Το κύμινο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, η κανέλα και η μαστίχα, αλλά και τα βότανα – φρέσκα ή αποξηραμένα – δίνουν χαρακτήρα σε κάθε πιάτο και προσθέτουν γεύση και άρωμα σε κάθε γαστρονομική μας δημιουργία. Τι θα ήταν η Μεσογειακή κουζίνα χωρίς τη ρίγανη, το θυμάρι και το βασιλικό και πώς θα ήταν τα κέικ και τα μπισκότα χωρίς τη βανίλια, τη μαστίχα και την κανέλα;
Αν θέλουμε ακόμα πιο έντονο άρωμα και φρεσκάδα στο φαγητό μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα μπαχαρικά που θα τα αλέσουμε στον μύλο τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνονται τα πολύτιμα αιθέρια έλαιά τους, εκεί ακριβώς που κρύβεται το έντονο άρωμα και η ιδιαίτερη γεύση κάθε μπαχαρικού. Αν έχουμε δοκιμάσει ποτέ φρεσκοτριμμένο πιπέρι, θα καταλάβουμε τη διαφορά γιατί είναι πιο πικάντικο, πιο αρωματικό, πιο έντονο. Το ίδιο ισχύει για το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι και πολλά ακόμη. Αν τα αλέσουμε ελάχιστα και είναι χοντροκομμένα τότε είναι ιδανικά για μαρινάδες και ψητά ενώ αν είναι ψιλοκομμένα ταιριάζουν περισσότερο σε μαγειρευτά και σάλτσες. Τα ολόκληρα μπαχαρικά διατηρούνται καλύτερα και για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, ιδίως αν τα φυλάξουμε σε αεροστεγές, γυάλινο δοχείο, μακριά από φως και υγρασία.
Αυτό το Σαββατοκύριακο το σπίτι γεμίζει αρώματα καθώς ετοιμάζουμε Ρυζόγαλο με ταχίνι, Μπιφτεκάκια μοσχαρίσια με κρεμμυδοσαλάτα και πρόβειο γιαούρτι, Μελιτζάνες κοκκινιστές στην κατσαρόλα με πάπρικα και γιαούρτι, Cheesecake μαστίχα-βερίκοκο, Πέννες με θράψαλα, Φραγκοκεφτέδες με τζατζίκι κυκλαδίτικο.
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Γευστικά και αρωματικά πιάτα, με βότανα και μπαχαρικά

Το κύμινο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, η κανέλα και η μαστίχα, αλλά και τα βότανα – φρέσκα ή αποξηραμένα – δίνουν χαρακτήρα σε κάθε πιάτο και προσθέτουν γεύση και άρωμα σε κάθε γαστρονομική μας δημιουργία. Τι θα ήταν η Μεσογειακή κουζίνα χωρίς τη ρίγανη, το θυμάρι και το βασιλικό και πώς θα ήταν τα κέικ και τα μπισκότα χωρίς τη βανίλια, τη μαστίχα και την κανέλα;
Αν θέλουμε ακόμα πιο έντονο άρωμα και φρεσκάδα στο φαγητό μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα μπαχαρικά που θα τα αλέσουμε στον μύλο τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνονται τα πολύτιμα αιθέρια έλαιά τους, εκεί ακριβώς που κρύβεται το έντονο άρωμα και η ιδιαίτερη γεύση κάθε μπαχαρικού. Αν έχουμε δοκιμάσει ποτέ φρεσκοτριμμένο πιπέρι, θα καταλάβουμε τη διαφορά γιατί είναι πιο πικάντικο, πιο αρωματικό, πιο έντονο. Το ίδιο ισχύει για το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι και πολλά ακόμη. Αν τα αλέσουμε ελάχιστα και είναι χοντροκομμένα τότε είναι ιδανικά για μαρινάδες και ψητά ενώ αν είναι ψιλοκομμένα ταιριάζουν περισσότερο σε μαγειρευτά και σάλτσες. Τα ολόκληρα μπαχαρικά διατηρούνται καλύτερα και για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, ιδίως αν τα φυλάξουμε σε αεροστεγές, γυάλινο δοχείο, μακριά από φως και υγρασία.
Αυτό το Σαββατοκύριακο το σπίτι γεμίζει αρώματα καθώς ετοιμάζουμε Ρυζόγαλο με ταχίνι, Μπιφτεκάκια μοσχαρίσια με κρεμμυδοσαλάτα και πρόβειο γιαούρτι, Μελιτζάνες κοκκινιστές στην κατσαρόλα με πάπρικα και γιαούρτι, Cheesecake μαστίχα-βερίκοκο, Πέννες με θράψαλα, Φραγκοκεφτέδες με τζατζίκι κυκλαδίτικο.