ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Pumpkin,Galette,With,Caramelized,Onion,,Cream,Cheese,,Thyme,And,Crumbled

Γευστικές εκπλήξεις που θα σας ενθουσιάσουν!

Στη γαστρονομία, το αναπάντεχο πάντρεμα γεύσεων που αναδεικνύουν η μία την άλλη λειτουργεί όπως και οι σχέσεις των ανθρώπων: ξεχωριστά άτομα φτιάχνουν ένα υπέροχο ζευγάρι. Αυτοί οι μη αναμενόμενοι συνδυασμοί πολλές φορές οδηγούν σε μια έκρηξη αρωμάτων και γεύσεων δημιουργώντας νέες απολαυστικές εμπειρίες σε όσους τις δοκιμάζουν. Οι πειραματισμοί δεν είναι βέβαια αυθαίρετοι αφού στηρίζονται στην αρμονία των αρωματικών συστατικών που έχουν τα διαφορετικά υλικά. Κι αν στο άκουσμα κάποιων περίεργων συνδυασμών στεκόμαστε κάπως επιφυλακτικοί αρκεί να σκεφτούμε πως πριν από μερικά χρόνια θα μας φαινόταν αδιανόητος ο συνδυασμός του αβοκάντο με τη σοκολάτα ενώ σήμερα ενθουσιαζόμαστε με τις μους και τις σοκολατίνες που περιέχουν μεγάλες δόσεις του συγκεκριμένου φρούτου.

Τα φρούτα έχουν μπει για τα καλά στη μαγειρική. Τα σταφύλια, τα σύκα, τα ρόδα, τα ροδάκινα και τα εσπεριδοειδή δροσίζουν και αναβαθμίζουν τις σαλάτες, και οι σάλτσες μήλου συνοδεύουν συχνά τα ψητά κρεατικά και πουλερικά. Και υπάρχουν πολλά «αταίριαστα ζευγάρια» που ο δεσμός τους αποδείχτηκε πολύ πετυχημένος. Έτσι, οι φράουλες ραντίζονται με ξίδι μπαλσάμικο, η καραμέλα αγαπά τον ανθό αλατιού, τα τυριά μπαίνουν σε γλυκές παρασκευές, το πιπέρι συνδυάζεται με τη σοκολάτα, και άλλα πολλά.

 

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Γευστικές εκπλήξεις που θα σας ενθουσιάσουν!

Στη γαστρονομία, το αναπάντεχο πάντρεμα γεύσεων που αναδεικνύουν η μία την άλλη λειτουργεί όπως και οι σχέσεις των ανθρώπων: ξεχωριστά άτομα φτιάχνουν ένα υπέροχο ζευγάρι. Αυτοί οι μη αναμενόμενοι συνδυασμοί πολλές φορές οδηγούν σε μια έκρηξη αρωμάτων και γεύσεων δημιουργώντας νέες απολαυστικές εμπειρίες σε όσους τις δοκιμάζουν. Οι πειραματισμοί δεν είναι βέβαια αυθαίρετοι αφού στηρίζονται στην αρμονία των αρωματικών συστατικών που έχουν τα διαφορετικά υλικά. Κι αν στο άκουσμα κάποιων περίεργων συνδυασμών στεκόμαστε κάπως επιφυλακτικοί αρκεί να σκεφτούμε πως πριν από μερικά χρόνια θα μας φαινόταν αδιανόητος ο συνδυασμός του αβοκάντο με τη σοκολάτα ενώ σήμερα ενθουσιαζόμαστε με τις μους και τις σοκολατίνες που περιέχουν μεγάλες δόσεις του συγκεκριμένου φρούτου.

Τα φρούτα έχουν μπει για τα καλά στη μαγειρική. Τα σταφύλια, τα σύκα, τα ρόδα, τα ροδάκινα και τα εσπεριδοειδή δροσίζουν και αναβαθμίζουν τις σαλάτες, και οι σάλτσες μήλου συνοδεύουν συχνά τα ψητά κρεατικά και πουλερικά. Και υπάρχουν πολλά «αταίριαστα ζευγάρια» που ο δεσμός τους αποδείχτηκε πολύ πετυχημένος. Έτσι, οι φράουλες ραντίζονται με ξίδι μπαλσάμικο, η καραμέλα αγαπά τον ανθό αλατιού, τα τυριά μπαίνουν σε γλυκές παρασκευές, το πιπέρι συνδυάζεται με τη σοκολάτα, και άλλα πολλά.

 

 

Δροσερό γιαουρτολέµονο µε crumble καρύδας και λεµονιού
Υλικά
    Για το γιαουρτολέμονο
  • 1 κιλό γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό ΓΑΛΠΟ
  • 1 γάλα ζαχαρούχο
  • χυµό και ξύσμα από 2 λεµόνια
  • 1 σφηνάκι λικέρ limoncello
  • λίγο ξύσµα λεµονιού για το σερβίρισµα
  • Για το crumble
  • ¾ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • ξύσµα από 1 λεµόνι
  • 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη καστανή
  • 50γρ. αµύγδαλα ασπρισµένα και κοπανισµένα
  • 1/3 φλιτζανιού καρύδα ινδική
  • 100γρ. βούτυρο παγωµένο, σε κυβάκια
Διαδικασία
  • 1.

