ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Traditional,Spicy,Meatballs,In,Sweet,And,Sour,Tomato,Sauce.,Restaurant

Γευστικά και αρωματικά πιάτα, με βότανα και μπαχαρικά

Το κύμινο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, η κανέλα και η μαστίχα, αλλά και τα βότανα – φρέσκα ή αποξηραμένα – δίνουν χαρακτήρα σε κάθε πιάτο και προσθέτουν γεύση και άρωμα σε κάθε γαστρονομική μας δημιουργία. Τι θα ήταν η Μεσογειακή κουζίνα χωρίς τη ρίγανη, το θυμάρι και το βασιλικό και πώς θα ήταν τα κέικ και τα μπισκότα χωρίς τη βανίλια, τη μαστίχα και την κανέλα;

Αν θέλουμε ακόμα πιο έντονο άρωμα και φρεσκάδα στο φαγητό μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα μπαχαρικά που θα τα αλέσουμε στον μύλο τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνονται τα πολύτιμα αιθέρια έλαιά τους, εκεί ακριβώς που κρύβεται το έντονο άρωμα και η ιδιαίτερη γεύση κάθε μπαχαρικού. Αν έχουμε δοκιμάσει ποτέ φρεσκοτριμμένο πιπέρι, θα καταλάβουμε τη διαφορά γιατί είναι πιο πικάντικο, πιο αρωματικό, πιο έντονο. Το ίδιο ισχύει για το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι και πολλά ακόμη. Αν τα αλέσουμε ελάχιστα και είναι χοντροκομμένα τότε είναι ιδανικά για μαρινάδες και ψητά ενώ αν είναι ψιλοκομμένα ταιριάζουν περισσότερο σε μαγειρευτά και σάλτσες. Τα ολόκληρα μπαχαρικά διατηρούνται καλύτερα και για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, ιδίως αν τα φυλάξουμε σε αεροστεγές, γυάλινο δοχείο, μακριά από φως και υγρασία.

Αυτό το Σαββατοκύριακο το σπίτι γεμίζει αρώματα καθώς ετοιμάζουμε Ρυζόγαλο με ταχίνι, Μπιφτεκάκια μοσχαρίσια με κρεμμυδοσαλάτα και πρόβειο γιαούρτι, Μελιτζάνες κοκκινιστές στην κατσαρόλα με πάπρικα και γιαούρτι, Cheesecake μαστίχα-βερίκοκο, Πέννες με θράψαλα, Φραγκοκεφτέδες με τζατζίκι κυκλαδίτικο.

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Γευστικά και αρωματικά πιάτα, με βότανα και μπαχαρικά

Το κύμινο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, η κανέλα και η μαστίχα, αλλά και τα βότανα – φρέσκα ή αποξηραμένα – δίνουν χαρακτήρα σε κάθε πιάτο και προσθέτουν γεύση και άρωμα σε κάθε γαστρονομική μας δημιουργία. Τι θα ήταν η Μεσογειακή κουζίνα χωρίς τη ρίγανη, το θυμάρι και το βασιλικό και πώς θα ήταν τα κέικ και τα μπισκότα χωρίς τη βανίλια, τη μαστίχα και την κανέλα;

Αν θέλουμε ακόμα πιο έντονο άρωμα και φρεσκάδα στο φαγητό μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα μπαχαρικά που θα τα αλέσουμε στον μύλο τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνονται τα πολύτιμα αιθέρια έλαιά τους, εκεί ακριβώς που κρύβεται το έντονο άρωμα και η ιδιαίτερη γεύση κάθε μπαχαρικού. Αν έχουμε δοκιμάσει ποτέ φρεσκοτριμμένο πιπέρι, θα καταλάβουμε τη διαφορά γιατί είναι πιο πικάντικο, πιο αρωματικό, πιο έντονο. Το ίδιο ισχύει για το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι και πολλά ακόμη. Αν τα αλέσουμε ελάχιστα και είναι χοντροκομμένα τότε είναι ιδανικά για μαρινάδες και ψητά ενώ αν είναι ψιλοκομμένα ταιριάζουν περισσότερο σε μαγειρευτά και σάλτσες. Τα ολόκληρα μπαχαρικά διατηρούνται καλύτερα και για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, ιδίως αν τα φυλάξουμε σε αεροστεγές, γυάλινο δοχείο, μακριά από φως και υγρασία.

