ανοίξτε το μενού πλοήγησης
kolokithopita copy

Γεύση στο φουλ με κολοκύθες, καρότα και γλυκοπατάτες

Ναι, είναι ο καιρός της κολοκύθας και την αγαπάμε γιατί μας φέρνει στο μυαλό παραμύθια, αχνιστές σούπες, φαναράκια και βράδια δίπλα στην φωτιά. Θα θέλαμε να την απολαμβάνουμε ακόμη περισσότερο αλλά πιθανόν να μας δυσκολεύει στο καθάρισμα και το κόψιμο. Είμαστε λοιπόν εδώ για να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο και να την απολαμβάνουμε μαζί με τα δύο άλλα αγαπημένα υλικά της εποχής, τα καρότα και τις γλυκοπατάτες. Επιχείρηση κολοκύθα λοιπόν. Και συγκεκριμένα για τη μακρόστενη, αυτή που γνωρίζουμε και ως butternut. Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο και καλοακονισμένο μαχαίρι, κι έναν αποφλοιωτή λαχανικών, ο οποίος πρέπει να έχει κι αυτός καλή λεπίδα, ώστε να μην μας ταλαιπωρήσει στο ξεφλούδισμα.

Κόβουμε αρχικά τις δύο τις άκρες της κολοκύθας. Με τον αποφλοιωτή λαχανικών ξεφλουδίζουμε αρχικά τον «λαιμό» και στη συνέχεια το υπόλοιπο «σώμα» της, ώσπου να μην έχει μείνει ίχνος φλούδας πάνω της. Κόβουμε τον λαιμό της, χωρίζοντάς την από το υπόλοιπο σώμα της. Ο λαιμός δεν έχει σπόρια, οπότε μπορούμε στη συνέχεια να τον τεμαχίσουμε αρχικά σε στρογγυλές φέτες, τις οποίες έπειτα θα κόψουμε έπειτα σε κύβους. Όσο για το στρογγυλό σώμα της, αφού το κόψουμε στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια με ένα κουτάλι της σούπας και το μοιράζουμε σε ημικύκλια, τα οποία κόβουμε σε κυβάκια. Αν δεν την χρησιμοποιήσουμε όλη, τη φυλάσσουμε έτσι κομμένη, στην κατάψυξη, σε σακουλάκια.

Όσο για τις γλυκοπατάτες, καθαρίζονται και τηγανίζονται όπως και οι πατάτες, γίνονται πουρές, μπαίνουν σε σούπες, και ταιριάζουν πολύ με τις υπόλοιπες ρίζες του χειμώνα όπως είναι η σελινόριζα, οι ρέβες, τα καρότα, τα παντζάρια. Πάμε να δημιουργήσουμε.

 

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Γεύση στο φουλ με κολοκύθες, καρότα και γλυκοπατάτες

Ναι, είναι ο καιρός της κολοκύθας και την αγαπάμε γιατί μας φέρνει στο μυαλό παραμύθια, αχνιστές σούπες, φαναράκια και βράδια δίπλα στην φωτιά. Θα θέλαμε να την απολαμβάνουμε ακόμη περισσότερο αλλά πιθανόν να μας δυσκολεύει στο καθάρισμα και το κόψιμο. Είμαστε λοιπόν εδώ για να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο και να την απολαμβάνουμε μαζί με τα δύο άλλα αγαπημένα υλικά της εποχής, τα καρότα και τις γλυκοπατάτες. Επιχείρηση κολοκύθα λοιπόν. Και συγκεκριμένα για τη μακρόστενη, αυτή που γνωρίζουμε και ως butternut. Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο και καλοακονισμένο μαχαίρι, κι έναν αποφλοιωτή λαχανικών, ο οποίος πρέπει να έχει κι αυτός καλή λεπίδα, ώστε να μην μας ταλαιπωρήσει στο ξεφλούδισμα.

Κόβουμε αρχικά τις δύο τις άκρες της κολοκύθας. Με τον αποφλοιωτή λαχανικών ξεφλουδίζουμε αρχικά τον «λαιμό» και στη συνέχεια το υπόλοιπο «σώμα» της, ώσπου να μην έχει μείνει ίχνος φλούδας πάνω της. Κόβουμε τον λαιμό της, χωρίζοντάς την από το υπόλοιπο σώμα της. Ο λαιμός δεν έχει σπόρια, οπότε μπορούμε στη συνέχεια να τον τεμαχίσουμε αρχικά σε στρογγυλές φέτες, τις οποίες έπειτα θα κόψουμε έπειτα σε κύβους. Όσο για το στρογγυλό σώμα της, αφού το κόψουμε στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια με ένα κουτάλι της σούπας και το μοιράζουμε σε ημικύκλια, τα οποία κόβουμε σε κυβάκια. Αν δεν την χρησιμοποιήσουμε όλη, τη φυλάσσουμε έτσι κομμένη, στην κατάψυξη, σε σακουλάκια.