    Φτιάχνετε το crumble: Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα και στρώνετε µε λαδόκολλα ένα επίπεδο ταψάκι.

  • 2.

    Ανακατεύετε σε ένα µπολ το αλεύρι µε τη ζάχαρη, το αµύγδαλο, την ινδική καρύδα και το ξύσµα λεµονιού. Ύστερα προσθέτετε το βούτυρο και αρχίζετε να ανακατεύετε τα υλικά µε τις άκρες των δαχτύλων ώστε να δηµιουργήσετε ένα ψιχουλιαστό µίγµα.

  • 3.

    Με ένα κουτάλι το πασπαλίζετε στο ταψί χωρίς να το πιέσετε καθόλου και το ψήνετε στον προθερµασµένο φούρνο περίπου για 30 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει.

  • 4.

    Φτιάχνετε το γιαουρτολέμονο: Σε ένα µπολ ανακατεύετε το γιαούρτι µε το ξύσµα και το χυµό του λεµονιού, το λικέρ και το ζαχαρούχο γάλα και αφήνετε το µίγµα στο ψυγείο. Όταν θέλετε να σερβίρετε, παίρνετε όµορφα ποτήρια και πασπαλίζετε στη βάση τους λίγο crumble.

  • 5.

    Προσθέτετε δύο τρεις κουταλιές της σούπας γιαούρτι, λίγο crumble ακόµα και πάλι γιαούρτι. Τελειώνετε µε µια πρέζα crumble, λίγο ξύσµα λεµονιού και σερβίρετε αµέσως.

Μπακαλιάρος με πέστο, ρύζι και ντοματίνια
Υλικά
  • 240 γρ. bio ρύζι μπασμάτι golden sun
  • 400 ml ζωμό λαχανικών
  • 320 γρ. baby σπανάκι
  • 4 φιλέτα μπακαλιάρου, χωρίς δέρμα και κόκαλα
  • 40 γρ. πέστο βασιλικού από βαζάκι
  • 320 γρ. φρέσκα ντοματίνια
  • 1 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 χούφτα βασιλικό, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  • 1.

    Βάζουμε το ρύζι μαζί με τον ζωμό λαχανικών σε ένα μεγάλο πυρίμαχο φαρδύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα που μπαίνει και στον φούρνο και το αφήνουμε να πάρει βράσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 20΄-25΄ ή έως ότου το ρύζι μαλακώσει και απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των υγρών του. Αφαιρούμε από τη φωτιά.

  • 2.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Πλένουμε καλά το σπανάκι, το σουρώνουμε καλά και το προσθέτουμε μέσα στο ρύζι και ανακατεύουμε.
    Βάζουμε το ψάρι πάνω από το ρύζι και αλείφουμε κάθε φιλέτο μπακαλιάρου με πέστο, σκορπίζουμε τα ντοματίνια και περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

  • 3.

    Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε χωρίς καπάκι για 12΄-15΄ ή μέχρι να ψηθούν τα ψάρια και να μαλακώσουν τα ντοματίνια.
    Ξεφουρνίζουμε, πασπαλίζουμε με φρέσκο βασιλικό και σερβίρουμε αμέσως.

Vegan νηστίσιμο σουβλάκι με μανιτάρια, πιπεριές και γουακαμόλε
Υλικά
  • Μερίδες: 4
  • Για τα σουβλάκια λαχανικών
  • 20 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, σε ροδέλες
  • 4 πράσινες πιπεριές, σε λωρίδες
  • 3 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι Μάνγκο Deluxe
  • 4 πίτες Χρυσός Μύλος για σουβλάκι
  • 12 ντοματίνια, κομμένα στη μέση (αν βρούμε πολύχρωμα ακόμα καλύτερα)
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα, μαύρο πιπέρι
  • Για το γουακαμόλε
  • 3 ώριμα αβοκάντο
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • 3 κουτ. σούπας κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μαύρο σκόρδο, σε σκόνη
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα, πιπέρι καγιέν
Διαδικασία
  • 1.

    Γουακαμόλε: Ξεφλουδίζουμε τα αβοκάντο και αφαιρούμε τον πυρήνα. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη σάρκα τους και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τη λιώνουμε τόσο ώστε να μείνουν μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και το βάζουμε στο ψυγείο όση ώρα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.

  • 2.

    Σουβλάκια λαχανικών: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και τις πιπεριές μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Σβήνουμε με το ξίδι, αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

  • 3.

    Τυλίγουμε τις πίτες σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε για 5΄ στους 180°C στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Γεμίζουμε τις πίτες μας με το γουακαμόλε, τη γέμιση μανιταριών και τα ντοματίνια μας. Τυλίγουμε και σερβίρουμε αμέσως.