Αυτό το Σαββατοκύριακο το σπίτι γεμίζει αρώματα καθώς ετοιμάζουμε Ρυζόγαλο με ταχίνι, Μπιφτεκάκια μοσχαρίσια με κρεμμυδοσαλάτα και πρόβειο γιαούρτι, Μελιτζάνες κοκκινιστές στην κατσαρόλα με πάπρικα και γιαούρτι, Cheesecake μαστίχα-βερίκοκο, Πέννες με θράψαλα, Φραγκοκεφτέδες με τζατζίκι κυκλαδίτικο.

Ρυζόγαλο με ταχίνι
Υλικά
  • 1 ποτήρι ρυζάκι ή ρύζι γλασέ
  • 1½ ποτήρι Φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,5%
  • 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • 1½ κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 3-4 κουτ. σούπας Μέλι ανθέων Γλυκάνθη
  • 3 κουτ. σούπας Βιολογικό Ταχίνι Γλυκάνθη
  • αλάτι
  • Για το σερβίρισμα
  • κανέλα σε σκόνη
  • σουσάμι καβουρισμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Σε κατσαρόλα σιγοβράζετε το ρύζι με 2½ ποτήρια νερό και ελάχιστο αλάτι, για 10 λεπτά.

  • 2.

    Στη συνέχεια, ρίχνετε μέσα 1 ποτήρι γάλα, το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού και συνεχίζετε το βράσιμο για 5 λεπτά ακόμα.

  • 3.

    Διαλύετε το κορν φλάουρ στο υπόλοιπο γάλα και το προσθέτετε στο μίγμα του ρυζιού. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει.

  • 4.

    Προσθέτετε τέλος το μέλι και το ταχίνι και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

  • 5.

    Μεταφέρετε το ρυζόγαλο σε 4 μπολάκια και το αφήνετε να κρυώσει. Το πασπαλίζετε με κανέλα και καβουρδισμένο σουσάμι και σερβίρετε.

Μπιφτεκάκια μοσχαρίσια με κρεμμυδοσαλάτα και πρόβειο γιαούρτι
Υλικά
    Μερίδες: 4
  • 600 γρ. Κιμά βόειο νωπό
  • 100 γρ. ψίχα από ψωμί μπαγιάτικο
  • 100 γρ. κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 10 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 50 ml Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 200 γρ. Παραδοσιακό Γιαούρτι Πρόβειο ΓΑΛΠΟ
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για την κρεμμυδοσαλάτα
  • 2 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 10 ml χυμό λεμονιού
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 60 ml Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μπολ με νερό μουλιάζουμε το ψωμί για 3-4'. Επειτα το στύβουμε πολύ καλά να μην έχει καθόλου νερό. Σε μια μεγάλη μπασίνα βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, τα υπόλοιπα υλικά και πλάθουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες ιδανικά.

  • 2.

    Κρεμμυδοσαλάτα: Κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες τα κρεμμύδια. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το λεμόνι, το αλάτι, τον μαϊντανό, ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

  • 3.

    Επειτα πλάθουμε μικρά μπιφτεκάκια και ψήνουμε σε σχαροτήγανο ή στα κάρβουνα αν έχουμε, για 3’΄-4’΄ από την κάθε πλευρά. Σερβίρουμε με την κρεμμυδοσαλάτα και το πρόβειο γιαούρτι.