Όσο για τις γλυκοπατάτες, καθαρίζονται και τηγανίζονται όπως και οι πατάτες, γίνονται πουρές, μπαίνουν σε σούπες, και ταιριάζουν πολύ με τις υπόλοιπες ρίζες του χειμώνα όπως είναι η σελινόριζα, οι ρέβες, τα καρότα, τα παντζάρια. Πάμε να δημιουργήσουμε.

 

 

Κολοκοτές, οι κυπριακές κολοκυθόπιτες
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 1 κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • ½ φλιτζάνι Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1-1½ ποτήρι νερό
  • 2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • Για τη γέμιση
  • 500γρ. κολοκύθα κόκκινη, τριμμένη
  • αλάτι
  • ¾ φλιτζανιού πλιγούρι
  • 1 ματσάκι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα
Διαδικασία
  • 1.

    Αποβραδίς ανακατεύετε την τριμμένη κολοκύθα, το αλάτι και το πλιγούρι και τα αφήνετε στο ψυγείο, να φουσκώσει το πλιγούρι απορροφώντας τα υγρά της κολοκύθας.

  • 2.

    Για να φτιάξετε τη ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνετε μία λακουβίτσα στη μέση και ρίχνετε το νερό, το λάδι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν και ακολούθως ζυμώνετε επί 10-15 λεπτά μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για μισή με μία ώρα.

  • 3.

    Προσθέτετε στη γέμιση την κανέλα, το δυόσμο και τις σταφίδες και ανακατεύετε.

  • 4.

    Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια που τα ανοίγετε σε φύλλα. Με ένα στρογγυλό κουπ πατ, ένα μικρό πιάτο ή ένα μεγάλο ποτήρι κόβετε κύκλους από τη ζύμη. Βάζετε σε κάθε δίσκο γέμιση και κλείνετε σε μισοφέγγαρα, φροντίζοντας να κολλήσουν καλά οι άκρες. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

  • 5.

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC, μεταφέρετε τις κολοκοτές σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε για περίπου 20- 25 λεπτά. Σερβίρονται, κατά προτίμηση, ζεστές.

Ζυμαρικά με καραμελωμένη κολοκύθα, γραβιέρα και φουντούκια
Υλικά
  • 500γρ. ζυμαρικά «σέλινο» (rigatoni)
  • 2 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 300γρ. φρέσκια κολοκύθα τριμμένη
  • 5-6 κλωναράκια θυμάρι
  • 1½ κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή Βelbake
  • 200γρ. τυρί κρέμα
  • 150γρ. ΓΑΛΠΟ γραβιέρα αιγοπρόβεια, σε μικρούς κύβους
  • 100γρ. φουντούκια καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
Διαδικασία
  • 1.

    Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας τους. Κρατάτε λίγο από το νερό που έβρασαν, τα σουρώνετε, τα κρυώνετε με άφθονο νερό, τα περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και τα κρατάτε στην άκρη.

  • 2.

    Ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι 5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι, την κολοκύθα και σοτάρετε πολύ καλά σε μέτρια θερμοκρασία για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν πολύ καλά.

  • 3.

    Στη συνέχεια αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε την καστανή ζάχαρη, ρίχνετε το θυμάρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά για να καραμελώσουν.

  • 4.

    Σβήνετε με λίγο από το νερό έβρασαν τα ζυμαρικά, προσθέτετε το τυρί κρέμα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και να δέσει η σάλτσα. Ρίχνετε τότε τα ζυμαρικά, τα φουντούκια και αν χρειάζεται λίγο ακόμα από το νερό που κρατήσατε. Ανακατεύετε πολύ καλά.

  • 5.

    Σερβίρετε τα ζυμαρικά αμέσως, πασπαλισμένα με τριμμένο τυρί

Ψητές ρίζες της γης
Υλικά
  • 1 σελινόριζα μεγάλη
  • 2 ρέβες μεγάλες
  • 3 φρέσκες γλυκοπατάτες
  • 3 πατάτες μεγάλες
  • 6 καρότα μεγάλα
  • 4 παντζάρια μεγάλα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ απαλή μουστάρδα Kania
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 ποτήρι κρασιού χυμό πορτοκάλι φρέσκο
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζετε τα παντζάρια. Στο μεταξύ, καθαρίζετε τη σελινόριζα σελινόριζα, τις ρέβες, τις γλυκοπατάτες, τα καρότα και τις πατάτες. Τα πλένετε καλά και τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια.

  • 2.

    Βάζετε τα κομμένα λαχανικά σε μπολ και τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και το μέλι αραιωμένο στο χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύετε πολύ καλά με τα χέρια σας, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε ξανά.

  • 3.

    Αδειάζετε τις ρίζες σε ένα ταψί, κάνετε λίγο χώρο στην άκρη του και βάζετε τα παντζάρια καθαρισμένα και κομμένα στα δύο. Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνετε για 1 ώρα στον φούρνου στους 180οC.

  • 4.

    Στη συνέχεια αφαιρείτε τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά επιπλέον, μέχρι τα λαχανικά να πάρουν χρώμα. Σερβίρετε τα λαχανικά ζεστά.

