μια τρυπητή κουτάλα μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από τα λάδια. Σερβίρουμε με το ντιπ γιαουρτιού.

Γαριδομακαρονάδα
Υλικά
  • 500γρ. σπαγγέτι Νο 6 combino
  • 80ml ελαιόλαδο
  • 12 γαρίδες αποφλοιωμένες και προβρασμένες ocean sea
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 60ml κρασί λευκό
  • 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 20γρ. κάππαρη, ξεπλυμένη
  • 40γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 40γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ανθό αλατιού, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζετε τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. Καθαρίζετε τις γαρίδες από τα κελύφη αφαιρώντας το εντεράκι της πλάτης, αλλά αφήνετε το κεφάλι και την ουρά.

  • 2.

    Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τις γαρίδες για 1 λεπτό. Τις αφαιρείτε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τις κρατάτε ζεστές σε μία πιατέλα.

  • 3.

    Στο ίδιο τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τσίλι. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε τις ντομάτες. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει να δέσει και να μελώσει.

  • 4.

    Ρίχνετε ξανά τις γαρίδες στη σάλτσα, ανακατεύετε μέσα την κάππαρη και αφήνετε να πάρουν μια βράση. Ανακατεύετε μέσα τα σπαγγέτι, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το βούτυρο, την παρμεζάνα και τον μαϊντανό. Ανακατεύετε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και οι γεύσεις και σερβίρετε αμέσως σε ζεστά πιάτα.

  • Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Τάρτα τατέν με βερίκοκα, καρδάμωμο και σπιτικό παγωτό βανίλια
Υλικά
  • 750 γρ. βερίκοκα, κομμένα στη μέση
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 6 σπόρους καρδάμωμο (κακουλέ)
  • 100 γρ. ζάχαρη καστανή Belbake
  • 100 γρ. βούτυρο κρύο
  • 2-3 κουτ. φρέσκο γάλα Γάλπο 3,5%
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού κανέλα
  • Για την καραμέλα
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  • Για το παγωτό
  • 1 φλιτζ. γάλα φρέσκο
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 λοβό βανίλια, ανοιγμένο στη μέση, ξυσμένα τα σποράκια
  • 2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος 35%
Διαδικασία
  • 1.

    Παγωτό βανίλια: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε μέσα τα σποράκια βανίλιας, τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι. Αφήνουμε να ζεσταθεί το γάλα και να λιώσει η ζάχαρη. Ανακατεύουμε με αυγοδάρτη. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε μέσα την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει στον πάγκο της κουζίνας.

  • 2.

    Στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε ένα τάπερ και το βάζουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες. Μετά το δίωρο βγάζουμε από την κατάψυξη και αφρατεύουμε με πιρούνι. Ξαναβάζουμε στην κατάψυξη και επαναλάμβουμε μία-δύο φορές ακόμα την ίδια διαδικασία. Εναλλακτικά, παγώνουμε σε παγωτομηχανή.

  • 3.

    Καραμέλα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ρευστή καραμέλα.

  • 4.

    Τάρτα: Στρώνουμε ένα φύλλο αντικολλητικής λαδόκολλας σε στρογγυλή φόρμα. Απλώνουμε την καραμέλα, τα σποράκια καρδάμωμο και τα βερίκοκα το ένα δίπλα στο άλλο, με την κομμένη τους πλευρά προς τα πάνω.

  • 5.

    Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη και την κανέλα και προσθέτουμε το βούτυρο κρύο, σε μικρά κομμάτια. Τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλά μας μέχρι να γίνει ψίχουλα, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε για να δέσει η ζύμη. Την ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικής λαδόκολας με τον πλάστη, σε διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της φόρμας. Απλώνουμε τη ζύμη πάνω από τα βερίκοκα.

  • 6.

    Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 30΄.

  • 7.

    Την αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσει ελαφρώς και την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα για να την ξεφορμάρουμε.

  • 8.

    Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και σερβίρουμε με το παγωτό βανίλια.