Μελιτζάνες κοκκινιστές στην κατσαρόλα με πάπρικα και γιαούρτι
Υλικά
  • 1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
  • 3/4 φλιτζ. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 2 κόκκινες πιπεριές, σε κύβους
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού Λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 6-7 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 4 κόκκους μπαχάρι
  • ½ φλιτζ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας κύμινο, σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας κόλιανδρο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή
  • 2 κοφτές κουτ. σουπας πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε 400 ml ζεστό νερό
  • 2 κεσεδάκια Παραδοσιακό Γιαούρτι Πρόβειο ΓΑΛΠΟ
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • ρύζι basmati, βρασμένο
  • λίγα φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού
Διαδικασία
  • 1.

    Πλένουμε τις μελιτζάνες, κόβουμε πρώτα τα κοτσάνια τους και κατόπιν την καθεμία σε 8 κομμάτια, πρώτα στη μέση κάθετα και σταυρωτά και μετά οριζόντια στη μέση.

  • 2.

    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες, σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς τες με ξύλινη κουτάλα απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Τις αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τις μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ.

  • 3.

    Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, πασπαλισμένο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μελώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τις τριμμένες ντομάτες, το μπαχάρι,
    τα υπόλοιπα μπαχαρικά και τον πελτέ αραιωμένο στο ζεστό νερό και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει 1-2 βράσεις.

  • 4.

    Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το μπαχάρι προσθέτουμε τις σοταρισμένες μελιτζάνες, αλατοπιπερώνουμε και ανακινούμε απαλά την κατσαρόλα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 30΄-40΄ ή μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να δέσει καλά η σάλτσα. Λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος ανακατεύουμε μέσα τα
    φύλλα βασιλικού.

  • 5.

    Σερβίρουμε ζεστές τις μελιτζάνες μας με 2 κουτ. σούπας γιαούρτι σε κάθε μερίδα, λίγα φύλλα μαϊντανού ή κόλιανδρου και ρύζι basmati.

Cheesecake μαστίχα-βερίκοκο
Υλικά
    Για τη βάση
  • 150γρ. Βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα κρύο, σε κύβους
  • 50γρ ζάχαρη άχνη
  • 50γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 1 αβγό
  • 210γρ. αλεύρι πολυτελείας 55%
  • 60γρ. Βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα, λιωμένο
  • Για την κρέμα
  • 250γρ. Tυρί κρέμα Milbona Goldessa
  • 40γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 δάκρυα μαστίχας
  • 250ml Κρέμα γάλακτος Milbona
  • Για την επικάλυψη
  • 250γρ. βερίκοκα κομπόστα ή φρέσκα καθαρισμένα
Διαδικασία
  • 1.

    Ετοιμάζετε τη βάση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύετε όλα τα υλικά της βάσης-εκτός από το λιωμένο βούτυρο- με το φτερό, σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να πάρουν τη μορφή τριφτής ζύμης.

  • 2.

    Τρίβετε το μίγμα, το ρίχνετε σε ταψί που έχετε απλώσει αντικολλητικό χαρτί και το ψήνετε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρει ένα όμορφο, ξανθό χρώμα.

  • 3.

    Αφού ψηθεί, αφήνετε να κρυώσει, το θρυμματίζετε και το ρίχνετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενσωματωθεί στο μπισκότο.

  • 4.

    Ετοιμάζετε την κρέμα: Σε ένα σκεύος κοπανίζετε τα δάκρυα μαστίχας με τη ζάχαρη και τα ρίχνετε στον κάδο του μίξερ μαζί με όλα τα υλικά για την κρέμα. Χτυπάτε με το σύρμα σε μεσαία ταχύτητα μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν και το μίγμα να αφρατέψει. Μην χτυπήσετε όμως την κρέμα πολύ γιατί θα κόψει.

  • 5.

    Μοντάρισμα: Σε ποτηράκια της αρεσκείας σας, τοποθετείτε τα θρυμματισμένα μπισκότα. Στη συνέχεια, προσθέτετε από πάνω την κρέμα τυριού και τα βάζετε στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί η κρέμα.

  • 6.

    Λίγο πριν σερβίρετε το γλυκό, διακοσμείτε με τα βερίκοκα.