     

Μαλακό κέικ με ξερά σύκα και μήλα
Υλικά
  • 4 μεγάλα σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
  • 60γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 1 ποτήρι μαυροδάφνη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 4 αβγά
  • 200γρ. μυζήθρα άπαχη, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 80γρ. ζάχαρη καστανή Belbake
  • 3 μήλα μέτριου μεγέθους, σε κυβάκια
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
Διαδικασία
  • 1.

    Βράζετε τα σύκα μέσα στο κρασί μαζί με το βούτυρο και την κανέλα για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αφαιρείτε την κανέλα και χτυπάτε το μίγμα στο μπλέντερ.

  • 2.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με το ανθότυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτετε το αλεύρι. Ρίχνετε τέλος τα πολτοποιημένα σύκα και τα μήλα και τα ανακατεύετε όλα μαζί.

  • 3.

    Μεταφέρετε το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα και ψήνετε το κέικ στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου.

Κεμπάπ κοτόπουλου με καυτερή καπνιστή πάπρικα και ανανά
Υλικά
  • Μερίδες: 6
  • 1 κουτ. σούπας καυτερή καπνιστή πάπρικα
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1/2 λεμόνι, τον χυμό
  • 5 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 12 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, σε κομμάτια των 3 εκ.
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι ελαφρώς καβουρδισμένο
  • 1-2 πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες
  • βρασμένο bio ρύζι μπασμάτι golden sun για συνοδεία
  • Για τον ανανά
  • 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη μαλακή
  • 1 λάιμ, τον χυμό
  • 1 ώριμο ανανά, καθαρισμένο, κομμένο σε χοντρές φέτες
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στην υψηλότερη θερμοκρασία ή το bbq ή έχουμε έτοιμα τα κάρβουνα και τη σχάρα μας. Αναμειγνύουμε την πάπρικα με το σκόρδο, το λεμόνι και το ελαιόλαδο μαζί με λίγο αλάτι.

  • 2.

    Αλείφουμε το κοτόπουλο με το μείγμα και αφήνουμε να μαριναριστεί για 15΄.Στο μεταξύ σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τη ζάχαρη με το λάιμ, ρίχνουμε τον ανανά μέσα και ανακατεύουμε να πάει το μείγμα παντού.

  • 3.

    Ψήνουμε τις φέτες ανανά μέχρι να καραμελώσουν και από τις δύο πλευρές και να μαυρίσουν ελαφρώς. Κόβουμε σε κύβους μόλις κρυώσει και μπορούμε να τα πιάσουμε με τα χέρια μας.

  • 4.

    Περνάμε το κοτόπουλο σε έξι σουβλάκια εναλλάξ με τον ανανά και ψήνουμε μέχρι να ψηθεί το κρέας καλά.Γαρνίρουμε τα σουβλάκια με σουσάμι, καυτερές πιπεριές και συνοδεύουμε με το ρύζι.

Σπετζοφάι με μοσχαρίσια κεφτεδάκια και τζίντζερ
Υλικά
    Μερίδες: 4
    Για τα κεφτεδάκια
  • 400 γρ. μοσχαρίσιο βόειο κιμά
  • 1 αυγό
  • 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο, στυμμένο
  • 3 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή μουστάρδα απαλή
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 1 πρέζα κύμινο
  • αλάτι
  • Για το σπεντζοφάι
  • 10-12 μοσχαρίσια κεφτεδάκια
  • 250 γρ. πιπεριές πράσινες (του μπακάλη ή μικρές κέρατο)
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
  • 150γρ. χυμό ντομάτας Baresa
  • 1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας μίσχους από μαϊντανό, ψιλοκομμένους
  • 1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπερίτσα
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ τριμμένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Κεφτεδάκια: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά και πλάθουμε 10-12 πλακουτσωτά κεφτεδάκια. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες (ή ακόμα καλύτερα όλο το βράδυ).

  • 2.

    Σπεντζοφάι: Σε κατσαρόλα που να χωράει τα κεφτεδάκια σε μονή στρώση ρίχνουμε το λάδι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τηγανίζουμε ελαφρά τις πιπεριές και από τις δύο μεριές, σε 2-3 δόσεις μέχρι να πάρουν χρώμα.

    Στο λάδι που έχει μείνει ρίχνουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1΄. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον χυμό ντομάτας, τον μαϊντανό, την καυτερή πιπερίτσα, το τζίντζερ και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 1΄. Στρώνουμε τις πιπεριές στη σάλτσα και στρώνουμε από πάνω τα κεφτεδάκια.

    Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κεφτεδάκια μέχρι τη μέση και δίνουμε μια βράση. Γυρίζουμε τα κεφτεδάκια από την άλλη, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 30΄ (προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί) μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα κεφτεδάκια. Σερβίρουμε με φέτα ή ρύζι, ή και με τα δύο.