Γλυκιά κολοκυθόπιτα
Υλικά
  • 8 φύλλα σφολιάτας Καρδίς
  • 1½ κιλό ψίχα από κολοκύθα κίτρινη
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 200γρ. καρύδια χοντροτριμμένα
  • 100γρ. ρύζι καρολίνα Σερρών Νώμα
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρδισμένο (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • ⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ζάχαρη άχνη ή μέλι και κανέλα για πασπάλισμα
Διαδικασία
  • 1.

    Τρίβετε την ψίχα της κολοκύθας στον τρίφτη του κρεμμυδιού ή την περνάτε από τον τρίφτη του πολυμίξερ. Την αφήνετε σε σουρωτήρι μέχρι να αρχίσουν να φεύγουν τα υγρά της. Τη στραγγίζετε καλά με τα χέρια και την τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ.

  • 2.

    Ανακατεύετε την κολοκύθα με το ρύζι, τη ζάχαρη, τα καρύδια, το σουσάμι, την κανέλα και το γαρίφαλο.

  • 3.

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνετε σε λαδωμένο στενόμακρο ταψί δύο φύλλα έτσι ώστε να εξέχουν οι άκρες τους. Αλείφετε τα πάνω φύλλα με λάδι και στρώνετε άλλο ένα φύλλο από πάνω.

  • 4.

    Χωρίζετε τη γέμιση στα τρία. Σκορπάτε το ⅓ πάνω από τα στρωμένα φύλλα και στρώνετε άλλο ένα φύλλο από πάνω. Το αλείφετε με λάδι και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία άλλες δύο φορές. Στρώνετε το προτελευταίο φύλλο από πάνω, το αλείφετε με λάδι και φέρνετε από κάτω τα φύλλα που εξέχουν από τις άκρες του ταψιού επάνω. Βρέχετε λίγο τις άκρες με νερό για να μη σπάσουν. Στρώνετε το τελευταίο φύλλο από πάνω και σπρώχνετε τις άκρες μέσα και από κάτω από τις άκρες του ταψιού. Αλείφετε από πάνω με το υπόλοιπο λάδι.

  • 5.

    Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για περίπου 1 ώρα μέχρι να πάρει χρώμα και να «στεγνώσει» η γέμιση. Αφήνετε να κρυώσει και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη ή μέλι και κανέλα.

Μοσχάρι στην κατσαρόλα με κολοκύθα και γλυκό κρασί
Υλικά
  • 1 κιλό νεαρό μοσχάρι
  • 800γρ. κολοκύθα, σε μικρούς κύβους (στο ίδιο μέγεθος περίπου με το κρέας)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 2-3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι γλυκό κρασί Μοσχάτο
  • 3 φλιτζάνια ζωμό βοδινού ή κοτόπουλου
  • 6 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • ½ κουτ. σούπας θυμάρι αποξηραμένο
  • ½ κουτ. γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Ζεσταίνετε δύο κουταλιές από το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε την κολοκύθα πασπαλισμένη με αλάτι, πιπέρι και σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα. Βγάζετε την κολοκύθα και την κρατάτε στην άκρη.

  • 2.

    Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, προσθέτετε το κρέας πασπαλισμένο με αλάτι, πιπέρι, πουδραρισμένο με αλεύρι και σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

  • 3.

    Βγάζετε το κρέας και στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι, το καρότο, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

  • 4.

    Βάζετε ξανά το κρέας μέσα στην κατσαρόλα, σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί για 2 λεπτά.

  • 5.

    Προσθέτετε την ντομάτα, τον ζωμό, τα φύλλα δάφνης, την πάπρικα, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τα αφήνετε να πάρουν βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το μοσχαράκι να μαγειρευτεί για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει αρκετά.

  • 6.

    Ρίχνετε την κολοκύθα, αναταράσσετε την κατσαρόλα να ανακατευτούν και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να γίνουν κρέας και κολοκύθα και να χυλώσει η σάλτσα.

Γκρατέν με τόνο, γραβιέρα και γλυκοπατάτες
Υλικά
  • 750 γρ. γλυκοπατάτες, χωρίς φλούδα
  • 300 ml κρέμα γάλακτος Milbona 30% λιπαρά
  • 100 ml φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,5%
  • 2 κονσέρβες τόνου σε νερό, στραγγισμένες
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος)
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα. Κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε λεπτές φέτες ίδιου πάχους με μαντολίνο ή με το εργαλείο που τρίβουμε το λάχανο (στη λεπτή ρύθμιση) ή πολύ προσεκτικά με κοφτερό μαχαίρι.

  • 2.

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα, τον τόνο, το κρεμμύδι και το περισσότερο τυρί, μαζί με λίγο αλατοπίπερο.

  • 3.

    Αλείφουμε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος με ελαιόλαδο και κάνουμε μια στρώση με γλυκοπατάτες και απλώνουμε από πάνω λίγο μείγμα τόνου. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

  • 4.

    Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε για περίπου 40΄-50΄ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθούν οι πατάτες. Σερβίρεται με πράσινη σαλάτα.