Πέννες με θράψαλα
Υλικά
  • 1 πακέτο πέννες ή άλλο ζυμαρικό της επιλογής σας
  • 500γρ. Θράψαλα σε ροδέλες παναρισμένα Islamar
  • 10 Ελιές καλαμών σε φέτες Ευ, χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε φέτες
  • 5 ντομάτες λιαστές, ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπερίτσα καυτερή, ολόκληρη
  • 3 ντομάτες μέτριες, τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Βράζετε τα ζυμαρικά al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.

  • 2.

    Παράλληλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό και δίνετε μια δυνατή βράση.

  • 3.

    Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, την ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα, την καυτερή πιπερίτσα, το μισό βασιλικό και το μαϊντανό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τη σάλτσα μέχρι να μελώσει. Τις ελιές τις προσθέτετε 2 λεπτά πριν σβήσετε τη φωτιά. Αλατίζετε τη σάλτσα στο τέλος του μαγειρέματος προσεκτικά, γιατί οι ελιές και οι λιαστές ντομάτες είναι ήδη αλμυρές.

  • 4.

    Ενώ σιγοβράζει η σάλτσα, ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε τα θράψαλα σε ροδέλες για 5 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν.

  • 5.

    Στραγγίζετε τα ζυμαρικά και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Προσθέτετε τα θράψαλα, τον υπόλοιπο μαϊντανό και βασιλικό και ανακατεύετε καλά πριν σερβίρετε σε πιάτα.

Φραγκοκεφτέδες με τζατζίκι κυκλαδίτικο
Υλικά
    Για το κυκλαδίτικο τζατζίκι
  • 2 αγγούρια, χοντροτριμμένα στον τρίφτη
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 300 γρ. ξινοτύρι*
  • 300 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό 2% ΓΑΛΠΟ
  • 1 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 πιπεριά πράσινη καυτερή
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας μαραθόσπορους
  • αλάτι
  • ½ κοφτό κουτ. γλυκού πιπέρι λευκό
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Για τους φραγκοκεφτέδες
  • 1 κιλό Κιμά χοιρινό νωπό
  • 2 κουτ. σούπας μαραθόσπορους, χοντροσπασμένους
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (περίπου 350 γρ.), μέτρια κομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 μαραθόριζα (φινόκιο), τριμμένη στο μούλτι
  • 2 αυγά
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 1/2 κουτ. γλυκού  πιπέρι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
  • 1.

    Κυκλαδίτικο τζατζίκι: Ρίχνουμε τα τριμμένα αγγούρια μαζί με το αλάτι σε ένα σουρωτήρι για να αποβάλουν τα υγρά τους. Σε ένα μπολ τρίβουμε το ξινοτύρι με ένα πιρούνι και το ανακατεύουμε με το γιαούρτι. Στύβουμε πολύ καλά το αγγούρι και το προσθέτουμε στο μείγμα του τυριού με το γιαούρτι.

  • 2.

    Στο μούλτι χτυπάμε το ελαιόλαδο, την πιπεριά, το ξίδι και τον μαραθόσπορο μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Το ρίχνουμε στο μπολ με το μείγμα του τυριού, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ξύσμα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

  • 3.

    Φραγκοκεφτέδες: Από το προηγούμενο βράδυ ανακατεύουμε σε ένα μπολ τον κιμά με τον μαραθόσπορο (για να αρωματιστεί καλύτερα ο κιμάς).
    Την επομένη, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι σε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για 1΄-2΄ και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφαιρούμε την κόρα του ψωμιού και το βρέχουμε με μπόλικο νερό.

  • 4.

    Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο, τον ραντίζουμε με τον χυμό του λεμονιού και προσθέτουμε το ξύσμα. Ανακατεύουμε ελαφρά με τα χέρια και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

  • 5.

    Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε καλά. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλά μπόλικο ελαιόλαδο και μόλις κάψει τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις για 5΄-7΄ (ή τους ψήνουμε στο γκριλ για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά). Σερβίρουμε τους κεφτέδες ζεστούς μαζί με το τζατζίκι.